Venäjän nykytilanne

  • 3 495 566
  • 18 549

Laitela

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa ja sen vaarallinen YV, Bratislavan taika
Nyt Mainilan laukauksetkin ovat meidän tekosiamme, linkki Iltalehteen: Venäläinen televisiokanava väittää: "Suomi ampui Mainilan laukaukset"

Jos näillä ei valmistella kansaa johonkin, niin mitä sitten? Kyllä tässä pitäis Suomessakin hälytyskellojen soida ja aika lujaa, turvallisuustilannetta miettien. Jos hullu on päättänyt tänne tulla, ei siinä paljon perseennuolentayritykset auta. Päinvastoin Putte voi tulla ilomielin ottamaan koko maan, tai ainakin vetää uuden rajan Kymijokeen, kun heikäläistä niin suuresti arvostetaan.

Virolla sentään toistaiseksi vahva liittouma takana, joten kelpaa sanoa asiat niin kuin ne ovat. Ei kumartelua, ei mielistelyä. Ei Virolla kehuttavat oltavat ole, vaikka NATO turvaisikin sodan syttyessä. Ei ole Suomellakaan, oltiin yksin tai NATO:ssa. Suomi yksin VS Venäjä, ei hyvin käy, Suomi + NATO VS Venäjä, Suomi on taistelutanner. Ero piilee kumminkin siinä, että NATO-jäsenyys nostaa ihan kivasti kynnystä tulla tänne (sotilaallisesti ja varmaan joku patrioottinen turistikin jättää tulematta, mitä en pane pahakseni, Lappeenrannassa niitä on jo ihan liikaa).

Mikäli NATO-jäsenyyskään ei estäisi Venäjää hyökkäämästä tänne, on hyvä tehdä parhaansa, jotta siitä sodasta tulee viimeinen, jossa Venäjä on enää sotilaallisesti merkittävä voima. Kuvittelisin kuitenkin jopa rymppyjen tietävän, mitä NATO-maahan hyökkäämisestä voi pahimmillaan seurata. Luulo ei kuitenkaan aina ole tiedon väärti.

Edit: Ilta-Sanomat näköjään julkaisseet jutun jo aiemmin ja näemmä linkitetty tännekin, en huomannut.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jos näillä ei valmistella kansaa johonkin, niin mitä sitten? Kyllä tässä pitäis Suomessakin hälytyskellojen soida ja aika lujaa, turvallisuustilannetta miettien. Jos hullu on päättänyt tänne tulla, ei siinä paljon perseennuolentayritykset auta. Päinvastoin Putte voi tulla ilomielin ottamaan koko maan, tai ainakin vetää uuden rajan Kymijokeen, kun heikäläistä niin suuresti arvostetaan.

Virolla sentään toistaiseksi vahva liittouma takana, joten kelpaa sanoa asiat niin kuin ne ovat. Ei kumartelua, ei mielistelyä.

Hälytyskellojen olisi pitänyt soida Suomessa jo vuosia sitten. Silti täällä asuu jotenkin typerän sinisilmäisiä kansaa, näkeehän sen jo Nato-jäsenyyden oudon matalassa kannatuksessa. Julkisestihan tätä on perusteltu sillä, että Nato-jäsenyys suututtaisi Venäjän ja pilaisi maidemme väliset suhteet. Mielestäni Venäjä kohtelee meitä tällä hetkellä jo varsin törkeästi ja kohdistaa meihin melkoista vihapropagandaa - eli ei se meitä mitenkään ole palkinnut puolueettomuudestamme.

Mutta ei se mitään. Ollaan vaan yksin ja luovutaan vapaaehtoisesti miinoista kansainvälisen uskottavuutemme vuoksi. Surullista, mutta totta.
 

archieG

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Slavia Praha
Nut olisi mielenkiintoista kuulla Suomessa asuvilta venäläistaustaisilta/venäläisiltä mitä mieltä he ovat uusimmasta historian uudelleenkirjoittamisesta. Joku mediahan voisi lähteä tekemään jalkatyötä, mutta taitaa olla turha toivo. Kyseessähän olisi oikeaa zuurnalismia.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Jos näillä ei valmistella kansaa johonkin, nin mitä sitten? Kyllä tässä pitäis Suomessakin hälytyskellojen soida ja aika lujaa, turvallisuustilannetta miettien. Jos hullu on päättänyt tänne tulla, ei siinä paljon perseennuolentayritykset auta. Päinvastoin Putte voi tulla ilomielin ottamaan koko maan, tai ainakin vetää uuden rajan Kymijokeen, kun heikäläistä niin suuresti arvostetaan.

Se onkin todella hyvä kysymys, mikä tällaisen naapurin levittämän propagandan kantavana ajatuksena on, vai onko sitä edes? Tuo uutinen "Mainilan laukauksistakin" tuntuu hyvin kehnolta propagandalta, mikä on helppo kumota. Suomessa tällainen herättää ihmetystä ja vähentää venäläisten arvostusta, mutta ei siihen juuri kukaan ainakaan usko. Venäjälläkin jotkut varmasti näkevät uutisen läpi, mutta eivät välitä kun opposition ääni on hiljennetty. Turvallisempaa pysyä hiljaa, kuin nostaa asiasta meteli. Osaan väestä uutiset kuitenkin aina uppoavat ja vievät ehkä painopistettä pois niistä maan todellisista ongelmista.

Yksi iso ongelma on venäjäpakotteet, mitkä ovat jatkuneet jo pitkään. Pakotteiden suurin puuhaaja on ollut ilmeisesti USA, joka on Trumpin aikana hieman vetänyt henkeä, mutta nyt suunta näyttäisi kääntyvän taas kovempaan. Trumpin lähtiessä nokittelemaan kunnolla Putinia voi agressiot kasvaa ja purkautua vielä johonkin. Pakotteiden ollessa tapissa ajatus voi alkaa kulkea sitä kohti, että ei ole enää mitään menetettävää, vaikka hieman sodittaisiinkin (mikä ei ole totta). Suurin kiinnostus Venäjällä taitaa olla tällä hetkellä jo konfliktissa olevaa Ukrainaa kohtaan. Noin 50 miljoonan ihmisen Ukrainan liittämisellä Venäjään Putin loisi uuden "suurvallan", mikä joissain piireissä voi olla jopa tavoitteena. Krim voi hyvinkin olla alustava testi, miten tällaiseen valtaukseen muut maat suhtautuvat ja voiko Venäjä maksaa tämän hinnan?

Itse en usko silti, että Suomi olisi Venäjälle kovin mieluisa ja kannattava kohde vallata. Se on kohtuullisesti varustautunut ja omaa eritasoisia liitoksia mm. EU:n, USA;n ja pohjoismaiden kanssa. Helpompia ja isompia kohteita löytyy myös muista Venäjän naapureista.
 
Viimeksi muokattu:

tombz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps,Nhl,Tuto,Turkulainen juniorijääkiekko
Loistava dokkari! Talvisodasta sekä jatkosodasta löytyy yllättävän paljon kansainvälisiä dokumentteja. Eihän Venäjä ole ikinä tunnustanut tosiasioita ( kuten totuus Mainilan laukauksista), kuten ei sotarikoksia mm: Venäläisten joukkoraiskaukset itärintamalla. Venäjähän on kuitenkin nykyään ydinasevaltio ja nykyään ydinaseiden tehot ovat luokkaa 1000-2000 voimakkaampia kuin mitä niitä viimeksi käytettiin. Käytännössä tämä tarkoittaa välittömästi miljoonia kuolinuhreja heti kun pommi on tippunut.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK - FC Liverpool
Hälytyskellojen olisi pitänyt soida Suomessa jo vuosia sitten. Silti täällä asuu jotenkin typerän sinisilmäisiä kansaa, näkeehän sen jo Nato-jäsenyyden oudon matalassa kannatuksessa.
Olisi pitänyt mutta monella ei soi vieläkään. Onhan meillä suuri joukko lätkäfanejakin, jotka ylpeilevät osallistumisella Venäjänliigaan. Kuuluminen johonkin suurempaan on houkuttelevaa. Ne jotka pelkäävät Venäjän reaktiota ovat eri asia kun ne, jotka osallistuvat ja aktiivisesti tukevat venäläisten toimintaa.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
...Onhan meillä suuri joukko lätkäfanejakin, jotka ylpeilevät osallistumisella Venäjänliigaan. Kuuluminen johonkin suurempaan on houkuttelevaa...

Voi niitä olla pari jotka ylpeilevät, sitten on monia joille KHL on kiekkoliiga, jääkiekkoa. Myönnän, että mahorkan hienoinen tuoksahdus on minua muutamankin kerran raastanut, mutta pääasia että kiekko liikkuu, vaikka sitten kiinalaisella rahalla. Ja sehän liikkuu jo parin viikon kuluttua! Siinäpähän muut odottelevat kun meillä jo mennään. Anteeksi lievä ot, näin kiekkopalstalla, mutta oli aivan ihan pakko.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Yksi iso ongelma on venäjäpakotteet, mitkä ovat jatkuneet jo pitkään. Pakotteiden suurin puuhaaja on ollut ilmeisesti USA.

Ainakin toistaiseksi täällä lännessä kerrotaan, että pakotteiden suurin puuhaja on ollut Putinin Venäjä. Hyökkäys Ukrainaan Krimille, sen anastus, hyökkäys Itä-Ukrainaan ja USA:n vaalitulokseen vaikuttaminen Trumpin eduksi - siinä ne puuhat. Putin on saanut maksaa aggressioistaan aivan liian vähän.

Onhan meillä suuri joukko lätkäfanejakin, jotka ylpeilevät osallistumisella Venäjänliigaan. Kuuluminen johonkin suurempaan on houkuttelevaa. Ne jotka pelkäävät Venäjän reaktiota ovat eri asia kun ne, jotka osallistuvat ja aktiivisesti tukevat venäläisten toimintaa.

Monilla meistä on tunne, että perhe kaapattiin Venäjälle. Joko sen perheen hylkää, tai ei hylkää, ja pyrkii mm. Putinin ja Venäjän sekä KHL:n asiallisen arvostelun ja faktojen kautta tekemään voitavansa. Mielestäni hyviä toimia tässä Jokerien tapauksessa molemmat, sekä vaikuttaminen että kokonaan hylkääminen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Perheen isä Roman Rotenberg on ylpeä lojaalisuudestasi. Kuulut niihin, jotka mahdollistavat koko hankkeen.

Ota ne Teboilit tukisukat päästäsi, niin näet, että perheen isä oli Harkimo ja kätilönä toimi Kummola. Faneilta ei kysytty, eikä ollut tarvettakaan, kun Kummola sai Vehasen vanhat sukat pankkitililleen tukiessaan Jokerien KHL-siirtoa Jääkiekkoliiton johtajana. Venäjä ei Jokerien KHL-siirron päätöshetkellä ollut hyökännyt Ukrainaan. Sen sijaan viiden vuoden jatko aiemman sopimuksen päätyttyä oli jotain sellaista, minkä Harkimo olisi voinut jättää tekemättä. Hänelle kelpasi lisäraha samaan tapaan kuin HIFK:lle kelpaa Venäjän sotateollisuuden liikkeen Ukrainan miehitetyilla alueilla mahdollistajan eli Lukoilin rahat.

Ahneus on perseestä.
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Se onkin todella hyvä kysymys, mikä tällaisen naapurin levittämän propagandan kantavana ajatuksena on, vai onko sitä edes?

Kaverin vaimo on venäläinen, kotoisin keskisuuresta kaupungista Venäjän mittapuulla. Kuuleman mukaan appivanhemmat ajoittain huolestuvat tyttären perään, kun milloin leviää tubi, milloin taas venäläisiä sorretaan. Ovat kuulema ns. parempaa väkeä, vaikka kaukana oligarkeista.

Ei tuolla varsinkaan vanhemmat Neuvostoliitossa kasvaneet ja eläneet ole aina aivan kartalla siitä, mikä on ns. totta ja mikä "totta". Telkkari on monelle tärkein uutislähde ja suurempien kaupunkien nuorisoa lukuunottamatta netin tai läntisten uutislähteiden käyttö on vähäistä. Ei tuolla haeta mitään pulitzereita tai vastaavaa, tuolla muokataan "kotikentän" mielipidetä.

Ei se kaikkiin vaikuta, mutta toiminee maassa, jonka väestöstä tarpeeksi suuri osa on elänyt Neuvostoliiton tieduksen alla, omaa rajalliset kontaktit länteen ja on venäläisistä uutislähteitsä riippuvainen. Läntiset lasit silmillä tuo on hullun hommaa, mutta tässä kohdin tuon tarkoitus ei olekaan olla läntisille silmille tarkoitettua materiaalia.
 

Morgoth

Jäsen
Voi niitä olla pari jotka ylpeilevät, sitten on monia joille KHL on kiekkoliiga, jääkiekkoa. Myönnän, että mahorkan hienoinen tuoksahdus on minua muutamankin kerran raastanut, mutta pääasia että kiekko liikkuu, vaikka sitten kiinalaisella rahalla.

Varmaan muutama Pietarin massiivista sotilasparaatia ihmetellyt venäläinen on saattanut ihmetellä miksi tälläinen show, mutta saanut isänmaallisen orgasmin nähdessään Dimitri Donskoin periskooppi pystyssä ja todennut Putinin olevan kova jätkä sittenkin lopulta, vaikka omassa kukkarossa ei montaa ruplaa olekaan. Kyllä ne ukrainalaiset ansaitseekin kuolla ja Krimihän oli oikeasti jo Venäjää jne.

Harmi vaan, että Suomi voi olla samanlaisessa tilanteessa venäläisten silmissä kuin tuo KHL-lätkä. Kunhan kiekko vain liikkuu. Onhan toki paavolipposet ja eskoahotkin ostettu, että ei tässä pelkästään lätkämiehiä syytetä ja yksi suuri suomalainen on haudattu Kremlin muuriinkin.
 
Viimeksi muokattu:

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Ainakin toistaiseksi täällä lännessä kerrotaan, että pakotteiden suurin puuhaja on ollut Putinin Venäjä. Hyökkäys Ukrainaan Krimille, sen anastus, hyökkäys Itä-Ukrainaan ja USA:n vaalitulokseen vaikuttaminen Trumpin eduksi - siinä ne puuhat. Putin on saanut maksaa aggressioistaan aivan liian vähän.

Kyllähän Putin on toimineen täysin nuo pakotteet Venäjälle ansainnut. Putinin logiikassa Ukraina oli liukumassa liiaksi länteen ja Venäjän oli pakko tehdä jotain, mikä loukkasi Ukrainan itsenäisyyttä, rajoja ja demokrattista päätöksentekoa. Logiikan suurin puute on mielestäni demokratian halveksunta, mikä näkyy mm. USA:n presidentin vaalisotkussa ja Venäjän sisäpolitiikassakin. Tätä hän ei varmasti myönnä, mutta sen kaikki näkevät ja osin siihen kuuluu myös voimakas propaganda. Jos Putin oikeasti haluaisi nostaa Venäjän suurvallaksi, hän rakentaisi maahan toimivan demokratian ja unohtaisi vanhanaikaiset etupiirijaot. Se on kuitenkin huomattavasti helpommin sanottu, kuin tehty ja koko Venäjä voisi hajotakin siihen yritykseen.

Pakotteet ovat aina kaksiteräinen miekka ja niiden vahva kiristäminenkin on mielestäni hyvin ongelmallista. Suomen kannaltakaan tilanteen kärjistäminen ja rajojen sulkeutuminen ei ole mitenkään tervetullutta. Ukrainan demokratiaa pitäisi silti tukea ja tehdä selväksi Venäjälle, että ryhdytään vakaviin vastatoimiin, jos se liittää lisää alueita itseensä yms. Toisaalta pitäisi tarjota ehkä joku hyvä täky tilanteen rauhoittumisesta ja Krimin palauttamisesta Venäjän vuokra-alueeksi. Tämä kuitenkin niin, että Putin ei menetä "kasvojaan" sisäpoliittisesti.

Ei se kaikkiin vaikuta, mutta toiminee maassa, jonka väestöstä tarpeeksi suuri osa on elänyt Neuvostoliiton tieduksen alla, omaa rajalliset kontaktit länteen ja on venäläisistä uutislähteitsä riippuvainen. Läntiset lasit silmillä tuo on hullun hommaa, mutta tässä kohdin tuon tarkoitus ei olekaan olla läntisille silmille tarkoitettua materiaalia.

Ehkä tällä tosiaan pyritään luomaan luottamusta hallintoon ja Venäjään joissain kohderyhmissä. Mielestäni silti hyvin kehnoa propagandaa.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
@Morgoth hyvä viesti. Myönnän liukuvani tietoisesti ohuella jäällä, en ole lapsellinen kohelofani, olen vain tyytynyt Jokeri-tilanteeseen.
Ja Paavo ja Esko, eli siitä pykälä etiäpäin: olen ydinvoimakannattaja, mutta Rosatom tuntuu pirusti pahemmalta kuin KHL.
Hill Street Bluesissa oli klassikkolause: " And hey hey, let's be carefull out there!" Se pitää täälläpäin pitää mielessä muodossa: " And hey hey, let's be carefull in here!!".
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Pakotteet ovat aina kaksiteräinen miekka ja niiden vahva kiristäminenkin on mielestäni hyvin ongelmallista. Suomen kannaltakaan tilanteen kärjistäminen ja rajojen sulkeutuminen ei ole mitenkään tervetullutta. Ukrainan demokratiaa pitäisi silti tukea ja tehdä selväksi Venäjälle, että ryhdytään vakaviin vastatoimiin, jos se liittää lisää alueita itseensä yms. Toisaalta pitäisi tarjota ehkä joku hyvä täky tilanteen rauhoittumisesta ja Krimin palauttamisesta Venäjän vuokra-alueeksi. Tämä kuitenkin niin, että Putin ei menetä "kasvojaan" sisäpoliittisesti.

Ihan huuhaata tai oikeastaan suomettumisen kouluesimerkki. Ongelmahan ei ole Suomi, pakotteet tai niiden kiristäminen. EU on ollut valmis lieventämään pakotteita, samoin USA:ssa on asiasta keskusteltu moneen otteeseen. Putinilta on pyydetty vain ns. Minskin sopimuksen noudattamista. Siihen Venäjä ei ole suostunut, mutta lähti sen jälkeen vielä USA:n vaaleja räpelöimään. Toisin sanoen, kun ei länsi ollut riittävän tiukka, Putin jatkoi tihutyötään.

Ja ajatus, jonka mukaan hyökkäys toiseen maahan palkitaan antamalla Krim vuokralle, on järjetön. Kuten sekin, että Putin ei saisi menettää kasvojaan. Toivottavasti menettää, ja lähellä se alkaa ollakin. Missaan muussa maassa ei häntä enää palvota kuin Suomessa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Se onkin todella hyvä kysymys, mikä tällaisen naapurin levittämän propagandan kantavana ajatuksena on, vai onko sitä edes?
Vahvistaa vastakkainasettelua, valmistaa kansaa sotaan ja korostaa omaa hyvyyttä/uhrin asemaa. Eli puhtaasti kotimarkkinoiden käyttöön tarkoitettua propagandaa.

Kaverin vaimo on venäläinen, kotoisin keskisuuresta kaupungista Venäjän mittapuulla. Kuuleman mukaan appivanhemmat ajoittain huolestuvat tyttären perään, kun milloin leviää tubi, milloin taas venäläisiä sorretaan. Ovat kuulema ns. parempaa väkeä, vaikka kaukana oligarkeista.
Kusetus on jatkunut lähes koko Putlerin kauden (ihan alussa ei media ollut vielä peukalon alla) ja systemaattinen propaganda tuottaa tulosta. Miksi ei venäjän ns parempi väki ostaisi Putinin isänmaallista sanomaa, kun sen ostaa baltien venäläisvähemmistöt aika suurella %?

Tässä asiassa on muutama huomion arvoinen asia.
  1. Tarkoitus eli viholliskuvien luonti, vastakkainasettelun kasvattaminen nimenomaan lännen eli meidän kanssa. (Niinistö on hyväuskoinen hölmö.)
  2. Se on tehokasta. Tehon voi mitat patriotismin elinvoimaisuudesta ja noihan meni ihan pähkinöiksi tuosta laivastoparaatista. Pietarin laivastoparaati huokui isänmaallisuutta: "Olemme valmiita puolustamaan isänmaatamme viimeiseen verenpisaraan" linkki IL
  3. Suomessa ja myös Euroopassa nukutaan ruususen unta. Venäjä valmistautuu sotaan sekä henkisesti että aineellisesti + osoittanut valmiuden käyttää voimaa. Se työnsi aseisiin 5,4% BKT 2016 ja kasvu-ura on ollut vahva heti Putinin noustua valtaan. Military expenditure (% of GDP) | Data Sokea Reettakin näkee mihin kehitys johtaa ja Putin ei pysähdy ennen kuin hänet pysäytetään. (Niinistö on hyväuskoinen hölmö ja huono pressa.)
 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Ihan huuhaata tai oikeastaan suomettumisen kouluesimerkki. Ongelmahan ei ole Suomi, pakotteet tai niiden kiristäminen. EU on ollut valmis lieventämään pakotteita, samoin USA:ssa on asiasta keskusteltu moneen otteeseen. Putinilta on pyydetty vain ns. Minskin sopimuksen noudattamista. Siihen Venäjä ei ole suostunut, mutta lähti sen jälkeen vielä USA:n vaaleja räpelöimään. Toisin sanoen, kun ei länsi ollut riittävän tiukka, Putin jatkoi tihutyötään.

Ja ajatus, jonka mukaan hyökkäys toiseen maahan palkitaan antamalla Krim vuokralle, on järjetön. Kuten sekin, että Putin ei saisi menettää kasvojaan. Toivottavasti menettää, ja lähellä se alkaa ollakin. Missaan muussa maassa ei häntä enää palvota kuin Suomessa.

Taidat olla aika kovanlinjan kannattaja Venäjän ja Putinin toimien suhteen. Itse näen, että pitäisi vieläkin yrittää edetä keskustelujen kautta. Ei Putinia voi noin vain vaihtaa, vaikkei hänen toimiaan hyväksy. Politiikassa tarvitaan välillä kovuutta, mutta enenkaikkea se on kompromissien tekemisen taitolaji. Ei Venäjääkään voi kovistelemalla laittaa lopulta ruotuun, ellei sitten lähdetä oikein sotimaan, mutta siinä sitten häviävät kaikki.

Pakotteilla voidaan hieman yrittää herätellä sitä motivaatiota keskusteluun tilanteen ratkaisemiseksi, mutta siihen se jää jos halua ei löydy, eikä tule uusia avauksia. Krimin vuokraus voisi olla edes jonkunlainen kompromissi tilanteessa, jos Ukraina sen hyväksyisi. Aiemminkin Venäjällä oli jo Krimillä vuokra-alueita. Venäjän kanssa voi olla joskus laiha sopu paljon parempi, kuin lihava riita. Tämän joutui Suomikin valitettavasti toteamaan viime sodissa. Eikä täällä mitään Putinia juhlita, vaan ymmärretään ison naapurin merkitys hyvässä ja pahassa. Jos inhoamasi naapuri tulee 100v juhliisi tervetimään, niin pitäisikö näyttää keskaria vai jatkaa juhlia?
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Taidat olla aika kovanlinjan kannattaja Venäjän ja Putinin toimien suhteen. Itse näen, että pitäisi vieläkin yrittää edetä keskustelujen kautta. Ei Putinia voi noin vain vaihtaa, vaikkei hänen toimiaan hyväksy. Politiikassa tarvitaan välillä kovuutta, mutta enenkaikkea se on kompromissien tekemisen taitolaji. Ei Venäjääkään voi kovistelemalla laittaa lopulta ruotuun, ellei sitten lähdetä oikein sotimaan, mutta siinä sitten häviävät kaikki.

Luotan Putinin kaatuvan, kunhan saadaan oikeanlainen paine. Sen pitää tulla maan sisältä. Mutta. Tämän paineen luomista ei tule estää Venäjän ulkopuolelta tukemalla Putinia. Tämä on myös Venäjän opposition näkemys.
 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Luotan Putinin kaatuvan, kunhan saadaan oikeanlainen paine. Sen pitää tulla maan sisältä. Mutta. Tämän paineen luomista ei tule estää Venäjän ulkopuolelta tukemalla Putinia. Tämä on myös Venäjän opposition näkemys.

Putinin asema Venäjällä taitaa olla aika vahva. Venäjän kansalla ei ole "kunnon" johtajista oikein mitään kokemusta. Neuvostoliitto, Jeltsin ja sen jälkeen Putin tuntuu varmaan jo ihmeen hyvältä. Putin on edeltäjistään poiketen saanut "jotain" aikaan ja hänen sanoillaan on painoa Venäjällä. Toimet istuvat vanhaan Neuvostoperuja olevaan ajatteluun myös aika hyvin. Kansallislaulun palauttaminen ja suurvalta-aseman tavoittelu tuntuvat monesta venäläisestä varmasti hyvin tutulta. Suurvaltaasemaan kuuluu varmasti myös pienempien lähivaltioiden "kiusaaminen", millä pyritään korostamaan kansalle hallinnon omia kykyjä ja valtaa-asemaa muihin.

Putinia voisi ehkä hieman kierosti verrata jopa Kekkoseen (joskin Kekkosella oli sentään oppositio vastapuolella). Samanlaisia urotekoja löytyy taustalta ja kansalle molemmista rakentui vahvan johtajan kuva, jota ei voi korvata. Kekkonen luopui vallasta vasta, kun ei enää tainnut pystyssä pysyä ja Putinkin taitaa luopuessaan olla jo aika iäkäs. Itse en ainakaan usko, että Putinia ihan helpolla vuosiin syrjäytetään, ilman yllättävää katasrofia, skandaalia tai sairautta. Ilman toimivaa demokratiaa ja hyvää oppositiota vallanvaihdosta voi tulla myös hyvin vaarallinen. Mikään ei takaa sitä, että Venäjän oppositiosta tai muualta ei nousisi uutta vieläkin pahempaa johtajaa. Toimiva demokratia on kaiken perusta ja siihen opposition pitäisi Venäjällä tähdätä. Heidän pitäisi päästä yhteiskuntana paremmin käsiksi jättimäisiin ongelmiinsa, mitkä nyt peittyvät propagandaan ja korruptioon.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Putinin asema Venäjällä taitaa olla aika vahva. Venäjän kansalla ei ole "kunnon" johtajista oikein mitään kokemusta. Neuvostoliitto, Jeltsin ja sen jälkeen Putin tuntuu varmaan jo ihmeen hyvältä.

Jos kiinnostaa, miten Putinia arvioidaan, alla muutama linkki. Niissä mm. kerrotaan, miksi Putinin aika on päättymässä ja miten ja miksi tilanne Venäjällä kriisiytyy.

Ensimmäinen on tutkija Nikolai Petrovin, jonka aikataulu kaatumisesta on jo väärä. Mutta muuten sisältö asiaa, koska siinä tuodaan lyhyessä kirjoituksessa esille kriisiytymistä:

http://www.ecfr.eu/page/-/ECFR_166_PUTINS_DOWNFALL.pdf

Toisessa linkissä esitellään Anton Nikkilän toimittamaa kirjaa Artjom Troitskin teksteistä. Troitski kertoo Venäjästä mm. seuraavaa:

"Venäjä on autoritaarinen valtio, joka on jättänyt jäähyväiset orastavalle demokratialla ja liikkuu kovaa vauhtia kohti totalitarismia, vaikka tie onkin mutkikas. Listaan kuuluvat yhtenäinen ideologia, kulttuurin ja median totaalinen kontrolli sekä valtion sekaantuminen kansalaisten yksityiselämään".


"Putin on kärsinyt perinpohjaisen tappion – ja hän tietää sen. Ulkomaailma on hylännyt hänet eikä enää koskaan hyväksy häntä. Televisiopropagandalla ostetun vaalikarjan osoittama ihailu on laiha lohtu".

Venäjän vaikuttaja-agentit huseeraavat vapaasti - Image-blogit

Ja kolmannessa linkissä yksi Venäjän tunnetuimpia ex-vankeja, Mihail Hodorkovski kertoo käsityksensä, jonka mukaan Putinin valta kaatuu 10 vuoden aikana.

Putin-kriitikko Hodorkovski uskoo: Valta vaihtuu Venäjällä

Voisin linkittää vaikka kuinka monta lisää. Valitsin yllä olevat, osin henkilökohtaisista syistä. Mulla oli mahdollisuus seurata läheltä vallan vaihtumista Gorbatsoviin, sitten Jeltsiniin ja sitten Putiniin. Autoin myös monia tahoja dokumentoimaan tapahtumia.

Kaikki mitä silloin tapahtui, tapahtui nopeasi ja pääosin ennustamattomasti. Sellainen on Venäjä, on aina ollut. Putin voi pysyä 10 vuotta vallassa, tai kaatua huomenna. Paljon riippuu siitä, hermostuuko eliitti omaan tilanteeseensa ja miten Venäjän myymät raaka-aineet hinnoitellaan lähivuosina.
 

Morgoth

Jäsen
Voisin linkittää vaikka kuinka monta lisää.

Eivät nämä analyysit Putinin kaatumisesta viime aikoina mielestäni enää mitään järin oivaltavia ole olleet tai hirveästi uutta antaneet. Ennustetarkkuudet ovat luokkaa "kenties seuraavan kymmenen vuoden aikana". Nyt kaikki odottavat Putinin tekevän seuraavaksi "uudet Ukrainat" jossakin, mutta eiköhän siellä ole mahdollisesti tulossa jotain sellaista jota "analyytikot" eivät ole osanneet odottaa. No, toivottavasti se olisi Putinin romahdus.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Lännessä ollaan @Morgoth sekä liian malttamattomia, että heikosti perillä Venäjän tilanteesta.

Jotta Putinilla olisi kansan silmissa oikeutus valtaan, hän on joutunut tekemään lännestä vihollisen ja pitämään yllä tukeaan kaikille tahoille äärioikeistosta äärivasemmistoon, jotka haluavat horjuttaa länttä. Tätä kyhäelmäänsä Putin markkinoi sillä, että vain hän kykenee turvaamaan Venäjän kansan edun lännen jatkuvan ja kiihtyvän hyökkäyksen vyörytyksessä. Ei siis mitään uutta Neuvostoliittoon verrattuna.

Ja ei siis mitään uutta Putinin hallinnon tulevassa romahduksessakaan. Sen jälkeen toivottavasti tulee Venäjä, joka koti- ja ulkomaisten ongelmien aiheuttamisen sijasta ratkaisee ongelmia osana läntistä tai vapaata maailmaa.
 

tosiasia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Kyllähän näitä arvioita riittää ja Venäjä on aina ollut vähän arvoitus kehityksensä suhteen. Jeltsinin jälkeinen aika oli tietynlaista etsikkoaikaa, jona olisi pitänyt rakentaa sitä demokratiaa. KGB taustaisen Putinin päästyä vallankahvaan kehitys kulki kuitenkin hiljalleen väärään suuntaan. Valta on myös turmellut ja Putin ei osaa luopua siitä enää, samoin kävi mm. Kekkoselle. Putin on saanut rakentaa myös valtakoneistonsa lähes tyhjästä uudestaan ja valta on varmasti aika vahvasti hänen lähipiirinsä hyppysissä. Vallanytimessä Putin on ollut Venäjällä jo lähes 20-vuotta.

Venäjän eliittiä Putin on koulinut varmasti tarkoituksen mukaisesti kovalla kädellä, että se tietää paikkansa. En usko, että sieltäkään kovin helpolla nykyään Putinia vastaan uskalletaan nousta (pikemminkin lähdetään karkuun), vaikka tilanne kärjistyisi pahaksikin. Venäjän tuottamien raaka-aineiden hinnat voivat kyllä johtaa maan talouden sukellukseen ja osin niin on jo tapahtunutkin öljyn hinnan kautta. Yllättävän hyvin on kuitenkin Venäjä kestänyt tämän alhaisemman hintatason yhdessä pakotteiden kanssa, joskin nvestointejakin on leikattu paljon. Kansa on myös tottunut kiristämään vyötä, eikä heti kapinoi. Talouden suhteen Putin on myös rakentanut vaihtoehtoisia reittäjä solmimalla Kiinan kanssa kauppasopimuksia, jos lännen kanssa menee sukset ristiin.

Tällä hetkellä mielenkiintoa herättää Venäjän ja Valko-Venäjän Zapad sotaharjoitus, johan osallistuu ilmeisesti hyökkäyskalustoakin. Venäjän virallisen arvion mukaan harjoituksessa on "vain" 12 000 sotilasta, kun NATO maissa arviot nousevat jopa 100 000 sotilaaseen. Harjoitus on myös yllättävän lähellä Ukrainaa ja hieman mieleen hiipii ajatus, ettei tässä vain valmisteltaisi sinnepäin jotain?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös