Alpo Suhonen Ässien uusi valmentaja

  • 807 568
  • 3 183

Pata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Uskon, että Kivi on tulevaisuuden huippuvalmentaja ja on seurajohdon puolelta hölmöyttä päästää hänet lähtemään. Mielestäni Suhonen on tietynlainen muutosvalmentaja tällä hetkellä Ässissä ja nyt olisi paikka tehdä Kiven kanssa pidempi sopimus. Tällä sopimuksella Ässät ilmoittaisi julkisuuteen tulevaisuuden strategiansa, nyt seitsemän kohdan ohjelmaa ei olla noudatettu.

Luulen, että tällaisesta mallista Kivikin voisi innostua. Siis jopa siinä tapauksessa, että Alpo silti olisi vielä ainakin ensi kauden puikoissa viimeistelemässä sitä kokonaisvaltaista muutostaan.

Jos Kiven vaakakupissa olisi pitkä sopimus Ässien kanssa, mikä sisältäisi jollain aikajänteellä nousun päävalmentajaksi ja toisella puolella vuoden-kahden pesti johonkin Mestis-jengiin tai liigajoukkueen kakkoseksi, niin eiköhän hän valitsisi Ässät. Vaikka sitten vielä hetken joutuisikin odottamaan joko A:ssa tai liigajoukkueen valmennusryhmässä.


Ilmeisesti Kivi on näin ilmoittautunut markkinoille, jos Ässät on ilmoittanut ettei ole kiinnostunut. Harmi.

En jaksa uskoa, että Ässätkään niin tökerösti toimisi, että ilmoittaisi noin hyvää työtä tehneelle valmentajalle, ettei kiinnosta. Kai ne sentään jatkoa A:ssa tarjoavat, mutta sehän ei sitten taas Kiveä kiinnosta.
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Se puolestaan on erilaisista tiedoista tehtyä päättelyä, että Alpo pitää Karria uhkana. Ei suoranaisesti ammatillisena uhkana sillä tavalla, että Kivi tekisi "liian hyvää" työtä ja syrjäyttäisi siksi vanhan velhon. Nämä päättelemäni Alpon Karri-uhat ja -mörköt liittyvät enemmänkin taustakuvioihin. Alpo on niissä tällä hetkellä aika herkkänä.

No jos kyse EI ole ammatillisesta uhasta (joka realisoituisi tämän kauden päättyessä) niin mistäs sitten? Tuskin Karrilla mitään intressejä olisi käydä Sinikan puutarhaa sohaisemassa tai muutoin aiheuttaa uhkaa Alpon terveydelle ja henkiselle hyvinvoinnille ja punaviinin riittävyydelle.

Minä uskon myös siihen, että tulevaisuuden huippuvalmentaja Kivi luotsaa jossain vaiheessa Ässiä liigassa. Nyt mentäneen kuitenkin vielä pari vuotta Alpon johdolla ja sen ajan Kivi ja hänen intressinsä eivät mahdu Ässiin. Toki olisi hienoa, jos seuralta löytyisi oikeasti kaukonäköisyyttä ja pitkäjänteisyyttä ajatella Alpon aikaa pidemmällekin. Silloin myös Kivi saatettaisiin saada jotenkin kuvaan mukaan.

No jos se "jossain vaiheessa" ei realisoidu tämän kauden päätteeksi, niin veikkaan vahvasti että ei sitten realisoidu lähimmän 20 vuoden sisälläkään. Siinä vaiheessa kun Karri on saanut itselleen ns. nimeä valmentajana ja Ässät toivottavasti saanut vältettyä konkurssin ja/tai putoamisen Suomi-Sarjaan, niin on erittäin vaikeata kuvitella Karrin palaavan Ässiin. Täällä ei ole korkean profiilin valmentajia nähtykään sitten Vasili Tihonovin. Eikä varmaan nähdä jatkossakaan. Tihon jälkeen kaikki koutsit ovat joko tulleet Ässiin jäähdyttelemään (Matalamäki, Tamminen, Suhonen, Nokelainen) tai muutoin vain tuhoamaan uransa jääkiekkovalmentajana (Härtsy, Läntinen) tai vaihtoehtoisesti hakemaan nostetta ja näytönpaikkaa vastuuvalmentajana (Toivola, Pajuli). Suuret nimet kuten Summanen, Westerlund, Aravirta, Rautakorpi eivät edes harkitse pukevansa Ässien nahkatakkia päälleen.
 

ensio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Greg "Paras" Jacina & John "0+2" Lammers
No jos kyse EI ole ammatillisesta uhasta (joka realisoituisi tämän kauden päättyessä) niin mistäs sitten? Tuskin Karrilla mitään intressejä olisi käydä Sinikan puutarhaa sohaisemassa tai muutoin aiheuttaa uhkaa Alpon terveydelle ja henkiselle hyvinvoinnille ja punaviinin riittävyydelle.

Tässä lainauksessa tehtiin jo jonkinmoinen enkka vuoden ässäkeskusteluissa. Hienoja pointteja, emmä muuta sano ekstiä.

No jos se "jossain vaiheessa" ei realisoidu tämän kauden päätteeksi, niin veikkaan vahvasti että ei sitten realisoidu lähimmän 20 vuoden sisälläkään. Siinä vaiheessa kun Karri on saanut itselleen ns. nimeä valmentajana ja Ässät toivottavasti saanut vältettyä konkurssin ja/tai putoamisen Suomi-Sarjaan, niin on erittäin vaikeata kuvitella Karrin palaavan Ässiin.

Karrista todettakoon, ettei sekään paskasta tee konvehtia. Se huomattiin Forssan kaudella, jolloin talvi oli ilmeisesti hyvin pitkä. Pelailemassa kävi kauden aikana sellaiset 50-60 pelaajaa, joista pieni kourallinen oli edes-lähelle-pelimiehiä. Lopputulos oli surullinen, mutta mitä noita keskustelupalstoja on käynyt lukemassa, harvempi syyttää siitä Karria. Oma lukunsa oli seuran toiminta, kun Forssaan tulleita pelureita majoitettiin välillä jossain raksatyöläisten kopeissa, ja niistäkin yöpymisistä laskut saattoivat olla pitkään rästissä.
Karrin näkökulmasta taas voisin veikata, että jos sille lyödään nokan eteen joukko "perusporilaisittain treenanneita ässäikoneita", niin Karri toteaa tähän aika nopeasti että yök en syö. Tämäkin pointti on nostettava esille ennen kuin joku kerkiää haaveilla ajoista, jolloin valmentaja ei paljon pelaajia komennellut.

Suuret nimet kuten Summanen, Westerlund, Aravirta, Rautakorpi eivät edes harkitse pukevansa Ässien nahkatakkia päälleen.

Noista allamainituista nimistä Summanen ja Westerlund niin... Erkkahan on kertonut keskittyvänsä jatkossa vähästressisempiin rehtorin hommiin, joten penkin takana EW:tä tuskin nähdään. Summanen taas... niin, mahtaako löytyä hetkeen organisaatiota, joka uskaltaa palkata Ramia hommiin?
 

Salama85

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mielestäni Suhonen ja Kivi voisivat hyvinkin toimia samassa vaihtoaitiossa.. Voitaisiin ottaa käyttöön esimerkiksi sellainen valmennuksenmalli, jossa esim. Pieniniemi johtaa puolustusta, Kivi hyökkäystä ja Alpo toimisi päävalmentajana taustalla eli toisin sanoen valmennuksen kappellimestari ja näyttäisi suuntaa muulle valmennukselle ja tekisi loppulliset päätökset, mutta kuitenkin siten että puolustus- ja hyökkäysvalmentajalla olisi pääasiallisesti vastuu omasta toimialastaan...

Tämä olisi Kivellekin kohtalaisen kevyt lasku sm-liigaan päävalmentajaksi.. Kivelle tosiaan pidempi sopimus ja sitten todelliseksi päävalmentajaksi kun Suhonen siirtyy sivuun, tähän luultavasti ei kauaa ole aikaa.. Kivi on lahjakas valmentaja ja olisi turhaa menettää omasta organisaatiosta tuollainen mies..
 
Suosikkijoukkue
Semo tutti parrucchieri.
Tämä olisi Kivellekin kohtalaisen kevyt lasku sm-liigaan päävalmentajaksi.. Kivelle tosiaan pidempi sopimus ja sitten todelliseksi päävalmentajaksi kun Suhonen siirtyy sivuun, tähän luultavasti ei kauaa ole aikaa.. Kivi on lahjakas valmentaja ja olisi turhaa menettää omasta organisaatiosta tuollainen mies..

Eikös tuo ollut jo Toivolan kakkonen ja päävastuussa tästä kuuluisasta hopeakauden pelikirjasta, eli antaako tämä nyt mitään uutta Kivelle? Soitella vieläkin toista viulua vaikka näyttöjä on jo olemassa. Suhosen sopimus on voimassa toistaiseksi eli voi potkia pois milloin haluaa ja ei tarvitse mitään loppusopimuskauden palkkoja maksella. Kesällä vaan vetovastuun vaihto ja sen aloitus kevään aikana.
 

angnus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Nyt pitäisi olla edes vähän pelisilmää Ässäjohdossa, ja tehdä kaikille selväksi, että Alpo ei jatka valmentajana tämän kauden jälkeen. Alpolla ei edelleenkään saada pelaajia pysymään porissa, saatikka uusia tulemaan Ässiin. Jos nyt odotellaan kesään asti ilman jatkosopimuksia, tai uuden valmentajan kartoitusta, niin kusessa ollaan ensi kaudellakin! Ässillä on nyt niin suuri määrä potentiaalia käytettävissään, että olisi anteeksiantamatonta, jos se sössitään pitämällä Alpoa puikoissa!
 

ensio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Greg "Paras" Jacina & John "0+2" Lammers
Nyt pitäisi olla edes vähän pelisilmää Ässäjohdossa, ja tehdä kaikille selväksi, että Alpo ei jatka valmentajana tämän kauden jälkeen.

Ja mitäs se vaihtoehto auttaisi? Lähtökohdista ja monien odotuksista huolimatta Ässät on pärjännyt odotuksia paremmin tällä kaudella. Mahdollisuudet esimerkiksi sääleihin ovat yhä ihan realistisesti olemassa. Miksi vaihtaa valmentajaa? Jotta pelimiähet ja muut seuraikonit pääsevät kesällä taas treenaamaan Winstoniin ja hitsarit saavat paukutella henkseleitään lokakuussa että "on se ihan paska mut kyl se vaan on meijjän Pele"?

Ässillä on nyt niin suuri määrä potentiaalia käytettävissään, että olisi anteeksiantamatonta, jos se sössitään pitämällä Alpoa puikoissa!

No, kummasti tällä Alpon valmentajakaudella on ollut vaikutusta esimerkiksi Kuparisen, Savinaisen ja Huhtalan tasonnousuun. Toki kehut asiasta kuuluvat koko valmennustroikalle (ja pelaajille tietty), mutta silti.
 

ensio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Greg "Paras" Jacina & John "0+2" Lammers
Eikös tuo ollut jo Toivolan kakkonen ja päävastuussa tästä kuuluisasta hopeakauden pelikirjasta, eli antaako tämä nyt mitään uutta Kivelle?

Niin, Sihvosen mukaan Kivi oli vastuussa hopeakauden pelikirjasta...

Varmaan toimivin ratkaisu olisi seuraavaksi kartoittaa, mitä Kivi itse nyt todella haluaa. Tosin, tuskinpa se täältä näitä spekulaatioita vähentäisi mihinkään suuntaan. :)
 

Jeppe_68

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Ja mitäs se vaihtoehto auttaisi? Lähtökohdista ja monien odotuksista huolimatta Ässät on pärjännyt odotuksia paremmin tällä kaudella. Mahdollisuudet esimerkiksi sääleihin ovat yhä ihan realistisesti olemassa. Miksi vaihtaa valmentajaa?

Jaa. Nähdäkseni Ässillä on tällä hetkellä Saipan kanssa kaikista liigajoukkueista heikoimmat mahdollisuudet päästä sääleihin. Eli en tuota nyt pitäisi odotuksia paremmin pärjäämisenä, vaan juurikin niin huonona kuin ennen kautta esimerkiksi valtamedioissa veikattiin. Itse ihmettelen, miksi ei tässä tilanteessa valmentajan asemaa saisi kyseenalaistaa.
 

Emiiri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Itse ihmettelen, miksi ei tässä tilanteessa valmentajan asemaa saisi kyseenalaistaa.

Ei tuota porukkaa olisi saanut Summanenkaan pelaamaan paremmin. Mielestäni Ässiltä ihan hyvä suoritus materiaalin nähden. Mikäli ei olisi tullut sekoiluja näiden "vahvistusten muodossa", uskoisin että Ässät olisi tällä hetkellä säälipoffeissa.

Kivi olisi kuitenkin paras vaihtoehto ensikauden valmentajaksi. Suhonen voisi jäädä taustalle kehittämään urheilullisuutta jne. Karrilla on kuitenkin mitä todennäköisimmin loistava tulevaisuus valmentajana vielä edessä. Olisi sääli jos Ässät päästäisi nyt miehen muille maille.
 

ileis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kyllä ensi kauden pelaajasopimuksia ajatellen täytyisi saada ensitilassa valmentajakuvio kuntoon. Eli kuka valmentaa, mitä valmentaa ja kenen kanssa. Vaikea on pelaajien laittaa nimeä sopimukseen, kun edes valmentajakuvio ei ole vielä tässä vaiheessa selvä. Ja ei, en pidä Alpon toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta selvänä kuviona. Kaikissa joukkueissa se ei ole elinehto, mutta Ässien kohdalla (viime vuosien valmentajavalinnoista johtuen) lienee yksi kynnyskysymyksistä. Alpon tekemää työtä en ala arvostelemaan, mutta mielestäni Karrille ehkä olisi aika antaa tilaisuus. Minä henkilökohtaisesti kuitenkin pidän myös erittäin tärkeänä tulevan kakkosvalmentajan valintaa. Usein nimittäin apuvalmentajien roolia tunnutaan Suomessa väheksyvän. Eli ensin valmentajakuvio selväksi ja sitten vasta voi toivoa pelaajilta nimeä sopimuksiin.
 

ensio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Greg "Paras" Jacina & John "0+2" Lammers
Eli en tuota nyt pitäisi odotuksia paremmin pärjäämisenä, vaan juurikin niin huonona kuin ennen kautta esimerkiksi valtamedioissa veikattiin. Itse ihmettelen, miksi ei tässä tilanteessa valmentajan asemaa saisi kyseenalaistaa.

Ai niin tämä "kaikkien aikojen paskin liigajoukkue"-mantra sekä "HPK:n kyseenalainen piste-ennätys on vaarassa"-jutut. Se kymmenen pistettä taisi tulla täyteen jo lokakuussa...

Kyllähän valmentajan asemaa saa kyseenalaistaa, eihän siinä mitään, mutta kannattaisi vaan miettiä, mitä se tässä kohtaa hyödyttää - joukkue kun on kuitenkin tullut selvästi eteenpäin esimerkiksi muuan Härtsyn ajoista. Kausien 2006-2007 ja 2007-2008 välissä kun juuri mikään ei muuttunut, paitsi nimet selässä ja numerot budjetissa.

Ja edelleen: en mää Karria pidä huonona valmentajana, päinvastoin: näen itsekin herrassa tulevaisuuden ässävalmentajan. Itse itseäni toistaen kuitenkin toteaisin vielä uudemman kerran, ettei Karrikaan tee paskasta konvehtia. Katsaus FPS:n kauteen 2006-2007 osoittaa tämän erinomaisesti; forssalaisetkaan eivät murheen alhossa kyseenalaistaneet juuri päävalmentajan osaamista - kaikkien muiden organisaation toimijoiden osaamista sitten senkin edestä.

Mielestäni tässä olisikin nyt järkevintä nyt vetää yhtenäiset toimintatavat ja seuran kulttuuri kerralla kuntoon. Ei sekoiluja, ei moneen suuntaan vetämistä ja selkeitä linjauksia vaikkapa sen suhteen, treenataanko kesällä ja miten paljon, saavatko Mave ja Pele miten paljon golflomaa ja "tartteeko seuraikonin lähtee Isoonmäkeen juokseen jos ei haluu / ko kyl mää tiärän mite reenataa". Siinä vaiheessa tarkistetaan kytkennät ja katsellaan, onko tarvetta uudelle valmentajalle tai onko Suhonen ylipäätään enää edes kiinnostunut päävalmentajan hommista.
 
Viimeksi muokattu:

Sökö

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Olen ihan tyytyväinen Alpon aikakauteen tähän mennessä. Hommaa ollaan saatu menemään oikeaan suuntaan ja tosiaan porukasta on saatu lähes paras mahdollinen irti. Tuo yksi pätkä tuossa välissä (johtuiko "vahvistuksista" vai mistä, en ota kantaa) on ainoa sellainen tahra tähän mennessä. Ja jos veron puheet siitä, että Alpo ei anna poikien treenata tarpeeksi (tai ainakaan kuten fysiikkavalmentaja toivoisi) niin sinnehän tuo koko miinus menee.

Ensi kaudella voisi olla sopiva hetki aloittaa "Kivikausi", 5 vuoden projekti Karrille ja työrauha samalla. Näitä projektejahan on ollut ennenkin (Vova ja Iipi ainakin), mutta ensimmäisellä kaudella peli vihellettiin jo poikki. En silloin ihan näin tarkkaan seurannut (saati ymmärtänyt) tuota taustahälinää, joten en sano, että olivat vääriä ratkaisuja, mutta niistä "projekteista" vain jäi semmoinen kuva, että Ässissä ei paljoa pitkäjänteisyyttä ole. Toivola toisaalta sai hoitaa hommansa rauhassa (poislukien prinsiippimaisterin ahdistelut), joten ehkä jotain on muuttunut.

Kiven saamisessa päävalmentajan postille olisi sekin etu, että näitä junnuja voisi olla helpompi saada pidettyä Porissa, kun tietäisivät, että on tuttu mies edustuksen vetäjänä. Ja Karrilla olisi hyvä käsitys nuorten kyvyistä ja mahdollisuuksista. Huhua kuulin jopa, että yksi junnujen kärkipään miehistä olisi jäänyt Poriin, koska on Kivellä on mahdollisuuksia tuohon pestiin.

Alpolla olisi varmaankin vielä annettavaa Ässien organisaatiolle muussakin hommassa, kuin valmentajana. Ristiriitaisia kommentteja saanut lukea täältä Kiven ja Apen väleistä, mutta jos ne ovat kunnossa ja ne positiivisemmat kommentit Kiven puheista pitävät paikkansa niin siinähän olisi hyvä mentor organisaatiossa Kivelle, kun tulee niitä vaikeampia hetkiä.
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Noista allamainituista nimistä Summanen ja Westerlund niin... Erkkahan on kertonut keskittyvänsä jatkossa vähästressisempiin rehtorin hommiin, joten penkin takana EW:tä tuskin nähdään. Summanen taas... niin, mahtaako löytyä hetkeen organisaatiota, joka uskaltaa palkata Ramia hommiin?

Nähtäväksi jää - Tampesterissa on jo jonkin aikaa puhuttu siihen suuntaan että Manngardin luotto Pietilään loppuu tämän kauden jälkeen ja hänet korvataan juurikin Summasella. Pajulin kykyyn hypätä vastuuvalmentajaksi ei edes Tampesterissa ole kovastikaan luottoa.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kyllähän valmentajan asemaa saa kyseenalaistaa, eihän siinä mitään, mutta kannattaisi vaan miettiä, mitä se tässä kohtaa hyödyttää
Hyöty on se, että saataisiin pidettyä lahjakas Karri Kivi organisaatiossa nimittämällä tämä päävalmentajaksi. Niin suuri seura Ässät ei ole, että Kivi olisi varaa hukata ja jättää tämän kyvyt kokeilematta. Voisin kuvitella, että nuorten pelaajien pitäminen ja etenkin niiden hankkiminen olisi helpompaa, jos Kivi olisi puikoissa. Alpo on tehnyt ihan mukiinmenevää työtä kaiken kaikkiaan, mutta epäilen edelleen agnuksen tavoin Apen vetovoimaa nuorten pelaajien keskuudessa, huolimatta siitä, että muutama pelaaja onkin ottanut askeleen eteenpäin Alpon alaisuudessa. Mutta mielikuvat ne on, jotka jyllää.
 

ensio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Greg "Paras" Jacina & John "0+2" Lammers
Alpo on tehnyt ihan mukiinmenevää työtä kaiken kaikkiaan, mutta epäilen edelleen agnuksen tavoin Apen vetovoimaa nuorten pelaajien keskuudessa, huolimatta siitä, että muutama pelaaja onkin ottanut askeleen eteenpäin Alpon alaisuudessa. Mutta mielikuvat ne on, jotka jyllää.

Joo-o, tokihan Suhosesta liikkuu erilaisia juttuja, joista osa tosiakin. Toisaalta se, mikä herroja Suhonen ja Kivi yhdistää on se, että molempien alaisuudessa ei ainakaan laiskotella ja laadukas harjoittelu on ykkösjuttu. Senpä takia itse menisin Suhosella vielä ainakin ensi kauden (jos hommaan ei tule yllättäviä notkahduksia / homma ei mene saippuaoopperaksi henkilösuhteiden osalta / tapahdu jotain muuta joka sekoittaa pakkaa), ja siitä sitten Kivi hommiin. Uskoisin, että tästä asiasta herrat ovat ihan varmasti samoilla linjoilla.

Tässä vaiheessa hommaa on turha sotkea valmentajanvaihdolla - annetaan Suhosen luoda valmentajatroikan kanssa seuraan uudenlainen toimintakulttuuri (sekin lienee Ässissä uutta, että kesälläkin harjoitellaan tai enemmänkin niin, että kesällä on pakko harjoitella...) ja Kivi astuu puikkoihin esimerkiksi 2-3 vuoden aikajänteellä tästä - lähtien vahvistamaan tällaista ammattimaiseen työntekoon perustuvaa kiekkokulttuuria omalla tavallaan.
 
Suosikkijoukkue
Broadstreet Bullies, Scott Stevens, Wendel Clark
Tässä vaiheessa hommaa on turha sotkea valmentajanvaihdolla - annetaan Suhosen luoda valmentajatroikan kanssa seuraan uudenlainen toimintakulttuuri (sekin lienee Ässissä uutta, että kesälläkin harjoitellaan tai enemmänkin niin, että kesällä on pakko harjoitella...) ja Kivi astuu puikkoihin esimerkiksi 2-3 vuoden aikajänteellä tästä - lähtien vahvistamaan tällaista ammattimaiseen työntekoon perustuvaa kiekkokulttuuria omalla tavallaan.

No ei tätä pakkaa kyllä enää kovasti yksi valmentajanvaihto (varsinkin jos tulija olisi K.Kivi) sotkisi. Kyllä sen on jo Hirsi & Pena A & yhtiökumppanit sen verran perusteellisesti sotkeneet.

En usko että K. Kivi on enää "2-3 vuoden aikajänteellä" Ässien käytettävissä.

Mutta toinen mielenkiintoinen spekulaatio on sitten ensi kaudesta eteenpäin A:n vastuuvalmentaja. Olisiko Pieniniemi kyvykäs/halukas rooliin vai annettaisiinko 2 vuotta Karrin kanssa harjoitelleelle Kotkaniemelle vai nostetaanko Rauli B-junnuista siihen?
Rauli & co on näemmä tehneet "erinomaista" työtä B:ssä. Joukkueella on 13 ottelusta jo 2 voittoa. Edellä 1 pisteen päässä TPS ja takana samoin 1 pisteen päässä Lukko. Eli helevetin hyvin menee koko Länsirannikkolla...
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Joo-o, tokihan Suhosesta liikkuu erilaisia juttuja, joista osa tosiakin. Toisaalta se, mikä herroja Suhonen ja Kivi yhdistää on se, että molempien alaisuudessa ei ainakaan laiskotella ja laadukas harjoittelu on ykkösjuttu. Senpä takia itse menisin Suhosella vielä ainakin ensi kauden
Ainakin meikäläistä eniten pelottava ongelma onkin että riittääkö Alpon vetovoima saamaan kasaan joukkuetta joka kykenisi säilymään liigassa millään konstilla.

Kyllähän Ässät on tällä kaudella pelannut yli odotusten mutta Alpon toiminta ei ole enää liigaseuran päävalmentajan toimintaa. Muutenkin uskon että Ässien tällä kaudella Alpon vaikutus on pienempi kuin oletetaan (Pienari ja Hirvonen ovat suurimpia vastuullisia).
 

Padas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Muutenkin uskon että Ässien tällä kaudella Alpon vaikutus on pienempi kuin oletetaan (Pienari ja Hirvonen ovat suurimpia vastuullisia).

Kuinka suuri muutos olisi pelkkä päävalmentajan vaihto. Pienarin soppari taitaa loppua keväällä, hänelle soisin jatkon. Tarkemmin en valmennuksen rooleista tiedä, mutta mitään suursiivousta valmennuspuolelle ei saisi tehdä.
Tämän hetkinen Ässäryhmä on niin kovin nimetön, ja muiden jämistä kasattu, että kympin joukkoon pääsy on edelleen se Ässien mestaruus, joten vähintäänkin tyydyttävää työtä on Alpo tehnyt. Lisäksi Alpon projekti on vielä kesken, en lähtisi vielä ensi kaudeksi välttämättä vaihtamaan päävalmentajaa. Pelaajiston jatkosopimukset ovat tehty Apen tyyliin sopiviksi.
Uskon Ässien ottavan Alpon aikana tulevaisuudessakin pieniä, mutta varmoja askeleita eteenpäin.
 

vero

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Yksi asia, jota ei voida sivuttaa Porin Ässien valmentajaa valittaessa, ovat yleiset valmentajan toimintaedellytykset Porissa. Olen aikaisemmin sanonut useasti, että Porissa on hyvin pelaajalähtöinen jääkiekkokulttuuri. Valmentaja on ollut useasti aitiossa vain sen takia, kun sellainen on tapana siellä olla. Kautta vuosikymmenten Porissa on ollut hyvin vahvoja pelaajapersoonia ja valmentajat tulivat pitkään näistä samoista persoonista lähes suoraan oman pelaajauran päättymisen jälkeen. Tällöin on vaikeaa luoda valmentajan auktoriteettia, jos yrität neuvoa vanhaa pakkipariasi tai ketjukavereistasi. Eli valmentajatkin ovat olleet ikäänkuin pelaajia, jotka eivät vaan enää pelaa. Hyvin tyyppillistä on kautta vuosien olleet ääripäästä toiseen vaihtelevat suoritukset, saman kauden aikana voidaan voittaa putkeen kaikki pahat vastustajat ja hävitä sarjajumbolle mennen tullen. Vähän sen mukaan mikä on ollut kaveriporukan fiilis pelipäivänä ja paljon valmentaja ei ole tähän voinut vaikuttaa.

Maailman muuttuessa Poriin on tullut pelaajia paljon ulkoa, mutta aika monet näistäkin pelaajista ovat olleet näitä "jätkäpuolen" miehiä, jotka ovat kopissa ja kaukalossa tehneet itselleen tilaa tarvittaessa vaikka nyrkeillä. Ne herkemmät vesselit katselivat menoa vähän aikaa ja päättivät jatkaa matkaa ja aika usein julistivat, että eivät enää kusekaan Poriin päin. Valmentajat ovat sitten yrittäneet paimentaa tätä laumaa parhaansa mukaan ja todellsuudessa vain muutamalla on auktoriteetti riittänyt. Tihonov, Ketola ja Toivola viimeisen parin kymmenen vuoden aikana ovat oikeasti valmentaneet joukkuetta, muiden kohdalla joukkue on lähinnä valmentanut valmentajaa.

Tämä kulttuuri on jatkunut Porissa kymmeniä vuosia. Samaan aikaan jääkiekko on muuttunut myös urheiluksi, ennen vanhaan se oli vain peli, mutta nykyään jääkiekosta voidaan puhua jonkinlaisena urheiluna, en sanoisi sitä vielä aivan huippu-urheiluksi, mutta kyllä siinä töitä pitää tehdä tosissaan lähes jokaisena vuoden päivänä. Viimeisen vuosikymmenen aikana keskimääräinen sarjasijoitus Porissa on pudonnut, koska meillä ei ole ollut niitä terävämpiä huippuja ja toisaalta myös sen takia, että meidän duunarisarjan kaverit eivät ole yksinkertaisesti olleet fyysisesti sellaisessa kunnossa, että liike riittäisi pitkässä sarjassa illasta toiseen. Nyt päästään jo Alpoon, Alpo tuli vuosi sitten ja näki fysiikan alennustilan. Sanoi, että se pitää pistää kuntoon ja kääri hihat. Osa pelaajista ei pitänyt ollenkaan siitä, että harjoituksia alettiin valvoa ja kaikenlainen kusettaminen ei enää onnistunut siinä mitassa kuin aikaisemmin. Eli miinus tästä Alpolle tiettyjen pelaajien silmissä.

No ennen vanhaa Porissa peliajat jaettiin aika pitkälle nimien mukaan. Legendaarinen Tapio Flinckin lause "parhaat pelaa", oli totta vielä pari vuosikymmentä toteamuksen jälkeenkin. Jari Härkälä yritti viime kaudella palauttaa valmentajan auktoriteettia, mutta huomasi olevansa vain itse kaulaa myöten kusessa ja päättyi eroamaan. Alpo sitten arvostelee Peltosta, heittää Kivenmäen neloseen, ei huoli Marjamäkeä ilman ehtoja joukkueeseen, Jyrkkiö ei saa ilmaista pelipaikkaa, Sakke hakee vauhtia nelosesta, jne. Outoa tässä on se, että Alpo on tukevasti paikallaan, normi valmentajan vaihtoaika olisi ollut jo kuukausi sitten. Selvää on se, että tälläinen ottelu joukkueen herran asemasta on varmaankin syönyt joitakin pisteitä sarjataulukosta, mutta Alpon tietty jämäkkyys ja paksunahkaisuus on pitänyt vielä mopon moottoritiellä menossa mukana.

Itse olen syvästi sitä mieltä, että tulevaisuus jääkiekossa on valmentajalähtöinen kulttuuri ja Porissakin tähän täytyy päästä. Ja varminpana pääsylippuna näen tähän tällä hetkellä Alpo Suhosen. Jos osalla nykyjoukkueen pelaajia ei kelpaa Alpo Suhonen, he sitten lähtevät luomaan uraa muualle, onnea vain matkaan. Marjamäen esimerkki osoitta tällä hetkellä, että se on pelaajan kannalta riskialtis reissu, ei tullut Masista tämän kauden jälkeen NHL-pelaajaa, liigapelaajan statuksen säilyttäminen on aivan riittävä haaste. Pitää hakea ensi kaudella "uutta nousua" uralle.

Alpo ärsyttää muutamaa pelaaja-agenttia, koska hän on sanonut suoraan heidän edustamilleen pelaajille, että agentti puhuu pelaajille paskaa ja totuus pelaajan tämän hetken tilanteesta on aivan toinen. Varmaankin muutama pelaaja Porista lähtee agentin lupaamien kultahippujen perään, mutta pitää muistaa mitä he olivat, kun tänne tulivat tai junnuista edustukseen nousivat. Aivan, heitä löytyy ensi kesänäkin ja seuraava vuosikerta on ehkä kallellaan enemmän Alpoon päin, kun Masin esimerkkejä alkaa olla enemmän.

Karri on varmasti tulevaisuuden mies ja Alpolla taas edessä ovat ansaitut eläkevuodet. Käsittääkseni Alpo ymmärtää tilanteen ja saattaapi olla niin, että hän rakentaa tällä hetkellä Karrille puhdasta pöytää. Yritysmaailmassakin tapaa olla niin, että poistuva toimitusjohtaja puhdistaa paskan organisaatiosta ja vie ikävät asiat läpi, jolloin uusi mies pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä. Alpo tullaan vielä muistamaan oikeana Pata-sydämenä, kun miehen alkuun panema muutos vaan viedään loppuun asti.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Varmaankin muutama pelaaja Porista lähtee agentin lupaamien kultahippujen perään, mutta pitää muistaa mitä he olivat, kun tänne tulivat tai junnuista edustukseen nousivat. Aivan, heitä löytyy ensi kesänäkin ja seuraava vuosikerta on ehkä kallellaan enemmän Alpoon päin, kun Masin esimerkkejä alkaa olla enemmän.

Yksi probleema on siinä, että jotenkin pitäisi saada pidettyä kiinni näistä nuorista pelaajista, jotka Ässissä puhkevat kukkaansa. Eli onhan se varmasti Ässäorganisaation kannaltakin turhauttavaa peluuttaa junnua vuosi, pari edustusjoukkueessa (jopa 1.kentässäkin välillä) ja sitten kun hänestä alkaisi oikeasti olla hyötyäkin (vrt. Huhtala, Savinainen, Salminen) Ässä-joukkueelle, niin päätetään vaihtaa toiseen samantasoiseen seuraan (esim. Ilves tai TPS). Nämä seurat tuskin kuitenkaan pystyvät tarjoamaan taloudellisesti merkittävästi suurempia sopimuksia kuin Ässätkään (->halutessaan), houkutukset lienevät muissa asioissa.... Tampereen/Turun yöelämässä tai vaikkapa valmennusportaassa?

Yksi ratkaisu olisi vähintään 3-4v pahvit 18-20v pelaajien ryhmässä mutta siinä on myös omat riskinsä: jos kaverin kehitys pysähtyy, pelaaja ja varsinkin rahat ovat sidottuina vuosiksi eteenpäin. Ei Ässät voi joka vuosi toimia Ilveksen (jos nyt SS:kin sinne siirtyy) "kasvattajaseurana" vaan tietyistä pelaajista pitäisi pystyä taistelemaan tasapäin muiden SM-liigaseurojen kanssa.
 

Crapbag

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, NY Rangers, Southampton, Fc Jazz, A's..
Erittäin hieno kirjoitus Verolta, sallittakoon one-liner tässä kohtaa.

edit:

Yksi ratkaisu olisi vähintään 3-4v pahvit 18-20v pelaajien ryhmässä mutta siinä on myös omat riskinsä: jos kaverin kehitys pysähtyy, pelaaja ja varsinkin rahat ovat sidottuina vuosiksi eteenpäin.

Varmasti ajatuksena hyvä, mutta eikö tämä nyt ole todettu jo moneen kertaan mahdottomaksi yhtälöksi? Parhaat nuoret eivät tee/saa tehdä moisia sopimuksia, se vaan menee niin.
 

ensio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Greg "Paras" Jacina & John "0+2" Lammers
Kyllähän Ässät on tällä kaudella pelannut yli odotusten mutta Alpon toiminta ei ole enää liigaseuran päävalmentajan toimintaa.

Millä tavalla ei ole? Onko tästä esittää käytännön esimerkkejä? En minäkään innostu Alpon tavasta reagoida kaikkeen mahdolliseen kritiikkiin, mutta herran ammattitaitoa en lähde kyseenalaistamaan. Edelleen kannattaa ottaa kuitenkin huomioon sekin, että päävalmentaja päättää viime kädessä, miten tuo porukka harjoittelee. Fysiikkavalmentaja taas huolehtii siitä, että Suhosen linjaus toteutuu myös käytännössä. Jotenkin huvittavaa ajattelu, että isommassa valmennustroikassa kaikki vaan tekevät sitä miltä parhaaksi tuntuu - kyllähän näissäkin hommissa kuitenkin joku ottaa sen suurimman vastuun, ihan niin kuin millä tahansa muullakin työpaikalla. Ehkä se jotain v+++ttaa, että kyseessä on juuri Suhonen - itseäni kiinnostaa kuitenkin enemmän se, millaista se työn jälki on.
 

ensio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Greg "Paras" Jacina & John "0+2" Lammers
Karri on varmasti tulevaisuuden mies ja Alpolla taas edessä ovat ansaitut eläkevuodet. Käsittääkseni Alpo ymmärtää tilanteen ja saattaapi olla niin, että hän rakentaa tällä hetkellä Karrille puhdasta pöytää. Yritysmaailmassakin tapaa olla niin, että poistuva toimitusjohtaja puhdistaa paskan organisaatiosta ja vie ikävät asiat läpi, jolloin uusi mies pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä. Alpo tullaan vielä muistamaan oikeana Pata-sydämenä, kun miehen alkuun panema muutos vaan viedään loppuun asti.

Asiaa. Lihavoin tuosta tuon olennaisimman lauseen vielä ikään kuin varmuuden vuoksi.

Jos ammattilaisurheilussa haluaa pärjätä, niin ainakin omasta mielestäni silloin sen lainalaisuuksiin tulee olla valmis sitoutumaan. Muuten ollaan ikiporilaisessa tilanteessa, jossa 5-10 kiloa ylipainoinen jässikkä yrittää pärjätä fyysisellä pelillä "kun sillä on aina pärjätty ja sitä yleisö rakastaa". No, samaan aikaan muualla on harjoiteltu fysiikkaa vähän monipuolisemmin, josta seurauksena se 170-senttinen laituri kirmaa jo pari sekuntia aiemmin taklauksen alta pois.

Hieman kärjistäen voisi kysyä, että kumpaa mallia arvon palstaveljet haluavat? "Vanhan ajan porikiekkoa" vai 2000-luvun versiota? Ensimmäisellä saadaan varmasti niitä monien niin ikävöimiä nyrkkihippasia, mutta tuskin kovin montaa porilaisnimeä Kanada-maljaan.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Hieman kärjistäen voisi kysyä, että kumpaa mallia arvon palstaveljet haluavat? "Vanhan ajan porikiekkoa" vai 2000-luvun versiota? Ensimmäisellä saadaan varmasti niitä monien niin ikävöimiä nyrkkihippasia, mutta tuskin kovin montaa porilaisnimeä Kanada-maljaan.

Ei se ole välttämättä mikään joko/tai -ratkaisu. Ideaalinen tilanne mielestäni olisi sellainen, jossa olisi kaikilla kentillä selkeät roolitukset. Erittäin lyhyesti perusteluitta: 1-2.kentät hyökkääviä, 3.kenttä puolustavampi ja 4.kenttä rymistelee.

1-3.kenttien peliajat luonnollisesti suuret ja 4.kenttä käy vetelemässä vastustajilta ilmat pihalle muutaman kerran erässä. Taitoa ja rymistelyä voi parhaimmassa tapauksessa olla joukkueessa yhtä aikaa ja toinen pelitapa ei siis automaattisesti sulje toista pois. Hyvät valmentajat osaavat roolittaa kenttiä ja reagoida nopeasti tapahtumiin pelin aikana.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös