Onpa mukava mennä after work -bisselle, kun tuoppi keventää lompakkoa kuudella eurolla. Tai jos haluaa käydä tiistai-iltana ulkona syömässä, ja ottaa ruokajuomana 24cl punaviiniä, niin lasku on 30 euroa. Tällä hintatasolla ja verottamisella kulttuurin muuttaminen on melko haastavaa.
Totta sinällään, Tampereella toki saa tuopin ihan laadukkaasta paikasta alle kuuden euron, mutta jos juo muuta kuin suomalaista peruslageria (niin kuin itse), hinta menee väkisin vähintään siihen kuuteen. Ravintolojen oluen myynnin verohelpotukset voisivat olla ihan harkinnanarvoisia (koska kotona monet ottavat tunnetusti enemmän).
Toisaalta onhan se niin, että nyt Ale pubeista sun muista saa oluensa melko halvalla, mutta eipä se ole niiden asiakkaiden juomismääriä vähentänyt - päinvastoin. Itsehän juon sen erikoisolueni vaikka sitten kalliillakin mielelläni paikassa, jossa tällaista humalahakuista juomista ei samalla tavalla esiinny.
mjr kirjoitti:
Eivätköhän nämä jyrkät rajoitukset yhdistyneenä suureen julkiseen synnintuntoon ja suureen yksityiseen synnintekoon ole juuri olennainen osa tätä juomakulttuuria? En nyt erityisesti hae mitään suurta liberalisointia (vaikka toki kannatankin sitä), mutta en vain ole innostunut näkemään yhtään lisää rajoituksia ja kaksinaismoralismia. Eiköhän meidän nyt pitäisi vain tunnustaa, ettei se reitti toimi?
Sen allekirjoitan täysin, että kaikkein keskeisin muuttuja terveessä alkoholin käytössä on nimenomaan kulttuuri, eivät rajoitukset. Kuitenkin on niin, että Ruotsissa jopa astetta tiukemmilla rajoituksilla on jonkin verran parempi juomiskulttuuri kuin meillä. En väitä, että se olisi rajoitusten ansiota, mutta se osoittaa myös sen, ettei terve alkoholikulttuuri automaattisesti kulje myöskään käsi kädessä liberaalin alkoholipolitiikan kanssa. Näkisin, että rajoituksilla voidaan suomalaisissa olosuhteissa edes jonkin verran vähentää haittoja, mutta tosiaan paljon radikaalimpi muutos saataisiin aikaan kulttuurin muutoksella.
Tupakan suhteen näen muuten, että rajoitukset ja kulttuurin muutos ovat kyllä kulkeneet käsi kädessä (Ravintolatupakoinnin kieltämiset jne.). Sinällään tupakan suhteen pitäisin itse tavoitteellisena sitä, että polttajia olisi mahdollisimman vähän. Alkoholin suhteen oikea mittari ei mielestäni taas ole täydellisten absolutistien määrä vaan nimenomaan ongelmakäyttäjien määrän (ja humalahakuisen juomisen) väheneminen.
mjr kirjoitti:
Ehkäpä nuorison järkevyydellä on kuitenkin tekemistä myös sen kanssa, että se on, hmm, melkoisesti epä-suomalaisempi, epä-perinteisempi kuin aiemmat sukupolvet.
Näin ilman muuta on eikä vaikutus rajoitu pelkästään varsinaiseen nuorisoon vaan vähän vanhempiinkin sukupolviin (suurien ikäluokkien jälkeisiin), jotka ylipäänsä ovat olleet kansainvälisen olut- ja viinikulttuurin kanssa tekemisissä. Alkoholikulttuuri on sellainen asia, jossa todella toivon, että Suomessa luovutaan kaikista mahdollisista perinteistä. Tai voimakkaasti nimenomaan lännetytään - en näe Nato-jäsenyydelle erityistä tarvetta mutta alkoholikulttuurin lännettymiselle sitäkin enemmän. Toki brittiläinen kulttuuri ei ole ehkä se kaikkein paras - mieluummin siirrytään keski-eurooppalaiseteläeurooppalaiseen - vaikka brittioluet kyllä mainioita ovatkin :).