Varaustilaisuus oli ja meni miltei kaksi viikkoa sitten. Tässä kootusti kuvaukset varatuista pelaajista ja mitä heistä voi odottaa tulevan parhaimmassa tapauksessa. Arviot perustuvat lukemiini raportteihin ja omaan mutuiluun.
Beckett Sennecke (RW, 188cm/82kg)
Vaikka Sennecken valinta aiheuttikin harmaita hiuksia joillekin, itse tykkään kaverista. Hänellä on paljon positiivisia puolia kuten luistelu, kiekonkäsittely, pituus ja peliäly. Sennecke oli vuosi vai pari sitten lyhyt kaveri, kunnes sai kasvupyrähdyksen. Voi olla, että kasvaa vielä pari senttiä tuosta. On selvää, ettei Sennecken lihakset ja massa ole kehittyneet samaa tahtia, joten hänellä on niiden kanssa vielä tekemistä. Jahka Sennecken fyysiset ominaisuudet kehittyvät, niin käsillä on hyvinkin monipuolinen ykkösketjun hyökkääjä, joka voi parhaimmillaan iskeä 80+ pistettä.
Stian Solberg (LD, 188cm/93kg)
Solbergista on helppo pitää. Kovaa pelaava puolustava pakki, jolta kuitenkin löytyy potentiaalia hyökkäyssuuntaankin. Myös Solbergin luistin liikkuu hyvin. Anaheim tarvitsee tämmöisiä kavereita tulevaisuudessa hyvien kiekollisten pakkiensa rinnalle. Ensi kaudella Solberg pelaa SHL:ssä ja olettaisin, että vuoden päästää Solberg siirtyy AHL:ään. En yllättyisi, jos hän saisi ensimmäisenä NHL-pelejä vyölleen tästä porukasta, koska hän on fyysisesti kehittynein. Potentiaalia näen toisen pakkiparin puolustajaksi, jolta voi odottaa 30 pistettä kaudessa.
Lucas Pettersson (C, 181cm/79kg)
Anaheim varasi varausvuoden ensimmäisen ruotsalaisen Petterssonin, jota on kehuttu loistavaksi luistelijaksi. Hän on kahdensuunnan sentteri, jolta löytyy hyvä laukauskin. Näin jossain vertauksen Ahoon. Tekemistä riittää lihasten hankkimisessa ja fyysisessä pelaamisessa, koska joidenkin arvioiden mukaan Pettersson ei mene tarpeeksi hanakasti tilanteisiin ja hän voi muutenkin näyttää liian passiiviselta. Selvää on, että Petterssonin pitää muuttaa pelityyliään pärjätäkseen Pohjois-Amerikan kaukaloissa. Todella kiehtova pelaaja kuitenkin ja jos hänestä ei ihan Ahoa tule, niin kakkosketjun sentteri, joka iskee 50-60 pojoa kaudessa.
Maxim Masse (RW, 190cm/86kg)
Massea oli ennakoitu menevän kakkoskierroksen alkupuolella, joten hän meni ennakoitua myöhemmin. Masse on selkeä voimahyökkääjä, joka kokonsa ansiosta voittaa kulmavääntöjä. Hänellä on hyvä laukaus ja pelintekijänkin kykyjä. Isoin kehityskohde on hänen luistelunsa. Potentiaalia hänellä on olla keskikenttien laituri, joka tekee parhaimmillaan 40–50 pistettä, joista parikymmentä on maaleja.
Ethan Procyszyn (C, 189cm/86kg)
Toinen voimahyökkääjäprofiilin pelaaja. Procyszyn on iso ja ilkeä sentteri, joka tekee töitä hyökkäys- ja puolustusalueella voittaen kaksinkamppailuja ja suojaten kiekkoa. Luistelu on Procyszynkin kehityskohde. Näin jossain vertauksen Deslauriersiin. Olisi mielestäni hyvä juttu, jos Procyszyn kehittyisi tuollaiseksi pelaajaksi. Olisin yllättynyt, jos hän ei tuolla pelityylillä saisi NHL-pelejä alleen ennemmin tai myöhemmin. Selvä alaketjujen raataja profiililtaan, joita tarvitaan aina. Se, että kehittyykö Procyszyn rosterin vakiopelaajaksi vai jääkö 13. hyökkääjäksi riippunee hänen kyvystään kehittää luisteluaan ja siitä, mitä muuta hän tuo kuin fyysisyyttä.
Tarin Smith (LD, 186cm/85kg)
Kahdensuunnan puolustaja, joka liikkuu hyvin ja käyttää kokoaan hyväksi puolustustehtävissä. Smithistä olen lukenut ristiriitaisia arvioita. Joidenkin mielestä hän on selvä hyökkäävä puolustaja, ja toiset taas kyseenalaistavat Smithin potentiaalin hyökkäyssuuntaan. Ketäpä tässä sitten uskoisi? Smith itse sanoi pystyvänsä olemaan hyödyksi ympäri kenttää. Viime kaudella hän sai eniten kehittyneen pelaajan palkinnon WHL-seurassaan. Anaheimin tarkkailijat pelaavat sen varaan, että tuo kehitys jatkuu myös tulevaisuudessa. Ei pidä liikaa kyseenalaistaa, kun Anaheim valitsee puolustajan, mutta tällä hetkellä en osaa yhtään arvioida, mitä Smithistä voidaan odottaa. Ensi kausi näyttää paremmin, mitä saatiin.
Alexandre Blais (LW/C, 178cm/70kg)
Herran jestas pelaaja, joka on alle 180 cm pitkä?! Blais on älykäs hyökkääjä, joka rakentaa tilanteita. Hän myös liikkuu hyvin. Koko ja lihasten puute ovat ilmiselvin puute, joita pitää pyrkiä korjaamaan. Neloskierroksen varaukseksi Blais on hyvä haku, sillä hänellä on selvästi hyökkäyssuunnan lahjakkuutta. Fyysisiä puutteita pystyy kompensoimaan, mutta peliälyä on vaikea hankkia. Kutkuttava pelaajavaraus, jolla näen NHL-potentiaalia kakkosketjun hyökkääjäksi asti parhaimmillaan. Kehitys riippuu siitä, kuinka hyvin Blais kykenee kompensoimaan fyysisiä rajoitteitaan.
Austin Burnevik (RW, 193cm/91kg)
Isokokoinen laituri, joka jäi viime vuonna ilman varausta eli hän on yli-ikäinen. Viime kauden aikana hänen hyökkäyspelinsä kehittyi, mikä varmasti vaikutti siihen, että hänet varattiin tänä vuonna. Burnevikin kehityskohteita ovat luistelu, joka jättää paljon toivomisen varaa ja hänen pitäisi käyttää kokoaan enemmän hyödykseen. Myös Burnevikin puolustusalueen pelaamisen pitäisi kehittyä. Toivottavasti viime kaudella tapahtunut kehitys jatkuu myös tulevilla kausilla. Todella vaikea arvioida Burnevikin potentiaalia. Jonkinlainen syvyyshyökkääjä?
Darels Uljanskis (LD, 188cm/88kg)
Kahdensuunnan puolustaja, josta ei löydy hirveästi tietoa. Tulee vähän mieleen viime vuonna varattu Vojtech Port siinä mielessä, että molemmat ovat hyvin nuoria puolustajia (elokuussa syntymäpäivät) ja molemmat ovat samanpituisia. Maddenin mukaan Uljanskisin pitäisi parantaa liikettään, mutta kehui muuten hänen peliälyään, kiekollisia taitoja ja kokoa. Uljanskis pelaa Ruotsissa, mikä ei ainakaan ole huono paikka puolustajalle. Portin tapaan Uljanskis on projekti, mutta tykkään hänen monipuolisuudestaan. Varmaan kolmosparin puolustaja, jos kaikki menee putkeen.
Kaiken kaikkiaan ihan hyvä saalis. Ei voi liikaa valittaa, kun saa pelaajia ”ilmaiseksi”. Itselläni ei ollut suuria preferenssejä pelaajien osalta draftiin mennessä, niin ei tullut petyttyä mihinkään. Ainoastaan olisi ollut kiva saada joku suomalainen, mutta Anaheim varaa kaikkialta muualta paitsi Suomesta. Jos ottaisivat vielä jonkun virolaisen pelaajan, niin se tuntuisi jo järjestelmälliseltä vittuilulta. Anaheim ei ole viime vuosina varannut hirveästi pelaajia USA:stakaan. Viimeisenä kolmena vuonna vain yhden per vuosi. Ihan huomionarvoinen asia.
Tuntuu, että pelaajavalinnoissa haettiin kookkaita pelaajia, ketkä pelaavat fyysisesti. Blais ja Pettersson erottuvat joukosta tästä poiketen. Yhtään maalivahtia ei tarttunut mukaan tänä vuonna ja yhdeksästä valitusta pelaajasta vain kolme oli puolustajia. Olisin mielelläni nähnyt jonkun rightin pakin otettavan esimerkiksi tuolla kakkoskierroksen varauksella. On tuo Petterssonkin hyvä haku, joten en häntä varsinaisesti haluaisi korvata. Verbeek on aiemmin painottanut peliälykkyyttä pelaajavarauksissaan ja sekin aspekti on nähtävillä usean pelaajan kohdalla.
Yksi iso yhdistävä tekijä pelaajavarauksilla on, on pelaajien viimeaikainen kehitys. Sennecke nousi kauden aikana listauksissa ylöspäin, Solberg ei vuosi sitten ollut ykköskierroksen nimi, mutta hänen statuksensa kasvoi kauden aikana, Burnevik pelasi hyvän kauden, mikä ansaitsi hänelle varauksen yli-ikäisenä ja Smith paransi selvästi aiemmasta kaudestaan. Viime vuonna oli vähän sama homma Carlssonin ja Myatovicin sekä yli-ikäisten Sidorovin ja Dionicion kohdalla. Jännä seurata ja nähdä, tuottaako tämä strategia tulosta.
Tykkäsin tänä vuonna siitä, että Anaheim liikkui draftissa ylöspäin saadakseen Solbergin, koska suosin laatua määrän sijasta tällä hetkellä, mitä tulee prospekteihin. Anaheimilla on hyvin syvyyttä lupausten osalta, joten parempi hankkia laadukkaita kavereita kuin useita projekteja. Mielelläni näkisin samanlaista toimintaa ensi vuonnakin.