Seurajohto määrittelee miten Ässät pelaa, ei valmentaja
Kuuntelin joku aika sitten Satakunnan radiosta Antti Sumialan haastattelun Popan tilanteesta. Tässä haastattelussa hän kertoi Popan kuulumisia ja sanoi mielestäni viisaan lauseen: "Popassa ei valmentaja päätä pelitapaa vaan seurajohto ja hankkii pelitapaan sopivan valmentajan." Hän vertasi jutussaan Popaa ja TPS:a, jossa valmentaja vaihtuu joka kauden aikana ja ihmetteli miten siten pystyttäisiin kehittämään joukkuetta ja pelaajia.
Tästä samasta asiasta kirjoitti Petteri Sihvonen viimeisimmässä Urheilulehdessä ja täytyy myöntää, että olen Petterin kanssa täysin samaa mieltä. SM-liiga on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta amatöörimäistä puuhastelua, jossa rahaa tuhlataan fanimaisiin fantasia hankintoihin.
Ässien seurajohdon pitäisi linjata Ässien pelityyli, johon seura sitoutuu luistelukoulusta SM-liigaan. Seuraan tulisi palkata UTJ, jonka tehtävänä olisi tietysti SM-liigajoukkueen kokoaminen, mutta myös seuran pelitavan jatkuva kehittäminen ja sen iskostaminen läpi organisaation. Lisäksi pitäisi luoda scoutting-järjestelmä, mikä etsii Ässille sopivia pelaajia ympäri Suomen.
UTJ:n valtuudet tulisi olla laajat, käytännössä hänelle annetaan budjetti ja hän käyttää sitä itsenäisesti. Tehtävä olisi itsenäinen, mutta samalla tulos tai ulos pohjainen. Matikainen sai tällaiset valtuudet, mutta valitettavasti hänen ammattitaitonsa ja korruptoituneisuus aiheutti enemmän haittaa kuin hyötyä Ässien organisaation kehittämiselle, hallitus pelästyi ja otti vallan takaisin itselleen.
Seurassa pitäisi erotella selvästi taloudellinen ja urheilullinen organisaatio, myyjät myyvät, UTJ ostaa ja valmentajat valmentavat. Seuran hallituksessa ei ole koskaan sellaista urheiluosaamista, jotta se voisi päättää pelaajien hankinnasta. Lisäksi näihin hallituksen jäseniin pyritään vaikuttamaan eri tahoilta ja kun ei ole omaa ammattitaitoa, niin pitää uskoa jotain auktoriteettia. Ja kun jokaisella hallituksen jäsenellä on oma auktoriteettinsa, soppa on valmis. Käytännössä seuran hallituksen tehtäväksi jää seuran taloudesta ja olosuhteista huolehtiminen sekä urheilutoimen budjetista päättäminen.
Nykyisin seurajohdossa on mukana sellaisia päättäjiä, jotka määrittelevät pelaajan tason hänen nimensä mukaan, ei ominaisuuksien. Jos valmentaja väittää, että Malkamäki tulee olemaan parin seuraavan kauden kuluessa SM-liigan kärkipakkeja, heillä ei ole ammattitaitoa tarkistaa tätä asiaa. Mutta jos valmentaja sanoo, että Mäntylä on huippupakki, he voivat olla samaa mieltä, koska tilastot näyttävät tämän. Tämä tapa ei vaan toimi Ässissä, koska joukkuetta ei voi koota valmiista pelaajista. Miten päättämässä voi olla sellaisia ihmisiä, jotka eivät ymmärrä asiasta mitään?
Lisäksi olisi aika oppia uskomaan näkemäänsä. Suomessa on paljon nuoria pelaajia, joilla on hyviä ominaisuuksia jääkiekkoilijaksi, mutta organisaatio ei usko näkemäänsä ellei pelaajalla ole tuttua nimeä. Jos minä ehdotan Jyrkkiötä tai Malkamäkeä Ässien ykköspakkipariin, fanit tyrmäävät sen, koska he eivät ole tunnettuja ja menestyneitä nimiä. Tämän vielä ymmärrän, mutta sitä että seuran päättäjät toimivat samoin en ymmärrä.
Ässien pitää tehdä nuorille pelaajille pitkiä sopimuksia, jotta seura pystyy myös nauttimaan työnsä hedelmistä. Nämä nuoret pelaajat eivät luultavasti ole ykköskorin lupauksia, koska he menevät isompiin seuroihin, eivätkä sido itseään pitkiin sopimuksiin. Mutta Suomesta löytyy näidenkin jälkeen nuoria, hyviä pelaajia, joista tulee hyviä liigapelaajia. Tämä vaatii kärsivällisyyttä ja ammattitaitoa scoutting-järjestelmältä ja UTJ:lta.