Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 994 827
  • 81 131

Patarouva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Satakunnan Kansassa tänään juttu, jossa on haastateltu Satakunnan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Petteri Lankista.

Laitetaan vähän lukuja ja hintoja.


”Satakunnassa on viime viikkoon mennessä yhteensä 95 886 koronanäytettä, joista 8075 oli vasta-aineita mittaavia antigeenitestejä ja pääosa yleisessä käytössä olevia PCR-testejä.
– Antigeenitestien tuloksetkin on tarkastettu PCR-testillä, sillä vasta-ainetestiä ei voida luotettavasti käyttää akuutin taudin diagnostiikkaan. Vasta-ainetestejä on tehty vain joitakin kymmeniä, eikä niistä muodostu merkittävää kustannusta.

Yhden PCR-tutkimuksen hinta on 75 euroa, mikä teki reilusti yli 7 miljoonan euron laskun sairaanhoitopiirille viime vuonna. Silti koronatesti tulee halvemmaksi kuin vuodeosastohoito, minkä keskimääräinen hinta on 750 euroa per hoitopäivä.

– Yhden hoitopäivän kustannus vastaa lähes kymmenen koronanäytteen kustannusta. Testeihin tulee siis hakeutua yhä pienellä kynnyksellä, jotta tartunnat havaitaan pian. Näin ehkäistään tartuntojen leviäminen, Lankinen painottaa.


Koronan takia vuodeosastohoitoa on tarvinnut Satakunnassa viime viikkoon mennessä 58 henkilöä. Heidän keskimääräinen hoitoaika vuodeosastolla on ollut noin viisi vuorokautta, mikä on tehnyt yhteensä noin 217 500 euron laskun.

– Tämän lisäksi alueen perusterveydenhuollon vuodeosastoilla on hoidettu 12 potilasta, missä oli myös pitkiäkin hoitojaksoja iäkkäillä potilailta, Lankinen sanoo.

Satasairaalan teho-osastolla koronan takia on puolestaan ollut neljä potilasta.

– Hoitoajoissa on vaihtelua, mutta keskimäärin hoitoaika on 13 vuorokautta. Tehohoitopäivän sairaalan sisäinen laskutus on 3500 euroa vuorokaudessa, Lankinen summaa.”
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Onko sinulla jotain dataa tämän tueksi, että korona tarttuisi nyt lähinnä viini- / lautapeli-iltamissa?
Ei ole, ihan oli omaa pohdintaa.

Kaikkea muuta on jo käytännössä rajoitettu siltä osin, kun se on järkevissä rajoin mahdollista. Kauppareissut eivät ole kovin suuri riski, ja kouluja taas on vaikea sulkea etenkään pienten lasten kohdalla.
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Tänään 726 tartuntaa, ja viikko sitten 804. Suunta on hyvä, vaikka viranomaiset muuta väittäisi.

Päiväkohtaiset lukemat on vähän huono mittari kun koontapäivät ei aina satu yhteen mutta jos oikein osasin laskimeen näpytellä niin 7 viimeisintä päivää ollut 142 tartuntaa vähemmän kuin sitä edeltävät 7 päivää.
Worldometerlukemilla.
Eli suunnasta sama näkemys.
 

Masentaja

Jäsen
Tähän ei tartte kuin yhden sellaisen päivän että "oho, vähän tuloksien tulo kesti, saastutitte 10 000 ihmistä". Se että nyt on laskua niin ei tarkoita että kokonaisuus on laskussa. Tarvitaan se yksi päivä että taas "tulee muutamalta päivältä" jonkun jumin takia isompia lukemia ja hoplaa, tonni paukkuu. Sairaalahoidon kuormitus tulee viiveellä ja se ei löhduta yhtään että "kyllä tää tästä muutamassa viikossa helpottaa". Se tuollainen 27vrk tehojakso kuten Virralla oli on aika saakelin pitkä jos ollaan siellä hilkulla riittääkö kapasiteetti.

Ei juhlita vielä. Näin jokeri-fanina on tottunut siihen että ei hätää pojat, kyllä se vielä vituiksi menee!
 

ISH

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, HIFK, Arsenal
Korona riehunut Suomessa jo reilusti toista vuotta enkä edelleenkään tunne ketään, joka olisi sairastunut koronaan. Ja tunnen pelkästään ammattini puolesta satoja ihmisiä nimeltä. Asun Nurmijärvellä.

Mutta ei kai se mikään ihme ole kun hurjat 1% on sairastunut.
 

SFedo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Red Wings
Tääkin on asia, joka näissä uutisoinneissa ja infoissa välillä mietityttää. Eli tarkoittaako täysi täyttä ja sitä että lopuilla se on game over. Mihin jäivät ne vuosi sitten kovalla medianäkyvyydellä esitetyt tehohoitopaikkojen kapasiteetin nostot. Ovatko ne jo käytössä?

Aikoinaan jouduin viettämään reilu 60vrk TAYS:n teho-osaistoilla ja omaisten huoneissa ja siellä tuli sitä maailmaa nähtyä. Välillä oli tyhjää välillä täyttä, välillä sitten potilaita siirreltiin ja tehtiin järjestelyitä.

Sairaalakapasiteetin loppuminen on huono juttu, sitä en kiellä mutta eikö rokotukset tähän ole vaikuttaneet positiivisesti? Enkä usko hetkeäkään, että sairaaloista todetaan kolarin uhrille että "sori, täyttä", jos sinne on juuri tuotu se viimeisin koronapotilas. Tämä toki ihan omaa mutua. Ehkä lyövät ovet lukkoon ja samanlaisen numeronäytön päivystyksen oveen mitä eri parkkihallien ovissa. Näkee lanssikuskitkin sitten onko tilaa 012 paikkaa vai 000.
Kyllä ainakin minulle täysi tarkoittaa täysi. Enkä todellakaan haluaisi olla sen lääkärin housuissa joka arpoo että kuka jää ilman hoitoa ja millä perusteella. Pullonkaulanahan ei ole laitteiden puute, vaan osaavan henkilökunnan puute. Ei teho-osaston henkilökuntaa vuodessa kouluteta, ja taitaa virtaus olla noista hommista tällä hetkellä poispäin. Enkä kyllä ihmettele kun katsoo millaisissa vermeissä ja paineissa siellä henkilökunta joutuu täyden työpäivän tekemään. Siellä ei nimittäin paljon itketä että "joutuu maskia käyttämään".

Ei tietenkään sille uhrille todeta että "täyttä". Hänet todennäköisesti siirretään johonkin toiseen sairaalaan jossa on vielä tilaa. Toistaiseksi.
 

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Suomen uudet 726 ilmoitettua koronavirustartuntaa jakaantuivat seuraavasti:

Helsinki ja Uusimaa 409
Helsinki 228
Vantaa 58
Espoo 68
Järvenpää 4
Kerava 12
Nurmijärvi 2
Kirkkonummi 4
Porvoo 3
Hyvinkää 9
Tuusula 4
Lohja 1
Vihti 2
Sipoo 2
Kauniainen 2
Karkkila 8
Askola 2

Varsinais-Suomi 131
Turku 90
Kaarina 6
Salo 7
Raisio 10
Lieto 5
Uusikaupunki 1
Naantali 2
Paimio 1
Loimaa 1
Laitila 2
Rusko 3
Pöytyä 2
Marttila 1

Pirkanmaa 40
Tampere 25
Ylöjärvi 1
Nokia 2
Kangasala 1
Valkeakoski 4
Pirkkala 1
Sastamala 2
Jämsä 1
Akaa 1
Pälkäne 1
Ruovesi 1

Pohjois-Pohjanmaa 9
Oulu 6
Ii 1
Pyhäjoki 1
Siikalatva 1

Etelä-Pohjanmaa 2
Seinäjoki 2

Keski-Suomi 24
Jyväskylä 15
Laukaa 5
Äänekoski 1
Saarijärvi 1
Toivakka 6*

* Toivakassa täyttyi 5 koronavirustapauksen rajapyykki ja sieltä on todennäköisesti ilmoitettu 2 uutta koronavirustapausta

Vaasa (alue) 5
Vaasa 2
Vöyri 2
Laihia 1

Kanta-Häme 17
Hämeenlinna 5
Riihimäki 3
Janakkala 1
Forssa 6
Tammela 2

Päijät-Häme 26
Lahti 21
Hollola 1
Heinola 1
Orimattila 1
Pukkila 1
Kärkölä 1

Satakunta 10
Pori 3
Eura 3
Ulvila 1
Kankaanpää 1
Säkylä 2

Pohjois-Savo 9
Kuopio 9

Etelä-Savo 16
Mikkeli 12
Pieksämäki 3
Juva 1

Kymenlaakso 8
Kouvola 3
Kotka 5

Etelä-Karjala 13
Lappeenranta 11
Imatra 1
Ruokolahti 1

Pohjois-Karjala 3
Joensuu 2
Lieksa 1

Lappi 1
Kittilä 1

Ahvenanmaa 2
Maarianhamina -1
Jomala 2

Kainuu 1
Kajaani 1
 

lunar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Real Madrid
Kaikki koulut vaan etäopetukseen. Siihen tuskin vaan koskaa Suomessa mennään.
Anna kun arvaa, sinulla ei ole kouluikäisiä lapsia? Tämä viime keväinen ala-asteiden siirtäminen etäopetukseen oli jälkikäteen ajatellen todella idioottimaista touhua. Nyt se olisi vielä typerämpää kun tietoa viruksesta ja sen leviämisestä on paljon.
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
@SFedo @mjr hienosti teiltä meni koko viestin pointti ohi siitä kuinka tässä on hallituksen/thl:n/HUS:n ja muiden toimesta peloteltu viime syksystä alkaen veitsenterällä olemisesta ja nyt kun se paska osui tuulettimeen, niin teitä ihmetyttää miten löytyy kansalaisia keneen tuo viestintä ei uppoa.

Virolaisiin rekkakuskeihin liittyen, tuossahan on vain kyse haasteesta johon ei haluta löytää ratkaisua. Turha alkaa @SFedo jeesustelemaan rahtiliikenteessä pysäyttämisestä, ennemmin näen että viranomaisten pitää olla sen verran ongelmanratkaisukykyisiä, että priorisoivat tuon porukan testaamisen rajoilla tai siellä lähtösatamassa, jolloin se pysähdys jää lyhyeksi (pikatesteillä tulos saadaan kait alle 30min). Toki ymmärrän, että tällainen innovatiivisuus tuntuu mahdottomalta julkisella sektorilla.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Hah. Itellä lyhimmälle rajapaikalle linnuntietä 29km ja 85km pisimmälle rajapaikalle linnuntietä.
Ilmankos olet kepulainen. Ja ettei jää epäselväksi niin ne hymiöt tähän.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Lert

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Täältä kun löytyy näitä tilastoniiloja, jotka jaksavat seurata tartuntatilanteen etenemistä, niin näettekö miten Vantaan 14pv tilanne on kehittynyt? Oma mutuilu sanoisi, että pienessä laskussa ja kaupunki on saanut seurannan kuntoon, mutta en ole löytänyt tilastoa josta seurata.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Toivon oikeasti, että hallitus vielä muuttaa linjaansa kunnanrajojen ylittämisen suhteen. Se, että tuhannet kauniaislaiset lähtevät jonain aurinkoisena huhtikuisena sunnuntaina pienelle ulkoilmareippailulle, mutta eivät missään tapauksessa saa ylittää rajaa Espoon puolelle on inhimillisesti ajateltuna väärin ja teoriassa voi olla myös riski epidemian kannalta, kun pinta-alaltaan pienen kaupungin omat polut ruuhkautuvat. -Periaatteessa verrattavissa siieen, etteivät lauttasaarelaiset saisi poistua saareltaan, tai korsolaiset Korsosta, mutta heilläpä on isot alueet käytössään, mutta Granin väellä ei.

Joku yhteyksiä/vaikutusmahdollisuuksia omaava voisi oikeasti nostaa asian esiin?
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
eli jos asut vaikka Vantaalla ja joka päivä menet junalla ja metrolla esim. Itäkeskukseen TÖIHIN. Olet töissä kaupassa jossa kohtaa päivittäin satoja ihmisiä. Jos saat Koronan niin oma syy kun et noudata rajoituksia?

Nyt on niin selvä tahallinen väärinymmärtäminen ja 2min jäähyn paikka kyseessä, että en edes jaksa alkaa asiaa oikomaan.
 

SFedo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Red Wings
@SFedo @mjr hienosti teiltä meni koko viestin pointti ohi siitä kuinka tässä on hallituksen/thl:n/HUS:n ja muiden toimesta peloteltu viime syksystä alkaen veitsenterällä olemisesta ja nyt kun se paska osui tuulettimeen, niin teitä ihmetyttää miten löytyy kansalaisia keneen tuo viestintä ei uppoa.

Virolaisiin rekkakuskeihin liittyen, tuossahan on vain kyse haasteesta johon ei haluta löytää ratkaisua. Turha alkaa @SFedo jeesustelemaan rahtiliikenteessä pysäyttämisestä, ennemmin näen että viranomaisten pitää olla sen verran ongelmanratkaisukykyisiä, että priorisoivat tuon porukan testaamisen rajoilla tai siellä lähtösatamassa, jolloin se pysähdys jää lyhyeksi (pikatesteillä tulos saadaan kait alle 30min). Toki ymmärrän, että tällainen innovatiivisuus tuntuu mahdottomalta julkisella sektorilla.
Ei kun sinulta meni pointti ohi. En minä ihmetellyt että löytyy ihmisiä johon viestintä ei uppoa. Ihmettelin vain että onko niitä tosiaan suhteessa niin paljon vai onko tänne Jatkoaikaan kirjoittavissa suhde jotenkin vääristynyt. Se että ollaan oltu syksystä lähtien veitsenterällä saattaa johtua siitä että olosuhteet ovat tässä matkan varrella jatkuvasti muuttuneet. Jolloin pitää reagoida.

Ei tässä kukaan mielestäni rekkakuskeihin liittyen mitään jeesustele. Niinkuin viisasta mielestäni on, tavaraliikennettä ei ole hankaloitettu millään tavalla. En tiedä onko minkäänlaista tietoa siitä että rekkakuskien maahantulo olisi epidemiologinen ongelma noin niinkuin isossa kuvassa. Onko sinulla?
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Sairaalaluvut ja teholuvut kivasti laskussa.
  • Tautiin liittyviä kuolemia on raportoitu yhteensä 815 (+4*)
  • Erikoissairaanhoidon osastoilla olevien potilaiden määrä: 157 (-4*)
  • Perusterveydenhuollon osastoilla olevien potilaiden määrä: 71 (-1*)
  • Teho-osastoilla olevien potilaiden määrä: 59 (-3*)
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Nyt silmä käteen.

No kun tähän nyt niin monen toimesta on tartuttu ja tekstiäni on ollut vaikea ymmärtää niin tarkennetaan:

Tarkoitin tietenkin sellaisia tahallisia rikkomuksia, jotka eivät ole välttämättömiä. Eli "en käytä maskia, koska se on noloa", "menen rokotustenvastaiseen mielenosoitukseen, koska en usko niihin", "tänään mennään 18 kaverin kanssa saunomaan" jne.

Ajattelin tämän olevan päivänselvää mitä tarkoitin kun asiayhteys lainaamaani viestiin (ja siihen viestilankaan) oli mielestäni varsin selkeä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Ei tässä kukaan mielestäni rekkakuskeihin liittyen mitään jeesustele. Niinkuin viisasta mielestäni on, tavaraliikennettä ei ole hankaloitettu millään tavalla. En tiedä onko minkäänlaista tietoa siitä että rekkakuskien maahantulo olisi epidemiologinen ongelma noin niinkuin isossa kuvassa. Onko sinulla?

Rajojen yli tulevat tapaukset ovat hyvin marginaalisia. Näin ilmoitetaan THL:n lukujen valossa aina silloin kun joku kehtaa kysyä miksi ennakkotestitodistuksiin perustuva käytäntö ei ole vieläkään voimassa + höpötetään perusoikeuksista. Ja tässä en ota kantaa pelkkiin rahtaajiin.

Oli muuten hauska tilanne tuossa THL:n infossa tänään. Taisi olla viimeinen kysymys. Siinä kysyttiin että mihin perustuu ja millä on laskettu luku 25%, eli kuinka paljon tartunnat vähenee uusilla liikkumistajoituksilla. Puumalainen taisi vastata että ei me niin väitetty vaan että luku tarkoittaa kohtaamisia tai jotain muuta. Ja sitten jätti vastaamatta siihen, miten tuohon lukuun 25% on päädytty. Eli itse kysymykseen.

Joskus kaipaisi hieman avoimuutta noihin matematiikkaharjoituksiin.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Korona riehunut Suomessa jo reilusti toista vuotta enkä edelleenkään tunne ketään, joka olisi sairastunut koronaan. Ja tunnen pelkästään ammattini puolesta satoja ihmisiä nimeltä. Asun Nurmijärvellä.

Mutta ei kai se mikään ihme ole kun hurjat 1% on sairastunut.
Sama. Kukaan tuttuni ei edes tunne ketään joka olisi sairastunut, kun tässä kerran ihmisiltä kyselin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös