Aluevaalit 2022

  • 106 187
  • 1 478

Noppa10

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toronto Maple Leafs
Silti en jaksa olla ihmettelemättä Riikka Purran täydellistä epäonnistumista. Perussuomalaiset tulevat floppaamaan näissä vaaleissa pahasti. Keskusta käyttää tämän tehokkasti hyödyksi ja kirii hienosti oppositiopuolueiden väliin.

Purra ei näe mitään positiivista, puhuu asioista joista tulevat valtuutetut eivät päätä ja kun on puhe terveydenhuollon työvoimaresursseista ja työvoimapulasta hän vastustaa jo henkeen ja vereen työperäistä maahanmuuttoakin vaikka alunperin piti olla haitallista maahanmuuttoa. Kiihkossaan hän ei tee tälle enää eroa. Maahanmuutto kuin maahanmuutto niin on paha asia. Joskus kuulin heiltä myös että parempi auttaa lähtömaissa kuin ottaa tänne, mutta nyt he hokevat koko ajan että kehitysyhteistyö on paha asia. Todella ristiriitaista.

Eiköhän Purra (ja persut puolueena) ole jo etukäteen laskeskellut, että aluevaltuustot eivät ole heidän vahvinta osaamisaluettaan, ja nyt tykitetään jo vuoden päässä siintäviä ek-vaaleja silmällä pitäen.. Hyvällä tuurilla siellä ollaan itse hallituksessa sitten hajottamassa tätä sote-himmeliä niiltä osin kuin se epäonnistuneeksi nähdään. Siinä on valtaa enemmän kuin aluevaltuuston kokouksissa kahvi- ja pullatarjoiluiden keskellä.
 

hege

Jäsen
Sanoiko Purra nyt ei kehitysavulle? Koska aluevaaleissa käsiteltävä ainoa kehitysapu lienee alueille jaettava kehitysapu niin nyt olen saamaa mieltä PS:n kanssa (siis jos näin sanoi) eli ei kehitysapua hyvinvointialueille vaan tosiaan opetetaa ne tulemaan toimeen omillaan rahan jakamisen sijaan. Eikä myöskään elintasopakolaisia hyvinvointialueille vain ja ainoastaan vainojen uhreja kuten esim. hämäläiset savosta.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Toistan itseäni, mutta Li Andersson vakuuttaa selkeydellään. Ratkaisuillaan ei täysin.

Annika Saarikon kanssa olen todella monista pienistä asioista samaa mieltä. Olen itsekin yhdistyksen jäsen ja korostaisin kolmannen sektorin kykyä antaa apuja. Kolmas sektori ei saa terveydenhuollossa näkyvyyttä juurikaan, eikä potilaat/asiakkaat löydä näitä. Marin näistä totesi eilen, että nämä isosti pyörii vanhan väen toiminnalla. Kyllä pyörii, ja sehän se ongelma on. Nuoret ei uskaltaudu tällaisiin. Mutta kyllä, vanhemman väestön yksinäisyyteen näistä on apuja. Nyt toki korona pistänyt monen toiminnan tauolle.

Itseä riipaiseva osio on erikoissairaanhoito ja varsinkin se, mitä tehdään viidessä yliopistosairaalassa. Näiden roolista puhuttiin aivan liian vähän tenteissä. Pääseekö jatkossa helposti magneettikuvaan tai vaikka eeg-tutkimukseen? Monessa näistä toimii jo omalääkäri-systeemit (riippuu isosti toki erikoisalastakin). Ovatko nämä rikkoutumassa, sitähän ei saisi tapahtua. Hjallis tämän taisi eilen sanoa, että erikoissairaanhoito on tärkeintä. Kiitos hänelle siitä.

Orpon rakkaalle palvelusetelille näytän vihreää valoa niiden osalta, jotka ei tarvitse tällaista perehtymistä kokonaisuuteen. Itsekin käyn mielelläni gynekologilla yksityisellä. Tai jos vaikka issiaksesta kärsin uudelleen ja tarvitsen hyvän fysioterapia-jakson.

Vihreillä olisi paljon hyviä ratkaisuja, mutta ovat painottaneet mielenterveyspalveluja (juujuu, tärkeä aihe) niin, että muu viesti uppoaa niiden alle. Eilen taisi Suomela puhua asiasta, jota itsekin pidän tärkeänä: ennaltaehkäisy ja sen rinnalla selkeä hoitopolku. Kansantaudeillemme olisi varmasti jotain tehtävissä paremmalla ennaltaehkäisyllä.

Purran ratkaisut eivät mieleeni jää, koska... Niin.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kolmas sektori ei saa terveydenhuollossa näkyvyyttä juurikaan, eikä potilaat/asiakkaat löydä näitä. Marin näistä totesi eilen, että nämä isosti pyörii vanhan väen toiminnalla. Kyllä pyörii, ja sehän se ongelma on. Nuoret ei uskaltaudu tällaisiin. Mutta kyllä, vanhemman väestön yksinäisyyteen näistä on apuja. Nyt toki korona pistänyt monen toiminnan tauolle.

SOTE-yhdistykset pyörivät tyystin kerran vuodessa haettavilla projektirahoituksilla joista suurin osa tulee veikkau/raha-automaattiyhdistyksen rahoista eli juuri niistä samoista joita jaellaan myös kulttuuriin ja urheiluun. Näitä rahoja on jo päätetty kutistaa. 3. sektori voi hyvin ja on "tärkeä voimavara" ainoastaan vaalipuheissa. Todellisuudessa sitä käytetään härskisti hyväksi kun virallinen palvelutuotanto ei kykene hoitamaan vastuutaan.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
SOTE-yhdistykset pyörivät tyystin kerran vuodessa haettavilla projektirahoituksilla joista suurin osa tulee veikkau/raha-automaattiyhdistyksen rahoista eli juuri niistä samoista joita jaellaan myös kulttuuriin ja urheiluun. Näitä rahoja on jo päätetty kutistaa. 3. sektori voi hyvin ja on "tärkeä voimavara" ainoastaan vaalipuheissa. Todellisuudessa sitä käytetään härskisti hyväksi kun virallinen palvelutuotanto ei kykene hoitamaan vastuutaan.

Joo tämän tiedän ja tiedostan ongelman. STEAhan on tuo Veikkauksen ja RAY:n yhdistetty sote-rahoittaja. Myös kaupungit ja kunnathan tarjoavat jonkinlaisia apuja, mutta noita olisi hyvä tutkailla, kun alueet muodostuvat. Eräs kansanedustaja kotiseudultani on tuosta suoraan puhunutkin, kuinka valtion pitäisi ottaa tätä vastuuta Veikkaukselta. Mutta tosiaan se on se mielistelevä puhe vaalien aikaan.

Nythän käynnissä myös Pieni Ele -keräys, joka on maantumassa sekin vallitsevassa tilanteessa. Noihin lahjoittaa vanhempi väki, joilla ei ole taitoja laittaa mobiililahjoituksia. Lippaita vahtivat yhdistykset ovat aika kyvyttömiä saamaan osallistujia äänestyspaikoille.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Intersektionaalinen feminismi, woke-ajattelu ja muu vastaava on käsittääkseni vihreissä laajalle levinnyttä ääriajattelua.
Kärjistäen voisi sanoa, että kiilusilmäinen feminismi on sivuuttanut järjen äänen vihreissä. Eikä tuo linja vetoa kovin laajaan osaan kansasta. Kaukana ovat ne ajat, jolloin Vihreät VIlle Niinistön johdolla kamppaili paikasta suurimpien puolueiden joukossa.
 

skode

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Vihreillä olisi paljon hyviä ratkaisuja, mutta ovat painottaneet mielenterveyspalveluja (juujuu, tärkeä aihe) niin, että muu viesti uppoaa niiden alle. Eilen taisi Suomela puhua asiasta, jota itsekin pidän tärkeänä: ennaltaehkäisy ja sen rinnalla selkeä hoitopolku. Kansantaudeillemme olisi varmasti jotain tehtävissä paremmalla ennaltaehkäisyllä.

Paljon puhutaan mielenterveyspalveluissa ennaltaehkäisevyydestä, mutta todellisuus on oikeasti, että täyttä kuraa se tällä hetkellä on. Keskustelin taanoin erään mielenterveyspuolen johtajan kanssa asiasta, ja ainakin hänen mukaansa 10% asiakkaista käytää 80% resursseista. Ongelma on että tämä 10% tulee liian myöhään hoitoon, vähän samalla tapaa kuin esim. jos ihmisellä on kulumaa vaikka polvessa ja odotetaan niin pitkään ennenkuin polvi on totaalisen rikki ennenkuin sitä aletaan hoitamaan vaikka oltaisiin käyty usempaan otteeseen lääkärissä jo aiemmin näyttämässä.

Yleensä näihin päästäisiin helposti kiinni asiakasjärjestelmien ja vaikka robotiikan avulla. Reaktio oli itsestä aika yllättävä kuitenkin, koska tämä johtaja oli todella nihkeä tämänkaltaiseen suuntaukseen. Ilmeisesti siellä vielä on ajatuksena että ihminen itse osaa hakea oikean avun ja jos menee vaikka lääkäriin tämä lääkäri osaa ohjata oikeaan paikkaan.

Otetaan nyt teoreettisesti vaikka asiakas joka on vaikka juuri kohdannut avioeron tai vaikka työpaikan menetyksen menee normaaliin lääkäriin hakemaan hoitoa unettomuuteen. Normaalissa tapauksessa tämä lääkäri määrää unilääkkeet ja homma sillä selvä, vaikka syy unettomuuteen on todennäköisesti jossain muualla kuin mitä lääkkeillä hoidetaan. Tämä sama ralli jatkuu kuukaudesta toiseen, ja missään välissä lääkäri ei osaa enää tätä yhdistää siihen mikä alkuperäinen ongelma oli. Jos jo alkuperäiselle tai etenkin toiselle käynnille olisi lääkärissä vilahtanut hälytyskello, tai vielä parempi että tämä hälytyskello vilahtaisi jossain mielenterveyspuolella voisi oikeasti tilanne laueta ennenkuin se mahdollisesti eskaloituu myöhemmin. Etenkin nuorten kohdalla on kuulemma melko selvästi havaittavissa jo melko aikaisin että tulee olemaan MT-puolen asiakas, mutta kukaan ei oikein tee asialle mitään ennekuin tilanne eskaloituu koska jokainen taho sosiaali-terveys ja mt- puoli eivät keskustele keskenään. Nykyiset järjestelmät eivät kuulemma mahdollista millään tavalla esim. asiakkaiden segmentointia avun tarpeen mukaan.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Vihreät ja persut ovat toistensa äärilaidat. Yhteistä tällä hetkellä niille on, että kummankaan tämän hetkinen puheenjohtaja ei vakuuta. Toinen puhuu vain mielenterveysasioista (sinänsä tärkeä aihe, mutta yhden asian hokeminen kyllästyttää) ja toinen kehitysavusta.

Jos persujen puheenjohtaja olisi Halla-aho ja vihreiden Harjanne molempien puolueiden kannatusluvut olisivat nyt korkeammat.
Itseäni taas hivenen huvittaa vihreiden maalaaminen "äärilaitaan". En sijoittaisi sinne eduskuntapuolueista edes perussuomalaisia, vaikka heidän riveissään pyöriikin yksittäisiä ääriajattelijoita, kuten vaikka vuonna 2019 eduskuntavaaliehdokkaaksi hyväksytty Turtiainen.

Näille mainituille kahdelle puolueelle vaalit ovat vaikeat, sillä kummallakaan niistä ei ole vakiintunutta intressiryhmää tai ideologista koherenssia sote-politiikkaan.

Jos ajatellaan kolmea suurta puoluetta, niin niillä on hyvin selkeät poliittiset suuntaviivat:

- SDP: laajat julkiset palvelut, halu rajata yksityisen sektorin terveysmarkkinaa sekä pyrkimys kaventaa terveyseroja
- Kokoomus: palvelujen keskittäminen ja kustannustehokkuus, yksityisen sektorin tukeminen sekä halu leikata menoja tarvittaessa
- Keskusta: lähipalveluiden suosiminen (terveyskeskukset joka niemeen ja notkoon), laaja kunnallinen ja alueellinen päätöksenteko

Näillä on yli sadan vuoden mittainen perinne ja vakiintuneet äänestäjäkunnat. Ihmisten on intuitiivisestikin helppo hahmottaa, että keskusta ajaa maalaisten, demarit duunareiden/eläkeläisten ja kokoomus hyvätuloisten asiaa myös terveydenhuollossa.

Mitä ajavat perussuomalaiset? Radiomainoksissa on mainittu bensan hinta ja "suomalainen ensin". Näillä ei ole mitään relevanssia aluevaaleihin liittyen. Samaten vaalitenteistä on jäänyt vaikutelma, että perussuomalaiset pointtaavat ongelmia mutta eivät kerro, mikä on heidän ratkaisumallinsa. Tämä johtaa myös siihen, että toimittajat siirtävät puheenvuoron niille, joilla on selkeitä poliittisia argumentteja aiheesta.

Vihreitä taas hidastaa se, että heidän äänestäjät eivät ole kovin kiinnostuneita koko sote-asiasta. Mikä on edes vihreiden linja? Nuoret ovat toki selkeä äänestäjäryhmä, mutta he äänestävät laiskasti ja vaihtavat äkkiä puolueesta toiseen. Eikä nuoria mietitytä sote, kun se ei ole omalla kohdalla niin akuutti asia. Kuntatasolla voi olla ylipäänsä vaikea sanoa, ovatko vihreät oikealla, vasemmalla vai keskellä.

Tällaisissa vaaleissa näkyy hyvin "uusien puolueiden" heikkous. Niillä ei ole tarjota kokonaisvaltaista ideologiaa, joka läpäisisi kaikki elämänalueet. Eduskuntavaaleissa se ei niin haittaa, koska niissä voi puhua omista lemppariaiheista ja laventaa tarkastelualueeksi vaikka koko maailman. Kunnallis- ja aluevaaleissa ei ole moista oikotietä, vaan asioihin pitää ottaa ihan konkreettisesti kantaa. Silloin liikkuvat fiilisäänestäjät karisevat helposti pois. Jäljelle jää puolueiden ydinporukka, joka on perinteisillä puolueilla selkeästi laajempi.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Etenkin nuorten kohdalla on kuulemma melko selvästi havaittavissa jo melko aikaisin että tulee olemaan MT-puolen asiakas, mutta kukaan ei oikein tee asialle mitään ennekuin tilanne eskaloituu koska jokainen taho sosiaali-terveys ja mt- puoli eivät keskustele keskenään. Nykyiset järjestelmät eivät kuulemma mahdollista millään tavalla esim. asiakkaiden segmentointia avun tarpeen mukaan.

Julkisen sektorin mt-toimijat (eri yksiköt eri organisaatioissa) ovat tällä hetkellä keskittyneet potilasvyöryn rajaamiseen itselleen mieluisalla tavalla. Jokaisessa talossa portinvartijan tehtävänä on lähinnä pyrkiä estämään uuden asiakkaan sisäänpääsy mikä tapahtuu hakemalla pinseteillä mikä tahansa tilanteeseen sopiva ei-indikaattori (ei kuulu meille koska ei ole riittävän itsetuhoinen, ei ole tehty tätä ja tätä mittausta lähettävässä paikassa, ei ole kokeiltu nettiterapiaa jne). Jokaiseen paikkaan on usean kuukauden odottelujono ja tyypillisesti sieltä pullautetaan asiakas takasisin lähtöpisteeseen odottelemaan uutta aikaa sinne lähettävän tahon vastaanotolle.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Itseäni taas hivenen huvittaa vihreiden maalaaminen "äärilaitaan". En sijoittaisi sinne eduskuntapuolueista edes perussuomalaisia, vaikka heidän riveissään pyöriikin yksittäisiä ääriajattelijoita, kuten vaikka vuonna 2019 eduskuntavaaliehdokkaaksi hyväksytty Turtiainen.
Hyvä kirjoitus. Lainasin vain yhden terminologisen kappaleen. Kyse ei lainaamaassasi kirjoituksessa ollut vihreiden maalaamisesta äärilaitaan.

Väitehän oli muuta: "Vihreät ja persut ovat toistensa äärilaidat". Kun laitetaan puolueet esimerkiksi akselille "kansalliskonservatiivit ja viherliberaalit", PS ja Vihreät ovat toistensa äärilaidat.

Se ei kuitenkaan ole synonyymi sille, että PS tai Vihreät olisivat ääriryminä esimerkiksi radikaalikonservatismia ja toinen sitten kommunismia.
 

skode

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Julkisen sektorin mt-toimijat (eri yksiköt eri organisaatioissa) ovat tällä hetkellä keskittyneet potilasvyöryn rajaamiseen itselleen mieluisalla tavalla. Jokaisessa talossa portinvartijan tehtävänä on lähinnä pyrkiä estämään uuden asiakkaan sisäänpääsy mikä tapahtuu hakemalla pinseteillä mikä tahansa tilanteeseen sopiva ei-indikaattori (ei kuulu meille koska ei ole riittävän itsetuhoinen, ei ole tehty tätä ja tätä mittausta lähettävässä paikassa, ei ole kokeiltu nettiterapiaa jne). Jokaiseen paikkaan on usean kuukauden odottelujono ja tyypillisesti sieltä pullautetaan asiakas takasisin lähtöpisteeseen odottelemaan uutta aikaa sinne lähettävän tahon vastaanotolle.

Tätä se juuri on. Olen tässä sivusta seurannut sanotaan nyt vaikka "tutun" lapsen (8v) tarinaa, jossa lapsi oireilee todella pahasti. Vahingoittaa muita ja myös itseään, mutta minkäänlaista apua ei ole saatavilla. Lapsella on todettu lääkärin toimesta tyyliin kaikki mahdolliset ADHD:t sun muut, mutta siihen se oikeasti jääkin. Koulussa esimerkiksi on ihan tavallisessa luokassa, vaikka todellakaan sinne ei kuulu.

Todennäköistä on, etenkin jos homma jatkuu samanlaisena että ensimmäinen viranomainen joka asiaan tulee oikeasti puuttumaan on poliisi. Ja tämä tulee tapahtumaan siten, että jotain peruuttamatonta on jo käynyt. Ehkä tarkoituksena onkin sinne 18 vuoteen asti jollain tavalla kunnallisesti kitkutella ja toivoa että vankeinhoitolaitos sitten sen jälkeen on se hoitava viranomainen.
 

Freya

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, TPS & M.Koivu
Ärsyttää kun jotkut puheenjohtajat ( ainakin Marin eilen) tarjosi taas hoitajapulaan aloituspaikkojen lisäämistä. Onneksi Li ainakin tähän totesi, että kentältä tulee viestiä ettei nykyisiäkään paikkoja saada täytettyä, kun ei ole hakijoita. Juuri oli uutinen että Imatralla oli hakenut YKSI ihminen lh - koulutukseen. Tässä "ongelmana" ei todellakaan ratkea lisäämällä aloituspaikkoja, kun jengi ei halua pysyä siellä töissä.
Olen tässä muutamia keskusteluja nähnyt joissa on kysytty että millä hinnalla alan jättäneet tulisivat takaisin, ja mikä olisi mm. se palkka joka saisi palaamaan.
Tähän on kyllä moni sanonut ihan suoraan, ettei palaa mistään hinnasta takaisin. Kertoo surullista kieltä tästä alasta...
 

skode

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ärsyttää kun jotkut puheenjohtajat ( ainakin Marin eilen) tarjosi taas hoitajapulaan aloituspaikkojen lisäämistä. Onneksi Li ainakin tähän totesi, että kentältä tulee viestiä ettei nykyisiäkään paikkoja saada täytettyä, kun ei ole hakijoita. Juuri oli uutinen että Imatralla oli hakenut YKSI ihminen lh - koulutukseen. Tässä "ongelmana" ei todellakaan ratkea lisäämällä aloituspaikkoja, kun jengi ei halua pysyä siellä töissä.
Olen tässä muutamia keskusteluja nähnyt joissa on kysytty että millä hinnalla alan jättäneet tulisivat takaisin, ja mikä olisi mm. se palkka joka saisi palaamaan.
Tähän on kyllä moni sanonut ihan suoraan, ettei palaa mistään hinnasta takaisin. Kertoo surullista kieltä tästä alasta...

Koko sotehimmelli kaipaisi ihan oikeasti räjäytystä ja siilojen purkua. Itse en ole todellakaan vakuuttunut nykyisestä ajattelumallista missä ihmisiä lisäämällä jokin asia alkaa ykskaks toimimaan jos se tällähetkellä ei toimi.

Ei mikään yritys (ainakaan fiksu) tarkoituksella paisuta työvoimakuluja, vaan keinot työn suorittamiseen ja työtaakan vähentämiseen lähtevät ihan muualta etenkin jos osaava työvoima on kortilla. Keksitään keinoja töiden vähentämiseen tai etenkin miten työtä voidaan tehdä tehokkaasti. Toki tässä pitää ottaa huomioon työvoiman jaksaminen kanssa.
 

xkouhiax

Jäsen
Suosikkijoukkue
Panthers
Ärsyttää kun jotkut puheenjohtajat ( ainakin Marin eilen) tarjosi taas hoitajapulaan aloituspaikkojen lisäämistä. Onneksi Li ainakin tähän totesi, että kentältä tulee viestiä ettei nykyisiäkään paikkoja saada täytettyä, kun ei ole hakijoita. Juuri oli uutinen että Imatralla oli hakenut YKSI ihminen lh - koulutukseen. Tässä "ongelmana" ei todellakaan ratkea lisäämällä aloituspaikkoja, kun jengi ei halua pysyä siellä töissä.
Olen tässä muutamia keskusteluja nähnyt joissa on kysytty että millä hinnalla alan jättäneet tulisivat takaisin, ja mikä olisi mm. se palkka joka saisi palaamaan.
Tähän on kyllä moni sanonut ihan suoraan, ettei palaa mistään hinnasta takaisin. Kertoo surullista kieltä tästä alasta...

Joo tämä on aivan bullshittiä, että aloituspaikkoja lisäämällä saataisiin jotain ratkaisuja. Myös Li Andersson nosti tämän aloituspaikkojen lisäämisen framille, mutta teki samalla itsestään hölmön, kun samassa yhteydessä mainitsi, ettei ne täyty. Olisiko kannattanut ensin pureutua oikeaan ongelmaan, mikä on jo pidempään ollut ihan tavan kansalaisenkin nähtävissä. Julkisella puolella osaajat ei viihdy siellä pesivien lukuisten ongelmien vuoksi ja porukkaa siirtyy yksityiselle tai muihin hommiin, jotta pää ei hajoa. Välillä muutama alalla työskentelevä omakin tuttu (lääkärit/hoitajat) ovat halunneet mennä takaisin syvään päätyyn julkiselle auttamaan talkoissa, mutta kauaa eivät pysty olla surkeiden olojen vuoksi. Perutaan ennalta sovittuja lomia. Painostetaan ylitöihin ja lisävuoroihin. Ei kannustimia.

Lisäksi pitää ottaa kantaa kuuluisiin Sote-uudistuksen ICT-kuluihin. On tullut tehtyä töitä konsulttina julkisen puolen ICT-projekteissa ja voi hyvänen aika, kun sielläkin tehdään hommia huonosti ja tehottomasti. Sote-uudistuksen ICT-kulut voisi helposti puolittaa, jos siellä olisi järkevämmät käytänteet ja aktiivinen tulostenseuranta käytössä. Suomessa näitä isoja ICT-hankkeita tekee samat pöhöttyneet IT-talot, jotka tuottaa vuosi vuodelta huonompaa tuotetta.

Edit: Tarkennetaan vielä, että paatokseni ei koskenut lääkärien aloituspaikkoja. Siellä pitäisi ehdottomasti saada lisää massaa lisäpaikkojen myötä. Mutta työolo-ongelmat koskevat myös lääkäreitä.
 
Viimeksi muokattu:

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Joo tämä on aivan bullshittiä, että aloituspaikkoja lisäämällä saataisiin jotain ratkaisuja.

Myös tämä väite on bullshittiä. Lääkärikoulutukseen olisi helvetisti paljon suurempi määrä tulossa kuin voidaan ottaa vastaan. Väliaikaisella yliopistojen lisärahoituksella tähän satsaus (esim 10v) ja tietoinen panostus lääkärimäärien nostamiseen Lääkäriliiton vastahuudoista välittämättä ja sillä täyttyisi paikat ja pudotettaisiin samalla järkyttäviksi kasvaneet nuorten kokemattomien lääkäreiden palkkavaatimukset (eivät siis ole pyyntöjä). Manööverillä säästettäisiin helvetin iso palkkapotti joka nyt valuu reppu- ja osvalääkäreiden 3-kertaisiin palkkoihin. (Lääkäri irtisanoutuu julkisesta virasta, myy firman kautta saman verran työtään kolminkertaisella hinnalla ja kunnan on pakko ostaa kun muuta ei ole tarjolla)
 

xkouhiax

Jäsen
Suosikkijoukkue
Panthers
Myös tämä väite on bullshittiä. Lääkärikoulutukseen olisi helvetisti paljon suurempi määrä tulossa kuin voidaan ottaa vastaan. Väliaikaisella yliopistojen lisärahoituksella tähän satsaus (esim 10v) ja tietoinen panostus lääkärimäärien nostamiseen Lääkäriliiton vastahuudoista välittämättä ja sillä täyttyisi paikat ja pudotettaisiin samalla järkyttäviksi kasvaneet nuorten kokemattomien lääkäreiden palkkavaatimukset (eivät siis ole pyyntöjä). Manööverillä säästettäisiin helvetin iso palkkapotti joka nyt valuu reppu- ja osvalääkäreiden 3-kertaisiin palkkoihin. (Lääkäri irtisanoutuu julkisesta virasta, myy firman kautta saman verran työtään kolminkertaisella hinnalla ja kunnan on pakko ostaa kun muuta ei ole tarjolla)

Käsittääkseni aloituspaikkojen osalta ei puhuttu lääkäreistä? Siellä ilman muuta pitäisi saada lisää aloituspaikkoja ja lääkäriliitolle jauhot suuhun, jotta ei saisi ylläpidettyä tätä vääristynyttä asetelmaa.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Muutama sata sanaa YLEn eilisestä tentistä:

Ensiksi on todettava, että suurin häviäjä on katsoja. Otsasuoni tykytti koko puolentoista tunnin mitan, kun toimittaja ja puheenjohtavat huusivat hyeenan lailla toistensa päälle. Silloinkin, kun puheenjohtaja oli jo jyvittänyt puheenvuoron, alkoi huutelu ja kommentointi. Eikö YLE nyt voisi vaikka joku kesähessu mennä ja ostaa sellaiset mikrofonit, jotka saa hallintapaneelista off-asentoon? Kyselin tätä jo vuonna 2019, mutta mitään edistystä asian suhteen ei ole tullut.

Sitten itse asiaan. Tuttuun tapaan kuultiin tietysti, että "ihminen pitää laittaa keskiöön" ja että omalääkäri-malli on nyt se terveydenhuollon kaivattu hopealuoti (vähän kuin eduskuntavaaleissa oppisopimusmalli). Kaikilla oli niitä oman elämän kokemuksia Pöytyältä tai Jalasjärveltä, joilla yritettiin osoittaa, että poliitikkokin on ihminen, joka kuuntelee ja välittää. Oikeisto muisti mainita, että raha on niukkuushyödyke. Vasemmisto taas toisti, että niin on, joten sitä on otettava jostain lisää. Minulle jäi vähän epäselväksi, miksi tätä valtakunnallista keskustelua edes käydään, kun sillä ei ole juuri mitään relevanssia aluevaalien kannalta. Toimittajalle tästä miinus.

Vahvimpia olivat mielestäni Marin ja Saarikko. Heillä oli paljon konkreettisia ideologisia mielipiteitä sekä hallitusaseman tuomaa "auktoriteettivaltaa". Tällä viittaan siihen, että ministerin on helppo näyttää toteen, miten mihinkin asiaan on panostettu. Marin ja Saarikko myös puhuvat napakasti ja tuovat esiin poliittisia erimielisyyksiä.

Orpo oli myös ihan ok, mutta ajoittain tuntui, että häneltä puuttuu se terävin argumentaatiovaihde. Orpon eduksi on mainittava, että hän peräänkuulutti talouden realiteeteissa pysymistä. Se on ikivanha oikeistopuolueen taktiikka, mutta sopi hyvin tilanteeseen, jossa Li ja kumppanit ikään kuin jakoivat rahaa, jota ei ole olemassa. Orpolla oli myös muutamia ytimekkäitä ja osuvia puheenvuoroja.

Omalla perustasollaan olivat Essayah, Henriksson ja Andersson. Ei heitä oikeastaan edes tarvittaisi tuolla. Kaikki tietävät, että RKP:n funktio näissä vaaleissa on puolustaa ruotsinkielisten palveluita. KD sen sijaan on tuollainen light-kokoomus, jolla ei ole juuri mitään omaa. Andersson on aina räväkkä keskustelija, mutta samalla tuo kärkevyys on hänen heikkoutensa. Ainakin itse ärsyynnyn kommenteista, jotka alkavat "ihmiset eivät ymmärrä"-muotoisesti. Erityisesti ärsyynnyn, jos sitä seuraa ideologinen kommentti talouspolitiikasta.

Harkimon voi ehkä myös laskea "ihan ok"-kategoriaan. Liike Nytillä on aika vähän merkitystä yhtään mihinkään, mutta näissä tenteissä Harkimo on välillä hyvä "deus ex machina", joka vähän härkkii tuota broilerihautomon retorista konsensusta. Harkimo näyttää ajoittain siltä kuin olisi joku tavan kansalainen heitetty keskelle poliittista vääntöä.

Selkeimmät epäonnistujat olivat Purra ja Suomela. Purra oli ottanut linjakseen, että rahaa on liian vähän ja että se on maahanmuuton syy. Vaikka tämä on sinällään poliittinen valinta, se ei liity aluevaaleihin. Purralla on myös sama ongelma kuin Anderssonilla, eli hän suuttuu siitä, että muut eivät ole hänen kanssaan samaa mieltä. Suomela taas oli liian kovassa paikassa. Poliittinen jargoni oli hyvin omaksuttu, ja sen takia puheesta oli vaikea havaita konkreettisia avauksia. Lopun haasto kokoomuksen suuntaan oli ihan hyvä, mutta sekin jatkui ja jatkui aivan liian pitkään.

Poliittiset erimielisyydet onnistuttiin taitavasti pitämään piilossa. Sen sijaan, että tehtäisiin valintoja rahankäytön suhteen, haluttiin panostaa ihan kaikkeen. Eikä tietenkään rahaa, vaan sitä kuuluisaa tehostamista, jolla digipalvelut ja mielenterveys saadaan kuntoon. Todellisuudessa aluevaltuustot tulevat tekemään hyvin huomattavia allokaatiopäätöksiä, jotka juntataan läpi enemmistöpäätöksillä. Sen vuoksi vastaukset oli suunnattu niille äänestäjille, jotka empivät vielä. Heidän äänestyspäätös ratkaisee monet tehtävät päätökset.

Kaiken kaikkiaan tentti oli pieni pettymys. Itselle syntyi vaikutelma, että Suomessa ei muita olekaan kuin vanhuksia ja omaishoitajia. Puoluetoimistoilla on taas räknätty, että Signe ja Olavi käyvät uurnilla mutta Aki ja Jarkko eivät. Tämä on näin työikäisen näkökulmasta vähän surullinen juttu eikä luo kovin kaksista odotushorisonttia tulevaisuuteen.
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Olen tässä ihan vakavasti miettinyt, että VKK saattaa puskea Liike Nytin ohi näissä aluevaaleissa.

Peruste on ihan täys mutu, mutta siellä tuntuu olevan ns. hönkä päällä ja toisaalta VKK ei ole vielä saanut kovin rajua arvostelua niskaansa mistään virallisestä suunnasta. Lähinnä pöyristelyä Anon käytöksestä.

Esim. nämä mahdolliset Venäjä-kytkökset tms eivät ole saaneet palstatilaa. Lisäksi tuntuu uskovaisia kovasti vetävän puoleensa ko. liike ja heidän voisi kuvitella olevan tunnollisia äänestäjiä. Omikronin aiheuttama koronaväsymyskin menee suoraan heidän laariin.

Se voi toki olla, että VKK:n katsotaan syövän suoraan PS:n kuormasta, jolloin asiaan ei vielä halutakaan ennen vaaleja isompaa huomiota kiinnittää. Mutta mulla on kutina, että noiden äänisaalis tulee olemaan yksi vaalien yllätyksistä.

VKK voi hyvin olla lennossa näissä vaaleissa tuolla rokotekritiikillään, kun esim Hesarin artikkelissa vaikuttivat keräävän kannatusta etenkin naisten puolelta.

Mutta jos omikron nyt päättää tämän pandemian ja hautautuu influenssan kaltaiseksi ”perustaudiksi” (jos nyt näin saa vähätellä influenssaa…), joka ei jatkossa aiheuta mitään sulkuja tai rokotepasseja niin ei tuo VKK:n lento rokotekriitikoiden tuella tule riittämään oikeisiin vaaleihin asti eli 2023 kevään eduskuntavaaleihin.

Ja jos aluevaltuustoissa on 1-2 VKK hörhöä sekoilemassa niin eivät nuo mitään konkreettista haittaa saa aikaiseksi.
 

lihaani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Joo tämä on aivan bullshittiä, että aloituspaikkoja lisäämällä saataisiin jotain ratkaisuja. Myös Li Andersson nosti tämän aloituspaikkojen lisäämisen framille, mutta teki samalla itsestään hölmön, kun samassa yhteydessä mainitsi, ettei ne täyty. Olisiko kannattanut ensin pureutua oikeaan ongelmaan, mikä on jo pidempään ollut ihan tavan kansalaisenkin nähtävissä. Julkisella puolella osaajat ei viihdy siellä pesivien lukuisten ongelmien vuoksi ja porukkaa siirtyy yksityiselle tai muihin hommiin, jotta pää ei hajoa. Välillä muutama alalla työskentelevä omakin tuttu (lääkärit/hoitajat) ovat halunneet mennä takaisin syvään päätyyn julkiselle auttamaan talkoissa, mutta kauaa eivät pysty olla surkeiden olojen vuoksi. Perutaan ennalta sovittuja lomia. Painostetaan ylitöihin ja lisävuoroihin. Ei kannustimia.

Lisäksi pitää ottaa kantaa kuuluisiin Sote-uudistuksen ICT-kuluihin. On tullut tehtyä töitä konsulttina julkisen puolen ICT-projekteissa ja voi hyvänen aika, kun sielläkin tehdään hommia huonosti ja tehottomasti. Sote-uudistuksen ICT-kulut voisi helposti puolittaa, jos siellä olisi järkevämmät käytänteet ja aktiivinen tulostenseuranta käytössä. Suomessa näitä isoja ICT-hankkeita tekee samat pöhöttyneet IT-talot, jotka tuottaa vuosi vuodelta huonompaa tuotetta.

Edit: Tarkennetaan vielä, että paatokseni ei koskenut lääkärien aloituspaikkoja. Siellä pitäisi ehdottomasti saada lisää massaa lisäpaikkojen myötä. Mutta työolo-ongelmat koskevat myös lääkäreitä.
Jokainen julkisella puolella perustyötä tehnyt allekirjoittaa tämän sotepuolen IT-sekasotkun. Unelma olisi, että soteammattilainen saisi tietoonsa pyydettyyn ongelmaan liittyvän koko historian. Kustannussäästöt ja potilaan jatkohoito tehostuisivat kaikkien hyödyksi.
Vaitiolovelvollisuus on jo nyt lakisääteinen.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Siis totta puhuen, kun tämä himmeli nyt kerran tulee niin maakuntavero on täysin looginen lisäys siihen. Muuten koko konsepti on turha valittuine edustajineen ja valtuustoineen. Tämä toki on ollutkin Keskustan ajatus alusta saakka, mitä nyt sitten sanovatkaan vaalien alla.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
4

444

Pohjanmaa, Suomen Texas.

Eipä yllätä, että juuri Kokoomuksen joku kylähulluosasto on lähtenyt persuilemaan ja kampanjoimaan asioilla, joista aluevaltuustoissa ei päätetä. Vakka ja kansi, pitäisi vain tietää kumpi on kumpi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös