”Hampaaton kanukki” – myyttinen taruolento

  • 181 085
  • 364

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Siis jos puhutaan wanhan koulun hampaattomista kanukeista.

No itse hieman jurppii, että esim. Smolenakilla olisi fyysisesti kaikki edellytykset olla tälläinen armoton jyrä mutta asenne puuttuu. Roman Vopat taitaa olla niitä harvoja tsekkejä jotka viihtyivät siellä missä tapahtuu.

edit: ja en siis hae tässä mitään tappelijoita, vaan sellaisia Savinaisen asenteella mutta suuremmalla fyysisellä koolla varustettuja pelimiehiä. KalPaa vastaan Savinainen teki juuri sellaisen "pleijarimaalin".
 

Rautapohkeet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, suomalainen Jokerit, ei khl-joukkue
Kuten monella muulla tuli itsellänikin ensimmäisenä mieleen Jokereissa muutama kausi sitten viilettänyt Clarke Wilm. Täyttää määritelmän enemmän kuin hyvin. Toinen oli jo mainittu Sean Gagnon. Kalpa faneilta haluaisin kysyä, että mites Ryan Lannon? Olen ymmärtänyt, että pelaa kovaa peliä, osaa hanskata ja pelaaminenkin kai sujuu?

Ja jos Suomiversioita "hampaattomista kanukeista" haetaan, niin Ossi Väänänen on täydellinen prototyyppi.
 
Kaukaa 80-luvulta mainittiin jo Brent Sapergia. Lisätään samaan aikaan Suomessa ja Turussa pelannut Malcolm Davis, erittäin hyvä pelaaja, huikea laukaus, Jukka Tammi aikoinaan sanoi että Mal Davis on ylivoimaisesti vaarallisin pelaaja maalivahdin kannalta - ja liigassa pelasi silloin mm. Arto Javanainen.

Huikean suosittu pelaaja ja kulttihahmo Tepsissä. Rauhoittui kyllä vuosien aikana, mutta ensimmäisenä kautena tappeli Raumalla jopa kotijoukkueen pukukopissa!

Tosin muistelen, että ura kyllä päättyi sitten Turussa nolosti kesken kauden, mutta silti ehdottomasti parhaita vahvistuksia.

Sapergiasta löytyi hieno kuva Iltalehden arkistoista ilman hampaita. Nimikin on kirjoitettu jutussa monella tavalla, löytyy Brett-Brent ja Sabergia-Sapergia. Oma suosikkini on kuitenkin tähän kategoriaan SaiPan kaikkien aikojen hyökkääjä Ralph Cox. Maalipörssien ja jäähypörssien kärkipaikoilla pelatessaan. Lisäksi ne viikset... huikea pelimies.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Kuten monella muulla tuli itsellänikin ensimmäisenä mieleen Jokereissa muutama kausi sitten viilettänyt Clarke Wilm.

Wilm muistuu omaan mieleen juuri sellaisena pelaajana, joka on kultaakin kalliimpi kun aletaan pelaamaan pleijareita. Ja tilastot Jokeri-ajoilta myös puoltavat tätä muistikuvaa.
 

Zorba

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Kalpa faneilta haluaisin kysyä, että mites Ryan Lannon? Olen ymmärtänyt, että pelaa kovaa peliä, osaa hanskata ja pelaaminenkin kai sujuu?
Lannoniin sopii mielestäni tämä "hampaaton kanukki" termi ihan hyvin. Tosin stereotypiaan sellainen erotus, että Lannon pelaa kovaa mutta puhtaasti. Hyvin vähän on ottanut jäähyjä eikä sorru ylilyönteihin, mutta pitää kyllä omiensa puolta. Hanskaaminen onnistuu jos on tarpeen, mutta ei itse niitä tilanteita hae.

KalPan lähihistoriasta löytyy kaksi muutakin ehdokasta. Toinen on Martin Sonnenberg, pelasi kovaa, ei pelännyt ketään ja hakkasi kiekot maalin edestä kovalla prosentilla sisään.

Sitten se kolmas, stereotyyppisempi hampaaton kanukki ehdokas: Kyle Rossiter. Pelasi kovaa ja rumasti ja kädet oli niin puuta kuin vain voi olla. Hyvä esimerkki oli kuin Levokari taklasi miestä rumasti selkään niin nousi välittömästi ylös ja hanskat jäähän. Harmi, että peliesitykset heittelivät laidasta laitaan, välillä näytti että olisi voinut olla täydellinen oman pään isäntä ja seuraavassa erässä oli pihalla kuin lumiukko.

HPK:ssa ja Jokereissa pelannut Cole Jarrett on myös mielestäni tähän ketjuun kuuluva.
 

Rautapohkeet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, suomalainen Jokerit, ei khl-joukkue
Wilm muistuu omaan mieleen juuri sellaisena pelaajana, joka on kultaakin kalliimpi kun aletaan pelaamaan pleijareita. Ja tilastot Jokeri-ajoilta myös puoltavat tätä muistikuvaa.

No näinhän se oli. Kun pleijarit alkoi heitti Wilm silmään vielä uuden vaihteen! Uskomattoman hieno mies ja sanomattakin lienee selvää, että miehelle löytyy aina paikka mun Jokereista.
 
Tepsissä noita on liian vähän ollut mutta heitetään tältä kaudelta Ryan Stone, ja parilta edelliseltä Jeac-Luc Grand-Pierre... Suomalaisista Antti Halonen.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Jeac-Luc Grand-Pierre...

Siis tekikö tämä kaveri SM-liigassa muutakin kuin jäi Sammalkankaan hienon ahteritaklauksen jälkeen keräilemään itseään jäänpinnasta? Vanhoja meriittejä muualta ei lasketa mukaan.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Tepsissä noita on liian vähän ollut mutta heitetään tältä kaudelta Ryan Stone, ja parilta edelliseltä Jeac-Luc Grand-Pierre....

Kyllä mun määritelmän "hampaaton kanukki" on myös kova pelimies (myös sm-liigassa) . Grand-Pierre oli kyllä täysi turhake ja Parrun pers´taklaus ja kaverin kamojen keräily oli mullakin kaikki, mitä miehestä jäi mieleen.
Jos täällä on aiemmin heitelty jotain pelimiesten nimiä tyyliin Frank Banham, Clarke Wilm, niin tuohon joukkoon G-P ei ainakaan kuulu.
 

Ferris

Jäsen
Melkein kaksi sivullista on nimiä jo listattuna ja vielä ei olla mainittu Dale McTavishia???? Jälkimmäinen visiitti ei ollut enää hampaatonta kanukkimeininkiä, mutta kyllähän kymmenen vuotta sitten ensivisiitillään Dale oli kova sekä tekemään pisteitä että jakamaan niittiä ja tarvittaessa nyrkkiä. Vai onko aika tehnyt tepposensa ja muistan ihan omiani?
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Jos ihan kirjaimellisesti otetaan tuo termi niin Lukosta löytyy ainakin yksi:
Kris Beech
 

Squit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK ja KaMa
Vai että hampaaton kanukki. Oma mielikuva on hyvästä ja kovasta pelaajasta jolla voittamisen luonnetta ja räjähdysherkkyyttä sekä johtajuutta. Osaa pelata nk. "desperate hockey" peliä, jota termiä ainakin Tami viljelee. Hampaaton kanukki on ikään kuin ilmentymä vanhasta nikkari kiekosta. Itsellä tulee mieleen nykypelaajista esimerkiksi Ryan Smyth joka on mielestäni sopii täydellisesti tähän mielikuvaani.

SM-liigassa on pelannut kyllä muutamia. Mitä HPK:sta tulee mieleen, niin nykypelaajista Janne Kolehmainen on hiukan tämän tyylinen. Billy Tibbetts oli alkukaavailuissa todellinen ultraversio "hampaattomasta kanukista", mutta aika primadonna oli loppujenlopuksi luonteeltaan. Josh Holden on hemmetin taitava ja välillä sikailevakin pelaaja, mutta ei välttämättä sellainen johtaja luonne. Clarke Wilm oli kyllä mielestäni myös todellinen "hampaaton kanukki". Samoin TPS:ssä pelannut Kent McDonnell. Nyky liigassa ehkä kovin vaihtoehto on Ossi Väänänen joka pelaa hyvin ja kovaa ja on todellinen johtaja.
 

Oranssi 73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia, HCK ja Kerho
Joe Rullier(vai miten se nimi meni?)

Ainakin kerhoon tullessaan täytti jatkislaisten mielestä termin "hampaatoon kanukki".

Voisiko joku muuten valaista miten tällä kaverilla pelit meni pari kautta sitten jokereissa?
 
Melkein kaksi sivullista on nimiä jo listattuna ja vielä ei olla mainittu Dale McTavishia???? Jälkimmäinen visiitti ei ollut enää hampaatonta kanukkimeininkiä, mutta kyllähän kymmenen vuotta sitten ensivisiitillään Dale oli kova sekä tekemään pisteitä että jakamaan niittiä ja tarvittaessa nyrkkiä. Vai onko aika tehnyt tepposensa ja muistan ihan omiani?

Kyllähän Dale tähän ketjuun kuuluu ilman muuta. Varsinkin silloin ensimmäisellä visiitillään. Koska SaiPasta löytyi "kovempi" kaveri takavuosilta (Ralph Cox) niin jätin Dalen mainitsematta aikaisemmassa viestissäni. Hanskat olisivat lennelleet Dalelta varmaan useamminkin jos eurooppalaiset säännöt sallisivat hanskauksen ilman ulosajoa. Ainakin Tuomaisen Markon, Tikin ja AJ Niemen kanssa Dalella aikoinaan oli pientä halailua. Lisäksi harjoitusotteluissa SaiPan ajoilta taisi jonkun venäläisen piekseä paljailla nyrkeillään.

Coxista vielä muistuu aina tämä juttu, jonka alunperin löysin SapKon keskustelupalstalta seitsemän vuotta sitten.

Edit: Niin Cox on kylläkin jenkki ja Dale kanukki, jos sillä on jotain merkitystä :)
 
Viimeksi muokattu:

Giba

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kainalniemen Hiki
Sapergiasta löytyi hieno kuva Iltalehden arkistoista ilman hampaita. Nimikin on kirjoitettu jutussa monella tavalla, löytyy Brett-Brent ja Sabergia-Sapergia.

Brent Sapergia, hampaattoman kanukin prototyyppi. Pelasi KalPassa ensimmäisellä liigakaudella 1986-87. Teki maaleja, tappeli, sikaili, kävi kesken kauden Kanadassa hakemassa uuden työluvankin (jonka muistaakseni unohti vielä sinne ja haki sen uudestaan). Pani Kuopion naisia 2-3 kaadon päivävauhdilla, laittoi silloisen Freetimen (nyk. Amarillo) tappelullaan täysin sekaisin. Tuttu portsari kommentoi joitakin vuosia sitten miten yksi ihminen voi saada ravintolaan sellaisen hävityksen aikaiseksi. Kansa kävi peleissä katsomassa pelkästään mitä se Brentti tänään saa aikaan. Jatkoajan käyttäjistä suurin osa taitaa olla niin nuorta väkeä, ettei muistot taida yltää tuonne asti. Tai sitten vaihtoehtoisesti minä olen jo niin vanha...

Tuon ainoaksi Suomessa jääneen kauden tilastot olivat 33 ottelua tehoilla 25+13 ja 117 jäähyminuuttia (silloinen liigan ennätys). Kävi myöhemmin pelaamassa jossain Savon Sanomien turnauksessa yhden ottelun KalPan riveissä ja taisi siinäkin lähteä suihkuun ennenaikaisesti. Nykypäivänä mieleen on jääny pätkä youtubesta, jossa mies valmentajan ominaisuudessa lappaa jäälle joukkueen mailat (ja lentikö sinne tuolikin?) petyttyään tuomariratkaisuihin.
 

Śmierć

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Islanders & Frans Nielsen + Karhu HT
Jokereista tulee ensimmäisenä mieleen Brad Norton(jenkki)...

Miten tässä ketjussa edes kehtaa mainita miestä, jonka suurimmat ansiot Pohjois-Amerikan suunnalta ovat upeat päärynäkilpikonnat tappeluiden alkaessa. Norton ei suinkaan ole hampaaton jenkki, vaan päärynäpallo.
 

peksa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Crystal Palace, Tappara ja HIFK
Hampaaton kanukki sanasta mulle tuli jotenkin ensinnä mieleen Mal Davis. Em tiedä miksi mutta olkoon se hampaaton kanukki.
 

Rolf Paski

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Raittiuslegioona & FC Kraak
Minä miellän hampaattoman kanukin pelimieheksi, joka pelaa tunteella, taklaa, tekee maaleja ja tarvittaessa tappelee. Niinpä ihmettelen ettei kukaan ole vielä maininnut Shayne Toporowskia täällä. Oli ehdottomasti allekirjoittaneen suosikkipelaajia niistä jotka eivät ole koskaan omassa joukkueessa pelanneet...harmi sinänsä.
 

se7en

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Newcastle United, Jalkapallomaajoukkue
Eiköhän tähän ainoa oikea vastaus ole Mr. Beginning.

Lisäksi haluaisin kuvitella Mark Lee:n olevan aika lähelle hampaatonta kanukkia, mutta varmaksi en osaa sanoa. Mies kun ei tappele, ei tee maaleja, eikä oikein mitään muutakaan. Näennäistä räksytystä sen sijaan illasta toiseen.
 
Heittäkääs jotain nimiä, jotka täyttävät teidän mielestänne tämä mystisen "hampaaton kanukki"- määritelmän kriteerit. Onko viimeinen SM-liigassa esiintynyt kriteerit täyttävä ollut Kip Brennan?
Mielestäni tuollainen puhdas tappelija ei missään nimessä täytä hampaattoman kanukin määritelmiä. Brennan on neloskentän myllyttäjä ja vahvistukseksi kaavailtuja "hampaattomia kanukkeja" kaavaillaan kuitenkin lähtökohtaisesti kahteen ensimmäiseen kenttään.

"Hampaattoman kanukin" määritelmää täyttävät mielestäni parhaiten nämä perinteikkäät voimahyökkääjät, kuten: Cam Neely, Keith Tkachuk, Eric Lindros, Darcy Tucker, Gary Roberts, Wendel Clark, Brendan Shanahan, Rick Tocchet, Mark Messier, Todd Bertuzzi, Scott Hartnell, Jarome Iginla, Milan Lucic....

Yhteistä noilla on se, että jokainen ajaa maalille, osaa tehdä maaleja, taklaa, pelaa täydellä sydämellä joukkueelleen joka ikinen ilta ja tarvittaessa tappeleekin joukkueensa puolesta.
Nämä ovat selkeitä vahvistuksia joukkueilleen ja niitä joukkueidensa sisällä arvostetuimpia sekä kunnioitetuimpia pelaajia.
"Hampaaton kanukki" on joukkueensa sisäisissä tilastoissa aivan kärkipäässä niin maaleissa, pisteissä, kuin jäähyissäkin.

Kyseessä on siis kovan pelityylin omaava vahvistus, eikä mikään tappelija tai pelaaja jolta puuttuu profiilikuvassaan hammas tai pari.
 

Samsonov

Jäsen
Suosikkijoukkue
HFBoards oikeinkirjoitus
Brad Smyth oli Kärpissä semmonen iso ja vahva, joka survoi rumia maaleja mailan mitan säteellä maalista. Semmonen jannu joka ei osannut hienoja harhautuksia, jänniä temppuja tai ilmaveivejä, vaan ajoi koko elopainollaan maalille ja survoi kiekot sisään.

Ja Clarke Wilmille iso peukku. Ihailin suuresti aikoinaan kun Jokereissa pelasi. Hieno pelaaja.
 
Viimeksi muokattu:

Kaulasuoja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kreikka
Itselle tuli Jokereista jo mainittujen Banhamin, Wilmin ja Gagnonin lisäksi mieleen Alex Brooks (vaikka onkin jenkki).

Jokainen varmasti muistaa 2002 playoffit ja Brooksin halun voittaa. Alex olisi vaikka syönyt kiekon jos siitä olisi ollut joukkueelle hyötyä. Hieno mies.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Tulee mieleen Tyler Reeperbahn, täysin hampaaton, turha.. Lähe menee vielä kun ehdit!

Seuraavaksi avatkaa ketju: "Munaton Tsekki" - myyttinen taruolento (?)



_
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös