Niin, kaikkiaan tuosta Veikkaajan jutusta paistoi läpi sensaationhakuisuus ja siitä läpi mistä aita matalin periaate. Yhtään ajatusta ei uhrattu sille, mitä pitäisi oikeasti tehdä, jotta suomalainen jääkiekkoilu tulisi toimeen edes suunnilleen omilleen. Nythän pitkälti yli puolet joukkueista oli käynyt jonkun toisen kukkarolla ja paikannut talouttaan sitä kautta. Tässä voidaan miettiä sitä, mitä vanha kansa sanoo kannetusta kaivovedestä. Ja juuri tässä faktassa on mielestäni Ässien mahdollisuus, Porissa on pikkuhiljaa saatu fundamenttaalit kuntoon aika monella kiekon alueella ja mahdollisuus tehdä kannattavaa kiekkobisnestä on todellinen Porissa, toisin kuin monella muulla paikkakunnalla. Ässien juniorimylly jauhaa tällä hetkellä erittäin liigakelpoisia pelaajia hyvällä tahdilla, joukkueessa alkaa olemaan tiettyä runkoa, kalliit joutomiehet on saatu pois Isostamäestä ja toimiston suunnallakin ollaan aivan eri tolalla kuin pari vuotta sitten. Hautamäki hakkaa yksinään kaksikon Haula/Lehti ja Hirsimäki on aivan eri sarjan kaveri kuin Tamminen. Takolla tuntuu olevan silmää ja suhteita.
Nämä faktat kun lisätään siihen, että ei tuo miljoona Euroa ole loppupelissä mikään käsittämättömän iso summa monelle Ässien lähipiirissä pyörivälle, kunhan vaan on nähtävissä realistinen mahdollisuus siihen, että ei tarvita uutta miljoonaa parin vuoden päästä syömävelkoihin. Eli iso jäljelle jäänyt kysymys on tämä suomalaisen kiekon yleinen tulevaisuus, josta ei voida mitenkään irtautua Porissa sen paremmin kuin missään muuallakaan.
Jääkiekkohan, samoin kuin aika moni muu ammattiurheilu, on kärsinyt viime vuosina kroonisista talousongelmista, koska pelaajapalkkiot on räjähtäneet aivan käsittämättömälle tasolle. Nyt moni, lähes tusinakaveri, tienaa yhdessä kaudessa sen mitä todellinen tekijämies sai koko uran aikana 20 vuotta sitten. Ja kuitenkin tulopuolella ei ole niin hirveästi tapahtunut. Kiekkoilun Mekka, NHL piti vuoden paussin ja uudisti systeeminsä täysin. Täsmälleen sama uudistus olisi pitänyt tehdä Suomessa jo aikaa sitten tai viimeistään se pitäisi aloittaa nyt. Mitä sitten pitäisi tehdä?
1. SM-liigan sisäiset siirtokorvaukset on palautetteva voimaan ja nostettava nykyisten palkkojen tasolla. Tiedän, että EU-lainsäändäntö aiheuttaa joitakin ongelmia, mutta ihan yhtä hyvin tiedän, että huomattavasti suuremmat ongelmat on joidenkin päättäjien päiden sisällä tässä asiassa. Lähinnä ajatus kulkee niin, että "vittu kun mä saan kaikki kovat pelaajat mun jengiin, niin mä voitan 17 mestaruutta peräkkäin, viis taloudesta tai muista seuroista tässä liigassa." Pelaajat ovat perustaneet pelaajayhdistyksen, ovat avoimia omasta ansiotasostaan, jotta kaveri voi pyytää pikkasen enemmän ja mä taas vielä enemmän ensi kaudella. Edelleen pelaajat hakevat pääsääntöisesti vain sitä suurinta palkanmaksajaa ja minkäänlaista seurauskollisuutta ei enää ole. Asiat ovat menneet jopa niin pitkälle, että voimassa oleva sopimus ei ole tae sille, että pelaaja on sitoutunut nykyseuraansa. Ja kaikki tämä samaan aikaan, kun seurat ovat keskittyneet omien etujensa ajamiseen ja juuttuneet mahastaan kiinni paskaan. Ja mitä enemmän sitä paskaa tönkii, sitä syvemmälle sinne juuttuu ja lyhyen tähtäimen markka tai menestys hakkaa huomisen päivän vitosen tai kestävän kehityksen entistä useammin. Käytännössä nykyään aina.
Pelaajien pienempi liikkuminen SM-liigan sisällä laskee pelaajien palkkoja, yleisö tietää missä seurassa Jaakko Uhlbäck pelaa tällä kaudella ja seuroja voidaan rakentaa pitkällä tähtäimellä. Jopa pelaajat hyötyvät pitkässä juoksussa, kun syntyy yhä enemmän vakaita palkan maksajia. Huoli siitä, että yhä lisää suomalaisia siirtyisi ulkomaille on aika turha, koska pohjois-amerikassa ainoastaan NHL tarjoaa SM-liigaa parempaa rahaa ja Eurooppa alkaa olla joka tapauksessa aika lailla tukossa niiden sarjojen osalta, jotka pystyvät maksamaan SM-liigaa parempaa palkkaa. Venäjä on tietysti oma lukunsa, mutta eipä siellä ole juuri kukaan suomalainen kautta pidempään viihtynyt.
2. Ulkopuolisen rahan vaikutusten tasaaminen. SM-liigassa on siis iso joukko seuroja, jotka ovat ulkopuolisen rahoituksen varassa. Tämä tietysti vääristää kilpailua ja hinaa kustannuksia ylös, jos tätä ulkopuolista rahaa ei hallinnoida vastuullisesti. Ulkopuolisen rahan käyttö on hyväksyttävää esimerkiksi Raumalla ja tilapäisesti myös muualla. Mutta siinä vaiheessa, kun rahan määrä ylittää tietyn summan, pitäisi siitä maksaa kymmenys SM-liigalle, joka edelleen jakaa rahaa niille seuroille, jotka tulevat tai joutuvat tulemaan toimeen puhtaalla kiekon tulorahoituksella. Näin olleen saadaan jälleen tasaisempi liiga ja kynnys järjettömiin lyhyen tähtäimen satsauksiin kasvaa.
3. Kun seurat näin olleen olisivat urheilullisesti lähempänä toisiaan voitaisiin keskittyä pelin parantamiseen. Tämän kauden NHL:n tyyliin, mutta tosiasiassa tämäkin muutos voidaan tehdä vasta, kun joukkueiden voimasuhde-erot ovat huomattavasti nykyistä tasoa pienemmät. Muutenhan alkaa syntymään lopputuloksia 13-1 ja se taas ei palvele mitään. Keskimäärin kotijoukkueen pitäisi voittaa 6-4 ja kaikilla olisi hauskaa. Pelaajien taso alkaisi nousta pelin parantuessa ja luultavasti ulkomailta olisi imua SM-liigan muutenkin kuin pelkästään rahan voimalla, ja sitä rahaahan ei edes ole enää.
Jos nyt vaikka nämä pistetään kuntoon, niin uskon, että moni asia on paremmin Porissa kuten myös muuallakin Suomessa. Ja joka tapauksessa uskon, että Ässät nousee muutamassa kaudessa ylempään keskikastiin, koska nyt hommissa on tekemisen meininki ja ammattimiehet töissä.