Onnittelut Henkalle! Hieno saavutus. Ja tuo tosiaan pisti silmään, että duppelilistalla suurin osa väestä on kolmekymppisiä ja nelikymppisiä, joten nuorelta kaverilta huima teko. Minulla on vieläkin vaan ongelma suhteuttaa tuota doublesin listan maailmanykkösen paikkaa tenniksen kaksinpelin rankingeihin verrattuna...onko tämä nyt huimempi saavutus kuin Jarkon #13 rankkaus singleissä? Jotenkin vaan tuntuu, että ei ole. Mutta kaikki kunnia Kontiselle suomalaisen tennishistorian tekemisestä.
Tämä tulee olemaan jatkossa ikuisuuskysymys suomalaisessa tenniskeskustelussa. Kumpi on kovempi, Jarkko vaiko Henkka.
Mielestäni näitä ei voi juurikaan verrata, koska eri lajimuodot kyseessä. Kumpi on kovempaa, olla ykköslajin 13:s vaiko kakkoslajin nro 1.
Olla maailman paras jossain lajissa on lähes poikkeuksetta erittäin kova juttu, varsinkin sellaisessa lajissa jota harrastetaan jokaikisessä maassa kaikilla mantereilla pingviinien mannerta lukuunottamatta. Tennis on lajina kehitetty nykymuotoonsa 1800-luvulla ja nelinpeli on yksi osa tätä hienoa kuninkaalista lajia ja huikea juttu, että sellaisen lajin maailman ykkönen on nyt suomalainen. Samaan hengenvetoon sanottava, että tenniksen dubbeli on kieltämättä lähtökohtaisesti enemmän harjoitusmuoto josta kehittyy osalle todenmakuinen kilpailumuoto vasta aikuisena, kun yli 90 prosenttia tennispelaajista keskittyy kaksinpeliin, näin ollen kaksinpelin sijoitus 13:s on aivan huikea sekin.
Mutta jos mietitään vaikkapa sitä, että takavuosien suurmaa Ruotsilla on ollut kaksinpelin top10 listalla kymmenkunta pelaajaa, joka oli aikoinaan melko arkipäiväinen juttu naapurimaassa, kun taas dubbelin listakärjessä ollut vain kolme ruotsalaista pelaajaa.
Ruotsin historiassa on siis yli kymmenen kovempaa tenniksen kaksinpelaajaa kuin Jarkko Nieminen, kun taas Kontinen vertautuu dubbelin puolella jo kolmikkoon Edberg, Järryd ja Björkman! Toki kyseinen kolmikko tunnetaan enemmän kaksinpelin kautta, mutta kuitenkin olivat myös dubbeliykkösiä ja sitä on nyt Kontinenkin. Ykköseksi nouseminen vaatii aina suurkisojen voittoa ja paineensietokyvyn maksimaalista hallintaa, kun taas kaksinpelin top20 pelaajaksi pystyy nousemaan pärjäämällä lähinnä vain ns. alemman tason kisoissa, kuten ATP250 turnauksissa. Jarkko Nieminen on tosin kolminkertainen Grand Slam kaksinpelin kvartsipelaaja ja tuolla saldolla kuuluisi olla ennätyssijaltaan 8-10, eikä nro 13.
Mitä tulee spekulaatioon Kontisen tasosta nelinpelissä jos kaikki pelaisivat tosissaan dubbelia. Se on mielenkiintoinen pohdinnan aihe. Onhan Kontisella sellaisia dubbeliin soveltuvia ominaisuuksia, joihin monet kaksinpelin huippunimet eivät kykene. Urheilulehden Eerikäinen sen sanoi, Kontisella on a-ruutuun ulospäin kiertyen maailman paras syöttö yhdessä Federerin kanssa, mutta Kontinen syöttää kakkosen vielä Rogeria kovempaa.
Se oli jopa huvittavaa, kun Kontinen pelasi 2008 junnujen Wimbledonin finaalia 11 000 katsojan edessä, niin syötti juniorina -kakkossyötön- 217km/h. Se on prikulleen sama lukema kuin Jarkko Niemisen koko uran kovin -ykkössyötön- lukema.
Henkan syöttötyöskentely oli huipussaan 2011 kun voitti Espanjassa Roberto Bautista Agutin ja tutka näytti toistuvasti lukemia 222-228. Noihin lukemiin pystyy kaksinpelin Grand Slam-turnauksen aikana keskimäärin alle kymmenen pelaajaa.
Monipuolisuus myös kuvaa Kontisen syöttöä, kierteet ja nopeus vaihtelee. Lisäksi Kontisella hyvät lentolyönnit ja suoraviivainen pelityyli. Henkka ollut aina hyvä liikkumaan kentällä eteenpäin, kun taas sivuuttaisliikkuminen ollut aina heikkous. Kaksinpelaajilla tuo on lähes poikkeuksetta juuri päinvastoin. Katsokaa vaikka umpisurkeaa dubbelistia, kaksinpelissä ATP7 lukeman saavuttanutta Gael Monfilsia, niin hän ei ole hyvä liikkumaan syötön jälkeen nopeasti ylös verkolle ja mennä jaloistaan alas, liian takakenoinen siihen, mutta sivuttaissuunnassa liikkuu eläimellisesti kurottaen.
Meillä on kaksi kaikkien aikojen suomalaista tennispelaajaa. Kaksinpelissä Nieminen ja nelinpelissä Kontinen. Ei ole mielekästä verrata heitä siinä mielessä toisiinsa että kumpi parempi. Ovat täysin eri tyyppisiä pelaajina joilla erinlaiset vahvuudet.
Se on kyllä sanottava, että jahka Suomi saa joku päivä jälleen uuden (nuoren?) top100 kaksinpelaajan, niin tulen olemaan(ja niin tulee moni muukin olemaan) siitä aivan yhtä täpinöissä kuin tästä Kontisen dubbelin ykköspaikasta ja tuo kertoo jotain vertailusta kaksinpeli ja nelinpeli.