Ilmoitukset

Nimimerkki Salama15 pääsee viikon päästä kokeilemaan uudelleen, jos Trumpin ketjuun eksyisi pelkän nimittelyn ja sisällöttömän huutelun sijasta välillä vaikka jotain asiaakin.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Nynoamous jatkoi offtopicia ja turhaa vääntöä ketjunootin jälkeenkin, joten hän saa harjoitella viikon ajan luetun ymmärtämistä.

Sulje ilmoitus

Äänestys: Vuosikymmenen parhaat elokuvat 1990-1999

Viestiketju osiossa 'Kierrätyskeskus' , aloittajana Vintsukka, 17.02.2015 klo 18.16.

 1. Vintsukka Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Suomi, Panthers
  Jaahas, eikös me valita se 1990-luvun paras elokuva, kun kerran puhe niin oli.

  Eli palstalaisia pyydetään listaamaan kymmenen mielestään parasta elokuvaa vuosilta 1990-1999. Parhaaksi nimetty elokuva saa kymmenen pistettä, toinen yhdeksän jne.

  Listausta helpottamaan alla on linkit IMDb:n listaukseen jokaisen vuoden elokuvista järjestyksessä, joka mittaa elokuvan suosiota IMDb:n sivuilla, sekä lista vuosikymmenen suosituimmista kotimaisista elokuvista. Ei kannata rajoittua vain jokaisen listan ensimmäiselle sivulle, vaan pidemmälle selaamalla löytyy lisää ehdokkaita. Jos jonkin elokuvan tekovuodesta on epäselvyyksiä, määrittävä tekijä on IMDb:n kertoma vuosiluku.

  Eli sama kuvio kuin viimeksikin.

  12 päivää on varmaankin riittävästi aikaa saada listat kasaan, joten äänestys päättyy keskiyöllä sunnuntaina 1.3. Äänet pyritään laskemaan pikimmiten tämän jälkeen ja tulokset julkistetaan todennäköisesti seuraavana päivänä. Omaa viestiään voi muuttaa äänestyksen sulkemisajankohtaan asti jos haluaa tehdä muutoksia antamiinsa ääniin.


  IMDb: Vuoden 1990 elokuvat
  IMDb: Vuoden 1991 elokuvat
  IMDb: Vuoden 1992 elokuvat
  IMDb: Vuoden 1993 elokuvat
  IMDb: Vuoden 1994 elokuvat
  IMDb: Vuoden 1995 elokuvat
  IMDb: Vuoden 1996 elokuvat
  IMDb: Vuoden 1997 elokuvat
  IMDb: Vuoden 1998 elokuvat
  IMDb: Vuoden 1999 elokuvat
  IMDb: Suomalaiset elokuvat 1990-1999
   
 2. DTremens Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit, Red Wings, PattU, Wolves, Patriots
  1. American History X
  2. The Shawshank Redemption
  3. Pulp Fiction
  4. Unforgiven
  5. The Silence of the Lambs
  6. Forrest Gump
  7. Léon
  8. Terminator 2: Judgment Day
  9. The Matrix
  10. Goodfellas


  Bubbling under:

  The Green Mile
  Wyatt Earp
  American Beauty
  The Truman Show
  Fight Club
  Titanic

  Boogie Nights
  American Pie

  Edit. Huomasinpas tuossa, että vuodelta 1994 löytyy käsittämättömät 5(!) leffaa joille olen antanut imdb:ssä erittäin harvinaisen 10 arvosanan syystä tai toisesta. Listalta löytyvät Shawshank, Pulp Fiction, Forrest Gump ja Léon. Lisäksi on disneyn The Lion King, joka kolahti ihan kympillä kun sen katsoin ensimmäistä kertaa alkuperäisellä ääniraidalla. Kovaa kamaa ja musat vimpan päälle. En noita animaatioita ole kuitenkaan näille listoille laittanut kun niitä on hankala vertailla.
   
  Viimeksi muokattu: 18.02.2015 klo 13.08
 3. MustatKortit Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
  Älkääs muuten unohtako Jurassic Parkia ainakaan kokonaan spekulaatioista. Tuo leffahan mullisti myös näitä tietokoneella tehtyjä hahmoja, ainakin tämän nuoren herran tajunta räjähti, että onpas hieno Tyrannosaurus!

  Pitää siis itsekin harkita, riittääkö top10:n koko hienolla 90-luvulla!
   
 4. Barnes Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KalPa, Leijonamiehistö
  Ei ole mitenkään taiteellinen tämä minun näkemykseni, perustuu vain viihdyttävyyteen elokuvan toimesta:

  1. Die Hard 2
  2. Forrest Gump
  3. Kummeli Kultakuume
  4. American History X
  5.Hot Shots 2
  6. Häjyt
  7.Basic Instinct
  8. Vihreä maili
  9.Pelastakaa sotamies Ryan
  10 Super Mario Bros. (Tämä elokuva on niin järkyttävän huono, että se on omalla tavallaan helvetin nautinnollinen teos.)
   
  Viimeksi muokattu: 18.02.2015 klo 14.49
 5. Ralph Jäsen

  Ei ole helppoa ei, niin vähän on tullut elokuvia katsottua 1990-luvulta. Mutta tässä kymmenen kuitenkin.

  1. Kummeli Stories (1995)
  2. The Silence of the Lambs (1991)
  3. The Matrix (1999)
  4. Titanic (1997)
  5. Uuno Turhapuro - Suomen tasavallan herra presidentti (1992)
  6. Uuno Turhapuro - herra Helsingin herra (1991)
  7. The Mask (1994)
  8. Men in Black (1997)
  9. American Pie (1999)
  10. The Addams Family (1991)
   
 6. RexHex Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  NHL
  Tämä on varmaan päivästä riippuvaa tämä listaus ja kun nyt tuossa kävin elokuvia läpi, niin tulin tällä kertaa tulokseen, että jätetään komediat pois ja mennään ns. oikeilla elokuvilla vaikka joku voisi Fifth Elementin - tai miksei vaikka Forrest Gumpinkin - komediaksikin tulkita.

  1. Braveheart
  2. Terminator 2: Judgment Day
  3. The Matrix
  4. American History X
  5. The Shawshank Redemption
  6. Pulp Fiction
  7. The Truman Show
  8. Good Will Hunting
  9. The Fifth Element
  10.Forrest Gump

  Hajanaisia perusteluita sitten tähän perään.
  Braveheart on mielestäni yhdeksänä päivänä kymmenestä se minkä nimeän kaikkien aikojen parhaaksi elokuvaksi. Se, että se perustuu jopa jollain tasolla historiaan lisää vain sen hienoutta.
  Terminator 2 niin hienoa tykitystä ja Arska parhaimillaan, toimii aina ja "what if" elementti. Lisäplussaa Soundtrackista ja kaikkien aikojen parhaasta musiikkivideosta You could be mine.
  Matrixista sanottava, että tykkään juuri tästä "mistäs me tiedetään ollaanko me täällä vai ei, tai jos maailma ei olekkaan sitä miltä näyttää" ja sama pätee toki Truman Show'n.
  American History X pitää olla tällä listalla jo tietyn kohtauksen takia. Uskon, että kaikki tietäävät minkä.
  Good Will Hunting on jotenkin niin hieno tarina ja tykkään Matt Damonista näyttelijänä. Aikoinaan jollain asteella samaistuin Tuohon Damonin roolihahmoon, periaateessa potentiaalia olisi vaikka mihin, mutta sitä ei vaan käytetä. Nykyään tuntuu, että henkilökohtaisesti se käyttämätön potentiaalikin on hävinnyt.
  Forrest Gumpissa pisteet kotiin tuo se kuinka hienoon tarinaan on upotettu niin paljon tapahtumia historian vaiheilta ja toki onhan se hienoa, että vaikka lähtökohdat eivät ole kohdillaan, niin menestyminen on mahdollista. Toki näinhän se on varmaan 90% elokuvista, että underdog sieltä nousee kanveista ja kaataa kaikkia odotuksia vastaan sen Ivan Dragon.

  Noh näillä siis tänään eteenpäin. Paljon jäi hyviä elokuvia mainitsematta ja toisena päivänä lista olisi voinut olla melko erinäköinen. 11. elokuva olisi tänään ollut Fight Club.
   
 7. Bronco Jäsen

  1. Delicatessen (1991)
  2. Dumb & Dumber (1994)
  3. Terminator 2: Judgment Day (1991)
  4. Pulp Fiction (1994)
  5. Schindler's List (1993)
  6. True Lies (1994)
  7. Fear and Loathing in Las Vegas (1998)
  8. La haine (1995)
  9. The Bridges of Madison County (1995)
  10. The Shawshank Redemption (1994)

  Olin ysärillä vielä penska, joten koko vuosikymmen henkilöityy vahvasti erityisesti Arnold Schwarzeneggerin sekä Jim Carreyn tähdittämiin elokuviin. Ensimmäisenä mainitulta kävi mielessä myös Total Recall, Last Action Hero ja Jingle All the Way, jota pidän joululeffojen saralla oikeasti viihdyttävänä puolitoistatuntisena. Carreylta puolestaan kelasin The Truman Showta, Ace Venturan jatko-osaa ja The Maskia. Näiden kaikkien katsomisesta on kuitenkin sen verran vuosia, että pelkäsin ajan kullanneen muistot.

  Listan ulkopuolelle jääneistä elokuvista eniten satutti jättää Office Space ilman mainintaa. Kulttikomedia alkaa todella hienosti, mutta viimeistään siinä tunnin rajapyykkiä lähestyttäessä tempo lopahtaa eikä leffan loppupuoli vakuuta samalla tapaa kuin ensimmäisen puoliskon legendaaristen kohtausten sarjatuli. Ulos jäi myös monia muita omissa genreissään hienoja teoksia kuten Velvet Goldmine, Unforgiven ja näin tamperelaisena pakko nostaa esille myös Kummeli Stories.

  Muun muassa American Beauty ja The Matrix puolestaan kokivat saman kohtalon kuin muutamat aiemmin mainitut viihdepläjäykset eli niiden katsomisesta on liikaa aikaa. Ja jos tällaista foorumilistausta varten pitäisi alkaa katsomaan vanhoja VHS:iä oikein työkseen, niin mun mielestä se menis koko viestiketjun pointin ohi.

  Mitä tulee sitten siihen varsinaiseen top kymppiin, niin ainoa helppo valinta oli ykkössijan Delicatessen. Aivan kirkkaasti parasta ysärituotantoa mitä olen tähän mennessä nähnyt. Rakastan leffan persoonallista tyyliä, erikoista hahmogalleriaa sekä paletin pitämistä kasassa alusta loppuun asti. Yksi ehdottomia suosikkejani ikinä.

  Delicatessenin takana olevat sijat oli hankalia järjestellä, sillä on vaikeaa vertailla onnistuneiden komedioiden ja vaikuttavien draamojen paremmuutta keskenään. Järjestyksen päätin lopulta sillä perusteella, mitkä leffat ovat pyörineet eniten, mistä on väkevimmät muistot jne. Näin ollen kakkoseksi kiilasi yksi legendaarisimmista komedioista, Nuija ja tosinuija. Siihen ei kyllästy millään, vaikka repliikit alkaa jo osaamaan ulkoa. Hyvänä kolmosena hienosti toteutettu Terminatorin jatko-osa.

  Pulp Fictionin nokkelat dialogit, suoruus ja erittäin tehokas musiikin käyttö oli jotain uutta. Esimerkiksi Reservoir Dogs jätti paljon vaisumman muiston kuin Pulp Fiction. Vaikuttavan Schindlerin listan taakse oli pakko nostaa Arskan leffa True Lies, jota pidän malliesimerkkinä siitä millainen toimintakomedian pitää olla. Juuri sopivassa suhteessa huumoria, actionia, paljasta pintaa ja erikoistehosteita. Omasta mielestäni parempi kuin yksikään 90-luvun Bond.

  Puolusteltakoon vielä Eastwoodin elokuvista erikoinen poiminta. Hiljaiset sillat on mun mielestä äärimmäisen onnistunut draama mieheltä, joka on näyttelijänä profiloitunut enemmänkin ilmeettömäksi oikeudenjakajaksi westerneissä ja rikoskuvissa. Kemia Meryl Streepin kanssa toimii hienosti. Hillitty, harkittu, ilo katsoa.
   
 8. Sokea Vartija Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Panthers, Ässät, HIFK
  Jee, viimeinkin!

  1. The Shawshank Redemption (1994)
  2. Pulp Fiction (1994)
  3. Terminator 2 (1991)
  4. Fight Club (1999)
  5. American History X (1998)
  6. Schindler's List (1993)
  7. The Matrix (1999)
  8. American Beauty (1999)
  9. The Usual Suspects (1995)
  10. L.A. Confidental (1997)

  Kunniamaininnat:
  Good Fellas (1990), Good Will Hunting (1997), H.E.A.T. (1995), Léon (1994), Se7en (1995), The Big Lebowski (1998),The Boondock Saints (1999), Reservoir Dogs (1992), Forrest Gump (1994), The Green Mile (1999)

  Ylivoimaisesti paras vuosikymmen elokuvan historiassa. Odotan listani sisältävän paljon samoja leffoja kuin monen muunkin.
   
 9. Barcelona Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Leijonat
  Tän listan tekeminen oli äärimäisen vaikeaa. Ykkönen ja kakkonen oli nyt selkeitä valintoja, mutta sijat 3 - 10 olikin todella vaikeita kun niille oli näköjään vaivaiset 27 ehdokasta.

  1. Devil's Advocate (1997)
  2. Forrest Gump (1994)
  3. The Shawshank Redemption (1994)
  4. Batman Returns (1992)
  5. U-turn (1997)
  6. Groundhog Day (1993)
  7. Matrix (1999)
  8. Eyes Wide Shut (1999)
  9. Lust och fägring stor (1995)
  10. Schindler's List (1993)
  --------------------------
  Unforgiven (1992)
  Basic Instict (1992)
  A Perfect World (1993)
  Pulp Fiction (1994)
  Leaving Las Vegas (1995)
  Twelve Monkeys (1995)
  Se7en (1995)
  Trainspotting (1995)
  Casino (1995)
  The English Patient (1996)
  Jackie Brown (1997)
  LA Confindential (1997)
  The Fifth Element (1997)
  Any Given Sunday (1999)
  American Beauty (1999)
  Mangnolia (1999)
  Green Mile (1999)
  Bringing out the Dead (1999)
  Fight Club (1999)

  Ja tosta omasta harkintajoukkostakin on jätetty loistavia leffoja veka ja muutama leffa jolle olin näköjään antanut IMDB.ssä arvosanan 9 mutta en oikein enään muista koko leffaa. Tuli tätä listaa tehdessä huomattua että vuosi 1999 on ollu kyllä aivan uskomattoman mahtava leffavuosi!
   
 10. Vintsukka Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Suomi, Panthers
  1. Quentin Tarantino: Pulp Fiction (1994)
  2. Tim Burton: Ed Wood (1994)
  3. David Fincher: Fight Club (1999)
  4. Terry Gilliam: Twelve Monkeys (1995)
  5. David Fincher: Seven (1995)
  6. The Wachowski Brothers: The Matrix (1999)
  7. Kevin Smith: Clerks (1994)
  8. Steven Spielberg: Jurassic Park (1993)
  9. Tony Scott: True Romance (1993)
  10. Josef Rusnak: The Thirteenth Floor (1999)

  Bubbling under:
  Alex Proyas: Dark City (1998)
  Harold Ramis: Groundhog Day (1993)
  Guy Ritchie: Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998)
  Rob Reiner: Misery (1990)
  Alejandro Amenábar: Tesis (1996)

  90-luvulla teininä se herääminen elokuvien ihmeelliseen maailmaan tapahtui, ja ne vaikuttavimmat elokuvahetket olen varmaan kokenut tuolla vuosikymmenellä. Fight Club, Pulp Fiction ja The Matrix olivat kaikki unohtumattomia kokemuksia (Pulpia olin tosin liian nuori teatterissa katsomaan). Ja ne 10-vuotiaana teatterissa nähdyt Jurassic Parkin dinot...
   
 11. Hande75 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit, LFC, RoPS, NYG, Suomi, Argentiina, ANA
  1. Terminator 2 - Jugdment Day
  2. Se7en
  3. Silence of the Lambs
  4. The Matrix
  5. Unforgiven
  6. Heat
  7. Léon
  8. The Usual Suspects
  9. From Dusk till Dawn
  10. Scent of a Woman
   
 12. Saasta Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  KalPa
  1. Pulp Fiction (1994)
  2. The Silence of the Lambs (1991)
  3. Total Recall (1990)
  4. The Exorcist III (1990)
  5. American History X (1998)
  6. Terminator 2 - Judgment Day (1991)
  7. The Naked Gun 2½: The Smell of Fear (1991)
  8. Starship Troopers (1997)
  9. Se7en (1995)
  10. Braveheart (1995)
  -----------------------------------
  11. Jurassic Park (1993)
  12. From Dusk Till Dawn(1996)
  13. Army of Darkness (1992)
  14. Saving Private Ryan (1998)
  15. Die Hard 2 (1990)
  16. Reservoir Dogs (1992)
  17. Shawshank Redemption (1994)
  18. Forrest Gump (1994)
  19. Unforgiven (1992)
  20. Return of the Living Dead III (1993)

  Voi hyvänen aika kun menee jo vaikeaksi. Jos tulee 80-luku niin sitten menee jo täysin mahdottomaksi. Sain hirveällä tuskailulla typistettyä TOP20:een ja vielä TOP10:kin aikaiseksi. Hirveästi tuli 90-luvulla loistavia elokuvia. Listalla on aivan huikeita teoksia ja ainakin toinen puoli jäi vielä ulkopuolellekin. Mennään nyt kuitenkin niillä itselle tärkeimmillä, jotka ovat lapsuudesta asti olleet suosikkeja. Eihän sitä vaan pysty järkiperustein perustelemaan mitenkään miksi esim. Léon, Schindler's List, The Usual Suspects tai Eyes Wide Shut (tai kymmenet muut) puuttuvat listalta.
   
 13. Musta Nuoli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
  1990-luku on sikäli hankala, että se on muun kulttuurin lailla varsin hajanainen vuosikymmen, jolla ei ole kovin selkeää omaa leimaa. Aivan kuten 1990-luvun sarjakuvat ja musiikkikin vuosikymmen symbolisoi lähinnä tasapaksuutta ja tietyissä genreissä jopa selvää alennustilaa, joiden joukosta tulee yhtäkkiä äkillisiä elämyksiä ja helmiä. Yllättävän monet elokuvat olivat 1990-luvulla päivänperho-hehkutuselämyksiä, jotka eivät kuitenkaan ole kestäneet aikaa kovin hyvin. Osa teoksista vaikutti jo silloin ylihypetetyiltä ja ne ovat sitä edelleen.

  Näin periaatteessahan monen 1990-luvun elokuvan olisi pitänyt tehdä aikoinaan kovempi vaikutus, sillä elinhän teini-ikäni 1990-luvulla mutta loppujen lopuksi 1980-luku ja sitten taas 2000-luku ovat elokuvallisesti läheisempiä ja myös tasokkaampia.

  Kuitenkin 1990-luvun joukossa on ehdottomia timantteja, joista on helppo raapia kasaan se top10, luultavasti myös top20. Loppujen lopuksi vuosikymmen on kuitenkin ehkä selkeämmin laadukkaiden tv-ohjelmien vuosikymmen kuin mikään mestariteoksia suoltava elokuvan kultakausi. Raavin yhtä kaikki kasaan reilut 40 elokuvaa sisältävän esivalintalistan, joka on tämän viestin lopussa. Näistä sitten karsin top10-listani.

  Top10-listan kärki oli suht helppo laatia, tarkemmin sanottuna top3. Näiden keskinäinen järjestys voisi olla mikä hyvänsä. Loput eli 4-10 voisivat myös olla missä järjestyksessä tahansa, ja otin joukkoon useiden tasavahvojen kandidaattien joukosta niitä, joita olen katsellut yhä uudestaan vielä 2010-luvullakin ja jotka viihdyttävät ja toimivat aina vain. Mystery Men, Galaxy Quest sekä Nuija ja tosinuija osoittavat 1990-luvun olleen myös lyömättömien komedioiden vuosikymmen, ja niiden pariin tulee palattua useasti toisin kuin aikakaudelleen tyypillisiin "ysärisynkistelyihin" joiden joukossa on kovaa laatua mutta jotka heijastivat liiaksikin omaa aikaansa loputtomine sarjamurhaajateemoineen.

  1. Uhrilampaat (1991)
  2. The Shawshank Redemption (1994)
  3. Braveheart (1995)
  4. Seitsemän seinähullua sankaria (Mystery Men) (1999)
  5. Nuija ja tosinuija
  6. Galaxy Quest (1999)
  7. Bram Stokerin Dracula (Coppolan ohjaus 1992)
  8. 12 apinaa (1995)
  9. Batman Returns (1992)
  10. Star Trek VI: The Undiscovered Country (1991)


  Tässä vielä esivalintalistani, johon kokosin parhaiten elämään jääneet elokuvaelämykseni vuosittain.

  1990: Total Recall, Tanssii susien kanssa, Saksikäsi Edward, Misery, Die Hard 2
  1991: Uhrilampaat, JFK, Star Trek VI: The Undiscovered Country, Alaston ase 2½
  1992: Armoton, Dracula, Batman Returns, Bad Lieutenant
  1993: The Nightmare Before Christmas, Groundhog Day - Päiväni murmelina, Demolition Man
  1994: The Shawshank Redemption, Pulp Fiction, Ed Wood, Nuija ja Tosinuija, Leon, Clerks
  1995: Braveheart, 12 Monkeys, Seven
  1996: -
  1997: Boogie Nights, The Fifth Element, Starship Troopers, Gattaca, Cop Land, Good Will Hunting
  1998: The Truman Show, Pleasantville, Juokse Lola!, Dark City
  1999: The Talented Mr. Ripley, Fight Club, Sleepy Hollow, Galaxy Quest, Mystery Men, The 13th Warrior, The Ninth Gate
   
 14. L. Paraske Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät, Suomi
  1. Fargo (1996)
  2. Secrets & Lies (1996)
  3. Se7en (1995)
  4. Swingers (1997)
  5. L.A. Confidential (1997)
  6. Magnolia (1999)
  7. Bound (1996)
  8. The Thin Red Line (1998)
  9. Todo sobre mi madre (Kaikki äidistäni) (1999)
  10. Heat (1995)

  Hädin tuskin listalta putosivat loppuvaiheissa The Fisher King (1991), Fucking Åmål (1999), Smoke (1995), Before Sunrise (1994) ja The Shawshank Redemption (1994). Vuosikymmenen paras kotimainen leffa: Onnen maa (1993)

  Hassu juttu, vasta nyt noita vuosilukuja lisätessäni huomasin, että mun 90-luvun suosikit on lähes kaikki vuosikymmenen loppupuolelta. Ei ole mitenkään tietoinen ratkaisu kyllä, mutta lieneekö tuo sitten sitä aikaa, kun aloin katsomaan leffoja vähän enemmän. Muutenkin tuntuu, että 90-luvun parhaimmisto on kovempaa kamaa kuin 2000-luvulla, vaikka noin muuten olen sitä mieltä että tällä vuosituhannella tehdään enemmän hyviä leffoja.

  Yllättynyt olen, että omaa suosikkiani Fargoa ei ole ainakaan toistaiseksi näkynyt kenenkään muun listalla. Fargon lisäksi ainakin Se7en, LA Confidential, Magnolia, Bound ja Heat on olleet suunnilleen ilmestymisestään asti aivan mun suosikkeja. Brittidraamoja kun aloin urakalla katsomaan, niin Secrets & Lies löytyi nopeasti sitä kautta sen genren ehkäpä ykkösleffaksi. Swingers puolestaan pikkuleffana jäi aikoinaan multa täysin huomioitta, mutta nykyään toimii varmana hyvän olon tuojana. Veteen piirretyn viivan katsoin vasta vuosikausia sen ilmestymisen jälkeen, kun oli aikansa saanut kuulla sen pitkäveteisyydestä, runollisuudesta ja huonoudesta. Onneksi en jättänyt kokonaan katsomatta. Kaikki äidistäni on yhtäaikaa koskettavin ja hauskin Almodovarin elokuvista. Boundin osalta vielä mainittakoon, että onneksi veljekset/siskokset ehtivät tehdä elokuvan myös minun makuuni ennen jumittumistaan usein vierastamaani scifi-genreen.
   
 15. Realcowboy Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaiPa
  1. Rita Hayworth - avain pakoon (1994) (The Shawshank Redemption)
  2. Mafiaveljet (1990) (Goodfellas)
  3. Fight Club (1999)
  4. Uhrilampaat (1991) (The Silence of the Lambs)
  5. Truman Show (1998) (The Truman Show)
  6. Magnolia (1999)
  7. Starship Troopers - Universumin sotilaat (1997) (Starship Troopers)
  8. 12 apinaa (1995) (Twelve Monkeys)
  9. Jurassic Park (1993)
  10. Happiness - onni (1998) (Happiness)

  Movietronista on helppo ottaa paremmuuslista, kun on viitsinyt sinne aikoinaan arvosteluja tallentaa.
   
 16. Dee Snider Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jatkoaika Cancer Fighters
  1. Saving Private Ryan
  2. Crow
  3. Terminator 2- Judgment Day
  4. Die Hard 2
  5. Cliffhanger
  6. Forrest Gump
  7. Under Siege
  8. Ronin
  9. The Long Kiss Goodnight
  10. Lethal Weapon 3

  Ryan oli kyllä mieleenpainuva tapaus. Olin menossa jonkun neidon kanssa eläviin kuviin ja valitsin tämän, kun luulin että tämä on jotain Hollywoodin nyyhkydraamaa. Mitään ennakkotietoa ei ollut. Alun D-Day kohtaus tuntui kuin olisi lyöty naulaisella lapiolla naamaan. Aivan loistavaa taistelukuvausta, joka luo erittäin realistisen ja brutaalin tunnelman, joka kantaa alusta loppuun.

  Crow oli myös pätkä, joka yllätti meikäläisen totaalisesti. Brandon Leen kuolema vituttaa edelleen, koska odotin hänestä uutta ykkössankaria action-sceneen. Synkkä ja ahdistava tunnelma sateineen, korppeineen, ym.. luo loistavat puitteet kosto ja rakkaustarinalle. "Can´t rain all the time."

  Cameronin ohjaama murskaava Terminator jatko-osa oli hätkähdyttävä teos nuoren miehen käsiteltäväksi ja käsittämättömän hyvin on erikoistehosteet kestäneet syöpää nimeltä aika. Robert Patrick teki uskomattoman hyvän roolityön T-1000 tuhoajana ja Arskan hyppy pahasta hyväksi oli harvinaisen luonnikas.

  Rennyn parhaat teokset ovat helvetin kovia ja kolme päätyi listalle. Die Hard 2 on erittäin kova jatko-osa ja toimii omilla ehdoillaan. Cliffhanger on ah niin ysäriklassikko, hienoja muistoja tulee mieleen ja olihan aivan saatanan kova leffa. John Lithgow vetää melkoisen roolin kaikessa maanisuudessaan. Sly nousi taas kurkoksi tämän elokuvan myötä. Long Kiss Goodnight on myös suuria suosikkejani. Erinomaisen viihdyttävä elokuva alusta loppuun. Sam Jackson, aivan vitun kova. Rennyn haukkuminen on ollut suurta kansanhuvia ja tukirahataiteilijoiden sylkykuppi kulttuurikapakoissa, mutta tykkään kyllä noista leffoista ihan helvetisti. Ei ihan joka jamppa onnistu pääsemään noin isojen produktioiden pariin. Toivottavasti Jalmari Helander onnistuu unelmassaan.

  Forrest Gumpista nyt ei varmaan tarvitse sen enempää turinoida. Huikea käsikirjoitus, loistavaa näyttelijätyötä ja vaikuttava lopputulos.

  Tottakai Steven Seagal pitää tällaiselta listalta löytyä. Ei vaan, Kaappaus Merellä on ysäriaction-klassikko, jossa herrat Tommy Lee Jones ja Gary Busey tekevät aivan timanttista työtä pahiksina. CASEY FUCKING RYBACK!

  Ronin on minusta kovin aliarvostettu teos. Frankenheimerin mestarillinen näyte, miten rikosthrilleri tehdään. Takaa-ajokohtaukset ovat ehkä kovinta chasea ikinä. Meinaa laatta saatana lentää edelleen, kun paukuttavat pikkukujilla menemään.

  Vaikea oli päättää, otanko Lethal Weaponista kolmosen vai nelosen. No, kolmonen on kyllä vähän parempi ja lätkääkin pelataan. Joe Pesci ja tämä kohtaus: https://www.youtube.com/watch?v=cOHQnXZ45-w

  Linkki kohtaukseen elokuvasta Tappava Ase 3.

  Edit: Otetaan vielä viisi lisää:

  The Rock- Paluu Helvettiin
  The Full Monty
  Dark Angel
  Heat
  Still Crazy
   
  Viimeksi muokattu: 18.02.2015 klo 10.49
 17. Bronco Jäsen

  Musta Nuoli tiivisti hienosti omiakin tuntemuksia 1990-luvun elokuvista.

  Mitä mieltä olitte vuosikymmenen suomalaisista teoksista? Omasta näkökulmastani aika heikkoa verrattuna 1980-luvun mielikuvituksellisiin kulttileffoihin ja toisaalta 2000-luvun yhä kansainvälisempään tuotantoon. Ysäriltä pomppaa ensimmäisenä mieleen Kaurismäen ohjaukset, Kummelit ja Pölösen filmit, joista L.Paraske mainitsikin Onnen maan.

  Uunot, Pekot, Körmyt jne larppailut on tuskin kestäneet aikaa, puhumattakaan Santeri Kinnusen tähdittämistä "toimintaelokuvista". Tulennielijää en ole vielä nähnyt. Noh, kasarilistalle pääseekin sitten jo vähän kovempia suomileffoja.
   
 18. nikozwan Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Bruins, Pats
  1. Mafiaveljet (Goodfellas, 1990)
  2. Reservoir Dogs (1992)
  3. Lost Highway (1997)
  4. Smoke (1995)
  5. Fight Club (1999)
  6. Schindlerin lista (1993)
  7. American History X (1998)
  8. Rakkautta ennen aamua (1995)
  9. JFK - Avoin tapaus (1991)
  10. Night on Earth (1991)

  * * * * *
  Pois pudotuspeleistä jäi tällä kertaa mm. Carlito's Way, omasta mielestäni huikean yliarvostettu Pulp Fiction, Fargo, T2, Usual Suspects, Dazed & Confused ja monta muuta upeaa elokuvaa. Mutta kyllä minä tuon listan takana seison. Kaikki elokuvia jotka olen nähnyt moneen kertaan ja meinaan katsoa uudestaankin tulevaisuudessa. Pari viikkoa sitten väijyin Schindlerin ja vaikka ajattelin, että aika on mullanut puistot tms, niin kyllä lopussa tarvittiin taas vaimon kanssa nenäliinoja. Tarantinon paras on omasta mielestäni aina ollut RD. Järisyttävä cast, suoraviivainen tarina epälineaarisesti kerrottuna ja pirun hauskaa dialogia. Shawshanksista ja Forrest Gumpista en kummastakaan oikein koskaan pitänyt. Tai no, edellä mainitusta pidin, mutta minulle se on ollu aina "vain" kiva leffa. Gumpia sen sijaan olen inhonnut alusta lähtien. En ole Tom Hanks-ihmisiä, en sitten yhtään. Kaikista listan leffoista voisin puhua vaikka koko illan, mutta en nyt jaksa pitkästyttää teitä, armon palstatoverit. Ja Vintsukalle kiitos äänestyksestä!
   
 19. MustatKortit Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
  Mielestäni taas oikeastaan aika ahdistavaa puuhaa, helvetin vaikeaa ottaa vain kymmentä elokuva omalle listalle, aina tuntuu, että jokin pätkä unohtuu. Toki elokuvat kuten Schindlerin lista on helppo nimetä, mutta paljon on näitä filkkoja, joiden kanssa voi pallotella eestaas.

  2000-luvun äänestyksen kohdalla minulle kävikin jo niin, etten lopulta saanut mitään riviä jätettyä äänestykseen.

  Nyt on käymässä samoin. Onkin ihailtavaa vaikkapa tuo @Musta Nuoli :n metodologinen lähestymistapa.
   
 20. Yläpesä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Periaate: vain yksi per ohjaaja (useammallakin oli monta ehdokasta; Tarantino, Besson, Coen, Fincher, Wachowskit, Anderson, Eastwood, Spielberg). Helvetin kova vuosikymmen vastoin edellä heiteltyjä kommentteja ja mahdoton tehtävä karsia kymmeneen. Onnistui jaottelemalla selkeä kolmen kärki, keskikasti ja kolme jotka pakko saada vielä mahtumaan.

  1. Reflecting skin (Ridley) 1990
  2. Miller's crossing (Coen) 1990
  3. The Matrix (sis. Wachowski) 1999
  4. Silence of the lambs (Demme) 1991
  5. Reservoir dogs (Tarantino) 1992
  6. Se7en (Fincher) 1995
  7. Short cuts (Altman) 1993
  8. Shine (Hicks) 1996
  9. American beauty (Mendes) 1999
  10. Leon (Besson) 94

  -----------------------------
  Kalkkiviivoille asti mukana:
  Boogie Nights (Anderson) 1997
  12 monkeys (Gilliam) 1995
  Fargo (Coen) 1996
  Pulp fiction (Tarantino) 1994

  Mustat hevoset:
  Magnolia (Anderson) 1999
  Tulitikkutehtaan tyttö (Kaurismäki) 1990
  Unforgiven (Eastwood) 1992

  Erinomaisia vaan ei loistavia:
  Trainspotting (Boyle) 1996
  Bound (sis. Wachowski) 1996
  Misery (Reiner) 1990
  Jurassic park (Spielberg) 1993
  Indian runner (Penn) 1991
  Last of the mohicans (Mann) 1992
  Nikita (Besson) 1990
  Hot Spot (Hopper) 1990
  Dances with wolves (Costner) 1990
  L.A. Confidential (Hanson) 1997
  Ringu (Nakata) 1998
  Fight Club (Fincher) 1999
  Falling down (Rankka päivä) (Schumacher) 1993
  Perfect world (Eastwood) 1993
  Hardware (McDermot, Travis) 1990
  Office space (Judge) 1999
  Cube (Natali) 1997
  Saving private Ryan (Spielberg) 1998
  American History X (Kaye) 1998
  The green mile (Darabont) 1999
  6th sense (Shyamalan) 1999
  Blair witch project (Myrick, Sanchez) 1999
  Awakenings (Marshall) 1990


  Muita huomioita:
  Surullista oli katsoa mestari Kurosawan vajoavan soopan asteelle Uniensa kanssa. Gilliamin Fisher king ei ole kestänyt aikaa. Tuli katsoa äskettäin uudemman kerran ja aika teatraaliselta se näytti.
  Big Lebowski - en ymmärrä suosiota pätkääkään.
  Mafialeffojen mitta tuli itsellä täyteen vaikka kelpo kandidaatteja tähänkin kategoriaan tuli Goodfellasista alkaen.
  Ysärillä leffakerhot olivat jo manan majoilla ja katseleminen siirtynyt olohuoneisiin. Se on arkipäiväistänyt leffankulutusta ja vähentänyt sosiaalisen jakamisen tärkeyttä. Tälle listalle nostin ne, jotka aidosti vaikuttivat ja kestävät, kestävät, kestävät.
   
 21. Justice Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Cowboys, Man Utd, Devils, Jazz
  1. Big Lebowski (1998)
  2. Trainspotting (1996)
  3. Leon (1994)
  4. Kummeli Kultakuume (1997)
  5. Lock Stock and Two Smoking Barrells (1998)
  6. Braveheart (1995)
  7. Pulp Fiction (1994)
  8. Forrest Gump (1994)
  9. Seven (1995)
  10. Boyz n the Hood (1991)
   
 22. mice Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Flames, Juventus, Parma
  Vaikka 2000-luku vaikutti vaikealta, niin ei tämä yhtään helpompaa ole nytkään:

  1. Dances with Wolves - Tanssii susien kanssa (1990)
  2. Eyes Wide Shut (1999)
  3. Fight Club (1999)
  4. The Green Mile - Vihreä maili (1999)
  5. L.A. Confidential (1997)
  6. The Game (1997)
  7. Schindlerin lista (1993)
  8. Waking Ned - Lottovoittaja Ned (1998)
  9. U Turn - U-käännös helvettiin (1997)
  10. The Shawshank Redemption - Avain pakoon (1994)

  Pois listalta, mutta seuraavina jonossa olisivat olleet esim.
  - American Beauty (1999)
  - The Sixth Sense – Kuudes aisti (1999)
  - The Ninth Gate – Yhdeksäs portti (1999)
  - Stir of Echoes (1999)
  - American History X (1998)
  - Saving Private Ryan – Pelastakaa sotamies Ryan (1998)
  - There’s Something About Mary – Sekaisin Marista (1998)
  - The Truman Show (1998)
  - Enemy of the State – Valtion vihollinen (1998)
  - Titanic (1997)
  - Cube (1997)
  - The Silence of the Lambs – Uhrilampaat (1991)
  - Barton Fink (1991)
   
  Viimeksi muokattu: 23.02.2015 klo 21.37
 23. Klose16 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Die Deutsche Nationalmannschaft
  Huh, puuh. Kova karsinta, tämä taitaa olla se timanttisin valikoima näistä. 7-8 löytyi sellaista joita ei missään nimessä voi jättää pois, mutta ne loput sitten ja järjestys...

  1990-luvun parhaat leffat:

  1. Heat (1995)
  2. Eyes Wide Shut (1999)
  3. Matrix (1999)
  4. Glengarry Glenn Ross (1992)
  5. JFK (1991)
  6. Shawshank Redemption (1994)
  7. Silence of the Lambs (1991)
  8. Starship Troopers (1997)
  9. Carlito´s Way (1993)
  10. Lèon (1994)


  Seuraaville nyt ainakin kunniamaininta. Etenkin listan ensimmäiset teki pahaa jättää pois.

  Funny Games
  Tremors
  Groundhog Day
  American History X
  Primal Fear
  From Dusk till Dawn
  Magnolia
  Cape Fear
  Godfather 3
  Scream 2
  Goodfellas
  Braveheart
  Usual Suspects
  Point Break

  Taitaa tosiaan olla sitä aikaa, jolloin ne parhaat elokuvat tehtiin. Vuosituhannen vaihteestako johtui.

  Hauska huomata, että top-10 listalle päätyneistä 4 on toimintaelokuviksi laskettavia! Laveammin laskien puolen tusinaa. 90-luvun parhaat ovat mainio yhdistelmä vanhaa mestarillista osaamista ja nuoremman polven dynaamisuutta. Teatterissa tuli nähtyä aikoinaan sentään 2, molemmat top-3 kuuluvia. Kaikki noista tulevat kestämään aikaa. Pika-arviolla ehkäpä puolet löytyisivät kaikkien aikojen suosikeista.
   
 24. Klose16 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Die Deutsche Nationalmannschaft
  Lainaus:
  Näinpä. Tämän takia on parempi jättää se hyvä, alustava lista. Voi sitten vaikka saada bannit eikä haittaa.
   
 25. Jupe Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Helsingin IFK
  Nyt näitä miettiessä huomaa kyllä että aika kultaa muistoja. Uskallan väittää että 2000 - 2009 elokuvat ovat tuoreessa muistissa ja arvioin ne listan muotoon juuri niin kuin tekisin vaikkapa 2009 tai 2015. Mutta nämä ysäri leffat, tulee koko ajan ajatuksia että leffa ei ole ihmeellinen mutta olen silloin 15-18 kesäiseisenä siitä diggaillut kybällä. Hankalaa. Oon aivan varma että joku 1992 tsiigattu leffa on täysin erilainen nyt katsottuna, eli arvostelenko tuon teinifiiliksen mukaan vai nyt uudelleen katsottuna.

  Nostin listalle 31 elokuvaa ja on pirun vaikea näitä pistää lopulliseen järjestykseen. Listan viimeinen saattoi olla paras jo parikymppiseltä Jupelta olisi kysytty jne. Tässä nyt listaa siltä pohjalta mikä on kestänyt toisenkin katsomisen ja kiehtoo edelleen.(katson erittäin harvoin leffoja kahteen kertaan)

  1. The Commitments - Huikea musiikkielokuva ja huikea elokuva.
  2. Le Haine - Erittäin tiukka katudraama, hieno musiikki, vincent cassel.
  3. Reservoir Dogs - Se ainoa ja oikea Tarantino, riisuttu elokuvana ja aseistettu kaikin muin tavoin, musiikki, dialogi
  4. Lost Highway - parasta ysäri Lynchiä, tunnelma, musiikki
  5. Boogie Nights - huikean laaja ja tasokas cast, musiikki, hieno 70's tunnelma, dirk diggler
  6. Mafiaveljet - Scorcesea parhaimmillaan, 90-luvun mafiaelokuva jossa kaikki palaset natsasi kohdalleen
  7. Boyz n the Hood - Erittäin vakuuttava katudraama, John Singleton, musiiikki
  8. Unforgiven - 90 -luvun ainoa vakavasti otettava western joka ei häepä Leonen pätkille, Clint Eastwood
  9. Eyes Wide Shut - Paljon parjattukin Kubrick elokuva yllättää, tunnelma, musiikki, kuvaus
  10. Tulitikkutehaan tyttö - Kaurismäki on kaunista katseltavaa ja kuunneltavaa, valot ja varjot, musiikki, Kati Outinen

  Nämä jäi tiukasti ylos kympistä

  The Big Lebowski - Parasta komediaa 90-luvulta, musiikki, asenne
  Dark City - Parasta scifiä ikinä, tässä toimii kaikki ja käy esimerkkinä siitä ettei scifi vaadi satoja miljoonia euroja
  Ford Fairlane - Parasta Rennyä, hieno asenne, musiikki
  The Usual Suspects - Ovela leffa, hieno cast
  Wild at Heart - Hieno Lynch tunnelma, musiikki , mutta Lost Highway on parempi

  Bubblin' under:

  American Beauty - hyvä leffa, jossa tunnelmaa, mutta jotain puuttuu aivan kirkkaaseen kärkeen
  Kauas pilvet karkaavat - toinen ysäri kaurismäki mikä jaksaa ihastuttaa ja naurattaa
  Hiiriä ja Ihmisiä - Listan jonkinnäköinen yllättäjä, hieno rooli Malkovichilta
  Shindlerin Lista - Kaikinpuolin hieno elokuva, mutta ei loppupeleissä top10
  Braveheart - upea ja iso elokuva, mutta harvoin tälläiset omalla listallani ovat korkealla.
  Fargo - Ilmestyessään kova sana mutta jotenkin ei ole naurattanut /ihastuttanut toisella katselukerralla
  Leon - upea leffa ja tarina, mutta ei mulla top10
  Uhrilampaat - Oli siihen asti hyvä kunnes näin Manhunterin jonka tunnelma puree meikäläiseen
  Point Break - solid action, eli perusrytinää joka toimii, ansaitsee jonkun säälipokaalin
  Cape Fear - tämä remake oli hyvä ja onnistunut
  True Romance - tämäkin on sitä toimivaa actionia, hyvä kombo on tony scottin suoraviivaisuus ja Tarantinon dialogi
  Päiväni Murmelina - loistova idea ja hauska toteutus
  Pulp Fiction - Hyvä mutta ei erinomainen, lievä kyllästyminen elokuvaan näkyy sijoituksessa
  12 apinaa - Paras Brad Pitt elokuva, hyvä roolisuoritus ja hyvä tarina ja erinomainen Terry Gilliam.
  Ronin - parhaimpia 90-luvun kaahailuleffoja ja nimenomaan eurooppalaisittain
  Rita Heyworth Avain Pakoon - Hyvä mutta ei erinomainen, lievä kyllästyminen elokuvaan näkyy sijoituksessa

  Huh mikä urakka. Tyytyväinen olen ja tuskin muutan listaa, mutta pakko pälyillä muidenkin vastaavat jos joku päässyt unohtumaan.

  _
   
  Viimeksi muokattu: 19.02.2015 klo 09.06