Ammattiyhdistysliikkeet – duunarin asialla?

  • 1 429 952
  • 15 517

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
AKT:n ratsastamista paikalle odotettiin ja sieltähän se tuli.

Suomi todellakin pyritään pysäyttämään. Noh, katsotaan minkälainen katastrofi tästä saadaan vielä aikaiseksi ja missä alkaa putoilemaan päitä?
Kyllä riitaan tarvitaan aina vähintään kaksi osapuolta. Nyt hallitus voisi katsoa peiliin ja samalla miettiä mitä tuli tehtyä.

Se on totta, että työmarkkinoilla tarvitaan remonttia, mutta köyhien ja vähävaraisten kyykyttäminen ei auta mitään.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Ay liike ampuu näillä toimillaan nyt kyllä omaan jalkaansa.
Ensinnäkin mikä ulkomainen yritys haluaa tehdä mitään investointeja Suomeen kun ay liike on noin lakkoherkkä ja toiseksi kun muutenkin menee taloudessa huonosti, niin tuollaiset lakot eivät Suomen taloutta ainakaan paranna.
Yritysten lomautukset ja irtisanomiset vain lisääntyvät tällaisten lakkojen aiheuttamien taloudellisten menetyksien vuoksi.
Tätäkö ay liike haluaa??
Voi olla, että muutaman viikon / kuukauden päästä saadaan sanoa ay johtajille, että sitä saa mitä tilaa.

Tosiaan maan lakkoilukulttuuri on ihan yksi keskeisistä kriteereistä, kun yritys valitsee kohdemaan johon investoida. Tämän tietävät kaikki ja sitä opetetaan kaikissa bisneskouluissakin. On hyvin merkittävä asia, jos työntekijät ovat vuodesta jopa useita prosentteja työajasta lakossa. Suomi on varmaan maailman ainoa kolkka, jossa tätäkään ei tajuta. Maailman koulutetuin kansa, joo joo.
 

Hauntti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, TPS
On hyvin merkittävä asia, jos työntekijät ovat vuodesta jopa useita prosentteja työajasta lakossa.

Varmasti näin. Moinen vaatisi aika monta lakkopäivää lisää tälle vuodelle. Toistaiseksi lukema on nolla.
 

Lynx_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
On todella vaikea uskoa, että kukaan lukutaitoinen pystyisi ymmärtämään lainaamasi viestin näin pahasti väärin, joten oletettavasti kyse on tahallisesta väärinymmärryksestä. Siitä huolimatta selitän vielä kerran.

Lakkoon meneminen on ihan ok, mutta lakon vaatimukset eivät. Ammattiliittojen mukaan hallitus ja eduskunta eivät saisi säätää yksipuolisesti työelämään vaikuttavia lakeja. Mielestäni kuitenkin voi ja joissain tapauksissa jopa pitää. Ei työelämä voi olla mikään erillinen saareke, jossa eduskunta ei saisi tehdä tarpeelliseksi katsomiaan toimia asianosaisten vastustuksesta huolimatta.

Aserajoitukset ärsyttivät metsästäjiä, silti niitä asetettiin. Autoilijoiden vastustuksesta huolimatta autoilua on rajoitettu monella tapaa. Rituaaliteurastukset on kielletty, vaikka muslimit ja juutalaiset niitä haluaisivat tehdä. Miksi työelämälainsäädännön muuttamiseen pitäisi saada ammattiliittojen hyväksyntä?
Toisinpäin voisi kysyä miksi hallituksen pitäisi puuttua työehtoihin? Ymmärrän kyllä sen, että hallitus säätää työelämää koskevat lait, mutta nyt liitot kokevat, että nyt kajotaan heidän neuvottelemiinsa työehtosopimuksiin. Lisäksi ay-puoli ei koe, että heitä oltaisiin kuunneltu neuvotteluissa. Enkä minä tiedä muuta instanssia, joka vastustaisi esim. aikuiskoulutustuen poistoa. Vaikea nähdä, että aikuiskoulutettavat kokoaisivat rivinsä ja järjestäytysivät lakkoon. Eikä heidän lakkonsa mihinkään vaikuttaisikaan.

Voihan luettelemaasi listaa jatkaa loputtomiin, sillä joka asialle löytyy vastustaja. Ja kun ylin päättävä elin on eduskunta ja sen hallitus, niin en tiedä mihin suuntaan sitä protestinsa sitten osottaisi. Ei ay-liike ole tässä uusia lakeja tai muuta säätämässä, vaan käyttämässä vaikutusmahdollisuuksia jotka heillä on käytössä.

Uskon, että esimerkiksi aseharrastajien kantaa on kysytty aselakeja säätäessä. Metsästäjäin keskusliitonkaan lakko ei vaikuttaisi, kuin heidän omaan elinkeinoon/harrastamiseen, joten tuskin lakkohalukkuutta on. Autoilijoita on sen verran paljon, eikä autoliitto ole edunsaajajärjestö, joten kehnot ovat vaikutusmahdollisuudet. Toki voi panna aluilleen adressin dieselveron poistosta ja polttoaineverotuksen keventämisestä, mutta ei sekään mihinkään vaikuta, kun ei adressin alullepanijatkaan sitä enää hallituksessa tue.

Onhan tänä syksynä ja talvena toistakin osapuolta, eli työnantajapuolta kuunneltu neuvotteluissa. Miksi heitä, mutta ei työntekijäpuolta? Joko kunnon kolmikantaneuvottelut kaikkien osapuolten välille, tai sitten koko päätäntävalta eduskunnalle.
Olisi siinä vuorostaan työnantajapuoli näreissään, kun vasemmistohallitus pääsisi päättämään työntekijöille sopimuksia.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola & Ruudut, Ässien sylkykupit
Liikelentäjäliittokin menee lakkoon, ei ihan yleistä. Korkeasti koulutettua porukkaa samoin.

Sympatiat kaikki täältä, osallistuisin, mutta sitten saattaa niitä kuuluisia ihmishenkiä vaarantua (joita toki vaarantuu ja menetetään joka päivä turhaan.)
 

Wristlock

Jäsen
Tuskin sopua helposti syntyy. SAK ja muu ay-liike katsoo, että hallituksen tavoitteet = EK:n ja Yrittäjien tavoitteet. Vaikka tämä väite on myös ay-propagandaa, on siitä osa totta. Joten ay-liike ei tule antamaan periksi juuri missään. Muuten menisi ilmeisesti ay-johtajien kasvot.

Oikeistohallitus tietenkin peesaa kansainvälisiä vasemmisto- ja oikeistohallitusten kokemuksia työsopimuksista ja seuraa EK:n ja Yrittäjien toiveita.

Mielenkiintoista on nähdä, miten ay-liike selviää ja miten hallitus. Propaganda ay-suunnasta voi upota jonkin aikaa, mutta vähitellen uskon ihmisten ymmärtävän mm. sen, että vientimalli on Suomellekin eduksi ja kun matalapalkka-alat nostivat sen avulla palkkatasoaan mm. Ruotsissa merkittävästi, samaa kannattaa tavoitella Suomessakin. Esim hoitajat erityissopimuksissa Ruotsin tapaan.

Nyt pitäisi ay-liikkeellä vihdoin olla kykyä ymmärtää maailman ja kilpailutilanteen muuttuneen ja uskaltautua tunnustamaan, että sopimuskäytäntöä on muutettava monista syistä.
Propagandaa liikku molempiin suuntiin. Tuon viimeisen virkkeen osalta tarkoitat varmaan myös esim. pääverrokkimaan eli Ruotsin mallin mukaista työntekijöiden myötämäärämisoikeuden ja hallitusedustuksen (oliko se nyt yli 20 hlö firmat tjmv) ottamista tässä samalla käyttöön Suomessa?

Lisäksi haluaisin kuulla, mitä paikallista sopimista ja markkinataloutta on palkankorotuskaton kirjaaminen lakiin (Ruotsissa ei ole sellaista lakia)?

Ja aiempaan palkkaerokeskusteluun viitaten on aivan totta, että tietyillä aloilla (esim. puujalosteteollisuus) Suomi palkat ovat paremmat duunaritasolla kuin Ruotsissa (Tanskassa toki isommat), mutta palkkakustannukset eivät taida näillä aloilla olla kovin suuri ongelma.
Sitäkin enemmän olemme kuitenkin jäljessä Ruotsia ja Tanskaa ns. korkeakoulutettujen palkkauksen osalta.

Hallitus tekisi nyt erittäin järkevästi, jos se ottaisi pöydälle Ruotsi/Tanska akselilta myös palkansaajapuolta hyödyttäviä asioita, joita epäilemättä EK ja varsinkin SY vastustaisivat.

Ja mielestäni AY liikeen kannattaisi säästää lakkoasetta tuleviin työehtoneuvotteluihin, joissa epäilemättä tullaan vääntämään kunnolla, jos nämä nykyesitykset menevät tällaisenaan läpi.

t. "Akavalainen", jos kuuluisin johonkin ammattiliittoon.
 

Turnipsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kyllä riitaan tarvitaan aina vähintään kaksi osapuolta. Nyt hallitus voisi katsoa peiliin ja samalla miettiä mitä tuli tehtyä.

Se on totta, että työmarkkinoilla tarvitaan remonttia, mutta köyhien ja vähävaraisten kyykyttäminen ei auta mitään.

En ymmärrä tätä. En ymmärrä tätä siksi että hallitus on äänestetty demokraattisesti. En ymmärrä tätä siksi että miksi Ay liike hyökkää hallitusta kohtaan? Ymmärrän työnantaja+Ay liikkeen painit, mutta mua vituttaa tällainen politikointi missä työntekijöiden edustajat lähtevät pokitikoimaan demokraattisesti valittua hallitusta kohtaan.

Ei tässä ole kyse työntekijän oikeuksista vaan siitä että Ay-liikkeet haluavat uhita heille väärää hallitusta vastaan. Jos sdp säätäisi tuolla, oltaisiin helvetin hiljaa.

Samalla koko uppiniskainen kampaviinerilauma ei suostu myöntämään että oma pesä haisee. Pääsääntöisesti ne 'liiton miehet' työpaikoilla ovat niitä jotka eniten räyhäävät oikeuksistaan ja eivät jousta niistä yhtään. On oikeus 12min kahvitaukoon kello 9.00. On oikeus siihen ja tähän. Kaikki työnantajan myönnytykset unohdetaan / jätetään huomioimatta. Mihinkään ei suostuta koska minulla on oikeus.

Ja kas, nämä samat jäärät ovat niitä jotka käyttävät päivästä 50% kahvihuoneiluun, työkavereiden kanssa paskanjauhamiseen, TES:n lukemiseen ja kaikkeen muuhun ei tuottavaan tekemiseen.

On tärkeätä otta työntekijöiden edut huomioon, mutta on väärin politikoida demokraattista hallitusta vastaan. Huolehtisivat enemminkin siitä että työntekijät ovat niin arvokkaita että niitä ei tarvitse potkia pihalle. Mutta ei, vaatisi työtä.
 

Hauntti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, TPS
AY-mafia laittaa myös Nammon tehtaat kiinni. Putin kiittää! Hyvä Hakaniemi.

Lainaus YLE:n uutisesta: "Tehtaanjohtaja kuitenkin korostaa, ettei kaksi päivää sinänsä tee mitään ratkaisevaa haittaa toimituksille. Tuotantovajetta voidaan yrittää kiriä kiinni esimerkiksi ylitöillä."

Eli lopulta työntekijät kiittävät ylityökorvausten muodossa. Erikoinen lakkokohde toki silti, ei siinä.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
En ymmärrä tätä. En ymmärrä tätä siksi että hallitus on äänestetty demokraattisesti. En ymmärrä tätä siksi että miksi Ay liike hyökkää hallitusta kohtaan? Ymmärrän työnantaja+Ay liikkeen painit, mutta mua vituttaa tällainen politikointi missä työntekijöiden edustajat lähtevät pokitikoimaan demokraattisesti valittua hallitusta kohtaan.

Ei tässä ole kyse työntekijän oikeuksista vaan siitä että Ay-liikkeet haluavat uhita heille väärää hallitusta vastaan. Jos sdp säätäisi tuolla, oltaisiin helvetin hiljaa.

Samalla koko uppiniskainen kampaviinerilauma ei suostu myöntämään että oma pesä haisee. Pääsääntöisesti ne 'liiton miehet' työpaikoilla ovat niitä jotka eniten räyhäävät oikeuksistaan ja eivät jousta niistä yhtään. On oikeus 12min kahvitaukoon kello 9.00. On oikeus siihen ja tähän. Kaikki työnantajan myönnytykset unohdetaan / jätetään huomioimatta. Mihinkään ei suostuta koska minulla on oikeus.

Ja kas, nämä samat jäärät ovat niitä jotka käyttävät päivästä 50% kahvihuoneiluun, työkavereiden kanssa paskanjauhamiseen, TES:n lukemiseen ja kaikkeen muuhun ei tuottavaan tekemiseen.

On tärkeätä otta työntekijöiden edut huomioon, mutta on väärin politikoida demokraattista hallitusta vastaan. Huolehtisivat enemminkin siitä että työntekijät ovat niin arvokkaita että niitä ei tarvitse potkia pihalle. Mutta ei, vaatisi työtä.
AY-liikkeelle ei kelpaa demokraattisesti valitun hallituksen ratkaisut. Haluaisivat ilmeisesti jokaiselle liiton jäsenelle kaksi ääntä eduskuntavaaleihin, niin ei tällaista tilannetta tulisi.

Noh ei tämä hallitusta hetkauta. Antaa liittojyrien ottaa pari rokulipäivää.
 

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
Kunhan omaan napaan on ensin tuijotettu, sitten voi taas keskittyä hyvesignaloimaan Ukrainan sodalla!
Ihan vaan mietityttää sellainen asia, kuin että mikä ”hyvesignalointi”-termiä käyttävien ihmisten mielestä ei olisi hyvesignalointia? Ihan täyspersuilu? Natsismi? Totaalinen pahuus ja pimeys? Itseni puolesta kyselen. Tämä kun onnistutaan vetämään vähän joka väliin ja asiaan.
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Lainaus YLE:n uutisesta: "Tehtaanjohtaja kuitenkin korostaa, ettei kaksi päivää sinänsä tee mitään ratkaisevaa haittaa toimituksille. Tuotantovajetta voidaan yrittää kiriä kiinni esimerkiksi ylitöillä."

Eli lopulta työntekijät kiittävät ylityökorvausten muodossa. Erikoinen lakkokohde toki silti, ei siinä.

Yhtälailla sieltä oli tehtaanjohtaja yrittänyt pyytää Hakaniemen mafioosoilta voisiko Nammon jättää lakon ulkopuolelle, mutta Turja ei varmaan jaksanut nousta sohvalta vastaamaan puhelimeen.
 

Turnipsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
AY-liikkeelle ei kelpaa demokraattisesti valitun hallituksen ratkaisut. Haluaisivat ilmeisesti jokaiselle liiton jäsenelle kaksi ääntä eduskuntavaaleihin, niin ei tällaista tilannetta tulisi.

... Ja kas.. Ollaan samassa tilanteessa kuin sisällissodan alussa.

Anteeksi kielenkäyttöni mutta vittu että kehtaavatkin. Kaiken sen jälkeen mihin tätä valtiota on viety ruski-hallinnon jälkeen nämä peräreiät haluavat käytännössä takaisin siihen tilaan.
 

Hauntti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, TPS
Yhtälailla sieltä oli tehtaanjohtaja yrittänyt pyytää Hakaniemen mafioosoilta voisiko Nammon jättää lakon ulkopuolelle, mutta Turja ei varmaan jaksanut nousta sohvalta vastaamaan puhelimeen.

No ehkä viranomaistaho vielä ottaa yhteyttä liittoon, samasta uutisesta:
Viranomaisyhteydenotolla voisi olla vielä vaikutusta lakkoon. Nevaranta muistuttaa, että puolustusvälineiden tuotanto on viranomaiskysymys, koska puhutaan huoltovarmuudesta.

– Ainakaan vielä yksikään viranomaistaho ei ole ollut Teollisuusliittoon yhteydessä tuotannon tulevan valmistuskatkoksen tiimoilta. Jos näin käy, asiaan suhtaudutaan vakavasti.

Kuten totesin, erikoinen lakkokohde.
 

Turnipsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Rakkautta sinnekin.
Ja mikä parasta, ei kuulemma jää tähän!!
Just olin puhelimessa niin alkusoittoa kuulemma. Voiko loistavampaa perjantaita olla.

Se on hienoa jos pystyy nauttimaan siitä että kansa jaetaan kahtia ja sisäisten konfliktien ja epävarmuuden riski kasvaa. Riippumatta kumpaa puolta kannattaa, ei tämä ole mitenkää hyvä tilanne jota naapuri varmasti hyödyntää.

Kansan pitäisi pitää yhtä ja nyt (kommunistisyntyiset) liitot hajottavat kansaa....mielenkiintoista.
 

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Se on hienoa jos pystyy nauttimaan siitä että kansa jaetaan kahtia ja sisäisten konfliktien ja epävarmuuden riski kasvaa. Riippumatta kumpaa puolta kannattaa, ei tämä ole mitenkää hyvä tilanne jota naapuri varmasti hyödyntää.

Kansan pitäisi pitää yhtä ja nyt (kommunistisyntyiset) liitot hajottavat kansaa....mielenkiintoista.
Ne varmaan kokevat, että joku täällä haluaa olla tsaari ja vaatia alamaisilta orjan asemaa. Pata kattilaa soimaa, musta kylki kummallakin.
 
Suosikkijoukkue
JYP
Toisinpäin voisi kysyä miksi hallituksen pitäisi puuttua työehtoihin? Ymmärrän kyllä sen, että hallitus säätää työelämää koskevat lait, mutta nyt liitot kokevat, että nyt kajotaan heidän neuvottelemiinsa työehtosopimuksiin. Lisäksi ay-puoli ei koe, että heitä oltaisiin kuunneltu neuvotteluissa. Enkä minä tiedä muuta instanssia, joka vastustaisi esim. aikuiskoulutustuen poistoa. Vaikea nähdä, että aikuiskoulutettavat kokoaisivat rivinsä ja järjestäytysivät lakkoon. Eikä heidän lakkonsa mihinkään vaikuttaisikaan.

Voihan luettelemaasi listaa jatkaa loputtomiin, sillä joka asialle löytyy vastustaja. Ja kun ylin päättävä elin on eduskunta ja sen hallitus, niin en tiedä mihin suuntaan sitä protestinsa sitten osottaisi. Ei ay-liike ole tässä uusia lakeja tai muuta säätämässä, vaan käyttämässä vaikutusmahdollisuuksia jotka heillä on käytössä.

Uskon, että esimerkiksi aseharrastajien kantaa on kysytty aselakeja säätäessä. Metsästäjäin keskusliitonkaan lakko ei vaikuttaisi, kuin heidän omaan elinkeinoon/harrastamiseen, joten tuskin lakkohalukkuutta on. Autoilijoita on sen verran paljon, eikä autoliitto ole edunsaajajärjestö, joten kehnot ovat vaikutusmahdollisuudet. Toki voi panna aluilleen adressin dieselveron poistosta ja polttoaineverotuksen keventämisestä, mutta ei sekään mihinkään vaikuta, kun ei adressin alullepanijatkaan sitä enää hallituksessa tue.

Onhan tänä syksynä ja talvena toistakin osapuolta, eli työnantajapuolta kuunneltu neuvotteluissa. Miksi heitä, mutta ei työntekijäpuolta? Joko kunnon kolmikantaneuvottelut kaikkien osapuolten välille, tai sitten koko päätäntävalta eduskunnalle.
Olisi siinä vuorostaan työnantajapuoli näreissään, kun vasemmistohallitus pääsisi päättämään työntekijöille sopimuksia.
Kiitos asiallisesta vastauksesta!

Noin periaatteessa on hyvä, jos asiat voitaisiin sopia yhdessä. Noin yleisesti suomalaisen oikeiston mielestä Suomessa ei enää pystytä tuohon, koska ay-liike ei suostu joustamaan mistään.

Valtion 90-prosenttisesti rahoittaman ansiosidonnaisen ehtojen muuttaminen? Ei käy. Sairaspoissaolokäytäntöjen muuttaminen? Ei käy. Paikallisen sopimisen lisääminen? Ei käy. Itse asiassa mikään työnantajan ehdotus Suomen työmarkkinajärjestelmän kehittämiseksi ei vain yksinkertaisesti käy. Vaihtoehtoina on siis olla tekemättä mitään tai säätää lait väkisin. Maamme taloudellinen tilanne on sellainen, että oikeiston mielestä nyt sitten täytyy valita tuo kakkosvaihtoehto.

Minulle ainakin sopisi, että kaikki työmarkkinalainsäädäntö tehdään pääosin eduskunnassa. Osapuolet saisivat vaikuttaa valmiatelun yhteydessä, kuten vaikka ne metsästäjät tai autoilijat, mutta kun eduskunta on äänestänyt, pulinat pois.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös