Liiga sulkeutuu taas – mihin menet Mestis?

  • 1 047 564
  • 5 672

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tulihan sieltä oikeita sanoja. Talousnumerot, niitä on puitu tässä kait pari sivua muutamassakin ketjussa. Taas olisi liiga-fanin aika vähän lueskella ketjuja ja sitten koittaa argumentoida uudestaan. Minusta on niin kovin ikävää, kun teitä putkahtelee esiin kuin sieniä sateella ja jokaiselle joutuu selittämään samat lorut. Olisiko liikaa pyydetty, että tekisit vähän taustatöitä ennen kun tulet jatkossa "herättelemään kysymyksiä"? Ihan siis ketjun luettavuuden ja laadun takia - nämä turhat samaa levyä soittavat viestit haittaavat ainakin minun lukuelämystäni.

Tämäkin varmaan johtaa 2-sivuiseen talousnumeroselvitykseen, joita löytyy viimeisen kuukaudenkin ajalta about 3 kappaletta tästä ja "naapuriketjusta".

Sieltä ei tullut oikeita sanoja, siis vastauksia. Talousnumeroita on aivan turha tämän ja tuon toisen suositun ketjun perusteella lähteä kenenkään arvailemaan. KooKoo oli velaton, sitten vaasalaiset kertoivat ettei näin olekaan ja kuulunut huonojakin asioita sieltä päin. Niistä voit lukea itse. Sportilla meni loistavasti, kunnes alkoi tulla lukemia eri medioista. Tähän vastauksena oli Kauppalehti valehtelee tai niillä on vanhaa tietoa, koska Hiltunen sitä ja tätä. Kukaan ei tosin ole näyttänyt faktana niitä uusia "loistavia" lukemia, eikä tarvitsekaan. Fanit uskovat mitä haluavat uskoa kuten jääkiekkoleijonaa jokunen vuosi sitten.

Pelit ovat näyttäneet että lähemmäs ei olla tultu, vaan päinvastoin. Sekä Ilves että Pelsut on osoittanut tämän.

Painotetaan vielä että kyse on omista tulkinnoistani ja mielipiteistä, joten vielä ei kannata köyttä rasvailla hätäisempienkään kavereiden. Odotellaan rauhassa ja katsellaan mitä tapahtuu. Luultavasti sport nousee ja länsirannalla on taas kaikki hyvin.
 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Pelit ovat näyttäneet että lähemmäs ei olla tultu, vaan päinvastoin. Sekä Ilves että Pelsut on osoittanut tämän.

Tämäkin on vähän niin ja näin. Pelicans kyllä pyyhki lattiaa Sportilla muutama vuosi sitten, kuten Ilveskin Jokipojilla. Nämä taisivat olla kaksi seuraavaa vuotta Ässät-Sport sarjasta. Pari vuotta sitten Sportilla oli hyvä tilaisuus tasoittaa otteluvoitot 2-2 tilanteeseen, mutta jatkoajalla Ilves oli sitten onnekkaampi. On vaikea sanoa, olisiko Sport saanut kiimaa päälle ja/tai Ilves kipsiä, eikä sitä tietenkään tarvitse miettiä, jos ei halua. Viime keväänä Jukurit pisti pelillisesti Ilveksen todella tiukille ja olisi ansainnut enemmän voittoja. Jukureiden pelaajat valitettavasti jäätyivät tyhjän maalin edessä useammankin kerran(Memonen kaksi kertaa)(toki voi sanoa, että siinä oli mestispelaajan ja liigapelaajan ero). Tiedän kyllä varsin hyvin, että vähättelet noita tilanteita/pelejä ja kerrot, että pelit menivät miten menivät, koska liigajoukkue oli niin ylivoimainen.

Olen seurannut nämä karsinnat aika tarkasti, koska Kärppien historiankin takia arvostan niitä suuresti. Alussa oli Sportin kiima (ylikalliilla joukkueella), sitten todellinen tasoero suljetun liigan jäljiltä tuli esiin kaksissa seuraavissa karsinnoissa, mutta kaksi edellistä karsintaa näyttivät, että ero tulee pienenemään vuosi vuodelta. Tämän huomasi myös liiga ja sen velliperseiset seurajohtajat ja päättivät laittaa pisteen tälle liigalle kohdistuvalle uhkalle.
 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Anteeksi, että vastaan myöhässä, kun ei aina ehdi väijyä.

Siis pitäisikö Liigan hoitaa asiansa huonosti, kun "oikeassakin" elämässä, yritysmaailmassa niin tehdään?

