Historia-visa

  • 45 943
  • 616

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Noniin. Tarkistuslaskenta on suoritettu, mutta virheitä voi olla. Jos olen laskenut pisteesi alakanttiin, niin ota minuun yhteyttä yksityisviestillä. Jos taas yläkanttiin, niin pisteet jäävät siinä tapauksessa voimaan. Tässä ovat Historia-visa 3 tulokset ja oikeat vastaukset.

Historia-visa 3 tulokset:

@Denverin Munasyndi 11 pistettä

@J.C.S., @mjr ja @Proffa_20 10,5 pistettä

@heikkik ja @sekolust 9,75 pistettä

@Hatchetman, @KwutsNI, @lade ja @Pisin Kääpiö 186cm 9,5 pistettä

@Hiltsu04 9,25 pistettä

@CreaseMonkey, @Hauptmann, @Virveliä kainaloon ja @Wiljami 9 pistettä

@Peltinen 8,75 pistettä

@Buster, @Dynamo, @Everton, @FASlapsi, @Ollakseni ja @Unkka 8 pistettä

@Raimoton 7,25 pistettä

@Jj 6,25 pistettä

@Turha Kaukalo 6 pistettä

@L. Paraske 5,5 pistettä

@finnjewel, @Roger Moore ja @WarWas 5,25 pistettä

@CuJo#31 ja @Moto 4,75 pistettä

@Numero66 4,25 pistettä

@Aatelinen, @NDT665 ja @Purkan Jauhaja 4 pistettä

@banaaninviljelijä 3,75 pistettä

@Snacilep 3,5 pistettä

Historia-visa 3 oikeat vastaukset:

1. Keskiajan yliopistoissa opetettiin neljässä eri tiedekunnassa. Mainitse näistä kaksi (0,5 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta

Filosofinen/humanistinen teidekunta, lääketieteellinen tiedekunta, teologinen tiedekunta/uskonto ja oikeustieteen/lakitieteen tiedekunta

(Keskiajan yliopistoissa opetettiin yllä olevissa tiedekunnissa. Kaikki suorittivat keskiajalla kandin tutkinnon filosofisessa tiedekunassa ja valitsivat sen jälkeen suorittamaan maisterin opinnot lääketieteellisen, teologisen tai oikeustieteen tiedekunnissa. Vastauksissa olen huomioinnut vain kaksi ensimmäistä vastausta. Joissakin vastauksissa esiintyi oppiaineita, joita opetettiin keskiajan yliopistoissa filosofisessa tiedekunnassa muun muassa tähtitiedettä ja matematiikkaa. Lisäksi osassa vastauksissa mainittiin keskiajan yliopistoja muun muassa Oxford ja Bologna, mutta niistä ei ole saanut pisteitä.)

2. Nykyaikana koululaiset käyvät peruskoulun yläluokalla taksvärkkipäivänä töissä jossakin paikassa, josta saatu sovittu palkkasumma annetaan hyväntekeväisyyteen. Mikä kuitenkin taksvärkki oli ennen? (1 piste)

Taksvärkki oli torpparin ja mäkitupalaisen päivätyövelvollisuus maanomistajalle ja isännälleen heidän maillaan. Torppari maksoi taksvärkillä torppansa ja maansa vuokran maanomistajalle, mäkitupalainen sen, että sai asua isäntänsä asunnossa, ruoka yms.

(Tässä on ollut tärkeä mainita päivätyövelvollisuus + esimerkki joko torpparin maanomistajalle maksamansa vuokran torpastaan tai mäkituplaisen vastaavan)


3. Kuinka monta vaimoa Henrik VIII:lla oli yhteensä ennen kuolemaansa? (1 piste) (Huom! Vaimojen nimiä tai heidän kohtaloitaan ei tarvitse kertoa)

Kuusi

(Henrik VIII oli kuusi vaimoa: Katariina Aragonialainen (erosi/divorved), Anne Boley (teloitettiin/beheaded), Jane Seymour (kuoli/died), Anna Kleveläinen (erosi/divorved), Katariina Howard (teloitettiin/beheaded) ja Katariina Parr (selvisi hengissä/survived). Jossakin vastauksissa kyseenalaistettiin nuo vaimot, joista Henrik VIII erosi/mitätöitiin, mutta Henrik VIII oli kuitenkin vihitty Katariina Aragonialaiselle ja Anna Kleveläiselle, joten kuusi vaimoa on oikea vastaus)


4. Julius Caesar kerrotaan lausuneen Pontoksen kuninkaasta Farnakeesta saavuttamansa voittonsa jälkeen latinaksi ”Veni, vidi, vici”. Mitä se tarkoittaa suomeksi? (1 piste)

5. Totta vai tarua (kustakin saa 0,25 pistettä). Vastaa, onko väite totta vai tarua.

A) Noitavainot alkoivat keskiajalla, mutta voimistuivat uudella ajalla.

Totta (Aluksi mustaa magiaa, eli taikuutta, millä oli tarkoitus vahingoittaa, oli kiellettyä. Valkoinen magia, eli taikuutta, jolla oli hyvä tarkoitus muun muassa parantava tai onnea tuottava taikuus ei ollut kiellettyä. Keskiajalla erityisesti mustaa magiaa harjoittavia noitia vainottiin, vaikka ei niin suuresti, mitä myöhemmin luultiin. Noitavainot voimistuivat uudella ajalla, kun valkoinen magiakin katsottiin olevan kiellettyä ja noitasapatin aatteen, eli noidat matkustivat luudillaan noitasapattiin, jossa vannoivat uskollisuuttaa paholaiselle, viettivät orgioita ja irstailivat. Lisäksi Noitavasara-teoksella oli suuri osuus uuden ajan noitavainojen voimistumiseen)

Ps. @Wiljami Ruotsi-Suomea ei nykyään enää käytetä historian oppiaineessa, koska sellaista ei ole nykytutkimuksen valossa koskaan ollut, vaan se oli 1920-luvun Suomen historiankirjoituksen keksimä aate Ruotsin ja Suomen valtioliitosta).


B) Suomen lipuksi ehdotettiin karmiininsinoberinpunaista lippua, jonka keskellä oli kullankeltainen vaakunaleijona hopeanvalkoisine varustuksineen ja ruusukkeineen.

Totta (Suomen lipuksi todellakin ehdottiettiin lippua, mikä oli karmiininsinoberinpunainen, jonka keskellä oli kullankeltainen vaakunaleijona hopeanvalkoisine varustuksineen ja ruusukkeineen. Se oli myös Suomen Vaasan senaatin käyttämä lippu vuoden 1918 tammikuusta saman vuoden toukokuuhun. Sisällissodan jälkeen tästä lipusta luovuttiin, koska se muistutti liikaa punakaartilaisten lipun punaisesta väristä.)

C) Nikolai Romanov ja tämän perhe surmattiin väliaikaisen hallituksen toimesta.

Tarua (Nikolai Romanov ja tämän perhe syrjäytettiin väliaikaisen hallituksen toimesta, mutta heidät surmattiin bolshevikkien toimesta heinäkuussa vuonna 1918.)

D) Rooma jakaantui Länsi- ja Itä-Roomaksi vuonna 395 jälkeen ajanlaskumme alun.

Totta (Rooma jakaantui Länsi- ja Itä-Roomaksi vuonna 395 jälkeen ajanlaskumme alun Theodiuksen kuoltua. Myöhemmin Länsi-Rooma tuhoutui 476 jälkeen ajanlaskumme alun, kun ”barbaarit” hyökkäsivät Länsi-Roomaan. Itä-Rooma, jota myöhemmin alettiin kutsumaan Bysantin valtakunnaksi, kesti aina vuoteen 1453 jälkeen ajan laskumme alun, kunnes Osmanian valtakunta valtasi Konstantinopolin).

6. Yhdysvaltain presidenteistä on salamurhattu virkansa aikana yhteensä neljä. Mainitse näistä kaksi (0,5 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta) (Presidentin sukunimi riittää)

Abraham Lincoln, James Garfield, William McKinley ja John F. Kennedy.

(Abraham Lincolnin murhattiin vuonna 1865 John Wilkes Boothin toimesta. James Garfieldin murhasi vuonna 1881 Charles J. Guiteau. William Mckinley ammuttiin vuonna 1901 Leon Golgoz. John F. Kennedyn ampui vuonna 1965 Lee Harvey Oswald.)


7. Selitä parilla lauseella, miksi Brasiliassa puhutaan portugalia ja muissa Etelä-Amerikan maissa espanjaa. (1 piste)

Portugali ja Espanja jakoivat uudet löydetyt alueet keskenään. Tämän seurauksena Brasilia jäi Portugalille ja muu Etelä-Amerikka Espanjalle, jotka omaksuivat kyseisen maan kielen.

(Tässä vastauksessa on ollut tärkeää mainita Portugalin ja Espanjan uusien löydettyjen maiden jako keskenään ja mitä siitä seurasi. Lisäksi olen huomioinut vastauksissa vain kaksi ensimmäistä lausetta).


8. Mongolit yrittivät kaksi kertaa valloittaa Japanin. Samuraiden lisäksi, mikä luonnonilmiö esti kummallakin kerralla mongoleiden Japanin valloituspyrkimykset? (1 piste)

Taifuuni

(Tässä vastauksessa on ollut tärkeä puhua nimenomaan taifuunista. Olen antanut puolikkaan pisteen muun muassa myrskystä tai tsunamista yms. Japanilaiset alkoivat myöhemmin kutsua tätä taifuunia nimellä ”Kamikaze”, eli jumalten tuuli. Myöhemmin toisessa maailmansodassa Japanin itsemurhalentäjiä kutsuttiin nimellä ”Kamikaze”.)


9. Minkä alueen Suomi sai Neuvosto-Venäjältä Tarton rauhassa? (1 piste)

Petsamon

(Suomi sai Neuvosto-Venäjältä Tarton rauhassa Petsamon alueen. Lisäksi osan Kalastajasaarennosta, muttei kokonaan. Neuvosto-Venäjä sai puolestaan Suomelta Repolan ja Porajärven alueet).


10. Bonus-kysymys: Kylmän sodan aikana Yhdysvaltain ulkopolitiikka kuvasi yhtenä piirteenä dominoteoria. Mitä dominoteorialla tarkoitettiin ja kuinka Yhdysvallat sovelsi sitä käytännössä? (2 pistettä: 1 piste dominoteorian oikeasta teoriasta ja 1 piste kuinka Yhdysvallat sovelsi sitä käytännössä)

Domino-teoria (tunnetaan myös Trumanin oppina) syntyi Trumanin kaudella: Sen mukaan, kun yksi maa ajautuu kommunistiseksi, sen naapurimaat kaatuvat domino-palikoiden mukaan myös kommunistiseiksi. Yhdysvallat toteutti tätä oppia erityisesti 1950-1960-luvuilla muun muassa Koreassa, Vietnamissa, Kuubassa ja Etelä-Amerikan maissa.

(Tässä vastauksessa on ollut tärkeää mainita, että domino-teoria liittyy nimenomaan kommunismiin/sosialismiin. Lisäksi yksi esimerkkitapaus siitä, miten Yhdysvallat toteutti tätä teoriaa käytännössä on riittänyt täysiin pisteisiin)

Huomio bonuskysymyksestä: Siihen ei tarvitse kovin laajasti vastata: 4-6 lausetta riittää täysien 2 pisteen saavuttamiseksi riip
 
Viimeksi muokattu:

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
6. Yhdysvaltain presidenteistä on salamurhattu virkansa aikana yhteensä neljä. Mainitse näistä kaksi (0,5 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta) (Presidentin sukunimi riittää)

Abraham Lincoln, James Garfield, William McKinley ja John F. Kennedy.
Tässä oli omalta osaltani hyvä turvallinen veto. Garfield tuntui henkilöltä joka olisi tapettu toimiessaan USA:n presidenttinä, mutta kun ei muistanut etunimeä, eikä ollut varma oliko Yhdysvaltain historiassa Garfield nimistä presidenttiä niin otti helpot Lincoln ja Kennedy.

Petsamon muistamattomuus jäi harmittamaan. Toisen käsivarren muistin vaihtaneen omistussuhdetta rauhansopimuksessa, mutta nimi ei tullut millään mieleen kun vastauksia kirjasin ylös.
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jossakin vastauksissa kyseenalaistettiin nuo vaimot, joista Henrik VIII erosi/mitätöitiin, mutta Henrik VIII oli kuitenkin vihitty Katariina Aragonialaiselle ja Anna Kleveläiselle, joten kuusi vaimoa on oikea vastaus)

Huomauttaisin, että "avioliitto" Katariina Aragonialaisen kanssa ei tullut mitätöidyksi jälkikäteen, vaan se todettiin laittomaksi insestisenä. Katariina oli naimisissa Henrikin veljen, Arthurin kanssa. Kun Arthur kuoli, Henrik väitti ettei avioliittoa ollut, öh, kuinka tämän hienotunteisesti... pantu täytäntöön (pun not intended, mutta pitäkää tämä mielessä, sillä on merkitystä myöhemmin), ja siten Arthur ei oikeasti ollut ollut naimisissa Katariinan kanssa. Myöhemmin, kun Katariinasta piti päästä eroon, väitti Henrik, että avioliitto Arthurin kanssa oli sittenkin viety ihan loppuun asti, ja avioliitto Henrikin kanssa oli siten laiton ja mitätön, eikä sitä ollut koskaan solmittukaan.

Myöhemmin, Anna Kleveläisen tapauksessa, Henrik ei puolestaan hoitanut aviollisia velvollisuuksiaan, ja siten avioliittoa ei ollut laillisesti solmittu. Siten sitä avioliittoa ei koskaan solmittu. Avioliiton solmimiseksi tarvittiin nimittäin muutakin kuin papin aamen.

Siten nähdäkseni vastaus neljä pitäisi nähdäkseni hyväksyä, semminkin jos vastaaja on osoittanut olevansa tietoinen myös kahdesta muusta.

7. Selitä parilla lauseella, miksi Brasiliassa puhutaan portugalia ja muissa Etelä-Amerikan maissa espanjaa. (1 piste)

[...]Lisäksi olen huomioinut vastauksissa vain kaksi ensimmäistä vastausta [sic]).

Oletan, että jälkimmäinen tarkoittaa kahta ensimmäistä lausetta. Jos tarkastus on näin pedanttia, on aika kohtuutonta käyttää kysymyksenasettelussa epätarkkaa ilmausta "pari". (Myös esimerkkivastaus on pidempi kuin kolme lausetta, mutta kai tässä tarkoitettiin virkkeitä... :) )
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Huomauttaisin, että "avioliitto" Katariina Aragonialaisen kanssa ei tullut mitätöidyksi jälkikäteen, vaan se todettiin laittomaksi insestisenä. Katariina oli naimisissa Henrikin veljen, Arthurin kanssa. Kun Arthur kuoli, Henrik väitti ettei avioliittoa ollut, öh, kuinka tämän hienotunteisesti... pantu täytäntöön (pun not intended, mutta pitäkää tämä mielessä, sillä on merkitystä myöhemmin), ja siten Arthur ei oikeasti ollut ollut naimisissa Katariinan kanssa. Myöhemmin, kun Katariinasta piti päästä eroon, väitti Henrik, että avioliitto Arthurin kanssa oli sittenkin viety ihan loppuun asti, ja avioliitto Henrikin kanssa oli siten laiton ja mitätön, eikä sitä ollut koskaan solmittukaan.

Myöhemmin, Anna Kleveläisen tapauksessa, Henrik ei puolestaan hoitanut aviollisia velvollisuuksiaan, ja siten avioliittoa ei ollut laillisesti solmittu. Siten sitä avioliittoa ei koskaan solmittu. Avioliiton solmimiseksi tarvittiin nimittäin muutakin kuin papin aamen.

Siten nähdäkseni vastaus neljä pitäisi nähdäkseni hyväksyä, semminkin jos vastaaja on osoittanut olevansa tietoinen myös kahdesta muusta.
Oletko harkinnut uraa avioerojuristina? Tiedän pari kaveria, jotka arvostaisivat tällä hetkellä perinpohjaista mitätöintiä.
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Oletko harkinnut uraa avioerojuristina? Tiedän pari kaveria, jotka arvostaisivat tällä hetkellä perinpohjaista mitätöintiä.

Jos rouva on ollut oman veljen kanssa naimisissa, tai seksiä ei ole avioliiton aikana harrastettu, 1500-luvun purkupykälät pätenevät heillekin. Riippuu toki myös siitä, ovatko kaverisi suvereeneja hallitsijoita ja perustaneet omia kirkkokuntia?

Sinänsä on vielä todettava edellä olevasta venkoilustani, että Maria I katsottiin kuitenkin Henrikin ja Edvardin kuoltua ihan legitiimiksi lapseksi, ei avioliiton ulkopuoliseksi, että ei se laintulkinta ihan suoraviivaista ollut.

Edit. Jos ensimmäisen lauseen ehdot eivät toteudu, kannattaa vedota siihen, että rouva on harrastanut seksiä ennen avioliittoa jonkun kanssa, ja mestauttaa. Toki tällöinkin toisen lauseen ehdon on toteuduttava.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Oletan, että jälkimmäinen tarkoittaa kahta ensimmäistä lausetta. Jos tarkastus on näin pedanttia, on aika kohtuutonta käyttää kysymyksenasettelussa epätarkkaa ilmausta "pari". (Myös esimerkkivastaus on pidempi kuin kolme lausetta, mutta kai tässä tarkoitettiin virkkeitä... :) )

Joo, kahta ensimmäistä lausetta tarkoitan, joku aivopieru käynyt kirjoittaessa tuota lausetta. Mutta lausehan päättyy tietääkseni joko pisteeseen, kysymysmerkkiin tai huutomerkkiin.

Esimerkkivastaus: Portugali ja Espanja jakoivat uudet löydetyt alueet keskenään. (1 lause) Tämän seurauksena Brasilia jäi Portugalille ja muu Etelä-Amerikka Espanjalle, jotka omaksuivat kyseisen maan kielen. (2 lause)
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Joo, kahta ensimmäistä lausetta tarkoitan, joku aivopieru käynyt kirjoittaessa tuota lausetta. Mutta lausehan päättyy tietääkseni joko pisteeseen, kysymysmerkkiin tai huutomerkkiin.

Esimerkkivastaus: Portugali ja Espanja jakoivat uudet löydetyt alueet keskenään. (1 lause) Tämän seurauksena Brasilia jäi Portugalille ja muu Etelä-Amerikka Espanjalle, jotka omaksuivat kyseisen maan kielen. (2 lause)

Jos tulkitset paria pedantisti tarkoittamaan tasan kahta, niin kai lausekin menee kieliopillisesti. Tuo, josta puhut, on virke. Vaikka tämä kuuluisi kai kielipoliisi-ketjuun ennemmin.

Mutta:
Portugali ja Espanja jakoivat uudet löydetyt alueet keskenään. (1. lause)
Tämän seurauksena Brasilia jäi Portugalille (2. lause)
ja muu Etelä-Amerikka Espanjalle, (3. lause)
jotka omaksuivat kyseisen maan kielen.
(4. lause)

Mutta oikeastaan tämä on ihan sivuseikka, enkä sitä ihan tosissani heittänyt. Enemmän kiinnitin huomiota siihen, että puhuit "parista" ja et lukenut kahta lausetta enempää, vaikka "pari lausetta" ei ole eksakti ilmaus. "Pari lauseita" olisi.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Jos tulkitset paria pedantisti tarkoittamaan tasan kahta, niin kai lausekin menee kieliopillisesti. Tuo, josta puhut, on virke. Vaikka tämä kuuluisi kai kielipoliisi-ketjuun ennemmin.

Mutta:
Portugali ja Espanja jakoivat uudet löydetyt alueet keskenään. (1. lause)
Tämän seurauksena Brasilia jäi Portugalille (2. lause)
ja muu Etelä-Amerikka Espanjalle, (3. lause)
jotka omaksuivat kyseisen maan kielen.
(4. lause)

Mutta oikeastaan tämä on ihan sivuseikka, enkä sitä ihan tosissani heittänyt. Enemmän kiinnitin huomiota siihen, että puhuit "parista" ja et lukenut kahta lausetta enempää, vaikka "pari lausetta" ei ole eksakti ilmaus. "Pari lauseita" olisi.

Äidinkieli ei ole koskaan ollut vahvin osa-alueeni.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Harmittaa tuo lippuvastaus - jostain syystä on silmiin syöpynyt joku tunnettu poliittinen pilapiirros tai postikortti, jossa ei todellakaan ollut mitään pirun hopearuusukkeita. Rumahan se lippu oli kuin piru ja epäpohjoismainen, väistettiin luoti siinä, ruusuja tai ei.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Harmittaa tuo lippuvastaus - jostain syystä on silmiin syöpynyt joku tunnettu poliittinen pilapiirros tai postikortti, jossa ei todellakaan ollut mitään pirun hopearuusukkeita. Rumahan se lippu oli kuin piru ja epäpohjoismainen, väistettiin luoti siinä, ruusuja tai ei.

Kyseinen lippuhan on pienoiskoossa osana Suomen puolustusvoimien lippua.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
On seuraavan Historia-visan aika! Deadline vastausten antamiseen on ensi viikon maanantai 4.10.2021 kello 21.00. Vastaukset edelleen spoiler-tageihin! Googlea tai muita apuvälineitä ei saa käyttää vastausten etsimiseen. Lisäksi mainitsen tässä vaiheessa, että noudattakaa tehtävänantoa! Tästä eteenpäin ylimääräisiä vastauksia ei huomioida ollenkaan vastauksia, vaan tehtävänannon määräämä määrä!

1. Mitä taktiikkaa natsi-Saksa käytti hyökätessään Belgiaan, Hollantiin ja Ranskaan vuonna 1940?(1 piste)

2. Mainitse kaksi Kiinan muinaista dynastiaa. (0,5 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta)

3. Kuka loi suomen kirjakielen? (1 piste oikeasta etunimestä ja sukunimestä)

4. Mistä muinaisen Egyptin maanviljelys oli erityisesti riippuvainen? (1 piste oikeasta vastauksesta)

5. Totta vai tarua (kustakin oikeasta vastauksesta saa 0,25 pistettä). Vastaa, onko väite totta vai tarua.

A) Pääosa republikaani-puolueesta kannatti ennen Yhdysvaltain sisällissodan alkua mustien orjuutta.

B) Rutto saapui Eurooppaan italialaisten kauppiaiden mukana.

C) Pietarin kaupunki (Saint Petersburg) on nimitty Pietari Suuren mukaan.

D) Helsinki perustettiin vuonna 1550 Kustaa Vaasan toimesta.

6. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen syntyi uusi valtioita. Mainitse näistä neljä (0,25 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta)

7. Missä Yhdysvaltain osavaltiossa tapahtui 29.12.1890 Wounded Kneen verilöyly? (1 piste oikeasta osavaltiosta)

8. Millä nimellä Jeanne d'Arc myös tunnetaan/tunnettiin? (1 piste)

9. Mikä oli Suomessa viljellyin viljelykasvi ennen perunan tuloa Suomeen? (1 piste oikeasta viljelykasvista)

10. Suomen toisen maailmansodan jälkeistä ulko- ja sisäpolitiikkaa kuvasi termi suomettuminen. Mitä suomettuminen tarkoitti ja anna joku esimerkki siitä, miten se näkyi joko Suomen ulko- tai sisäpolitiikassa? (1 piste suomettumisen oikeasta merkityksestä ja 1 piste yhdestä esimerkistä, miten se näkyi Suomen ulko- tai sisäpolitiikassa)

Tägään edellisiin historia-visailuihin osallistujat:

@J.C.S.
@KwutsNI
@Denverin Munasyndi
@Ollakseni
@heikkik
@Wiljami
@mjr
@FASlapsi
@Hiltsu04
@Pisin Kääpiö 186cm
@Proffa_20
@finnjewel
@Hatchetman (Onko pelikiellossa?)
@NDT665
@Turha Kaukalo
@Virveliä kainaloon
@Buster
@Hols Nilgerssön
@Hauptmann
@CuJo#31
@lade
@MegaForce
@Peltinen
@CreaseMonkey
@sekolust
@Jj
@Unkka
@stairox
@Everton
@Dynamo
@Purkan Jauhaja
@Mastokaupunki
@redpecka
@Moto
@Raimoton
@Roger Moore
@Aatelinen
@Snacilep
@banaaninviljelijä
@Tjapalala
@L. Paraske
@Numero66
@WarWas
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
1. Mitä taktiikkaa natsi-Saksa käytti hyökätessään Belgiaan, Hollantiin ja Ranskaan vuonna 1940?(1 piste)
Blitzkrieg, salamasota

2. Mainitse kaksi Kiinan muinaista dynastiaa. (0,5 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta)
Ming ja Ding. Ensimmäinen akuankasta, toinen päästä.

3. Kuka loi suomen kirjakielen? (1 piste oikeasta etunimestä ja sukunimestä)
Mikael Agricola

4. Mistä muinaisen Egyptin maanviljelys oli erityisesti riippuvainen? (1 piste oikeasta vastauksesta)
Niilin tulvimisesta

5. Totta vai tarua (kustakin oikeasta vastauksesta saa 0,25 pistettä). Vastaa, onko väite totta vai tarua.

A) Pääosa republikaani-puolueesta kannatti ennen Yhdysvaltain sisällissodan alkua mustien orjuutta.
tarua

B) Rutto saapui Eurooppaan italialaisten kauppiaiden mukana.
totta

C) Pietarin kaupunki (Saint Petersburg) on nimitty Pietari Suuren mukaan.
totta

D) Helsinki perustettiin vuonna 1550 Kustaa Vaasan toimesta.
totta

6. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen syntyi uusi valtioita. Mainitse näistä neljä (0,25 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta)
Suomi, Viro, Puola, Tshekkoslovakia

7. Missä Yhdysvaltain osavaltiossa tapahtui 29.12.1890 Wounded Kneen verilöyly? (1 piste oikeasta osavaltiosta)
Teksas

8. Millä nimellä Jeanne d'Arc myös tunnetaan/tunnettiin? (1 piste)
Orleansin neitsyt

9. Mikä oli Suomessa viljellyin viljelykasvi ennen perunan tuloa Suomeen? (1 piste oikeasta viljelykasvista)
Ohi, en edes uskalla arvata.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
1. Mitä taktiikkaa natsi-Saksa käytti hyökätessään Belgiaan, Hollantiin ja Ranskaan vuonna 1940?(1 piste)
- Salamasota (Blitzkrieg)

2. Mainitse kaksi Kiinan muinaista dynastiaa. (0,5 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta)
- Han, Ming

3. Kuka loi suomen kirjakielen? (1 piste oikeasta etunimestä ja sukunimestä)
- Mikael Agricola

4. Mistä muinaisen Egyptin maanviljelys oli erityisesti riippuvainen? (1 piste oikeasta vastauksesta)
- Niilin tulvista

5. Totta vai tarua (kustakin oikeasta vastauksesta saa 0,25 pistettä). Vastaa, onko väite totta vai tarua.

A) Pääosa republikaani-puolueesta kannatti ennen Yhdysvaltain sisällissodan alkua mustien orjuutta.
- tarua

B) Rutto saapui Eurooppaan italialaisten kauppiaiden mukana.
- totta

C) Pietarin kaupunki (Saint Petersburg) on nimitty Pietari Suuren mukaan.
- totta

D) Helsinki perustettiin vuonna 1550 Kustaa Vaasan toimesta.
- totta

6. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen syntyi uusi valtioita. Mainitse näistä neljä (0,25 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta)
- Tshekkoslovakia, Suomi, Viro, Jugoslavia.

7. Missä Yhdysvaltain osavaltiossa tapahtui 29.12.1890 Wounded Kneen verilöyly? (1 piste oikeasta osavaltiosta)
- Montana

8. Millä nimellä Jeanne d'Arc myös tunnetaan/tunnettiin? (1 piste)
- Orleansin neitsyt

9. Mikä oli Suomessa viljellyin viljelykasvi ennen perunan tuloa Suomeen? (1 piste oikeasta viljelykasvista)
- Nauris

10. Suomen toisen maailmansodan jälkeistä ulko- ja sisäpolitiikkaa kuvasi termi suomettuminen. Mitä suomettuminen tarkoitti ja anna joku esimerkki siitä, miten se näkyi joko Suomen ulko- tai sisäpolitiikassa? (1 piste suomettumisen oikeasta merkityksestä ja 1 piste yhdestä esimerkistä, miten se näkyi Suomen ulko- tai sisäpolitiikassa)
- Neuvostoliiton myötäily ja sen arvostelemisen kieltäminen. Esimerkkinä vaikka Olavi Hongan presidenttiehdokkuuden estäminen.

Nämä tuntuivat helpommilta kuin aikaisemmat. Saa sitten nähdä, oliko se vaan tunne.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
1. Salamasota taktiikkaa (Blitzkrieg), jossa jalkaväki, ilmavoimat, tykistö ja panssaroidut joukot toimivat miltei saumattomasti yhdessä.
2. Qin ja Han
3. Mikael Agricola
4. Niilin tulvimisesta.
5.
A) Tarua
B) 1300-luvulla? Totta
C) Totta
D) Tarua
6. Suomi, Viro, Latvia ja Liettua
7. Montana
8. Joan of Arc? Kryptinen kysymys
9. Lanttu
10. Suomettuminen oli Länsi-Saksasta alkunsa saanut termi jolla tarkoitettiin sitä, että maa muuttuu Suomen kaltaiseksi. Käytännössä annetaan oma ulko- ja sisäpolitiikka jonkun toisen maan päätettäväksi. Yksi tapa jolla tämä näkyi oli se ettei yksikään suomalainen kustantamo uskaltanut julkaistan Solzhenitsynin Vankileirien saaristo kirjaa 1970-luvulla vaan suomeksi se käännettiin ja julkaistiin Ruotsissa. Tämä käännös nosti siitä huolimatta välikysymyksen Eduskunnassa.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Nyt on helppoja, vaikka en kaikkia muistakaan.
1. Salamasota
2. Song ja Ming
3. Mikael Agricola
4. Niilin tulvista.
5.
Tarua,
Tarua, (rottien mukana se tuli)
Totta,
Totta

6. Oliko tässä joku ajallinen loppuraja?
Nooh, Suomi, Viro, Latvia ja Liettua.
7. Olen lukenut kirjan. Ehkä raskain koskaan lukemani kirja. En kyl muista osavaltiota. Veikataan Wyoming.
8. Orleansin neitsyt.
9. Lanttu.
10. Termin selitys: kumarrettiin itään (Neuvostoliittoon) kieli ruskeana, mutta samaan aikaan yritettiin olla pyllistämättä länteen.

Esimerkki: Ei liitytty Euroopan Neuvostoon, (eikä sitä myötä Euroopan ihmisoikeussopimukseen), kun oltiin niin "puolueettomia". Oltiinkin sitten Euroopan kapitalistisista maista kai ainoa, joka ei liittynyt. :(
 

redpecka

Jäsen
1. Mitä taktiikkaa natsi-Saksa käytti hyökätessään Belgiaan, Hollantiin ja Ranskaan vuonna 1940?(1 piste) X

2. Mainitse kaksi Kiinan muinaista dynastiaa. (0,5 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta) Ming-dynastia ja jos Mao on jo saavuttanut muinaisen dynastian aseman niin sitten se.

3. Kuka loi suomen kirjakielen? (1 piste oikeasta etunimestä ja sukunimestä) Mikael Agricola

4. Mistä muinaisen Egyptin maanviljelys oli erityisesti riippuvainen? (1 piste oikeasta vastauksesta) Niili-joesta ja sitä hyödynnettiin myös tekemällä kastelukanavia ja ehkä padottiin tuolta ja sieltä.

5. Totta vai tarua (kustakin oikeasta vastauksesta saa 0,25 pistettä). Vastaa, onko väite totta vai tarua.

A) Pääosa republikaani-puolueesta kannatti ennen Yhdysvaltain sisällissodan alkua mustien orjuutta. totta

B) Rutto saapui Eurooppaan italialaisten kauppiaiden mukana. tarua

C) Pietarin kaupunki (Saint Petersburg) on nimitty Pietari Suuren mukaan. tarua

D) Helsinki perustettiin vuonna 1550 Kustaa Vaasan toimesta. totta

6. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen syntyi uusi valtioita. Mainitse näistä neljä (0,25 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta) Saksa, Suomi, en pysty edes arvaa enempää. Toisen MM jälkeen heittäisin enemmän arvauksia.

7. Missä Yhdysvaltain osavaltiossa tapahtui 29.12.1890 Wounded Kneen verilöyly? (1 piste oikeasta osavaltiosta) Raaputan noppaa ja arvaan: Carolina

8. Millä nimellä Jeanne d'Arc myös tunnetaan/tunnettiin? (1 piste) Orleansin neitsytkö se nyt oli. Sori jos meni väärin, mutta olen niin ällikällä lyöty aina lukiessani tästä sotaveteraanista kun kaikkien vaiheiden jälkeen hänet poltetaan 19-VUOTIAANA!! Minä kun olin 19v en ollut ollut missään sodassa vielä eikä kukaan tahtonut minua polttaa, saati että olisin johdattanut ranskalaisia joukkoja mestaruuteen.

Pyhimykseksi pissis on sittemmin Vatikaanin toimesta lyöty. Luc Bessonin leffa on hyvä ja sitä sai metsästää sata vuotta kunnes jostain ei-brittilähteestä löytyi kyrillisillä tekstityksillä. Eläköön Jean D'Ark!


9. Mikä oli Suomessa viljellyin viljelykasvi ennen perunan tuloa Suomeen? (1 piste oikeasta viljelykasvista) Vehnä

10. Suomen toisen maailmansodan jälkeistä ulko- ja sisäpolitiikkaa kuvasi termi suomettuminen. Mitä suomettuminen tarkoitti ja anna joku esimerkki siitä, miten se näkyi joko Suomen ulko- tai sisäpolitiikassa? (1 piste suomettumisen oikeasta merkityksestä ja 1 piste yhdestä esimerkistä, miten se näkyi Suomen ulko- tai sisäpolitiikassa)
Suomettuminen tarkoitti Neuvostoliittoon päin mielistelyä. Se oli 50+ -luvun politiikkaa sodan jälkikurjimuksissa ja ei rohjettu olla ulkopoliittisesti Neukkuja vastaan. Konkreettista esimerkkiä en osaa.
 

CreaseMonkey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
1. Mitä taktiikkaa natsi-Saksa käytti hyökätessään Belgiaan, Hollantiin ja Ranskaan vuonna 1940?(1 piste)

Salamasotaa

2. Mainitse kaksi Kiinan muinaista dynastiaa. (0,5 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta)

Ming ja Jung

3. Kuka loi suomen kirjakielen? (1 piste oikeasta etunimestä ja sukunimestä)

Mikael Agricola

4. Mistä muinaisen Egyptin maanviljelys oli erityisesti riippuvainen? (1 piste oikeasta vastauksesta)

Niilin tulvista

5. Totta vai tarua (kustakin oikeasta vastauksesta saa 0,25 pistettä). Vastaa, onko väite totta vai tarua.

A) Pääosa republikaani-puolueesta kannatti ennen Yhdysvaltain sisällissodan alkua mustien orjuutta.

Tarua

B) Rutto saapui Eurooppaan italialaisten kauppiaiden mukana.

Totta

C) Pietarin kaupunki (Saint Petersburg) on nimitty Pietari Suuren mukaan.

Totta

D) Helsinki perustettiin vuonna 1550 Kustaa Vaasan toimesta.

Totta

6. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen syntyi uusi valtioita. Mainitse näistä neljä (0,25 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta)

Suomi, Viro, Unkari ja Liettua

7. Missä Yhdysvaltain osavaltiossa tapahtui 29.12.1890 Wounded Kneen verilöyly? (1 piste oikeasta osavaltiosta)

Georgia

8. Millä nimellä Jeanne d'Arc myös tunnetaan/tunnettiin? (1 piste)

Orleansin neitsyt

9. Mikä oli Suomessa viljellyin viljelykasvi ennen perunan tuloa Suomeen? (1 piste oikeasta viljelykasvista)

Ruis

10. Suomen toisen maailmansodan jälkeistä ulko- ja sisäpolitiikkaa kuvasi termi suomettuminen. Mitä suomettuminen tarkoitti ja anna joku esimerkki siitä, miten se näkyi joko Suomen ulko- tai sisäpolitiikassa? (1 piste suomettumisen oikeasta merkityksestä ja 1 piste yhdestä esimerkistä, miten se näkyi Suomen ulko- tai sisäpolitiikassa)

Suomettumien tarkoittaa sitä, että Suomi otti omassa sisä- ja ulkopolitiikassaan huomioon Neuvostoliiton kannat, jopa määräävänä elementtinä. Esimerkkinä vaikka NL:n vaikutus siihen keitä tasavallan presidentti nimitti pääministeriksi, Johannes Virolainen taisi olla esimerkiksi tällainen persona non grata Neuvostoliiton mielestä.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
1. Blitzkrieg
2. Ming, Han. Kommunistista dynastiaa ei varmaankaan laskettaisi?
3. Mikael Agricola
4. Niilin tulvat
5. A) Totta, B) Totta*, C) Tarua (Pyhän Pietarin), D) Totta. *Taisivat olla tarkalleen ottaen venetsialaisia, Italian liittovaltiota ei mahtanut vielä olla olemassa. Kuitenkin silloisten kaupunkivaltiolaisten nimittäminen italialaisiksi on varsin käypäistä.
6. Ähäkutti, kun visanpitäjä ei sanonut, kuinka pian ensimmäisen maailmansodan jälkeen. No, kokeilenpa kuitenkin olla asiallinen ja arvata tässä ehkä tarkoitettuja maita: Suomi, Puola, Liettua, Tšekkoslovakia
7. Tähän liittyy alkuperäisasukkaita ja tästä on kirja Haudatkaa sydämeni Wounded kneehin, josta olen nähnyt kannen. Ei harmainta hajua vastauksesta, mutta näppituntumalla tässä voitaisiin kuitenkin hakea jotain muuta kuin sitä perinteisintä Texas - Arizona - New Mexico -cowboy-aluetta. Kokeillaan vaikkapa Etelä-Dakota
8. Orleansin neitsyt
9. Ohra
10. Neukkujen myötäilyä yrittäen kuitenkin olla osa länttä. Konkreettinen esimerkki oli Kekkosen ylipitkä valtakausi.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
1. Mitä taktiikkaa natsi-Saksa käytti hyökätessään Belgiaan, Hollantiin ja Ranskaan vuonna 1940?(1 piste)
- Salamasota (blitzkrieg)

2. Mainitse kaksi Kiinan muinaista dynastiaa. (0,5 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta)
- Ming ja Zhang

3. Kuka loi suomen kirjakielen? (1 piste oikeasta etunimestä ja sukunimestä)
- Mikael Agricola

4. Mistä muinaisen Egyptin maanviljelys oli erityisesti riippuvainen? (1 piste oikeasta vastauksesta)
- Niilin tulvista, jotka toivat kosteutta ja ravinteita pelloille

5. Totta vai tarua (kustakin oikeasta vastauksesta saa 0,25 pistettä). Vastaa, onko väite totta vai tarua.

A) Pääosa republikaani-puolueesta kannatti ennen Yhdysvaltain sisällissodan alkua mustien orjuutta.
- Tarua. Yllätyin itse, kun luin viime talvena että demokraatit olivatkin niitä jotka kannattivat orjuuden jatkamista

B) Rutto saapui Eurooppaan italialaisten kauppiaiden mukana.
- Totta, arvaan.

C) Pietarin kaupunki (Saint Petersburg) on nimitty Pietari Suuren mukaan.
- Totta, tai sitten pirullinen kompa, sillä Pietari Suuri perusti Pietarin

D) Helsinki perustettiin vuonna 1550 Kustaa Vaasan toimesta.
- Totta, arvaan vaikka en olekaan varma vuosiluvusta tai Kustaasta.

6. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen syntyi uusi valtioita. Mainitse näistä neljä (0,25 pistettä kustakin oikeasta vastauksesta)
- Neuvostoliitto, Saksa, Itävalta, Unkari

7. Missä Yhdysvaltain osavaltiossa tapahtui 29.12.1890 Wounded Kneen verilöyly? (1 piste oikeasta osavaltiosta)
- Tuttu lähinnä Miljoonasateen rokkibändinä tämä Wounded Knee, mutta inkkareihin ja länkkäreihin se liittynee. Veikataan nyt rokkibänditeemalla vaikkapa Kansas.

8. Millä nimellä Jeanne d'Arc myös tunnetaan/tunnettiin? (1 piste)
- Orleansin neitsyt

9. Mikä oli Suomessa viljellyin viljelykasvi ennen perunan tuloa Suomeen? (1 piste oikeasta viljelykasvista)
- Voisikohan olla nauris.

10. Suomen toisen maailmansodan jälkeistä ulko- ja sisäpolitiikkaa kuvasi termi suomettuminen. Mitä suomettuminen tarkoitti ja anna joku esimerkki siitä, miten se näkyi joko Suomen ulko- tai sisäpolitiikassa? (1 piste suomettumisen oikeasta merkityksestä ja 1 piste yhdestä esimerkistä, miten se näkyi Suomen ulko- tai sisäpolitiikassa)
- Suomettuminen oli ulkomaalaisten (muistaakseni saksalaisten) keksimä halventava nimi Suomen politiikalle, jonka kuvailtiin olleen yltiövarovaista Neuvostoliiton suhteen. Esimerkiksi tietynlainen itsesensuuri on yksi suomettumisen muodoista: Suomessa ei ollut tapana puhua julkisesti pahaa Neuvostoliitosta ja etenkään jatkosodasta ei haluttu puhua kovin rehellisesti.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös