Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 980 720
  • 81 131

Snoppen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hermes
Belgiassa testattiin yhdessä vaiheessa vain selvästi oireilevia ihmisiä. Ison pudotuksen jälkeen käyrä tasoittui. Jos pitäisi lyödä vetoa sanoisin että siinä vaiheessa alettiin taas testaamaan laajemmin. Ranskan tilanteesta en osaa sanoa, mutta käytännöt siellä tuntuu olevan hyvin samanlaisia kuin Belgiassa.

Espanjan tilastoihin ei ole mitään luottamista. Varsinkin kesällä taisi olla sellaista että sieltä ei tullut ihan rehellistä tietoa.
 
F

Flonaldo

Keväällä tämä riskiryhmä oli vielä verrattain varovainen. Voi siis olla, että voimme syyttää heitä tästä tilanteesta.
Mikä tarve on syyttää yhtään ketään?

Kun virus on riittävän laajasti levinnyt väestössä, se leviää silloin myös paikkoihin kuten Rauhaniemen geriatriseen sairaalaan.

Olisivat mummot ymmärtäneet jäädä kotiinsa, eivätkä olisi hakeutuneet sairaalahoitoon sitä tarvitessaan.

Eivät ne vanhukset missään yökahviloissa ole riekkumassa, mutta heidänkin täytyy yhä elää elämäänsä, käydä kaupassa ja apteekissa jne.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Ihan ymmärrettävää, että rajoitukset, uutisointi ja korona-aika ylipäänsä käyvät ihmisten hermoille. Myös ennusteiden ja skenaarioiden esittämisessä media ei ole yleensä onnistunut kovin hyvin, mikä on sekin ymmärrettävää sillä ei toimittajilla ole asiantuntemusta esimerkiksi probabilististen ennusteiden vahvaan ymmärtämiseen. En ihmettele reaktioita sinänsä.

Kannattaa kuitenkin erottaa uutisten ja otsikoiden sävy omasta todellisuuden arvioinnista ja taistella käänteispsykologista vastareaktiota vastaan. Otetaan vaikka Hesarin juttu leviämistahdista ja 200 tehohoitopaikasta ja 1500 sairaalapotilaasta. Kyseessä on skenaario, jossa syksyn vauhdin odotetaan jatkuvan. @BitterX jo yllä aiheellisesti huomauttikin ennusteen ja skenaarion erosta. Jos siis kritisoit juttua, oletko eri mieltä siitä että syksyn vauhdin jatkuminen olisi mielekäs skenaario (miksi ei olisi?) vai oletko eri mieltä hoidontarpeesta skenaarion muuten toteutuessa (millä perusteella)? Kuten näkyy, sairaalapaikkojen ja tehohoitopaikkojen tarve on seurannut skenaariota tähän asti tai mennyt jopa sen yli.

Erinomainen kirjoitus muutenkin, mutta nostan tämän erityisesti esiin, koska itse olen vahvasti kritisoinut koronaan liittyvää uutisointia pelottelevana ja polarisoivana. Tämä poimimani nimim. @BigRedCat huomio on todellakin aiheellinen.

Otsikoinnin kritisoimiselle noin kokonaisuudessaan todellakin on aihetta ja monesti myös uutisoinnin näkökulmalle. Tuota kyseistä skenaariota koskevassa uutisoinnissa otsikot olivat klikkityyppisesti muotoiltuja ja siksi ärsyttäviä, mutta artikkelien asiasisällöt olivat mielestäni kunnossa ja itse leipätekstistä löytyi kaikki oleellinen tieto siitä, että kyseessä oli puhdas laskennallinen "raakaskenaario", jossa tarkoituksella ei oltu huomioitu tulevia rokotuksia ja nykyisiä / tulevia rajoituksia. Aina ei näin tosiaankaan ole noiden skenaarioihin perustuneiden lehtijuttujen suhteen ollut, vaan välillä artikkelien pääpointit ja painotukset ovat perustuneet hätäiseen tai virheelliseen tilastotulkintaan.

Haitallisia ovat tosin usein juuri nuo otsikot: ne helposti aiheuttavat tuon ilmiön, että artikkelin sisältö luetaan otsikon aiheuttaman reaktion "varjossa".

Kiinnitin huomiota, että tähän skenaarioon liittyvään uutisointiin reagoitiin vahvasti Twitterissä "spektrumin molemmissa päädyissä". Kaikki kiinni nyt -jengi tulkitsi, että hallitus, viranomaiset sekä tutkimuksen tehnyt THL tavoittelevat tuota skenaariota pyrkiessään laumasuojaan. Täysin vastakkaista näkökulmaa edustavat puolestaan näkivät asian niin, että koko juttu oli taas pelkkä pelottelua ja kaukaa haettua rajoituksien koventamista oikeuttavaa tilastokikkailua.

Periaattessa tässä casessa on tiivistettynä se, mitä olen tarkoittanut kritisoidessani polarisoivaa journalismia.

Tykkään lukea tätä ketjua, koska täällä ei altaan kummankaan syvän päädyn jengiä ole käytännössä ollenkaan, vaan asiansa hyvin perustelevia kirjoittajia, jotka perustavat mielipiteensä erilaisiin aiheellisiin näkökulmiin. Tämä on kuitenkin niin laajasti yhteiskuntaa koskettava asia, että relevantteja näkökulmia riittää. Kun niitä kuuntelee, saattaa itsekin aina oppia jotakin.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ihan ymmärrettävää, että rajoitukset, uutisointi ja korona-aika ylipäänsä käyvät ihmisten hermoille. Myös ennusteiden ja skenaarioiden esittämisessä media ei ole yleensä onnistunut kovin hyvin, mikä on sekin ymmärrettävää sillä ei toimittajilla ole asiantuntemusta esimerkiksi probabilististen ennusteiden vahvaan ymmärtämiseen. En ihmettele reaktioita sinänsä.

Viestisi oli silkkaa asiaa.

Olen varmaan pariin kertaan maininnut, että suurin syy sille, miksi aloin alunperin seurata koronatilastointia, oli se, ettei media tuntunut osaavan tätä yhtään. Uutisissa ei ollut sinänsä mitään vikaa, mutta johtopäätökset olivat ihan käsittämättömiä. Ja toisaalta samaa on edelleen ollut nähtävissä. Muutama hyvin räikeä esimerkki:

1. Epidemian suuntaa päätellään kahden peräkkäisen päivän luvuista, eikä huomioida normaalia päivävaihtelua. Liukuva keskiarvo tasaa tätä.

2. Alkuvaiheessa epidemian kasvuvauhtia tarkasteltiin uusilla tapauksilla suhteessa tähän mennessä sairastuneisiin. Tuossa unohdettiin, että epidemiasta myös parannuttiin, ja parantuneet eivät tartuta tautia eteenpäin. Siksi tuo kasvuvauhti näytti hiipuvan, kun vertailuku kasvoi koko ajan, kun parantuneet olivat siinä mukana. Järkevämpi tapa on seurata sairastuneiden määrää esimerkiksi edellisen viikon aikana sairastuneisiin.

3. Tutkijoiden "jos tämä vauhti jatkuisi"-mallit tulkitaan edelleen liian usein ennusteeksi, jollaisiksi tutkijat arvioivat tilanteen muutaman kuukauden päästä. Tuossa on niin hyvät paikat klikkiotsikoinnille, että taatusti se hyötykäytetään.
 

Tumbenson

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mielenkiintoista, 2.10.2020 lähti maku- ja hajuaisti, ja oli muita pieniä koronaoireita viikon ajan (lähinnä selkäsärkyä). Vieläkään ei aistit 100% ole palautuneet, mutta muuten täysin terve olo. Yllättäen tai vähemmän yllättäen eilinen PCR-testi näytti vielä positiivista (RdRp ja N geeniä löytyi viruksesta). Ei oo Suomeen tulemista jouluksi.
 

Oadie

Jäsen
Pitkälti noin. Jopa Varsinais-Suomen tartuntakäyrät ovat kääntyneet ainakin hetkellisesti laskuun, vaikka ovatkin korkealla.

Pahoin pelkään että käyrä Turun seudulla näyttää taas pian ylöspäin. Kyllähän tuo osaltaan syö motivaatiota rajoituksiin, kun samaan aikaan ehdointahdoin raijataan porukkaa korona-alueilta. Ovet on säpissä, mutta lennot lentää. Muutenkin esim. Turun tartunnat ovat vahvasti keskittyneet tietyille alueille. Kaupunginjohtajan selityksetkin vähän ontuvat. Tosin Turun kaupungin päätökset ovat viime vuosina ja tämän päivän uutisten perusteella niin omituisia, ettei tässä mikään yllätä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Espanjan tilastoihin ei ole mitään luottamista. Varsinkin kesällä taisi olla sellaista että sieltä ei tullut ihan rehellistä tietoa.

V-mäinen maa se on ainakin ollut seurata, kun Worldometerin tilastoissa on muutamaan otteeseen tullut yhtäkkiä takautuvasti noin 4000 tartuntaa lisää, ja kaikki päiväkohtaiset luvut ovat muuttuneet noin puolentoista kuukauden ajalta. Niihin ei oikein ole luottamista. En yhtään ihmettelisi, vaikka huomenna tämä jyrkkä nousu olisi taittunutkin nostamalla aiempi lukemia pitkältä ajalta niin ikään ylemmäs...
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Maikkarin uutisissa juuri kerrottiin, että korona on nyt levinnyt juuri ikäihmisten keskuudessa, joten ei ole ihme, että koronasta aiheutuneet kuolemat ovat suhteellisen suuria. Keväällä tämä riskiryhmä oli vielä verrattain varovainen. Voi siis olla, että voimme syyttää heitä tästä tilanteesta. Ymmärrän kyllä heitä. Viimeisiä viedään eikä niitä päiviä yksin viitsi viettää neljän seinän sisällä. Harmi vain, että nuoret ja työssäkäyvät kärsivät tilanteesta eniten.
Eiköhän suurin osa ole näitä palvelutalon asiakkaita yms.

Tuskin kotona ilman apuja asuvat seniorit kovin helposti saavat tartuntaa, vaikka pyörivätkin kaupoilla ja asioilla.

Kyllä ne uhrit tulee noissa suljetuissa taloissa, joihin virus pääsee sisälle ja tuottaa sitten mahdollisia kuolleita. Ei tämä kuitenkaan kaikille vanhuksille ole Välttämättä kuolemantuomio.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Itse veikkaan, että rajoituksia jatketaan vielä tammikuun lopun jälkeenkin. Siinä kohtaa aletaan - osin varmasti aiheesta - esittämään pelkoja, kuinka hiihtolomakausi räjäyttää tartunnat nousuun. Siinä kohdassa varmasti esitetään taas "tutkijoiden karu ennustus" siitä, kuinka meillä on pääsiäisenä 10 000 tartuntaa päivässä, jos mikään ei muutu.

Oma epäilykseni on, että tammikuun alkupuolella tulee muutama isompi rypäs, ja tartunnat palaavat taas sinne 400-500:n paikkeille, vähän riippuen, kuinka alas nämä nyt ehtivät laskea ennen joulua, minkä johdosta rajoituksia jatketaan helmikuun puoliväliin asti. Päätöstä ei ehkä tehdä kerralla, vaan osissa.
Ekat ovat itsestäänselviä. Rajoituksia jatketaan kesään asti ja tasaisen tappavaan tahtiin tulee tuomiopäivän ennusteita. Kaikki kaudet räjäyttävät tartunnat nousuun jne.

Jälkimmäisestä olen kyllä eri mieltä. Pitäisin suurena ihmeenä, mikäli flunssakauden kiihtyessä mukamas tartuntamäärät pysyisivät nykyisenä, tai nousisivat lievästi. Olisin todella yllättynyt, mikäli viimeistään tuossa tammi-helmikuun vaihteessa nykyisellä testausinnolla ei nähtäisi toistuvasti nelinumeroisia tartuntapäiviä. Huolimatta siitä, vaikka siinä vaiheessa olisi jo pakko pitää kolmea maskia päällekkäin. Niin se vaan menee. Jos muuta toivoo, niin voi samalla toivoa, että huomenna maapallo pyörisikin vastapäivään.

Maikkarin uutisissa juuri kerrottiin, että korona on nyt levinnyt juuri ikäihmisten keskuudessa, joten ei ole ihme, että koronasta aiheutuneet kuolemat ovat suhteellisen suuria. Keväällä tämä riskiryhmä oli vielä verrattain varovainen. Voi siis olla, että voimme syyttää heitä tästä tilanteesta. Ymmärrän kyllä heitä. Viimeisiä viedään eikä niitä päiviä yksin viitsi viettää neljän seinän sisällä. Harmi vain, että nuoret ja työssäkäyvät kärsivät tilanteesta eniten.
Yli 80 % tartunnoista ikäryhmässä 0-60v. Eli leviää juuri ikäihmisten keskuudessa. Kuulostaa uutiselta.

Sitten vielä kysymys: jo pari kuukautta on uutisoitu, että senjasen maan tehohoitokapasiteetti on äärirajoilla. Joko jossain maassa on menty tämän äärirajan yli, vai meneekö sen äärirajan saavuttamiseen muutama viikko ja siten nytkähdykseen yli kenties puoli vuotta?
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Sitten vielä kysymys: jo pari kuukautta on uutisoitu, että senjasen maan tehohoitokapasiteetti on äärirajoilla. Joko jossain maassa on menty tämän äärirajan yli, vai meneekö sen äärirajan saavuttamiseen muutama viikko ja siten nytkähdykseen yli kenties puoli vuotta?
Eikö esim. Italiassa keväällä menty ainakin alueittain sen rajan yli?

Pakko muuten kysyä, kun itse ymmärrykseni mukaan kritisoit ”tuomionpäivän ennusteita”, että näetkö oman viestintäsi täällä jollain tavoin positiivisena?

Nimittäin jos mediasta tulee toitotusta kuinka ollaan veitsenterällä, niin sinä olet kertomassa täällä että ”täällä tulee menemään kaikki päin persettä, koska kaikki sanoo että ollaan veitsenterällä”.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jälkimmäisestä olen kyllä eri mieltä. Pitäisin suurena ihmeenä, mikäli flunssakauden kiihtyessä mukamas tartuntamäärät pysyisivät nykyisenä, tai nousisivat lievästi. Olisin todella yllättynyt, mikäli viimeistään tuossa tammi-helmikuun vaihteessa nykyisellä testausinnolla ei nähtäisi toistuvasti nelinumeroisia tartuntapäiviä. Huolimatta siitä, vaikka siinä vaiheessa olisi jo pakko pitää kolmea maskia päällekkäin. Niin se vaan menee. Jos muuta toivoo, niin voi samalla toivoa, että huomenna maapallo pyörisikin vastapäivään.

Kaikki on mahdollista. Tämä kehitys riippuu täysin siitä, että miten rajoitukset ja suositukset toimivat, ja miten ihmiset malttavat niitä noudattaa. En kuitenkaan itse pidä flunssakautta mitenkään itsestäänselvyytenä, koska tänä vuonna maailma ei pyöri normaalin kalenterin mukaan, ja keväälle normaalisti osuva influenssakausi tuskin esimerkiksi tulee ajallaan tai mitenkään erityisen vahvana. Muuta flunssakautta ei sinänsä edes ole, vaan normaaleita hengitystievirusten epidemioita esiintyy säännöllisen epäsäännöllisesti ympäri vuoden, joskin painopiste niissä on kai usein koulujen alussa ja sitten läpi talven.

Itse en usko esimerkiksi tammi- ja helmikuun olevan koronaviruksen leviämisen kannalta sen otollisempia kuin joulukuunkaan. Eli en usko tuolloin tulevan mitään mahdotonta nousua, joka riippuisi vuodenajasta. Tämä joulukuu on osoittanut, että tauti on mahdollista saada laskusuuntaan jopa suhteellisen kevyillä rajoituksilla, vaikka elämmekin pimeää talviaikaa. Tammikuun ja helmikuun osalta taudin leviäminen siis riippuu ensisijaisesti rajoituksista, suosituksista ja ihmisten käyttäytymisestä. Ja toki tämän loppukuun kehitys sanelee myös paljon.
 

hiitti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United
Olen suorittanut salaista+hienovaraista tutkimusta naapurustossa jonkin aikaa ja nyt olen saanut 13 ihmiseltä vastauksen siihen että aikooko ottaa rokotteen missään vaiheessa.

Naapurit on pääosin 30-50 vuotiaita työssäkäyviä ja perheellisiä.

Ei aio ottaa: 11
Kyllä ottaa: 2

Toivotaan ettei ole yleinen trendi.
Aion jatkaa tutkimuksia mutta en vielä tiedä miten. Tai no kohta muuttamassa joten naapurit ainakin uusiutuu (hymiö)
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
IFK
Olen suorittanut salaista+hienovaraista tutkimusta naapurustossa jonkin aikaa ja nyt olen saanut 13 ihmiseltä vastauksen siihen että aikooko ottaa rokotteen missään vaiheessa.

Naapurit on pääosin 30-50 vuotiaita työssäkäyviä ja perheellisiä.

Ei aio ottaa: 11
Kyllä ottaa: 2

Toivotaan ettei ole yleinen trendi.
Aion jatkaa tutkimuksia mutta en vielä tiedä miten. Tai no kohta muuttamassa joten naapurit ainakin uusiutuu (hymiö)


Mäkin muuttaisin.
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
@hiitti , missä pitäjässä asut, jos sopii tiedustella ja paljonko siellä on asukkaita?

Kiinnostaisi myös tietää teiltä muilta, kuinka vakavasti suhtauduttu kokoontumisrajoituksiin? Eli, jos rajana on 15 henkeä, kokoonnutko kavereiden kanssa illanistujaisiin maksimikokoonpanolla? Entäpä, jos rajoitukset ovat 10/5?

Itse en nyt tapaa kavereita lainkaan sisätiloissa, pl. liigapelit, missä on ollut maskit ja muutenkin pidetty hajurakoa. Ja näin olen toiminut syksystä lähtien. Myöskään kesällä ei tullut pidettyä illanistujaisia sisällä, vaan jos tavattiin, oltiin ulkona grillaamassa ja pidettiin ”vanhasta kevätmuistista” hajurakoa. Eli, mulle henk.koht. rajoitusmaksimilla ei ole niinkään merkitystä, koska tämä on nyt tätä ja tervettä järkeä pitää ymmärtää käyttää.
 

hiitti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United
Porvoossa asun ja täällä ainakin ihmiset elää aika normaalisti. Mitä tuttujen touhuista tietää niin paljon on pippaloita yms hurvitteluja. Toki pieni otanta nämä meikäläisen tutut. Asukkaita 50 000.

@BOL
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Porvoossa asun ja täällä ainakin ihmiset elää aika normaalisti. Mitä tuttujen touhuista tietää niin paljon on pippaloita yms hurvitteluja. Toki pieni otanta tämä meikäläisen piiri.

Kiitos tiedosta. Jos siellä on tilanne tuollainen, vaikkakin vain sinun piireissäsi, ei tarvitse ihmetellä, miksi virus leviää. Ei tarvita kuin muutama tartunnan saanut oireeton kantaja ja koronatilanne muuttuu olennaisesti huonommaksi. Kunnes rokotukset on annettu ja rokotuksen tehoista on lisää infoa.
 
F

Flonaldo

Sitten vielä kysymys: jo pari kuukautta on uutisoitu, että senjasen maan tehohoitokapasiteetti on äärirajoilla. Joko jossain maassa on menty tämän äärirajan yli, vai meneekö sen äärirajan saavuttamiseen muutama viikko ja siten nytkähdykseen yli kenties puoli vuotta?
On. Ruotsissa erityissairaanhoitoa vaativat lapset kipattiin osastolta kukin mihinkäkin ja osaston henkilökunta siirrettiin kokonaisuudessaan hoitamaan koronapotilaita. Viranomaiset ovat ilmoittaneet, että tehohoidon käyttöaste alueellisesti on >100 %. Kun vakavasti sairaan lapsen hoito joudutaan keskeyttämään / siitä tinkimään, on mielestäni äärirajojen yli menty jo kotva sitten.

Ei se ääriraja ole siinä, että keuhkonsa pihalle yskivä ihminen hakkaa sairaalan ovea, stevarit työntävät harjan varrella loitommalle ja hetken päästä ihminen romahtaa kuolemaansa tv-kameroiden edessä.

Monissa Euroopan maissa on jo hyvän aikaa jouduttu karsimaan ja lykkimään rajusti suunniteltuja leikkauksia, koska näille henkilöille ei ole teho-osastolla paikkoja. Eivätkä ne ole mitään botoxin lykkäämisiä tai vaivasenluun viilauksia, vaan syöpäleikkauksia, sydänleikkauksia jne.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
A-studiossa HUS johtaja Mäkijärvi uskoo että syksyyn mennessä viheliäinen virus oltaisiin nitistetty.

Koko Suomen kansakunnalle yhteiset juhlat pystyyn ku vihdoin voidaan todeta, että virus on päihitetty
 
Koko Suomen kansakunnalle yhteiset juhlat pystyyn ku vihdoin voidaan todeta, että virus on päihitetty
Syksyltä puuttuu kyllä juhannuksen ja joulun veroinen juhlapäivä. Saataisiinko kiitospäiväkalkkunat kopioitua Amerikasta tähän yhteyteen?

Kun ylijohtaja Tervahauta toteaa jonakin syksyisenä tiistaiaamupäivänä tiedotustilaisuudessa että pandemia on ohi, täytyy siitä päivästä tehdä liputuspäivä. Näin muisto tästä paskasta saadaan taottua myös jälkipolvien takaraivoon.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Lert

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Eikö esim. Italiassa keväällä menty ainakin alueittain sen rajan yli?

Pakko muuten kysyä, kun itse ymmärrykseni mukaan kritisoit ”tuomionpäivän ennusteita”, että näetkö oman viestintäsi täällä jollain tavoin positiivisena?

Nimittäin jos mediasta tulee toitotusta kuinka ollaan veitsenterällä, niin sinä olet kertomassa täällä että ”täällä tulee menemään kaikki päin persettä, koska kaikki sanoo että ollaan veitsenterällä”.
Mitä yrität selittää? Ensinnäkään keväästä en puhunut mitään, vaan viime kuukausien tapahtumista. Toiseksi, minun sanomisillani ei liene missään mittakaavassa mitään merkitystä. Ja en tietääkseni ole sanonut missään, että menee päin persettä. Oma mielipiteeni on, että vaikka tulisi yli tuhat tartuntaa päivässä, niin sillä ei ole mitään merkitystä mihinkään.
Mitä tarkoittaa flunssakauden kiihtyminen? Osaatko antaa jotain tieteellistä pohjaa tuolle?
Kyllä osaan. Laitan kuvan liitteeksi. Luulin, että tämä on ihan itsestäänselvä asia kaikille aikuisille. Ihan yleisen elämänkokemuksen perusteella pystyy päättelemään, että talven edetessä erilaiset virukset leviävät enemmän ja sitte kesän tullessa ne eivät leviä. Tai no, tieteellisiä perusteluja en osaa antaa tähän, mutta ne varmaan löytyvät ihan googlettamalla.

Kaikki on mahdollista. Tämä kehitys riippuu täysin siitä, että miten rajoitukset ja suositukset toimivat, ja miten ihmiset malttavat niitä noudattaa. En kuitenkaan itse pidä flunssakautta mitenkään itsestäänselvyytenä, koska tänä vuonna maailma ei pyöri normaalin kalenterin mukaan, ja keväälle normaalisti osuva influenssakausi tuskin esimerkiksi tulee ajallaan tai mitenkään erityisen vahvana. Muuta flunssakautta ei sinänsä edes ole, vaan normaaleita hengitystievirusten epidemioita esiintyy säännöllisen epäsäännöllisesti ympäri vuoden, joskin painopiste niissä on kai usein koulujen alussa ja sitten läpi talven.

Itse en usko esimerkiksi tammi- ja helmikuun olevan koronaviruksen leviämisen kannalta sen otollisempia kuin joulukuunkaan. Eli en usko tuolloin tulevan mitään mahdotonta nousua, joka riippuisi vuodenajasta. Tämä joulukuu on osoittanut, että tauti on mahdollista saada laskusuuntaan jopa suhteellisen kevyillä rajoituksilla, vaikka elämmekin pimeää talviaikaa. Tammikuun ja helmikuun osalta taudin leviäminen siis riippuu ensisijaisesti rajoituksista, suosituksista ja ihmisten käyttäytymisestä. Ja toki tämän loppukuun kehitys sanelee myös paljon.
Katsotaan, mikä usko toteutuu. Painopiste ja trendi eri viruksissa pysynee suht samana vuodesta toiseen. Se, että nyt on rajoituksia, tuskin vaikuttaa käyrän muotoon juurikaan. Ainoastaan sen verran, että huiput ovat kaikissa viruksissa alempana kuin normaalisti olisivat.

Kuitenkin kaikki taudit on mahdollista saada laskuun ”lievillä” (suhteellinen käsite, rajoitukset ovan täällä normielämään nähdeen helvetin rajuja, toki maailman mittakaavassa pieniä). Miksei otettaisi lieviä rajoituksia käyttöönjoka talvi, niin ei tarvitsisi ihmisten olla saikulla tai tulla sairaalaan influenssan takia. Profit!

kuvassa influenssa a ja b epidemiat neljältä kaudelta. 1/8 näistä huippu on osunut ennen vuodenvaihdetta. 7/8 tuohon helmi-maaliskuuhun. Jos joku haluaa todennäköisyyksiin luottaa, niin eiköhän tämänkertaisessa viruksessakin huippu osune tuonne kohdin. Toki välillä pienetkin oddsit osuvat, mutta itse lähestyn asiaa ihan sen perusteella, mikä on todennäköisin tapahtumaketju.
 

Liitteet

  • 43743908-C67C-42B2-BE11-79A1021EB87E.png
    43743908-C67C-42B2-BE11-79A1021EB87E.png
    677,7 KB · kertaa luettu: 118

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Olen miettinyt, että koronavirus on maailman vitsauksena ainakin kesään saakka, mahdollisesti jopa syksyyn asti. Paljon riippuu siitä, että milloin saadaan rokotukset käyntiin köyhemmissä maissa ja jääkö koronavirus influenssaviruksen tapaan jokavuotiseksi taudiksi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös