Asevelvollisuusarmeijasta luopuminen

  • 359 041
  • 3 358

Syöttöpiste

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Edellisen viestini jälkeen onkin tullut paljon uusia viestejä. Tässä vastaus muutamaan viestiin:

Yleistä asevelvollisuutta ei ole enää oikein missään EU-maassa. Mihin sitä Suomessa tarvitaan?

Kyllä yleistä asevelvollisuutta ei ole oikein missään maassa Euroopassa. Oikein millään EU-maalla ei myöskään ole rajanaapurina yleisesti suurimpana uhkana pidettyä Venäjää. Eli Suomea ei voi oikein suoraan verrata jo pelkästään näiden syiden oikein mihinkään EU-maahan. Lisäksi Suomen väestöpohja ja resurssit eivät mahdollista riittävän suuren ammattiarmeijan perustamista.

2007 Suomen puolustusministeriön budjetti oli noin 2,2 miljardia euroa. Tälle vuodelle budjetti on noin 2,8 miljardia euroa. Jos tämä on nyt sitä tuntuvaa leikkausta, niin siinä tapauksessa valtion talouden tasapainottaminen lienee täysin mahdoton yhtälö.

Jotkuthan ovat esittäneet Suomen menot pitäisi palauttaa vaikkapa vuoden 2006 tasolle, niin velkaantuminen loppuisi. Perusteluna se, että kyllähän meillä silloinkin oli hyvä elintaso. Pitäisiköhän sama logiikka ulottaa myös maanpuolustukseen. Kyllähän meidän maanpuolustus oli 2007 ihan hyvällä tasolla, joten ihan hyvin voidaan pudottaa määrärahat sille tasolle.

Vuoden 2011 rahoituksen tasosta PV joutuu säästämään yli 800 miljoonaa euroa vuoteen 2015 mennessä. Tämä sisältää nyt meneillään olevan rakenneuudistuksen aiheuttamat kulut. Tuo summa on kaikki pois suunnitellusta toiminnasta, joka siis tähtäsi siihen, että PV säilyttää toimintakykynsä riittävällä tasolla. Lisäksi täytyy muistaa, että henkilöstömenot ovat kasvaneet kaikilla aloilla koko ajan, myös PV:ssä. Henkilöstömenojen lisäksi on myös tehtävä materiaalihankintoja, jotka nekin ovat tärkeitä puolustuskyvyn ylläpidolle. Henkilöstöä ja materiaalia on myös käytettävä, joten on koulutettava ihmisiä ja järjestettävä harjoituksia. Sekin maksaa. Nykyään vielä enemmän kuin vuonna 2007. Puolustusvoimat suunnittelee toimintansa vähintään 25 vuoden aikajänteelle. Rahoitus tosin suunnitellaan eduskunnassa yhden vaalikauden mittaisella jänteellä. Oma haasteensa tässäkin.

mielestäni tuo ei pidä lainkaan paikkansa. Ammattisotilaat + halukkaat vapaaehtoiset esim. toimisi. Nykyinen velvollisuussysteemi on naurettava. Ja jos tilanne kiristyy niin hyvinkin nopeasti voidaan lisäkouluttaa porukkaa. Nyt ei tarvita joka jannua pyssyn pariin, joten velvollisuudesta pitäisi luopua tai sitten määrätä se naisillekin velvollisuudeksi.

Oletetaan että olisit halukas työskentelemään tavallisena jääkärinä, siis ihan rivimosurina vailla mitään johtamisvastuuta, normaalina duunarina. Mikä olisi se summa, jonka haluaisit palkaksi kuukaudessa? Mieti tätä hetki ja samalla kun mietit, niin voin kertoa, että varusmiespalveluksen jälkeen ammattialiupseeriksi jääneen kersantin palkka kuukaudessa on 1747,55€/kk, johon tulee 17-37%:n henkilökohtainen palkanosa viellä päälle. Nuorella vasta riviin tulleella kersantilla tuon 37:n prosentin saavuttamiseen menee vähintään viisi vuotta. Tämän nuoren kersantin palkka on tällä hetkellä alin taso mitä PV maksaa tällä hetkellä ammattisotilaalle. Tavallisen rivisotilaan palkka olisi vieläkin vähemmän. Eikö olekin houkuttelevaa? Toisaalta sitähän voisi PV:n yleistä palkkatasoa nostaa siten, että rivisotilas saisi tuo noin 2000€ ja muiden palkkoja korotettaisiin sitten tehtävien vaativuuden mukaan ylöspäin samassa suhteessa. Tulisi hintalappuun aika suuri summa ammattiarmeijalle. Koska yksinkertaisimpien tehtävien palkkaus on noin matala, niin millaista olisi se henkilöaines, joka on halukas hakeutumaan ko. tehtäviin kun otetaan huomioon PV:n ulkopuolella maksettavat palkat samantasoisista tehtävistä? Paljonko tienaa kirvesmies, kuorma-auton kuljettaja tai sähkömies? Kun otetaan vielä huomioon se, että tavallisen mosurin käyttöikä vaativissa taistelutehtävissä on noin kymmenen vuotta, niin mitä nämä konekivääriampujat tekevät sotilasuran jälkeen? Ei jääkärinä tai tykkimiehenä voi olla eläkeikään (55 tai 60) saakka, eikä kaikkia voi kouluttaa johtajiksi. Nämä määräaikaisesta kymmenen vuoden virasta eronneet ex-sotilaat pitää sotilasuransa jälkeen kouluttaa uudelleen. Kuka sen koulutuksen maksaa, ellei veronmaksajat?

Tuohon "hyvinkin nopeasti voidaan lisäkouluttaa porukkaa" kommentoin vielä. Jos jätämme kouluttamatta nyt vaikka kymmenen vuoden ajan noin 20 000 henkilöä vuodessa ja tarvitsemme tätä joukkoa koulutettuna sotajoukkona kymmenen vuoden päästä, niin millä resurssilla ja ennen kaikkea millä henkilöstöllä ja missä ajassa kouluttaisit tuon noin 200 000:n henkilön joukon sotakelpoiseksi joukoksi? Vinkiksi laskemiseen: Nykyään alokkaalle koulutetaan noin kahdeksassa viikossa sotilaan perustaidot, jolla hän selviää taistelukentän olosuhteissa. Tämän jälkeen johtajakoulutuksen saava soturi saa lisäkoulutusta vielä kymmenen kuukauden ajan ja tavallinen rivisotilas neljän kuukauden ajan. Rivisotilas oppii temppunsa nopeasti, mutta jonkun pitäisi heitä myös johtaa ja johtamaan ei opi ellei saa kokemusta. Sotajoukon on saatava myös harjoitella joukkona, jotta se kykenisi suorittamaan saamansa tehtävän. Aivan kuten esimerkiksi jääkiekkojoukkue harjoittelee myös joukkueena, eikä pelkästään yksittäisen pelaajan taitoja.

Nykyinen systeemi tuottaa sotilaan perustaidot omaavia sotilaita, jotka ovat saaneet jo kokemusta joukkona toimimisesta. Heitä kertausharjoitetaan tämän tuntuman ja kokemuksen ylläpitämiseksi. Jos tulee tilanne, että tätä joukkoa tarvitaan, niin silloin pistetään pystyyn taas kertausharjoitukset. On parempi, että silloin harjoitellaan toimimista joukkona, eikä aloiteta siitä, miten rynnäkkökiväärin lukko irroitetaan tai miten telamiina asennetaan maahan. Näissä kertausharjoituksissa joukkoa kouluttaa muuten sen johtajat itse, eli reserviläiset. Eivät ammattisotilaat, heillä on oma tehtävänsä, joka ei tuossa vaiheessa ole jokaisen reserviläisen kouluttaminen.

Minä taas en ajattele noita asioita ollenkaan, jos tulisi sota niin yrittäisin päästä ulkomaille karkuun tai sitten ottaisin napin otsaan aseista kieltäytyjänä. Tykin ruuaksi en lähde.

Suomea en lähde puolustamaan, koska Suomen kaltaisella maalla ei koskaan voi olla uskottavaa puolustusta 2013-luvulla. Tosiasioiden hyväksyminen on askel viisauteen.

...

Paljon tärkeämpää on, että saadaan nuoriso koulun penkille ja sitä kautta töihin. Armeija on vaan jarru, joka pahimmassa tapauksessa aiheuttaa todella pahoja syrjääntymisongelmia yhteiskunnassa.

Niin tällä tavallahan niitä syrjäytyneitä tulee, kun kaikki ajattelee vain itseään ja yhteisön eteen tehtävät velvollisuudet halutaan karsia pois. Oikeuksista ei luonnollisestikaan haluta luopua. Haluan vain rusinat pullasta. Pärjätköön heikommat omillaan, minä en ole velvollinen auttamaan heitä edes välillisesti.


Yleisesti sotavoimien käyttö on osa politiikkaa. Pelkästään niiden käytöllä uhkaaminen on sotavoimien käyttöä. Kansainvälisessä politiikassa sotilaallinen painostus on ollut usein käytetty työväline käyttäjänsä etujen ajamisessa. Yleensä sotilaallista painostusta käytää sellainen valtio, jolla on uskottavuutta siihen. Uskottavuus ilmenee verrattaessa sotajoukon voimaa vastapuolen sotajoukkoon. Suomi ei resurssiensa puolesta ole potentiaalinen sotilaallisen painostuksen käyttäjä, mutta se kykenee luomaan sellaisen vastavoiman, jolla se ehkäisee sotilaallisen painostuksen käytön Suomea vastaan. On aivan erilaista toimia miehittäjänä kun tietää, että se 20 000:n miehen ammattiarmeijan lyömisen jälkeen jäljellä on vain siviilejä, joilla ei ole mitään sotilaallista koulutusta. Suomessa lähes puolet väestöstä on saanut edes jonkinlaisen sotilaallisen koulutuksen ja se antaa aika paljon suuremman pelivaran käytää erityyppisiä keinoja maan puolustamisesksi.

Puolustusvoimien komentaja puhui 207:n maanpuolustuskurssin avajaisissa siitä, kuinka arktista aluetta kohtaan kiinnostus on kasvanut. Hän totesi, että tulevaisuudessa tuskin tullaan välttymään ristiriidoilta ja konflikteilta tuolla alueella. Alueen öljyvarat ovat kaikkien tiedossa ja alueen käyttö merireittinä Aasiasta Eurooppaan on kasvussa. Jokaisella alueella toimivalla on oma tavoitteensa ja on aika epätodennäköistä, että siellä ollaan yksimielisiä joka asiasta. Venäjä on hyvin tarkka omista eduistaan ja se ei katso hyvällä jos kokee tulleensa loukatuksi jollain tapaa. Tästä kertoo jo näiden Greenpeacen aktivistien saama kohtelu. Venäjä haluaa antaa sellaisen signaalin ulos, ettei nämä aktivistit kovin mielellään lähde uudestaan enää kiipeilemään. Kun ottaa kartan käteen, ja katsoo ensin, missä on arktisen alueen öljyvarat ja sitten katsoo missä menee Venäjän yhteydet näiltä alueilta Eurooppaan, eli sen tärkeälle markkina-alueelle, voi tehdä johtopäätöksiä Venäjän tärkeiksi pitämistä alueista. Jollain Siperian tiettömällä korvella ei ole niin suurta merkitystä, kuin esimerkiksi Kuolan niemimaalla ja sieltä etelään johtavilla maantie- ja rautatieyhteyksillä.

Miksi kenraali Puheloinen otti tämän asian esille? Siksi, että ihmiset kiinnitäisivät huomiota siihen kuinka lähellä Suomen aluetta on intohimoja aiheuttavia mahdollisuuksia ja mitä nuo intohimot saattavat tulevaisuudessa tuoda tullessaan. Suomen lähialueilla Viro ja Puola on kasvattanut puolustusbudjettiaan. Venäjästä nyt puhumattakaan. Silläkin on asevoimien rahoitus kasvanut huomattavasti. Lisäksi Venäjä on tänäkin vuonna harjoitellut suurten taistelujoukkojen käyttöä useaan otteeseen. Ei kyllä mielestäni kerro siitä, että tulevaisuudessa sodat ovat vain täsmäiskuja ja pieniä erikoisjoukko-operaatioita. Jos näin olisi, ei Venäjä panostaisi tuon kaltaiseen harjoitteluun noin valtavia määriä tai sitten sielläkin on päättäjät yhtä tietämättömiä siitä, mikä täällä Jatkoajan palstoillaa on tiedetty jo kauan. Ei nykyään ole eikä tulevaisuudessa tule enää laajamittaisia sotia, joita varten tarvitsee kouluttaa suuria määriä reserviläisiä.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Ei muuta kuin joka tasolle oikeat ammattisotilaat.

Ei pitäisi vaivautua trollille vastaamaan, mutta jos olet vakavissasi tätä mieltä, niin osannet kertoa mistä ne ammattisotilaat saadaan? Ruotsi ei ole onnistunut rekrytoimaan riittävästi ammattisotilaita, vaikka tavoite oli 10 000. Siis lähes tuplasta väkimäärästä ei löydy 10 000 ammattisotilasta. Miten se Suomessa onnistuisi? Onko meillä kenties enemmän rahaa käytettävissä kuin Ruotsissa? Se kun ei ole niin, että päätetään rekrytoida ammattiarmeija, vaan jostain olisi ne sotilaat saatava. Siksi toisekseen kuka luulee, että 10 00 riittää satajotuhansia vihollisia vastaan. Et tainnut ajatella asiaa, sen kun lauoit mitä mieleen juolahti tuntematta asiaa sen syvemmin.
 

ndal88a

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooVee, Tampere
Ei pitäisi vaivautua trollille vastaamaan, mutta jos olet vakavissasi tätä mieltä, niin osannet kertoa mistä ne ammattisotilaat saadaan? Ruotsi ei ole onnistunut rekrytoimaan riittävästi ammattisotilaita, vaikka tavoite oli 10 000. Siis lähes tuplasta väkimäärästä ei löydy 10 000 ammattisotilasta. Miten se Suomessa onnistuisi? Onko meillä kenties enemmän rahaa käytettävissä kuin Ruotsissa? Se kun ei ole niin, että päätetään rekrytoida ammattiarmeija, vaan jostain olisi ne sotilaat saatava. Siksi toisekseen kuka luulee, että 10 00 riittää satajotuhansia vihollisia vastaan. Et tainnut ajatella asiaa, sen kun lauoit mitä mieleen juolahti tuntematta asiaa sen syvemmin.
Paljonko Suomen armeijasta on nyt palkollisia (kapiaisia, varvattyja jne)?

JOL
 

Syöttöpiste

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Paljonko Suomen armeijasta on nyt palkollisia (kapiaisia, varvattyja jne)?

JOL

Maaliskuussa 2013 Puolustusvoimissa oli noin 14 400 tehtävää. Suomeksi, noin monelle henkilölle oli työpaikka. Vuonna 2015 tämä luku on 12 300 henkilöä, joista sotilaita on noin 8000 henkilöä. Sotilaita on nyt ja vuonna -15 sen verran mitä sodanajan joukot vaativat ammattisotilaita johtajina ja erikoisjoukoissa. Siihen päälle tarvitaan reserviläisiä johtajiksi, sekä tavallisiksi sotilaiksi eri miehistötehtäviin. Sodanajan vahvuus vuonna 2015 on noin 230 000 henkilöä. Eli sodanajan reservin tarve on noin 220 000 henkilöä jotka pääsääntöisesti kaikki pitää vaihtaa nuorempiin keskimäärin kymmenen vuoden välein. Tämä tekee noin 22 000 henkilöä vuodessa. Tästä voimmekin helposti laskea, että ammattiarmeijan vahvuus pitäisi olla Suomessa noin 30 000 sotilasta. Siihen tarvitaan vielä päälle noin 4300 siviiliä eri tukitehtäviin.

Vuoden 2012 palkkakulut PV:ssa oli noin 746,4 miljoonaa euroa. Noin 34 300 henkilön ammattiarmeijan palkkakulut olisivat viime vuoden palkkatasolla yhteensä noin 1,78 miljardia euroa. Tämä siis sillä oletuksella, että keskipalkka PV:ssa säilyy samalla tasolla. Tämä tarkoittaisi sitä, että miehistötason ammattisotilas olisi palveluksessa vuoden, korkeintaan kaksi ja siirtyisi sen jälkeen reserviin. Vuoden tai kaksi palveluksessa ollut ammattisotilas ei juurikaan eroa nykyisistä varusmiespalveluksen käyneistä reserviläisistä. Sama ihminen se ammattisotilas on alokkaana kuin varusmieskin. Ainoastaan pidempi koulutus tekee ammattilaisesta paremman, ei varusmiehen päivärahaa suurempi tilipussi.

Kun vuoden tai kahden koulutus ei ole ammattisotilaalle riittävä, jo työuran houkuttelevuudenkin kannalta, on miehistötason työsopimukset oltava 7-10 vuoden mittaisia. Noin pitkällä työuralla ei pystytä kouluttamaan riittävää määrää sopivan ikäisiä reserviläisiä taistelutehtäviin Suomessa riittävän nopeasti. Koko reservin uusiutumiseen menisi tuolla seitsemällä vuodellakin noin 63 vuotta. Aika vanhoja partoja olisi osa sotureista. On siis pienennettävä reserviä. Laitetaan nyt vaikka reservin määrä puoleen tuosta vuoden 2015 tasosta. Silloin reserviläisiä olisi 100 000. Tuon kouluttamiseen menisi se noin 30-35 vuotta pelkästään ammattisotilaiden reservillä. Silloinkin vanhimmat reserviläiset olisivat pahimmassa tapauksessa noin 55-vuotiaita. Ylemmän tason johtotehtävissä oleva reservin upseeri voi tuon ikäisenä vielä mennäkin, mutta taistelutehtävissä oleva 55-vuotias jääkäri on jo aika vanha. Toinen juttu on sitten se, mikä osa Suomea jätetään puolustamatta kun joukkoja ei ole käytettävissä kuin osaan siitä. Nykyaikaisessa mekanisoidussa joukossa, ilmavoimista tai merivoimista nyt puhumattakaan, huollon tehtävissä palvelevien sotilaiden määrä on noin puolet koko taistelujoukon määrästä. Tämä tarkoittaisi sitä, että 230 000 henkilön ammattisotilaista sekä reserviläisistä koostuvasta kenttäarmeijasta noin 115 000 henkilöä olisi varsinaisia taistelevia osia. Jos reservi on puolet pienempi ja vain osaa maasta puolustetaan, taistelevia osia on vain 57 000 henkilöä.

Palataan vielä noihin rahoihin. Pelkät palkkamenot tuossa tulikin jo kerrottua. Tuon 1,7 mrd euron päälle tulee tietysti materiaalin hankinta ja uusiminen, sekä toimintamenot. Ammattisotilaita on harjoitettava paljon useammin kuin mitä puolen vuoden varusmiestä harjoitetaan. Nykyään 6kk palveleva varusmies on keskimäärin noin 25 vuorokautta sotaharjoituksessa. Eli harjoituksessa, jossa ei mennä illalla kasarmilla sänkyyn nukkumaan. Ammattisotilaalle tuo on aivan liian vähän, mikäli halutaan saada rahalle vastinetta. Voidaan lähteä semmoisesta noin 100 vuorokauden harjoitusmäärästä vuodessa, jos halutaan saada edes tyydyttäviä tuloksia. Tämä taas tuo lisäkustannuksia, koska henkilökunnalle pitää maksaa palkan päälle harjoituskorvaukset ja päivärahat jokaiselta vuorokaudelta normaalin palkan päälle. Loputtomiin ei ammattimiehiäkään voida harjoituttaa rauhanajan oloissa, vaan jossain vaiheessa on päästävä toimimaan myös ihan oikealla taistelukentällä. Oma kustannuseränsä tämäkin. Pelkästään rahojen kulumisen kannalta alkaa tuo nykyinen systeemi vaikuttamaan aika edulliselta. Se puolustusbudjetin lisäys vaikka kaksinkertaiseksi olisi hyvä lähtökohta, joka tuskin riittäisi kun kalustoa aletaan uusimaan ammattiarmeijan vaatimalle tasolle. Mistä nämä rahat valtion budjettiin otettaisiin, kun sosiaali- ja terveyspuolen menot vain kasvavat kun suuret ikäluokat jäävät pois työelämästä?

Yleisen asevelvollisuuden tilalle tämä ammattiarmeija on siis kustannusten perusteella aika pois suljettu. Vuodessa 20 000 varusmiestä vähemmän työelämästä pois tarkoittaa siis 20 000 henkilötyövuotta vähemmän. Yksi vuosi tuottaa valtiolle näin hihasta ravistettuna noin 107,2 miljoonan euron verotulot, kun laskuperusteena käytetään jokaisen työllistymistä ja sitä, että jokainen tienaa noin 30 000€ vuodessa ja maksaa siitä 19% veroa, eli 5632,74€. Itse en tienannut parikymppisenä tuota summaa, taisi olla noin 5000€ vähemmän. Jää näiden henkilöiden tekemän työn tuotto-odotus aika suureksi vuositasolla, jotta valtio hyötyisi heistä sitten työnantajien maksaminen arvonlisä- ja muiden verojen muodossa paremmin kuin mitä ammattiarmeijan ylläpito maksaa. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että tuo 20 000 henkilöä olisi juurikin tämän ammattiarmeijan palveluksessa, joka ei sinällään tuota valtiolle rahaa.
 

scholl

Jäsen
Kyllä yleistä asevelvollisuutta ei ole oikein missään maassa Euroopassa. Oikein millään EU-maalla ei myöskään ole rajanaapurina yleisesti suurimpana uhkana pidettyä Venäjää. Eli Suomea ei voi oikein suoraan verrata jo pelkästään näiden syiden oikein mihinkään EU-maahan. Lisäksi Suomen väestöpohja ja resurssit eivät mahdollista riittävän suuren ammattiarmeijan perustamista.
Virolla on naapurina ja heillä on jo Siperia opettanut, mitä ryssän kanssa touhuaminen pahimmillaan voi tarkoittaa. On kysymys samasta kuin koulun pihalla. Jos on uhka päällä, on hyvä, jos on pahiksia kavereina. Eli siis Viro valitsi sen, että voi tarvittaessa sanoa vastustajalle, että George W. Bush laittaa ohjuksen sen persuksiin. NATO on ratkaisu.
Oletetaan että olisit halukas työskentelemään tavallisena jääkärinä, siis ihan rivimosurina vailla mitään johtamisvastuuta, normaalina duunarina. Mikä olisi se summa, jonka haluaisit palkaksi kuukaudessa? Mieti tätä hetki ja samalla kun mietit, niin voin kertoa, että varusmiespalveluksen jälkeen ammattialiupseeriksi jääneen kersantin palkka kuukaudessa on 1747,55€/kk, johon tulee 17-37%:n henkilökohtainen palkanosa viellä päälle. Nuorella vasta riviin tulleella kersantilla tuon 37:n prosentin saavuttamiseen menee vähintään viisi vuotta. Tämän nuoren kersantin palkka on tällä hetkellä alin taso mitä PV maksaa tällä hetkellä ammattisotilaalle. Tavallisen rivisotilaan palkka olisi vieläkin vähemmän. Eikö olekin houkuttelevaa?

Kyllähän joku hakkaa Suomessa naulaakin seinään ja tekee muita perushommia kuten lastenhoitoa. Palkan pitää heillä olla sellainen, että pysyvät hengissä, saavat katon päänsä päälle ja voita leivän päälle.

Paljonko tienaa kirvesmies, kuorma-auton kuljettaja tai sähkömies?

En tiedä, mutta todennäköiseti tällä hetkellä liikaa, koska rakentaminen on kallista. Pitää saada palkat alas. Paljonko tienaa esim. lähihoitaja tai lastentarhan hoitaja? Joku niissäkin tehtävissä on. Kun tehtäviä luodaan niin kyllä niihin joku tulee. Ihmisillä on halua tapella ja jos siitä saa rahaa niin se on vielä mielenkiintoisempaa.
Kun otetaan vielä huomioon se, että tavallisen mosurin käyttöikä vaativissa taistelutehtävissä on noin kymmenen vuotta, niin mitä nämä konekivääriampujat tekevät sotilasuran jälkeen? Ei jääkärinä tai tykkimiehenä voi olla eläkeikään (55 tai 60) saakka, eikä kaikkia voi kouluttaa johtajiksi. Nämä määräaikaisesta kymmenen vuoden virasta eronneet ex-sotilaat pitää sotilasuransa jälkeen kouluttaa uudelleen. Kuka sen koulutuksen maksaa, ellei veronmaksajat?

Vartija, yksityinen turva-alan tyyppi tms. Varmasti on hommia, joihin koulutus sopii ja he jotka eivät halua toimia niissä hommissa, voivat mennä vaikka kauppaan myymään: ei tarvita koulutusta. Vain mielikuvitus on rajana. Elämä koostuu erilaisista projekteista ja kun yksi loppuu niin toinen alkaa.

Tuohon "hyvinkin nopeasti voidaan lisäkouluttaa porukkaa" kommentoin vielä. Jos jätämme kouluttamatta nyt vaikka kymmenen vuoden ajan noin 20 000 henkilöä vuodessa ja tarvitsemme tätä joukkoa koulutettuna sotajoukkona kymmenen vuoden päästä, niin millä resurssilla ja ennen kaikkea millä henkilöstöllä ja missä ajassa kouluttaisit tuon noin 200 000:n henkilön joukon sotakelpoiseksi joukoksi?

No jatkosotaan koulutettiin aika nopeasti jengiä. Tuo alokastouhu on ihan pelleilyä, ei voida laskea oikeaksi koulutukseksi. Lähinnä naurettavaa pelleilyä, jossa yritetään ottaa ihmisoikeudet pois. Mitään varsinaisia taitoja siellä ei opi. Ei se auta harjoitella jotain kaapin järjestämistä tai pihalla maleksimista tai seisoskelua, vaan pitää opetella oikeita asioita.

Rivisotilas oppii temppunsa nopeasti, mutta jonkun pitäisi heitä myös johtaa ja johtamaan ei opi ellei saa kokemusta.

Johtajia löytyy niistä, jotka ovat olleet ammattisotilaina tai vapaaehtoisessa asepalveluksessa ja ulkomailta voidaan hankkia myös.

Sotajoukon on saatava myös harjoitella joukkona, jotta se kykenisi suorittamaan saamansa tehtävän. Aivan kuten esimerkiksi jääkiekkojoukkue harjoittelee myös joukkueena, eikä pelkästään yksittäisen pelaajan taitoja.

Tuota harjoittelua ei Suomessa kyllä kauheasti tapahdu. Juuri kukaan ei käy kertausharjoituksissa.

Sinänsähän tämä keskustelu menee saivarteluksi, koska Suomi on yksi hevonpersemaa, jolla ei nyt niin suurta merkitystä ole. Täällä tehdään keskimäärin kaikki asiat huonosti, joten en ainakaan minä tätä maata nyt niin kauheasti jää kaipaamaan, vaikka yrittäisivät huonolla menestyksellä puolustaa 100 vuotta vanhoilla kivääreillä jollain hemmetin asevelvollisilla ilman NATOa. Itse kiskon silloin samanaikaisesti Biergartenissa Weissbieriä ja katson Bayern Münchenin matsia. Ihan sama siis.
 
Virolla on naapurina ja heillä on jo Siperia opettanut, mitä ryssän kanssa touhuaminen pahimmillaan voi tarkoittaa. On kysymys samasta kuin koulun pihalla. Jos on uhka päällä, on hyvä, jos on pahiksia kavereina. Eli siis Viro valitsi sen, että voi tarvittaessa sanoa vastustajalle, että George W. Bush laittaa ohjuksen sen persuksiin. NATO on ratkaisu.
Lyhyellä tähtäimellä NATO olisikin ratkaisu juuri niin kuin kuvailet. Mutta jos katsahdat maailman tulevaisuutta hieman eteenpäin, niin tätä sinun koulunpiharetoriikkaasi käyttäen se koviskaveri ei enää lukion pihalla välttämättä olekaan kovaa valuuttaa, jostain aikuisten maailmasta nyt puhumattakaan.
 
Ulkoavaruuden sivilisaatiot onkin sitten asia erikseen, mutta pysytään nyt maan päällä. Vilkaise noita pylväitä antamassani linkissä oikealla alhaalla ja kerro sitten, miten ajattelit esimerkiksi Venäjän kurovan tuon eron kiinni (yrittivät jo kerran tunnetuin seurauksin).

Military budget - Wikipedia, the free encyclopedia
Tuo sotilasbudjettisi on sitä nykypäivää, eli schollin analogialla sitä ala-asteen välituntia. Minä puhuin tulevaisuudesta, vuosikymmenten spektristä.

Euroopan Komission tulevaisuuskatsauksessa kerrotaan seuraavaa: "Vuodesta 1945 vuoteen 1990 maailma oli bipolaarinen, Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton dominoima systeeminen kokonaisuus. Vuoden 1990 jälkeen Yhdysvallat dominoi yksin maailmantaloutta aina vuoteen 2008 asti. Vuoden 2008 jälkeen maailma on muuttunut moninapaisemmaksi – johtuen mm. Kiinan ja Intian nopeasta talouskasvusta. Nykyistä maailmaa johtaa ”oligopoli”, johon voidaan lukea G8- ja G20-maat. Keskeisiä ”oligopolimaita” ovat Yhdysvallat, Kiina, Intia, Eurooppa, Brasilia, Venäjä ja Etelä-Afrikka. Yhdysvallat ei enää yksin dominoi maailmantalouden kehitystä."

Maailmantalouden ja Euroopan tulevaisuuden näkymiä ennen vuotta 2025 | Foresight.fi


Ja mikähän ihme Suomesta tekee niin erityislaatuisen ja erikoisen, että muiden demokraattisten länsimaiden valitsemat puolustusratkaisut ei millään sovi tänne. Onko meillä jokin ammattisotilaita syövä musta aukko jossakin vai mikä?
Geopolitiikka; reitti Euroopasta Koilisväylälle ja Pietarin läheisyys.
Talouspolitiikka; Venäjän merkitys Suomen kasvulle.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Yleisen asevelvollisuuden tilalle tämä ammattiarmeija on siis kustannusten perusteella aika pois suljettu.

Jep. Totta joka sana. Tosin itse pidän selvänä, että ammattiarmeija olisi jokatapauksessa mahdoton rekrytointimahdottomuuden takia, vaikka jostain rahaa pieraistaisiinkin. Kannattaa myös huomata, että Suomen luonnollisimmat verrokkimaat, eli liittoutumattomat pienehköt, mutta vauraat maat, Sveitsi ja Itävalta ovat tahoillaan todenneet asevelvollisuuden ainoaksi toimivaksi ratkaisuksi. Liittoutuneista maistakin meitä kiinnostavilla Norjalla ja Tanskalla on edelleen asevelvollisuus, vaikkakin valikoiva sellainen. Asiantuntijat pitävätkin varmana, että Ruotsi joutuu pyörtämään päätöksensä. Mikäli sillä ei olisi Suomea turvanaan, niin ratkaisua ei olisi ikinä hätiköity tekemäänkään. Asevelvollisuus sinällään tuskin kovasti muuttuukaan lähiaikoina, mutta perustulakia tullaan selkeyttämään, niin että kansalaisten kohtelu tasa-arvoistuu. Jatkossa naisille ja Jehovan todistajille/vast. tulee jonkinlainen maanpalveluvelvollisuus, mikä mahdollistaa yhteiskunnan palvelun kokonaan irti puolustamisesta.
 
Perusteluja, kiitos. Miksi juuri suomalainen asevelvollinen eikä suinkaan suomalainen ammattisotilas tarvitaan Koillisväylää vahtimaan?
En minä ole kategorisesti ammattisotilaita vastaan, vaikka olenkin natoon liittymistä vastaan. Kannatan toki yleistä asevelvollisuutta ja vieläpä sen laajentamista tästä nykyisestä neljäsosaikäluokasta oikeasti yleiseksi eli koskemaan myös naisia ja läskejä, ja sen painotuksen muuttamista asepalveluksesta kansalaispalveluksen suuntaan, mutta jos joku onnistuu esittämään paremman vaihtoehdon maan puolustamiseen liittoutumattomalla (EDIT: tai yhteispohjoismaiseen liittoon perustuvalla) ammattiarmeijalla toteutettuna, niin mennään sitten sillä.

Sattumoisin NATO-maa Viron vienti Venäjälle on suhteellisesti suurempaa tai vähintään yhtä suurta kuin puolueettoman Suomen, joten vaikuttaisi siltä, että Slobo voisi haluta leipänsä päälle Viola-juustoa jatkossakin ihan riippumatta siitä, haluaako Suomi esiintyä demokraattisten länsivaltojen viiteryhmässä vai missä.
Niin, tällä hetkellä, kun NATO-maat vielä toistaiseksi ovat siinä ala-asteen välitunnin kovan jätkän roolissa. Vuonna 2030 tilanne voi olla ja todennäköisesti onkin täysin toinen, eikä meidän kannata siksi suomettua lännen suuntaan sen enempää kuin itään jos minulta kysytään.
 
Viimeksi muokattu:

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Kannattaa myös huomata, että Suomen luonnollisimmat verrokkimaat, eli liittoutumattomat pienehköt, mutta vauraat maat, Sveitsi ja Itävalta ovat tahoillaan todenneet asevelvollisuuden ainoaksi toimivaksi ratkaisuksi.

Itävalta ei todellakaan todennut ainoaksi toimivaksi, vaan siellä äänestettiin asiasta. Asevelvollisuuden säilyttäminen voitti niukasti. Vanhemmat ikäluokat ja konservatiivit äänestivät asevelvollisuuden puolesta.

Itävallassa vaa'assa painoi todella paljon siviilipalvelus. Noin puolet asevelvollisista valitsee siviilipalveluksen ja heitä sijoitetaan erittäin paljon mm. palo- ja pelastustoimeen. Itävalta on tehnyt itsensä riippuvaiseksi sivareista: etenkin maaseudulla ja vuoristojen haja-asutusalueella nykyisten julkisten palveluiden tuottaminen ilman heitä olisi ehkä jopa mahdotonta. Tätä erittäin moni priorisoi äänestyspäätöksessään.
 

Sisäliitin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Paljon tärkeämpää on, että saadaan nuoriso koulun penkille ja sitä kautta töihin. Armeija on vaan jarru, joka pahimmassa tapauksessa aiheuttaa todella pahoja syrjääntymisongelmia yhteiskunnassa.

Suomessahan on tällä hetkellä sellainen tilanne että koulun penkillä on liian moni ja liian harva tekee töitä. Maksimissaan vajaa vuosi armeijassa on aika pieni paha verrattuna näihin ikuisuusopiskelijoihin jotka käyvät koulua pahimmillaan sen 15-vuotta. Tuo viimeinen lause nyt on ihan silkkaa paskaa.Tiedän monta jannua jonka lupaavan alkoholistin uran armeija on onnistuneesti pysäyttänyt, muuten makaisivat varmaan vieläkin siellä samalla sohvalla pleikkaa pelaten ja kaljaa juoden.
 

Syöttöpiste

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Perusteluja, kiitos. Miksi juuri suomalainen asevelvollinen eikä suinkaan suomalainen ammattisotilas tarvitaan Koillisväylää vahtimaan?

Tällä asialla on hyvin vähän tekemistä Suomen ja Venäjän välisellä kaupalla. Suomalaisia ei myöskään tarvita vartioimaan Venäjän kauppareittejä sen luoteisosissa. Suomalaisia tarvitaan pitämään huolta omasta alueestaan ja suvereeniteetistään kun venäläinen alkaa sotilaallisin toimin pitämään huolta itselleen tärkeästä osasta maata. Tämä kolkka Venäjää kun sattuu olemaan aivan Suomen rajan pinnassa, niin sillä on vaikutusta myös Suomeen. Siihen kahakan aikaan saamiseksi ei tarvitse yhtäkään suomalaista, mutta sen voi saada aikaiseksi muut arktisella alueella toimivat valtiot liittolaisineen. Ei ole kovinkaan pitkä aika siitä, kun Venäjä ja Norja pääsivät periaatteellisella tasolla yhteisymmärrykseen valtioiden välisestä rajalinjasta Huippuvuorilta etelään. Minun ymmärtääkseni mitään sopimusta ei ole kuitenkaan vieläkään allekirjoitettu, vaikka tuo sopu on saatu aikaan jo vuonna 2010. Tuolla raja-alueella on kumpaakin valtiota kiinnostavia luonnonvaroja.

Jos nämä arktisen alueen luonnonvarat tai koilisväylän käyttö saa aikaan pienen kahakan tuolla alueella, on Suomen pystyttävä näyttämään ulospäin kykenevänsä pitämään huolta omasta alueestaan. Jos näin ei ole, saattaa pohjoisen Suomen alueella tilanteen eskaloitumisen jälkeen olla muitakin kuin omia joukkoja. Venäjähän tarvittaessa puolustaa itseään myös muualla, kuin omalla alueellaan. Aivan kuten muutkin suurvallat.

Se miksi tähän tarvitaan asevelvollinen, ammattisotilaan sijaan, löytyy edellisestä viestistäni. Tiivistettynä: Rahaa, eikä rekrytointipohjaa ei ole ylläpitämään niin suurta ammattiarmeijaa, jota koko Suomen puolustaminen vaatii. Rajatulla alueella ammattisotilaista koostuva joukko on tehokkaampi verrattuna vaikka kolminkertaiseen määrään reserviläisiä. Suomi ei kuitenkaan ole niin rajattu alue. Kehä III:n sisäpuoli voisi olla ehkä tarpeeksi rajattu alue, jossa pärjättäisiin noin 30 000:n henkilön vahvuisella joukolla. Silloinkin vain jos sen huoltoyhteydet pysyvät auki kaikissa tilanteissa.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Rajatulla alueella ammattisotilaista koostuva joukko on tehokkaampi verrattuna vaikka kolminkertaiseen määrään reserviläisiä. Suomi ei kuitenkaan ole niin rajattu alue. Kehä III:n sisäpuoli voisi olla ehkä tarpeeksi rajattu alue, jossa pärjättäisiin noin 30 000:n henkilön vahvuisella joukolla. Silloinkin vain jos sen huoltoyhteydet pysyvät auki kaikissa tilanteissa.

En kyllä ihan usko tuota kolminkertaista tehokkuutta. Ammattiarmeija toki voi olla vähän tehokkaampi, mutta mikään määrä harjoittelua ei saa ihmistä nopeammaksi kuin luoti. Ampuma-aseethan lopettivat käytännössä aatelin ylivallan eli harjoittelulla saatu etu meni merkityksettömän pieneksi. Mutta akateemistahan tämä keskustelu on. Ei Suomen kokoisella maalla ole mitään mahdollisuutta kerätä tuhansia rivimiehiä käsittävää ammattiarmeijaa. Upseereita niinkin voisi olla vaikka kuinka paljon. Pitäisin kahtatuhatta edes jotkut kriteerit täyttävää rivimiestä aivan ylärajana, mihin rekrytointipohjamme voisi juuri ja juuri riittää. Perustan tämän siihen, että Ruotsissa ollaan päästy suunilleen tuohon pariin tuhanteen. Siellä on toki isompi väestöpohja, mutta meillä kompensoi hivenen suurempi maanpuolustustahto. Tietenkään määrä ei missään tilanteessa riitä maata puolustamaan. Kunniakomppanja toki saadaan aikaan valtiovierailuja varten.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Pitäisin kahtatuhatta edes jotkut kriteerit täyttävää rivimiestä aivan ylärajana, mihin rekrytointipohjamme voisi juuri ja juuri riittää.

Kylläpä todella vähän luotat suomalaisen veteraanien kunniavelkaa maksavan miehen tutkimuksissakin korkeaksi todettuun maanpuolustustahtoon.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Kylläpä todella vähän luotat suomalaisen veteraanien kunniavelkaa maksavan miehen tutkimuksissakin korkeaksi todettuun maanpuolustustahtoon.

On lienee hieman eri asia olla maanpuolustustahtoinen reserviläinen, kuin lähteä palkka-armeijaan rivimieshommiin palkalla, joka ei varmasti ole kilpailukykyinen siviilisektoriin verrattuna.

Maanpuolustustahdolla ei saa kaupasta yhtään halvemmalla. Itsekin näitä tullut joskus mietittyä. Siksi status ollutkin evp. viimeiset 12v.
 

Syöttöpiste

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
En kyllä ihan usko tuota kolminkertaista tehokkuutta. Ammattiarmeija toki voi olla vähän tehokkaampi, mutta mikään määrä harjoittelua ei saa ihmistä nopeammaksi kuin luoti. Ampuma-aseethan lopettivat käytännössä aatelin ylivallan eli harjoittelulla saatu etu meni merkityksettömän pieneksi. Mutta akateemistahan tämä keskustelu on. Ei Suomen kokoisella maalla ole mitään mahdollisuutta kerätä tuhansia rivimiehiä käsittävää ammattiarmeijaa. Upseereita niinkin voisi olla vaikka kuinka paljon. Pitäisin kahtatuhatta edes jotkut kriteerit täyttävää rivimiestä aivan ylärajana, mihin rekrytointipohjamme voisi juuri ja juuri riittää. Perustan tämän siihen, että Ruotsissa ollaan päästy suunilleen tuohon pariin tuhanteen. Siellä on toki isompi väestöpohja, mutta meillä kompensoi hivenen suurempi maanpuolustustahto. Tietenkään määrä ei missään tilanteessa riitä maata puolustamaan. Kunniakomppanja toki saadaan aikaan valtiovierailuja varten.

Tuo kolminkertainen määrä ei perustu mihinkään sen kummempaan mietintään. Se on enemmänkin semmoinen nopeasti hihasta ravistettu heitto. Sinällään ei pidä aliarvioida koulutuksen merkitystä. Koulutuksella voidaan yksittäisen sotilaan taisteluteknisiä taitoja harjoittaa ja hioa paremmaksi, mutta raja on silläkin. Kolikon toinen puoli on se, että kouluttamisella voidaan hioa myös taistelutaktisia taitoja. Paremmin koulutettu joukko yleensä toimii myös taktisesti oikein, varsinkin jos tähän taktiikkaan on koulutuksessa panostettu. Tästä voin esimerkkinä mainita erään kertausharjoituksen, jota pääsin seuraamaan aika läheltä. Siinä erittäin hyvin jo varusmiehinä koulutettu ja myös hyvin kertausharjoitettu jääkärikomppania otti viikon ajan matsia simulaattoreiden avulla vahvuudeltaan yli kaksinkertaista koulutuksensa loppupuolella olevaa, varusmiehistä koostuvaa jääkärikomppaniaa vastaan eri taistelulajeissa. Reserviläiset veivät varusmiehiä joka taistelussa kuin mätää kukkoa. Jopa silloin kun varusmiesten tehtävä oli puolustaminen ja reserviläiset olivat hyökkääjän roolissa. Perus jalkaväkitaktiikan lainalaisuuksiin kuuluu sellainen olettamus, jossa hyökkääjällä on oltava kolminkertainen ylivoima saadakseen menestystä puolustukseen ryhmittynyttä vihollista vastaan. Kummankaan yksikön motivaatiossa ei ollut ongelmia ja molemmat toimivat niin hyvin kuin pystyivät saamansa koulutuksen perusteella. Reserviläisillä kaikki toimi vain paljon sähäkämmin ja johtajat olivat taktisesti paljon kypsempiä.

Suurinpiirtein samaa mieltä olen kanssasi tuosta ammattisotilaiden määrästä, jonka Suomessa pystyttäisiin rekrytoimaan. Ehkä tuo pari tuhatta on liian vähän. Joku 3000-3500 soturia saattaisi olla todellisuutta. Sekään ei kuitenkaan riitä nykyisen uhkakuvan asettamiin vaatimuksiin.

Keskustelu tästä asiasta on sinällään ihan paikallaan. Tämäkin ketju on osoittanut sen, kuinka vähän eri henkilöt ovat perehtyneet tähänkin asiaan. Toivottavasti tätä ketjua lukemalla edes osa heistä tunnistaa kirjoittajat, joiden mielipiteillä on jotain faktoihin perustuvaa pohjaa ja joiden argumentit mahdollisesti tuovat jotain valoa itse käsiteltävään asiaan. Valitettavan moni on ihan kujalla siitä, mikä on Suomessa yleisen asevelvollisuuden peruste. Nämä henkilöt on helppo tunnistaa siitä, että heillä ei ole kertoa mitään realistista vaihtoehtoa nykyisen järjestelmän tilalle. Semmoisiakin on olemassa, joskaan mikään niistä ei ole nykyistä edullisempi. Onneksi suurin osa kansanedustajistamme ovat kuitenkin perillä talouden ja yhteiskunnan realiteeteista, joten mikään pilvenhattaroihin ja utopiaan perustuva ratkaisumalli tuskin tulee realisoitumaan lähiaikoina.

Tuli muuten vilkaistua tätä kirjoittaessani tätä asian tiimoilta tehtyä kansalaisaloitetta ja täytyy sanoa, että sen tekijät ovat kyllä minun nähdäkseni epäonnistuneet tähän mennessä. Tällä hetkellä aloitteen on allekirjoittanut jopa 5106 kansalaista. Aloitehan tuotiin esille kuitenkin jo syyskuun alussa. Aloitettahan on mahdollisuus pitää esillä kuusi kuukautta sen avaamisesta. Vaadittavaan 50 000:n kannattajaan menee tällä vauhdilla vielä 749 vuorokautta, määräaika menee kuitenkin umpeen jo 2.3.2014, eli 106:n päivän kuluttua. Kertonee jotain aloitteen tekijöiden organisointikyvystä. Totta puhuen, itse uskoin tämän aloitteen saavan tuon 50 000 nimiä aika nopeastikin, mutta näköjään yliarvioin sen tekijöiden tahdon ja kyvyt tehdä töitä aloitteensa eteen.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Laitetaan nyt vaikka tänne, että tänä vuonna asepalvelukseen haki vapaaehtoisina ennätysmäärä naisia, eli 818 tulevaa Isänmaan puolustajaa.

Edellinen ennätys oli sieltä vuodelta 1995, kun asepalvelus tuli naisille mahdolliseksi.

Muistelisin, että muutama vuosi sitten naisalokkaiden määrä oli laskeva, mutta nyt siis ilmeisesti tullut uutta intoa käydä intti, syystä tai toisesta.

Naissotilaistahan peräti 70% on saanut johtajakoulutuksen, ihan hieno homma!'

linkki IL:n uutiseen:Asepalvelukseen haki ennätysmäärä naisia | Kotimaan uutiset | Iltalehti.fi
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Hyvä, että on nousussa, mutta naisten asevelvollisuushan pitäisi olla yhtä lailla pakollinen kuin miehilläkin. Tasa-arvohan on kaukana tässä asiassa ja tämä on ehdottomasti yksi isoimmista tasa-arvokysymyksistä mitä Suomessa on. Monet muut aiheet ovat pelkkiä lillukanvarsia.

Sujuu se asevelvollisuus mm. Israelissakin naisilta, ja paljon kovempi asevelvollisuus onkin. Suomessa sen sijaan voisi tietysti käydä myös siviilipalveluksen, minkä isoin osa naisista varmaan kävisikin. Ei se nuorille naisille tekisi yhtään sen huonompaa tehdä vuoden verran yhteiskuntaa hyödyttävää työpalvelusta kuin mitä se tekee nuorille miehillekään.

Samalla reservin potentiaalinen koko noin 1,5-kertaistuisi (ehkäpä puolet naisista voisi armeijan käydä), mikä olisi jo tuntuva lisä.

Asevelvollisuusarmeijasta luopuminen taas olisi joko sulaa hulluutta tai tarkoituksellista "viidennen kolonnan" myyräntyötä, jonka tarkoituksena on heikentää/lopettaa maanpuolustusvalmius itänaapuria vastaan. Muita uhkatekijöitähän ei ole, ellei joku pidä Ruotsia valtavana uhkana muutenkin kuin jääkiekossa.

Sissikoulutusta myös saisi tarjota lisää. Suomen miehittämistä ei tiukan paikan tullen välttämättä pysty estämään, mutta ajatus uudesta Tshetsheniasta ei välttämättä houkuttaisi tänne edes tulemaan, vaikka keisarillisen imperiumin rajojen palautus muuten kiinnostaisi lähivuosikymmeninä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Hyvä, että on nousussa, mutta naisten asevelvollisuushan pitäisi olla yhtä lailla pakollinen kuin miehilläkin. Tasa-arvohan on kaukana tässä asiassa ja tämä on ehdottomasti yksi isoimmista tasa-arvokysymyksistä mitä Suomessa on. Monet muut aiheet ovat pelkkiä lillukanvarsia...

Niinno, kohta nimimerkki erku varmaan tulee leimaamaan minut fasistiksi ja kansojen välisen solidaarisuuden arkkiviholliseksi, mutta mielestäni PV:n rinnalle/osaksi sitä voitaisiin perustaa jonkin sortin "Lotta Svärd"-järjestö, jonka - jos ei nimen, niin ainakin työtehtävien osalta - muistuttaisi tuota hienoa alkuperäisversiota.

Tuonne voitaisiin naisten lisäksi laittaa myös kaikki sivarit ja/tai aseetonta varusmiespalvelusta suorittavat.

Toki sekä miehet, että naiset saisivat valita tämän ja normaalin asepalveluksen välillä.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen

Ihan normi meininkiä, rapatessa roiskuu.

Myös omaan inttiaikaani mahtuu jos jonkin moista muistoa siitä, että kyllähän kovapanosammunnoissa varsinkin vaaratilanteita syntyy.

Kerran eräs sinkoryhmän jääkäri osoitti minua ja vieressä seisonutta kouluttajaa kohti raskaalla APILAS-kertasingolla, tyyppi kääntyi äänen suuntaan, ase tukevasti olallaan.

Melkein kaikille taitaa intissä olla sattunut jonkin sortin vaaratilanteita, eri asia ovat tietysti ne, jotka asiasta tulevat itkien julkisuuteen.

Yleensähän kouluttajan kanssa sovitaan, että nyt kävi näin --> puretaan tapahtuma keskustelussa --> annetaan asian olla.
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Juuri nyt kaikki palkka-armeijan puolestapuhujien argumentit nuorten opiskelujen viivästymisestä ja siitä syntyvistä laskennallisista kansantalouden tappioista tuntuvat kornille pilkunnussimiselle.

Satojen tuhansien koulutettujen sotilaiden reservi asianmukaisesti varustettuna antaa kummasti turvallisuuden tunnetta. Toisin kuin Ruotsin palkka-armeija joka yhtä kuin ei mitään maanpuolustusta.
 

PJx

Jäsen
Satojen tuhansien koulutettujen sotilaiden reservi asianmukaisesti varustettuna antaa kummasti turvallisuuden tunnetta. Toisin kuin Ruotsin palkka-armeija joka yhtä kuin ei mitään maanpuolustusta.
Jep ja nyt Ukrainan virheestä viiststuneena reservin varustaminen asiallisesti olisi halpa henkivakuutus. Vanha totuus "pikkumaalle" varsinkin Venäjän naapurissa: Jos haluat elää rauhassa, valmistaudu sotaan.

Aivan sama mista rahat siihen revitään. Vaikka ne otettaisiin sosiaalimenoista, niin ne olisivat joka tapauksessa paremmat kuin Krimillä. Asiat tärkeysjärjestykseen ja kun naapuriin ei voi luottaa, niin asiat on hoidettava muilla tavoin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös