Viestin lähetti theref
Sama vanha laulu, kaudesta toiseen. Mihinkä tästä asiasta koskaan edes päästäisiinkään?
Ammattituomareita huudetaan aina vaan kaukaloon ja ideana se kuulostaakin todella kauniilta.
Joka kerta olen kysynyt samoja asioita ja kysyn taas:
- Mistä löytyy se tuomari, joka jättää vakinaisen siviilityönsä lähteäkseen ammattituomariksi, tuuliselle paikalle josta voi joutua lähtemään koska vaan.
- Virkavapaa? Vuorotteluvapaa? Irtisanoutuminen nykyisestä työstä?
- Yo. kohtaan viitaten, entä jos tuomarilla menee muutama ottelu heikommin? Tuleeko samantien kenkää? Lähdetäänkö palkattomalle vapaalle? Vai mitä?
Kuka tahansa nykytuomareista, kun järjestelmästä tehdään houkutteleva.
Työsuhde mallia jatkuva, eli irtisanomisjuoja kuten normaalissa työsuhteessa. Eläkevakuutus siten, että eläkkeelle voi jäädä täydellä eläkkeellä 45 -vuotiaana (ala armeija). Palkka suomalainen keskipalkka 2500 ekee kussa + kulukorvaukset. Jokainen joukkue kustantaa yhden. Kustannus tuskin kolmoskentän laitahyökkääjän verran.
Eli mahdollisuus valita ura tuomarina jo vaikkapa a-junnu iän jälkeen. Ammatti siinä kuin armejan kapiainen. Esimerkiksi ei ihan Liigaan asti yltäneet nuoret pelaajat.
- Millä tavalla ammattituomarit koulutetaan?
- Mistä ammattituomarit hankitaan? Katsotaanko Mestiksestä parhaat ukot ja tarjotaan heille työpaikkaa?
- Kuka takaa, että ammattituomarit viheltävät paremmin?
- Kuka ammattituomareita kouluttaa?
- Mistä saadaan 8-10 ammattituomaria? Olisihan se kohtuutonta, että neljällä paikkakunnalla olisi ottelussa ammattituomari ja kahdella otona toimiva tuomari.
Koulutusjärjestelmä tarvitsisi toki luoda. Esimerkiksi tuomariammattikorkeakoulu, jonka sisältöön kuuluu pelien tuomitseminen alasarjoissa ja niistä palautteen saaminen. Opiskelua alalle kuten millä tahansa muullakin alalla.
Ammattituomarit viheltävät paremmin pitemmän päälle taatusti, koska heistä tulee ammattilaisia. Ihmisiä jotka ovat hakeutuneet alalle, ja haluavat itseänsä tässä työssä kehittää. Vaikka harrastelijalla olisi halua, ei se riitä, jos on päivätyökin hoidettavana.
Mutta, kuka oikeastaan maksaisi sitten tuomareiden viulut? Joukkueet eivät siihen varmasti halua lähteä. Moni sitä kysyttäessä varmaan lupailisi, mutta eräpäivänä voisi asenne olla toinen.
Liigahan maksaa nytkin jo tuomareiden viulut, mutta korvaus nousisi varmaan liigan suunnallakin kohtuuttomaksi, jos esim 8-10 ammattituomariakin palkattaisiin.
Liigan toimiston henkilökunnan voinee jokainen tarkastaa liigan sivuilta ja laskea sitten vaikka prostentuaalisen kasvun jos tuomarit palkataan.
Kauniita ajatuksia, mutta valitettavasti en usko että Suomessa tullaan ainakaan lähimpään kymmeneen vuoteen pääsemään täydellisesti ammattituomarijärjestelmään.
Kysehän on siitä, mihin halutaan panostaa. Jos Liiga panostaa katsomotiloihin, se velvoittaa joukkueita rahoittamaan palvelujen ja katsomojen kehittämistä. Jos liiga haluaa kehittää tuomarityöskentelyä, se velvoittaa joukkueita kustantamaan tuomareita. Kyse on valinnoista ja siitä mihin rahaa halutaan käyttää. Tuomaritoiminta on kuitenkin osa katsojien viihtyvyyttä. Kyse on valinnoista.
Ammattituomarit saattaisivat tuoda jotakin uutta, mutta mitä?
Poistaisivatko ammattituomarit kahvaamisen automaattisesti? Yksin? Ilman pelaajien, valmentajien ja koko kiekkoperheen apua?
Ammattituomarit istuisivat Liigan sääntökomiteassa osana asian hoitamista. Liiga määrittelisi tuomareiden myötävaikutuksella linjan ja tästä pidettäisiin kiinni. Tämä toki onnistuisi jo nyt, mutta ammattilaiset voisivat keskittyä asiaan ammattimaisesti.
Viestin lähetti Tosiveteraani
Kyllä taas kirjoitetaan asioista joista ei mitään tiedetä.
Miten aiotte järjestää tuon eläkkeen 45 vuotiaalle kun uuden työeläkelain mukaan aikaisin eläkeikä on 62v ja tuo ikä vähentää normaalia eläkettä runsaan 10%. Kysympä vaan kuka saa nuo ammattituomarit eläkkeelle 45 vuotiaana.
Ja sitten, tuomarin palkka ja sen sivukulut tulisivat varmasti olemaan ainakin 60 tuhatta euroa, olisi hauska nähdä kuka maksaa vaikkapa kymmenen tuomarin palkat, ne nimittäin tulisivat varmasti näkymään lipun hinnoissa, jotka nytkin ovat lähes kipurajoilla.
Ja joku taas otti esille eläkkeelle pääsyn 45 vuotiaana, uskokaa nyt jo, se ei todellakaan lain puitteissa onnistu, vai luuleko joku että SM-liigalla on eduskuntaa enemmän valtaa.
Eläkevakuutusjärjestelyillä. Ei ole halpaa, ei, ja palkan sivukulutkin lienevät tuota luokkaa. Mutta tämä hinta tarvittaisiin joka joukkueelta, eikä se siis söisi ao. budjetista kuin sen yhden pelaajan palkan. Eli pelattaisiin yhtä pelaajaa heikommalla roosterilla. Kyse on valinnoista.
Eläkelaki ei estä yksityisiä eläkejärjestelyjä Liigan toimesta. Halpaahan se ei ole, mutta vaikka minä saisin tehdä sijoitusrahoitusjärjestelyt ja jäädä niiden koroilla eläkkeelle 45 -vuotiaana (tarvittaisiin alkupääoma aika paljon toki). Sitten valtion eläke rapsahtaisi 65 vuotiaana ( eläkettä siis 1,5 x 23 vuotta, eli 34.5%). Tällöin sijoituksesta maksettava eläke vähenisi saman verran.
Mutta kuten totesin, kyse on TAHDOSTA. En väitä että esittämilläni ratkaisuilla tähän päästäisiin, mutta mua fiksummat osaa varmaan asian järjestää.