Tässä varmaan tulee esiin se kulttuuriero, minkä nuo paikanpäällä vuosia asuneet toimittajat ovat ainakin osittain sisäistäneet. Kanadassa, ja varsinkin USA:ssa elää erittäin vahvana tähtikultti, jossa kerran legendaariseen asemaan päässyt pelaaja on siinä sitten aina. Tampereella kuka tahansa Raipe ja Barkov saa ihan rauhassa käydä Prismassa ostamassa perunoita, eikä kukaan ole huomaavinaankaan. Amerikan maalla nimikirjoitusten tai selfien pyytäjiä lähikaupassa käyvälle tähdelle löytyy heti.
Toinen seikka on se, että nuo seurat kuten vaikkapa Vancouver Canucks ovat todella isoja ja näkyviä yrityksiä ja erittäin suosittuja instituutioita alueellaan. Kun ei siellä ole mitään muuta (BC Lions jefussa ja Whitecaps futiksessa) todella suurta urheilua kuin jääkiekko. Sitä seuraa kaikki ja jokainen 1994 finaalijoukkueessa ollut Canuck on ikuisesti legenda kaupungissa. Eikä Vancouver ole mitään jonkun Montrealin, Toronton tai Albertan joukkuiden rinnalla. Saku Koivun suuruutta Kanadassa ei todellakaan tajuta Suomessa. Ei edes lätkäpiireissä. Mutta se ei ole suomalaisten "vika", vaan kulttuuri on erilainen.
Niin, mitä se sitten vaatii, että tämän kunnolla ymmärtää (muuta kuin luonnollisesti Montrealissa/Torontossa/Vancouverissa asumisen ja elämisen):) Olisin ymmärtänyt tämän Seppälän kommentin paremmin 10-15vuotta sitten, kun NHL oli vielä suht kaukana.
Nyt NHL on todella lähellä ihan perus suomalaista jääkiekkokuluttajaa. On lokaalia ja suomalaista podcastia, on kaikki matsit nähtävillä, on twitteria, on haastatteluja, on tommiseppälöitä paikan päällä raportoimassa joka pv, mitä sarjassa tapahtuu. Eikö näiden paikallisten NHL toimittajien työ nimenomaan ole nostaa tällaisia "tarinoita" meille suomalaisille? Mielestäni sitä työtä on ansiokkaasti tehty vuosien ajan, myös Seppälän toimesta.
Yleisesti Jenkkilän urheiluun liittyvästä tähtikultista saa kyllä ihan hyvän kuvan jo turistimatkalla (tai iptv:n kautta) ja jos katsoo vaikka pari pv lokaaleja 24/7 jenkkifudiskanavia. Tai sitten sama Kanadassa lätkän osalta.
Ehkä itseäni tuossa vaan ärsyttää se, että kanadalaissuomalaistoimittaja nostaa itsensä jalustalle (kuten Mäkinenkin tykkää tehdä) ja poissulkee kuulijalta mahdollisuuden "ymmärtää" - ellei ole ollut siellä Bell Centren (tai toki Forumissa mieluummin) pihalla syömässä hodaria ja seuraamassa kun isä kertoo pojalleen Maurice Richardin tarinaa ja poika itkee onnesta vieressä.
Hoffren sanoi mielestäni hyvin tyyliin Toronto Raptorsin NBA-mestaruuden merkityksestä, että ajattele 1995 MM-kulta ja laita potenssiin pari - ja sitten jos Maple Leafs voittaisi mestaruuden niin siihen potenssiin pari lisää - kiitos, ymmärrän jo paremmin! Mielestäni parempi tapa ilmoittaa asia, kuin ottaa "ei voi ymmärtää"-kortti. Eli Sonja on varmaan sitten Vancouverissa kuin Patrik Laine Suomessa - mene ja tiedä.