Henri Kontinen ja muut suomalaiset tennismiehet

  • 66 374
  • 275

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Emil Ruusuvuori Melbournessa Australian avointen junnusarjassa. Kaavio ilmestynyt. Avauskierroksella Iso-Britannian 1999 ikäuokan kärkinimi Max Stewart, 2.kierroksella Saksan 1999 ikäluokan kärkinimi, kaavion 3-sijoitettu Marvin Moeller, 3.kierroksella mahdollisesti Tshekkien 1999 ikäluokan kärkinimi, Emilin dubbelipari Michael Vrbensky ja kvartsissa Ranskan 1999 ikäluokan kärkinimi Corentin Moutet, joka koko maailman tämän hetken kolmosjunnu ATP501 rankingilla, heti ATP-kiertueella sykähdyttäneiden aussi Alex De Minaurin ja kanukki Denis Shapovalovin jälkeen ja tuohan kaksikko eivät osallistu junnusarjaan enää, koska kokevat olevansa sinne liian hyviä.

Elikä onhan siinä Ruusuvuorella tekemistä jos semifinaaliin asti meinaa edetä. Isojen eurooppalaisten maiden ikätoveriykkösiä kumoon liukuhihnameiningillä - kiitos.
Ruusuvuori on lievä ennakkosuosikki Stewartia vastaan, kun taas 3-sijoitettu Saksan Moeller olisi lievä suosikki Ruusuvuorta vastaan. Saksan 1999 ykkönen voittanut Suomen 1999 ykkösen aiemmin erin 2-1. Tshekkien kärkinimeä vastaan puolestaan Ruusuvuori olisi taas suosikki, kun tuon kaatanutkin ja kvartsissa Moutetia vastaan ennakolta "ei mitään jakoa".
Veikataan realistisesti, että Stewart kaatuu avauskierroksella sunnuntaina erin 2-1 ja alkuviikosta 2.kierroksella Moeller kaataa Ruusuvuoren kolmessa erässä. Sen sijaan dubbelissa uskon Ruusuvuorella olevan hyvät mahdollisuudet tehdä "Harri Heliövaarat", joka voitti AO:n junnu-GS-dubbelittelin kymmenen vuotta sitten 2007. Emilin parina Tshekki Vrbensky, joka hyvä dubbelisti.

AO:n lämmittelykisassa Traralgon G1:ssä Ruusuvuori eteni tällä viikolla välieriin sekä kaksin että nelinpelissä ja tuolla oli mukana tismalleen samat pelaajat kuin Australian avoimissakin. Lämmittelykisassa Ruusuvuori kaatoi Taiwanin Hsun, joka komeilee nyt AO:n 2-sijoitettuna ja Portugalin Valen, joka kaavion 6-sijoitettu. Joten miksei myös Saksan 3-sijoitettu Moeller olisi tosipaikassa kaadettavissa. Moeller kuitenkin kovemman kaliiberin pelaaja kuin Hsu sekä Vale ja siksi povaan 1-2 tappiota.

Junnukisoissa voi kuitenkin käydä miten vain, joten katsellaan.
 

Captain K

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Kaveri laittoi tänään kuvaa kentän laidalta MElbournesta missä oli Kontis Henkan kanssa matsin jälkeen. Kuulemma ihan huikea tapahtuma ja koko Melbourne elää tuota turnausta, kun screenejä ympäri kaupunkia. Sama kaveri oli toissa kesänä Pariisissa Roland Garrosilla, ja kehui että tämä turnaus pesee satanolla katsojan näkökulmasta Ranskan Avoimet. Oli siellä jotain keilaakin ollut liikenteessä, kun oli ilmeisesti huumepäissään joku sankari ajellut kävelykadulla ja lopulta poliisit ampuneet tämän ennen kuin mitään suurempaa vahinkoa oli päässyt sattumaan.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Australian Open junnusarja, 1.kierros
Emil Ruusuvuori vs Max Stewart (GBR)
6-4, 6-2

AO:ssa näytetään streamissä myös junnumatsit. Katsoin tuon ottelun. Tasoero oli selvä. Ruusuvuorella (noin 190cm) letkeälyöntinen peli kaikkinensa, mutta ei mikään varsinainen pommikone kuitenkaan. Aseet monipuolisessa syötössä, sekä terävässä kämmenessä. Kysymysmerkit tulevaisuutta ajatellen sivuttaisliikkuminen, sekä tietynlaisessa asenteessa, että löytyykö sellaista suurta sisäistä taistelijaa vaiko ei. Täytyy todella toivoa, että Emilillä olisi olemassa kulmahampaat, sillä näillä taidoilla mentäisiiin pitkälle. Ruusuvuori muistuttaa muuten olemukseltaan melko paljon Jarkko Niemistä! Tuollainen hieman selkä kyyryssä painelija ja aivan yleisessä habituksessakin jotain samaa. Se mikä Emilissä myös nähdäkseni lupaavaa, on tietty nöyryys, kun moni nykyisistä suomalaisista junnuista ovat jopa diivoja ja sillä tiellä olemassa uhkakuvansa. Mutta en toki sitä sano, etteikö diivakin voisi yltää pitkälle, mutta enemmän näistä huonoja esimerkkejä löytyy. Itsevarmuutta tietty kaivataan, kunhan ei mene yli.

Ruusuvuori tiedetty pitkään kovaksi lupaukseksi. Ensimmäisen kerran oli Ylen Urheiluruudussa vuonna 2007, vasta 8 vuotiaana, kun Yle teki jutun Saksan kentillä menestyvästä suomalaisesta pikkujunnusta.
Sittemmin Ruusuvuori muistetaan vuodelta 2014, kun pelasi vasta 15 vuotiaana miesten SM-finaalissa Harri Heliövaaraa vastaan. Olin paikalla, kun Emil ahdisti kymmenen vuotta vanhemman Heliövaaran tiebreakiin.

Saapa nähdä yltääkö tämä suomalainen tänä vuonna kaikkien aikojen kolmanneksi kovimmaksi ITF-junnurankingissa mitä tulee suomalaisiin poikiin.
1. Henri Kontinen ITF4 (2008)
2. Jarkko Nieminen ITF6 (1999)
3. Harri Heliövaara ITF16 (2007)
4. Herkko Pöllänen ITF16 (2012)
5. Patrik Niklas-Salminen ITF20 (2015)
6. Henri Laaksonen ITF20 (2010)

Toki myös EM18 kultaa vuonna 1989 voittanut Aki Rahunen oli top20 junnu, kuten myös Australian avointen semifinaalissa 1983 pelannut Olli Rahnasto, mutta tuolta ajalta ei ole olemassa rankingdataa.
Olivat toki Rahnasto ja Rahunen 1980-luvulla top10 junnuja, ellei viiden kärjessäkin parhaimmillaan.
Joten sanotaanko niin, että "kaikkien aikojen" viitospaikka tyrkyllä, ohi Heliövaaran junnutason.
 
Viimeksi muokattu:

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Kontinen/Peers voittivat 6-7, 7-6, 7-6 kolumbialaiset. Oli tosi hankala matsi tämä. Hyvin nousivat 6-7, 2-4 tilanteesta.
Henkan instagramista voi käydä katsomassa videon, kun Peers tinttaa lujan kämmenlyönnin suoraan Kontisen takaraivoon. Sen jälkeen loppumatsi sujuikin uudesti syntyneenä ja letti sekaisin.

Junnusarjassa Ruusuvuori kohtaa tiistaina aamulla klo 05 alkaen Show Court 3:llä Australian Lucas Vuradinin, joka yllätti 3-sijoitettu saksalaisen.
Tuo areenakenttä vetää 3000 katsojaa, joten miljöö kohdallaan.
Lienee muuten Henkka ja John huomenna katsomassa FIN-AUS matsia ja heillä tietty eri voittajasuosikit matsiin. Vuradin on kaksinkertainen Australian junnumestari, tosin Alex De Minaur on se ylivoimainen 1999 aussiykkönen nykyisin, jonka tosin Vuradin kaatoi neljä vuotta sitten Australian U14 sarjan mestaruusfinaalissa. Vuradin voitti Australian U18 kansallisen junnumestaruuden prikulleen samalla Melbourne Parkin Show Court kolmosella kuukausi sitten 2016, joten ainakin kotikenttäetua saa suomalaiseen nähden. Tuo Ruusuvuori vs Vuradin on junnusarjan toistaiseksi ainoa matsi joka pistetty stadionkentälle, muut junnumatsit pelataan syrjemmällä, paitsi tietty sitten finaalit loppuviikosta.
Ruusuvuori tiedottaa, että hänen italialaisella koutsilla Federico Riccillä on tiedossa salaiset aseet aussin kaatoon. Täytyypä katsella mitä ovat keksineet lääkkeiksi.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kontinen/Peers voittivat 6-7, 7-6, 7-6 kolumbialaiset. Oli tosi hankala matsi tämä. Hyvin nousivat 6-7, 2-4 tilanteesta.
Henkan instagramista voi käydä katsomassa videon, kun Peers tinttaa lujan kämmenlyönnin suoraan Kontisen takaraivoon. Sen jälkeen loppumatsi sujuikin uudesti syntyneenä ja letti sekaisin.
Kontiselta aika kaksijakoinen matsi tosiaan. Oli avauserässä heikko ja teki pari ratkaisevaa virhettä tiebreakissa. Toisessa erässä sama meno jatkui, kun Kontinen menetti oman syöttönsä lukuisien kaksoisvirheiden takia. Tämän jälkeen Henkka kuitenkin kasasi itsensä ja oli loppupelin ajan kentän paras. Mukaan mahtui pari todellista highlight-lyöntiä.

Seuraavaksi vastaan asettuvat Groth ja Cuccione. Mikäli voitto napsuu tuostakin, tulee semeissä vastaan mitä luultavimmin Herbert/Mahut, jotka olivat viittä vaille putoamassa turnauksesta edellisessä matsissaan. Vastustaja johti jo toista erää 5-4 ja oli omalla syötöllään matsipallotilanteessa.

Mahdollisessa finaalissa vastaan asettuisi mitä luultavimmin Bryanin veljekset tai Dodig/Granollers.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Ruusuvuori voitti Vuradinin 7-6, 6-1 ja kohtaa seuraavaksi nelinpeliparinsa tshekki Vrbenskyn, jonka voittanut aiemmin kolmessa erässä.
Hyvät mahdollisuudet puolivälieräpaikkaan, kun peli näyttää nyt rullaavan ja kehitystä tapahtuneen.
Harmi kun kvartsissa tulossa vastaan Corentin Moutet, jonka paikka ei edes olisi enää junnusarjassa. Emil pystyy nähdäkseni voittamaan tuolla kaikki muut, mutta Ranskan suurin lupaus sitten Gasquetin lienee tekemätön paikka. Moutet pelaa tänä vuonna junnusarjassa ainoastaan sen vuoksi kun kärsinyt välillä loukkaantumista ja siksi ei ole täysin aikataulussa.

Moutetista voisi kertoa muutamia kovia datoja.
2013 EM14 kultaa
2014 EM16 kultaa alaikäisenä 15 vuotiaana, kaikkien aikojen toiseksi nuorin EM16 voittaja. Kaatoi finaalissa vuotta vanhemman Mikael Ymerin.
2015 Pelasi maalis-huhtikuun vaihteessa ammattilaisturnauksen 10 000 dollarin finaalissa 15v 11kk iässä, yhtenä kaikkien aikojen nuorinpana.
2015 Sai villin kortin miesten Ranskan avoimiin ensimmäisenä 16 vuotiaana ranskalaisena sitten Gasquetin.
2016 Voitti 17 vuotiaana kaksi miesten ammattilaisturnausta Futurestasolla.
Lisäksi Moutet pelannut jo kaksi kertaa CH-tasolla 2.kierroksilla, viime syksyllä, sekä muutama viikko sitten. Aloitti kauden siis ATP-challenger kisoilla ja sieltä sitten junnupeleihin hakemaan sitä puuttuvaa GS-titteliä, jota Moutetilta odotettiin jo viime vuonna.
Toivottavasti Ruusuvuori on tuon esteenä. On tuossa kovilla kentillä pienet mahkut, sillä Moutet parhaimmillaan massalla ja kovilla kentillä kovatempoisella pelillä kaadettavissa ja sellainen peli Ruusuvuorelta löytyy. Moutet vain 175cm, joten tuskin tästäkään Ranska saa tulevaa miesten GS-voittajaa sitten Yannick Noahin, mutta potentiaalia Moutetissa on kovaksi ammattilaiseksi.
Erittäin mielenkiintoinen matsi siis tarjolla, mikäli ranskalainen kaataa ensin japsipelaajan ja suomalainen tshekkipelurin.
Edes Patrik Niklas-Salmisen Wimbledonin junnusarjan kvartsimatsi Tommy Paulia (1997 ikäluokan top5 nimi) vastaan ei ollut ennakolta aivan yhtä haastava paikka kuin Moutetin kohtaaminen olisi suomalaisjunnulle. Melko samoissa vaikeusasteissa tosin ja samanlaista sensaatiota Ruusuvuori kaipaisi. Ensin tietty pitää kunnilla selvittää Vrbensky.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Pian alkaa Kontisen ja Peersin puolivälierä aussikaksikko Groth/Cuccionea vastaan. Ottelulla on huimat panokset, sillä voittajaa odottaa semeissä ykkössijoitetun ranskalaiskaksikon sijaan kotikylän pojat Whittington ja Polmans, jotka nappasivat yöllä shokkivoiton Herbert/Mahut'sta. Näin ollen Kontinen ja Peers ovat suosikkeja menemään aina finaaliin asti! Toisella puolella kaaviota ovat Bryanin veljekset sekä Carreno-Busta/Garcia-Lopez, mutta muutoin on latu auki GS-voitolle..
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Ruusuvuori hävisi AO:n kvartsissa ATP501 Moutetille, vaikka hallitsi jopa avauserää. Lukemat 4-6, 0-6 näyttää rumemmalta, kuin pelaajien tulevaisuus.

Vihdoinkin meillä on GS-junnukisoissa sellainen lupaus jonka teknillisiä lahjoja arvostetaan ulkomaillakin. Muistan kun 2015 Wimbledonin kvartsissa Patrik Niklas-Salminen yllätti jenkki Tommy Paulin, niin jenkkikeskustelijat kirjoittivat, etteivät nähneet suomalaisen pelissä mitään lupaavaa ja ihmeellistä.
Ruusuvuoren pelistä kuullut täysin päinvastaisia kommentteja, jotka helppo allekirjoittaa. Toki Henkka Kontisen peliä hehkutettiin ulkomaita myöden jo junnuna, mutta sen jälkeen ollut hiljaisempaa.
Esim. 1994 syntynyt Herkko Pöllänen kun voitti G1 turnauksen vuonna 2011 ja nousi sijalle ITF16, niin näytti lupaavalta pelaajalta, mutta nyt kun muistelee Pölläsen teknillistä suorittamista verrattuna Ruusuvuoren luontaiseen letkeyteen, niin olihan Herkko täysin puukäsi, eikä ihme että valitsi yliopistotenniksen tennisammattilaisuuden sijasta. Ruusuvuorella toisenlainen tulevaisuus - ammattilaiskentille menee että heilahtaa.
Kehittämisen paikkana tosin periksiantamattomuus ja tilanteiden nopeampi nollaaminen.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Kontinen/Peers vs 19v Polmans ja 23v Whittington
*3-2, teini-Polmans murrettiin jo.

Panoksena GS-finaalipaikka Bryan/Bryan legendoja vastaan. Jenkit kaadettu hiljattain kolme kertaa erin 2-0.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Ja ATP-5 taitaa olla Henkan seuraava ranking kun viime kauden voittajat Soares/Murray tippuvat alaspäin. Siitä sitten eteenpäin kohti kevättä, kun ei ole paljoa pisteitä puolustettavana.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Voitto 6-4, 6-4 ja GS-finaali 38 vuotiaita jenkkikaksosia vastaan AO:n kotisivujen mukaan pelataan lauantaina Rod Laver areenalla naisten kaksinpelifinaalin jälkeen, joka alkaa Suomen aikaa klo 10.30.
Henkka tulessa siis klo 12 lauantaina, pelaamassa GS-voitosta. Melbournen aikaa lauantain illassa klo 21, voiko olla makeampaa ajankohtaa.
 

Captain K

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Kaverini oli tänään oman crewn'sä kanssa katsomassa Margaretilla siis paikanpäällä Henkan välierää, ja kuulemma olivat pitäneet aikamoista mekkalaa. Tiedä sitten näkyikö striimien/tv:n välityksellä, mutta kenttähaastattelija oli lopuksi todennut Henkalle haastattelussa että sinullahan oli täällä oma faniryhmä paikanpäällä :D
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Aika vähällä huomiolla on mennyt tämä Henkan menestys Ausseissa. Kontinen/Peers on tällä hetkellä kenties koko tourin paras kaksinpelipari, ja he lähtevät finaaliinkin ennakkosuosikkeina.

Aika helppo ennustaa, että Kontinen ja Peers tulevat pyörimään aivan top-3:ssa dubbelissa. Toisin kuin monella muulla parilla, heillä on paljon potentiaalia kehittyä, ja he näyttävät todella dynaamiselta kaksikolta kentällä.
 

Captain K

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Kaverini oli tänään oman crewn'sä kanssa katsomassa Margaretilla siis paikanpäällä Henkan välierää, ja kuulemma olivat pitäneet aikamoista mekkalaa. Tiedä sitten näkyikö striimien/tv:n välityksellä, mutta kenttähaastattelija oli lopuksi todennut Henkalle haastattelussa että sinullahan oli täällä oma faniryhmä paikanpäällä :D

Kaverini sai sitten kuin saikin liput tän päivän finaaliin. Lupasivat pitää ääntä taas :D Sanoi että harvemmin on jännittänyt näin paljoa, vaikka on pelannut Suomen pääsarjatasolla futsalia jne...
 
Viimeksi muokattu:

Alex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Upea voitto ja historiaa on nyt tehty! Kontinen/Peers on jo pitkään ollut tourin paras pari ja nyt on tullut kaksi isoa voittoa lyhyen ajan sisään. Kontinen nousee erittäin todennäköisesti maailman ykköseksi seuraavien kuukausien aikana.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Joko saa avata ketjun "Henri Kontinen - Vuoden Urheilija 2017"?

Juuri meinasin että pitäisiköhän joku tämmöinen ketju alkaa jo perustaa, ainakin missä seurataan kuka voisi haastaa miestä siinä. Onkohan muuten tänävuona mitään isoja kisoja missä joku pystyisi haastamaan miestä tuossa tittelissä jos vire jatkuu samanlaisena?

EDIT: Tietenkin hiidon MM-kisat, mutta onko muuta?
 

marakatti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Philadelphia Flyers, Suomi
Onkohan muuten tänävuona mitään isoja kisoja missä joku pystyisi haastamaan miestä tuossa tittelissä jos vire jatkuu samanlaisena?

EDIT: Tietenkin hiidon MM-kisat, mutta onko muuta?

Ampumahiihdon ja yleisurheilun MM-kisat ainakin
 

Japi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh, Jokerit, Saipa, Jokipojat, Titaanit
Joko saa avata ketjun "Henri Kontinen - Vuoden Urheilija 2017"?

Ei vielä. Kolmannen GS-voiton tänä vuonna jälkeen voisi. Toinenkaan GS-voitto tuskin riittää jos ampumahiihdon tai maastohiihdon MM-kisoista tulee kunnollista menestystä (esim. henkilökohtainen kulta+parisprintin kulta+viestikulta yhdelle henkilölle maastohiihdosta tai kaksi kultaa Kaisalle ampumahiihdossa, tosin kulta ja hopeakin voi riittää). Keihäänheiton MM-kullallakin luultavasti lyö yhden (tai jopa kaksi) GS-voittoa ottaneen Kontisen.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ei vielä. Kolmannen GS-voiton tänä vuonna jälkeen voisi. Toinenkaan GS-voitto tuskin riittää jos ampumahiihdon tai maastohiihdon MM-kisoista tulee kunnollista menestystä (esim. henkilökohtainen kulta+parisprintin kulta+viestikulta yhdelle henkilölle maastohiihdosta tai kaksi kultaa Kaisalle ampumahiihdossa, tosin kulta ja hopeakin voi riittää). Keihäänheiton MM-kullallakin luultavasti lyö yhden (tai jopa kaksi) GS-voittoa ottaneen Kontisen.

Ehkä tästäkin käydään sitten kulisseissa vääntöä, varmaan perinteisemmän lajin voitto yksinään jo jollekin riittää vuoden urheilija titteliin. Vaikka toimittajat tekeekin valinnan niin ehkä tennis pitäisi saada myös telkkariin näkyviin paremmin jotta se pääsisi kansan + toimittajien sydämiin. Nythän se on vähän paitsiossa ollut jo niemisenkin aikaan. Toki tulihan tämä Kontisen pelikin Eurosportilta, mutta rajoittava näkyvyys ja miten tietoisuus matsista levisi.. Jos matseja tulisi vaikka Yleltä tai mtv muutama edes ilmaiskanavilta niin varmasti Kontisen pelejäkin seurataan enemmän mielenkiinolla.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Kontisella on hyvät mahdollisuudet nousta listaykköseksi 20.3.
Vaatinee vain Indian Wells Mastersissa sen että etenee pidemmälle kuin Bryanit ja Mahut/Herbert.
Sitten kun ykköspaikka saavutettu niin ei sieltä tippune pois pitkään aikaan, ei ainakaan ennen marraskuuta.
Tennistilastot eivät tunne kovinkaan montaa dubbelistia joka olisi ollut kärjessä yli 12kk.
Henkalla hyvä mahdollisuus tehdä itsestään avoimen aikakauden top10 dubbelilegenda, kun aloitti menestyksen jo 26 vuotiaana, joka on nelinpelissä nuori ikä.
Bryanit, John McEnroe ja aussi Woodbridge neljän vuoden ykkösenä sellaisia joita vaikea saavuttaa, mutta kaikkien aikojen vitosella vain kaksi vuotta ykkösenä oloa ja sinne on ainakin palaa. Ruotsin Jonas Bjökmanin ohi mennään että heilahtaa.
 

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
Ei riittänyt Kontisella viime vuonna turnausvoitot eikä riitä kuulemma tänä vuonnakaan, vaikka voitti juuri parinsa kanssa GS-finaalissa kaikkien aikojen nelinpeliparin. Only in Finland. :D
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös