Myytit, mysteerit, arvoitukset ja salaliitot – onko totuus tuolla ulkona?

  • 172 188
  • 750

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
HCOA:n G. Robert Blakey totesi taannoisessa PBS:n JFK-dokkarissa hyvin, että "Warren-komission tehtävä ei ollut selvittää, mitä tapahtui, vaan mitä EI tapahtunut" (vapaa suom.). Tämä siis siitä johtuen, että kansan parissa liikkui mitä villeimpiä juttuja mm. N-Liiton ja kommunistien kytköksistä Oswaldiin ja salamurhaan.

On kyllä huvittavaa lukea tuota pitkää listaa asioista, jotka koko jutun todistusaineiston keräämisessä hoidettiin päin persettä. Alkaen jo tuosta ruumiinavaus-farssista.

Nykyäänkin käytännössä kaikki asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Bethesdan sairaalassa ruumiinavauksen suorittaneet lääkärit eivät olleet millään lailla päteviä sitä suorittamaan.

Totean taas kerran, että eipä ole ihme, että tämän tapauksen ympärillä salaliittoteoriat eivät kuole koskaan.

Sinällään nykyään on vähän tylsä katsoa noita JFK-dokkareita. Tiettyjen samojen haastateltavien mukanaolo aina varmistaa jo dokkarin alussa, onko kyseessä salaliittoa tukeva tai sitä murentava kyhäelmä.
 

ndal88a

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooVee, Tampere
The Kennedy detailissä selitettiin näitä secret servicen toimia Dallasissa. Ensinnäkin Kennedyn turvamiesten määrä oli vähentynyt neljästäkymmenestä miehestä kahteenkymmeneenyhdeksään. He lähtivät koska presidentin turvaaminen oli liian raskasta työtä. Presidentit ennen Kennedyä olivat tosi helppoja turvata, koska he noudattivat salaisen palvelun sääntöjä. Kennedyä oli tosi vaikea turvata, koska hän meni väkijoukkojen luo ja ei noudattanut heidän ohjeitaan. Tuossa dokumentissa kuvataan presidentin Texasin kamppanjan edeltäviä päiviä. Kennedy oli noinakin päivinä täysin avoin kohde, jos siellä vaan olisi ollut joku ampumassa esim San Antoniossa.
Joo, tassa on ollut viime viikkoina selostuksia lehdissa, Kennedyn Miamin vierailuista ja ihan samaa, Kennedy autoineen (avoauto) ajaa jonkin koulun ohitse, oppilaat kadunvarressa heiluttelemassa, niin eikos Kennedy pysayta auton ja menee oppilaiden luo kattelemaan heita.
Todennakoisesti salaisen palvelun miehet olivat hermoromahduksen partaalla ja alkoholia kului, ja kuten jos mennaan fiktion puolelle, niin Clint Eastwoodin elokuvassa "In the line of fire" vihjailtiin etta Clintin roolihahmolla oli marka ilta Kennedyn ampumista edellisena iltana.
Sitten jos palataan tosielamaan ja meno on ilmeisesti samanlaista, Obama Cartagenassa kokouksessa, muutama agentti jai housut kintuissa kiinni.

JOL
 

TKH

Jäsen
Muutama mysteeri liittyen salakirjoituksiin ja koodeihin. Eivät tosin ole mitenkään maailman suurimpia mysteerejä, mutta omalla tavallaan ihan mielenkiintoisia, tai ainakin erikoisia. Tuo ensimmäinen taitaa löytyä kokonaisuudessaan myös netistä, jos sitä joku haluaa yrittää ratkaista.

Voynichin käsikirjoitus

Kuuluisan Voynichin käsikirjoituksen alkuperä on todennäköisesti ratkennut, Digital Journal kertoo. Yhdysvaltalaiset kasvitieteilijät ovat saaneet selville käsikirjoituksen mahdollisen syntyalueen siinä esiintyvien kasvikuvien avulla.

Tutkijat pitävät mahdollisena, että käsikirjoitus olisi jonkun atsteekin tekemä. 1500-luvulla espanjalaiset papit pitivät kouluja atsteekkieliitille, ja tällainen laitos on yksi mahdollinen kirjoituksen syntypaikka.
Salaperäisen 500 vuotta vanhan Voynichin käsikirjoituksen alkuperä selvisi
 

TKH

Jäsen
Mainitaanpa vaikka tähän ketjuun pari ihan mielenkiintoista kuvaa.

Ensimmäisessä kuvassa näkyy kai jotain avaruusromua, mutta helppo on ymmärtää, miksi jotkut saattavat nähdä siinä aivan jotain muuta. Toisessa kuvassa puolestaan näkyy Phoboksen (Marsin kuu) monoliittina tunnettu kohde. Monoliitin korkeutta en tiedä, mutta aika massiivinenhan tuo on.

http://eol.jsc.nasa.gov/sseop/images/ISD/highres/STS088/STS088-724-66.jpg

http://photojournal.jpl.nasa.gov/jpegMod/PIA04746_modest.jpg
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Djatlovin solan tapauksesta tehdään elokuvaa. Saas nähdä selitetäänkö tapaus jollain venäläisellä Bigfootilla vai mennäänkö rationaalisuus edellä eli lumivyöryteorialla. Arvatkaas muuten kuka ohjaa rainan? Kukapa muukaan kuin meitin Renny!

Renny Harlin Heads For Dyatlov Pass | Movie News | Empire

Jännä muuten tuo elokuva, aluksi sai käsityksen että tuo on vähän kuin dokkari ja käydään faktoja ym.. läpi, mut sitten loppua kohti tuli taas Hollywood värillä täytetty leffa :)

Ei nyt mikään mestariteos, mutta kyllähän tuon ehkä kerran pystyi juuri ja juuri katsomaan :) Sinällään ehkä harmi että olisi voinut elokuvassa enemmän pysyä faktapohjallakin ja ehkä pohjustaa mitä tuossa turmassa olisi oikeasti voinut käydä. Siis faktapohjalta, kyllähän mestari tuossa väritti oman näkemyksensä noin muuten syyn sille miksi onnettomuus kävi.
 

Savon Detroit

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Sabres
Kannattaapi elellä vuoteen 2038. Silloin tapaus Kennedyn kaikki asiakirjat tulevat julkisiksi 75 vuoden sinetöinnin jälkeen "valtiollisen turvallisuuskysymyksen takia" ja saamme viimeinkin tietää kuka ja ketkä salamurhasivat presidentti Kennedyn. Vastaushan lienee ennalta arvattava: USA:n suurliikemiehet, mafia ja sotatarviketeollisuus joiden tiellä Kennedy vietnamin sodan lopettajanamielisenä oli.
Ehkä sitten tämä virallinen historiankirja- hupailu jossa väitetään Oswaldia ampujaksi loppuu, sehän seisoo mm. Zapruderin kaitafilmissä kädet ristissä toisella puolella tietä katsomassa kun presidentti murhataan. On aika tylsää väitellä jenkkituristien kanssa kun niiden lapset näyttää virallisia historiankirjoja joissa on mitä sattuu virallisina murhaajina.
On siis salaisuuksia mitä vielä odottaa. Obama kuten edeltäjänsäkin jo tietää, ne on lukeneet valkoisessa talossa kuunvalossa paprut mutta kun ei saa kertoa niin ei.
 
Suosikkijoukkue
Mestaruuden jälkeinen krapula 2022-
DNA-tutkija Jari Louhela on selvittänyt Viiltäjä Jackin henkilöllisyyden. Tai näin mies ainakin väittää. Murhaaja on puolalaistaustainen parturi Aaron Kosminski.
Asiasta kertoo aamun Metro-lehti.
Tässä duunimatkalla en viitsi asiasta enempää ottaa selvää, mutta luulis asiasta nousseen suurempia otsikoita, jos tässä oltais totuuden juurella.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...
Tässä duunimatkalla en viitsi asiasta enempää ottaa selvää, mutta luulis asiasta nousseen suurempia otsikoita, jos tässä oltais totuuden juurella.

Samaa ihmettelin minäkin, siis kyseessä on maailmanhistorian yksi isoimpia murhamysteereitä. Kyllä mulla vähän syke nousi, että aika kova juttu, mutta sitten ei ollutkaan mitään otsikoita.

Mulla on se käsitys, ettei vielä kannata nuolaista, vaan nyt pitää odottaa, mitä lähdekritiikkiä tämä tutkimus kohtaa.

Mua nauratti kyllä hivenen se, että jos uutinen pitää paikkansa, niin Lontoon poliisi on tiedostamatta osannut säästää DNA-aineistoa paremmin jo 1880-luvulla, kuin Suomen poliisi Bodom-jutussa 1960- luvulla tai Auer-jutussa 2000-luvulla.
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Guardianin juttu aiheesta tuossa: Jack the Ripper was Polish immigrant Aaron Kosminski, book claims | UK news | theguardian.com

Suomessa toki uutisoidaan, että DNA-näytteen analysoinut suomalainen tutkija oli selvittäjä, mutta aloitteen tekijä tutkimuksessa taisi kuitenkin olla kirjaansa nyt lehdissä puffaava Russel Edwards.

Mua nauratti kyllä hivenen se, että jos uutinen pitää paikkansa, niin Lontoon poliisi on tiedostamatta osannut säästää DNA-aineistoa paremmin jo 1880-luvulla, kuin Suomen poliisi Bodom-jutussa 1960- luvulla tai Auer-jutussa 2000-luvulla.

Tämä onkin hauska juttu. Yllä linkatun jutun mukaan tutkiva poliisi otti huivin talteen vaimolleen (!), kun oli niin nätti kangas. Vaimo ei sitten kuitenkaan tahtonut veritahrojen vuoksi pitää sitä, ja se säilöttiin jonnekin vintin nurkkaan, kunnes Edwards osti sen huutokaupasta joitakin vuosia sitten...
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Tämä onkin hauska juttu. Yllä linkatun jutun mukaan tutkiva poliisi otti huivin talteen vaimolleen (!), kun oli niin nätti kangas. Vaimo ei sitten kuitenkaan tahtonut veritahrojen vuoksi pitää sitä, ja se säilöttiin jonnekin vintin nurkkaan, kunnes Edwards osti sen huutokaupasta joitakin vuosia sitten...

Huivissa oli kosolti verta, jopa sisäelinten jäänteitä (tutkija Louhelainen löysi jäänteitä munuaisista) ja tietysti myös mällit heitettynä huiviin. Kukapa vaimokulta ei ilahtuisi kun rakas aviomies tuo tuollaisen kotiin?

"Kulta, olen kotona! Tässä sinulle uusi hieno huivi, ettei mene suotta rahaa shoppailuun. Vähän käytettynä sain, edellinen omistaja kun oli Viiltäjä-Jackin uhri eikä ehtinyt tätä käyttää, koska Viiltäjä silpoi hänet palasiksi. Pyyhkäisepä Ripperin spermat jollain rätillä, niin voit käyttää tätä vaikka koulumyyjäisissä."

Toivottavasti koitti tuolle poliisille edes muutamaksi yöksi vuodepaikka sohvalla aviovuoteen sijasta, aika helvetin kammottava lahja.

Löytö sinänsä oli kiintoisa, vaikkakaan se ei sinänsä todista Kosminskin vielä olevan Viiltäjä ainakaan aukottomasti. Lähinnä se todistaa sen, että huivissa on Kosminskin spermaa.

Syitähän tähän voi olla useita. Uhri eli Catherine Eddowes oli kuitenkin huora, ja huorilla on tapana olla asiakkaita. Kosminski on voinut siis olla Eddowesin asiakas, jonka mällit on sitten pyyhkäisty romanttisesti huiviin ennen seuraavaa pokaa - eli Viiltäjää.

Kosminski oli myös paatunut runkkari, joka tuomittiin parikin kertaa itsesaastutuksesta ja sen sellaisesta. Kosminski on teoriassa voinut käydä myös nykäisemässä lastit kiihotuttuaan Eddowesin silvotusta ruumiista. Eiväthän kaikki silpomisesta ja kidutuksesta nautintonsa saaneet ole sarjamurhaajia - "taiteilija" Teemu Mäkikin veteli kuivat silpomansa kissan ruumiin ylle ja sai siitä palkinnoksi sekä vakiopaikan Voima-lehden kolumnistina punavihreiden hengenheimolaistensa seuraan että myöhemmin jopa professuurin. Tosin Mäkikin tietysti aktiivisesti tappoi viattoman luontokappaleen, ei vain kiihottunut sen kuolemasta.

Kosminskihan oli jo aikanaan yksi epäilty, mutta häntä ei tuomittu. Sitä sinänsä ihmettelen, miksei tuomittu tai edes pidätetty? Pidätettiinhän toinen juutalainen epäilty eli "Nahkaesiliinakin" paljon heppoisemmin epäilyin, ja jos epäilykset olisivat olleet tarpeeksi merkittäviä, niin suorituspaineista kärsivä poliisi olisi aivan hyvin voinut Kosminskin pidättää ja vaikka vähän puristaakin tästä tunnustuksen - tuskin olisi ketään kiinnostanut, jos joku puolanjuutalainen harhoja näkevä mamuparturi olisi "törmännyt sellin oveen" ennen tunnustamista. Poliisihan nimen omaan olisi kaivannut asian julkista ratkaisua eikä sitä, että Kosminski pistettäisiin mielisairaalaan kuten hänelle kävi.

Mielenkiintoisesti nimenomaan Eddowesin murhapaikan lähelle seinään oli piirretty juutalaisiin viittaava seinäkirjoitus "The Juwes are the men who will not be blamed for nothing", jonka poliisikomissaari Warren käski välittömästi pestä pois ennen kuin sitä oli yhtään tutkittu tai edes kuvattu. Näkikö joku Kosminskin ja tunnisti tämän? Tuskin Kosminski itse olisi tämmöisiä kirjoitellut.

Kirjoittamisesta puheen ollen, Viiltäjän lähettämistä kirjeistähän lähes kaikki ovat ns. bullshittiä, niitä lähettivät ihmiset lähes kansanhuvina. From Hell -postikorttia ja sen mukana tullutta munuaista voi pitää todennäköisimmin aitona kirjeenä. Muut kirjeet, myös kuuluisat "Saucy Jack" sekä "Dear Boss" ovat erittäin todennäköisesti feikkiä, mahdollisesti erään toimittajan kynäilemiä.

Kosminskissa minua kiinnostaisi miehen mielenterveysongelmien määrä ja laatu. Hänhän oli ilmeisesti ainakin jossain vaiheessa varsin harhainen, kuuli ääniä, ei peseytynyt tai vaihtanut vaatteita ja houraili sekavia aterioistaan, joita ei sitten syönyt. Hoitolassa hän ei myöskään koskaan kerskaillut millään veriteoilla. Naisvihaaja ja runkkari hän oli, ja joku hänet diagnosoi paranoidiksi skitsofreeniksi.

Kyllähän sitä noillakin meriiteillä murhaajaksi voi hyvin päätyä, mutta jos joku on kovin harhainen ja sekaisin, niin luulisi, että systemaattisemman murhasarjan toteuttaminen olisi vähän hankalaa.

Vai oliko Viiltäjän toiminta sittenkään kovin systemaattista? Vai onko pikemminkin niin, että aikalaispoliisin toiminta reviiriristiriitoineen oli niin helvetin heikkotasoista, että Kosminskinkin kaltainen ääniä päässään kuuleva paskanhajuinen katumasturboija saattoi liikkua köyhälistöalueilla, lahdata sattumanvaraisesti huoria kun sille päälle sattui ja silti selvitä pidättämättä?

Toisaalta eivät ne ole Ruotsissakaan saaneet Palmen murhaajaakaan kiinni, joten miksipä olisivat saaneet slummialueen silpojan 1880-luvulla?

Ehkä tohtori Jari Louhelainen DNA-testilaitteistoineen pitäisi muuten lähettää Ruotsiin selvittämään Palmen tapausta.
 

KwutsNI

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Löytö sinänsä oli kiintoisa, vaikkakaan se ei sinänsä todista Kosminskin vielä olevan Viiltäjä ainakaan aukottomasti. Lähinnä se todistaa sen, että huivissa on Kosminskin spermaa.

Syitähän tähän voi olla useita. Uhri eli Catherine Eddowes oli kuitenkin huora, ja huorilla on tapana olla asiakkaita. Kosminski on voinut siis olla Eddowesin asiakas, jonka mällit on sitten pyyhkäisty romanttisesti huiviin ennen seuraavaa pokaa - eli Viiltäjää.

En ole koskaan erityisesti perehtynyt Viiltäjä-Jackiin, mutta mitä lueskelin vähän tuon Guardianin jutun keskustelua, niin ilmeisesti tämä Kosminski oli epäiltyjen listalla juuri siksi, että käytti paljon prostituoitujen palveluita hyväkseen. Että sikäli tämä on hyvinkin mahdollista.

Vai oliko Viiltäjän toiminta sittenkään kovin systemaattista? Vai onko pikemminkin niin, että aikalaispoliisin toiminta reviiriristiriitoineen oli niin helvetin heikkotasoista, että Kosminskinkin kaltainen ääniä päässään kuuleva paskanhajuinen katumasturboija saattoi liikkua köyhälistöalueilla, lahdata sattumanvaraisesti huoria kun sille päälle sattui ja silti selvitä pidättämättä?

Ei ole tosiaan tainnut olla rikosten tutkiminen ihan CSI-tasoa 1800-luvun lopulla. Tuossa Guardianin jutun alla keskustelussa oli tuotu esille lukuisia kommentteja eri aikalaisasiantuntijoilta (lääkäreitä, poliiseja yms.), joiden perusteella Viiltäjä-Jack joko ei ymmärtänyt anatomiasta mitään ja leikkeli mitä sattui tai sitten oli vaihtoehtoisesti erittäin ammattitaitoinen kirurgi, joka tiesi täsmälleen mitä teki...
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
Ei ole tosiaan tainnut olla rikosten tutkiminen ihan CSI-tasoa 1800-luvun lopulla. Tuossa Guardianin jutun alla keskustelussa oli tuotu esille lukuisia kommentteja eri aikalaisasiantuntijoilta (lääkäreitä, poliiseja yms.), joiden perusteella Viiltäjä-Jack joko ei ymmärtänyt anatomiasta mitään ja leikkeli mitä sattui tai sitten oli vaihtoehtoisesti erittäin ammattitaitoinen kirurgi, joka tiesi täsmälleen mitä teki...
Jaska Viiltäjästä on lukuisia teorioita olemassa ja Kosminski on vain yksi niistä. Tuskin koskaan pystytään todistamaan kuka hän oikeasti oli ja miksi murhat yht'äkkiä loppuivat. Mitä näitä olen lukenut, pidän Robert Mannia todennäköisimpänä epäiltynä. Mann oli ruumishuoneella apumiehenä ja siellä oppi hieman veitsen käyttöä sekä samalla ihmisen fysiologiasta. Whitechapelin ruumishuoneella Mann pystyi mehustelemaan uudestaan murhatöillään, jos nyt ylipäätänsä oli murhien tekijä, ja samalla hieman peittelemään jälkiään. Miehen myös kuvaillaan kilahtaen ajoittain raivon valtaan ja sekin olisi sopiva piirre Viiltäjän profiiliin.

Mutta eiköhän tämä jää ikuiseksi mysteeriksi.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Löytö sinänsä oli kiintoisa, vaikkakaan se ei sinänsä todista Kosminskin vielä olevan Viiltäjä ainakaan aukottomasti. Lähinnä se todistaa sen, että huivissa on Kosminskin spermaa.

Syitähän tähän voi olla useita. Uhri eli Catherine Eddowes oli kuitenkin huora, ja huorilla on tapana olla asiakkaita. Kosminski on voinut siis olla Eddowesin asiakas, jonka mällit on sitten pyyhkäisty romanttisesti huiviin ennen seuraavaa pokaa - eli Viiltäjää.

Ainoa ongelma tuossa on se, että kyseinen huivi/shaali oli ilmeisesti erittäin korkealuokkaista materiaalia (varmaan juuri siksi tämä poliisi heti "claimasi" omakseen), eikä huoralla olisi todennäköisesti ollut varaa tuollaiseen.

Mä olen miettinyt sitäkin, että voisiko huivi olla Viiltäjän antama? Erään huoran ruumistahan löydettiin tuohon aikaa erittäin arvokkaiden viinirypäleiden jäänteitä ja tällä spekulotiin, että Viiltäjä olisi ostanut uhriensa luottamusta näillä kalliilla luksustuotteilla.

Näkikö joku Kosminskin ja tunnisti tämän? Tuskin Kosminski itse olisi tämmöisiä kirjoitellut...

En ole koskaan erityisesti perehtynyt Viiltäjä-Jackiin, mutta mitä lueskelin vähän tuon Guardianin jutun keskustelua, niin ilmeisesti tämä Kosminski oli epäiltyjen listalla juuri siksi, että käytti paljon prostituoitujen palveluita hyväkseen. Että sikäli tämä on hyvinkin mahdollista....

Viiltäjästähän on tämä ihan mahdottoman hieno saitti, joissa voi perehtyä epäiltyihin, ruumiinavauspöytäkirjoihin, kuvamateriaaliin (erittäin karmeaa sellaista) ja jopa minuuttiaikatauluun uhrien liikkeistä surmapäivänä. Mä olen joskus ajankuluksi tutkinut sivustoa, erittäin mielenkiintoinen.

Kosminskista tuolla ei hirveän paljoa ole (saitin äänestyksessä häntä pidetään "seitsemänneksi todennäköisimpänä" Viiltäjänä), mutta kuitenkin tähän spekulaatioon liittyen löytyy seuraavaa:

First suspected: 1894, first suggested in the Macnaghten Memoranda.

Reasons for suspicion: According to Anderson and Swanson, identified by a witness as the Ripper, but no charges were brought against him due to the witness's reluctance to testify against "a fellow Jew." Known to have been insane.

Problems with candidacy: Discrepancies between Aaron Kosminski and the "Kosminski" described by Anderson/Swanson. Not known to have had violent tendencies.


koko saitti, suosittelen: Casebook: Jack the Ripper - Main
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
En ole koskaan erityisesti perehtynyt Viiltäjä-Jackiin, mutta mitä lueskelin vähän tuon Guardianin jutun keskustelua, niin ilmeisesti tämä Kosminski oli epäiltyjen listalla juuri siksi, että käytti paljon prostituoitujen palveluita hyväkseen. Että sikäli tämä on hyvinkin mahdollista.

Huorissa kävi varmaan valtaosa tuon ajan miehistä. Sitä ei varmaan mitenkään pysty enää selvittämään, mutta jos saisi selville, onko Kosminskin spermatahra tullut huiviin veritahroja ennen vai sitä jälkeen, niin se auttaisi paljon. Jos ennen, niin hän on vain voinut käydä lähikadun huoran kanssa purkamassa lastinsa. Jos jälkeen, niin sitten hän on voinut purkaa lastinsa murhaamisen jälkeen.

Monet nykypäivän seriaalitkin tämmöistä harrastavat, sarjamurhaaminenhan on kiihottavaa puuhaa jos on sellaiseen taipuvainen. Yorkshiren Viiltäjäkin eli Peter Sutcliffe (linkki enkkuwikiin) sai kudin lentämään mukavasti heti kun oli kolkannut uhrinsa vasaralla ja sen jälkeen silponut tämän hengiltä.

Sutcliffekin todettiin paranoidiksi skitsofreenikoksi, hän väitti oikeudessa kuulevansa ääniä päässään, mutta tuomari lykkäsi hänet kuitenkin normivankilaan vailla mahdollisuutta vapautua koskaan. Sutcliffella oli oma seriaali-raiskarivarustelukin eli polvisuojat ja villa-asu jaloissa, jossa oli lerssin kohdalla kätevä aukko. Toistakymmentä uhria Sutcliffekin murhasi.

Hullu ja holtiton, mutta hänelläkin oli vaimo ja hanttihommia autokuskina. Sutcliffehan elää edelleen, toista silmää köyhempänä kun joku kanssavanki repi toisen silmän irti.

Sutcliffen tapaus vain eräänlaisena vertailuna siihen, että nykypäivänäkin täysin sairaat ja toiminnaltaan varsin holtittomat seriaalit pystyvät operoimaan siten, että arjessa pakka pysyy jotenkuten kasassa ja todellinen luonne tulee näkyviin vain yöllisillä retkillä.

Ei ole tosiaan tainnut olla rikosten tutkiminen ihan CSI-tasoa 1800-luvun lopulla. Tuossa Guardianin jutun alla keskustelussa oli tuotu esille lukuisia kommentteja eri aikalaisasiantuntijoilta (lääkäreitä, poliiseja yms.), joiden perusteella Viiltäjä-Jack joko ei ymmärtänyt anatomiasta mitään ja leikkeli mitä sattui tai sitten oli vaihtoehtoisesti erittäin ammattitaitoinen kirurgi, joka tiesi täsmälleen mitä teki...

Myös aikalaistulkintoihin mielisairauksista on syytä suhtautua samalla kriittisyydellä kuin poliisitoimienkin arvioimiseen. Tuolloinhan psykiatria oli aika alkutekijöissään ja hullujenhuoneelle saattoi lähteä niin masturboimisesta kuin homoilustakin, ja vähän milloin mistäkin saattoi tulla "psykopaatin" diagnoosi. Toki tuolloinkin pyrittiin jo systemaattisemmin ihmisiä hoitamaan ja tutkimaan, mutta 1880-luku oli kuitenkin puoli vuosisataa ennen kuin mielenterveyshoito edistyi edes sille tasolle, että ihmisten aivolohkoihin hakattiin piikki vasaralla lobotomian yleistyessä.

Mitä Viiltäjän kirurgin taitoihin tulee, niin kyllä mies jotain kumminkin tiesi, onnistuihan hän poistamaan muun muassa Catherine Eddowsilta toisen munuaisen, ja myös kohdun olemassaolo ja sijainti tuntui olevan tuttu. Perus-slissunslassun-silpomiseen ei tietysti mitään sen kummempaa tutkintoa tarvitse, siihen ei tarvita kuin hullu ja veitsi, mutta ei Viiltäjä ihan amatööri voinut olla.

Sinänsä Kosminskin parturinammatti olisi saattanut antaakin hänelle valmiudet perustason anatomian tuntemukseen, tuon ajan parturithan olivat usein erilaisia köyhän miehen välskäreitä, jotka hoitivat ties mitä juttuja hampaiden"hoidosta" alkaen.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.

Tuttu sivusto toki minulle jo vuosien takaa, minäkin annan lämpimimmät ja parhaimmat suositteluni Casebookille. Sivustojen aatelia.

Ripperologia on muutenkin kiintoisa ajanviete. Tulin tehneeksi yliopistossa aikoinaan pienen tutkielmaesseen Viiltäjä-kirjeistä, ja Lontoossa käydessäni 2005 kävin Viiltäjä-kävelykierroksella jota veti itsensä Donald Rumbelow. Rumbelowhan on rikoshistorioitsija ja Lontoon poliisin rikosmuseon vanha kuraattori, joka on julkaissut kattavan teoksen The Complete Jack The Ripper. Herra myi tätä kirjaansa kierrokselle osallistuville kierroksen päätteeksi, pistipä vielä nimmarit päälle kun sen ostin. Muita Ripper-aiheisia teoksia on hyllyssäni puolisen tusinaa.

Kosminski on toki DNA-tuloksien perusteella siirtymässä nyt ylöspäin epäiltyjen listalla, mutta olen sinänsä jo tottunut siihen, että aika ajoin jostain aina putkahtaa uusi tutkimus, joka osoittaa "varmasti" kuka Viiltäjä oli, ja aina on eri miehen nimi kyseessä.

Robert Mann on sinänsä ihan kelpo ehdokas, sen sijaan esimerkiksi Patricia Cornwellin väite taidemaalari Walter Sickertistä Viiltäjänä oli ihan täyttä roskaa. Sickertin DNA-jälkiä saattoi hyvinkin olla jossain Viiltäjä-kirjeessä, mutta niitä lähetettiin sadoittain, ja tuo oli monelle aikalaiselle eräänlaista kansanhuvia tai keinoa purkaa viktoriaanisen ajan patoutumiaan. Sickert on voinut kirjeen lähetellä siinä missä muutkin, mutta ei se hänestä Viiltäjää tee.

Eräs tutkija väitti myös From Hell -kirjeen käsialan perusteella, että kirjoittaja on ehdottomasti irlantilainen, ja osin tämänkin perusteella nostettiin esiin Francis Tumblety (linkki enkkuwikiin), jonka osuutta poliisi tutki jo 1880-luvulla, mutta hylkäsi sitten tämän tutkimuslinjan. Tumblety tuskin oli Viiltäjä, mutta vallan omituinen tapaus yhtä kaikki. Outo puoskari, mahdollisesti murhaaja ja kovan linjan naistenvihaaja, joka säilytti kokoelmassaan naisten kohtuja ja esitteli näitä ylpeänä vierailleen.

Joku onnistui kytkemään Viiltäjä-tapaukseen myös muutama vuosi aiemmin Teksasissa vaikuttaneen, unohtumattomasti nimetyn Servant Girl Annihilatorin (linkki vie enkkuwikiin), joka murhasi seitsemän naista ja kaupantekijäisiksi yhden mustan miehenkin. Ei tuolla tietysti mitään tekemistä Lontoon tapahtumien kanssa ole, osoittaapa vain sen, että brutaaleja sarjamurhaajia oli tuolloin muuallakin. Helvetin hieno kutsumanimi tuolla, Servant Girl Annihilator. Tuosta saisi sellaisenaan jo B-luokan kauhuleffasarjan.

Loppujen lopuksi olen tullut lähinnä siihen tulokseen, että tuon ajan Lontoo oli pullollaan väkivaltaisia, arvaamattomia ja erittäin naisvihamielisiä mulkeroita, joista Viiltäjä oli vain yksi, se tunnetuin tapaus samalla kun useat vastaavat naisten (ja miestenkin) julmat murhat ovat jääneet nykyisin unholaan.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Tuttu sivusto toki minulle jo vuosien takaa, minäkin annan lämpimimmät ja parhaimmat suositteluni Casebookille. Sivustojen aatelia...

Tuolla muuten näytetään käyvän jo erittäinkin kiivasta keskustelua tästä uudesta käänteestä, siis keskustelupalstan puolella.

Minua hieman oudoksutti se, että joku administraattori kirjoitti viestissään, että tämän uuden kirjan kirjoittajaa on lähestytty siltä osin, että hänet kutsuttaisiin yhdeksi (pää)puhujaksi vuotuiseen Ripper-konferenssiin. Jostain syystä tämä Edwards ei ainakaan vielä vaikuttanut kovin innostuneelta.

Konferenssin järjestäjät aikovat ottaa yhteyttä myös tähän suomalaiseen dna-tutkijaan.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Loppujen lopuksi olen tullut lähinnä siihen tulokseen, että tuon ajan Lontoo oli pullollaan väkivaltaisia, arvaamattomia ja erittäin naisvihamielisiä mulkeroita, joista Viiltäjä oli vain yksi, se tunnetuin tapaus samalla kun useat vastaavat naisten (ja miestenkin) julmat murhat ovat jääneet nykyisin unholaan.
Eikös sitäkin ole pohdittu, että "Jack the Rippereitä" olisi ollut tosiasiassa useampikin. Eli copycatit vauhdissaan ja tuohon maailmanaikaan, niissä olosuhteissa kun rikostutkimus ei ollut tämän päivän luokkaa on varmasti ollut helpompaa suorittaa kaikenlaisia brutaaleja murhia esikuvan innoittamana.

Se ei tosin sitten kyllä taas selittäisi, miksi murha-aalto on ykskaks päättynyt. Koska jos kopiokissoja olisi, niin varmasti murhat olisi jatkuneet niin kauan kunnes jää kiinni.

Joka tapauksessa ihmisillä on pakkomielle saada vanhatkin murhamysteerit ratkaistua. Sen takia syyllinen halutaan löytää vaikka mistä kivenkolosta.
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
Se ei tosin sitten kyllä taas selittäisi, miksi murha-aalto on ykskaks päättynyt. Koska jos kopiokissoja olisi, niin varmasti murhat olisi jatkuneet niin kauan kunnes jää kiinni.
Murhien päättyminen on oma mysteerinsä, mutta todennäköisesti joko Jaska on lähtenyt alueelta pois ja jatkanut hommiaan jossain syrjäisessä paikassa, on joutunut lukituksi syystä tai toisesta tai heittänyt lusikan nurkkaan. Silloin oli paljon sairauksia liikkeellä jotka vei kuolemaan. Toki tämä vie pohjaa Mannin syyllisyydestä sillä mies kuoli tuberkuloosiin noin useita vuosia murhien päättymisen jälkeen ja kuitenkin pysyi kuolemaansa asti Whitechapelin alueella.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Murhien päättyminen on oma mysteerinsä, mutta todennäköisesti joko Jaska on lähtenyt alueelta pois ja jatkanut hommiaan jossain syrjäisessä paikassa, on joutunut lukituksi syystä tai toisesta tai heittänyt lusikan nurkkaan. Silloin oli paljon sairauksia liikkeellä jotka vei kuolemaan. Toki tämä vie pohjaa Mannin syyllisyydestä sillä mies kuoli tuberkuloosiin noin useita vuosia murhien päättymisen jälkeen ja kuitenkin pysyi kuolemaansa asti Whitechapelin alueella.

Mary Jane Kellyn murhan jälkeen on jotain täytynyt tapahtua, tavalla tai toisella.

Robert Mannin syyllisyyttä vastaan tämä tosiaan puhuu, sillä eivät Viiltäjän kaltaiset tyypit tosiaan niin vain lopeta, eivät varsinkaan päästyään niin sairaaseen vauhtiin kuin mitä Kellyn tapauksessa.

Viiltäjän uhreistahan viisi on ns. kanonisia uhreja. Hänen uhreikseen epäillään toisinaan toistakymmentä naista, mutta osa näistä on varsin epäselviä ja osa minusta selvästi jonkun muun tekijän tekemiä. Ei ollut aina kaksista elämä Whitechapelin "löyhille naisille", joskaan ei kellekään muullekaan.

Mikähän mahtoi olla Kosminskin kätisyys? Viiltäjähän taisi olla vasenkätinen viiltojäljistä päätellen, tai sitten hän oli vain tottunut käyttämään veistä tietyllä tavalla.

Mitä copycat-tapauksiin tulee, niin varsinaisia copycat-tapauksia ei sinänsä varmaan ollut, mutta naisten tappaminen veitsellä ei tuolloinkaan mikään Viiltäjän yksinoikeus ollut, eikä edes Lontoon yksinoikeus. Jenkeissä oli monenlaista vastaavantapaista, ja Ruotsissakin oli muistaakseni joku vastaava episodi.

Toki näistä saisi hienon salaliittoteorian, jossa yksi ja sama mies kiertää maailmaa silpomassa naisia. Vielä hienompi teoriasta tulisi, jos tämä yksi ja sama mies olisi Hans Assmanin isoisä, joka opettaisi nuorelle Hansille keinot, jolla myöhemmin olisi Suomessa käyttöä Kyllikki Saaren tapauksessa, Bodom-järvellä, Tulilahdella, Turussa sataman tienoilla ja vielä vanhoilla päivillään ruotsinlaivoilla.
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
Nyt kun lueskelin tuota Casebook-sivustoa, osui silmiini teoria siitä että Jack olisikin Jill eli nainen olisi nuo murhat tehnyt. Teoria on vahva monessa eri mielessä ja se toisi selkeän motiivin kehiin. Teoriassa mainitaan että kätilö voisi olla murhaaja koska silloin kätilöt liikkuivat joka vuorokauden aikana julkkisesti mahdollisesti verisissä vaatteissa eikä kukaan silloin tätä olisi ihmetellyt. Lisäksi kätilöllä olisi tietoa naisten anatomiasta. Teoria keskittyy rouva Mary Pearcey'hyn mm. siitä syystä että hän oli aikanaan kätilö tuolla alueella, oli naiseksi vahva ja hän murhasi myöhemmin samalla tyylillä rakastajansa vaimon ja lapsen (josta hänet tuomittiin kuolemaan).

Motiivia Pearceylle ei varsinaisesti tuossa anneta mutta koska nuo ns. kanoniset uhrit olivat maksullisia naisia, ei tarvitse kauaa miettiä miksi nainen kohdistaisi murhatyönsä juuri prostituoituihin. Nainen voisi syyttää maksullisia naisia siitä että olisivat vietelleet hänen miehensä ja sen takia jakaa oman käden oikeutta kaikkiin maksullisiin naisiin silkasta katkeruudesta. Teoria tämäkin, muiden joukossa.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ruotsissa on lytätty täysin tämä "shokkiuutinen" Viiltäjä-Jackin henkilöllisyyden paljastumisesta:

...surmapaikka, josta Simpsonin väitetään poimineen shaalin, ei ollut Simpsonin virka-aluetta. Kyseistä poliisia tai shaalia ei Holmgrenin mukaan myöskään mainita poliisin raporteissa...

..on epätodennäköistä, että shaali edes kuului Eddowesille: tällä ei Holmgrenin mukaan olisi ollut varaa materiaaliin, josta shaali oli tehty...

linkkiä IS:n juttuun aiheesta:
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288736014578.html

Sivumennen sanottuna, olen ihmetellyt tapaa, jolla suomalaiset iltapäivälehdet ovat asiaa käsitelleet viime päivinä. Muutamissa lukemissani uutisissa on sivuutettu kaikki lähdekritiikki ja vain julistettu Jackin henkilöllisyyden selvinneen.
 

Kulttimörkö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP ja maajoukkueet
Sivumennen sanottuna, olen ihmetellyt tapaa, jolla suomalaiset iltapäivälehdet ovat asiaa käsitelleet viime päivinä. Muutamissa lukemissani uutisissa on sivuutettu kaikki lähdekritiikki ja vain julistettu Jackin henkilöllisyyden selvinneen.
Samaa "mutkat suoriksi" -toimintatapaa olen epäuskoisesti naureskellut. Surullista on iltapäivälehtien nykytila.

Se että molempien dna:ta löytyi tuosta kankaasta, ei tarkoita mitään muuta kuin että molemmat ovat olleet kankaan välittömässä läheisyydessä. Ei enempää, ei vähempää.
 
Viimeksi muokattu:

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Nyt kun lueskelin tuota Casebook-sivustoa, osui silmiini teoria siitä että Jack olisikin Jill eli nainen olisi nuo murhat tehnyt. Teoria on vahva monessa eri mielessä ja se toisi selkeän motiivin kehiin. Teoriassa mainitaan että kätilö voisi olla murhaaja koska silloin kätilöt liikkuivat joka vuorokauden aikana julkkisesti mahdollisesti verisissä vaatteissa eikä kukaan silloin tätä olisi ihmetellyt. Lisäksi kätilöllä olisi tietoa naisten anatomiasta. Teoria keskittyy rouva Mary Pearcey'hyn mm. siitä syystä että hän oli aikanaan kätilö tuolla alueella, oli naiseksi vahva ja hän murhasi myöhemmin samalla tyylillä rakastajansa vaimon ja lapsen (josta hänet tuomittiin kuolemaan).

Motiivia Pearceylle ei varsinaisesti tuossa anneta mutta koska nuo ns. kanoniset uhrit olivat maksullisia naisia, ei tarvitse kauaa miettiä miksi nainen kohdistaisi murhatyönsä juuri prostituoituihin. Nainen voisi syyttää maksullisia naisia siitä että olisivat vietelleet hänen miehensä ja sen takia jakaa oman käden oikeutta kaikkiin maksullisiin naisiin silkasta katkeruudesta. Teoria tämäkin, muiden joukossa.

En oikein tähän Jill The Ripperiin usko. Sarjamurhaajat ovat yleensä aina muutenkin miehiä, varsinkin tämäntapaiset slissunslassun-teot. Naisten metodit sarjamurhaamiselle ovat useimmiten muunlaisia, kuten vaikkapa Aino Koski-Nykoppin tapauksessa. Nainenkin voi tietysti tehdä brutaaleja veritekoja ja hakata vaikka aviomiestään kymmeniä kertoja ja sitten lavastaa tapausta ulkopuolisen tekijän tekemäksi, tämäntapaista epäilyähän käydään läpi ties kuinka monetta vuotta Auerin tapauksessa. Mutta yleensä naisten motiivi on ainakin keskimäärin henkilökohtaisempi, eli Pearcey murhasi miehen rakastajan ja tämän lapsenkin. Luultavasti oletuksena saattoi olla, että tuo lapsi oli hänen aviomiehensä ruokkolapsi.

Sen sijaan satunnaisnaisten murhaaminen tuntuisi Pearceyn tapauksessa enemmän kaukaa haetulta, varsinkin kun Viiltäjän uhreista kaikki eivät edes olleet mitään varsinaisia huoria vaan lähinnä todella kovaonnisia naisia, joiden oli pakko myydä toisinaan itseään saadakseen rahaa ruokaan, viinaan ja yösijaan.

Ei toki mikään mahdotonta ole, mutta Viiltäjän profiili sopii enemmän seksuaalis-sadistiseen mieheen, jolla on samaan aikaan sekä kova viha naisia kohtaan että hallitsematon himo naisiin. Luultavasti lastit lensivät useammankin uhrin päälle murhaamis-silpomisen jälkeen ns. teemumäkeläisittäin.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Nyt kun lueskelin tuota Casebook-sivustoa, osui silmiini teoria siitä että Jack olisikin Jill eli nainen olisi nuo murhat tehnyt. Teoria on vahva monessa eri mielessä ja se toisi selkeän motiivin kehiin. Teoriassa mainitaan että kätilö voisi olla murhaaja koska silloin kätilöt liikkuivat joka vuorokauden aikana julkkisesti mahdollisesti verisissä vaatteissa eikä kukaan silloin tätä olisi ihmetellyt. Lisäksi kätilöllä olisi tietoa naisten anatomiasta. Teoria keskittyy rouva Mary Pearcey'hyn mm. siitä syystä että hän oli aikanaan kätilö tuolla alueella, oli naiseksi vahva ja hän murhasi myöhemmin samalla tyylillä rakastajansa vaimon ja lapsen (josta hänet tuomittiin kuolemaan).

Motiivia Pearceylle ei varsinaisesti tuossa anneta mutta koska nuo ns. kanoniset uhrit olivat maksullisia naisia, ei tarvitse kauaa miettiä miksi nainen kohdistaisi murhatyönsä juuri prostituoituihin. Nainen voisi syyttää maksullisia naisia siitä että olisivat vietelleet hänen miehensä ja sen takia jakaa oman käden oikeutta kaikkiin maksullisiin naisiin silkasta katkeruudesta. Teoria tämäkin, muiden joukossa.

En oikein tähän Jill The Ripperiin usko. Sarjamurhaajat ovat yleensä aina muutenkin miehiä, varsinkin tämäntapaiset slissunslassun-teot. Naisten metodit sarjamurhaamiselle ovat useimmiten muunlaisia, kuten vaikkapa Aino Koski-Nykoppin tapauksessa. Nainenkin voi tietysti tehdä brutaaleja veritekoja ja hakata vaikka aviomiestään kymmeniä kertoja ja sitten lavastaa tapausta ulkopuolisen tekijän tekemäksi, tämäntapaista epäilyähän käydään läpi ties kuinka monetta vuotta Auerin tapauksessa. Mutta yleensä naisten motiivi on ainakin keskimäärin henkilökohtaisempi, eli Pearcey murhasi miehen rakastajan ja tämän lapsenkin. Luultavasti oletuksena saattoi olla, että tuo lapsi oli hänen aviomiehensä ruokkolapsi.

Sen sijaan satunnaisnaisten murhaaminen tuntuisi Pearceyn tapauksessa enemmän kaukaa haetulta, varsinkin kun Viiltäjän uhreista kaikki eivät edes olleet mitään varsinaisia huoria vaan lähinnä todella kovaonnisia naisia, joiden oli pakko myydä toisinaan itseään saadakseen rahaa ruokaan, viinaan ja yösijaan.

Ei toki mikään mahdotonta ole, mutta Viiltäjän profiili sopii enemmän seksuaalis-sadistiseen mieheen, jolla on samaan aikaan sekä kova viha naisia kohtaan että hallitsematon himo naisiin. Luultavasti lastit lensivät useammankin uhrin päälle murhaamis-silpomisen jälkeen ns. teemumäkeläisittäin.
 

ruuhka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Aina tulee kylmät väreet kun näitä alkaa lukea ja miettiä. Tulee pakostakin vilkuiltua koneella ollessa taakseen. Toinen vastaava on http://www.kauhutarinat.fi/. Tuntuu, ettei pitäisi lukea, kun alkaa pelottaa, mutta aina tulee katottua vielä se yksi tarina lisää jne.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös