Ukrainan sisä-, ulko- ja talouspolitiikka

  • 1 107 916
  • 6 873

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Eikös noissa matkustuskielloissa ole poikkeus koskien diplomatiaa? Tietysti olisi järkeä, jos ei pääse hoitamaan lomia tai bisneksiä mutta sovun hierominen kävisi.

Sori, siis kirjoitin vaan väärin, tarkoitin poliitikkoa.

Tässä tapauksessa venäläistä kansanedustaja Leonid Slutskia.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Nykyisen Ukrainan historiankirjoituksesta en osaa sanoa, mutta tuskin on poliittisesti ohjailtua? Tietääkö vlad? Mutta jos ihmisille on valehdeltu suut ja silmät täyteen neuvostovuosikymmenet, niin on sillä vaikutuksensa. Totuus on se, minkä suurin osa kansasta uskoo olevan totta.

Pakko tunnustaa, että minulla ei ole konkreettista tietoa esim. siitä millaisella opetusohjelmalla lapsille opetetaan historiaa Ukrainassa peruskoulun aikana tai kuinka maan historiaa käsitellään esim. yliopistoissa jatko-opintojen parissa.

Voin nyt tuoda syytkin julki tähän mustaan pisteeseen tiedoissani.

Ystäväni on käynyt peruskoulunsa Neuvostoliiton aikana ja hänelle on opetettu koulussa "neuvostohistoriaa", mikä tietty poikkeaa paljon siitä historiankuvasta mitä meille peruskoulussa esim. talvisodasta tai jatkosodasta opetetaan. Jatko-opintonsakin hän on pääasiassa ehtinyt käydä vielä Neuvostoliiton aikana ja opintonsa Donetskin yliopistossa hän päätti niihin aikoihin jolloin maa itsenäistyi.

Nyt hän työskentelee Donetskin yliopiston alaisessa instituutissa eli kyseessä ovat jatko-opiskelijat ja lähinnä oppilaitoksessa opetetaan taidetta, viestintää, markkinointia, atk:ta tms. aineita, joten sielläkään hän ei tule törmänneeksi historiaan oppiaineena edes välillisesti. Tosin hän ei ole opettaja vaan teknisellä puolella työskennellen atk:n ja verkko-opintojen parissa.

Hänellä ei ole lapsia, joten tätäkään kautta hän ei pääse tutustumaan siihen maailmaan mikä Ukrainan peruskouluissa vallitsee, varmasti se on muuttunut neuvostoajoista paljon, mutta kuinka paljon ja missä määrin muutos on vaikuttanut oppiaineiden sisältöön. Se on huomioitava, että peruskouluissa on edelleen paljon opettajia jotka ovat saaneet koulutuksensa Neuvostoliiton aikana, mikä voi vaikuttaa (lue: vaikuttaa osalla opettajista) opettajien näkemykseen maan ja alueen historiasta.

Vaikka aihe on hyvin mielenkiintoinen niin hänen kautta en oikeastaan saa historianopetuksesta nyky-Ukrainassa laisinkaan tietoa tai siitä kuinka historiaa on kirjoitettu uudelleen peruskoulun oppikirjoihin vrt. neuvostoaika.

edit: Tietty muidenkin tahojen kautta olisi mahdollista saada selvyyttä siitä kuinka maan historiaa kirjoitetaan ja kuinka ohjailtua se on, mutta helpoin ja yksiselitteisin tie olisi päästä tutkimaan peruskoulujen oppikirjoja ja vertailla niitä toisiinsa - millainen muutos on tapahtunut vuosikymmenten kuluessa ja onko se merkityksellinen vai ei. Koska kyllähän virallinen historiankirjoitus heijastelee monissa maissa jollain aikavälillä myös oppikirjoihin, joten sen tähden oppikirjoista olisi mahdollista muodostaa suht' kattava kuva historiankirjoituksesta Ukrainan kaltaisessa maassa.

vlad.
 
Viimeksi muokattu:

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Pakko tunnustaa, että minulla ei ole konkreettista tietoa esim. siitä millaisella opetusohjelmalla lapsille opetetaan historiaa Ukrainassa peruskoulun aikana tai kuinka maan historiaa käsitellään esim. yliopistoissa jatko-opintojen parissa..

Korkeakoulutasosta en tiedä, mutta parisen viikkoa sitten siteerasin tälle samalle palstalle venäläismielistä Miroslav Radenkoa, joka toimi myös historianopettajana Itä-Ukrainassa.

Radenkon opetukset kuulostivat kovin värittyneiltä ja Kiovan fasisteista opetettiin jo pienillekin lapsille.

Veikkaisin siis sitä, että Ukrainassa se mitä opetetaan, riippuu todella paljon siitä, missä asutaan.

Yleisesti ottaen ukrainalaiset tuntuvat hämmentyneiltä historiaansa liittyen, on mielenkiintoista nähdä, miten seuraavaa Voiton Päivää Kiovassa ja maan länsiosissa juhlistetaan.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Korkeakoulutasosta en tiedä, mutta parisen viikkoa sitten siteerasin tälle samalle palstalle venäläismielistä Miroslav Radenkoa, joka toimi myös historianopettajana Itä-Ukrainassa.

Radenkon opetukset kuulostivat kovin värittyneiltä ja Kiovan fasisteista opetettiin jo pienillekin lapsille.

Veikkaisin siis sitä, että Ukrainassa se mitä opetetaan, riippuu todella paljon siitä, missä asutaan.

Se on totta, että yksittäisen opettajan kohdalla hyvin suuri vaikutus on opettajan taustalla ja aatemaailmalla sekä asuinpaikalla tai kuten kirjoitin lainaamassasi viestissä:

"Se on huomioitava, että peruskouluissa on edelleen paljon opettajia jotka ovat saaneet koulutuksensa Neuvostoliiton aikana, mikä voi vaikuttaa (lue: vaikuttaa osalla opettajista) opettajien näkemykseen maan ja alueen historiasta."

Mutta itse lähestyin aihetta ns. virallisen opetusohjelman kautta ja siitä kuinka sitä pitäisi opettaa ja että siitä olisi mahdollista tehdä päätelmiä siihen suuntaan, että millainen virallinen historiankirjoitus maassa on ja kuinka se on muuttunut esim. maan itsenäisyyden aikana, vai onko se muuttunut laisinkaan. Ei nimittäin ole laisinkaan mahdotonta etteikö peruskoulussa voida edelleen virallisestikin opettaa hyvin yksipuolisesti neuvostoajoista tuomatta niitä todella kriittiseen käsittelyyn.

Tietenkin Ukrainan kaltaisessa maassa, jossa etniset erot ovat varsin vaikuttavia, näkemykset opetusmetodeista alkaen voivat poiketa hyvin paljon aivan kuten voivat poiketa näkemykset siitä mitä asioita tulee opettaa ja kuinka ja mitä asioita on korostettava.

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...
Tietenkin Ukrainan kaltaisessa maassa, jossa etniset erot ovat varsin vaikuttavia, näkemykset opetusmetodeista alkaen voivat poiketa hyvin paljon aivan kuten voivat poiketa näkemykset siitä mitä asioita tulee opettaa ja kuinka ja mitä asioita on korostettava...

Tämä on varmasti aivan totta.

Hmm, tätä on hieman vaikea pukea sanoiksi, mutta taannoista Radenkon haastattelua kuunnellessani nousi jotenkin hyvin vahvasti tietty mielikuva koululaitoksesta, joka muistuttaa suomalaista, 1800-luvun "kiertokoulua":

Opettaja ei ole se kaikkein pätevin, mutta sitäkin ehdottomampi ja niillä mennään, mitä saatavilla on.

Ei varmasti päde kaikkiin Ukrainan osiin, mutta tällainen mielikuva vähän tuli Radenkon lausunnoista. Ei niinkään hänen sanomansa perusteella, vaan miten hän asiansa sanoi
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Uutisia Donetskista.

Tietyssä mielessä täällä esitetyt uutiskuvat ja videot antavat hämäävän kuvan tilanteesta Donetskissa. Kuvien perusteella on mahdollista saada sellainen käsitys, että tilanne kaupungissa on kaaottinen, mutta on huomioitava, että Donetskissa asuu noin miljoona ihmistä eikä nytkään näihin kiihkeimpiin mellakoihin ota osaa kuin keskimäärin pari tuhatta pro-Russia-ryhmiin kuuluvaa henkilöä.

Tälläkin viikolla Donetskissa kaupat ovat olleet auki normaalisti, julkinen liikenne on toiminut kuten ennenkin, ihmiset käyvät töissä ja lapset sekä nuoret kouluissa kuten tähänkin saakka. Suurinta osaa kaupunkilaisista mellakat eivät kosketa käytännössä muutoin kuin tuomalla ylimääräistä jännitettä alueelle, mutta ne eivät näy päivittäisessä elämässä laisinkaan jos ihmiset eivät mene hallintorakennusten liepeille, joiden ympärillä käytännössä kaikki mellakat toteutetaan näinä päivinä. Aiemmin niitä järjestettiin myös ns. Leninin aukiolla muutamana viikonloppun, mutta nyt ne ovat keskittyneet hallintorakennusten liepeille.

Ystäväni luki tänään (keskiviikkona) donetskilaisen kyselytuloksen, jossa satunnaiselle joukolle kaupungin asukkaita oli esitetty kysymys Venäjään liittymisestä ja kyselyn perusteella 66% kaupungin asukkaista ei halua liittyä Venäjään, sen sijaan 18% asukkaista haluaa liittyä Venäjään, loput eivät joko ottaneet asiaan kantaa tai muusta syystä jättivät vastaamatta. Myös suurin osa kaupungin asukkaista tuomitsee Venäjän lippujen nostamisen salkoihin ja vastaavat toimet. Vaikka tulos olisi edes suuntaa-antava niin se kertoo kuitenkin selkeällä tapaa sen mitä mieltä kaupungin asukkaat ovat liittymisestä Venäjään.

vlad.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jos 2/3 ihmisistä ei halua liittyä Venäjään, niin ei se Kremlille mikään jarru ole.

Semmoinen kutina minulla on, että tuo neljän kokous ensi viikolla on aika ratkaiseva. Siis sillä tavoin, että jos se järjestetään, niin silloin Venäjä käytännössä tunnustaa Ukrainan nykyisen hallituksen ja sotilaallinen puoli kriisistä poistuu. Jos kokousta ei järjestetä, niin silloin venäläiset sotilaat ovat humanitäärisellä missiolla Ukrainassa. Saas nähdä miten kujasti käy minun ennustuksen.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Jos 2/3 ihmisistä ei halua liittyä Venäjään, niin ei se Kremlille mikään jarru ole.

Niin, ei se välttämättä estä operaatiota mutta sen pitäisi laittaa operaatiota suunnittelevien tahojen miettimään hyvin tarkkaan sitä, että mitä riskejä operaatio tuo tullessaan kun esim. Donetskin kokoisessa kaupungissa selkeä enemmistö vastustaa Venäjään liittämistä. Se voi merkitä myös sitä, että tällöin siviilivastarinta saattaisi nousta suhteellisen kovaksi, jos "liittämisprosessi" pistetään käyntiin.

Olen samoilla linjoilla kanssasi, tämä ja ensi viikko - neuvotteluineen - on kriisin etenemisen kannalta hyvin merkityksellinen.

vlad.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kun en tunne paikallisia oloja, niin tämä on puhdas mutu. En usko kovin kummoiseen siviilivastarintaan. Kaikki tietää mitä omon tarjoilee kiukuttelijoille ja vaikka halu liittyä Venäjään on pieni, niin luottamus Kiovaan on samalla tasolla. Joten valinta on kahdesta huonosta..

Nato: Venäjällä 40 000 sotilasta Ukrainan rajalla - Ukraina - Ulkomaat - Helsingin Sanomat: "Rasmussenin mukaan venäläissotilaat eivät ole siellä harjoittelemassa vaan taisteluvalmiina."

Rauhan- ja ihmisoikeuksienturvaajat joutuvat odottamaan kutsuhuutoa, tämä lienee takana Kiovan neuvottelutaktiikalle näiden vallattujen rakennusten suhteen. Verenvuodatusta halutaan välttää.

edit
BBC News - Map illustrates failure: "Satellites of the GLONASS network experienced a half-day outage when bad data was uploaded to spacecraft."

Nyt on paikannusjärjestelmä valmiina sotaan eli vain Venäjä saa tarkan tiedon. Onko Ukrainan armeijalla käytössä GPS vai GLONASS?

edit2
Tuosta matkustuskiellon kiertämisestä:
IL löysi pakotelistalla olevan venäläispoliitikon Ranskasta - | Ukrainan kriisi | Iltalehti.fi : "Hänen mukaansa matkustuskiellot ovatkin venäläisten näkökulmasta lähinnä vitsi."

Pykälien mukaan mennään ja samalla valahtaa reisille koko homma.

edit3
Crimea, 'Putinland' and the future of Ukraine - CNN.com
Kurkovin mielipidekirjoitus, mielenkiintoinen tuo viimeinen osa: A simple, scary scenario
Samaa paljon mitä MustatKortit on kirjoittanut.

Alkuosassa ihmetellään miten Krimi tulee toimeen, kun elintason nostokin on lykätty. Esim eläkkeiden nosto tulee vasta 2016. Minä epäilen tuleeko edes silloin. Ne rahat voi valua koruption taskuihin.

one more edit
En jaksa pistää linkkiä, mutta kaasusta Putin lähetti kirjeen ja nyt on siis kaasuase käytössä. Ukrainan kaasuveloista on näennäisesti kyse, mutta rivien välistä voidaan lukea, että jos EU ei painosta Ukrainaa Venäjän mieleiseen ratkaisuun, niin kaasut voipi katketa.
 
Viimeksi muokattu:

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ihan viimeisen päälle ei venäläistenkään aseistus Krimillä kyllä ole.

Mitä tuossa kuvia katselin, niin T-72 vaunuja näytti paikalla olevan, ei toki mitään hajua, että missä määrin ja onko paljon muitakin vaunutyyppejä.

Noilla vaunuilla kun lähtisi esim. Leopardeja vastaan ottamaan erää, niin huonosti kävisi.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Venäläisillä on päivitetty malli 72:sta. Onko nuo niitä vai perusmallia?

Tjaa, taitaa olla päivitettyjä, ainakin näyttäisi olevan reaktiivista panssarointia päällä.

vlad tietänee tarkemmin (?)
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Venäläisillä on päivitetty malli 72:sta. Onko nuo niitä vai perusmallia?

Tjaa, taitaa olla päivitettyjä, ainakin näyttäisi olevan reaktiivista panssarointia päällä.

vlad tietänee tarkemmin (?)

Suurin osa Krimille sijoitetuista taistelupanssarivaunuista on tyyppiä T-72B eli kyseiset vaunut eivät ole modernisoitiohjelman viimeisintä huutoa. Käytännössä kaikki venäläiset taistelupanssarivaunut pyritään varustamaan reaktiivipanssaroinnilla mutta esim. T-72B ERA:t ovat perinteisiä ja vanhentuvaa mallia. Ne eivät vedä vertoja modernimmalle Kontakt-5 reaktiivipanssarille puhumattavaan vielä uudemmasta Relikistä, esim. modernisoitiohjelman uusimmat T-72 vaunut ovat tyyppimerkkiä T-72B3 joita on sijoitettu Ukrainan vastaiselle rajalle ja nämä vaunut on varustettu vähintäänkin uusimmilla Kontakt-reaktiivipanssareilla sekä uusilla omasuojajärjestelmillä (esim. Arena). Relik on uusin versio venäläisistä reaktiivipanssareista ja 2013 modernisointiohjelman läpikäyneitä T-72BM-vaunuja on varustettu Relikillä, Arenalla sekä muilla omasuojajärjestelmillä ja uusilla taistelukentän hallintajärjestelmillä - sama pätee T-72B3 -vaunuihin.

edit: Tutkin hiukan T-72B3 -vaunujen omasuojaa ja näyttäisi siltä, että kaikissa vaunuissa joita näin ERA:na oli Relik.

Perinteiset "raskaat" venäläiset ERA:t ovat varsin tehokkaita, eli esim. Kontakt-5, wikipediasta lainattua:

"The effectiveness of Kontakt-5 ERA was confirmed by tests run by the German Bundeswehr and the US Army. The Germans tested the K-5, mounted on older T-72 tanks, and in the US, Jane's IDR's Pentagon correspondent Leland Ness confirmed that "when fitted to T-72 tanks, the 'heavy' ERA made them immune to the depleted uranium penetrators of M829A1 APFSDS, fired by the 120 mm guns of the US M1 Abrams tanks, which were among the most formidable tank gun projectiles at the time."

vlad.
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
one more edit
En jaksa pistää linkkiä, mutta kaasusta Putin lähetti kirjeen ja nyt on siis kaasuase käytössä. Ukrainan kaasuveloista on näennäisesti kyse, mutta rivien välistä voidaan lukea, että jos EU ei painosta Ukrainaa Venäjän mieleiseen ratkaisuun, niin kaasut voipi katketa.

Venäjän kiristäminen Ukrainaa kaasulla ja ryhtyminen esittämään syytöksiä ja spekuloimaan mahdollisuuksilla mitä voi seurata EU:n kaasutoimituksille hintojen noston myötä näyttää aiheuttavan varsin mielenkiintoiselta vaikuttavan vastareaktion Yhdysvalloissa.

"Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan Jen Psakin mukaan Ukraina maksaa Venäjälle nyt 350 euroa tuhannesta kuutiosta kaasua, mikä ei ole markkinoiden määräämä hinta ja on selvästi korkeampi kuin EU-maiden maksama.

Yhdysvallat ryhtyy Psakin mukaan välittömästi avustamaan Ukrainaa. Luvassa on hätärahoitusta sekä teknistä apua muun muassa energiaturvallisuudessa ja -tehokkuudessa sekä koko energiasektorin uudistamisessa.
" (lainaus YLE:n verkkosivut).

Käytännössä Venäjän kiristystoimenpiteet näyttävät saavan aikaan sen, että sen sijaan, että Ukrainan hallinto myöntyisi kiristyksen edessä Yhdysvallat tarjoaa auttavan käden vt. hallinnolle ja näin Venäjä toimillaan tulee edesauttaneeksi sitä, että Ukraina lipuu entistäkin vääjäämättömämmin kohden länttä.

Tilanne voi hyvin pian olla se, että ainoa mahdollinen keino pitää Ukraina Venäjän todellisessa vaikutuspiirissä on sotilaallisen voiman käyttäminen. Ei enää pelkkä sen käytöllä uhkaaminen vaan konkreettinen voimankäyttö Ukrainassa.

vlad.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Lavrov: Venäjä vastaisuus uhkaa Eurooppaa - Ulkomaan uutiset - Ilta-Sanomat: "Venäjä kuitenkin vaatii sitovia takeita sille, että Ukraina säilyy puolueettomana maana."

Olisiko Kremlissä jo tajuttu mihin heidän 'varastan maat ja annan keppiä' -politiikkansa väistämättä johtaa? Vapailla vaaleilla Ukrainaan ei tule venäläismielistä hallitusta pitkääään aikaan. Varsinkin kun Krimin äänestäjät on siellä Putinin vaalipiirissä.

Kuka lännestä uskaltaisi antaa moisen takuun? Jos Ukraina haluaa EU:hun ja täyttää vaatimukset, niin kuka Euroopasta sanoo, että lähiulkomaita ei huolita? Olisi Kremlin aika katsoa peiliin ja tajuta, että miksi yksikään itsenäinen ja vapaa ex-neuvostotasavalta ei halua sitoutua Venäjään. Samasta syystä Varsovan Liiton maat on melkein kaikki NATOssa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Seuraavia joukkojen siirtoja Krimille on jo osin käsitelty ketjussa, mutta tuon ne nyt uudelleen esille, koska aihetta käsiteltiin janes.com:in katsauksessa tässä jokin aika sitten - kyseessä on katsaus joka ei ole kokonaisuudessa luettavissa vapaasti, vain maksua vastaan tai postituslistan kautta sekä Jane's Defence Weekly'n tilaajille. En kuitenkaan ryhdy kopioimaan koko katsausta vaan muutaman otteen siitä.

Russia moves heavy armour into Crimea

(Tim Ripley, London - IHS Jane's Defence Weekly).

"A Russian army armoured battalion has arrived in Crimea equipped with the first main battle tanks (MBT) to be deployed by Russia on the contested peninsula since the start of the stand-off between Moscow and Kiev last month.

The unit, which included more than 30 T-72* tanks, was shown to the international media being unloaded at a railway cargo yard near the large Russian air and logistical base at Gvardeyskoe on 31 March.
"

ja

"Up to this deployment, the Russian military had relied on wheeled armoured vehicles during its operation in the Crimea. The movement of the tank unit is thought to be part of a continuing build-up of forces to prevent any Ukrainian attempt to retake the peninsula. It is expected to move the unit up towards the new border with Ukraine, in the north of Crimea, to give Russian commanders more offensive and defensive options. The units deployed in this region up to now had been predominately equipped with wheeled BTR-80 armoured personnel carriers, backed up by 122mm and 152mm towed artillery."

huomioitavaa on myös seuraava kohta katsauksessa

"This reinforcement will also allow the Russian airborne forces and naval infantry units, which spearheaded the initial Russian operation, to be pulled back from duty in Crimea and reconstituted for future operations."

ja ilmapuolutuksen vahvistamisesta Gvardeyskoessa

"Social network imagery has also emerged showing the deployment of a Russian S-300 battery protecting Gvardeyskoe airbase in Crimea on 30 March. The imagery, which includes a number of distinctive geographic features specific to the base, shows eight S-300PMU launcher erector vehicles, positioned in the northern edge of the airfield, supported by a number of command vehicles, as well as 30N6E1 Tomb Stone and 5N63S Flap Lid B radars."

ja

"The radars are positioned to scan in a northerly direction to detect a possible Ukrainian air attack on the air base."

sekä

"Also pictured at the base are two Pantsir-S1 point gun/missile combined air defence systems, suggesting a layered air defence capability has been put in place to protect it."

Huomioitavaa on se, että tämän jälkeen joukkoja Krimillä on entisestään vahvistettu panssarikaluston osalta ja lisäksi alueelle on tuotu telatykistöä vedettävän tykistön rinnalle. Samaten joukkojen rakennetta on ryhdytty olennaisella tapaa muuttamaan, kuten katsauksessakin viitattiin. Alueelle tuotujen joukkojen sijoittelu antaa komentajille laajemmat mahdollisuudet defensiivisten tai offensiivisten operaatioiden suunnitteluun ja toteuttamiseen.

vlad.

*: Kuten aiemmin totesin, T-72 vaunut ovat pääasiassa tyyppiä T-72B, tämä käy katsauksen kuvituksesta selville.
 

Hans Geering

Jäsen
Suosikkijoukkue
Doncaster Spinners
Ameriikkalainen VICE news on tehnyt nyt noin kuukauden lyhyitä uutispätkiä, ensin Krimiltä nyt myöhemmin muualtakin Ukrainasta. Onhan nuo tehty suurelta osalta Ukrainalaisesta/länsimaisesta näkökulmasta, mutta tuskin näissä on mitään vääristelyä tai näyteltyä on, ihan vaan kuvattu tapahtumia. Mielenkiintoista katsottavaa joka tapauksessa.

(linkki vie youtubeen)
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Rakennusten valtaus Itä-Ukrainassa jatkuu vaikka määräaika tuli ja meni. Vt hallitus alkaa menettää otettaan myös idässä, tämä on minun päätelmäni.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Rakennusten valtaus Itä-Ukrainassa jatkuu vaikka määräaika tuli ja meni. Vt hallitus alkaa menettää otettaan myös idässä, tämä on minun päätelmäni.

Yksi ihan näkyvä ongelma vt.hallituksen ja heidän paikallishallintonsa toimissa onkin tämä "Pekka ja Susi"-efekti, jossa huudellaan kaiken sortin määräajoista ja deadlineista, muttei lopulta olla valmiita niitä noudattamaan.

Uskottavuus rakoilee.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tämä heikkouden osoitus on lisää vettä myllyyn putinisteille. Venäjälle ei koskaan ole ollut ongelma lyödä lyötyä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Rakennusten valtaus Itä-Ukrainassa jatkuu vaikka määräaika tuli ja meni. Vt hallitus alkaa menettää otettaan myös idässä, tämä on minun päätelmäni.

Yksi ihan näkyvä ongelma vt.hallituksen ja heidän paikallishallintonsa toimissa onkin tämä "Pekka ja Susi"-efekti, jossa huudellaan kaiken sortin määräajoista ja deadlineista, muttei lopulta olla valmiita niitä noudattamaan.

Uskottavuus rakoilee.

Tämä heikkouden osoitus on lisää vettä myllyyn putinisteille. Venäjälle ei koskaan ole ollut ongelma lyödä lyötyä.

En minäkään välttämättä pidä hyvänä menettelynä sitä, että määräajoista ryhdytään joustamaan nähdyllä tapaa, mutta tietyssä mielessä toiminta voi olla perusteltua ja ymmärrettävää jos taustalla on esim. pyrkiä kaikella tapaa siihen ettei ensi viikon Geneven neljän kokous peruunnu, ettei Venäjä saa mitään syytä peruuttaa kokousta viime hetkellä ja Venäjällä tällaiseksi syyksi voi riittää se, että separatistien talounvaltaukset päätetään voimakeinoilla Donetskissa ja Luhanskissa.

Jos tämä on syynä niin tulevaisuus näyttää sen oliko toiminta järkevää vai oliko jatkuvien myönnytysten ja heikkouden osoitus lopulta haitallista ja se kääntyy vt. hallintoa vastaan - mikä voi olla hyvinkin todennäköistä, että se kääntyy hallintoa vastaan. Ja kun emme tiedä mitä signaalia esim. lännen taholta on nyt annettu niin vaikea muodostaa edes jossain määrin kattavaa kokonaiskuvaa tapahtumista.

Minusta järkevää toimintaa olisi ollut se, että kaikissa kolmessa kaupungissa (eli Harkovassa, Donetskissa ja Luhanskissa) operaatiot hallintorakennusten valtausten päättämisestä olisi ajoitettu samaan hetkeen, jolloin kriisi ei näiltä osin olisi pitkittynyt laisinkaan eikä Venäjä olisi saanut mahdollisuutta työntää kapuloita rattaisiin ja saada poliittista painostuskeinoa itselleen.

Huolestuttava uutisointi tässä yhteydessä on seuraava - mikäli se pitää paikkansa (huomioidaan, että tieto perustuu venäläislähteisiin):

"Venäläislähteiden mukaan Ukrainan erikoisjoukkojen Alfa-yksikkö olisi kieltäytynyt vapauttamasta vallattuja rakennuksia väkisin, sillä se ei yksikön johdon mukaan kuulu heidän tehtäviinsä." (lainaus YLE).

Ja venäläislähteiden tarkoitusperät voivat olla sekasorron lietsominen ja epävarmuuden lisääminen, luoda jännitettä vt. hallituksen ja eri turvallisuusviranomaisten yksiköiden välille.

Ja huolestuttavana uutisointina voidaan pitää seuraavaa, ja se on kenties osoitus siitä, että kriisi on siirtymässä seuraavalle tasolle: Asemiehet valtasivat poliisilaitoksen Slavjanskissa Itä-Ukrainassa.

"Aseistautuneet miehet ovat vallaneet poliisilaitoksen Slavjanskin kaupungissa Itä-Ukrainassa. Asiasta kertoo Ukrainan sisäministeri Arsen Avakov Facebook-tilillään uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Aseistautuneet miehet maastokuvioiduissa asuissa valtasivat poliisilaitoksen Slavjanskissa. Vastaus tulee olemaan erittäin kova, koska mielenosoittajat ja terroristit ovat eri asia, Avakov sanoi. Hän ei kommentoinut enempää.
" (lainaus YLE).

Tällaisten tapahtumien taustalla voi olla vt. hallituksen päämäärätön toiminta idässä, mikä lisää separatistiryhmien aktiivisuutta ja tuo mukaan uusia toimijoita - sellaisia ryhmiä jotka kenties ovat hiljaisuudessa valmistelleet toimintaansa paremmin ja ovat aseistautuneita ja kenties valmiit myös käyttämään voimaa aivan toisella tapaa kuin pro-Russia-ryhmien hallintorakennusten valtaajat.
 
Viimeksi muokattu:

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Laitetaan vielä havaintoja Donetskista, ystäväni kutsuu tiettyjä keskustelu kollegoidensa kanssa "skitsofreenisiksi" ja seuraavista huomioista voitte muodostaa omaa näkemystä koulutettujenkin ihmisten ajattelutavasta:

Jotkut toivovat edelleen, että Janukovitsh voisi palata valtaan ja ryhtyä johtamaan maata - eräänlainen osoitus kyvyttömyydestä hahmottaa tilannetta, jos kuvitellaan, että Janukovitshin olisi mahdollista palata johtamaan maata. Janukovitsh on pelattu kortti ja sen myös Moskova tietää.

Toisaalta jotkut levittelevät antaumuksella huhuja joiden mukaan ulkomaalaiset palkkasotilaat taistelevat Donetskissa mielenosoittajia vastaan - tämä siitä huolimatta, että jokainen paikallisia ja valtakunnallisia medioita seuraava voi nähdä ettei kaupungissa ole ammuttu laukaustakaan aikoihin. Ainoat mediat joissa ulkomaalaisten palkkasotureiden osallistuminen Ukrainan kriisiin on nostettu esille löytyvät Venäjältä - jossa erityisesti Itä-Ukrainassa näkyvillä tv-kanavilla rummutetaan jatkuvasti propagandaa jonka mukaan fasistit tappavat venäläisiä Ukrainassa.

Toisaalta moni työpaikallansa ei hyväksy hallintorakennuksen valtausta Donetskissa mutta toisaalta ei myöskään luota Kiovan vt. hallitukseen.

Kouluttautuneisuuskaan ei siis ole tae mistään vaan toiveiden, huhujen ja propagandan annetaan sumentaa silmät, jopa siinä määrin, että propaganda otetaan jossain määrin todesta vaikka se ei vastaa sitä kuvaa jonka itse voi silmillään muodostaa liikkuessaan kaupungilla.

***

Ja jälleen on löytynyt lisää todisteita siitä, että suurin osa Donetskissakin mellakoivista venäläisseparatisteista omistaa Venäjän passin. Aivan kuten on runsaasti todisteita siitä, että separatistisia liikkeitä johdetaan Ukrainan rajojen ulkopuolelta ja että separatisteille maksetaan siitä, että ottavat osaa mellakoihin Ukrainassa.

Ja ystäväni havainnon mukaan perinteisesti donetskilaiset ovat olleet poliittisesti ja toiminnallisesti passiivisia, joten sisällissodan synnyttäminen ulkoisten toimijoiden toimesta alueelle ei välttämättä onnistu helposti. Alueella kyllä äänestetään ja ollaan tällä tapaa aktiivisia, mutta siitä uskaliaampien tekojen tekemiseen ei välttämättä kanavoidu voimaa - mikä voi tässä tilanteessa olla vaan hyvä asia, jos siis ystäväni havainto pitää paikkansa. Ja on todennäköistä, että pitää paikkansa koska tähän mennessä suuren muutoksen taustalle ei ole löytynyt kovinkaan paljon aktivisteja. Toisaalta tämä voi myös tarkoittaa negatiivisessa mielessä sitä, että jos venäläiset tekevät invaasion alueelle, ei myöskään löydy niitä aktiivisia vastarinnan aloittajia vaan tyydytään passiivisesti tilanteeseen ja niellään se sellaisenaan.

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ja huolestuttavana uutisointina voidaan pitää seuraavaa, ja se on kenties osoitus siitä, että kriisi on siirtymässä seuraavalle tasolle: Asemiehet valtasivat poliisilaitoksen Slavjanskissa Itä-Ukrainassa.

"Aseistautuneet miehet ovat vallaneet poliisilaitoksen Slavjanskin kaupungissa Itä-Ukrainassa. Asiasta kertoo Ukrainan sisäministeri Arsen Avakov Facebook-tilillään uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Aseistautuneet miehet maastokuvioiduissa asuissa valtasivat poliisilaitoksen Slavjanskissa. Vastaus tulee olemaan erittäin kova, koska mielenosoittajat ja terroristit ovat eri asia, Avakov sanoi. Hän ei kommentoinut enempää.
" (lainaus YLE).
.

Sinällään tuo Avakovin viesti ja uhittelu asian tiimoilta onkin nyt hyvä esimerkki ja ennakkotapaus täällä käymäämme keskusteluun siitä, onko Kiovan vt hallitus pelkkää puhetta, vai mahdollisesti myös tekoja.

Avakovin viestistä voi siis päätellä, että poliisilaitos on joutunut vieraiden asemiesten käsiin. Avakov jatkaa toteamalla, että asialla on vakavat seuraukset ja kyllähän hän selvästi viittaa siihen, että miehiä vastaan aiotaan käyttää voimatoimia.

Eikö näin?

No niin, jäädään siis odottamaan, mitä tuleman pitää, eli 1) onko poliisilaitos oikeasti vallattu? 2) mitä hallinto aikoo tehdä tämän laittomuuden saamiseksi kuriin?
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Noi "maastopukuiset asemiehet" kuulostavat sanankaltaisilta "asemiehiltä" jotka valtasivat vastaavia paikkoja Krimillä jokunen viikko sitten.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Sinällään tuo Avakovin viesti ja uhittelu asian tiimoilta onkin nyt hyvä esimerkki ja ennakkotapaus täällä käymäämme keskusteluun siitä, onko Kiovan vt hallitus pelkkää puhetta, vai mahdollisesti myös tekoja.

Avakovin viestistä voi siis päätellä, että poliisilaitos on joutunut vieraiden asemiesten käsiin. Avakov jatkaa toteamalla, että asialla on vakavat seuraukset ja kyllähän hän selvästi viittaa siihen, että miehiä vastaan aiotaan käyttää voimatoimia.

Eikö näin?

No niin, jäädään siis odottamaan, mitä tuleman pitää, eli 1) onko poliisilaitos oikeasti vallattu? 2) mitä hallinto aikoo tehdä tämän laittomuuden saamiseksi kuriin?

Jos valtaus on todella tapahtunut (joidenkin uutisten mukaan takana on kuusi aseistautunutta miestä, jotka avasivat tulen valtaustilanteessa) ja kun heidän sanotaan olevan aseistautuneita, niin tällöin, uskottavuus säilyttääkseen, vt. hallituksen on toimittava aivan toisella tapaa kuin hallintorakennuksia vallanneiden protestoijien kanssa toimivat. Vaikka nämä hallintorakennuksia vallanneet protestoijat toimivat suurelta osin ulkoisen valtion tukemana ja ohjaamana, niin tavallaan heihin voi käyttää maltillisempia otteita tiettyyn pisteeseen saakka, jotta hallitus ei leimautuisi väkivaltakoneistoon turvautujaksi. Mutta tällöin tietyistä rajoista on pidettävä kiinni, eikä tule joustaa liikaa - nyt ollaan minusta sillä rajalla, että annetaanko siimaa liikaa näille talonvaltaajille.

Sen sijaan vallitsevassa tilanteessa Slavjanskin valtaajien kanssa on toimittava aivan toisella asenteella, koska he ovat aseistautuneita (olettamus, että valtaus on tosiasia) ja ilmeisesti käyttäneet tuliaseita valtauksen yhteydessä, joten toimien on oltava jämeriä ja varmoja eikä myönnytyksiin tule lähteä. Jos nyt myönnytään ja peräännytään niin signaali muille vastaaville ryhmille on hyvin selkeä, mutta samalla signaali Moskovan suuntaan on sitä samaa, eikä se signaali ole tulkittavissa kuin yhdellä tapaa - vt. hallitus on heikko ja kyvytön jämeriin toimiin.

vlad.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös