Mainos

Avautumisia baseballista

  • 26 563
  • 113

Lager Lager

Jäsen
Suosikkijoukkue
National Hockey League
Yksi kysymys olisi myös lisää, kuka on sellainen pelaaja joka on tällä hetkellä kokonaisvaltaisesti paras pelaaja?
Toisen kauden aloittanut Mike Trout (Angels) on erinomainen lyömään ja ulkokentällä puolustamaan, lisäksi kaveri on helkutin nopea ja varastaa pesiä kovalla prosentilla. En sano, että olisi jo rookie-kauden jälkeen kokonaisvaltaisesti paras, mutta hyvin hyvin lähellä. Mielipiteitä on monia ja ehkä parempi on verrata pelaajia pelipaikkojen mukaan.

Edit:

Paras lyöjä: Miguel Cabrera

Parhaat aloitus-syöttäjät: Justin Verlander, Clayton Kershaw, Stephen Strasburg, David Price, Jered Weaver, Matt Cain... yms yms.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Sini-puna-valkoinen, Kupittaan ylpeys!
Yksi kysymys olisi myös lisää, kuka on sellainen pelaaja joka on tällä hetkellä kokonaisvaltaisesti paras pelaaja?
Pelaajan kokonaisarvoon on kehitetty sellainen tilasto kuin WAR eli Wins Above Replacement (Baseball Prospectuksella WARP, jossa P=player). WAR tarkoittaa sitä, minkä verran voittoja kyseinen pelaaja on kauden aikana joukkueelleen tienannut verrattuna siihen, että samalla paikalla olisi pelannut replacement level -pelaaja. Käytännössä tämä korvaava pelaaja tarkoittaa sellaista pelaajaa, joka olisi nostettu penkiltä tai farmijoukkueesta kokoonpanoon. Esim. Baseball Prospectuksessa replacement level on määritetty siten, että niistä pelaajista koottu MLB-joukkue voittaisi kauden aikana 50 peliä ja häviäisi loput 112.

Baseball Prospectus, Fangraphs ja Baseball-Reference ovat perinteisesti laskeneet WARin eri tavoilla, joskin kaksi jälkimmäistä sivustoa ovat nyt yhdistäneet käytäntöjään. Mutta jokaisella menetelmällä laskettuna viime kauden paras pelaaja oli Angelsin tulokas Mike Trout (esim. Fangraphsin WAR viime kaudella 10). Jos häntä ei halua nimetä yhden kauden meriiteillä MLB:n kovimmaksi pelaajaksi, voi nostaa esiin vaikka Ryan Braunin tai Joey Votton nimen. Miguel Cabrera on loistava lyöjä, mutta ulkopelaajana ja juoksijana keskinkertainen, mikä rajoittaa kokonaisarvoa joukkueelle.
Lisäksi jos olisi heittää muutama nimi syöttäjistä? Joku joka on kovaa syöttäjä ja sitten joku joka osaa heittää monipuolisesti. Juuri perehdyin noihin eri syöttöihin, niin niitäkin on pirusti.
American Leaguesta Justin Verlander, CC Sabathia, David Price ja Felix "King Felix" Hernandez lienevät kovimpia jätkiä. Yu Darvishilta odotetaan nousua sinne ihan eliittiin. National Leaguessa vastaavasti mm. Clayon Kershaw, Zach Greinke ja Cliff Lee. Stephen Strasburgia pidetään ominaisuuksiltaan kaikkein lahjakkaimpana, ja moni odottaa häneltä murskaavaa jälkeä nyt kun pelaa ensimmäisen täyden kautensa. Sitten on Jered Weaverin ja Matt Cainin kaltaisia syöttäjiä, jotka joka vuosi yllättävät ja syöttävät todella hyvin, vaikka heidän ei tarkkojen tilastoanalyysien perusteella "pitäisi".

Syöttöjä tosiaan on lukemattomia, jos mennään alakäsitteiden tasolle. Tärkeintä on kuitenkin tietää, että jokaisella syöttäjällä on vähintään yksi fastball ja vähintään yksi off-speed -syöttö. Off-speed -syötöt voidaan jakaa vielä breaking balleihin ja change-upeihin. Näiden sisältä löytyy sitten erityyppisiä syöttöjä. Mutta kyllä baseballista pystyy nauttimaan, vaikkei täysin ymmärtäisikään esim. splitterin ja sinkerin eroa. Eivätkä ne rajat ole aina kovin selkeitä; esim. Sabathia kutsuu slideriaan cutteriksi, vaikka kaikkien muiden mielestä se on slider.
Lisäksi kuka on vanhin baseball pelaaja tällä hetkellä? Sellainen käsitys on että baseball on kypsien miesten laji, eli siellä on keski-ikä korkeampi kuin muissa amerikan päälajeissa.
En osaa sanoa, mutta tunnetuista pelaajista Mariano Rivera (43) lienee aika lähellä.
Entä palkka. Onko palkkakatto olemassa ja kuinka paljon parhaammat tienaa ja mikä on suurin piirtein palkkojen keskiarvo?
Ei ole palkkakattoa, vain jonkinlainen luxury tax, jos törsäys menee tietyn rajan yli. Lisäksi joukkue voi vapaan agentin hankkiessaan menettää ykköskierroksen varausvuoronsa sille joukkueelle, jossa vapaa agentti edellisellä kaudella pelasi. Pelkästään Yankeesin loukkaantuneet pelaajat tienaavat tällä hetkellä moninkertaisesti sen mitä Houston Astrosin koko joukkue. Keskiarvo lienee jossain 3 miljoonassa dollarissa (kovasti nousemaan päin). 25 miljoonaa tienaavia on useampia, Alex Rodriguez nettoaa tästä kaudesta muistaakseni 29 miljoonaa.
 

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
Tai mihin?
Lyöntivuoro on plate appearance joka ei ole at bat mikäli lyöjä palaa uhrauslyönnin seuraksena, saa vapaataipaleen syöttäjän neljän syötön takia tai siksi että syötetty pallo osuu lyöjään tai pääsee juoksijaksi ulkopelivirheen takia.
Lyöntivuoroksi ei lakseta "kesken" jäänyttä lyöntivuoroa eli tilannetta jossa kolmas palo tulee kesken lyöntivuoron epäonnistuneen pesävarastuksen taikka heittelyllä saadun palon takia.

Uuh... deletoin näemmä liikaa ja sitten kiireellä lapsen kanssa ulos... vaihtoehto on tietysti palo.

Vielä lisäksi: tässä on yksi merkittävä ero pesiksen ja baseballin välillä: baseballissa lyöntivuoro päättyy aina joko paloon tai siihen, että lyöjä on vähintään ykkösellä (mikäli lyöntivuoro on kesken, se alkaa alusta seuraavassa vuorossa - jollei ottelu ole päättynyt). Pesiksessähän vastuun etenemisestä voi lykätä seuraavalle lyöjälle haavoittumalla tahallisesti.
 
Suosikkijoukkue
Sini-puna-valkoinen, Kupittaan ylpeys!
Voisiko joku teistä baseballia tuntevista, tehdä lyhyen katsauksen lajin tärkeimpiin tilastoihin ja siihen, että mitä ne tarkoittaa ja miten niitä tulkitaan oikein?
Baseballissa on hirveä määrä tilastoja. Tämä johtuu lähinnä siitä, että uusia ja parempia tilastoja kehitetään koko ajan. Vanhoja ei kuitenkaan haluta hylätä, koska ne ovat tuttuja, perinteisiä ja yksinkertaisia. Jokainen baseball-fani tietää, että .300 batting average lyöjällä ja alle 3 earned run average syöttäjällä ovat todella kovan pelaajan merkkejä, vaikka on kehitetty parempiakin tilastoja kuin BA ja ERA.

Samanlainen tilanne tulee olemaan monissa muissakin lajeissa tulevaisuudessa. Esim. jääkiekossa +/- -tilaston tilalle on jo kehitetty parempi tilasto eli Corsi ja Corsiakin on paranneltu Fenwickissä. Sitten on gvt:tä ja quality startia. Saa nähdä, koska nämä tulvivat jääkiekkokeskusteluun. Varmasti monet vedonlyöjät, scoutit, fantasy-pelaajat ym. jo näitä käyttävät.

Lyöjien tilastot

Hits: Pelaajalle tilastoidaan hit, jos hän etenee vähintään ykköspesälle onnistuneella lyönnillä siten, että pelaajan kentälle pääsy ei perustu ulkokentän räikeään virheeseen tai siihen, että ulkokenttä päättää polttaa toisen pelaajan.

Runs batted in (RBI): Lyödyt juoksut.

Runs scored (R): Tuodut juoksut.

Walks: Vapaataipalien määrä.

Batting average (BA tai Avg): Hits/at-bats, kaikkein perinteisin tilasto.

Batting average with runners in scoring position (BA w/RISP): Kertoo, millaisella keskiarvolla lyöjä on saanut hittejä tilanteessa, jossa kentällä on ollut vähintään yksi juoksija joko kakkos- tai kolmospesällä (josta yleensä pääsee tavallisella singelilläkin kotiin).

On-base percentage (OBP): Vähän niin kuin batting average, mutta parempi koska ottaa huomioon myös vapaataipaleet. Toistuvat vapaataipaleet kertovat myös lyöjän hyvyydestä, ei vain hitit.

Total bases (TB): Pelaajan lyönneillään etenemien pesänvälien kokonaismäärä. Esim. singeli tarkoittaa yhtä pesänväliä, kunnari neljää.

Slugging average (SLG): Total bases/at-bats, kertoo kyvystä lyödä voimalla.

Isolated power (ISO): SLG, josta on poistettu singelit. Kertoo kyvystä lyödä extra-base -hittejä eli lyöntejä, joilla edetään vähintään kakkospesälle.

Home runs (HR): Kunnarien määrä.

On-base plus slugging (OPS): OBP + SLG, kokonaisvaltainen lyöjätilasto.

OPS+: Sama kuin OPS, mutta ottaa huomioon stadionolosuhteet. Esim. viime kaudella Cabreralla oli parempi OPS kuin Troutilla, mutta OPS+ taas oli Troutilla parempi, koska Troutin kotistadion on syöttäjäystävällinen ja lyöjälle vaikea. Skaalattu keskiarvon mukaan, eli jos OPS+ on vaikka 114, on pelaaja 14 % parempi kuin liigan keskiarvolyöjä.

True average (TAv): Skaalattu samalla tavalla kuin batting average, mutta on parempi mittari lyöjän kyvyistä.

Weightened on-base average (wOBA): Paranneltu OBP, skaalattu samalla tavalla. Myös kyky lyödä voimalla otettu huomioon.

wRC+: Samanlainen kuin OPS+, mutta laskettu wOBAsta.

Nuo neljä viimeistä ovat parhaita, mutta usein tv-lähetyksissä ovat perinteiset BA/RBI/HR ja ehkä OBP tai OPS. Uudempi triple slash on BA/OBP/SLG.

Syöttäjien tilastot

Voitto-tappio -suhde (W-L): Syöttäjä saa voiton, jos on hän voittavan joukkueen syöttäjänä silloin kun voittojuoksu (vrt. voittomaali futiksessa ja lätkässä) tehdään. Häviön saa silloin, jos on syöttämässä kun vastustaja tekee ratkaisevan juoksun. Lisäksi aloitussyöttäjän täytyy olla syöttökummulla vähintään 5 vuoroa, muuten valitaan eniten voittoon tai tappioon vaikuttanut vaihtosyöttäjä. Ei kovin hyvä mittari syöttäjän kyvyistä.

Earned run average (ERA): Kuinka paljon juoksuja syöttäjä päästää kokonaista peliä (9 vuoroa) kohti. Lisäksi juoksujen pitää olla earned runs, eli ne eivät saa perustua esim. ulkokentän tötöilyyn. Klassisin syöttäjätilasto.

Walks plus hits per innigs pitched (WHIP): Kertoo, minkä verran hittejä ja vapaataipalia syöttäjä antaa yhtä vuoroa kohti. Eli ikään kuin syöttäjän OBP, joka kertoo, minkä verran syöttäjä päästää lyöjiä pesille.

Strikeouts (K's): Strikeoutien eli kolmella onnistuneella syötöllä saatujen palojen määrä. Kokonaista ottelua kohden K/9. K% kertoo, kuinka monta prosenttia lyöjistä on joutunut strikeoutin uhriksi tämän syöttäjän ollessa syöttökummulla.

Walks (BB): Vapaataipalien määrä. Vastaavasti BB/9 ja BB%.

Strikeout-to-walk ratio (K/BB): Kuinka paljon strikeouteja yhtä vapaataivalta kohti.

Groundball-% (GB%): Kuinka iso osa kentälle päätyneistä lyönneistä on ollut matalia, etukentälle suuntautuvia palloja.

Home run-to-flyball ratio (HR/FB): Kertoo sen, millainen osuus korkeista, takakentälle päätyneistä palloista on leijaillut kunnariksi.

Opposition average: Lyöjien batting average tätä syöttäjää vastaan. Voidaan jaotella myös kätisyyksien mukaan.

ERAn variantit: On paljon erilaisia ERAn mukaan skaalattuja kehittyneempiä tilastoja. Näissä otetaan huomioon vain ne asiat, jotka ovat täysin syöttäjän kontrollissa, jolloin pyritään mittaamaan pelkästään syöttäjän osaamista ulkokentästä riippumatta. Esim. FIP ottaa huomioon vain strikeoutit, vapaataipaleet ja kunnarit. Vastaavia ovat SIERA, xFIP, FIP-, FRA ym. Jos syöttäjällä on matala ERA mutta korkea FIP, kertoo se että syöttäjällä on käynyt hyvä tuuri ja että hänen ERAnsa tulee todennäköisesti huononemaan jatkossa.

Tv-lähetyksissä näkee aina W-L:n ja ERAn. Samoin kerrotaan strikeoutien ja vapaataipalien määriä, välillä on myös WHIP ja opposition average.

Ulkokentän tilastot

Ulkopelaajien onnistumista on perinteisesti mitattu erroreilla (E) eli ulkopelivirheiden määrällä ja fielding-prosentilla, joka kertoo onnistuneiden ulkopelisuoritusten määrän kaikista ulkopelisuorituksista. Errors on kuitenkin varsin tulkinnanvarainen tilasto. Uudempia systeemejä ovat esim. defensive runs saved (DRS) ja ultimate zone rating (UZR).

Juoksupeli

Tässä on yleensä käytetty varastettuja pesiä (stolen bases, SB). Välillä näkee myös sitä, millä prosentilla pelaaja on onnistunut pesän varastamaan. wSB taas kertoo, minkä verran juoksuja pelaaja on tuonut joukkueelleen varastamalla pesiä. Jos wSB on miinuksella, on varastamisesta ollut enemmän haittaa kuin hyötyä. Ultimate baserunning (UBR) on uudempi tilasto, joka katsoo juoksupelin kokonaisuutta, sillä juoksupeli on muutakin kuin pesien varastaminen.

Pelaajan kokonaisarvo

Selitin jo aikaisemmin, mitä tarkoittaa WAR tai WARP. Baseball Prospectus laskee myös VORP-lukeman (value over replacement player), jossa skaalauksena on juoksut, ei voitot. VORP ei ota myöskään huomioon juoksupeliä toisin kuin WARP. Syöttäjien WARit ovat alhaisempia, koska aloitussyöttäjät ovat vain joka viidennessä pelissä mukana ja vaihtosyöttäjät vastaavasti syöttävät vain yksittäisiä vuoroja. Näin ollen position player (lyöjä/ulkopelaaja) pystyy tuomaan enemmän lisäarvoa.

Yhteenveto

Jos ei halua menestyä vedonlyöjänä tai fantasy-pelaajana tai ymmärtää baseballia todella syvällisesti, riittää käytännössä että tuntee batting averagen ja ERAn ja mitkä ovat hyviä/huonoja lukemia niissä. Nyrkkisääntönä BAssa keskiarvo on noin .260 ja ERAssa noin 4.00. Sitten voi tutustua esim. OBP:hen (ka. n. .319) ja WHIP-tilastoon (n. 1.32), joita näkee myös tv:ssä nykyään paljon. Hyviä tilastosivuja ovat Fangraphs, Baseball-Reference ja maksullinen Baseball Prospectus.
 
Viimeksi muokattu:

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
American Leaguesta Justin Verlander, CC Sabathia, David Price ja Felix "King Felix" Hernandez lienevät kovimpia jätkiä. Yu Darvishilta odotetaan nousua sinne ihan eliittiin. National Leaguessa vastaavasti mm. Clayon Kershaw, Zach Greinke ja Cliff Lee. Stephen Strasburgia pidetään ominaisuuksiltaan kaikkein lahjakkaimpana, ja moni odottaa häneltä murskaavaa jälkeä nyt kun pelaa ensimmäisen täyden kautensa. Sitten on Jered Weaverin ja Matt Cainin kaltaisia syöttäjiä, jotka joka vuosi yllättävät ja syöttävät todella hyvin, vaikka heidän ei tarkkojen tilastoanalyysien perusteella "pitäisi".
Parhaiden aloitussyöttäjien listaan pitäisi kai nostaa myös Roy Halladay jota viime vuosina on pidetty yhtenä koko sarjan parhaista starttereista ellei aivan kaikkein parhaana jopa. Viime kausi meni Halladaylta vähän poskelleen, taisipa olla loukkaantunut osan kautta. Tällä kaudella Halladay on aloittanut kaksi peliä ollen molemmissa surkea ja joukkueensa Phillies on hävinnyt molemmat matsit. Nyt pohditaankin sitä, onko Halladay edelleen loukkaantunut, alkaako ikä tehdä tehtäväänsä vai olisiko kenties mahdollista että pian taas nähtäisiin vanha kunnon Halladay. En usko viimeiseen mahdollisuuteen.Viime yönä oli Metsin junnulupaus Matt Harveyn vuoro nöyryyttää Halladayta toden teolla.

Phillies on saanut paljon huomiota koska joukkue on värvännyt muutaman vuoden sisällä kolme aloitussyöttäjää joista kuka tahansa olisi rotaation ykkönen lähes missä tahansa MLB-joukkueessa. Halladayn lisäksi kolmikkoon kuuluu Cliff Lee sekä Cole Hamels, joka on tosin joukkuuen oma kasvatti mutta joka teki noin vuosi sitten erittäin kalliin jatkosopparin Philliesin kanssa. Halladayn tavoin Hamels on myöskin ehtinyt aloittaa kaksi ottelua tällä kaudella ollen myöskin molemmissa surkea. Lee on ehtinyt aloittaa yhden pelin, ollen siinä hyvä, mutta ei ollut hintansa väärti viime kaudella. Tuo kolmikko tienaa yhteensä todella huikean summan, sen lisäksi että joukkueessa on ylihintainen 1B Ryan Howard. Näiltä kavereilta Phillies ei millään saa vastinetta maksamilleen palkoille.
 

RonSwanson

Jäsen
Suosikkijoukkue
ManU, HIFK, Pittsburgh Steelers, Die Mannschaft
Noniin tuli eilen katsottua tätä viime viikon kuumaa puheenaihetta, baseballia, eilen 4 vuoroparia. Yli tuntihan siihenkin meni ja ei voi kauhean tapahtumarikkaaksi tätä lajia kutsua. On toki hienojakin hetkiä, mutta pisteiden tekeminen ei tässä lajissa saa minua ainakaan syttymään. Eilinen Baltimore - NY Yankees tosiaan päättyi 5-3, ja Baltimore sai nuo kaikki 5 ensimmäisen neljän vuoroparin aikana,kun näköjään Yankeesin pitcherilla oli huono päivä. 3 tyhjään kenttään kunnaria, ja viimeinen tuli takatilanteessa sellaisella "vain osuma palloon" lyönnillä. Viidenteen vuoropariin tuli uusi pitcheri, ja Baltimore oli sen jälkeen nollilla. Yankees ei onnistunut myöskään tekemään viimeiseen viiteen vuoropariin kuin yhden, joten katsojilla on ollut varmaan tosi hauskaa :D

Enemmän tykkään tosiaan suomen pesiksestä sen takia, että pesille tulee enemmän täytettä. Tuolla kun nuo palot näytti tulevan suht usein siitä "strike outista", eli kolme hutia/oikeita syöttöjä ilman edes lyöntiä. Verraten siihen, että suomessa lyöjät ei lyö ikinä huti, niin ne palot tulee "pesäkilvoittelussa", eli edes yritetään vaihtoa. Eilen kävi molemmilla joukkueilla, ja näin ollen oletan että tätä tapahtuu muutenkin, niin, että pesillä oli porukkaa, mutta kolmas palo tulee kun äijälle tulee strike out. Varmaan mukavaa seistä kolmannella pesällä ja katella että jaahas, eihän se osunut edes palloon.

Eli summa summarum, tyhjään kenttään voi aina vetästä homerunin ja saada pisteitä, mutta itse en tykkää siitä että edes hyvätkään äijät ei pääse yli 40% todennäköisyydellä kentälle. Viisi viimeistä vuoroparia (10 sisävuoroa!), ja 1 tikki taululle. Pitäkää tunkkinne. :D
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Eihän baseballista tarvitse pitää eikä siitä kaikki pidäkään mutta siitä ei lähestulkoonkaan varmasti pidä jos kuvittelee näkevänsä pesäpallon kaltaista lajia. Koska laji on täysin erilainen.

Jos baseball-ottelu päättyy 5-3 niin onko se tapahtumaköyhä tai onko niin että sen ainoiksi tapahtumiksi lasketaan nuo syntyneet juoksut? Keskimääräisessä pesäpallo-ottelussa saattaa tulla myöskin kahdeksan juoksua, onko se tapahtumarikkaampi kuin tuo baseball-peli? Tai jääkiekko- tai jalkapallo-peli, ovatko tapahtumaköyhempiä lajeja kuin baseball kun maaleja/peli tulee vähemmän? Vai lasketaanko noissa muissa lajeissa muutkin jutut tapahtumiksi kuin juoksut/maalit mutta baseballissa ei?

Tossa nyt jännityksellä olen seuraillut Metsin joukkueeseen nostetun nuoren startteri Matt Harveyn pelejä, viimeksi pelasi seitsemänteen vuoropariin no-hitteriä mutta kahden palon tilanteessa vastustaja löi kunnarin. Harvey pelasi kahdeksan vuoroparia ja vastustaja onnistui lyömään vain kaksi hittiä joka taitaa olla aika erinomainen saavutus startterille olipa kuka hyvänsä, mutta se pitää tuomita tapahtumaköyhänä ja tylsänä?

Tässä ketjussa nimimerkki Havumetsien GM on selvittänyt lajin saloja muutamassa viestissä todella loistavasti, saanut koottua lajin kannalta keskeisiä asioita pariin viestiin, joka on kyllä täysin poikkeuksellista suomenkielisessä baseball-keskustelussa eikä enkuksikaan juurikaan näe että noin paljon keskeistä ja lajin kannalta olennaista asiaa onnistutaan kokoamaan noin pieneen tilaan ja samalla teksti on miellyttävää luettavaa. Tämä on hatunnoston paikka Havumetsien GM:lle ja uskon että MLB saattaa saada muutamia uusia suomalais-seuraajia noiden viestien myötä.
 

RonSwanson

Jäsen
Suosikkijoukkue
ManU, HIFK, Pittsburgh Steelers, Die Mannschaft
Jos baseball-ottelu päättyy 5-3 niin onko se tapahtumaköyhä tai onko niin että sen ainoiksi tapahtumiksi lasketaan nuo syntyneet juoksut? Keskimääräisessä pesäpallo-ottelussa saattaa tulla myöskin kahdeksan juoksua, onko se tapahtumarikkaampi kuin tuo baseball-peli? Tai jääkiekko- tai jalkapallo-peli, ovatko tapahtumaköyhempiä lajeja kuin baseball kun maaleja/peli tulee vähemmän? Vai lasketaanko noissa muissa lajeissa muutkin jutut tapahtumiksi kuin juoksut/maalit mutta baseballissa ei?

Harvey pelasi kahdeksan vuoroparia ja vastustaja onnistui lyömään vain kaksi hittiä joka taitaa olla aika erinomainen saavutus startterille olipa kuka hyvänsä, mutta se pitää tuomita tapahtumaköyhänä ja tylsänä?

Niin, kyllähän jalkapallopeli mikä päättyy 1-0 tai 0-0 voi pitää otteessaan aika hyvin. Varmaan todellisille lajin ystäville tuokin matsi oli ihan hyvä kamppailu. Minä _yritin_ löytää uuden lajin, jota seurata, sillä koen olevani urheilun suurkuluttaja. Pidän useita lajeina hyvinä tv-peleinä, ja sitten esim. jääpallo on paikan päällä ihan jees, vaikka telkkariin ei sovikkaan mm. pallon minimaalisen ja kentän maksimaalisen koon takia. Mutta baseball ei löydä tästä lähtien itseään minun mielessäni jalkapallon,jääkiekon,salibandyn,koripallon,jenkkifutiksen,lentopallon,golfin tai suomalaisen pesäpallon kanssa samalta listalta.

Eli vastaus kysymykseesi: minusta on tylsää, jos joku pitcheri onnistuu nollaamaan vastustajan täydellisesti, vaikka ymmärränkin että hän on pelannut täydellisesti ja voittanut koko ottelun joukkueelleen käytännössä yksin.

Lähden tästä pahoittamasta kenenkään mieltä. Jätän myös MLB-ketjun vain lajista pitäville. Swanson, out.
 
Suurin vikahan baseballissa on tuo aivan naurettavan hiljainen tempo, jossa taukoja riittää. Pelaajien pitäisi olla lyöjän vieressä samantien valmiina lyömään, eikä suorittaa teatraalisia poistumisia kentältä epäonnistumisen jälkeen, josta suunnataan suoraan pukukoppiin laittamaan hormoonia pakaraan.

Eihän pesäpalloa ja baseballia voi edes verrata, koska pesäpallohan on se kehittyneempi versio baseballista ja huomattavasti viihdyttävämpi.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Noihin edellisiin jotakin vastausta. Vaikka baseball ja pesäpallo muistuttaa toisiaan aika paljonkin, pelifilosofian kannalta lajeilla on suuria eroja keskenään. Ensimmäinen ero on se että pesäpallossa lyöjä saa lyödä kolmesti, baseballissa ei saa vaan jos lyönti on laillinen silloin on edettävä ja toista tilaisuutta tässä lyöntivuorossa ei saa. Niinollen, baseballissa onnistuneen ja epäonnistuneen lyöntivuoron määrittäminen on huomattavasti paljon helpompaa kuin pesäpallossa, jossa voi käydä vaikka niin että ensimmäisellä lyönnillä lyöjä onnistuu lyömään kärkilyönnin mutta aiheuttaa palon toisella lyönnillä. Tähän liittyy myös toinen suuri filosofinen ero joka pesäpallossa on koppilyönti jota käytetään paljon myös turvalyöntinä ja jonka seurauksena pesäpallossa kaikille pelaajille ei edes anneta sisävuorossa mahdollisuutta yrittää, kunhan käy nostamassa kopin. Baseballissa tällaista mahdollisuutta ei ole vaan jokaisella lyöntivuorolla on oma merkityksensä. Minusta pesäpallon koppisääntö on jonkinlainen valuvirhe itse lajissa, ei tarkoita sitä ettenkö silti lajista pitäisi enkä tiedä miten se voitaisiin poistaa mutta jos sen saisi jollakin järkevällä tavalla pois niin kelpaisi minulle.

Pesäpallo on kehitetty baseballista mutta sitä se ei tarkoita että pesäpallo olisi lajina "parempi" kun baseball, jos tollaista paremmuus-vertailua voidaan edes tehdä. Kehitys tarkoittaa lähinnä sitä että baseball on osalla pelaajista (käytännössä syöttäjä sekä ehkä myös sieppari) fyysisesti niin vaativaa että laji ei sovellu naisille ja lapsille. Pesäpallo sen sijaan sopii kaikille.

Tosta "paremmuudesta" voisi sanoa sen että käsittääkseni baseball on säilyttänyt suosionsa paremmin siellä missä se on perinteisesti ollutkin suosittua kuin pesäpallo. Samoin baseball näyttää lisäävän suosiotaan pesäpalloa enemmän - baseball lajina on toki monta kertaluokkaa suurempi kuin pesäpallo ja siksi kyseinen vertailu on aika typerää mutta ainakin esim Kiinassa baseballin suosio on käsittääkseni kasvanut aika voimakkaasti.

Itse seuraan ja pidän molemmista lajeista, niin baseballista kuin pesäpallostakin enkä sinällään osaa sanoa kumpi minusta on mielenkiintoisempaa. Enemmän mua on jännittänyt seuratessani baseball-pelejä ja tämä siis liittyen peleihin jossa suosikkijoukkueeni ei pelaa. Jos seuraan vaikkapa Superpesiksen finaalisarjaa ja kumpikaan joukkue ei ole suosikkini, pystyn toki nauttimaan katsomastani mutten jännitä oikeastaan ollenkaan. Viime vuosinakin kun olen seurannut MLB:n postseason-pelejä, mua on jännittänyt välillä todella paljonkin vaikkei suosikkijoukkueeni ole niissä peleissä ollut mukana.
 

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
Tuo samanlainen "pesis on parempaa kuin baseball" -asenne tuli muutaman kerran vastaan palloilumessuilla jokin aika takaperin. Baseball-lyöntihäkillä tuli vastaan jokunen vanhempi mies naama nurinpäin. Tällaiselle papalle kun yritin tarjota peliesitettä ja mahdollisuutta kokeilla lyöntiä, niin tämä nosti kauhuissaan kätensä ylos (hyvä, ettei ristiä kaivanut esiin) ja mutisi jotain pesiksestä. Aivan kuin nämä pelit jotenkin sulkevat toisensa pois.

Niin, lyöntihäkissä kävi kolmen päivän aikana (22h) n. 700 yrittäjää, yhden pesistytön muistan käyneen lukuisia kertoja.

RosSwansonille pisteet yrittämisestä. Eikä tarvitse parin pettymyksen jälkeen vielä heittää kirvestä kaivoon, ei baseball heti kaikille avaudu.
 

Lager Lager

Jäsen
Suosikkijoukkue
National Hockey League
Oliko tämä baseball-lyöntihäkki vain messuilla, vai onko kenties jossakin päin Suomea tämä häkki?

Itse seurasin baseballia jonkin verran pienempänä, kun oli kotona urheilukanava, josta sitä näkyi ja kavereitten kanssa vähän ulkona pelailtiin sitä pesäpallon ohella. Monta vuotta (vuosikymmentä) pidin lajia tylsänä ja sille jopa naureskelin. Muutama vuosi sitten päätin seurata yhtä playoffs-peliä mielenkiinnosta ESPN Americalta ja kyseinen peli oli "vauhdikas" sekä erittäin viihteellinen ja siitä alkoi lajiin tutustuminen pikkuhiljaan. En naura enään.

Matsit kestävät välillä kyllä liian pitkään ja pelitempo on leppoisaa, mutta niitä pelejä ei tarvitsekaan seurata silmät auki kokoajan ruudussa, kuten muita lajeja. Breikkejä on helpompi pitää ja esim. MLB.tv:n pyöriessä taustalla voi netissä huseerata samalla jotain muuta ja pysyt pelissä silti kärryillä.
 
Viimeksi muokattu:

Rocco

Jäsen
Tässä on hyvä GIF-animaatio, missä näkee vähän noiden syöttöjen idean. Tuossa on laitettu päällekäin viisi eri syöttöä. Kaikki samasta heittoasennosta, ja kaikki hajoaa eri suuntiin ja eri nopeuksilla kierteiden ja vauhdin perusteella.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös