Asteroidi tulee, oletko valmis..?

  • 7 933
  • 71

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Jatkoajan kyykkiessä viime viikolla saimme kuulla uutisen asteroidista, joka mahdollisesti osuu maan kiertoradalle helmikuussa v. 2019. Noin parin kilsan kokoinen murikka tekisi epäilemättä Telluksesta selvää jälkeä ja sekös ajatus meitä pieniä maan matosia alkaakin kieltämättä jo hikoiluttamaan.

Taivaankappaleiden liikkeet ovat askarruttaneet ihmisiä jo ammoisista ajoista ja dinosaurusten valtakausi maapallolla tiettävästi päättyi juuri vastaavanlaisen asteroidin täsmäiskuun Meksikonlahden seutuville.

Aiheella on mässäilty Hollywoodissakin. Muutaman vuoden takaiset elokuvat Deep Impact ja Armageddon visioivat tällä kauhukuvalla. No leffasahan Willisin Bruce pelasti maailman, mutta mistä me sellainen tosielämän sankari löydetään, joka pystyy estämään asteroidin aiheuttaman harvennushakkuun, jonka kohteeksi joutuisi niin Homo Sapiens, kuin monet muutkin lajit.

Ainutlaatuinen planeettamme ei siis ole mikään lintukoto, kun uhka tulee niinkin kaukaa kuin ulkoavaruudesta. Ajatus mahdollisesta tuhosta menee monelta arkiymmärryksen ylitse. Mutta esim Pentti Linkolan kaltaiset toisinajattelijat kenties hykertelevät tyytyväisyyttään. Vihdoinkin jokin luonnonvoima niittäisi ylikansoitettua maapalloa niin että tuntuu.

Vuonna 1990 parikymppinen Eino-Mies näki omin silmin Suomessa harvinaisen täydellisen auringonpimennyksen. Viittäkymppiä lähestyvä ikuinen Lukko-fani haluisi mieluusti olla todistamassa myös tätä asteroidin esiintymistä ihan livenä, toki turvallisen välimatkan päästä, tai edes digitelkun välityksellä. Joku ahne markkinamies voisi jo nyt alkaa myymään pääsylippuja aitiopaikalle katselemaan tätä luonnon omaa "ilotulitusta". *hymiö*

No toivotaan kuitenkin että tiedemiesten laskut heittää häränpyllyä edes muutama miljoona kilometriä, että saamme nukkua ensi yömmekin rauhassa.

Täällä jossain linnuradan laidalla..täältä tähän!

E-M
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Kauniita unia, kuomaseni. Uudet laskelmat ovat valmistuneet ja mitään vaaraa ei tällä hetkellä ole.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Ensin: Tod.näk. ratalaskelmien tarkentuessa asteroidi suhahtaa tosta ohi ilman että sitä edes näkee paljaalla silmällä.

Mutta....

....mielenkiintoisinta tässä hommassa on se että maan magneettikenttä on näköjään muuttamassa napaisuuttaan ja 2018 magneettinen etelänapa on siirtynyt maantiet. pohjoisnavan kohdalle.
Mitä tällä on merkitystä?

Ei juuri mitään mutta se kuulostaa juntin korvissa mystiseltä.

Ja 2018~2019 joten eiköhän tuossa ole taas kerran maailmanlopun ainekset kasassa. Perinteisellä hihhulogisella numerotaiteella 2018=2019 kun tarpeeksi kikkaillaan.
Magneettikentän muuttuminen selkeästi on jonkinlainen merkki asteroidille että se tajuaa osua juuri tiettyyn paikkaan maapallolla(siis tämä on periaatteessa ihan "mahdollista" jos asteroidi on varautunut sähköisesti)

Ja eikös tuo magneettikentän muuttuminen polta vielä kaiken lisäksi kaiken elämän maapallolta...

Joten vetoja kehiin, montako :
a) lahkoa syntyy tapahtumien lieveilmiöinä
b) ihmistä tappaa itsensä pelätessä maailmanloppua
c) paikkaa maailmassa on niitä "oikeita" paikkoja joita suojelee joku ylempi olento ja sinne asteroidi ei tule osumaan

oma veikkaukseni:

5-760-5
 

Flazor

Jäsen
Jos kuitenkin oletetaan, notta tuollainen murikka olisi Maahan törmäämässä niin mitä olisi tehtävissä.

Monen mielestä asteroidin voisi tuhota ydinaseilla, mutta sepä ei asiantuntijoiden mukaan olisikaan satavarma vaihtoehto.

Kopioin tähän Reader's Digestin (Valitut Palat) tiedeasiantuntijana toimineen Alan Russellin vastauksen kun asiaa häneltä muutama päivä sitten kysyin:

My answer would be no. Even nuclear warheads do not have enough destructive power against an object of this size. They'd be hard pressed to even break it up into a couple of pieces, let alone to have it break up enough to not damage the planet. The only other option would be to hit it far enough away to alter the trajectory enough to miss Earth.
 

Diamond

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Phoenix Coyotes, Liverpool, TPV, Haka
Kieltämättä pelottava ajatus jos tuollainen kivenmurikka maahan iskisi. Tämä tosin olisi n. 5 pienempi kuin se mikä hävitti dinourukset mutta riittävän paha kuitenkin joten maahan osuessaan se aiheuttaa todella pahaa jälkeä.

Uutisen kuultuani olen hiukan tutustunut tähän aiheeseen ja huomannut että vaara on koko ajan olemassa koska kaikkia asteroideja ei voida millään löytää.

Tämän hetken laskelmien mukaan v. 28 joku asteroidi "hipaisee" maapalloa mutta menee kuitenkin ohi n. 40000 kilometrin etäisyydeltä. Tässäkin on kuitenkin otettava huomioon se että ne ovat vasta alustavia laskelmia.

1908 iski Siperiaan läpimitaltaan n. 200 metriä suuri asteroidi tuhoten metsää laajalta alueelta mutta kukaan ei tainnut kuollut koska alue oli asumatonta. Tiettävästi tämä oli ihmiskunnan historian aikana suurin asteroidi mikä maahan on iskenyt.

Mutta mitä tuohon uhkaavaan asteroidiin tulee niin onneksi aikaa on kuitenkin 17 vuotta joten siinä ehtii kyllä miettiä millä tavoin puolustautua jos se todella maahan törmää. Ydinaseet ovat tällä hetkellä ainoa keino ainakin seuraavat kaksikymmentä vuotta.

Se ainakin on varmaa et lapsia en taida uskaltaa tähän maailmaan hankkia. Itselläni ei nyt ole niin väliä ja jos törmäys tapahtuu niin tyydyn kohtalooni mutta en halua että omat lapseni tulevat kokemaan mitään tuollaista.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Uskon kyllä itse, että maapallo tuhoutuu tai noh ihmiskunta ainakin, ihan oman itsensä takia. Siihen ei tarvita ufoja tai edes asteroideja. Toisekseen uskon myös, että tuollainen asteroidi iskisi maapalloon niin äkkiä arvaamatta, että tiedemiehet eivät osaisi sitä ennustaa kuin ehkä kello viiden uutisissa ja seitsemältä ei uutisia enään voisikaan lähettää, kun ei olisi ihmisiä. Siis noin karrikoidusti... en usko että ihmiskunta pystyy meidän ylivertaisella tieteellä aukottomasti arvioimaan luonnon tapahtumia, monesti tämä jo todistettu.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
ööö ei sitä mötikkää edes tarvitse tuhota. Kunhan vain ajoissa sen rataa muutettaisiin hieman.
Siihen on jo nyt tarvittavat pommit ym. sälä mutta kuljetuskeinot ovat vielä hieman alkeelliset.

Pienikin muutos radassa saattaa aiheuttaa sen että se menisi mukavasti ohi joten mitään Armageddonmaista tuhoamista ei tarvita, itseasiassa tällöin riesana olisivat tuhannet pikkupalaset jotka saattaisivat olla tarpeeksi isoja läpäistääkseen ilmakehän.
 

Diamond

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Phoenix Coyotes, Liverpool, TPV, Haka
No joo,onneksi tämän hetken arvion mukaan asteroidi tosiaan menee ohi mutta helvetin läheltä jos tämä laskelma pitää paikkansa. 22000 km tuntuu pitkältä matkalta mutta astronomisesti tuo todellakin hipaisee maataa mutta ei kuitenkaan osu. Ja kyllä tuon varmasti pystynee paljaalla silmällä näkemään, etenkin siellä missä on sillä hetkellä ilta.

Maan ja kuun välinen etäisyys on muistaakseni jotain 235000 km joten siitä huomaa miten läheltä se todella menee. Toivottavasti tämä lakselma pitää paikkansa koska toisaalta olisi kiva nähdä kun tuollainen kivi sujahtaa ohi mielettömällä vauhdilla, kuitenkin niin ettei törmäämisvaaraa ole.
 

Diamond

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Phoenix Coyotes, Liverpool, TPV, Haka
Korjataan nyt vielä sellainen pikkujuttu että maan ja kuun välinen etäisyys on noin 380000 km ennen kuin joku ehtii oikaista asian. :)
 

Juha Salminen

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Viestin lähetti Diamond
1908 iski Siperiaan läpimitaltaan n. 200 metriä suuri asteroidi tuhoten metsää laajalta alueelta mutta kukaan ei tainnut kuollut koska alue oli asumatonta. Tiettävästi tämä oli ihmiskunnan historian aikana suurin asteroidi mikä maahan on iskenyt.

Olen kuullut, että Suomen kokoinen pläntti lähti pois tuossa jysäyksessä.

Eli Suomen pinta ala 338000 km2.
Tämä mötikkä on kymmenisen kertaa aikaisempaa isompi ja maata tuhoutuisi 3,380,000 km2.
Se olisi kunnon jysäys.

Mutta aika epätodennäköistä tuon asteroidin osuminen tuntuu olevan. Sitäpaitsi vuonna 2019 saattaisi jo olla tekniikka sen verran kehittynyttä, että asteroidin rataa saataisiin muutettua.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ja maapallon säde on noin 6400 km, eli siltä pohjalta. Murkula menee siis NASAn laskelmien mukaan noin kaksi kertaa maapallon toisella puolella olevan pisteen etäisyydeltä, eli todella läheltä.

Nyt sitten mukavaa laskelmaa, mitä kävisi jos tuo murikka päättäisi sittenkin osua Tellukselle. Tämä on todella rankalla kädellä tehty approksimaatio.

Jos tuo 2km halkaisijalta pitää paikkaansa, niin asteroidin koko on:

Oletetaan asteroidi 2km halkaisijaltaan olevaksi palloksi:

tilavuus V = 4/3 * Pii * (1000m)^3 = 4,2e9 m^3.

Jos oletetaan, että tuo asteroidi on yhtä painavaa, kuin hiekka, saadaan sille tiheydeksi 1,6-1,8e3 kg/m^3 (MAOL-taulukot).

Näin ollen saadaan asteroidin kokonaismassaksi n. 7.1e12 kg.

Jos tuo nopeus 28000 m/s pitää paikkaansa, saadaan kokonaisenergiaksi törmäyksessä (nopeus alle 10% valon nopeudesta, eli ei tarvitse käyttää suhteellisuusteoriaa):
E = ½ * m * v^2 = ½ * 7.1e12 kg * (28000 m/s)^2 = 5.6e21 J.

Epävirallisen nettisivun mukaan Hiroshiman atomipommista vapautui sellaiset 6.8e13 J. Näin ollen tuo murkula vastaisi noin 800 miljoonaa Hiroshiman atomipommia. Jos otetaan huomioon tämän, peruskoulun ja lukion matematiikkaan pohjautuvan laskelman suuret virhemarginaalit, niin siltikin puhutaan miljoonien Hiroshiman atomipommien energiamäärästä....

Ja toki tästä saadaan Nasan tai jonkun enemmän fysiikkaa lukeneen toimesta vielä fiksumpi laskelma, joten älkää ottako tätä kovinkaan vakavissanne.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Viestin lähetti Sistis
Ja toki tästä saadaan Nasan tai jonkun enemmän fysiikkaa lukeneen toimesta vielä fiksumpi laskelma, joten älkää ottako tätä kovinkaan vakavissanne.

Niin saadaankin... Tiedotusvälineissä on kyllä kerrottu asiantuntijoiden laskelma, kuinka montaa Hiroshiman atomipommia törmäys vastaisi...

Mutta ansiokas laskelma tuo sinunkin oli:cool:

(edit: typo)
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sorry chattaily, mutta kerrotko mikä on tiedotusvälineissä kerrottu. Itse en ole nähnyt sitä. Voin sitten pohtia, mikä meni metsään tuossa meikäläisen approksimoinnissa.

Kaiketi siinä suurimmat virheet tulivat tuossa kappaleen massassa ja siinä että oletin että kaikki liike-energia vapautuisi tuossa lämmöksi tms. Eli siis oletin systeemin eristetyksi, mitä se todellisuudessa ei ole.
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti Diamond

1908 iski Siperiaan läpimitaltaan n. 200 metriä suuri asteroidi tuhoten metsää laajalta alueelta mutta kukaan ei tainnut kuollut koska alue oli asumatonta. Tiettävästi tämä oli ihmiskunnan historian aikana suurin asteroidi mikä maahan on iskenyt.

Kyseinen Tunguskan objekti oli kooltaan (uusimpien teorioiden mukaan) 50-60 metrin kokoinen, korkeintaan 90 metrinen. Kyseessä oli ilmeisesti asteroidi tai komeetan kappale, täyttä varmuutta asiasta ei ole. Se oli ilmeisesti hyvin haurasrakenteinen kappale koostuen pääasiassa pölystä ja kivestä - ei siis mikään yhtenäinen kova kivi tai jääkappale. Ennemminkin kosminen "kivikasa", joka hajosi räjähdysmäisesti ennen osumistaan Maahan alle kymmenen kilometrin korkeudessa ilmanpaineen vaikutuksesta.

Onneakin, jos onnella mitään sijaa on, oli tuolloin matkassa. Laskelmien mukaan, mikäli kappale olisi törmännyt maahan 6-8 tuntia aiemmin se olisi osunut mitä suurimmalla todennäköisyydellä asutuille seuduille ja kohde olisi löytynyt todennäköisesti Pietari-Oslo akselilta.

vlad#16.

edit: Kyseisen objektin räjähdyksestä aiheutunut paineaalto tuhosi metsää n. 2150 neliökilometrin alata.
 
Viimeksi muokattu:

Taito-Ojanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Kärpät
Kun täällä on tällainen maailmanlopun meininki, niin vilkaiskaapa näitä sivustoja:

http://armageddononline.tripod.com

Siellä kerrotaan esim. Planet X:stä, joka voi kuulemma saada karmeita tuhoja aikaan jo ensi vuonna. Kyse on siis linnunratamme kymmenennestä planeetasta.

Mielenkiintoinen tarina oli myös hypernovista, joista en ennen ollut kuullutkaan. Kyse on tähdistä, jotka polttavat itsensä loppuun miljoonassa vuodessa, kun normaalisti tähdet tekevät niin noin 10 miljardissa vuodessa. Räjähdyksessä syntyy enemmän valoenergiaa kuin mitä linnunratamme kaikki tähdet tuottavat yhteensä. Lähettävät tuhoisia gammasäteitä, jotka matkaavat valon nopeudella. Eli jos tuho tulee, sen huomaa vasta silloin, kun gammasäteet ovat jo kohdalla... tai sitten täällä kaikki muuttuvat uskomattomiksi Hulkeiksi. Jos hypernova räjähtää parin tuhannen valovuoden päässä, se riittää tuhoamaan elämän maapallolta.

varjo, tuo magneettikenttien siirtyminen on aika mielenkiintoinen juttu. Tiedemiehet eivät ilmeisesti ole varmoja, miten se vaikuttaa maapalloon ja elämään. Pienentääkö se tilapäisesti maapallon suojakenttää haitallisia hiukkasia vastaan? Vai onko sillä hyvin vähän käytännön vaikutuksia?

Eikös muuten viime vuonna joku asteroidi pyyhkäissyt maan ja kuun välistä, ja se huomattiin vasta jälkeenpäin? Se olikin ovela, kun tuli auringon suunnasta, joten siksi sitä ei havaittu. Näin muistelen.
 

mission16W

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, MUFC (sympatiat TPS)
En jaksa olla huolissani. Enemmän minua huolettaa jatkuvasti nouseva syöpäriski ja sitäkin enemmän oma työttömyyteni. Tuollaisia ehtii murehtia sitten myöhemminkin, jos on yleensäkään täällä enää silloin.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti Taito-Ojanen

Mielenkiintoinen tarina oli myös hypernovista, joista en ennen ollut kuullutkaan.

Aika uusi tuttavuus minullekin on termi "hypernova", tosin siitä on ilmeisesti ajoittain käytetty nimeä "gammabuster" ja se taasen oli hivenen tutumpi terminä.

Mikäli jotakuta nyt kiinnostaa tutustua hypernoviin niin ohessa muutama linkki:

http://imagine.gsfc.nasa.gov/docs/features/news/20may99.html

http://science.nasa.gov/newhome/headlines/ast21oct98_1.htm

http://www.space.com käytetään hakua (search) ja hakusanaksi "hypernova".

Näiden ohella menemällä ursan sivuille: www.ursa.fi ja käyttämällä haku-palvelua hakusanana "hypernova" löytyy jotain tietoa suomeksi, toki siellä voi ulottaa etsinnän kaikkialle maapallolle - ei kuitenkaan sentään maailmankaikkeuteen.

vlad#16.


edit: korjaus linkkiin.
 
Viimeksi muokattu:

jlammi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Jokerit, TPS, TuTo
eiks just jossain telkkarissa tms ollut että olivatkin laskeneet virheellisesti ja se meneekin maapallon ohi tai jotain ?

näin käsitin. korjatkaa jos olen väärässä
 

mission16W

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, MUFC (sympatiat TPS)
Viestin lähetti jlammi
eiks just jossain telkkarissa tms ollut että olivatkin laskeneet virheellisesti ja se meneekin maapallon ohi tai jotain ?

Niin, kuulemma noin 20,000 kilometriä. Toki laskelmat voivat yhä muuttua, mutta tällä hetkellä näyttäisi siltä kuin maapallo pelastuisi.
 

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
En kanna huolta asteroideista, koska ihmiskunta pistää pallon kuitenkin paskaksi, tai vähintäänkin elinkelvottomaksi omalla toiminnallaan ennen pitkää. Siinä on yksi helvetin kivenmurikka aika pientä.

Jos nyt asteroidi halutaan jotenkin torjua, niin laitetaan järjettömän suurilla taivasta kohti suunnatuistaa kovaäänisistä soimaan se Aerosmithin järjetön itkuvirsi Armageddon-leffasta (I don't wanna miss a thing...), niin helvetti, ei varmasti tule ketään tai mikään tänne. Ihan mikä tahansa Aerosmithin stadionnyyhkyballadi kelpaa paremman puutteessa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ympäristöfilosofisesti kiintoisa kysymys: kaikki mikä ihmiskunnan vaikutuksen ulkopuolella tapahtuu pitäisi olla "luonnollista" - onko siis mitään oikeutta ruveta teknologian avulla puuttumaan meteoriittien kulkuratoihin?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Viestin lähetti Taito-Ojanen
Kun täällä on tällainen maailmanlopun meininki, niin vilkaiskaapa näitä sivustoja:

http://armageddononline.tripod.com

Siellä kerrotaan esim. Planet X:stä, joka voi kuulemma saada karmeita tuhoja aikaan jo ensi vuonna. Kyse on siis linnunratamme kymmenennestä planeetasta.
Juttua en jaksanut kokonaan lukea, mutta pätemään pitäisi päästä joten: Tää planeettojen määrä on aika monimutkainen juttu. Planeetan määritelmä on sen verta epäselvä, että Plutoa ei oikeasti kuuluisi laskea planeetaksi (se on niin pieni ja kaukana, eli se on vaan asteroidi). Toisaalta taas oma Telluksemme lasketaan joskus kaksois-planeetaksi, sillä meidän kuumme on puolestaan niin iso. Lisäksi tutkijoiden mukaan on mahdollista että pluton takana on enemmänkin kuin yksi näitä planet x:ksiä. Tai kun planeettojen määrää tutkitaan laskemalla niiden vaikutuksia muiden planeettojen kiertoratoihin, niin Pluton liikkeessä on epäsäännöllisyyttä, jota ei yksi X pysty selittämään.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Ja kun nyt pitää päästä kommentoimaan tätä asteroidi-asiaakin, niin hätä ei ole vielä ohi vaikka uusien laskelmien törmäys uhkaisikin vasta joskus 2060 (?). Siihen on nimittäin niin pitkä aika, että laskelmat ehtivät muuttumaan satoja kertoja. Mutta no hätä, hollywood keksii keinon ja Bruce Willis tai stuntti pelastaa maan.

BTW: Onko muuten kukaan muu käynyt Virossa olessa meteorikuopassa? Siis tälläinen pieni järvi (oliskohan saarenmaan suunnassa), jonka reunustat olivat erittäin viheriäiset (siis täynnä kasvustoa). Teki minuun melkolaisen vaikutuksen. Onhan suomessakin vastaavia järviä, mutta taitavat olla vanhempia (en ole käynyt, mutta eivät käsittääkseni ole yhtä vaikuttavia)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös