Kiina – takapihan jättiläinen

  • 159 255
  • 809

Baldrick

Jäsen
Kovillahan tosiaan on minun tietooni ainakin yhtä ammuttu viime viikolla vai toissa viikolla, mutta siinä tilanteessa mielenosoittajat mukiloivat ryhmänä yhtä maassaolevaa poliisia kättä pidemmillä, jolloin toinen poliisi tuli apuun käsiaseen kanssa. Tätä päin sitten yks mielenosoittaja tuli rautaputken kanssa, jolloin poliisi ampui ja ja haki toisen alakynnessä olleen poliisin pois. Tuossa tilanteessa ainakin nähdyn lyhyen pätkän perusteella voimankäyttö oli perusteltavissa.

@Trenchtown @Sako
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mielenosoittajat on valittaneet kokoajan poliisiväkivallasta. Aina löytyy joku, joka haluaa antaa samalla mitalla takaisin ja tilanne pahenee, kun ryhdytään asianmukaisiin vastatoimiin.

Kaiken kaikkiaan tuolla on osoitettu mieltä hämmentävän rauhallisesti. Vrt vaikka Ranska.
 

Baldrick

Jäsen
Kiina nyt on tosiaan pidättänyt Ilmatieteenlaitoksen kiinalaisen työntekijän, kun ko. jamppa palasi kotimaahansa. Rike on valtion vastainen toiminta eli mitä luultavimmin hän on jonnekin kirjoitellut tai joillekin sanonut jotain, mistä hallinto ei diggaa. Luultavasti tukenut Hongkongia somessa.

Sama pelko kyllä itsellänikin on erityisesti omissa sosiaalisissa some-ympäristöissäni tapahtuvista kirjoitteluista, mutta myös näistä mitä tännekin pari ole raaputellut. Kurjempi kohtalo toki kiinalaisilla, kun diplomaattiset seuraukset ovat vähäiset, jos Kiinan kansalaisille antaa runtua vs. minä ulkkarina.

Kiina kusee niin moniin muroihin kuin ikinä pystyy, jos vain itse hyötyy siitä. Deutche Welle on julkaissut hyvän kaksiosaisen dokkarin Kiinan silkkitiehankkeesta eli Belt and Roadista (alku vähän sivistävää, ainakin itselleni tuttua tavaraa, mutta kun lähdetään etenemään, niin alkaa näkyä maan ulkopolitiikka):








Kiina siis eka lahjoo paikallispoliitikot isoihin hankkeisiin joihin ei ole varaa, minkä jälkeen lainoittaa projektin, sekä lainan ehtoihin kuuluu, että käytetään kiinalaisia yrityksiä. Jos ei pysty maksamaan lainaa takaisin, maapalsta tai koko projektin kohde kuuluu Kiinalle. Voiko suuremmin enää nykypäivänä kusettaa muilta rahaa ja valtaa, kuten Kiina tekee nyt?! Nykypäivän kolonialismia.

Jos katsotte nuo dokkaripätkät, mitä todella suosittelen, niin olen iloinen noiden kirgisialaisten puolesta, jotka laittoivat hanttiin ja polttivat luvattomien kiinalaisten kaivoskiinteistöt.

Eniten itseäni ärsyttää, että Suomessa tästä koko hommasta uutisoidaan valitettavan vähän, eikä ymmärretä idän uhkaa, joka tulee Moskovaa pidemmältä. Soft power toimii, kun tänäänkin sai lukea kuinka Berliinin pandoista löytyy TOP10 söpöimmät kuvat. Nyt sitä katselee kriittisemmin, kun Kiinasta tulee paljon positiivisia uutisia, mutta itse kun lukee paikallisia uutisia, niin ihmettelee, että miten tätä kaikkea yhtä outoa negaa ei uutisoida?

HS tekee sentään ok työtä siinä, että ison mittakaavan vaikutusvallasta (lähinnä isosti koko Suomea vaikuttavista asioista) jotain uutisoi, mutta lisää kyllä tarvitaan, että ihmiset oikeasti ymmärtävät, että Kiina on kaukana sellaisesta tietyt perusarvomme jakavasta mahdista kuin jenkit, joilla sama perusperiaate kansalais- ja ihmisoikeuksiin on, vaikka jälkeenmainitussa ihan täysi vatipää toistaiseksi johdossa onkin. Jenkeissä ei sentään esim Adam Schiff kumppaneineen ole tällä hetkellä vankilaan joutumassa kyseenalaistettuaan presidentin.

Mielestäni juttu Radio Classicin kiinalaisrahoitteisuudesta ja -hallinnoinnista sai liian vähäistä huomiota. Kiina ei ole Trumpin jenkit, vaan täsmällinen ja sniikki vaikuttaja, josta ei riitä reviteltäväksi otsikoihin. Kiinalla riittää kärsivällisyys tehdä hitaasti tuloaan ja siitä syystä Eurooppa ei huomaakaan, kun ollaan jo kahlehdittu, isoilta osin taloudellisesti.

Paljon olisi vielä puhuttavaa mm. Tencentistä ja Alibabasta, sekä monesta muusta aiheesta, mutta jätettäjöön se tuonnemmalle.

Itse semisti pelkään tätä viestiäkin julkaista, mutta uskon ulkkarina saavan hieman liekaa julkaista tälläistä (+suomenkieli ei taida tutkassa isoimmin hälyttää) verrattain pienellä julkaisualustalla, jolla ei ole vaikutusta sisäpolitiikkaan. Käsittääkseni ne eurooppalaiset, jotka ovat hetkeksi kadonneet, ja sitten runneltuina valtion kanavilla itkusilmässä anteeksipyydelleet, ovat sisäiseen mielipiteeseen koittaneet vaikuttaa.

Edit. Pahoittelut siitä, että teksti on sisällöltään vähän hyppivä, mutta paljon aiheita, paljon muokkauksia yms. Toivottavasti pysytte kärryillä, kun johdonmukaisemmaksi ja soljuvammaksi en jaksa ruveta enää rukkaamaan.
 
Viimeksi muokattu:

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kun aletaan jyräämään hautausmaita, niin ollaan aika syvällä toisen kulttuurin puhdistuksessa. Samaan aikaan 2 ,miljoonaa leireilee Kiinan valtio laskuun aivopesussa, Aika huomattava prosentti, kun wikin mukaan kiinassa on rapeat 11 miljoonaa uiguuria.

Tää Xi rupeaa pääsemään samaan kastiin kuin ns kovat äijät...
 

Baldrick

Jäsen
Alkaa kiinalaisen rahan vaikutus näkymään. Italia kielsi lennot Kiinasta ja sisällytti Taiwanin mukaan, koska Taiwan on osa Kiinaa.
 

Baldrick

Jäsen

Tähän olisi Euroopassa kyllä hyvä herätä laajemminkin, että Kiinan lonkerot ulottuvat laajalle ja vaikuttamiskeinot ovat myös isoilta osin tätäkin hellävaraisempia. Muutamassa vuosikymmenessä ollaan vain nyökyttelevä käsikassara, jos asian annetaan kehittyä Kiinan askelmerkkien mukaisesti.
 

lihaani

Jäsen
Ah niin isänmaalliset persut huoraavat sekä Kiinan että Venäjän kanssa.

Kaikki huoraavat Kiinan kanssa. Rahan yläpuolellä ei ole mitään. Yhtään mitään.

Vaikka sadoilletuhansille uiguureille annetaan sopeutumishoitoa viihtyisässä leiriympäristössä niin USA:n ja Euroopan jättiyritykset ovat innolla tekemässä Kiinassa rahaa joka ei haise.
 

Baldrick

Jäsen
Hyvä ja kattava juttu YLEltä Kiinan ja kiinalaisten ulkomaantoiminnasta Suomessa ja muissa maissa. Ehdottomasti lukemisen arvoinen kaikille.


Edit. Ja toinen hieno juttu Prahan pormestarista, jota Kiina ei hyppyytä. Tällaista suoraselkäistä omista arvoista kiinnipitämistä toivoisi näkevän täälläkin.
 
Viimeksi muokattu:

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Hyvin mielenkiintoista seurata, miten maailman maiden ja yritysten suhtautuminen Kiinaan luotettavana ”maailman tehtaana” muuttuu.
Kaiken tämänhän olisi voinut ehkä välttää, ellei Kiina olisi viikkotolkulla aluksi yrittänyt peitellä ja salailla asioita liittyen virukseen. Eräskin lääkäri yritti aikaisessa vaiheessa varoittaa tästä, mutta hänet vaiennettiin. Nyt tästä maksetaan sievoinen hinta.
Myös valtava osa yrityksistä on ajautunut suuriin vaikeuksiin, koska ovat luottaneet liikaa toimintojaan Kiinalle.
Pystyykö Kiina enää pitämään tämän jälkeen tahdin investointien houkuttelemisessa?
Miten käy Kiinan supervaltapyrkimysten?
Selvää on ainakin, että kun jälkipyykkiä aletaan aikoinaan pestä, niin kiihtyvää katkeruutta ja vastustusta tämä tulee Kiinaa ja sen johtoa kohtaan aiheuttamaan. Aika näyttää, mitä konkreettisesti on tapahtuva.
 
Viimeksi muokattu:

julle-jr

Jäsen
Toisaalta, sitten kun henkihieverissä kamppailevat yritykset alkavat saamaan isoja kauppoja Kiinasta, ei kukaan enää muista mitään katkeruutta tai jätä sen takia kiinalaisrahaa ottamatta. Toki omien riskien minimoinnin kautta jotain muutosta voi tapahtua. Kiinahan ei tosin muutenkaan ole ollut enää vähään aikaan mikään halpamaa.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Tai sitten, kun lännessä alkaa olla koronan takia kituvia yrityksiä, niin toipumassa olevat kiinalaiset alkavat ostaa niitä pilkkahinnalla.
 

Hangon keksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
Kiinahan ei tosin muutenkaan ole ollut enää vähään aikaan mikään halpamaa.
Voi käydä niin että koronavirus iskee kunnolla Bangladeshiin, Intiaan, Papua-Uusi-Guineaan ja Afrikan maihin vasta joskus ensi vuonna. Silloin Kiinalta katoaa taloudestaan ongelmat halvemmista kilpailijoista.
 
Kiinassa ne tehtaat ja tehtaiden koulutettu työväki kumminkin ovat.

Menisi heittämällä 5+ vuotta alkaa suunnittelemaan, rahoittamaan, rakentamaan, koekäyttämään, rekrytoimaan ja kouluttamaan kilpailevaa toimintaa.

5 vuoden päästä on corona toivottavasti vain historiaa, ja Kiinassa tehtaat jauhavat totuttuun malliin.
 
Voi käydä niin että koronavirus iskee kunnolla Bangladeshiin, Intiaan, Papua-Uusi-Guineaan ja Afrikan maihin vasta joskus ensi vuonna. Silloin Kiinalta katoaa taloudestaan ongelmat halvemmista kilpailijoista.
Yllä mainitsemasi maat eivät ole millään tapaa Kiinan kilpailijoita vientiteollisuudessa. Infra puuttuu.
Intiassa on jonkin verran infraa, muttei kovin luotettavaa sellaista. Lisäksi teknologia ja laatu matalampaa kuin kiinassa.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Kiina, sekä valtiona että tarvittaessa yksittäisten liikemiehesten toimesta, on aloittanut mittavan vaikuttamiskampanjan koronaviruksen varjolla, kaupitellen ja lahjoitellen viruslääkkeitä, kasvosuojuksia ym. monille valtioille ympäri maailmaa.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL

Lukemien arvoinen juttu siitä, miten Kiina vainoaa toisinajattelijoita vieraalla maalla, myös Suomessa. Näin osaltaan polkien maamme demokratian peruspilareita, eli mielipide-, sana- ja ilmaisunvapauksia. Pakolaisvakoilu olisi äkkiä saatava rikosoikeudellisesti rangaistavaksi.
 
Viimeksi muokattu:

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit

Ensin ne muokkas labrassa wiruksen, sit päästi sen maailmalle ja kaikki vain sen takia, että saa murennettua Hong KOngin aseman. Siellä kun on demokratia-virusta liikkeellä. Kova ukko tuo Xi.

Aika helppo ennustaa, että firmat lähteen tuolta kälppiin. Ne ei halua pitää pääomia Kiinan mielivallan ulottuvissa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös