Mainos

Ammattiyhdistysliikkeet – duunarin asialla?

  • 1 583 626
  • 16 080

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
En vain ymmärrä logiikkaa siinä miksi ihminen, joka ei halua kuulua kassaan, joutuu maksamaan muiden ansiosidonnaisia pääsemättä itse saman turvan piiriin.
Eivät he itse asiassa joudu maksamaan. Se osuus työntekijöiden työttömyysvakuutusmaksuista, jonka maksavat kassoihin kuulumattomat, tilitetään Kelalle ja käytetään peruspäivärahojen rahoittamiseen. Mutta se on kyllä totta, että he maksavat määrätyn prosentin (2024 0,79 %) palkastaan saamatta mitään vastinetta sille. Tietysti jos on täysin varma siitä, että töitä riittää aina, niin säästäähän siinä vähän, kun ei kuulu kassaan. Mutta lyhyenkin työttömyyden tai lomautuksen aikana saa kyllä helposti rahansa takaisin moninkertaisesti. Siksi aikalailla ihmettelen niitä n. 15 % palkansaajista, jotka eivät ole kassan jäseniä.
 

kyykäärme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Olen ollut OAJ:n jäsen 25 vuotta. En ole missään luottamustehtävässä. Jäsenmaksu on korkea, olen maksanut suuruusluokkaa 15000 - 20000 € tähän mennessä. Kerran olen saanut asianajajan apua, ja kaupungilta 2500 € takaisin väärin pois perittyjä palkkoja. En osallistu teatterireissuille, kylpyläviikoille, lomaosakkeiden arvontaan enkä muuhunkaan. Erinäisiä tarjottuja alennuksia ei tule käytettyä, mitä nyt ilmaiset ruoat käyn Mikes Dinerissa syömässä, kun niitä on tarjolla. Opettaja-lehti riittää yleensä yhden täysistunnon ajan lukemiseksi.

OAJ:n järjestöhimmeli on melkoinen. On paikallisyhdistys, alueyhdistys, valtakunnallinen ym... Kaikilla oma hallintonsa, joka saa palkkioita kokouksista, aika kohtuuttomiakin summia. Samat ihmiset ovat useissa tehtävissä, ja päättävät omista palkkioistaan. On kaikennäköistä korruptiolta haiskahtavaakin ollut. Olli Luukkaisen jälkeen toiminta on lähtenyt hiukan "raikastumaan", mutta edelleen vanhoillisuus on rakenteissa.

Olisin OAJ:lta kaivannut tiukempaa edunvalvontaa. Työnantajan on liikaa annettu määrätä, ja sen takia opettajien työtehtävät koko ajan lisääntyvät, työuupumus kasvaa, mutta palkka ei. OAJ:sta on paljon eronnut jäseniä kelvottoman edunvalvonnan takia. Yksi edunvalvonnan ongelmista on se, että esimiehet eli rehtorit kuuluvat samaan järjestöön, ja pahimmillaan voivat pienillä paikkakunnilla olla jopa luottamusmiehiä. Melkoinen kaksoisrooli!

Miksi sitten en kritiikin jälkeen ole eronnut? Ehkä siksi, että koen kunnalliselle alalle mahdottomaksi tilanteen, missä paikallisesti lähdettäisiin sopimaan palkoista ja työolosuhteista. Meidän paikallisjärjestömme on liian lepsu, siellä halaillaan risteilyillä perusopetuksen johdon kanssa. Ja työpaikkakohtaisiksi neuvottelut eivät ikinä voisi mennä, ylityöllistetyille rehtoreille ei voi palkkaneuvotteluja työntää.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Hieman eri asia kuin ansiosidonnaisen maksaminen, mutta toki valtiolla ja sitä kautta mm. veronmaksajilla on roolinsa työttömyyskassojen tukemisessa. Vuoden 2020 lisätalousarvioissa työttömyyskassoille annettiin 60 miljoonaa tukea.

Mitä taas tulee ansiosidonnaisen rahoitukseen, kassan ulkopuolisten työntekijöiden ei tulisi sitä maksaa. Yksi vaihtoehto on myös kaikkien työntekijöiden ansiosidonnainen mistään kassoista riippumatta. Ay-liike on tyytyväinen nykysysteemiin ja kassahan toimii edelleen sisäänheittotuotteena ay-liikkeen jäsenyyteen. Kuten Teollisuusliiton Aalto totesi, nykyinen on hyvä systeemi... Tunnetuista syistä.

Kustannuksiin eri vaihtoehdoissa en ota kantaa sillä mitään yksityiskohtaisia laskelmia ei ole eteen tullut.

Voisi se järjestely noinkin olla, nykyäänhän vajaa 90 % kuuluu kassoihin, joten aika pieni joukko siitä ulos jää. Enimmäkseen omaa hölmöyttään.

Jos nykyinen kassamalli hävitettäisiin, rahallisesti siinä häviäisivät lähinnä korkeammin koulutetut, jotka maksavat nyt työttömyysturvastaan vähemmän. Kassojen hallinnon kustannus on melko pieni ja ovat jo nyt voimakkaasti varsinkin duunaripuolella yhdistyneet.
 

Boogey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Voittamisen kulttuuri
Pienyrityksiin kohdistuvissa tuissa tai regulaatiovapautuksissa on aina se ongelma, että se luo kannustinloukun. Jos ajatellaan 30 000 euron liikevaihdolla toimivaa palveluyrittäjää, niin siinä on ollut ihan selkeä kynnys yritystoiminnan kasvattamiseen, kun jatkossa saman hintaisen palvelun kate on paljon heikompi täysimääräisen arvonlisäveron myötä.

Muodostuuhan siihen kynnys tai kannustinloukku. Alv huojennus on kuitenkin monelle aloittavalle elintärkeä kun yritystoiminta hakee muotoaan ja ensiaskeliaan. Kaikki ei heti alkuun ole timanttia. Poisottohan siirtää kynnyksen paikkaa vaan yrittäjyyden alkuun.

Voisiko tuo olla euromääräisen sijaan sitten esim ajallinen huojennus ja jaksottua alkuun, ensimmäisen yrityksen kohdalle tms... muutakin porrastustapaa voisi varmasti harkita.

Nähdäkseni Suomen ongelma ei ole se, että täällä olisi liian vähän yrityksiä tai yrittäjiä, vaan ongelma on se, että meillä on liian vähän kasvuhakuisia ja maailmanmarkkinoille tosissaan tähtääviä yrityksiä.

Tästä täysin samaa mieltä. Onneksi tilanne kuitenkin parantunut rahoitusvaihtoehtojen monipuolistuessa. Vaikka jossain Slushissa nähdäänkin rohkeimmat, on mielestäni tilanne kuitenkin muuttunut selvästi parempaan suuntaan viimeisten 15v aikana.
 

RexHex

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Muodostuuhan siihen kynnys tai kannustinloukku. Alv huojennus on kuitenkin monelle aloittavalle elintärkeä kun yritystoiminta hakee muotoaan ja ensiaskeliaan. Kaikki ei heti alkuun ole timanttia. Poisottohan siirtää kynnyksen paikkaa vaan yrittäjyyden alkuun.
Onko se kuitenkaan Orpon ja hallituksen vika?
Euroopan unionin pienyritysdirektiivi velvoittaa Suomen poistamaan alarajahuojennuksen 1.1.2025 alkaen.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Näinhän se on. Kuinka moni työntekijä ymmärtää, että työnantajalle tulee muitakin kuluja kuin mitä palkkanauhassa näkyy.

Alun perinkin vastasin eri kirjoittajalle, joka kauhisteli työntekijän osuutta pakollisista sivukuluista. Mielestäni ne on ihan kohtuulliset suhteessa työnantan maksamiin.
Työntekijällekin tulee muita kuluja, kuin mitä palkkanauhassa näkyy, ja niitä meinaan riittää toisin kuin sitä palkkaa monellakaan. Mutta joo, olen usein jo todennut, että pahmmin mm veroista kärsiville pitäisi olla palkkanauha, jossa ei lue mitään muuta kuin se, mitä tilille maksetaan. Se nimittäin on se palkka. Brutto ei siis ole palkka, eikä se ole sekään mitä se työnantajalle maksaa. Se on juurikin vain se osa, joka tulee tilille.
Moni kuvittelee, että työnantaja olisi niin ihana, että se maksaisi iloisena kaikki palkaksi, eli kaikki kulut, sekä verot, ja sitten työntekijä olisi onnellinen.

No ei olisi. Kuilu kasvaisi entisestään jos näin tapahtuisi, mutta ei varmastikaan tapahtuisi, vaan moni huomaisi, että se oma palkka olisi juurikin se sama, joka nytkin tulee tilille, ja muun pitäisi se työnantaja itsellään. En hetkeäkään epäile, että työantaja, omistajat ja sijoittajat eivät käyttäisi tilaisuutta hyväkseen, jos voisivat saada vielä enemmän kakusta itselleen.

En oikein koskaan ole jaksanut ymmärtää näitä jatkuvia veroitkijöitä -sukua varmaankin niille vanhoille itkijänaisille- joiden mukaan muut elelevät heidän rahoillaan. Se verojen osuus kun ei koskaan ole heidän ollutkaan. Lisäksi pitää aina muistaa, että mitä se vero kuitenkin on itse kenenkin hyväksi tuottanut.

Ymmärtäisin sen veroitkun siellä palkkaluokkien alapäässä, mutta en edes vähää alusta siellä toisessa päässä. Uskon, että aika moni on valmis vaihtamaan palkkansa siihen isompaan veroluokkaan kuuluvaksi, ja osaa jopa tulla toimeen sillä ilman jatkuvaa kitinää.
 

Mr.Moon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flopit
En hetkeäkään epäile, että työantaja, omistajat ja sijoittajat eivät käyttäisi tilaisuutta hyväkseen, jos voisivat saada vielä enemmän kakusta itselleen.
Onneksi työntekijä tekee työtään ihan hyvää hyvyyttään eikä hamua kakusta palaakaan.
Ja edelliseen viestiisi, kyllä monet dokaa, mutta lakkoileva duunari vain dokaa.
Ylihuomenna sitten lakkovahtien kimppuun (ei fyysisesti).
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Työnantajana seurattiin omien sekä alihankkijoiden yleisimpiä sairaslomapäiviä.

Maanantai 60 %, tiistai 20 %, keskiviikko 5 %, torstai 5 %, perjantai 10 %.

Jännää.
Montako työntekijää tuossa on ja kuinka pitkältä ajalta tätä mitattiin? Laajempien tutkimusten mukaan kuitenkin maanantaisin on kaikkein vähiten sairaslomia, keskiviikkona eniten: Työelämätieto
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Ei voi olla! Kaikki retaleet potevat krapulaa maanantaina.
No luin nyt vasta ko. kirjoittajan muut viestit ketjuun, ja taitaa olla sen verran asennetta duunareita kohtaan, että hiukan epäilen kyseessä olevan tilaston olemassaoloa tai paikkansapitävyyttä.

Jokatapauksessa, jos omailmoitteiset sairaspoissaolot jakautuvat yrityksessä noin, niin työterveystoimija ja/tai työnantaja eivät ole täyttäneet lakisääteistä varhaisen puuttumisen vaatimustaan. Tämän noudattamista kannattaa siinä tapauksessa ajaa väkevästi omassa yrityksessään, koska tuollaiset luvut eivät missään nimessä kuulu nykyaikaiseen työelämään, ja koska koko yritys saa tuollaiset luvut, niin oletan työtavoissa ja työjärjestelyissä jo olevan jotain niin pahasti pielessä, että se vaatii ulkopuolisten puuttumista.
 

HC Esplanad

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Montako työntekijää tuossa on ja kuinka pitkältä ajalta tätä mitattiin? Laajempien tutkimusten mukaan kuitenkin maanantaisin on kaikkein vähiten sairaslomia, keskiviikkona eniten: Työelämätieto

Ei tuossa toki ole kuin n. 50 ja seuranta-aika vuosi.

Tämä todennäköisesti osin johtuu toimialasta, mutta se ei poista sitä kaaosta mikä on sunnuntai-iltaisin kun väkeä tippuu rivistä ja maanantaisin saatetaan myöhästyä sovituista FIX aikatauluista kun henkilö tippuu rivistä edellisenä iltana klo 23:00.
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Ei tuossa toki ole kuin n. 50 ja seuranta-aika vuosi.

Tämä todennäköisesti osin johtuu toimialasta, mutta se ei poista sitä kaaosta mikä on sunnuntai-iltaisin kun väkeä tippuu rivistä ja maanantaisin saatetaan myöhästyä sovituista FIX aikatauluista kun henkilö tippuu rivistä edellisenä iltana klo 23:00.
Suosittelen, että teillä otettaisiin vakavasti varhaisen puuttumisen mallit käyttöön, koska tuollaiset poissaolojakaumat eivät vaan yksinkertaisesti ole normaaleja ja nuo mallit ovat lakisääteisiä ja tehty turvaamaan sekä työnantajaa, että työntekijää.

Jokatapauksessa tällä empiirisellä otannalla ei kuitenkaan ole yleisen sairauspoissaolodatan kanssa mitään yhteistä, enkä itse suosisi, että tällaisia nollatason analyyseja nostettaisiin keskusteluun omailmoitteisista sairauspoissaoloista (tai nykyisin esimiehen luvalla olevat sairauspoissaolot). Nykyinen käytössä oleva malli on nimittäin käyttöönottonsa jälkeen laskenut yritysten kuluja, koska sairaspoissaolot ovat lyhentyneet (hoitajalta tulee yleensä aina 3 päivää) ja tästä jää myös työterveyden kulut pois. Jos ensimmäinen sairauspoissaolopäivä tulee palkattomaksi, nämä henkilöt tulevat pahimmassa tapauksessa työpaikalle tartuttamaan muutkin.

Alkoholiongelmiin on sitten ihan eri puuttumiskeinot.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Nyt on sitten tähänkin lakkoon osallistuttu.

Juuri lähti Palaute Paperiliittoon, jossa pääsanoma oli etten kannata poliittisia lakkoja. + jos oma tehtaani olisi skaboissa mukana niin harkitsisin vakavasti eroa liitosta.

Siinä lyhyesti palautteen sisältö ja tästä kohti liigakierrosta.
 

Grainger

Jäsen
Suosikkijoukkue
La Decimoquinta
Työntekijällekin tulee muita kuluja, kuin mitä palkkanauhassa näkyy, ja niitä meinaan riittää toisin kuin sitä palkkaa monellakaan. Mutta joo, olen usein jo todennut, että pahmmin mm veroista kärsiville pitäisi olla palkkanauha, jossa ei lue mitään muuta kuin se, mitä tilille maksetaan. Se nimittäin on se palkka. Brutto ei siis ole palkka, eikä se ole sekään mitä se työnantajalle maksaa. Se on juurikin vain se osa, joka tulee tilille.
Mitä helvettiä? Toivottavasti tätä ei kirjoita aikuinen ihminen.

Kyllä palkkanauhassa lukee ihan kaikki mitä siitä bruttopalkasta vähennetään. Toki joillekin liian vaikeaselkoista, nämä ovat yleensä niitä "1700 verojen jälkeen" -ihmisiä, joille ei kyllä enempää tarvitse jäädäkään nettona.

Bruttopalkka nimenomaan on palkka. Nettopalkkaan sitten taas vaikuttaa moni työnantajasta riippumaton asia.
 

Alejandro

Jäsen
Työntekijällekin tulee muita kuluja, kuin mitä palkkanauhassa näkyy, ja niitä meinaan riittää toisin kuin sitä palkkaa monellakaan. Mutta joo, olen usein jo todennut, että pahmmin mm veroista kärsiville pitäisi olla palkkanauha, jossa ei lue mitään muuta kuin se, mitä tilille maksetaan. Se nimittäin on se palkka. Brutto ei siis ole palkka, eikä se ole sekään mitä se työnantajalle maksaa. Se on juurikin vain se osa, joka tulee tilille.
Moni kuvittelee, että työnantaja olisi niin ihana, että se maksaisi iloisena kaikki palkaksi, eli kaikki kulut, sekä verot, ja sitten työntekijä olisi onnellinen.

No ei olisi. Kuilu kasvaisi entisestään jos näin tapahtuisi, mutta ei varmastikaan tapahtuisi, vaan moni huomaisi, että se oma palkka olisi juurikin se sama, joka nytkin tulee tilille, ja muun pitäisi se työnantaja itsellään. En hetkeäkään epäile, että työantaja, omistajat ja sijoittajat eivät käyttäisi tilaisuutta hyväkseen, jos voisivat saada vielä enemmän kakusta itselleen.

En oikein koskaan ole jaksanut ymmärtää näitä jatkuvia veroitkijöitä -sukua varmaankin niille vanhoille itkijänaisille- joiden mukaan muut elelevät heidän rahoillaan. Se verojen osuus kun ei koskaan ole heidän ollutkaan. Lisäksi pitää aina muistaa, että mitä se vero kuitenkin on itse kenenkin hyväksi tuottanut.

Ymmärtäisin sen veroitkun siellä palkkaluokkien alapäässä, mutta en edes vähää alusta siellä toisessa päässä. Uskon, että aika moni on valmis vaihtamaan palkkansa siihen isompaan veroluokkaan kuuluvaksi, ja osaa jopa tulla toimeen sillä ilman jatkuvaa kitinää.
Tämä viesti oli kokonaisuudessaan vaikeaselkoisempi, kuin HUS:ssa lääkärinä työskentelevän puolisoni palkkalaskelma.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mitä helvettiä? Toivottavasti tätä ei kirjoita aikuinen ihminen.

Kyllä palkkanauhassa lukee ihan kaikki mitä siitä bruttopalkasta vähennetään. Toki joillekin liian vaikeaselkoista, nämä ovat yleensä niitä "1700 verojen jälkeen" -ihmisiä, joille ei kyllä enempää tarvitse jäädäkään nettona.

Bruttopalkka nimenomaan on palkka. Nettopalkkaan sitten taas vaikuttaa moni työnantajasta riippumaton asia.
No kyllä Bruttopalkassa (ja juu, on toki palkkaa vaikka pointti menikin näemmä ohi) on vaan sellainen jippo, että koska se sisältää kaikki työntekijän kulut veroineen, niin jos nyt vaikka tässä vuoden päästä päätettäisiin poistaa verotus kokonaan -joka tekisi muutamat ihmiset hyvin autuaiksi- niin turha kuvitella, että sen jälkeen kovin kauaa se palkka olisi se brutto.

Eli jos siirryttäisiin tämän myötä vain siihen tilille tulevaan -eli siihen nettoon (joka siis oikeasti on se palkka jolla toimit ja makselet)- niin se olisi jo kohta nimenomaan se palkka, ja se aiempi osuus brutosta siihen nettoon, jäisi kovin äkkiä yritykselle. Eli työtä tekevän kohdalla se ei tulevaisuudessa muuttaisi yhtään mitään muuta, kuin että aivan kaikki olisi sen jälkeen kalliimpaa ja todennäköisesti monellakaan ei varaa yhtään mihinkään. ei ainakaan koulutukseen ja kulkemiseen.

Siksi halusin nostaa esiin, että näistä veroista alati vinkuvat ihmispolot seliväisivät vähemmällä tuskalla, kun heille ei koskaan kerrottaisi, mitä he ns "menettävät". Silloin ei myöskään olisi sitä iänikuista itkua siitä, että kun ne muut elää mun rahoilla. Helpottaisi kovin, eikö?

Toivoin kuitenkin sinun jatkossa pidättäytyvän arvioimasta ketään kirjoittajaa heidän ikänsä tahi henkisen tilansa mukaan vain siksi, että edustat mahdollisesti erilaista ajattelua asioiden suhteen. Veikkaan että se ei ainakaan korosta älykkyttäsi, jota kuitenkin oletan sinunkin omaavan. Kiitos.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tämä viesti oli kokonaisuudessaan vaikeaselkoisempi, kuin HUS:ssa lääkärinä työskentelevän puolisoni palkkalaskelma.
Pahoittelen sitä. Asioita voi joskus olla hyvin vaikeaa saada sellaiseen mutoon, että kaikki ne ymmärtäisivät. Kokonaan siis minun syytäni, kun en asiassa paremmin onnistunut. No onneksi se tuskin isosti kenenkään maailmaa hetkauttaa. Toivon toki ensi kerralla onnistuvani paremmin. Osa lainaamastasi viestistä oli sellaista sarkasmiin vivahtavaa, mutta se ei toki välttämättä aukea kuin itselle, josta siis niinikään pahoitteluni. Näemmä se kuitenkin sai ihmisiä reagoimaan jostakin syystä, joten kaiketi se edes vitutti joitakin. Ja tunnettuahan on se tosiasia, että jaettu vitutus on paljon kivempaa kuin jaettu ilo.
 

Afflicted

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, New Jersey Devils, JPS, Dream Theater. Ja #28
Pystytkö avaamaan hiukan tarkemmin, että mikä uudistus tähän johtaisi ja miksi?
Esim. Karenssi sairaslomaan. Olin aika perkeleen paljon sairaslomalla mielenterveyden sekä tuki ja -liikuntaelinsairauksien takia. Toimeentulo oli koetuksella ja olisi romahtanut karenssien takia.

Olin pois töistä yhtenä vuonna 200 päivää. Jatkossa saattaa olla mahdollista saada kenkää tuossa vaiheessa. Nykyään ei saa sairauden takia potkia.

Ja jos ja kun toimeentulotukeen kosketaan niin se oli elämäni ensimmäinen ja toivottavasti viimeinen kerta kun jouduin anomaan kyseistä tukea kun lopulta sain lähtöpassit työstäni. Kusessa olisin ollut ilman sitä.

Siinä muutamia esimerkkejä.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kummastuttaa jonkin verran, että samaan aikaan, kun joidenkin mielestä ensimmäisen sairausloman palkattomuudesta valittaminen nähdään tarpeettomana niin samat ihmiset pöyristyvät, että joku joutuu itsestään riippumattomasta syystä lakon takia olemaan pois töistä ja olemaan yhden päivän palkattomalla.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, BC Lions
Kummastuttaa jonkin verran, että samaan aikaan, kun joidenkin mielestä ensimmäisen sairausloman palkattomuudesta valittaminen nähdään tarpeettomana niin samat ihmiset pöyristyvät, että joku joutuu itsestään riippumattomasta syystä lakon takia olemaan pois töistä ja olemaan yhden päivän palkattomalla.
Pöyristymisiin en ota kantaa, mutta sairastumisessa ja lakkoon osallistumisessa on sellainen ero, että sairastuminen on harvoin vapaaehtoista, mutta lakkoon osallistuminen on sitä aina.
 
Suosikkijoukkue
Ei merkittävän kaupungin pallokerho
Pöyristymisiin en ota kantaa, mutta sairastumisessa ja lakkoon osallistumisessa on sellainen ero, että sairastuminen on harvoin vapaaehtoista, mutta lakkoon osallistuminen on sitä aina.

Kai tuossa tarkoitettiin sitä, että joutuu ottamaan palkatonta lakon takia, mutta ei ole itse lakossa?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös