Kuinka monta mitalia Suomelle Sotšista 7.–23.2.2014

  • 25 838
  • 162
Suosikkijoukkue
Hihasta vedetyt Ässät, Dallasin Tähdet & Sport
- Naisten hiihtomatkat: 3 mitalia (2 kultaa, 1 hopea)
- Miesten hiihtomatkat: (pronssi)
- Miesten jääkiekko: (kulta)
- Naisten ampumahiihto: (hopea)
- Naisten jääkiekko: (pronssi)
- Lumilautailun lajit: (hopea)
- Miesten pikaluistelu (pronssi)

3 kultaa, 3 hopeaa, 3 pronssia, eli 9 mitalia Suomelle.
 

Koke72

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Philadelphia Flyers
Heitän ultrarealistisen 0-1-2. Ampumahiihto, hiihto ja jääkiekko potentiaalisia mitalilajeja. Ns. lökäpöksylajeista ei tällä kertaa irtoa mitskuja.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
... Ns. lökäpöksylajeista ei tällä kertaa irtoa mitskuja.

Minun mielestäni on todella yllättävää, jos Rukajärvi jää kokonaan ilman mitalia.

On mielestäni todennäköisempää, että hän mitalin ottaa, kuin että jäisi ottamatta.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Pelkästään emme saa yhtää mitalia, siis zilch medals from Sochi, vaan meiltä otetaan pois entisetkin, koska olemme niin huonoja ja meitä hävettää niin pirusti. Voi olla, että meidän täytyy antaa kaupan päälle vielä Ruotsin ja Norjankin mitalit on vain niin toivoton tilanne, niin ja hävettää ja itkettää ja oksettaa, ennen kisoja, kisojen aikana ja kisojen jälkeen. Einarin epätoivo eikun jatkuu vaan, loputtomiin.
 

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Vastaan tähän, kunhan on Kanadan ja Venäjän lätkämiehistö nimetty. Aika hyvin saa Suomi pelata, jos kultaa miesten lätkässä vuolee..
 

mmiettinen92

Jäsen
Suosikkijoukkue
Los Angeles Kings
Lähden rohkeasti - ja vähän "ylitoiveikkaana" - veikkaamaan mitalisaldoa 2-2-4 joka tarkoittaa siis yhteensä kahdeksaa.

Alppihiihto, syöksylasku:
Andreas Romar - Hopeaa *

Ampumahiihto:
Kaisa Mäkäräinen - Pronssia joltain matkalta

Freestyle:
Jouni Pellinen - Pronssia

Jääkiekko:
Miehet - Kultaa **
Naiset - Pronssia

Lumilautailu:
Enni Rukajärvi - Kultaa
Markus Malin - Pronssia

Maastohiihto:
Naisten joltain matkalta - Hopeaa

* Tuuli Petäjä-Sirenin kaltainen sensaatio toistuu myös talvikisoissa.
** Kuten Pikkuleijonat näyttivät, kaikki on mahdollista "mahdottomassakin" paikassa.

Onhan tässä käytetty ehdottomasti sinivalkoisia laseja, mutta toiveikas saa - ja ehkä pitääkin - olla näin suomalaisena. Mennyt viikonloppu oli suomalaisnäkökulmasta yksi upeimmista ainakin sinä aikana, kun minä urheilua olen tiivisti seurannut (kahdeksan vuotta). Ps. Tietysti pikaluistelijamme Pekka Koskela ja Mika Poutala voivat yllättää ja venyä hyvänä päivänä jopa mitaleille.
 
Viimeksi muokattu:

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Maastohiihto:
Naisten joltain matkalta - Hopeaa

Onhan tässä käytetty ehdottomasti sinivalkoisia laseja, mutta toiveikas saa - ja ehkä pitääkin - olla näin suomalaisena...

Naisten maastohiihdon osalta et kyllä ole noita sinivalkoisia laseja käyttänyt.

Suomi taistelee kultamitalista parisprintistä ja pidän tuolta matkalta mitalia käytännössä varmana*. Jos ei kultaa, niin sitten hopeaa.

Tämän lisäksi viestistä pitäisi se mitali saada, hopeaa tai pronssia. Kulta lienee poissuljettu vaihtoehto, koska Norja.

Sinivalkoisia laseja jos käyttää, niin näiden kahden realistisen mitalin lisäksi Suomi ottaa jonkun mitalin vielä henk.koht matkoilta, sanotaan vaikkapa yhdistelmäkisasta.
* jos ei totaalisesti sählätä suksien ja voitelun kanssa.
 

Salama44

Jäsen
Huikea urheiluviikko Uudestavuodesta Loppiaiseen ei juurikaan lisännyt Suomen mitalimahdollisuuksia olympiakisoissa. Ainoastaan Kaisa Mäkäräinen tasaisilla suorituksillaan nousi mitaliehdokkaaksi ja jopa täydellisesti onnistuessaan yhdeksi kultamitaliehdokkaaksi.

Naishiihtäjät ovat perinteisilläkin matkoilla parhaimmillaan sijoilla 5-10 tämän hetken voimasuhteiden mukaan kun kaikki parhaat Björgen, Kowaltsuk , Kalla, Johaug ja mm. Astrid Jakobsen ovat mukana. Vapaalla tyylillä eteen tulee vielä muutama muu hiihtäjä mm. Kristin Steira. Suomalaisten täytyy venyä todella paljon ja kunnonajoituksen sekä välinehuollon onnistua täydellisesti että henkilökohtaisilla matkoilla saisi mitalin. Ero mitaliin on tällä hetkellä vielä 10 km:n perinteiselläkin puoli minuuttia.

Potentiaalisimpana mitaliehdokkaana henkilökohtaisilla matkoilla pidän Krista Lähteenmäkeä jos kunnonajoitus vain osuu nappiin. Krista hiihtää nousujohteisesti ja järkevästi ja jos jakaa voimat oikein hän voi huippuhiihdolla kuroa tuon puolen minuutin raon vielä kiinni. Toinen hiihtäjä joka voisi venyä supersuoritukseen on Kerttu Niskanen, mutta voi olla että nämä kisat tulevat hänen kannaltaan mitalia ajatellen vielä liian aikaisin .
Aikku ja Anne ovat enemmän tasaisia puurtajia ja sortuvat usein liian kovaan alkuvauhtiin ja on vaikea uskoa että Aikku enää lyötäisi henkilökohtaisilla matkoilla mitalikuntoa. Tiukkaa tekee perinteiselläkin pistesijalle. Anne on hiihtänyt monta palkintopallisijoitusta maailmancupin osakilpailuissa, mutta harvoin silloin kun kaikki parhaat ovat olleet mukana. Hän on ollut myös epävarma arvokisoissa ja kompuroinut mm. viestissä.

Parisprintti on Suomen vahvin hiihtolaji ja Suomella on jopa runsauden pulaa joukkueeseen. Aikku ja Anne voitti maailmancupin osakilpailun, mutta kummankaan paikka ei ole joukkueessa edes varma. Jos Krista pamauttaa mitalihiihdon niin hän on varma edustaja, koska on luotettava viestihiihtäjä. Jos Kerttu onnistuu myös, niin hänkin voi tunkea joukkueeseen. Kuka tahansa näistä neljästä voi olla joukkueessa. Päivän kunto ja henkilökohtaiset kilpailut ratkaisevat. Tilanne on hyvä koska jokainen joutuu taistelemaan paikasta joukkueeseen, koska se tietää melko varmasti olympiamitalia ja täydellisesti onnistuessaan jopa kultamitalia. Roposen mahdollisuudet pistesijaan ovat pitkällä vapaan matkalla. Hän kun on jo kadottanut nopeusominaisuudet keskittyy jo pitemmille hiihtomaratoneille joista saa jopa rahapalkintoja.

Normaalissa viestissä on myös mitalimahdollisuus, mutta vaikka suomalaisten vapaahiihto on parantunut niin ero norjalaisiin on suurempi kuin parisprintissä. Kultamitalista ei voi haaveilla ja muistakin mitaleita tulee kova taistelu. Henkilökohtainen sprintti on arvaamaton ja finaalipaikka jo kova saavutus, Parhaat mahdollisuudet ehkä Sarasojalla, Malvalehto on arvoitus.

Miesten hiihdossa mitalimahdollisuudet ovat Matti Heikkisen varassa joka hiihtää kaikki tai ei mitään taktiikalla. Kun se pöljäpäivä sattuu kohdalle niin Matilla on mahdollisuus ehkä himmeämpään mitaliin. Voittoon en kuitenkaan ihan usko. Martti Jylhä vaikka onnistui maailmancupissa on vielä raakile ja en usko kuin korkeintaan finaalipaikkaan aivan täydellisellä onnistumisella. Venäjä opettaa häntä vielä. Sami Jauhojärven tilanne on sama kuin Aikulla. Pistesijalle tekee tiukkaa perinteiselläkin. Suomen miesten joukkueen taso ei riitä myöskään viestimitaleille. Muut hiihtelee korkeintaan sijoille 10-15.

Mäkihyppy on nostanut tasoa viime vuoden aallon pohjasta. Janne Ahonen on kuitenkin kaukana olympiamitalikunnosta ja Koivurannan yhden hypyn voitto epävarmoissa tuuliolosuhteissa hypätyssä kisassa ei takaa vielä mitään. Ahosen mukaantulo ja Koivurannan nousukunto kuitenkin takaavat sen että on mahdollisuuksia saada taas pistesija ja joukkue joka voi päästä myös toiselle kierrokselle. Ahoselle toivon silti että nyt kun ei ole ennakko-odotuksia tulisikin se yllättävä onnistuminen ja olosuhteet osuisivat kohdalleen niin että hän saisi se puuttuvan mitalin. Erittäin epätodennäköistä se kuitenkin tällä hetkellä on. Yhdistetty hakee vielä näissä kisoissa uutta nousua ja paras sijoitus on 10-15.

MTV3:n kyselyssä vastaajat veikkailivat yleisesti Suomelle 2-4 mitalia mikä vaikuttaa erittäin realistiselta. Vancouveristahan Suomi sai vain yhden hopean ja Lontoostakin tuli vain yksi hopea. Muuten viimeisistä kisoista on tullut vain pronssia.

Nyt veikkaan Suomelle viittä mitalia 0-2-3 ja toivon 1-2-2.

Parhaat kultamitalimahdollisuudet ovat mielestäni täydellisellä onnistumisella naisten parisprintissä, Kaisa Mäkäräisellä ja lumilautailussa. Vaikka en tunne lajia niin hyvin niin se on menestynyt viime vuosina hyvin ja uskon että joku tuo nytkin mitalin ja täydellisellä onnistumisella voi voittaakin. Joku muukin saa yllättää, mutta se olisi isompi yllätys kuin joku näistä. Kukaan ei kuitenkaan ole lajissaan voittajasuosikki joten mitään todennäköisyyksiä ei voi laskea. Maksimi on mielestäni yhden vaihtoehdon toteutuminen.

Mitalit jakautuisivat maastohiihto 2, ampumahiihto 1, lumilautailu 1 ja jääkiekko 1.

Jääkiekossa vaikka muistin väärin että Suomi jäi Vancouverissa naisten osalta ilman mitalia niin näin on käynyt MM-kisoissa jo usein. Välillä edellä on ollut Ruotsi ja välillä Venäjä. Vaikka Suomi voitti ennen kisoja turnauksessa USA:n ja oli Kanadan kanssa finaalissa niin tämä on olympiakisoissa erittäin epätodennäköistä. Jos laukaukset ja pelinhallinta menevät suurin piirtein 15-50 niin vaikea on uskoa että USA tai Kanada tyrivät vielä finaalipaikaa arvokisoissa. Nuo alkukauden turnaukset ovat vielä harjoittelua olympiakisoihin nähden. Lisäksi Venäjä satsaa varmasti paljon kotikisoihin ja voi olla vaikeasti voitettavissa.

Miesten puolella en pidä tätä joukkuetta yhtä tasaisena ja potentiaalisena loppuottelijana tai edes mitalikandidaattina kuin Torinossa. Joukkueessa on liikaa pappaosastoa joiden jalka ei enää riitä ja toisaalta myös kokemattomia ensikertalaisia. Ei Selännettä tietenkään voi jättää pois jos hän haluaa pelata, mutta hänen tilanne on nyt sama kuin Jari Kurrilla viimeisellä kaudella. Piste- ja maalitahti alkaa väistämättä hiipua ja peliaika vähetä. Saku Koivulle nostan hattua että hän tunnusti tosiasiat oli realistinen. Hieno mies kerta kaikkiaan. Saa joukkueet silti yllättää, mutta en kuitenkaan usko että molemmat joukkueet voittavat mitalin. Kaiken lisäksi Suomelle sopii yleensä haastajan asema. Veikataan vain jokaisessa pelissä vähänkin kovempaa joukkuetta vastaan tappiota kuten kommentaattori Tero Lehterä niin hyvä siitä tulee.

Luistelussa ja alppilajeissa saadaan korkeintaan pistesijoja. Alppihiihdossa Tanja Poutiainen ei todennäköisesti ole edes paras suomalainen vaan joko Andreas Romar tai Marcus Sandell. Poutiaisen alkukausi on ollut niin huono että hänen uransa alkaa jo hiipua väistämättä ehtoopuolelle. Pikaluistelijat eivät ehkä ehdi muuta kuin pistesijakuntoon ja taitoluistelijoitahan Suomesta ei ole mukana yhtään jos Kiira Korpi ei saa yllättäen viime hetken villiä korttia. Kiirankin mahdollisuudet loukkaantumisen jälkeen kunnon sijoitukseen olisivat tällä kaudella vähäiset.

Jos juuri ennen kisoja tai kisojen alkupuolella joku vielä nostaa tasoaan ja antaa merkkejä orastavasta nousukunnosta niin sitten palataan uudelleen mitalimahdollisuuksiin. Muuten mennään näillä ja toivotaan että saadaan edes yksi kultamitali ettei vuoden päästä vuoden urheilijan titteliä saa enää hopea-tai pronssimitalilla.

Suomi tarvitsee voittajia kuten kestävyysjuoksijat 70-luvulla ja hiihtäjät, mäkihyppääjät ja muut yleisurheilijat silloin ja sen jälkeen aina 2000-luvun puoliväliin asti ja 80-luvun lopulta alkaen myös jääkiekko.

Pikkuleijonat näyttivät mallia venymisestä. Nyt on aikuisten vuoro.
 
Viimeksi muokattu:

Salama44

Jäsen
Ennakkoa: Norjalle ennakoidaan 37 mitalia Sotšista – Suomi kaukana takana - Ilta-Sanomat

Infrostradan virtuaalinen mitalitaulukko: Infostrada Sports - Virtual Medal Table Widget


Suomen mitalimahdolisuuksiin uskotaan, mutta voittoihin ei niinkään. 22 maalle enustetaan kultamitalia ja 26 maalle mitalia. Jos Suomi jäisi taas ilman kultaa niin oltaisiin aivan mitalitaulukon häntäpäässä. Kilpailu on sillä tavalla kansainvälistynyt että voittajia tulee yhä useammasta maasta aivan kuin yleisurheilun MM-kisoissakin.

Klikkaamalla maan nimeä taulukossa näkee mistä lajeista mitaleja ennustetaan. Suomelle ennustetaan kultaa parisprintistä vaikka itse uskon että Kaisa Mäkäräisellä tai jopa lumilautailijoilla on paremmat mahdollisuudet. Mäkäraisen mahdollisuuksia lisää se että hän voi kisata useassa lajissa. Kaikki ei ole yhdestä suorituksesta kiinni.

Ennustus perustunee tuohon ainoaan tämän kauden parisprinttiviestiin jonka Suomi voitti. Norja oli silloin kuitenkin mukana II-joukkuella. Jos olisi huomiotu myös perinteisten hiihtomatkojen menestys tällä kaudella niin Norja on ylivoimainen suosikki.

Tämä on kuitenkin vain tilastoennuste ja kilpailussahan voi tapahtua toki muutakin kun voittajatyypit nousevat esiin ja jos muissa kisoissa menestyneiden pää ei kestä, tulee pois jääntejä, välineongelmia ym. yllättävää.
 
Viimeksi muokattu:

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Tosi harmi Andreaksen puolesta, mutta hän on nuori kaveri ja mahdollisuuksia tulee vielä monena vuonna. Parempi parantaa jalka nyt kunnolla. Koska hänellä ei ole tältä kaudelta yhtään kilpailukokemusta, niin ei hän olisi mitään kunnon sijoitusta saanut.

Eilen Ylen 1:ltä tullut ohjelma (Ulkolinja: Putinin olympialaiset | Tv | Areena | yle.fi) Sotshin kisojen saamisesta Venäjälle ja kilpailupaikkojen rakentamisista oli kyllä aika mielenkiintoista katsottavaa. Kilpailupaikkoihin ja infrastruktuuriin on väitetty uponneen 40 Mrd USD (vertailun vuoksi Vancouver, 2 Mrd USD). Silti kisoista voi tulla yksi hitonmoinen kaaos. Paikka on Venäjän lämpimin, kisapaikkoja on rakennettu suomaastoon ja maanvyörymälle alttiille alueille, voi olla ettei lunta ole jne. Viimeaikojen terroriteot Etelä-Venäjälle heittävät ikävää varjoa kisoille ja pelkään, että jotain pahaa tapahtuu Munchenin malliin.

Summa summarum: Jos hyppyrimäet eivät romahda, jääkiekkoareenat uppoa suohon ja laduilla ja rinteissä on edes vähän lunta, niin veikkaan Suomen saldoksi 1-2-3.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Kilpailupaikkoihin ja infrastruktuuriin on väitetty uponneen 40 Mrd USD (vertailun vuoksi Vancouver, 2 Mrd USD). Silti kisoista voi tulla yksi hitonmoinen kaaos..

Ensinnäkin, erilaisten arvioiden mukaan hankkeeseen on saattanut upota vielä runsaasti enemmän rahaa ja toisekseen: miljardikaupalla rahaa käytännössä jo tiedetään varastetun ja uponneen korruptioon.

Tämä selvitystyö (vai tuleeko sitä ollenkaan?) on mielenkiintoista nähdä kisojen jälkeen, on loogista, ettei ennen kisoja haluta huonoa julkisuutta..

TOJ tietysti pahoittaa nyt mielensä, mutta itse epäilen rahojen valitettavasti menneen niihin samoihin taskuihin, jotka tätä vyyhtiä myöhemmin alkavat "tutkimaan".

Ja tavallisille venäläisillehän on tehty ihan selväksi, ettei heidän paikkansa ole Sotshissa nauttimassa kisatunnelmasta, tällaisia terveisiä sain venäläisiltä opiskelijoilta.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Alamäki jatkuu eikä kisoista tartu mukaan muuta kuin pistesijoja. Miesurheilijoista kukaan ei nouse esille, joten naisten tehtäväksi jää jälleen kerran kohottaa kansallista itsetuntoa.

Mahdetaanko muuten missään muussa maailman maassa laskea mitään hemmetin pistesijoja? Minua nämä ovat aina vähän häirinneet. Suomessa kun hehkutetaan kalu kovana jotain "pistesijaa", kun joku urheilija (tai joukkue!) sijoittuu kahdeksan joukkoon. Onhan se toki kova temppu päästä vaikkapa naisten jääkiekossa "pistesijalle".

Ymmärrän, että jossain isommassa lajissa kuten vaikkapa kesäolympialaisissa miesten satasessa voisi ja saisi hehkuttaa, jos suomalaisjuoksija olisi kahdeksan sakissa eli finaalissa mukana, mutta pistesija jossain marginaalilajin joukkkuekisassa on yhtä tyhjän kanssa. Samoin jos yksilöurheilijalta on odotettu mitalisuoritusta, niin silloin en jaksaisi yhtään kuunnella mitään "mutta hienosti hän kuitenkin taisteli sijalle 8 epäonnistuttuaan kauden tärkeimmässä kisassaan".

Takaisin mitalisaldolaskentaan.
-Naisten kiekkojoukkue taistelee pronssia Ruotsia vastaan, ruotsalaisnaisilla ei ole enää tarpeeksi mailoja pronssipelissä joten Suomi voittaa mailattomat ruotsalaiset.
-Miesten kiekkojoukkue taistelee myöskin pronssin Tshekkiä vastaan. Finaalissa Ruotsi ja Venäjä taistelevat kullasta sillä aikaa kun pohjoisamerikkalaiset itkevät medialle tapansa mukaan, ja JA täyttyy viesteistä, joissa kerrotaan, että kanukit eivät syttyneet näihin peleihin koska NHL vain on niin kova sarja.
-Mäkihypyssä tulee yksi yllätyspronssi, kun Koivuranta ponkaisee pirun pitkälle ensimmäisellä kierroksella, johtaa kisaa ja pääsee lopulta pronssille. Ahonen parantaa otteitaan ja on normaalimäessä neljäs, suurmäessä Janne floppaa, saa hermokohtauksen ja lyö YLEn toimittajaa.
-joku hevonvittu-hypipompi-snoukkarilökäpöksy saa pronssia, ja tätä hemmoa juhlitaan sitten pari kuukautta Suomen talviurheilun toivona, kunnes koko laji taas unohdetaan seuraavaksi neljäksi vuodeksi.
-Naishiihtäjät epäonnistuvat, itkevät katkerasti ja tilittävät, että Tour de Skillä menivät kauden parhaat paukut.
-Mieshiihtäjistä ei myöskään mihinkään ole, YLElle tilitetään, että "ei tänäkään vuonna tullut pöljää päivää". Sitten hiihdetään seuraavalla viikolla Kuortaneella pirun kovaa.
-Tapio Suominen aloittaa YLEn kisastudioisäntänä maanisen vauhdikkaasti, niin maanisesti, että Tapsa häivytetään studiosta loppukisojen ajaksi heti kun puheet kääntyvät Kiira Korven tuheroon.

Siinä se. 0-0-4 eli neljä pronssia, jolla oikeutetaan jatkossakin kymmenien pönäköiden urheilujohtajien saapuminen kisapaikalle notkuvien ruokapöytien ääreen ja möhisemään tärkeänä.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Eipä mua ainakaan haittaa pätkääkään vaikka pistesijoja lasketaan. Se on helvetin kova tulos ja vaatii vuosien työn ja pirusti lahjakkuutta. Toki jossain naisten kiekossa tai parisprintissä se on helposti saavutettavissa, mutta jokainen voi halutessaan kokeilla kuinka helppoa on päästä vaikka Suomen parisprinttijoukkueeseen.

Ville Nousiainen kuvasi jokunen aika sitten UL:n haastattelussa huippu-urheilua ja pieniä marginaaleja näin: "miehet hiihtävät metsässä 30km, eroa tulee 15s, mutta kukaan ei pysty sanomaan mistä ero kertyy vaikka näkisi silmillään koko 30-kilometrisen". Tuo 15s saattaa erottaa mitalistin pistesijasta. Jopa kultaisen. Sitä ei välttämättä kaikki peruskoulussa pirun kovaa ja nyt 15v tauon jälkeen sukset hommanneet ja edelleen pirun kovaa 20km talvessa vetelevät penkkiurheilijasepot tajua.

Tuo Ylen ulkolinja oli muuten parasta viihdettä. Suosittelen. Kohokohtina ehdottomasti Putinin mäkihyppypaikkautelut ja Sotsin pormestarin tiehankepatistukset. Shakkilegenda Kasparovin kommentti lumen vähyydestä kummastutti. Eikös sitä ole ihan helvetisti vuorilla? Mielestäni tuo voi koitua ongelmaksi. Miten organisaatio toimii jos yöllä tulee vaikkapa 25cm lunta?
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Mahdetaanko muuten missään muussa maailman maassa laskea mitään hemmetin pistesijoja? Minua nämä ovat aina vähän häirinneet. Suomessa kun hehkutetaan kalu kovana jotain "pistesijaa", kun joku urheilija (tai joukkue!) sijoittuu kahdeksan joukkoon. Onhan se toki kova temppu päästä vaikkapa naisten jääkiekossa "pistesijalle"...

Niin, näissä on mielestäni syytä erottaa toisistaan kaksi asiaa:

jos kyse on menestyneestä urheilijasta - vaikkapa Ahosen Jannesta - niin pistesijat tuskin lämmittävät, ainakaan urheilijaa itseään.

Jos taas kyse on nuoresta, nousevasta kyvystä ekoissa olympialaisissaan, niin pistesija on ehdottomasti maininnan arvoinen, hehkutustakin ansaitseva suoritus.

edit. poikkeuksiakin löytyy. Jos Jukka Keskisalo (jo kokenut urheilja ja Euroopan mestari) olisi saanut loukkaantumatta kilpailla silloin pari vuotta sitten, niin hän olisi saattanut olla mm-kisoissa ja jopa olympialaisissa lähellä mitalisijoja, sillä noihin sijoihin Jukan SE olisi riittänyt, OIKEIN HYVÄSSÄ LYKYSSÄ jopa himmeämpiin mitaleihin.

Yleisurheiluun ja 3000m esteisiin perehtyneet olisivat kyllä osanneet arvostaa Jukan suoritusta, jos olisi ollut vaikkapa kuudes, niin kovasta tempusta olisi ollut kysymys.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Yleisurheiluun ja 3000m esteisiin perehtyneet olisivat kyllä osanneet arvostaa Jukan suoritusta, jos olisi ollut vaikkapa kuudes, niin kovasta tempusta olisi ollut kysymys.

Toki näin, tätä olisi arvostanut lajiin perehtymätönkin. Kuten sanoinkin, niin jos suomalaisjuoksija olisi yleisurheilun arvokisojen finaaleissa, niin se olisi todella kova temppu loppusijoituksesta huolimatta. Mutta jos vaikkapa Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue sijoittuu "pistesijoille", niin siinä ei ole juuri hehkuttamista.

Minäkin teen selvän pesäeron nuoren, vielä vaatimattomia tuloksia tekevän ensikertalaisen nappisuorituksen (mikä johtaa pistesijaan) tai ennakko/mitalisuosikin hyytymiseen (mikä johtaa myös pistesijaan), mutta kovin usein mediassa jaksetaan väsyneen latteasti yrittää hymistellä sitä, että "kyllä se pistesija on ihan hyvä juttu", kun selvästikin se on pettymys odotuksiin nähden. Eipä siinä urheilijakaan jaksa ympäripyöreyksiä kuunnella tai lausuntoja antaa, jos selvästi vituttaa.

Pistesijojen sijasta olisi luontevampaa mitata urheilun arvokisoissa urheilijan kykyä ylittää itsensä ja venyä. Kisoissa tulisi pystyä kauden parhaaseen suoritukseen, ja jos urheilija tekee esimerkiksi oman ennätyksensä (lopullisesta sijoituksesta riippumatta), niin se on ainakin minulle paljon arvokkaampi asia kuin nimellinen pistesija ynnä muu. Tämän perusteella voisi sitten jakaa niitä kuuluisia sisupuukkojakin ynnä muita.

En minä esimerkiksi suomalaisilta hiihtäjiltä yhtään mitään odota, mutta jos jossain naisten viestissä tulee kahdeksas sija, niin en ole myöskään mitään sisupuukkoa jakamassa pistesijan kunniaksi.

Jos vaikkapa mitalitoivohiihtäjän floppauksen jälkeisissä haastatteluissa kuullaan, että "tänään ei vain oikein maistunut hiihtää eikä hiihto oikein motivoinut", niin sitten vain tilalle sellainen urheilija, jota uran kohokohtakilpailut motivoivat. Samalla ovenavauksella myös sellainen valmentaja kehiin, joka ymmärtää, että kunnonajoitus on tehtävä arvokisoihin, ei johonkin Perä-Rääkkylän piirikunnallisiin puoli vuotta ennen.
 

SamSal

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vilpas
kai se pikemminkin on niin Suomessa ei arvosteta pistesijaa tai maailman huipulla urheilemista ellei tule mitalia tai voittoja. Jarkko Nieminen toimii hyvänä esimerkkinä.

Jatkoaika lynkkasi muistaakseni Jukka Keskisalon Lontoon olympialaisissa, kun ei ei juossut loukkaantuneena maaliin. Pyörätuolikin oli pelkkää Jukan valmistelevaa rekvisiittaa kun ei kuitenkaan pärjäisi.

Musta Nuoli tuossa viittaisi kauden parhaaseen tai oman ennätyksen tekemiseen arvokisoissa mikä tietenkin olisi suotavaa, mutta mielummin mittaisin kauden keskiarvoja ja jos pystyy ne ylittämään voi sitä jo onnistumiseksi kutsua.

Suomessa vaan tuntuu olevan odotukset liian korkealla. Ei meillä ole yhtään henkilökohtaista mitalisuosikkia hiihdossa. Mahdollisuuksia on muutamalla, mutta siihen ei välttämättä riitä edes se pöljä päivä. Jos Krista Lähteenmäki, Kerttu Niskanen tai Matti Heikkinen sanoo 7.-8. sijan jälkeen " en tiedä mikä meni pieleen, olisikohan suksi ollut vähän huono?" niin ei se välttämättä ole selittelyä. Ihan mahdollista että sillä kauden parhaallakaan hiihdolla ei tosiaan irtoa mitalia. Ei välttämättä olla lähelläkään.

Kaisa Mäkäräinen on suurin perinteisten lajien henkilökohtaisen matkojen mitalitoivo ja huippusuorituskaan ei välttämättä takaa mitalia, kun taas rutiinisuorituksellakin saattaa se mitali tulla jopa kulta.

Talvilajeissa on tietenkin vähän vaikeampi arvioida mikä on se kauden paras suoritus, kun radat ja maastot vaihtelevat. Itse olen kyllä sitä mieltä että jokainen top 8 suoritus on mahtava saavutus, poislukien viestit ja joukkuelajit.
 
-Naisten parisprintti (pomminvarma mitali kun näin helppoja kerran on jaossa arvokisoissa)
-Naisten hiihtoviesti (aivan varma, jopa kulta on mahdollinen paitsi että se menee N-kirjaimella alkavaan maahan)
-Mäkäräiselle tulee kun on monta kisaa ja hyvässä vireessä, ja ehkä toinenkin mitali
-Naisten jääkiekko jos sinne saadaan sen verran harrastajia lähtemään
-Joku nuorison suosima muotilaji (lumilauta tai muu temppuilu)

EHKÄ:
-miesten jääkiekko

Veikkaukseni voisi siis olla 5 mitalia.
Harmi kun mäkihypyssä ja yhdistetyssä Suomi on pudonnut kelkasta verrattuna siihen mitä oli aiemmin. Onneksi sentään naisten hiihdossa riittää tasoa, siitä pitää penkkiurheilijan olla onnellinen.
 

Salama44

Jäsen
Jäitä hattuun hiihtäjien mitaliodotuksille.

Paremmalla perinteisen tyylilläkin suomalaiset ovat tällä hetkellä sijoilla 5-10.

Toivo lepää henkilökohtaisilla matkoilla juuri Kerttu Niskasen ja Krista Lähteenmäen kaltaisten nousijoiden varassa. SM-kisoissa saattavat jäädä muista suomalaisista reilusti, mutta kun kyse on maailman cupista tai arvokisoista niin silloin rävähtää. Kerttu kavensi tänään eron mitalisijaan jo 15 sekuntiin.

Parisprintin kulta on todella kaukana kun Norjalta löytyy neljä kovempaa hiihtäjää ja heistä vielä Björgen on täysin ylivoimainen ja Johaug ei varmasti jää suomalaisille.

Keliolosuhteillakaan Suomi ei voi kuin hävitä. Norjalaisilla on suksirekat ollut käytössä jo vuosia ja Suomi yrittää nyt päästä samalle viivalle. Tänään Suomi ei ehkä onnistunut ihan täysin voitelussa ja suksivalinnassa joten se antaa pientä toivoa jos kaikki osuu kohdalleen.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Jäitä hattuun hiihtäjien mitaliodotuksille.
Tänään tosiaan Krista Lähteenmäki ja Anne Kyllönen puuttuivat maailmancupista. Kyllösellä voi olla kuitenkin se suurin sauma tuolla matkalla mitaliin. Björgen oli tänään ylivoimainen, mutta muut sijat ovat periaatteessa sellaisella etäisyydellä, että täydellisellä onnistumisella (hyvä päivä, hyvä voitelu jne.) voi olla mahdollisuuksia niihin.

Viesti- ja parisprinttimahdollisuudet näyttävät edelleen hyviltä, jos ajatellaan himmeämpiä mitaleita. Voi hyvin olla, että Björgen huilaa parisprintin, jolloin kultaan voisi teoriassa olla mahdollisuuksia.
 
Parisprintin kulta on todella kaukana kun Norjalta löytyy neljä kovempaa hiihtäjää ja heistä vielä Björgen on täysin ylivoimainen ja Johaug ei varmasti jää suomalaisille.

Jos Norja noin varmasti on Suomea parempi, niin kannattaa käydä laittamaan todella isoa rahaa Norjan puolesta, sillä vedonlyöntimarkkinoiden mukaan Suomi on hivenen Norjaa edellä:
http://www.oddschecker.com/winter-olympics/cross-country-skiing/olympic-cross-country-skiing-womens-team-sprint/winning-team

Jos "Suomen kulta voi teoriassa hyvällä säkällä olla mahdollinen", niin kyllä nuo vedonlyöntifirmat todella pihalla ovat. Mikseiköhän Norjassa ole käyty latomassa omien puolesta tiskiin sellaisia summia, että kertoimet olisivat asettuneet paremmin paikalleen? Luulisi, että siellä kuitenkin lyödään maastohiihdosta vetoa jonkin verran, ja että asiantuntemustakin löytyy alan tiimoilta siinä missä suomalaiselta jääkiekkofoorumilta.


Aika lailla syö kyllä tuon ennusteen uskottavuutta se, että Suomea pidetään miesten lätkässä ennakkoon pronssimitalistina. Kisoissa kuitenkin on mukana neljä etukäteen arvioiden selvästi kovempaa joukkuetta.
 
Viimeksi muokattu:

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...

Aika lailla syö kyllä tuon ennusteen uskottavuutta se, että Suomea pidetään miesten lätkässä ennakkoon pronssimitalistina. Kisoissa kuitenkin on mukana neljä etukäteen arvioiden selvästi kovempaa joukkuetta.

No jaa, enpä tiedä syökö se ennusteen uskottavuutta, kun tuon infostradan ennusteen yksi analysoitavista asioista on tarkistella myös aiempia tuloksia. Tuo myös sivuilla selvästi ilmoitetaan.

Kanada ja USA eivät perinteisesti pärjää näissä ison kaukalon turnauksissa läheskään yhtä hyvin, kuin pienen kaukalon vastaavissa.

Oikeastaan vähän sama kuin eurooppalaisilla futismaajoukkueila E-Amerikassa järjestettävissä turnauksissa, olosuhteet ovat erilaiset.

Ennusteen mukaan tänäkään vuonna nämä jengit eivät vain riitä. En minäkään kyllä usko, että Kanada tai jenkit kumpikaan ainakaan finaalissa Sotshissa pelaavat, mutta katsotaan tietty kisat ensin.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Aika lailla syö kyllä tuon ennusteen uskottavuutta se, että Suomea pidetään miesten lätkässä ennakkoon pronssimitalistina. Kisoissa kuitenkin on mukana neljä etukäteen arvioiden selvästi kovempaa joukkuetta.

Niin no eikös sen jälkeen, kun NHL-pelaajat ovat saaneet kisoihin osallistua Suomi ole ollut pronssilla joka toinen kerta (50 %), siihen päälle vielä yksi hopea. Eli jos tältä kantilta asiaa laskee niin ihan hyvin tämän voi perustella, Suomen track record on kuitenkin hyvä. Toki tottahan se on, että itse näen Suomen rosterin erittäinkin keskinkertaisena, eli kuudenneksi parhaana.

Torstaina ensimmäisinä lajeina ovat: lumilautailu, freestylehiihto ja taitoluistelu. Ilmeisesti siis suomalaisia "tulessa" heti ensimmäisenä kisapäivänä. Perjantaina onkin sitten avajaiset.
 

Carlos

Jäsen
Tjoo-o, hassua miten suomalainen talviurheilu kuoli silloin Lahden douping-bileissä, eikä ole vieläkään osoittamassa mitään merkkejä toipumisesta.

Näin ollen vaikkaan että yksilölajeista voi tulla 1 jonkun värinen mitali, mutta ko. suorittaja hylätään positiivisen näytteen takia. Sitten jellonat saattaa venyä mitalin syrjään kiinni, ja siinä se. Mutta tämä vaatii kaikkien tähtien oikeaa asentoa.

Veikataan siis että kotiin vietävänä on 0 mitalia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös