Turhan tiedon -ketju

  • 662 595
  • 3 252

TKH

Jäsen
Parviaisesta voisi ohi mennen mainita sellaisen turhan tiedon, että mieheltä löytyy kausi, jolla 10 parhaimman kisan keskiarvo oli päälle 89 metriä. Aika kova, tosin Zeleznyltä löytyy tietysti kausi, jolla 10 parhaan kisan keskiarvo oli päälle 91 metriä.
 

TKH

Jäsen
Jatketaan vielä turhalla tilastotiedolla keihäänheittoon liittyen. Ohessa pieni otanta muutamien huippuheittäjien parhaiden kausien 10 parhaimman kisan keskiarvoista.

Räty
1992 87,21

Zelezny
1993 90,42
1994 89,68
1995 90,63
1996 91,21
1997 89,74
2001 89,35

Parviainen
1998 87,33
1999 87,70
2000 89,04
2001 86,71

Makarov
1999 88,10
2002 89,35
2005 87,12

Pitkämäki
2005 88,66
2006 88,45
2007 89,01

Thorkildsen
2006 88,82
2007 87,75
2009 87,90
2010 88,20
 

Balrog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Erilliset saarekkeet
-Rikke Møller Pedersen teki äskettäisissä uinnin MM-kisoissa ensimmäisenä tanskalaisena uinnin ME:n olympiamatkalla sitten vuoden 1941 ja Ragnhild Hvegerin, Pedersenin laji oli 200:n metrin rintauinti. Lotte Friis ui tosin ME:n vuonna 2009 lyhyellä radalla 1500:n metrin vaparissa mutta kyseessä ei ole olympialaji.

-Perkule= lievähkö kirosana Voi perkule ! Perkuleen paljon töitä. Perkuleen hyvä onni.

-Eximia cum laude= yliopistollinen arvosana: 'erinomaisella kiitoksella'

"Lentoliikenne on ympäristöväen silmissä hyvin paheellista. Jos puhutaan pelkästään hiilidioksidipäästöistä, lentokoneiden päästöt ovat bensakulutukseksi muutettuna 3-6 litraa sadalla kilometrillä. Edullisimpia ovat seuramatkojen suuret täyteen ahdetut laajarunkokoneet. On parempi matkustaa Thaimaahan lentäen kuin henkilöautolla, mutta aika harva edes harkitsisi matkaa autolla. Lentoliikenteen pahin puoli ei ole se, että päästöt olisivat kilometriä kohden suuret vaan, että on niin helppo tehdä pitkiä matkoja."

Osmo Soininvaara
 

TKH

Jäsen
VMainitaan vielä, että Intian omien lentotukialuksien rakentamisessa on ollut joitakin ongelmia, mutta ensimmäisen rakentaminen on kuitenkin edennyt jo sen verran, että aluksen vesillelasku tapahtui alkuvuodesta.

Mainitaanpa tähän liittyen, että sama alus lasketaan uudestaan vesille maanantaina. Edellinen oli joku epävirallinen tapahtuma ja johtui jostain telakan järjestelyistä ja virallinen vesillelasku tapahtuu siis maanantaina. Nyt alus muistuttaa jo lentotukialusta, mutta vielä menee monta vuotta ennen kuin alus on valmis edes testeihin. Melkein veikkaisin, että Kiina ehtii rakentaa oman lentotukialuksensa valmiiksi ennen kuin Intia saa valmiiksi omansa. Tämä siitä huolimatta, että Kiina on vasta aloittamassa omansa rakentamista. Mainitaan Intian lentotukialuksista puheen ollen, että Gorshkovin testit ovat toistaiseksi menneet hyvin ja alus luovutettaneen Intialle lähikuukausien aikana.
 

TKH

Jäsen
Pistetäänpä tämäkin turha tieto tänne talteen kun kerta tuli tätäkin vilkaistua. Eli Zelezny on heittänyt kisoissa ainakin 57 kertaa yli 90 metriä. Tämä siis silloin kun kaikki heitot lasketaan, eikä vain kisan voittotulokseksi jäänyt heitto. Vähintäänkin 13 kisassa mies heitti useamman kuin yhden yli 90 metrin heiton. Kerran Zelezny heitti 5 yli 90 metrin heittoa samassa kisassa, kahdessa kisassa raja meni rikki 4 heitolla, kahdessa kisassa raja meni rikki 3 heitolla ja kahdeksassa kisassa raja meni rikki 2 heitolla.
 

TKH

Jäsen
At least 18 sailors including three officers are feared trapped inside an Indian Navy submarine that caught fire and sank after a blast on board in the port of Mumbai, the Navy said Wednesday.

INS Sindhurakshak on kyseessä ja aika massiivinen räjähdys näkyy olleen. Ei siis ole ydinsukellusvene. Kuvaa löytyy jo youtubesta jos kiinnostaa.
 

TKH

Jäsen
Hyperloop is a hypothetical mode of high-speed transportation proposed by inventor and SpaceX founder Elon Musk. Musk has envisioned the system as a 'fifth mode' of transportation, an alternative to boats, planes, automobiles and trains. The system would, according to Musk, be able to travel from downtown Los Angeles to downtown San Francisco in under 30 minutes, or 343 miles (552 km) at more than 685 mph (1,102 km/h). "Hyperloop alpha" design will be published on August 12, 2013.

Ohessa aiheesta lisää turhaa tietoa.

Miljardööri paljasti tarkemmat suunnitelmat kaavailemastaan hyperloop-junasta – 1200 km/h aurinkoenergialla
Hyperloop Alpha
 

TKH

Jäsen
INS Sindhurakshak on kyseessä ja aika massiivinen räjähdys näkyy olleen. Ei siis ole ydinsukellusvene. Kuvaa löytyy jo youtubesta jos kiinnostaa.

"We were worried that the fire on the Sindhuratna would get stronger and it too would explode. It was a simultaneous operation to control both fires," said Rahangdale.

The fire brigade towed the Sindhuratna away after the small fire on it had been brought under control. This took the brigade over an hour. Dousing and cooling operations on the Sindhuratna lasted until the morning.

Intialla kävi tuuri että tuo toinen alus on ollut Sindhurakshakin takapuolella, koska jos se olisi ollut toisella sivulla, mikä on aivan tavallista satamissa, niin molemmat alukset olisivat tuhoutuneet romutuskuntoon.
 

Rocco

Jäsen
Maailman pyörein esine on nykyinen kilon virallinen paino. Pallo on tehty Silicon28:sta ja laskettu sen atomipainon mukaisesti. Reilun 10cm halkaisijalta oleva pallo on niin tasainen, että jos se olisi maapallon kokoinen, olisi korkeimman vuoren ja matalimman laakson korkeusero vain 14 metriä.
 

TKH

Jäsen
1956 Kiekonheittäjä Pentti Saarikoski heitti juttujen mukaan keihästä melkein 100 metriä. Saarikoski ei kuitenkaan käyttänyt perinteistä keihäänheittotekniikaan, vaan Barra vasca -pyörähdystekniikkaa. Tyyli osoittautui kuitenkin äärimmäisen vaaralliseksi kun keihäät sinkoutuivat usein suoraan katsomaan. Tämän takia tyyli kiellettiinkin nopeasti. Joka tapauksessa juttujen mukaan ko. tyylillä heitettiin huomattavasti pidemmälle kuin perinteisellä tyylillä.
 

TKH

Jäsen
It has been repeatedly proposed to expand the scope for SETI, and one of the suggested alternatives to radio is the biological media. Genomic DNA is already used on Earth to store nonbiological information. Though smaller in capacity, but stronger in noise immunity is the genetic code. The code is a flexible mapping between codons and amino acids, and this flexibility allows modifying the code artificially. But once fixed, the code might stay unchanged over cosmological timescales; in fact, it is the most durable construct known. Therefore it represents an exceptionally reliable storage for an intelligent signature, if that conforms to biological and thermodynamic requirements. As the actual scenario for the origin of terrestrial life is far from being settled, the proposal that it might have been seeded intentionally cannot be ruled out.
http://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1303/1303.6739.pdf

Tuon idean pohjalta sai tehtyä mielenkiintoisen scifi-leffan.
 

TKH

Jäsen
The New Zealand developers of a personalised jetpack said Tuesday that aviation regulators have issued the device with a flying permit, allowing for manned test flights. Martin Aircraft chief executive Peter Coker said the certification was a significant milestone in the development of the jetpack, which the company hopes to begin selling next year.
Personal jetpack gets flight permit for manned test

The border guard service of Russia will adopt a new wing-in-ground-effect (WIG) hybrid plane with the name “Sterh 10″. Currently this vehicle is under development in the russian company “Orion”. “Sterh 10″ can fly at a height of six meters, but the most effective regimen is flying at an altitude of 0.8 to 1.5 meters. At this altitude, the wing-in-ground effect is maximal.
Russian border guards will be arming with new hybrid

Oheisessa jutussa ei asiaa kerrota, mutta parhaillaan Venäjällä testataan myös toisenlaista GEViä, jolla pystyy tarvittaessa lentämään huomattavasti korkeammalla.
 

TKH

Jäsen
Laitetaan nyt tämäkin tarina tänne, vaikka tulikin jo kerran eri yhteydessä sivuttua. Kyseessä olevan selostuksen voi kuunnella Elävästä arkistosta.

Lääkäri ei enää suositellut pitkää kaukomatkaa vuoden 1964 Tokion kisoihin, joissa toinen selostaja, Juhani Haapanen nousi historialliseksi. Pojiltamme meni nimittäin ohi Pauli Nevalan voittoheitto stadionilla. Tarun mukaan Haapasen kuuluisaksi tullut puolihuuto ”nyt tulee pitkä heitto, kaamea heitto, oikein heittojen heitto”, olisi äänitetty jälkikäteen hotellin parvekkeella tai jossain muualla kuin stadionilla, mutta stadionilla se ilmeisesti kuitenkin äänitettiin ja välitettiin sitten radiossa Suomeen.
Kymmenen vuotta lipusta ja puvusta | Yle Urheilu | yle.fi
 

TKH

Jäsen
jatketaanpa vielä vanhoilla yleisurheiluun liittyvillä jutuilla.

Juutalainen urheiluseura Makkabi toivoo, että kesäkuussa 1938 käytyjen Olympiastadionin avajaiskilpailujen sadan metrin juoksun tulokset mitätöitäisiin ja oikaistaisiin. Ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt Makkabin Abraham Tokazier pudotettiin tuloksissa neljänneksi, vaikka kisojen kuuluttaja ehti ilmoittaa hänet voittajaksi. Lisäksi Akseli Neittamon ottama ja seuraavan päivän lehdessä julkaistu kuva vahvisti Tokazierin voittaneen kisaan.

"Olemme vaatineet vuodesta 1938 asti tulosten mitätöimistä ja korjaamista, ja vaadimme yhä", sanoo Makkabin puheenjohtaja Ari Bensky.

Simo Muirin ja Malte Gaschen tuoreen tutkimuksen mukaan Tokazierin tapaus nähtiin aikalaiskeskusteluissa yrityksenä puhdistaa suomalainen urheilueliitti juutalaisista ennen vuoden 1940 olympialaisia.
Juutalaisseura toivoo oikaisua Olympiastadionin vääryyteen
SUL selvittää Olympiastadionin oikeusmurhaa
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Tämä on itse asiassa aika mielenkiintoinen juttu:

Eli holkerin sukulaislajia sleeper sharkeja pääasiassa ravinnokseen käyttävien miekkavalaiden hampaat kuluvat valaiden vanhetessa lähes loppuun haiden karkean nahan nirhiessä niitä. Samaa ilmiötä ei esiinny miekkavalailla, joiden pääravintoa ovat merinisäkkäät ja lohet. Hampaattomat vanhusvalaat eivät kuitenkaan välttämättä nälkiinny hengiltä, vaan saavat osansa nuorempien saaliista.

Linkki cbc:n juttuun.
 

TKH

Jäsen
An extensive traveler, Konyukhov has reached the North Pole three times, the South Pole, the Pole of inaccessibility in the Arctic Ocean. He has set world records by crossing the Atlantic Ocean in a rowboat in 46 days, as well as crossing Greenland on a dogsled in 22 hours. He has also made several round the world trips alone on yachts.

On December 12, his 62nd birthday, Konyukhov plans to set off for an unprecedented 200-day journey in a rowing boat to cover about 8,000 nautical miles from the Chilean port of Valparaiso to Australia’s eastern coast. No successful crossing of the Pacific Ocean in a rowing boat has been recorded so far.
New Rowboat Built for Famous Russian World Traveler
 

Balrog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Erilliset saarekkeet
-Dari = Afganistanin toinen virallinen kieli, hyvin lähellä Iranin pääkieltä farsia sekä Tadzikistanin pääkieltä tadzikkia. Dari on perinteinen hallinnon ja kulttuurin kieli Afganistanissa.

-Jirga = kansankokous, heimokokous, käräjät. Pataaniheimojen perinteinen päätöksenteon ja oikeudenkäytön instituutio.

-Pashtu = Afganistanin toinen virallinen kieli. Puhuttu pashtun kieli on iranilainen kieli, mutta suhteellisen kaukaista sukua darille/farsille.

-Pataanit = Afganistanin suurin etninen ryhmä. Asuvat pääosin Afganistanin etelä- ja itäosissa. Pataanit ovat olleet Afganistanin synnystä 1700-luvulta lähtien maan hallitseva ryhmä ja hallitsijat ovat tulleet heidän piiristään. Nimitykset 'pataani' ja 'afgaani' ovatkin olleet rinnakkaiskäsitteitä. Pataaneja on Afganistanin väestöstä yleisimpien arvioiden mukaan noin 40-45 prosenttia. Vaikka pataanit ovat Afganistanin suurin etninen ryhmä, Pakistanin puolella asuu lähes kaksi kertaa enemmän pataaniväestöä. Pataanit ovat pääosin sunnimuslimeja, joskin eräät ryhmät, lähinnä Pakistanin puolella, ovat shiaalaisia.

-Tadzikit = Afganistanin toiseksi suurin etninen ryhmä. Asuvat pääosin maan pohjoisissa ja läntisissä osissa, suurin ryhmä Kabulissa ja Heratissa. Tadzhikeiksi luetaan usein kaikki daria puhuvat afganistanilaiset hazaroja lukuun ottamatta, mutta tadzikki-identiteetti on varsin tuore ja hatara käsite. Monesti tadzikit identifioivat itsensä lähinnä alueellisen tai muun etnisen alaryhmän jäseniksi (farsiwanit, panjshirilaiset, aimakit, kabulilaiset ym.). Tadzikkeja arvioidaan olevan noin 25 prosenttia Afganistanin väestöstä.

-Timo Soini äänesti vuoden 2006 presidentinvaaleissa toisella kierroksella Sauli Niinistöä, Soini ei ollut koskaan aiemmin missään vaaleissa äänestänyt kokoomuksen ehdokasta, Soini äänesti Niinistöä kokoomuksesta huolimatta. Vuoden 2000 vaaleissa Soini äänesti puolestaan toisella kierroksella Tarja Halosta, valinta Halosen ja Ahon välillä oli kuulemma paljon helpompi kuin vuoden 2006 vaaleissa.

-Raimo Vistbacka, Harry Wallin, Ilkka Taipale, Antero Kekkonen, Arto Bryggare, Tero Rönni, Markus Mustajärvi, Pekka Vilkuna, Kauko Juhantalo, Reijo Laitinen, Veijo Puhjo, Jari Koskinen ja Aarno Laitinen olivat Timo Soinin juttukavereita eduskunnan "saunavaliokunnassa" Soinin ensimmäisellä eduskuntakaudella (2003-2007).
 

TKH

Jäsen
Residents of Villaricos were baffled last week, when a strange-looking sea creature washed ashore a beach in the southern coastal town Thursday. The mysterious carcass has been called everything from "horned sea monster" to a "mutant fish." After a beachgoer reported the unusual find, authorities pulled the remains of the estimated 13-foot creature further onto the beach and cordoned off the area.
Mysterious Sea Creature In Spain Washes Ashore, Baffles Locals (PHOTO)

Airokala tuo taitaa olla, eikä edes kovin iso. Nuohan voi kasvaa älyttömän pitkiksi.

Oarfish are large, greatly elongated, pelagic Lampriform fishes comprising the small family Regalecidae. Found in all temperate to tropical oceans yet rarely seen, the oarfish family contains four species in two genera. One of these, the king of herrings (Regalecus glesne), is the longest bony fish alive, at up to 17 metres (56 ft) in length.

Ohessa vähän videokuvaa jos kiinnostaa.
BBC - Earth News - Giant bizarre deep sea fish filmed in Gulf of Mexico
 

winston

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kaija Koo esiintyy sukkanauhoissa Maukka Perusjätkän Vaatteet on mun aatteet videolla. On about parikymppinen. Tuubista löytyy.
 

TKH

Jäsen
That was the sight witnessed from the ground on Sunday when the 55-meter-long AU-30 blimp, built by Russian company Augur RosAeroSystems, soared away from the country’s sole, recently reopened “dirigibledrome” in Russia’s central Vladimir Region for a 100-kilometer journey to Russia’s prime airshow, MAKS, which kicks off Tuesday.

But the AU-30, with its maximum payload of half a ton, is itself about to be dwarfed by Augur’s next project: the Atlant, which will be able to carry 16 tons of cargo through the air – provided the project gets off the ground.
Atlant Rising: Russia Fights to Lead Airship Revival

Eli tänään alkaneissa MAKS 2013 -ilmailualan näyttelyssä esiintyy siis myös ilmalaiva. Ilmalaivojen uutta tulemista on toisinaan povattu, mutta aika hiljaista on ollut. Ilmeisiä hyötyjä olisi olemassa, mutta niin on myös ongelmakohtia. Ohessa vielä videokuvaa AU-30 -ilmalaivasta.

Beauty and the Blimp
 

TKH

Jäsen
Nasa on alkanut rahoittaa tutkimusta, jossa yritetään vaivuttaa ihmisiä syvään horrostilaan. Toimiessaan tekniikka voi tehdä miehitetyistä marslennoista helpommin toteutettavia, halvempia ja turvallisempia.
Nasa haluaisi vaivuttaa Marsiin matkaavat astronautit horrokseen

Tulevana lauantaina on luvassa säpinää eri puolilla Suomea, kun paikalliset tähtiharrastusyhdistykset aktivoituvat esittelemään toimintaansa vuosittain järjestettävänä tähtiharrastuspäivänä. Ohjelmatarjonnassa on kaikenikäisille sopivia aktiviteetteja.
Lauantaina järjestetään tähtiharrastustapahtumia eri puolilla Suomea
 

TKH

Jäsen
Monks Mound is the largest structure and central focus of the city: a massive platform mound with four terraces, 10 stories tall, and the largest man-made earthen mound north of Mexico. Facing south, it is 100 ft (30 m) high, 951 ft (290 m) long, 836 ft (255 m) wide and covers 13.8 acres (5.6 ha). It also contains about 814,000 cu yd (622,000 m3) of earth.
Cahokia
Cahokia Mounds

Yllättävän isoja kukkuloita tai "pyramideja" rakentelivat aikoinaan P-Amerikassakin. Kiinassahan vastaavia tunnetusti on aika paljonkin, mutta yksikään ei taida olla noin suuri.

Maoling is the tomb of Emperor Wu of Han (156–87 BCE) located in Xingping, Shaanxi Province, China, about 40 km to the west of the provincial capital of Xi'an. The tomb is the largest of all tombs built during the Han Dynasty. It is a trapezoidal tumulus built from rammed earth with a rectangular base of 222 by 217 meters wide and a height of 47 meters.
 

TKH

Jäsen
Pyramideista puheen ollen mainitaanpa ohessa oleva sivusto, joka joskus tuli vastaan. Ei tosin ole mikään "virallinen" sivusto, mutta esimerkiksi tuo Kheopsin pyramidin "ilmakuiluja" ja kuilun sulkevia "ovia" käsittelevä osuus on ihan hyvää ja mielenkiintoista tekstiä. Toivottavasti poraavat jossakin vaiheessa myös jälkimmäisen "oven" läpi. Olettaen, että kyseinen "ovi" olisi siis samantyyppinen kuin ensimmäinenkin. Tätähän ei toistaiseksi tiedetä.

The Djedi Project: The Next Generation in Robotic Archaeology
 

TKH

Jäsen
The area within the kilometer separating the Pumapunku and Kalasasaya complexes has been surveyed using ground-penetrating radar, magnetometry, induced electrical conductivity, and magnetic susceptibility. The geophysical data collected from these surveys and excavations have revealed in the area between the Pumapunku and Kalasasaya complexes the presence of numerous man-made structures. These structures include the wall foundations of buildings and compounds, water conduits, pool-like features, revetments, terraces, residential compounds, and widespread gravel pavements all of which now lie buried and hidden beneath the modern ground’s surface.

Olen Puma punkuun liittyen nähnyt useammankin ohjelman, mutta en muista että tuota tietoa olisi niissä mainittu. Olisi ollut aikanaan näkemisen arvoinen paikka. Nythän paikka on enemmän tai vähemmän raunioina ja kuten tekstistä näkee niin suureksi osaksi myös hautautuneena. Hämmästyttävän taitavia olivat tekemään kiviin mitä erilaisempia ja monimuotoisempia kuvioita. Wikipediassa ei paikasta tai kivistä ole kunnon kuvia, mutta googlellahan noita löytyy jos kiinnostaa. Turhana tietona vielä mainittakoon, että tämän tyyppisistä E-Amerikan ihmeistä myös Saksaywaman on tutustumisen arvoinen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös