Playoffs 2018 puolivälierät: JYP (4.) – HIFK (5.)

  • 113 952
  • 818

Neely

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Kings ,Englanti, Blaugrana&C.D. Santa Clara
Ei tässä kukaan mitään diagnoosia ole katseen perusteella tehnyt, mutta katsomansa perusteella voi olla huolestunut pelaajan kunnosta.

En ymmärrä lääketieteestä yhtään mitään enkä halua kenenkään kanssa väitellä mutta pakko kompata. Kyllä minustakin Tuppurainen vaikutti olevan sekaisin kuin seinäkello tuon tilanteen/osuman jälkeen. Ymmärrän että varmasti itse halusi jatkaa heti kun tolpillaan taas pysyi mutta tuli ihmeteltyä että annettiin jatkaa.
 

veskula

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Die Nationalmannschaft
Varmaan tuossa tarkoitettiin (on ihana tulla kertomaan, mitä joku toinen ehkä mahdollisesti tarkoitti :D ) sitä, että Tuppurainen istuu tapauksen jälkeen silmät sumeina ja katse lasittuneena tyhjyyteen tuijottaen vaihtopenkillä, mistä fanit näkevät heti, että huonosti kävi. Sen sijaan lääkärillä ei ole mitään mahdollisuutta sanoa, kävikö huonosti vai ei, koska aivotärähdyksen oireet ovat mitä moninaisimmat ja tulevat joskus pitkälläkin viiveellä.
Nämä siis ovat eri nimimerkkien näppäimistöiltä peräisin, joten eivät varsinaisesti kumoa toisiaan. Mutta JOS Tuppurainen on tosiaan ollut täysin kuistilla tuon tilanteen jälkeen, niin lääkärilläkin on olemassa tietynlainen hoitovastuu, ettei usko ”molen iha kunnosa” -höpinöitä, jos katse harittaa ja puhe sammaltaa. Onko näin ollut, en tiedä.

Olen kanssasi 100% samaa mieltä ja tuosta lopusta erityisesti, tuohon toisen viestini adrenaliini-mainintaan viitaten. Lääkäri toimii virkavastuulla ja en ole asemassa jossa voisin/haluan hänen ratkaisuaan arvostella. Etenkään kun en tiedä mitä siellä on keskusteltu vai onko suuremmin keskusteltu mitään. Jos ei ole keskusteltu, olen aika ihmeissäni.
 

Gilmore

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En kyllä itse usko Tuppuraisen filmanneen, sen verran ikävältä tilanne näytti. En kyllä myöskään usko, että tuollainen Salmelalla oli suunnitelmissa, mutta saanee sen pelin tai parin muistutuksen Liigalta ja se on ihan ok. Pelaaja on kuitenkin vastuussa itsestään.

Suomelan tilanne Thorellin korkean mailan jälkeen taas näytti omaankin silmään kalastelulta. Meikäläisenkin okuläärien läpi näytti siltä hidastuksessa, että olisi osunut kypärään, eikä poskipäähän, missä tilanteen jälkeen jääpussia piteli. Mutta tiedä häntä sitten. Nopeasti ne tilanteet tulee kentällä ja piti itsekin tihrustaa jo sitäkin hidastuksista, että kenen maila se edes oli, joka siellä korkealla heilui. Ei naamaan ainakaan mitään jälkeä tullut, kuten tästä JYPin Facebookissa olevasta videosta voi kukin itse käydä tarkistamassa: JYP - Pelipäivän tunnelmia kertomassa Antti Suomela....
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eikä edes ymmärretä sitä, että varsinaista kuntoutusta vaativat päävammat tai vakavammat aivotärähdykset ovat varsin eri tavoin diagnosoitavissa, kuin lievemmät aivotärähdykset.

Ei tässä kukaan mitään diagnoosia ole katseen perusteella tehnyt, mutta katsomansa perusteella voi olla huolestunut pelaajan kunnosta.

Amen. Kyllä minä ainakin katselin Tuppuraisen sekavanoloista puhaltelua ja ulospäin näkyvää huonovointisuutta sillä silmällä että olisi edesvastuutonta päästää kyseinen pelaaja jäälle ihan vain jos sanoo voivansa jatkaa (tietenkin sanoo). Toivottavasti ei saanut enempää tällejä vaikka taisi se pää edellä mennä ainakin maalia päin vielä loppumatsin aikana. Diagnosointi on näissä ilmeisen vaikeaa, mutta Liigassakin olisi hyvä ottaa varovaisuusperiaate käyttöön ja miettiä joku tarkempi protokolla. Toivottavasti Tuppurainen selviää säikähdyksellä.

Mitä tulee Suomelan nassuun kolahtaneeseen korkeaan mailaan, joka kiistatta oli Thorellin rike, on muistettava ettei tuomareilla ole hidastuksia käytössä. Esim. selostaja kykeni vasta kolmannesta hidastuksesta erottamaan selvästi kumman joukkueen pelaajan maila on kyseessä, eikä se heti ollut selvää minullekaan. Jos tuomari ei näe kumman maila osuu, on ihan oikein olla antamatta jäähyä ja tässä tilanteessa oli hyvin ymmärrettävää jos tuomari ei nähnyt.
 

Smeed

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
En nyt sen enempää ota kantaa diagnooseihin, mutta näkihän sen heti että Tuppurainen voi fyysisesti huonosti kun istui muutaman vaihdon penkillä.
 

Hieroja

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Sattuu niin paljon että vie tasapainon kokonaan ja pitää siellä jäällä uiskennella jonkin aikaa? Kai se on mahdollista. Olen saanut lätkässä rannelaukausta korvaan, mailaa ja kiekkoa naamaan, ja kivusta huolimatta ensimmäinen ajatus on ollut jatkaa peliä tai mennä vaihtoon. No ei tietenkään täysin verrannollisia. Näissä on aina se toinen osapuoli joka puolustaa sitä osuman saanutta ja maalailee jotain mitä on mahdollisesti pahimmillaan tapahtunut, ja toinen osapuoli joka vähättelee sitä. No kukaan ei ole loukkaantunut tai kuollut toistaiseksi joten eteenpäin.
Ota nyt hyvä ihminen huomioon se, että ihmisten kivunsieto voi olla täysin erilaista. Eikös teilläkin ole muuan Nykopp joka tekee kuolemaa pienestäkin osumasta ja sitten on muuan Petrell joka ei putoa pelistä vaikka olisi pääkainalossa. Monia pelaajia on todella vaikea auttaa, jos et "tunne" pelaajaa. Joku "tekee kuolemaa" sellaisesta iskusta, josta toinen ei välitä käytännössä mitään.
Itse en myöskään ole koskaan kokenut sellaista kipua, että jäisin jäälle makaamaan, mutta ymmärrän hyvin sen että joku tuntee sellaista tuskaa samanlaisesta osumasta ettei kykene jäästä nousemaan.
 
Suosikkijoukkue
HIFK, Philadelphia Flyers
Toinen keskustelua herättänyt oli tuo korkea maila Suomelaan, ilman muuta kakkosen arvoinen. Ainoa mitä keksin miksei tuomarit viheltäneet, oli se että samassa tilanteessa heilui Puustisen maila, eivätkä olleet varmoja että mikä maila siihen naamaan kopsahti. Tuossa vähän sama Suomelalla, hinkkasin uusintoja ja maila näytti kyllä osuvan kypärään eikä naamaan, samaa sanoi toinen silmäpari jolla ei edes ole värilaseja. Suomela taisi kalastella isompaa rangaistusta, jonka playoff-hengessä ymmärrän. Kaikki keinot on käytössä, eikä olisi ollut eka kerta kun tuomarit arpoo jälkikäteen jonkun 2+2 tai 5+20. No nää on näitä.

En enää eilisen tunnemyrskyn jäljiltä muista ajankohtaa, mutta vaiheessa peliä korkea maila tuli niin katsoisin uudestaan tallenteen? Mielenkiinnolla katson tuon uudestaan, kun hyssyttelin samalla vauvaa sylissä niin en kuullut selostajan kommentteja. Muistelen, että hidastus näytti ihan siltä, että JYPin (eli Puustisen) maila on se, joka nousee. Ilmeisesti silmäni harottivat, mutta joka tapauksessa haluan vielä tsekata.
 

Dragan Dabic

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pelaaja itse on vamman alkuvaiheessa, oli se sitten aivotärähdys tai harmillinen nuha vastuussa diagnosoinnista ja taudin hoidosta. Totta vitussa sä saat pelata jos väität olevasi kunnossa ja pystyt sen jollain koiranverukkeella kieroilemaan piiloon. Väitän että nuhan/flunssan kourissa pelaa 99% pelaajista kauden aikana. Kaikki tiedostavat mahdolliset jälkitaudit, mutta niin vain kaikki sitä tekevät.

Toki pelaajalla on vastuu siitä ettei piilottele oireita yms., mutta lääkärin tulee voida luottaa omiin havaintoihin. Jos esim. pelaaja on jonkun päähän osuneen niitin jälkeen hetken sekavan oloinen ja kohta sanoo ettei tunnu eikä tuntunut missään, niin lekurin tulisi vaan suositella välitöntä huilia ja valmentajan tulisi kuunnella lääkäriä eikä pelaajaa. Kamppailulajeissakin tyrmäyksen jälkeen tulee pakollista matsitaukoa, vaikkei olisi valot täysin sammuneet ja ottelija kuinka olisi ettei tässä mitään.
 
Suosikkijoukkue
JYP
JYPiltä oli emämoka päästää Tuppurainen eilen tällin jälkeen jäälle. Allu oli ihan pihalla vaihtopenkillä. Lisäksi Virtanen pyysi tuomarin katsomaan Allun tilaa, kun yritti juputtaa Salmelalle lisää kakkua. Onneksi ei tullut uutta tärskyä enää loppupelissä. Todella vastuutonta touhua.

Tänään saa kyllä tapahtua pieni ihme, että JYP voittaa eilisen sulamisen jälkeen. Laurikainen nyt olisi paikka näyttää mistä olet tehty.
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tänään saa kyllä tapahtua pieni ihme, että JYP voittaa eilisen sulamisen jälkeen. Laurikainen nyt olisi paikka näyttää mistä olet tehty.
Hyvin mielenkiintoista miten kumpainenkin peliin tänään lähtee. IFK sai tottakai mahtavan henkisen boostin viime pelin noususta, miten näkyy kentällä tai näkyykö? JYP taas...pitää olla henkinen kantti kohdallaan jos ei näy eilinen.
 

ElmerMoody

Jäsen
Suosikkijoukkue
✦ IFK ✦
Menee tämä HIFK-kannattajien viestittely aiheesta jälleen todella ala-arvoiseksi. Arvostus laskee kovaa kyytiä koko kannattajakuntaa kohtaan, kun tämä taas menee tällaiseksi.

No just. Näkemyksiä kai saa olla moneltakin suunnalta? Kukaan tässä ei ole toivonut mitenkään, että Tuppuraista olisi oikeasti sattunut.

Mielestäni Tuppurainen vaikutti hieman sekavalta koko loppupelin tuon jälkeen ja epäilinkin eilen, että taisi aivotärähdys tulla. Tyhmä temppu Salmelalta, mutta tuskin kovin suunniteltu. Tuomarien toiminta tilanteessa oli surkeaa, koska tilanne lähti Tuppuraisen estämisestä ja päättyi Salmelan slam dunkiin, mutta tuomareilta tuo kaikki meni täysin ohi. 2min valotaululta tuomittuna oli paska suoritus, koska se vain korosti sitä että tuomareilla ei tosiaan ollut mitään hajua mitä tuossa tapahtui. Isolla viiveellä tuomittu paniikkikakkonen oli lähinnä häpeällinen perseennäyttö molempien leirien suuntaan.
 

ElmerMoody

Jäsen
Suosikkijoukkue
✦ IFK ✦
Tämä juuri. On vissiin ihan hirveän vaikea osalle myöntää, että eilen sitä apua tuli tuomareiltakin lopulta roppakaupalla noitten isojen jäähyjen missaamisen myötä. Sen sijaan pitää huudella kuinka siellä on makoiltu ja yritetty kalastella jäähyjä.

Ja tämä ei edelleenkään tarkoita, että tuomarit voittivat pelin IFK:lle. Kyllä Olkinuora ja tämän imurointia vierestä seurannut Virtanen tekivät kaikkensa asian eteen myös.

Mutta IFK:n hyvyyttä se ei voinut olla? Tuomarit etunenässä ja JYP avitti parhaansa mukaan.

Kivaa että me Stadilaiset ollaan silti päästy katsomaan tuota teidän showtanne näin keväällä, vaikka täysin statisteja ollaankin!
 

Pekka Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Stadi
Tästä linkistä pääsee lukemaan lisää protokollasta joka on kehitetty juuri näitä tilanteita varten:

Suositusten toimivuutta seurattiin seuraavina pelikausina, ja havaittiin, että urheilijan vammapäivänä kokemien oireiden arviointi on paras tapa tunnistaa aivotärähdyksen saanut pelaaja.

Voi siis todellakin kysyä miksi Tuppurainen jatkoi pelaamista?
 

veskula

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Die Nationalmannschaft
Kiitos, pitääpäs tutustua protokollaan. Näissäkin tilanteissa omilla tuntemuksilla on ohjaava vaikutus. Hiukan kun vastaisit kyselyyn "Montako alkoholiannosta juot viikossa". Monta kertaa vammautumistilanteessa tulee reaktio (taistele/pakene), jossa helposti itse vähätellään vammaa ja vieressä olevat saattavat vastaavasti liioitella niitä. Etenkin runsaasti esim. päästä vuotavasta haavasta kuulee kuvauksia, tulee kuin "härän kurkusta", vaikkei todellisuudessa pään alueelta oikein voi tulla paljoa verta. Kaulasta sitten toki voikin. Tai äkkielottomuuksissa omaiset saattavat jopa nähdä henkilön hengittävän, vaikkei näin todellisuudessa tapahdu. Tällöin tietysti toivotaan että omainen hengittää. Moninaisia juttuja nämä...
 

Le Banner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK täältä ikuisuuteen! 106-105 NYR
En nyt sen enempää ota kantaa diagnooseihin, mutta näkihän sen heti että Tuppurainen voi fyysisesti huonosti kun istui muutaman vaihdon penkillä.

Samaa katselin ja pelaajalla vaan on niin kova polte päästä takaisin kentälle, että todennäköisesti sanonut olon olevan ihan ok. Tyhmä temppu Salmelalta tässä rehdissä ja rehellisessä ottelusarjassa, mutta ei tätä märehtimään voi jäädä. Allulle tsempit toipumiseen.
 

Warrington

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ota nyt hyvä ihminen huomioon se, että ihmisten kivunsieto voi olla täysin erilaista. Eikös teilläkin ole muuan Nykopp joka tekee kuolemaa pienestäkin osumasta

Ensinnäkään en ole hyvä ihminen. Toisekseen, tiedän vallan hyvin että kipukynnys on ihmisillä erilainen, mutta ei tämä kyllä muuta mun aiempia näkemyksiä mihinkään. Muutenkin alkuperäinen keskustelu lähti kai siitä, että osuko se kypärään vai poskeen. Kivun kauhistelijat ei tietenkään edes suostu harkitsemaan tuota toista vaihtoehtoa, vaan näkivät varmaan jo livenä tilanteen absoluuttisen oikein, ja koska Suomelalla oli jääpussi poskella niin varmaan koko pää murtui.

E: Ja tuo kipukynnys sekä Nykopp oli ihan hyvä pointti sekä esimerkki, ja mulla on kieltämättä näissä asioissa vähän vaikeaa kaivaa ymmärrystä. Mutta ymmärrän toki sen että jos se maila kolahtaa vaikka kovaa leegoihin, niin ei siinä tilanteessa kukaan ole hymy naamalla jatkamassa peliä. Ja olen meidän Julleakin tällä kaudella kritisoinut tilanteissa joissa on kierinyt jäässä, tilanteessa jossa on mahdollista että on sattunutkin, mutta tuo jäässä makaaminen noissa tilanteissa ei vaan herätä mussa empatiaa. Mutta eiköhän tämä asia ole loppuun käsitelty.

E2: Ja ikävää ettei Tuppurainen ole kunnossa, noita tilanteita ei toivoisi tapahtuvan edes pahimmalle vihamiehelleen. Salmelalta hölmö temppu ja pelikielto voi olla ihan paikallaan.

En enää eilisen tunnemyrskyn jäljiltä muista ajankohtaa, mutta vaiheessa peliä korkea maila tuli niin katsoisin uudestaan tallenteen?

Hmm, oisko se ollu tossa muutama minuutti ennen ratkaisumaalia, vai oliko kuitenkin reilusti ennen Åstenin jäähyä. Nyt en muista, ja en pääse tietokoneelle niin en voi tarkistaa.
 
Viimeksi muokattu:

444

Jäsen
Hmm, oisko se ollu tossa muutama minuutti ennen ratkaisumaalia, vai oliko kuitenkin reilusti ennen Åstenin jäähyä. Nyt en muista, ja en pääse tietokoneelle niin en voi tarkistaa.
Taisi olla ihan kolmannen erän lopussa.

Edit: Olihan se. Kolmatta erää pelaamatta 3.20.

Hidastuksen perusteella osuu kypärään. Korkea maila toki, mutta vähän taisi tulla lapinlisää kaatumisen ja jääpussin kanssa. Voin olla myös väärässä.
 
Viimeksi muokattu:

Hieroja

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Eilisen pelin jälkeen on otteluvalvoja ollut aktiivisella päällä, kun neljä IFK-pelaajan tapausta ja yksi JYP-pelaajan tilanne etenivät päävideotuomarille Liiga - JYP–HIFK-ottelusta päävideotuomari tutki... | Facebook Saku Salmelan suorittama teko siirtyi ainoana kurinpito delegaatiolle -> odotettavissa 2-3 peliä kakkua, jos jotain antavat.
Noi muut meni varmaankin varuilta ettei tule mitään jälkipuintia, mutta mikä ihme on tuo Petrellin taklaus? Emmä nähnyt mitään typeröintiä hänen suunnaltaan.
 

444

Jäsen

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Noi muut meni varmaankin varuilta ettei tule mitään jälkipuintia, mutta mikä ihme on tuo Petrellin taklaus? Emmä nähnyt mitään typeröintiä hänen suunnaltaan.
Joku hieman kovempi niitti Petrelliltä on hämärästi muistissa, mutta ei siinä tilanteessa näyttänyt likaiselta, joten en siihen suurempaa huomiota kiinnittänyt. Aika turhaan se taisi otteluvalvojalta edetä mihinkään tarkasteluun.
 
Suosikkijoukkue
HIFK, Philadelphia Flyers
Taisi olla ihan kolmannen erän lopussa.

Edit: Olihan se. Kolmatta erää pelaamatta 3.20.

Hidastuksen perusteella osuu kypärään. Korkea maila toki, mutta vähän taisi tulla lapinlisää kaatumisen ja jääpussin kanssa. Voin olla myös väärässä.

Ei yllätä, että tuo meni tuomaristolta ohi. Nytkin ensimmäisessä hidastuksessa näytti Newtonin mailalta, kun Thorellin selkä peittää ja mailat ovat suht samassa asennossa liikkeen tapahtuessa. Ja hidastuksen perusteella osuu oikean korvan yläpuolelle kypärään. Joko mätkähtää osittain myös korvaan tai sitten tuossa on sitä kuuluisaa (ja sinänsä hyväksyttävää) playoff-/lapinlisää. Suomela nimittäin pitelee naamaansa korvan seudun sijaan, joten sen perusteella tyypillinen fudisreaktio.

Joka tapauksessa hyvä ettei osunnut naamaan, kun mailan kärki olisi voinut aiheuttaa pahaa jälkeä silmään.
 

Hieroja

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Joku hieman kovempi niitti Petrelliltä on hämärästi muistissa, mutta ei siinä tilanteessa näyttänyt likaiselta, joten en siihen suurempaa huomiota kiinnittänyt. Aika turhaan se taisi otteluvalvojalta edetä mihinkään tarkasteluun.
Kiitos tästä. Itse en pysty tallennetta katsomaan, koska mulla on nykyisin vain DNA-TV systeemit ja näen ainoastaan live-lähetykset. Klippejä näen toki ruutu+ välityksellä, mutta aika vähän sinne noita tilanteita tulee.
 

Nelfor

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kiitos tästä. Itse en pysty tallennetta katsomaan, koska mulla on nykyisin vain DNA-TV systeemit ja näen ainoastaan live-lähetykset. Klippejä näen toki ruutu+ välityksellä, mutta aika vähän sinne noita tilanteita tulee.
Nyt ehdin katsomaankin tuon tilanteen nauhalta ja ei ollut se mitä muistelin. Petrell tuli hieman ulkopuolelta mukaan vaihtoaitioiden edessä käytyyn vääntöön ja tuuppasi Tuppuraista selkään tilanteeseen saapuessaan. Jos olisi tullut kovempaa, niin olisi ollut aineksia vaikka mihin ja isoihinkin rangaistuksiin, mutta malttoi mielensä ja tuossa ei käynyt oikeastaan mitään. Allu pysyi pystyssä ja vain hieman horjahti tuon "taklauksen" seurauksena.
 

Saleva kehiin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelipaikallinen JYP, Ukrainan maajoukkue
Ohipelit tasan?

Ei tästä vielä tiedä.. Mutta ohierä kuitenkin..

Arvelinkin, että kuittia tulee ensimmäisen erän aikana laitetusta kommentista. Siitä huolimatta vaikka tähän ikään on oppinut pelkäämään pahinta (heti perään toinen viesti, jota ei ehkä huomattu).Mutta kyllähän sitä puukkoa pitää kaverin haavassa kääntää silloin kun sen paikka on. Hemmetti.

Toivottavasti eilinen hyvänolon tunne on vahvana vielä tänäänkin HIFKin kopissa..
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös