Toisinpäin voisi kysyä miksi hallituksen pitäisi puuttua työehtoihin? Ymmärrän kyllä sen, että hallitus säätää työelämää koskevat lait, mutta nyt liitot kokevat, että nyt kajotaan heidän neuvottelemiinsa työehtosopimuksiin. Lisäksi ay-puoli ei koe, että heitä oltaisiin kuunneltu neuvotteluissa. Enkä minä tiedä muuta instanssia, joka vastustaisi esim. aikuiskoulutustuen poistoa. Vaikea nähdä, että aikuiskoulutettavat kokoaisivat rivinsä ja järjestäytysivät lakkoon. Eikä heidän lakkonsa mihinkään vaikuttaisikaan.
Voihan luettelemaasi listaa jatkaa loputtomiin, sillä joka asialle löytyy vastustaja. Ja kun ylin päättävä elin on eduskunta ja sen hallitus, niin en tiedä mihin suuntaan sitä protestinsa sitten osottaisi. Ei ay-liike ole tässä uusia lakeja tai muuta säätämässä, vaan käyttämässä vaikutusmahdollisuuksia jotka heillä on käytössä.
Uskon, että esimerkiksi aseharrastajien kantaa on kysytty aselakeja säätäessä. Metsästäjäin keskusliitonkaan lakko ei vaikuttaisi, kuin heidän omaan elinkeinoon/harrastamiseen, joten tuskin lakkohalukkuutta on. Autoilijoita on sen verran paljon, eikä autoliitto ole edunsaajajärjestö, joten kehnot ovat vaikutusmahdollisuudet. Toki voi panna aluilleen adressin dieselveron poistosta ja polttoaineverotuksen keventämisestä, mutta ei sekään mihinkään vaikuta, kun ei adressin alullepanijatkaan sitä enää hallituksessa tue.
Onhan tänä syksynä ja talvena toistakin osapuolta, eli työnantajapuolta kuunneltu neuvotteluissa. Miksi heitä, mutta ei työntekijäpuolta? Joko kunnon kolmikantaneuvottelut kaikkien osapuolten välille, tai sitten koko päätäntävalta eduskunnalle.
Olisi siinä vuorostaan työnantajapuoli näreissään, kun vasemmistohallitus pääsisi päättämään työntekijöille sopimuksia.