Mainos

Afrikka – tuo manner alla julman auringon

  • 46 535
  • 218

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Jos Nigerin sotilasvallankaappaus nyt leimahtaa sodaksi ECOWASIN jäsenvaltioiden välille, niin ECOWASIN hyllytetyt (suspended) sotilasjunttavaltiot Burkina Faso, Guinea ja Mali varmasti tukevat Nigerin sotilasjunttaa. Venäjä, Kiina, Iran ja Pohjois-Korea myös. Toivottavasti länsimaista löytyy myös tahtoa tukea Nigerin palauttamista demokratiaksi, koska änkyrävaltiot varmasti haluavat lisää autoritäärisiä ja länsivastaisia valtioita.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vaikka keskisen Afrikan maissa ihmiset käsittämättömällä tavalla nyt suhtautuvatkin Wagneriin ja Venäjään myönteisesti, ettei vain olisi pukki kaalimaan vartijana?

Länsimaiden rikoslista Afrikassa on pitkä, mutta mielestäni melkoista naiiviutta ajatella Venäjän ja Kiinan olevan jotenkin parempi ja oikeudenmukaisempi vaihtoehto.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Laitetaan tänne, koska menee tuolla pressanvaalikeskustelussa kauaksi aiheesta.

Asia tietenkin koskee useiden Afrikan maiden lisäksi myös monia muitakin kehittyviä talouksia, mutta Afrikasta tämä keskustelu eilen käynnistyi. Sopinee siis tähän ketjuun.

Kyllä se taloutta toki pyörittää mutta enpä usko että maat kehittyvät jos paras aines on muualla.

Tämä on hyvin monipiippuinen juttu.

1. Yhtäältä aivovuoto on monille maille valtavan suuri ongelma. Se vie tärkeää ja tarvittavaa osaamista ja motivaatiota hyödyttämään muita talouksia.

2. Toisaalta, mikäli valtio pystyy kehittymään, kääntyy muuttoliike useimmiten kotiin päin. Tällöin kehittyvä valtio hyötyy kansalaisistaan, jotka ovat hankkineet osaamista ja kokemusta länsimaista. Useimmiten paluumuutolla on vaikutusta myös demokratiakehitykseen, koska länsimaistyyppiseen hallintoon tottuneet ihmiset eivät siedä korruptiota tai muuta tehottomuutta.

3. Kolmannekseen, kuten @Ann Arbor kirjoitti, rahalähetyksillä on suuri, positiivinen talousvaikutus kehitysmaissa. Tämä on yhtäältä hyvä asia, mutta toisaalta valtavan ongelmallinen, jos kansantaloudellinen riippuvuus näistä kasvaa liian suureksi.

4. Neljännekseen, liike-elämässä länsimaissa toimivat kansalaiset voivat toimia myös muualta käsin kotimaidensa hyväksi. Usein he myös pyrkivät jollakin tasolla kotimaansa hyväksi toimimaan, koska useimmitenhän ihmisillä pysyy kotiseudulle läheinen side. He voivat esimerkiksi toimia kehitysmaiden kipeästi kaipaamien ulkomaisten teollisuusinvestointien fasilitoijina, vaikka eivät olisi muutamassakaan takaisin. Samaa koskee esimerkiksi muuta kotimaan tarvitsemaa rahoituksellista toimintaa, kuten seed-sijoitusten tai muiden pääomasijoitusten houkuttelua.

Tässä vain muutamia huomioita.

Tägätään tähän muutama eilen ja tänään kyseiseen keskusteluun osallistunut nimimerkki. Ihan siis vain tiedoksi, jos sattuu kiinnostelemaan: @Ann Arbor , @Euro71 , @Cobol
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mikä on Suomen hallituksen Afrikka-politiikka? Kysymys on sikäli oxymoron, sillä Afrikka-politiikkaa ei maallamme ole.

Diplomaattiset suhteet kauppasuhteiden ohella toki ovat arkipäivää eri Afrikan maiden kanssa, mutta Suomella ei toden totta näytä olevan isompaa strategiaa suhteiden rakentamisesta Afrikkaan.

Afrikka on ihmiskunnan alkukoti, mutta yhtä lailla tulevaisuuden manner. Afrikan väkiluku kasvaa ja väki on nuorta, luonnonvarat ovat suunnattomat. Vaikka Afrikassa lukuisia pitkäaikaisia haasteita onkin, myös mahdollisuudet ovat valtaisat.

Suomalaisten yritysten tulee rohkeasti pyrkiä Afrikan kasvaville markkinoille ja myös nuorten afrikkalaisten osaajien maahanmuuttoa Suomeen tulisi edistää. Ikkuna Venäjälle on sulkeutunut kenties lopullisesti, avatkaamme uusi Afrikkaan.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Afrikka on ihmiskunnan alkukoti, mutta yhtä lailla tulevaisuuden manner. Afrikan väkiluku kasvaa ja väki on nuorta, luonnonvarat ovat suunnattomat. Vaikka Afrikassa lukuisia pitkäaikaisia haasteita onkin, myös mahdollisuudet ovat valtaisat.

Suomalaisten yritysten tulee rohkeasti pyrkiä Afrikan kasvaville markkinoille ja myös nuorten afrikkalaisten osaajien maahanmuuttoa Suomeen tulisi edistää. Ikkuna Venäjälle on sulkeutunut kenties lopullisesti, avatkaamme uusi Afrikkaan.
Olen tässä lukenut Miksi maat kaatuvat kirjaa, linkin takana on myös pieni johdanto sisältöön. Afrikan ongelma on se, että hallinnot ovat rakenteellisesti sellaisia, etteivät suosi taloudellista kasvua. Diktaattorit ja/tai hallitseva yläluokka hallitsee, kerää edut itselleen, eivätkä kansalaiset voi luottaa oikeuslaitokseen, yksityisen omaisuuden suojaan jne. Hallitsevalta eliitiltä muutokset veisivät etuja pois, joten näillä ei kannustimia muuttaa yhteiskuntiaan. Näin, jos valtiossa on ylipäätään keskushallinto, jolla on väkivallan monopoli, kuten Max Weber valtion määritteli.

(Esimerkiksi Somaliassa näin ei ole, vaan maa on jakautunut keskenään erittäin riitaisiin klaaneihin, jotka hallitsevat kukin omalla alueellaan. Keskushallinto on heikko, eikä Somalia siten täytä Weberin määritelmää valtiosta. Koska väkivallan monopolia hallitsevaa keskushallintoa ei ole, esimerkiksi verojen kerääminen keskushallinnolle on mahdotonta.)

Afrikka kärsii samasta, mistä kärsivät Etelä-Amerikka, Venäjä, Lähi-idän valtiot (ainakin ne, joilla ei ole öljytuloja), Karibian valtiot, Pohjois-Korea jne. Demokratiaa ei voi viedä, se ei ole vientituote. Jos diktatuuri sallii taloudellista toimeliaisuutta, tämä vapaus voi laajentua myös poliittisiin vapauksiin, ja tämä voi johtaa kehittyvään talouteen ja pysyvään talouskasvuun. Näin on käynyt Etelä-Koreassa, jossa diktaattori Park aloitti taloudelliset uudistukset, jotka lopulta johtivat Parkin murhaan ja demokratialiikkeen nousuun (tässä parilla lauseella kärjistettynä, mitä tapahtui). Taloudelliset vapaudet johtivat siis myös poliittisiin vapauksiin ja koko maan hyötymiseen, kun kansalaisilla oli kannustimet toimeliaisuuteen, säästämiseen, investoimiseen jne. Kiinassa on ollut vähän samankaltainen tilanne, taloutta on uudistettu ja se on saatu kasvamaan. Kiinan kehitys näyttää pysähtyneen (ainakin vaaran merkit ovat olemassa), sillä Alibaban perustaja Jack Ma on nykyään maanpaossa Japanissa, kun meni arvostelemaan keskushallintoa. Voi olla, että Kiinan keskushallinto valvoo etujaan niin voimakkaasti, että talous ja siihen liittyvät vapaudet ovat saavuttaneet lakipisteensä, joten Kiina on (mahdollisesti) vajoamassa taloudellisesti (pidemmällä aikavälillä).

Afrikan valtiot kärsivät siirtomaa-ajan hallintomuodosta, joka on periytynyt maiden hallitseville eliiteille, eikä näillä ole kannustimia ryhtyä maidensa taloutta vapauttamaan. Vapautus, riippumaton oikeuslaitos jne. olisivat suoraan pois hallitsevilta eliiteiltä. Ei tämä uutta ole. Iso-Britanniassa teollistumista vastusti aateli, sillä teollistuminen nosti työläisten palkkoja, joten aatelin piti maksaa myös peltotöistä yms. omille palkollisilleen enemmän. Tämä oli tietysti suoraan pois aatelin rahoista ja vallasta. Iso-Britanniassa aateli oli heikko, (aiemmin olleen Mainion vallankumouksen johdosta), joten kansa ja porvarit saivat ajettua etujaan paremmin läpi. Vastaavasti esim. Itä-Euroopassa aateli oli vahva, ja se pystyi pitämään muutokset (luova tuho!) poissa. Aateli/eliitti piti valtansa, ja yhteiskuntien taloudellinen kehitys jäi pysähtyneisyyden tilaan.

Afrikkaan pätevät siis opit, jotka on saatu Venäjältä. Mahdollisuudet ovat isot, mutta myös riskit ovat suuret. Siis riskit siihen, että koko investointi menetetään. Afrikkaan, niin kuin moniin muihinkin paikkoihin, pätee taloudellisen kehityksen kannalta samat kehitystä/taantumusta koskevat lainalaisuudet. Joko instituutiot (valtion hallinto, omistuksen suoja (valtiota vastaan), riippumattomat oikeuslaitokset jne. kehittyvät vieden näitä maita kohti taloudellista kehitystä, tai jos näin ei tapahdu, maat pysyvät taantuneina. Kehitys voi mennä Etelä-Korean viitoittamaa tietä: ensin tulee taloudellista kehitystä, joka johtaa myös vaatimuksiin poliittisista vapauksista (vähän kerrallaan), mutta myös Venäjän malli, jossa eliitti pitää kiinni vallastaan/eduistaan väkivaltakoneistonsa avulla on hyvinkin mahdollinen. Mahdotonta on ennustaa, miten asiat kehittyvät.

Pitkä teksti, jossa on vedetty mutkia suoriksi, mutta pääpointti tuli kerrottua. Niin, ja lukusuositus tuolle kirjalle.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kauppalehdeltä mielenkiintoinen juttu Afrikan taloudellisista mahdollisuuksista. Kehittyvillä markkinoilla on riskinsä, mutta nyt jos koskaan Suomen olisi syytä olla rohkea edelläkävijä.
 

Baldrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pimeä Aitio




Mielenkiintoinen klippi Ranskan ja Venäjän toiminnasta Afrikassa.

Sille on syynsä miksi Afrikassa vihataan eurooppalaisia erityisesti, koska kolonialismi ei koskaan loppunut, se vain muutti muotoaan. Nyt sitten surkutellaan, kun afrikkalaiset valtiot hyppäävät Venäjän ja Kiinan syliin. Mielestäni EU:n pitäisi ottaa Afrikka-suhteet haltuun ja alkaa kohdella Afrikkaa paremmin sekä antaa sen kehittyä. Sillä voidaan välttää tulevaisuuden suuria pakolaismassoja Eurooppaan, sekä saadaan Afrikasta mielummin kumppani kuin Kiinan ja muiden nykypäivän "akselivaltojen" raaka-ainevarasto ja käsikassara globaalissa politiikassa.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vaikka kolonialistisesta menneisyydestä johtuen katkeruuden länsimaita kohtaan pystyykin ymmärtämään, käsitetäänköhän Nigerissä, että Venäjän vaikutusvallan kasvu on kuin pitäisi kyytä povella?
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Sille on syynsä miksi Afrikassa vihataan eurooppalaisia erityisesti, koska kolonialismi ei koskaan loppunut, se vain muutti muotoaan. Nyt sitten surkutellaan, kun afrikkalaiset valtiot hyppäävät Venäjän ja Kiinan syliin. Mielestäni EU:n pitäisi ottaa Afrikka-suhteet haltuun ja alkaa kohdella Afrikkaa paremmin sekä antaa sen kehittyä. Sillä voidaan välttää tulevaisuuden suuria pakolaismassoja Eurooppaan, sekä saadaan Afrikasta mielummin kumppani kuin Kiinan ja muiden nykypäivän "akselivaltojen" raaka-ainevarasto ja käsikassara globaalissa politiikassa.
EU:n pitäisi, mutta nimittivät asiasta vastaavaksi komissaariksi selkeän epäpätevän taivaanrannanmaalarin.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Olettaisi afrikkalaisten yhtä lailla käsittävän, että vaikka monilla katkeruutta länsimaita kohtaan onkin, eivät Kiina ja Venäjä alueella toimi hyvää hyvyyttään, vaan häikäilemättömästi omat intressit mielessä.

Kun yhä useammalla afrikkalaiselta löytyy älypuhelin taskustaan, olettaisi heidän pääsevän yhtä lailla samaan tietoon käsiksi kuin me täällä pohjoisessa ja näkevän millainen despoottinen hirmuvalta ja elintasoltaan kehittymätön Venäjä on.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Olettaisi afrikkalaisten yhtä lailla käsittävän, että vaikka monilla katkeruutta länsimaita kohtaan onkin, eivät Kiina ja Venäjä alueella toimi hyvää hyvyyttään, vaan häikäilemättömästi omat intressit mielessä.

Kun yhä useammalla afrikkalaiselta löytyy älypuhelin taskustaan, olettaisi heidän pääsevän yhtä lailla samaan tietoon käsiksi kuin me täällä pohjoisessa ja näkevän millainen despoottinen hirmuvalta ja elintasoltaan kehittymätön Venäjä on.
Sehän ei riitä, että sinulla on se älypuhelin ja pääsy siihen tietoon käsiksi. Pitää olla myös osaamista lukea sitä lukemaansa tietoa (informaatiolukutaito, medialukutaito, kriittinen lukutaito yms.).
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Oles

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Olettaisi afrikkalaisten yhtä lailla käsittävän, että vaikka monilla katkeruutta länsimaita kohtaan onkin, eivät Kiina ja Venäjä alueella toimi hyvää hyvyyttään, vaan häikäilemättömästi omat intressit mielessä. Kun yhä useammalla afrikkalaiselta löytyy älypuhelin taskustaan, olettaisi heidän pääsevän yhtä lailla samaan tietoon käsiksi kuin me täällä pohjoisessa ja näkevän millainen despoottinen hirmuvalta ja elintasoltaan kehittymätön Venäjä on.
Suurimmassa osassa noita maita sillä ei ole mitään merkitystä. Niissä valtaa pitää maan oma eliitti eikä sitä häiritse lainkaan toisen maan despoottisuus niin kauan kun rahaa virtaa. Jos sitä ei virtaa länsimaista, niin sitä haetaan Kiinalta ja Venäjältä.
 

Baldrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pimeä Aitio
Olettaisi afrikkalaisten yhtä lailla käsittävän, että vaikka monilla katkeruutta länsimaita kohtaan onkin, eivät Kiina ja Venäjä alueella toimi hyvää hyvyyttään, vaan häikäilemättömästi omat intressit mielessä.

Kun yhä useammalla afrikkalaiselta löytyy älypuhelin taskustaan, olettaisi heidän pääsevän yhtä lailla samaan tietoon käsiksi kuin me täällä pohjoisessa ja näkevän millainen despoottinen hirmuvalta ja elintasoltaan kehittymätön Venäjä on.
Siellä myös disinformaatio jyllää valtoimenaan ja mediat on täynnä muistutuksia eurooppalaisten tuottamasta kurjuudesta. Lehdet yms. korruptoituneen eliitin hallussa ja jos joku oikeasti alkaa tutkimaan vaikutusvaltaisten henkilöiden väärinkäytöksiä, niin lähtee monissa maissa henki vielä helpommin kuin Venäjällä. Vastineeksi saa taas lukea kuinka Kiina lahjoitti uuden koulun ja rakensi valtatien, sekä Venäjältä sataa ruokaa nälkäisille. Kiinan lahjoitukset ja investoinnit monesti pitävät myös paikkaansa ja monille se tarkoittaa parannuksia elämänlaatuun.

Kyllä siinä laajasti kouluttamaton kansa saa olla poikkeuksellisen valistunutta, että olisi euromyönteistä. Ja kun vieläkin Ranska ja muut länsimaat puolustaa tiukasti intressejään, sekä on tehnyt sitä täysin samaa paskaa kuin nuo muutkin, niin en ole yllättynyt.

EU:n pitäisi putsata ensin oma pesä ja vasta sitten alkaa jeesustella.
 

Backis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carolina Hurricanes
Ehdottomasti pitäisi ylläpitää hyviä diplomaattisia suhteita Afrikan maihin, mutta kyllä sitä jäljessä ollaan etenkin kun Kiina on laittanut sinne hyvin jalkaansa sisälle tekemällä jätti-investointeja. Jossain mainittiin hyvin että Afrikkalaisille Kiina (ja Venäjä) sopii kumppaniksi paremmin kuin länsimaat, koska he antavat Afrikkalaisten toimia kuten haluavat, eivätkä ota esille ihmisoikeusasioita tai vaikkapa lapsityövoiman käyttöä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Itse olen hallituksen kanssa samaa mieltä siitä, että kehitysapu voidaan lakkauttaa ja sen kautta hyvät suhteet osaan Afrikan maista. Syynä on maiden osittainenkin liittoutuminen mm. YK:ssa Venäjän kanssa ja/tai Venäjän palkkasotilaiden hääriminen "turvaamassa" ko. maiden eliitin asemaa.

Lisäsyy tuen lakkauttamiselle on sekin, että näiden Afrikan maiden poliittisen johdon taskuista tuki saattaa valua tavalla tai toisella Venäjän käyttöön. Kuten säästämään venäläisten yksityisarmeijoiden palkkarahoja, jotka voidaan ottaa osin EU-valtioiden maksamasta tuesta.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Jossain mainittiin hyvin että Afrikkalaisille Kiina (ja Venäjä) sopii kumppaniksi paremmin kuin länsimaat, koska he antavat Afrikkalaisten toimia kuten haluavat, eivätkä ota esille ihmisoikeusasioita tai vaikkapa lapsityövoiman käyttöä.
Oikeastaan länsimaiden "ongelma" on ollut nostaa näitä ihmisoikeusasioita esille yhteistyön ylläpitämiseksi. Se voi olla meidän mielestä tärkeää - tai ainakin siitä nostetaan kova haloo, jos länsimainen yritys tekee yhteistyötä ihmisoikeuksia polkevien tahojen kanssa - mutta se sopii huonosti paikalliselle eliitille. Kiinalta ja Venäjältä saa rahaa ilman vaatimuksia yhteiskunnallisten asioiden parantamisesta.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Suomalaisen kehitysavun väärinkäytöksissä Afrikan maissa ei ihan yksittäistapauksista ole kyse. Ulkoministeriön tietoon tuli vuosina 2015–2018 yhteensä 92 kehitysyhteistyövaroihin liittyvää väärinkäyttöepäilyä, joista toki vain osa Afrikassa. Petoksia ebolan varjolla, panttivankitilanne Angolassa – Yle selvitti: Näin suomalaisia kehitysapurahoja on joutunut vääriin käsiin

Vielä kriittisempi kehityshankkeisiin on ulkoasiainneuvos ja ulkoministeriön virkamies (evp) Matti Kääriäinen, joka teki 40 vuotta työtä Suomenkin kehitysavun kanssa. "Tiedän itse henkilökohtaisesti, että monista niistä hankkeista ei ole jäljellä yhtään mitään".

Lopputulos EU-valtioiden miljardien ponnistuksista huolimatta on ollut se, että kohdemaiden köyhyys lisääntyy ja demokratia heikkenee. Käytännössä pyrkimykset länsimaisten demokratiakäytäntöjen luomiseksi köyhiin kehitysmaihin ovat tuottaneet päinvastaisen tuloksen. Ylen juttu tämäkin Ulkoministeriön virkamies: 20 vuoden kehitysyhteistyöhankkeet menneet täysin hukkaan
 

Alejandro

Jäsen
Vaikka kolonialistisesta menneisyydestä johtuen katkeruuden länsimaita kohtaan pystyykin ymmärtämään, käsitetäänköhän Nigerissä, että Venäjän vaikutusvallan kasvu on kuin pitäisi kyytä povella?
Kyllä nyt afrikkalaiset ovat monessa maassa valinneet sen maailman suurimman paholaisen kumppanikseen. Tuosta ei mitään hyvää seuraa heille.
Sehän ei riitä, että sinulla on se älypuhelin ja pääsy siihen tietoon käsiksi. Pitää olla myös osaamista lukea sitä lukemaansa tietoa (informaatiolukutaito, medialukutaito, kriittinen lukutaito yms.).
Kyllä siinä laajasti kouluttamaton kansa saa olla poikkeuksellisen valistunutta, että olisi euromyönteistä. Ja kun vieläkin Ranska ja muut länsimaat puolustaa tiukasti intressejään, sekä on tehnyt sitä täysin samaa paskaa kuin nuo muutkin, niin en ole yllättynyt.
Tuli näistä viesteistä mieleen, että muistatteko sen pohjoiseurooppalaisen valtion, joka on ollut väestön koulutustasoltaan maailman huippua, mutta heillä ei ollut mitään ymmärrystä Venäjän tulevasta kehityskaaresta. Siis vaikka kyseinen maa koki Venäjän reilun sadan vuoden kestäneen miehityksen alla mieletöntä sortoa. Lisäksi maa kävi Neuvostoliiton kanssa kaksi veristä sotaa 80 vuotta sitten, eli kokemusasiantuntijoina heidän tulisi olla parhaimmasta päästä. Muistatteko kuitenkin, kun maan korkeassa johdossa olevat poliitikot ajoivat mm. viisumivapautta, syyttivät ydinvoiman vastustajia russofobeiksi ja niin edelleen vain kymmenisen vuotta sitten. Ja vieläpä Krimin valtauksen jälkeen! Vitsit, että se kyseinen kansakunta joutaisi holhouksen alaiseksi.

Miettikää, että tälläkin palstalla on ollut kirjoituksia, jossa naton kannattajia on haukuttu nato-trolleiksi ja KHL:n vastustajia russofobeiksi.

Ei tarvitse olla yhtään ylimielisiä afrikkalaisia kohtaan.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Afrikkalaisille Kiina (ja Venäjä) sopii kumppaniksi paremmin kuin länsimaat, koska he antavat Afrikkalaisten toimia kuten haluavat, eivätkä ota esille ihmisoikeusasioita tai vaikkapa lapsityövoiman käyttöä.
Tässä on tiivistettynä ns. pointti.
Kunhan Kiinan & Venäjän "avustamien" maiden valtaeliitti saa esteettä nyhdettyä luonnonvarojen ryöstöstä kunnon provikat, ei ole mitään väliä mitä kansa ulisee.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Tässä on tiivistettynä ns. pointti.
Kunhan Kiinan & Venäjän "avustamien" maiden valtaeliitti saa esteettä nyhdettyä luonnonvarojen ryöstöstä kunnon provikat, ei ole mitään väliä mitä kansa ulisee.

Tässähän tullaan loppujen lopuksi siihen että tehkööt miten haluavat. Piruakos se meille kuuluu? Asein ei demokratiaa ole saatu vietyä yhtään sen enempää kuin on kannattanut raamatulla lyödä päähän lähetystyössä. Täysin hyödytöntä touhua.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
@Alejandro Viestini tarkoituksena ei ollut mollata afrikkalaisia, vaan tuo sama pätee keneen tahaansa ihmiseen mantereesta ja kansalaisuudesta huolimatta. Tosiaan ei meillä suomalaisillakaan ole kaikilla eri lukutaidon muodot hanskassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös