Monikulttuurisuus – rikkaus vai vitsaus?

  • 3 112 934
  • 24 186

mutina

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Chicago Blackhawks, Fife Flyers
varmasti tarkoituksella se "kaikki" on tuosta jätetty pois, jotta tarvittaessa voi kiemurrella...
Toisaalta Enbuske kirjoittaa "me eurooppalaiset", joten on vaikea ymmärtää näitä tulkintoja.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Toisaalta Enbuske kirjoittaa "me eurooppalaiset", joten on vaikea ymmärtää näitä tulkintoja.

Huomasin saman, mutta ei tietenkään Enbuske tarkoittanut meitä kaikkia eurooppalaisia. Selkeästi on vain päässyt unohtumaan tuosta edestä, että osa/jotkut meistä eurooppalaisista. On pelkästään ahdasmielisen lukijan säälittävää saivartelua ja tahallista väärinymmärtämistä tehdä kirjoituksesta johtopäätös, jonka mukaan Enbuske tuossa muka jotenkin yleistäisi. Hävetköön itseään kaikki väärinymmärtäjät.
 

archieG

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Slavia Praha
Ei mikään plan B, vaan tarjonta ja kysyntä kohtaavat, ja nykyään enenevässä määrin tapahtuu myös ulkomaalaisten kanssa.
En nyt oikein ymmärtänyt pointtiasi. Koska pervot suomalaiset ovat tehneet niin, niin on ihan ok että pervot ulkomaalaisetkin (suhteessa siis populaatioonsa nähden yliedustettuina) tekevät niin?
 

Jesus Shaves

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dorados de Sinaloa
Ei vaan tämä on universaali ongelma, joka lisääntyy voimakkaasti sen mukaan miten kulttuureissa suhtaudutaan naisiin.

Nuoret / alaikäiset tytöt myyvät itseään miehille - ja tämä johtuu siitä miten tietyssä kulttuurissa suhtaudutaan naisiin? Avaa ihmeessä lisää tätä ajatusta. Suomi siis lienee misogynistien Eldorado?
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Keravalla selviteltiin jotain viime yönä ja seurauksena tällä kertaa myös kuolonuhri. Kyseessä useamman henkilön rytäkkä rautatieasemalla. Osalliset kaikki ulkomaalaistaustaisia ja poikkeuksellisesti väkivaltaa suorittamassa myös nainen. Tässä ei sikäli kyllä sen suuremmin mitään erikoista, joukkotappelee ne suomalaisetkin ja henkiä lähtee. Mutta kuitenkin...sen verta paljon ollut nyt otsikoissa valtaväestöstä poikkeavien rikoksia niin laitetaan jatkoksi muistiin.

Poliisi - Tiedotteet

* Linkki vie poliisin tiedotteeseen Keravalla tapahtuneesta pahoinpitelystä joka johti kuolemaan.
 
Viimeksi muokattu:

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Koska tapauksessa on mukana nainen, niin voisi olettaa kysymyksessä olevan jokin itä-euroopan kansalaisuus. Noissa lähi-idän tai afrikan-mantereen porukoissa ei paljon naiset mukana pyöri.
 
Suosikkijoukkue
Jukurit, TML
Ranskalaisten kenraalien kapina :

Herra presidentti,

Olette aikeissa allekirjoittaa ’Globaalin sopimuksen turvallisesta, järjestelmällisestä ja jatkuvasta muuttoliikkeestä’ (GCM-sopimus) 10. ja 11. joulukuuta, joka muodostaa maahanmuutosta todellisen oikeuden. Se saattaa määrätä kansallista lainsäädäntöämme olemassa olevien sopimusten tai sopimuksessa olevan yhteisen vastuunjaon kautta.

Meistä vaikuttaa siltä, että ainoa Ranskalle jäävä itsemääräämisoikeus koostuu vapaudesta määritellä, kuinka sopimuksen tavoitteita täytyy toteutettaa. Ette voi luopua tästä uudesta osasta kansallista itsemääräämisoikeutta ilman julkista keskustelua, kun 80 % Ranskan kansasta on sitä mieltä, että maahanmuutto on tarpeellista pysäyttää tai radikaalisti säännöstellä. Päättämällä yksin allekirjoittaa tämän sopimuksen, lisäisitte jo kaltoinkohdelluille vihaisille ihmisille ylimääräisen syyn kapinointiin. Syyllistyisitte demokratian torjumiseen tai maanpetturuuteen valtiota vastaan.

Tämän lisäksi, maamme talous on alamaissa ja velkamme kasvaa. Ette voi ottaa riskiä kalliista kutsusta lisämaahanmuuttoon, ilman että olette ensin osoittaneet, ettei teidän täydy joutua turvautumaan korkeampiin veroihin kyetäksenne täyttämään sopimuksen tavoitteet. Toisaalta, teidän täytyy kyetä, liittyen turvallisuuteen, hillitsemään Euroopan ulkopuolisten ihmisryhmien saapumisen seurauksia.

Lopuksi, ette voi sivuuttaa sitä, että politiikan ydin on ulkoisen turvallisuuden ja sisäpuolen harmonian turvaaminen. Tämä harmonia voidaan saavuttaa vain ylläpitämällä tietty yhteiskunnan sisäpuolinen yhtenäisyys, ainoa keino, joka mahdollistaa ”toimimisen yhdessä” ja joka on tulossa nykyään yhä vaikeammaksi.

Itse asiassa, Ranskan valtio on viime aikoina tullut huomaamaan liian monien ihmisten integroinnin mahdottomuuden, jotka ovat lisäksi täysin eri kulttuureista ja ovat ryhmittyneet alueille, jotka eivät enää noudata tasavallan lakeja.

Ette voi yksin päättää pyyhkiä pois sivilisaatiomme maamerkkejä ja riistää meidän isänmaatamme.

Siksi pyydämme teitä lykkäämään tämän sopimuksen allekirjoittamista ja järjestämään siitä kansanäänestyksen. Olette vastuussa ranskalaisille teoistanne. Teidän valintanne vaaleissa ei ollut avoin valtakirja.

Me kannatamme kenraali Martinezin aloitetta olla allekirjoittamatta sopimusta, joka on määrä hyväksyä YK:n jäsenvaltioiden kesken hallitustenvälisessä konferenssissa Marrakechissä.

Kenraali Antoine MARTINEZ

Charles MILLON – Entinen puolustusministeri

Kenraali Marc BERTUCCHI

Kenraali Philippe CHATENOUD

Kenraali André COUSTOU

Kenraali Roland DUBOIS

Kenraali Daniel GROSMAIRE

Kenraali Christian HOUDET

Kenraali Michel ISSAVERDENS

Admiraali Patrick MARTIN

Kenraali Christian PIQUEMAL

Kenraali Daniel SCHAEFFER

Kenraali Didier TAUZIN

Eversti Jean Louis CHANAS

Ranskalaiset kenraalitkin ovat sitä mieltä, että kyseinen sopimus saattaa hyvinkin vaikuttaa lainsäädäntöön taakanjaon kautta. Macronia varoitetaan jopa maanpetturuudesta.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mielenkiintoinen teksti. Edelleen ottamatta GCM-sopimukseen kantaa jatkan ihmettelyä, miksi eurooppalaisten demokratioiden on osalla maita vaikea käsitellä asiaa parlamentissa. Syyksi mm. Jatkoajassa on tarjottu sitä, että persut eivät saa nousta esille GCM-sopimuksen vastustajina. Tämä perustelu ei tietenkään kestä minkäänlaista kriittistä tarkastelua. Saksassa parlamenttikäsittely (myös GCM:ää kannattavat vassarit vaativat) ja puolueet kertoivat GCM:stä ideologiansa mukaisesti. Jotenkin tuntuu, että erilaisilta liberaaleilta on osassa Eurooppaa katoamassa järki kokonaan. Mitä enemmän tällaista vastustaa, sitä enemmän kasaa ongelmia ja kannatusta oikeistopopulisteille.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Lähdekritiikki toki kannattaa aina muistaa...

Toki. Luin alkuperäisen ja tarkistin myös julkaisijan. Kommentistani huomaa, että en ottanut tekstiin kantaa, vaan ihmettelin osan eurooppalaisten demokratioiden toimintaa. Onneksi on fiksujakin liberaaleja, joiden mielestä tällainen GCM-paperi on syytä käsitellä parlamentissa. Kunpa heitä riittäisi Suomeenkin.
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Toki. Luin alkuperäisen ja tarkistin myös julkaisijan. Kommentistani huomaa, että en ottanut tekstiin kantaa, vaan ihmettelin osan eurooppalaisten demokratioiden toimintaa. Onneksi on fiksujakin liberaaleja, joiden mielestä tällainen GCM-paperi on syytä käsitellä parlamentissa. Kunpa heitä riittäisi Suomeenkin.
Jos kerran tarkistit alkuperän, niin varmaankin haistoit trollitehtaan tuoksun. Herääkin kysymys, että miksi päädyit kirjoittamaan vastauksen, joka ennemminkin tukee tuota palstan venäjätrollia/hyödyllistä idioottia?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Jos kerran tarkistit alkuperän, niin varmaankin haistoit trollitehtaan tuoksun. Herääkin kysymys, että miksi päädyit kirjoittamaan vastauksen, joka ennemminkin tukee tuota palstan venäjätrollia/hyödyllistä idioottia?

Mulla on tapana tarkistaa alkuperä alkuperänä. Se oli Ranskassa ja ranskaksi. En näe mitään syytä olla kommentoimatta kuten kommentoin. Menee taas hassutelun puolelle kun ongelma ei ole minun neutraali kommentti ranskalaisen kenraalin julkaistuun tekstiin, vaan liberalismin ongelmat Euroopassa ja USA:ssa. Ne tosin ovat ehkä liian suuria asioita sinun ymmärettäväksi - saati myönnettäväksi.
 
Viimeksi muokattu:

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Tuo siirtolaissopimus ei käsittääkseni ole laillisesti mikään sitova sopimus vaan lähinnä jonkin sortin julkilausuma, joskin aika voimakas sellainen. Se antaa taas myös taas yhden vaaliaseen lisää näille maahanmuuttovastaisille tahoille.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Mielenkiintoinen teksti. Edelleen ottamatta GCM-sopimukseen kantaa jatkan ihmettelyä, miksi eurooppalaisten demokratioiden on osalla maita vaikea käsitellä asiaa parlamentissa.
Ei siinä ole mitään vaikeaa, se on vain hyödytöntä ajanhukkaa. Voidaan eduskunnassa puhua vaikka euro-erosta, EU-erosta ja milloin mistäkin perussuomalaisia kiinnostavasta aiheesta, mutta useimmiten on katsottu aiheelliseksi, että asioita tuodaan suureen saliin vain silloin, kun on kyseessä on kansallisesti merkittävä tai poliittisia linjanvetoja edellyttävä kokonaisuus. Tästä kyseisestä GCM:stä on jo keskusteltu normaalissa päiväjärjestyksessä eduskunnan kyselytunnilla.

On syytä korostaa, että sopimus on yhdenmukainen Suomen ulkopoliittisen linjan ja hallitusohjelman kanssa. Ulkoministeriön johtavan asiantuntijan kommentit aiheeseen:

– Meidän (ulkoministeriön) näkemyksen mukaan meneillään on Euroopan laajuinen valeuutiskampanja, eli asiakirjaa ymmärretään tahallaan väärin ja siitä levitetään tarkoituksellisesti väärää tietoa, sanoo ulkoministeriön johtava asiantuntija Renne Klinge STT:lle.

Myös Klinge korostaa, ettei GCM velvoita jäsenmaita mihinkään, eikä sitä oikeastaan kuulu edes kutsua sopimukseksi. 23 tavoitteen asiakirja eli kompakti on ohjenuora kaikille YK:n jäsenmaille siirtolaisuusaiheisissa kysymyksissä.


Kommentit löytyy Demokraatin uutisesta.

Syyksi mm. Jatkoajassa on tarjottu sitä, että persut eivät saa nousta esille GCM-sopimuksen vastustajina. Tämä perustelu ei tietenkään kestä minkäänlaista kriittistä tarkastelua. Saksassa parlamenttikäsittely (myös GCM:ää kannattavat vassarit vaativat) ja puolueet kertoivat GCM:stä ideologiansa mukaisesti. Jotenkin tuntuu, että erilaisilta liberaaleilta on osassa Eurooppaa katoamassa järki kokonaan. Mitä enemmän tällaista vastustaa, sitä enemmän kasaa ongelmia ja kannatusta oikeistopopulisteille.
Jos viittaat minuun, niin totesin, että parlamenttikäsittelylle ei ole poliittisia perusteita. Perusteeksi ei käy se, että persut haluavat kalastella suosiota johtamalla ihmisiä harhaan tämän asiakirjan osalta.

Eduskunnassa on kiire käsitellä pöydällä olevia lakiesityksiä ja sotea. Senpä takia sitä, onko maahanmuuttajalle suotava ihmisoikeudet tai että onko Suomi aktiivinen kansainvälisessä yhteistyössä, ei ole katsottu olevan tarvetta.

Asiaa on käsitelty jo hallintovaliokunnassa (jonka puheenjohtaja on muuten Juho Eerola) ja ulkoasiainvaliokunnassa. Persuilta nämä tuppaavat unohtumaan ja linja vaihtelemaan, kuten Soini ihan hauskasti sanaili kyselytunnilla.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Nuo jutut on moneen kertaan käyty läpi @Walrus21 ja näkemyksemme nyt vaan on totaalisen erilainen. Minä kannatan parlamenttikäsittelyä kuten osassa länsimaita tehdään. Kun puolueet valmistautuvat siihen Saksan tavoin (josta kerroin esimerkit), tilanne on parempi, kuin jättää kenttä sopimusta vastustaville. Muualla somessa olen kertonut sopimuksen sisällöstä neutraalisti ja ampunut alas pahimpia valheita sen tiukasta sitovuudesta. Jatkoajassa sopimuksesta on vähän, muualla enemmän. Sopimus ei ole perinteisessä mielessä sopimus eikä sitä silloin allekirjoiteta vastaavasti, mutta on turha silti pelätä avointa keskustelua tästä tai muustakaan parlamenttitasolla.

Ei mulla ole aikaa jatkaa tästä enempää, oma näkemykseni on tullut perusteluineen ja taustoineen monta kertaa esille. Ehkä sen voi kerran vielä todeta, että oikeistopopulismi tarvitsee kieltoja parlamentaarisesta käsittelystä. Ne kääntävät sen edukseen ja nostavat kannatustaan. Paljon parempi olisi haastaa avoimesti oikeistopopulistit tässä ja muissa asioissa sisältökysymyksillä - ei höpinöillä turhista käsittelyistä, jotka (Suomessa) antavat persuille areenan. Vähän kuten CDU teki Saksassa. Ei ollut parhaita argumentteja mielestäni, mutta toivat silti hyvin esille näkemyksensä ja ampuivat kohta kohdalta oikeistopopulistien väitteitä alas. Näin se pitää tehdä.

Tästä käytiin jo 2-3 vrk aikana pitkähkö keskustelu, joten tässä viimeinen osaltani.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
On kyllä karmeita lukuja antisemitismistä. Yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta juutalaisesta kertoi, että antisemitismi on lisääntynyt heidän kotimaassaan edellisen viiden vuoden aikana. Vastaajista 85 prosenttia piti ongelmaa vakavana. Luvut ovat kyllä tyrmäävät, vaikkapa verrattuna äskettäisiin rasisimia koskeviin lukuihin.

Kyselytutkimuksen on teettänyt Euroopan unionin perusoikeusvirasto, joka haastatteli sitä varten 16 395 juutalaista 12 EU-maassa: Itävallassa, Belgiassa, Tanskassa, Ranskassa, Saksassa, Unkarissa, Italiassa, Hollannissa, Puolassa, Espanjassa, Ruotsissa ja Britanniassa. Näissä maissa asuu arviolta 96 prosenttia Euroopan juutalaisväestöstä. Kysely on unionin historian laajin aiheesta tehty tutkimus.

Tarkemmin Helsingin Sanomista:

Kysely: Juutalaisvastaisuus on lisääntynyt Euroopassa, ja kolmannes juutalaisista välttää juutalaisia tapahtumia ja paikkoja, koska ei pidä niitä turvallisina

Mielenkiintoinen oli myös tieto siitä, ketkä vakavimmissa häirintätapauksissa uhreja ahdistelee. Äärimuslimit ja vassarit identifioiduista häiriköistä yleisimpiä:

31 prosentissa vakavimmista häirintätapauksista tekijä oli uhrille tuntematon. Sen jälkeen yleisintä oli, että tekijä oli äärimuslimi (30 prosentissa tapauksista) tai vasemmistolaisesti ajatteleva ihminen (21 prosenttia). 13 prosenttia häirintään syyllistyneistä oli vastaajien mukaan oikeistolaisia.

Suomea ei mainittu, mutta onhan mm. varisverkoston Turusta kuulunut samanlaisia tietoja häiriköinnin tekijöistä, joten Suomen luvut tuskin merkittävästi poikkeavat.
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mulla on tapana tarkistaa alkuperä alkuperänä. Se oli Ranskassa ja ranskaksi. En näe mitään syytä olla kommentoimatta kuten kommentoin. Menee taas hassutelun puolelle kun ongelma ei ole minun neutraali kommentti ranskalaisen kenraalin julkaistuun tekstiin, vaan liberalismin ongelmat Euroopassa ja USA:ssa. Ne tosin ovat ehkä liian suuria asioita sinun ymmärettäväksi - saati myönnettäväksi.
Ok...sulta meni ohi se, että kyseessä ei ole ranskalaisen kenraalin kommentti, vaan venäläisen trollitehtaan tuotos, joka on tarkoitettu hämmentämään Ranskan menossa olevia rähinöitä. Se selittää kommentointisi, tämä selvä. Ei ollut tarkoitus hassutella. Ymmärrät varmaan, että kirjoituksesi näyttäytyy erikoisemmassa valossa, kun tietää tuon kirjoituksen taustan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ok...sulta meni ohi se, että kyseessä ei ole ranskalaisen kenraalin kommentti, vaan venäläisen trollitehtaan tuotos, joka on tarkoitettu hämmentämään Ranskan menossa olevia rähinöitä. Se selittää kommentointisi, tämä selvä. Ei ollut tarkoitus hassutella. Ymmärrät varmaan, että kirjoituksesi näyttäytyy erikoisemmassa valossa, kun tietää tuon kirjoituksen taustan.

Kommentointini ei koskenut kirjettä kuin kahdella sanalla: "mielenkiintoinen teksti". Sen jälkeen kirjoitin GCM:n käsittelystä. Tarkistin jo ennen kahta sanaani julkaisijan, joita oli siihen aikaan yksi. Se oli ranskalainen suppea verkkomedia, joka oli äärioikeistolaiseen suuntaan. Tämän takia en ranskalaista tekstiä käsitellyt. Toivottavasti vihdoin aukeni.
 
Suosikkijoukkue
Jukurit, TML
tuota palstan venäjätrollia/hyödyllistä idioottia?

Venäjän trolliksi minua ei vielä aiemmin ole kutsuttu, mutta kerta se on ensimmäinenkin. Mikäli näin todella on että ko. kirjoitus on Putinin tuotosta, niin oma lähteeni asiassa oli Mikko Paunio. Paunio toki on kärjekäs globalistien ja unelmahörhöjen ts. kuvailemiesi hyödyllisten idioottien vastustaja, mutta tähän asti olen pystynyt luottamaan tällaisissa asioissa Paunioon.

Kun esitit tällaisen väitteen, niin onko sulla varmaa tietoa listan epäaitoudesta?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mielenkiintoinen oli myös tieto siitä, ketkä vakavimmissa häirintätapauksissa uhreja ahdistelee. Äärimuslimit ja vassarit identifioiduista häiriköistä yleisimpiä:

Mitään faktaa luotettavien tahojen (Europol tai EU) toimesta ei ole esitetty äärioikeiston merkittävimmästä uhasta Euroopassa. Sen sijaan muslimien ja vassarien erilaiset iskut Euroopassa ovat Europolin mukaan runsaampia tai juutalaisten vainoaminen myös Euroopassa on EU:n alaisen perusoikeusviraston selvityksessä merkittävästi vakavampia kuin oikeiston vastaava. Luvut yllä.

Mitä asialle pitäisi tehdä?
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kommentointini ei koskenut kirjettä kuin kahdella sanalla: "mielenkiintoinen teksti". Sen jälkeen kirjoitin GCM:n käsittelystä. Tarkistin jo ennen kahta sanaani julkaisijan, joita oli siihen aikaan yksi. Se oli ranskalainen suppea verkkomedia, joka oli äärioikeistolaiseen suuntaan. Tämän takia en ranskalaista tekstiä käsitellyt. Toivottavasti vihdoin aukeni.
Juu juu, aukesi kyllä. Kommentisi venäläisen trollitehtaan tuotokseen oli tosiaan mielenkiintoinen teksti.
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Suosikkijoukkue
Jukurit, TML
Tuo siirtolaissopimus ei käsittääkseni ole laillisesti mikään sitova sopimus vaan lähinnä jonkin sortin julkilausuma, joskin aika voimakas sellainen. Se antaa taas myös taas yhden vaaliaseen lisää näille maahanmuuttovastaisille tahoille.

Kannustan tutustumaan tämän ketjun aikaisempiin viesteihin, missä asiaa on käyty läpi monesta eri näkökulmasta.

Perussuomalaisten vastustus perustuu ensisijaisesti konkreettiseen pelkoon asiakirjan sisällön vuoksi. Vaikuttaa siltä, että hallitus ei ole halukas tuomaan tätä sopimusta isoon saliin juuri sen vuoksi ettei perussuomalaiset saa näkyvyyttä. Samasta syystä lehdistö on käsitellyt asiakirjaa erittäin niukasti esimerkiksi Saksaan verrattuna ja näkökulma on ollut kapea.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Juu juu, aukesi kyllä. Kommentisi venäläisen trollitehtaan tuotokseen oli tosiaan mielenkiintoinen teksti.

Kyllä. Vajaa vuorokausi sitten tilanne oli erilainen. En löytänyt mitään hälytystä paikoista joista varmistusta haen, mutta varoin silti ottamasta mitään kantaa tekstiin, juurikin julkaisijan takia.

Oisko tämä nyt taputeltu ja voisit kommentoida juutalaisten vakavaa häriköintiä muslimien ja vassarien ja tuntemattomien tahojen toimesta, vai luuletko että sun pitää vielä välttää sitä, ja laittaa tästä asiasta 5-10 viestiä?
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Oisko tämä nyt taputeltu ja voisit kommentoida juutalaisten vakavaa häriköintiä muslimien ja vassarien ja tuntemattomien tahojen toimesta, vai luuletko että sun pitää vielä välttää sitä, ja laittaa tästä asiasta 5-10 viestiä?
Sori, en tiennyt, että mulla on tällainenkin velvollisuus. Mun mielestä tuo juutalaisten joutuminen häiriköinnin kohteeksi on perseestä. Ihan yhtä perseestä, oli tekijä sitten tuntematon, vassari tai muslimi. Tai ihan kuka muukaan. Helpottiko?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös