Pitäisi varmaan tehdä FAQ tästä.
Eli koska kaupunki omisti hallin kokonaan ennen remonttia, perustettiin hallin hallinnoimiseen ja remontin mahdollistamiseksi Kiinteistö Oy Porin Jäähalli, jossa HC Ässät Oy on osakkaana hiukan alle 50% osuudella.
Tämä yhtiö perii HC Ässät Oy:ltä vastiketta tai vuokraa (mahdoton sanoa näkemättä papereita), joka kattaa Ässien osuuden remonttikuluista (taisi olla ~12milj€) ja hallin ylläpidosta.
Tämän vuokran/vastikkeen suuruus sitten luonnollisesti riippuu lainan maksuehdoista, jotta kiinteistöyhtiö selviää veloistaan.
Perttula kertoi 2017 tilinpäätöksen julkistamisen aikaan, että 1/2017 kiinteistöyhtiö on alkanut lyhentämään lainoja, eli tästä eteenpäin kiinteistöyhtiön on ollut pakko periä korkeampaa vuokraa/vastiketta.
Ässien kirjanpidossa halliremontti ei näy kuin liiketoiminnan muiden kulujen kasvuna (vuokra/vastike kirjataan tänne).
Yleensä tällainen kuvio toteutetaan niin, että käyttäjänä oleva osakas (tässä tapauksessa Ässät) maksaa kuukausittain kahta pääomavastiketta ja yhtä hoitovastiketta. Yksi pääomavastike kattaa lainan korot, toinen pääomavastike kattaa lainan lyhennykset ja hoitovastike kiinteistön (eli tässä tapauksessa hallin) hoitokulut. Näistä kiinteistöyhtiö rahastoi lainan lyhennykset ja kirjaa korot sekä hoitovastikkeen tuloksi. Täten kiinteistöyhtiö tekee nollatuloksen eikä joudu maksamaan veroja.
Käyttäjä (Ässät) taas kirjaa korot ja hoitovastikkeen tuloslaskelmaansa kuluksi ja aktivoi pääomavastikkeen taseeseensa. Täten käyttäjän taseeseen muodostuu pikku hiljaa investoinnin suuruinen omaisuuserä.
Jos Ässät toimisi Tuamaksen esittämällä tavalla, kiinteistöyhtiö maksaisi veroja 90.000 euroa vuodessa, jos poistot eivät riitä pienentämään tulosta. Enpä usko näin tehtävän.
Eli tilanne lienee se, että Ässien tulosta rasittavat hallin operointikulut ja korkokulut, mutta eivät lainan lyhennykset. Toki tuo lainan lyhennys on maksettava muttei tulosvaikutteisesti.
Anteeksi tämä off topic kirjanpitoluento. Ja vielä Ilveksen kannattajalta...