Mitä sää oikein tässä selität? Sanoinko minä jotain tällaista? Jos asiansa hoitaa huonosti, siinä on yleensä seuraus. En minä todellakaan sanonut, että asiat pitää hoitaa huonosti. Jostain syystä ne vain joskus hoidetaan. Liigassa on vain päätetty turvata huonosti asiansa hoitavien seurojen perseet, sillä että ei sallita kilpailua oman sarjan ulkopuolelta. Ei kovin reilua Vaasalaista, Kouvolalaista, Joensuulaista tai mitään muutakaan liigan ulkopuolista jääkiekkoa kohtaan. Tämä on juurikin se asia, mistä minä en pidä. Miksi juuri vuoden 2000(2004) päätettiin olevan oikea hetki erottaa kiekkokaupungit ja "kiekkokaupungit" toisistaan. Miksi siinä kohtaa ylhäällä olevien seurojen katsottiin olevan oikeita liigaseuroja (toki + Kalpa). Minä en hyväksy tätä koskaan.

Mä en kyllä ymmärrä tätä suomalaista tapaa ajatella "kilpailullisuutta". Omasta mielestäni siinä pääfokus pitäisi olla nimenomaan voittamisessa, joka olisi edelleen mukana myös "suljetussa" liigassa. Tätä palstaa lukiessa tulee kuitenkin sellainen fiilis, että tärkein asia suomalaisittain kilpailullisuudessa on häviäminen/putoaminen.

Häviämiset ja putoamiset ovat edelleen osa myös maailman suurimmassa urheilulajissa. Minusta se kuuluu oleellisesti urheiluun ja sarjamuotoisessa urheilussa on hienoa myös se, että aina voi myös voittaa ja nousta takaisin.

Tyly fakta on se, että maailman kaksi kovimmaksi mielettyä liigaa ovat suljettuja ja kaiken muun ohella Liiga antaisi tässäkin asiassa (avoin liiga) eteen, noille muutenkin resursseiltaan aivan ylivoimaisille liigoille.

Niin ja ovat markkinoiltaan sen kokoisia, että sinne voi ottaa jopa sen 40 seuraa. Suomessa 12 seuraa olisi maksimi pääsarjaan. Tästä syystä olisi hyvä olla eri tasot, jotta voi palata korkeimmalle tasolle, jos tippuu.

Vaikka pidän hyvänä sitä, että KHL:ään osallistuu myös suomalaisjoukkue, niin meneehän tämä läppä jo ihan absurdiksi. Siis jokerit, jotka siirtyvät suljettuun liigaan, jossa se oma perse on viime hädässä turvattu jopa venäläisellä rahalla, olisi jotenki esikuva avoimelle liigalle Suomessa?

Olet mestari ymmärtämään väärin. Jokereiden lähtö liigasta on imagotappio liigalle, siitä ei pääse yhtään mihinkään. Mitään muuta en yrittänyt selittää. Jokerit on ollut liigan seuratuimpia joukkueita, pärjäsi se tai ei. En ymmärrä, mistä nuo muut johtopäätöshöpinäsi tuohon vedit.

Jos tosiaan putoaminen ja häviäminen on kaikki kaikessa, suomalaisessa kiekkoilussa, niin ehdottaisin edelleen 10+10 mallia. Tämä siis siten, että kokonaisuus olisi yhden liiga organisaation alla. Homma jakautuisi A ja B Liigaan ja näiden välillä pelattaisiin myös ristiin, pyrkimyksenä pienentää "tippumisen" riskiä. B Liiga voisi olla myös tarvittaessa auki Metsiksen/Suomi-sarjan suuntaan, jos se katsottaisiin tarpeelliseksi.

Olen tainnut ensimmäisen kerran tällaisen ehdotelman kirjoittaa tänne varmaan 10 vuotta sitten niinkuin moni muukin. Tästä ollaan aika pitkälle samaa mieltä ja tottakai sen pitäisi olla auki Suomisarjaankin.

Tunnut ottavan jonkinlaiseksi keppihevoseksi tuon "putoaminen ja häviäminen on kaikki kaikessa" jankkauksen, mutta tokihan näin ei ole. Jos olisi niin eihän nousuja ja mestaruuksia tarvitsisi juhlia. Nuo sinun jankkauksesi vain ovat niitä voittamisen ja nousuhumun vastakohtia, joten kyllä.. kyllä ne ovat pakollisia. Kaikki eivät voi voittaa. Miksi pitää olla niin, että kaikilla pitäisi olla mahdollisimman kivaa ja helppoa, varsinkin sillä kustannuksella, että toiset eivät sen takia saa edes mahdollisuutta? Ja edelleen tätä liigaa ei voi näillä markkinoilla jatkuvasti vaan paisuttaa. Jonkun on mentävä/käytävä välillä alempana.
 
Viimeksi muokattu:

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
KooKoo oli velaton, sitten vaasalaiset kertoivat ettei näin olekaan ja kuulunut huonojakin asioita sieltä päin.

Tyhmä kysymys, mutta mistä tämä tieto KooKoon nykyisestä velattomuudesta alunperin lähti? Mennyt ihan ohitse, koska nämä muutamat ketjut ovat viime kuukausina ollut sellaista yhtä saatanan puuroa, jossa sukunsa viisaimmat mittailevat nahkasapeleitaan usein ihan höpöhöpö-tason argumenteilla.
 

Dieppe

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Mutta vaikka kuinka ylimieliseltä se kuulostaakin, niin ymmärräthän sinä sen, mitä olet tässä tarjoamassa. Tarjoat käytännössä liigalle mahdollisuutta huonontaa useamman joukkueen toimintaympäristöä ja sitä kautta myös menestysmahdollisuuksia ja mitä tarjoat tilalle? Yhtä huonoilla tai jopa huonomilla menestysmahdollisuuksilla varustettuja joukkueita. Käytännössä tämä sataisi suoraan vain suurten keskusten joukkueiden laariin ja vaikka tällä haluttaisiin edistää suomikiekkoa kokonaisuutena, se luultavasti kaventaisi esim. Suomen mestaruudesta aidosti kamppailevien seurojen määrää.

Yllä oleva on yksi tämän ketjun parhaista teksteistä. Tämä teksti sisältää sitä realismia, mitä tämä keskustelu kaipaa. Täällä monet kritisoivat kun Liigajoukkueet ajavat omaa etuaan. Voi hyvänen aika. Tottakai he ajavat omaa ja Liigan etua. Siinä ei ole edes mitään moraalisesti arveluttavaa. Urheilullisuudella hurskastelukin on nättiin pakettiin käärittyä oma edun ajamista. Muutamille Mestis-seuroille karsinnat on se juttu, ei nousu.

Mestiksen ongelma on ollut kaiken aikaa sarjan huono tuotteistaminen, ei huono kohtelu Liigan taholta. Heitän kovan väitteen. Sarjan avaamisesta on ollut Mestis-seuroille enemmän haittaa kuin hyötyä. Vaikka yleisömäärät ovat saattaneet nousta joillakin paikkakunnilla, on samanaikaisesti kilpavarustelu Liigailluusion ylläpitämiseksi heikentänyt seurojen taloutta. Toisin sanoen ollaan eletty yli varojen.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Mitä sää oikein tässä selität? Sanoinko minä jotain tällaista? Jos asiansa hoitaa huonosti, siinä on yleensä seuraus. En minä todellakaan sanonut, että asiat pitää hoitaa huonosti. Jostain syystä ne vain joskus hoidetaan. Liigassa on vain päätetty turvata huonosti asiansa hoitavien seurojen perseet, sillä että ei sallita kilpailua oman sarjan ulkopuolelta.

No juuri sitä, mitä kirjoitinkin. Sinä vaadit joukkueille nykyistä paljon ankarampaa rankaisua, jos toimivat yhtä huonosti, kuin yritysmaailman tyrijät. Minä vastasin siihen, että pitäisikö liigan (yrityksenä) tällaisessa tapauksessa hoitaa oma ruutunsa huonosti, että tuo sinun toiveesi (joukkueiden osalta) toteutuisi?

Ja selventääkseni nyt vielä, niin pitäisikö Liigan heikentää omaa tuotettaan, heikentämällä joidenkin joukkueiden toimintaedellytyksiä ja sen myötä myös menestyspotentiaalia vain sen takia, että saisi tilalle mahdollisesti yhtä heikkoja tai mahdollisesti heikomman menestyspotenttiaalin joukkueita tilalle? Toki voit vastaukseksi tarjota pitkän tähtäimen hyötyjä, mutta olisiko se 100% varmaa? Meinaa omasta näkökulmasta (mahdollisesti väärä) lähes yhtä todennäköinen tulevaisuudenkuva olisi, että vain isoimpien keskusten joukkueilla olisi "varaa" kamppailla mestaruudesta ja muut sitten puuhastelisivat hissijoukkueina liigan pohjan, mestiksen ja suomi-sarjan välillä.

Sekin minua häiritsee tässä sulkemisen kaikki"epä"voipaisuudessa, että miten se maaginen avoimuus ei ole tuonut merkittävää kilpailuetua niille Suomen urheilusarjoille, jotka sitä käyttävät hyväkseen? Miksi mestis ei kasva, vaikka on avoin? Miksi veikkausliiga ei kasva? Miksi "suomalainen huippukoripallo" ja globaalistikin korkealle tasolle noussut kotimainen lentopallo ei kanna esim. urhoTV:tä? Onko kansa jotenkin hölmöä, kun se jostain syystä tätä "kultapossukerhoa" seuraa (vaikka siinä ei kukaan häviä, eikä ilmeisesti sen myötä myöskään kukaan oikeasti voitakaan) ja tukee sitä rahallisesti niin merkittävissä määrin? Ja jos kansa on hölmö, niin ymmärtäisikö se liigan avaamisen hienouden ja osaisi arvostaa sitä, sille kuuluvalla arvolla? Eli olisiko riskin ottaminen edes tästä näkökulmasta kannattavaa?

Ylimielistä tai ei, hölmöä tai ei, niin omalta osalta vuoden 2011 mestaruus ei olisi tuntunut mitenkään erilaiselta, olisi liiga ollut auki tai ei. Eikä sitä edeltäneen kauden päättyminen HPK:lle olisi vituttanut yhtään vähempää tai enempää. Avoinsarja tai ei.

Häviämiset ja putoamiset ovat edelleen osa myös maailman suurimmassa urheilulajissa. Minusta se kuuluu oleellisesti urheiluun ja sarjamuotoisessa urheilussa on hienoa myös se, että aina voi myös voittaa ja nousta takaisin.

Niinkuin jo jossain aikaisemmassa viestissä kirjoitin, niin en ole lähtökohtaisesti avoimia sarjoja vastaan. Esim. Briteissä malli tuntuu toimivan, vaikka joku voisi valitella tuosta samasta asiasta, jota pelkään liigankin osalta. Eli siellä on vain "suurjoukkueilla" aito mahdollisuus taistella mestaruuksista ja se puuhailujengien raja menee jo siinä pääsarjan puolessa välissä. Jos asioita joudutaan laittamaan vastakkain, niin kumpi olisi mielestäsi arvokkaampaa, mahdollisimman monelle mahdollisuus nousta vai mahdollisimman monelle aito mahdollisuus voittaa mestaruus?
 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
koko teksti

"Miksi Mestis ei kasva vaikka on avoin?" Oletko nyt tosissasi?

Olemme asioista hyvinkin paljon eri mieltä. Tuskin me kumpikaan mieltämme muutamme, joten turha kai tästä on jankata. Sinä arvotat hyvinkin erilaisia asioita kuin minä. Minusta urheiluun kuuluu tietyt piirteet, joita olisi syytä kunnioittaa. Onneksi jalkapallon puolella näitä tunteita voi vielä läpikäydä. Omalta osalta liigatuotteesta maksaminen on tullut tien päähän. Pienihän se yksittäisen ihmisen raha on, mutta aika suuri summa se on, mitä tässä 15 vuoden aikana on tullut tähän tuhlattua tvpaketit mukaanlukien. Ainoan poikkeuksen teen mahdollisesti mahdollisen kabinettinousijan suhteen. Ensi kaudella onneksi voi käydä katsomassa CHL pelejä. Sekin on toki tavallaan suljettu sarja, mutta niinkuin NHL ja KHL siinä on vähän isompi maantieteellinen kattavuus takana. Liigaa en tule koskaan hyväksymään suljettuna. Ja kun täällä pitää joillekin vatipäille rautalangasta vääntää joitakin asioita, niin alleviivataan nyt sellainen juttu, että en todellakaan pidä ensi kauden CHL:ää NHL:n ja/tai KHL:n tasoisena sarjana, vaikka tuossa ne lähes samassa lauseessa mainitsin.

Liiga on suljettuna minulle käytännössä merkityksetön sarja vaikkapa sitten vain periaatteesta ja siksi, että se(avoimuus) on niin oleellinen osa kannatushistoriaani. Sieltä ne rakkaimmat/inhottavimmat muistot tulee ja näin tulee aina olemaan. Toki jatkan sarjan seuraamista siinä määrin missä se ilman sen rahoittamista on mahdollista (tekstitv/jatkoaika), mutta tunnetta on mukana hyvin vähän ja yhä vähenee.

Ja vielä siihen yhteen kohtaan niin minusta on hyvin surullista, että ollaan tultu siihen, että seurat edes ovat tulleet siihen asemaan, että voivat päättää, voiko sarjasta pudota. Se on äärimmäisen surullista. Tottakai ne turvaavat oman perseen. Varmaan turvaisivat RoPS ja Jaro veikkausliigassakin, jos heille sellainen asema annettaisiin.

Ja siihen viimeisimpään sanoisin, että kaikilla pitää olla mahdollisuus pelata pääsarjaa. Se on teoreettinen kysymys, kuinka monella on mahdollisuus mestaruuteen. Alempien sarjojen tavoitteellisuus pitää jotenkin taata ja parhaiten se taataan avoimella pääsarjalla. No ei tämä tästä jankkaamalla muuksi muutu. Tätä samaa paskaa jauhettiin jo 10 vuotta sitten.
 
Viimeksi muokattu:

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Täällä monet kritisoivat kun Liigajoukkueet ajavat omaa etuaan. Voi hyvänen aika. Tottakai he ajavat omaa ja Liigan etua.

Sarjajärjestelmän pitäisi olla kokonaisuus! Liigan sulkemiseen asti se oli yksi järkevä kokonaisuus, joka sitten PAM! - sillä hetkellä ylhäällä olevien seurojen toimesta - pantiin paskaksi. Millä oikeudella?

Ei Liigan ja Mestiksen kuulu kilpailla keskenään. Sarjajärjestelmä kuuluisi kattaa suomalainen jääkiekko kokonaan. Seurat pelaavat taitojensa edellyttämillä sarjatasoille ja sijoitukset voivat muuttua. Tätä on urheilu.
 

Chiquita

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO
...
Ei Liigan ja Mestiksen kuulu kilpailla keskenään. Sarjajärjestelmä kuuluisi kattaa suomalainen jääkiekko kokonaan. Seurat pelaavat taitojensa edellyttämillä sarjatasoille ja sijoitukset voivat muuttua. Tätä on urheilu.

Sanasta sanaan olen samaa mieltä. En viitsinyt vaan lainata koko kirjoitustasi. Nyt vaan näyttää ikävä kyllä olevan niin, että ne kenellä on valta, ovat antaneet Mestiksen nahistua ja joko haluavat sen katoavan tai kuihtuvan puuhastelusarjaksi.

Otsikon mukaisesti. Mestiksen on yritettävä saada aikaan kilpaileva laadukas sarja, jota ei voi Liigan tavoin verrata amerikkalaiseen Show-painiin.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Sanasta sanaan olen samaa mieltä. En viitsinyt vaan lainata koko kirjoitustasi. Nyt vaan näyttää ikävä kyllä olevan niin, että ne kenellä on valta, ovat antaneet Mestiksen nahistua ja joko haluavat sen katoavan tai kuihtuvan puuhastelusarjaksi.

Otsikon mukaisesti. Mestiksen on yritettävä saada aikaan kilpaileva laadukas sarja, jota ei voi Liigan tavoin verrata amerikkalaiseen Show-painiin.

Toivottavasti viittaat boldatulla virkkeellä jääkiekkoliittoon ja mestisjoukkueisiin.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Toivottavasti viittaat boldatulla virkkeellä jääkiekkoliittoon ja mestisjoukkueisiin.

Toki liitolla ja mestisläisillä on varaa parantaa, mutta kyllä se liigakin on osansa kantanut siihen kasaan, että Mestis voi mahdollisimman huonosti. Tätä ei varmasti suoraan ole tehty Mestiksen kurnuttamiseksi, mutta joskus se ultimaattinen oman persuksen suojeleminen voi kääntyä jotain toista osapuolta vastaan. Ja kun älyllinen toiminta, palo tämän pienen maan jääkiekon hyvinvoinnin puolesta ja yleinen syy-seurauslogiikka menee kapaskimmon ja tuoreena esimerkkinä ison mustan tasolla niin mitä muuta sitä voi odottaa kuin tälläisiä lopputulemia.
 

MrMacmanaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vaasan Sport
Niin kauan kun liitto on liigan messissä, ei muut sarjat pysty kehittymään. Liitossa ei osata nähdä kokonaiskuvaa ja liigassa mietitään omaa napaa, joten jäljelle ei jää ketään, joka olisi tarpeeksi vaikutusvaltainen tekemään oikeita päätöksiä. Tietenkin, jos kaikilla ei-liigapaikkakunnilla tehtäisiin lakko, niin liittokin joutuisi reagoimaan, mutta suomalaisuuteen kuuluu se, että vaikka jotain paheksutaan, ei sille silti jakseta tehdä mitään.

Niin ja olihan Mestiksessä toki kehitysjohtaja Sirviö, jonka suurimmat saavutukset lienevät MestisTv:n mainoskatko ja kerran erässä luettavat tilannekatsaukset muilta paikkakunnilta. Koko miestä ei ole näkynyt tai kuulunut missään hänen nimityksensä jälkeen, joka taisi olla pari vuotta sitten. Kertakaikkiaan surkea jätkä.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Olemme asioista hyvinkin paljon eri mieltä. Tuskin me kumpikaan mieltämme muutamme, joten turha kai tästä on jankata. Sinä arvotat hyvinkin erilaisia asioita kuin minä. Minusta urheiluun kuuluu tietyt piirteet, joita olisi syytä kunnioittaa. Onneksi jalkapallon puolella näitä tunteita voi vielä läpikäydä.

No näinhän se voi olla ja niinkuin sanoit, niin tuskin tällä keskustelulla kummankaan mielipide ratkaisevasti muuttuu. Varsinkaan jos meidän lähtökohdat ovat niin erilaiset. Itse en esim. usko liittojen kaikkivoipaisuuteen ja siihen, että sellaisen pitäisi kaikkea kiekkotoimintaa ohjata Suomessa. Näen enemmänkin niin, että "liittojen" pitäisi olla synnyttämässä lajia maahan, mutta laji saavuttaa tietyllä tavalla "aikuisuuden" vasta siinä vaiheessa, kun se tai osa siitä pystyy kasvamaan liitosta ulos. Ikäänkuin huolehtimaan itse itsestään, ilman vanhempien ohjausta. Tästä syystä voi olla, että niin usein esimerkeissä käännyn pohjois-amerikan suuntaan. Siellähän liitot tuntuvat olevan enemmän mahdollistavia tekijöitä, esim. kansainväliseen suuntaan, eikä kehityksen jarruna.

Vaikka vain yksittäinen esimerkki, niin Helsingissä järjestetyt stadion ottelut näyttivät selkeästi eron toimijoiden välillä. Tapahtuma, jota oli vetämässä joukkueet, joilla on se tieto ihan ruohojuuritasolla, mitä asiakkaat haluavat, saivat homman toimimaan. Liitto kuvitteli voivansa sanella samat hinnat ja ratsastaa pelkästään maajoukkueen maineella. Homma oli viittä vailla fiasko, kun joutuivat sitten viimeisenä päivänä jakamaan ilmaisia lippuja peleihin, että saataisiin edes jonkin verran jengiä paikalle.

Eikä tämä KHL:n laajeneminenkaan varsinaisesti hurraa huutoja herätä liittojen suuntaan. Kovasti uhkailtiin laittomaksi ja niin vain KHL silti syntyi. Kovasti haluttiin luoda kuvaa, että no länteen se ei ainakaan leviä, no levisi pienin, mutta varmoin askelin. Samaan aikaan ne ihmiset taas siellä ruohonjuuritasolla halusivat vasta voimaa KHL:lle, mutta eihän sekään liitoille käynyt ja vaikka alunperin tarkoitus on voinut olla hyvä, niin todellisuudessa liitot tarjosivat kiekkoeuroopan hopealautasella Moskovalle. Vaikka olen kyllä kansainvälisen kehityksen kannalla ja hienoa, että kansalliset rajat ylittävä liiga saadaan Eurooppaan, niin olisin ottanut sen paljon mielummin eurooppalaisten seurojen kehittämänä, kuin Moskovan sanelemana.

Tietenkään liitot ja avoimuus eivät välttämättä ole yksi ja sama asia, mutta jos useampia sarjatasoja Suomessa halutaan nimenomaan ammattilaispuolella pelata, niin pitäisi se tavalla tai toisella tehdä liigan puitteissa. Tällöin ne mestis seurat, jotka tällaiseen haluavat mukaan, pitäisi yhdessä tehdä liigalle tarjous, jota olisi vaikeampi vastustaa, kuin tätä "sarja avoimeksi ja jengejä konkurssiin" mallia.

Ja vielä siihen yhteen kohtaan niin minusta on hyvin surullista, että ollaan tultu siihen, että seurat edes ovat tulleet siihen asemaan, että voivat päättää, voiko sarjasta pudota. Se on äärimmäisen surullista. Tottakai ne turvaavat oman perseen. Varmaan turvaisivat RoPS ja Jaro veikkausliigassakin, jos heille sellainen asema annettaisiin.

Varmasti RoPS ja Jaro toisenlaisessa tilanteessa pyrkisi suojaamaan persettään paremmin, mutta sen sijaan, että näkee sen vain negatiivisena asiana, niin voisiko sellainen mahdollisuus tehdä veikkausliigasta tasaisemman? Nythän avoimuuden ja laman yhteisvaikutuksesta näyttäisi siltä, että vain suurimman keskuksen suurimmalla joukkueella on varaa maksaa ihan kunnolla palkkaa pelaajilleen ja muut seurat joutuvat kaikessa toiminnassaan varautumaan pahimman varalle. Seurauksena viisi mestaruutta Helsinkiin. Eihän se tietenkään tavallaan haittaa klubia kannattavaa, mutta meneehän siinä vähän fiilis, kun tietää, että voiton pitäisi olla ottelussa, kuin ottelussa lähes tulkoon varmaa. Jostain syystä se "avoin sarja" ei tässä tapauksessa nosta klubin voittojen arvostusta, ainakaan omalla kohdalla, minkään vertaa.
 

Dieppe

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ei Liigan ja Mestiksen kuulu kilpailla keskenään. Sarjajärjestelmä kuuluisi kattaa suomalainen jääkiekko kokonaan.

Eihän ne käytännössä kilpailekaan keskenään. Kun kirjoitin "oman edun ajamisesta" en kirjoittanut sarjojen välisestä kilpailusta. Kirjoitin siitä ettei Liigan tehtävä Osakeyhtiönä ole ajaa Mestis-seurojen etua. Sarjajärjestelmä ei voi olla sekoitus ammatiorganisaatioita ja amatööriorganisaatioita.
Olen kirjoittanut varmaan satoja kertoja ettei avoin sarja yksinkertaisesti toimi kahden sarjatason välillä, ellei molemmat sarja ole ammattiliigoja. Nyt tehdyllä päätöksellä tämä asia on myönnetty julkisesti myös Liigan ja liiton toimesta.
 
Viimeksi muokattu:

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Sarjajärjestelmä ei voi olla sekoitus ammatiorganisaatioita ja amatööriorganisaatioita.
Olen kirjoittanut varmaan satoja kertoja ettei avoin sarja yksinkertaisesti toimi kahden sarjatason välillä, ellei molemmat sarja ole ammattiliigoja.

Tottakai voi ja näinhän on jokaisessa avoimessa sarjajärjestelmässä maailmassa! Jossain menee aina raja, että sarjatasolla x pitää toimia ammattimaisesti ja sitä alemmalla riittää amatööritoiminta. Ruotsissa tuo ero lienee Allsvenskanin ja sitä alemman sarjatason välillä, Valioliigassa jossain paljon alempana.

Oleellista on ymmärtää, että seura voi muuttua amatööriseurasta ammattilaisseuraksi.
 

Dieppe

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Oleellista on ymmärtää, että seura voi muuttua amatööriseurasta ammattilaisseuraksi.

Vielä oleellisempaa on ymmärtää missä olosuhteissa amatööriseuralla on parhaat mahdollisuudet muuttua ammattilaisseuraksi. On myös hyvä muistaa ettei sarjaa kannata pitää avoimena jos potentiaalisia ammattiorganisaatioita on 1-2. Järkevämpää on antaa noiden laittaa organisaatio siihen kuntoon että ne kykenee pelaamaan Liigaa.
 

mendieta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Carlo Grünnin ja Juhani Tammisen FB-päivitykset
Vielä oleellisempaa on ymmärtää missä olosuhteissa amatööriseuralla on parhaat mahdollisuudet muuttua ammattilaisseuraksi. On myös hyvä muistaa ettei sarjaa kannata pitää avoimena jos potentiaalisia ammattiorganisaatioita on 1-2. Järkevämpää on antaa noiden laittaa organisaatio siihen kuntoon että ne kykenee pelaamaan Liigaa.

Avoin kilpailu on ehdottomasti paras tapa kehittää toimintaa. Liigan sulkemisen jälkeen Mestikseen on muodostunut seuroja joiden rooli on olla farmina Liiga-jengille. Syy tälle on taloudelliset. Jos Liiga olisi avoin, ko. seuroja ei olisi lopulta kuin kuin 1-2. Todella pitkällä aikavälillä ehkä ei ainuttakaan.

RoKi, Hermes, Ketterä ja FPS (nämä tuli äkkiä mieleen) nousisivat todennäköisesti nopeasti Mestikseen ja esim. kymmenen vuoden päästä Mestiksessä olisi nykyisen 1-4 osittain ammattilaisseuran ohella monta muuta. Pari seuraa olisi todennäköisesti täysin ammattilaisseuroja. Samalla sarjan kärki olisi lähentynyt Liigan tyveä. Samalla Liigasta tippuja ei tippuisikaan rupusarjaan, vaan elinvoimaiseen divariin, missä pelataan hyvää lätkää taloudellisesti pienemmällä volyymilla.

Liigan avaaminen laajentaisi koko jääkiekkoilun markkina-aluetta Suomessa. Se myös lisäisi pelaajatuotantoa ja juniorimääriä.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Kyllähän farmi-perseily vääristää kilpailua aivan älyttömästi. Siinä missä joku Leki tms huoraseura saa ilmaiseksi pelaajia, niin itsenäiset organisaatiot joutuvat samantasoisista pelaajista maksamaan. Liiton mielestä homma on tietenkin ok, mutta miksi?
Asia kärkistyy kun mietitään vaikka Titaanien, Hermeksen tai RoKin mahdollisuuksia päästä Mestikseen. Millä helvetillä ne saisivat Suomisarjassa semmoiset rahavirrat, että voisivat ostaa vastaavia ja mieluummin parempia pelaajia kuin mitä huorajoukkueet saavat ilmaiseksi? Täh? No ei millään, vaikka näköjään ainakin Hermeksellä näyttää olevan rahaa peluuttaa pari kentällistä ammattilaispelaajia jo Suomisarjassa, niin taso ei silti ritä. Farmi-järjestelmä on kohtuuton sekä saman tason itsenäisiä organisaatiota että alemman sarjan joukkueita kohtaan. Ainoat jotka tästä hyötyvät ovat liiga- ja huoraseurat. Ja näin jätetään käyttämättä mahdollisuus kehittää lajia. Maassa olisi lajin suuren suosion myötä mahdollisuus englannin jalkapallon tapaiseen järjestelmään, jossa ammattilaisorganisaatioita olisi eri tasoilla. Idioottipäättäjät vaan ovat naulanneet sarjat kiinni. Rakennetaan jotain Suomen NHL:ää. Se ei ole vaan tavallista jokapäiväistä paskaa, vaan sitä pyllystä tulevaa paskaa. Paska homma - pyllystä.
 

Dieppe

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Liigan avaaminen laajentaisi koko jääkiekkoilun markkina-aluetta Suomessa. Se myös lisäisi pelaajatuotantoa ja juniorimääriä.

Mikä on mielestäsi se seikka jolla avoin liiga edesauttaisi mainitsemiasi asioita. Minä mimittäin en usko että nuo asiat olisivat millään tavoin sidoksissa keskenään.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Jos farmiseurat kiellettäisiin, Mestiksen taso romahtaisi.

Höpö höpö oneliner onelinerien kuninkaalta jälleen kerran. Liigaseuroihin mahtumattomista pelaajista useimmat pelaisivat edelleen Mestistä, mutta eivät olisi seuroille ilmaisia. Avautuva kilpailu tottakai pudottaisi nykyiset farmit ja terveet organisaatiot pystyisivät kilpailemaan keskenään ilman vääristynyttä kilpailua. Nykyinen Mestis, jossa osa seuroista maksaa pelaajista ja osa saa niitä ilmaiseksi, on sellainen häpeäpilkku, että kun siitä päästään, niin tullaan vuosikymmeniä ihmettelemään miten tuommoiseen hulluuteen ajauduttiin.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Höpö höpö oneliner onelinerien kuninkaalta jälleen kerran. Liigaseuroihin mahtumattomista pelaajista useimmat pelaisivat edelleen Mestistä, mutta eivät olisi seuroille ilmaisia. Avautuva kilpailu tottakai pudottaisi nykyiset farmit ja terveet organisaatiot pystyisivät kilpailemaan keskenään ilman vääristynyttä kilpailua. Nykyinen Mestis, jossa osa seuroista maksaa pelaajista ja osa saa niitä ilmaiseksi, on sellainen häpeäpilkku, että kun siitä päästään, niin tullaan vuosikymmeniä ihmettelemään miten tuommoiseen hulluuteen ajauduttiin.

Jos pelaaja tienaa liigan neloskentässä Mestikseen verrattuna kaksinkertaisesti, hän tuskin lähtee palkkaan ihan helposti pudottamaan. Ja liigajoukkueet tarvitsisivat edelleen reserviä, nyt vaan ylimääräiset pelaajat pelaisivat vähemmän.

Ajatuksesi on kaunis, mutta Leki, Hekin, Jyp-Akatemian poistuminen ja RoKin, Titaanien ja Hermeksen nouseminen ei heilauttaisi sarjaa mitenkään. Yhteistyön loppuminen Liigan kanssa veisi sarjasta paljon rahaa pois, mikä näkyisi välittömästi pelaajien tasossa.

Muutamat entiset porilaiset liigapelaajat ovat kertoneet, että Mestiksestä saisi heti sopimuksen, jos haluaisi pelailla. Palkka olisi mallia kaksi ruokaa päivässä, kämppä ja vähän taskurahaa, ei ole kiinnostanut.

Ainoa keino nostaa Mestiksen tasoa, on pitkäjänteinen työ sarjan hyväksi. Mestis on kasvattajasarja liigalle, aivan kuten Liiga on isommille sarjoille. Tämä on sellainen fakta, joka pitää vaan hyväksyä.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Ainoa keino nostaa Mestiksen tasoa, on pitkäjänteinen työ sarjan hyväksi. Mestis on kasvattajasarja liigalle, aivan kuten Liiga on isommille sarjoille. Tämä on sellainen fakta, joka pitää vaan hyväksyä.

On totta, että alemmat joukkueet ovat useimmiten kasvattiseuroja. Näinhän se tosiaan on aiemmin puheenaolleessa englannin liigassakin. Mestaruussarjasta pelaajat useimmiten siirtyvät ylöspäin, mutta eivät aina. Välillä pelaajia siirtyy myös toiseen suuntaan.

Ongelmana onkin, että farmijärjestelmä mahdollistaa sellaisten seurojen roikkumisen Mestiksessä, joilla ilman farmijärjestelmän vääristämää kilpailua ei ole tähän yhtään mitään mahdollisuuksia. Mikäli farmijärjestelmä purettaisiin, kukaan ei voisi pelata ilmaispelaajilla. Varmastikin pelaajapalkkiot keskimäärin nousisivat ja vastaavasti monet seurat joko putoaisivat tai menisivät konkurssiin. Tämä olisi tottakai vain hyvä, koska näin terveet organisaatiot ottaisivat kilpailua vääristävien paikat. Nyt Sport, KooKoo ja kumppanit joutuvat kilpailemaan naurettavaa etua saavien seurojen kanssa. Eihän joku LeKi voisi olla välillä jopa aivan kärjen tuntumassa, jos se ei saisi vääristävää kilpailuetua.
Samaten on selvää, että Kotkassa, Kokkolassa, Seinäjoella ja Rovaniemellä pelattaisiin varmuudella Mestistä ellei farmijärjestelmää olisi. Ylipäätään on naurettavaa, että olemattomalla "organisaatiolla" ja tuloilla voi edes pelata Suomen toiseksi korkeimmalla tasolla. Farmijärjestelmä huonontaa Mestiksen organisaatioiden keskimääräistä tasoa. Ilmaiset pelaajat mahdollistavat olemattomien ja osaamattomien organisaatioiden mukana roikkumisen. Vapaassa kilpailussa nämä olisivat ajat sitten pudonneet, tai oikeammin eivät olisi ikinä sarjaan päässeetkään.
Tottakai liigaseurat ja niiden huorat hyötyvät farmeista, mutta koska asiasta ei ole mitään hyötyä lajin kehittämiselle eikä muille seuroille, niin homma olisi pitänyt romuttaa jo ajat sitten.

Asian laita voidaan varsin helposti korjata laittamalla Mestiksenkin lisenssiehdot kunnollisiksi. Ei tarvitse kuin laittaa olosuhde- ja katsojakeskiarvovaatimukset sopivalle tasolle ja syövästä päästään. Toinen mahdollisuus on tietenkin kieltää farmisopimukset, mutta jotenkin tuntuu, että tämä vaihtoehto on mahdotonta niin kauan kuin liitto kumartaa Liigalle ja pyllistää lajin kehittämiselle. Eli kunnon lisenssiehdot (kuten vaikkapa vähintää 750 katsojan keskiarvo) Mestikseenkin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös