Kisojen tv-puoli; studiot, selostus jne.

  • 31 853
  • 138

se7en

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Newcastle United, Jalkapallomaajoukkue
Olen kyllä hieman yllättynyt tätä ketjua lukiessa. Minua rasitti eilen illalla suunnattomasti tämä Härkösen selostus. Paljon täytesanoja ja muutenkin hyvin sisällötöntä höpinää. Erikoisia lauseenrakenteita ja muutenkin hyvin vaikeaa kuunnella. Niki Juuselan kanssa samaa tasoa siis. Nikihän on sekoilun mestari ja hänellä jos kenellä on aina sanat pahasti sekaisin.

Mutta mutta. Ennekariahan täällä on dissattu oikein urakalla ja sitä en ihan allekirjoita. Ok, ei mies ehkä mikään futisasiantuntija ole, mutta perusasiat ja -tiedot on kuitenkin ihan hyvin hanskassa. Lisäksi selkeä artikulaatio ja pelin flow'n sopiva äänenpaino. YLEn selostustiimin selkeä ykkösnimi. Toki Canalilta löytyisi muutama parempi, mutta muuten olen Ennekarin selostukseen tyytyväinen.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Itseäni ärsyttää jokaisessa selostajassa heidän pelin säätöjen tiedon puutteensa. Kun jokin pelaaja rikkoo. Sanotaan vain, että hän rikkoo sääntöjä. Kun pelaaja kaadetaan, mutta ei rikettä, kerrotaan sarkastisesti "tuomarin mielestä ei rikettä", vaikka kuvaruudusta selkeästi näkee puolustajan pelaavan palloa. Tällaisiin asioihin selostajan luulisi osaavan ottaa kantaa.
 

charger

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se Puree! , Україна
En katsonut tästä Irlanti-Kroatia ottelusta kuin koosteen, mutta kyllähän tuo selostajan ääni särähti korvaan jo noinkin lyhyessä ajassa. Vaikka taustatietoja puuttuisikin niin paljon saa jo anteeksi jos selostajan ääntäminen on rautaa ja häntä on mukava kuunnella, eikä ota liian isoa roolia.

Nämä harjoittelevat selostajat pitäisi pistää jonnekkin muualle harjoittelemaan kuin EM-kisoihin. Ei vaan jaksa kuunnella.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Härkönen selvästi on jalkapallomiehiä, tilastot ja muistelot olivat hallussa. Hiukan tuntui jopa siltä, että mies ei selostanut kuin erikoistilanteet, muutoin kertaili statseja ja Davor Sukerin lihapatoja.

Ehdoton plussa hänelle, ja myös muille nuorille ylen selostajille, siitä että pystyvät myöntämään olevansa väärässä. Härkönen varsinkin sekoili sanoissaan aika usein, mutta korjasi itseään. Tämä ei esimerkiksi Hoopilta koskaan onnistunut, vaan joku pölö lauseen aloitus piti yrittää vääntää järkeväksi vaikka väkisin, sen sijaan että olisi ottanut alusta. Pahimmillaan tietysti vaikeni kokonaan, kun tajusi höpöttävänsä mitä sattuu.

Ennekari on ihan kelpo myös, mutta alkaa ärsyttävästi kirkua maalipaikoissa.

Juusela on vähiten jalkapallomies näistä, mutta ihan ok-selostaja, ei hänkään liikaa yritä.

Kaikenkaikkiaan aitous on tässäkin se tärkein ominaisuus, ja jokainen heistä on tämän ymmärtänyt, ja pystyy useimmiten tätä toteuttamaankin.
 

SannaS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, NY Yankees
Suosittelen myös kuuntelemaan selostukset ruotsiksi, minä tykästyin Koivukankaaseen edellisten MM-kisojen aikaan. Puoliaikashowlta odotan eniten juuri Lehtolan ja Reinin naljailua, loistava parivaljakko!
 

Deko

Jäsen
Suosikkijoukkue
St. Louis Blues
Koska kisat lähettää yleisradioyhtiö, tarkoittaa se sitä että kaikki pelit pystyy näkemään ilmaiskanavilta, mutta myös sitä ettei studio-osuuksien pituutta voida kasvattaa kovinkaan paljoa ilman että alkaa kuulua ärähdyksiä siitä kuinka veronmaksajien rahoja käytetään väärin. YLEllä on vaikea tehtävä yrittää miellyttää kaikkia ja sen uskon olevan syynä sille miksi studioiden sijasta lähetetään muuta ohjelmaa.

Kahden vuoden kuluttua MM-kisoissa tilanteen pitäisi olla parempi osan otteluista tullessa keskellä yötä, ts. ketään ei haittaa jos studio-osuudet ovat vähän pidempiä.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Ennekari on kolmikosta valitettavasti kaikkein heikoin. Hänen mukahauskat huomatuksensa saavat pään sekaisin jos tuota pitää kolme viikkoa kuunnella.
Juusela on selvä ykkönen.
Härkönen eläytyi todella hyvin ja selosti itse peliä paljon sujuvemmin kuin Ennekari. Harmi vain että molemmat käyttävät molempien puoliaikojen alusta pari minuuttia tehokasta aikaa turhaan luettelamalla kokoonpanot. Tarviiko niitä enää hokea kun ne on käytyä studiossa läpi ja ne näkyvät vielä ruudussa juuri ennen ottelun alkua.
 

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
En katsonut tästä Irlanti-Kroatia ottelusta kuin koosteen, mutta kyllähän tuo selostajan ääni särähti korvaan jo noinkin lyhyessä ajassa. Vaikka taustatietoja puuttuisikin, niin paljon saa jo anteeksi jos selostajan ääntäminen on rautaa ja häntä on mukava kuunnella.

Sama täällä, mutta varmaan osin maku- ja prioriteettikysymys. Itselleni selostajan (tai kenen tahansa:) ääni, sen "väri", sujuva intonaatio ja puheen tuottaminen jne. on todella tärkeää, toisille taas ei niinkään.
Tämä ei tietenkään tarkoita, että kauan kuuntelisin sujuvaakaan paskapuhetta... mutta toisinpäin homma kyllä toimii eli vetelä tai pitkästyttävä jaanaaminen, väärät painotukset, kurkunpäähän tukehtuva kärinä ja/tai kimitys yms. kiristävät hermot pikavauhtia.
Tämä Härkönen tuntee varmaan pelin ja viekin sitä jotenkin, mutta ei vaan jaksa. No, ehkä Yle pistää pojan puheoppiin (paskamaikkareillahan ei edes tiedetä, mitä moinen on).
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Hauskasti hyvin monella nuoren polven selostajalla on hyvin samantyylinen, hiukan nariseva ääni. Ennekari ja tämä Härkönen futiksen puolella, ja eikös Virkkusella ole hiukan samantyylinen. Nelonen Prolla on samaan sarjaan Mäkinen ja Alkio. Härkönen ei narise aivan yhtä paljon kuin nämä muut, mutta samaa sarjaa silti. Ei se minua häiritse, kunhan olen vain kiinnittänyt huomiota. Joku Hoopi ja Linkku taas sammaltavat taas tasaisen matalalta. Mertaranta on sitten välimallin jätkä, narisee matalalta. Mertsi on muuten paljon parempi yleisurheilun timanttiliigan puolella kuin lätkässä, koska ilmeisesti paineet olla koko kansan Mertsi ei ole niin suuri, eikä tarvitse kehitellä jatkuvasti juttua entisen neidon seikkailuista.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Mutta tämä ketju käsittelee futiskisojen selostajia, joista paras on ehdottomasti Juusela. Ennekari on jo paljon heikompi ja tämä eilisen Irlannin matsin selostanut jannu on ehdottomasti huonoin.
Nikillä on sana hallussa eikä ääni ole ärsyttävä. Harmi ettei selosta kisoja loppuun asti vaan siirtyy yleisurheilun puolelle.

YouTubesta löytyy Nickyn huippuhetki.
 

Kaukosäädin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves 365
Härkönen eläytyi todella hyvin ja selosti itse peliä paljon sujuvemmin kuin Ennekari. Harmi vain että molemmat käyttävät molempien puoliaikojen alusta pari minuuttia tehokasta aikaa turhaan luettelamalla kokoonpanot. Tarviiko niitä enää hokea kun ne on käytyä studiossa läpi ja ne näkyvät vielä ruudussa juuri ennen ottelun alkua.

Tuo oli ainoa asia mikä Härkösessä itseäni häiritsi. Tapa matkittu ja opeteltu varmaan Virkkuselta. Tosin Virkkunen vetää kokoonpanot läpi n. 20 sekunnissa. :D Varsinkin tokan puoliajan alussa.

Joka tapauksessa posiviitinen ensiesiintyminen kansainvälisellä tasolla. Ei haittaisi vaikka vetäisi Juuselan kanssa puoliksi loput ottelut. Ei näytä ainakaan tänään saavan peliaikaa kun Juusela selostaa ekan ja Ennekari tokan ottelun.

Edit. Seuraavaksi Härhönen selostaa keskiviikkona Tanska - Portugali ottelun.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Ainoa, mikä itseäni tässä sinänsä oikein mainiossa uuden sukupolven selostajakatraassa hieman häiritsee on se, että tiukan tilanteen tullessa, jossa siis eläytyminen vielä lisääntyy ja puheen tempo nousee, sanoista ei meinaa enää saada selvää. Mertsikin joka joskus huutaa kuin mielipuoli 200km/h nopeudella, pystyy mielestäni artikuloimaan niin, että edes vähän pysyy kartalla mitä puheessa sanotaan. :)

Nopeasti puhuminen selkeästi lienee taitolaji, joka tulee vasta kokemuksen myötä.
 

choose_life

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Nopeasti puhuminen selkeästi lienee taitolaji, joka tulee vasta kokemuksen myötä.

Sitä voi myös opetella (esim. kuuntelemalla omia selostuksiaan jälkikäteen, treenaamalla kotioloissa, kyselemällä vinkkejä kokeneemmilta jne.) ja puheilmaisuun on ainakin ennen saanut koulutusta mm. mediatalojen sisällä.
Tietty jos asenne on sama kuin muutamilla printti- ja nettipuolen wannaberääkyjillä, mitään ei tarvitsekaan opetella, oppia, kouluttautua, tarkistaa faktoja, tehdä taustaduunia tai muuten nähdä ikävästi vaivaa (ja sellaista on jälkikin). Toivottavasti ja todennäköisesti ei silti näin; ainakaan Yleen kun on harvemmin päästy moisilla pohjilla edes sisään.
 

Isaskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Täytyy vähän vaihtaa mielipidettä. Ennekari on nimittäin ollut hyvä ja selvästi paras selostaja tähän mennessä. Juusela ei sitten olekaan niin hyvä kuin mikä mielikuva oli jäänyt. Jatkuvasti tulee näitä "konsanaan ja siihen eteen joku keksimällä keksitty sana" -juttuja. Jos Mertarantaa syytetään huonoista vitseistä, niin Juuselan jutut menevät kyllä vielä alemmas. Jos malttaa pysyä asiassa ja kertoo vitsin vasta kun se luontevasti irtoaa, niin onhan Juuselan ääni ihan selostukseen sopiva.

Irlanti-pelin selostaja on kehityskykyinen ja tuntuu olevan hyvät tiedot (välillä melkein liian hyvät).
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Nauroin kippurassa Väykän kommentille jonka mukaan Gerrard on ainoa maailmanluokan tähti Englannin joukkueessa.
 

RDivis

Jäsen
Nauroin kippurassa Väykän kommentille jonka mukaan Gerrard on ainoa maailmanluokan tähti Englannin joukkueessa.

Eipä tuo Väykkä muutenkaan mitenkään infernaalisella futistietämyksellä vaikuta olevan varustettu. "Öö...No enoo Ranskaa kauheesti seurannu sitte Djorkaeffin päivien" Ei helvetti.. Ei kai sitä mitään tarvitse tietää jos osaa pelata. Kysymys kuuluu; Mitä teet studiossa, jos ei ole mitään järkevää sanottavaa? Turhake...
 

#25 Primeau

Jäsen
Suosikkijoukkue
Philadelphia Flyers
Antti Niemi olisi mukava saada lauteille.
Toinen erittäin värikäs persoona olis Miika Juntunen.

Edit:

Laitetaan listalle vielä yksi suosikkini: Alexei Eremenko Sr
 
Viimeksi muokattu:

Crueman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Man Utd, Los Angeles Lakers
Antti Niemi olisi mukava saada lauteille.
Toinen erittäin värikäs persoona olis Miika Juntunen.
Antti Niemi on kyllä ihan miellyttävä studiovieras Canalilla, mutta melko tylsä tapaus. Juntunen aiheuttaisi varmasti totaaliputoamisen.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
YLE rakastaa näitä pelaajakommentaattoreita, vaikka kuten Väyrynen sisältöosaajina ovat pääsääntöisesti ihan susia. Litmanen toki on kohtuullisen hyvä.

Canal+:shan esimerkiksi jääkiekkossa ei käyttänyt yhtään pelaajia.

Mistä sitten tämä YLE:n pelaajarakkaus johtuu? Ajatellaanko että kansa haluaa fanittaa pelaajia ja siksi heitä pitää tuoda studioon vain mikä on syynä? Siis pakkohan esimerkiksi Suomisen on tajuta se että monet pelaajat ovat ihan puhtaita lässyttäjiä studiossa.
 

Vuokralainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho! Arsenal
Toinen erittäin värikäs persoona olis Miika Juntunen.

Juntunen sattui kerran Tampereella viereiseen hotellihuoneeseen ja päädyimme nauttimaan pohjia yhdessä pienellä porukalla. On kyllä hauska mies. Sopivuudesta kisastudioon ei pysty sanomaan mitään.
Jari Litmanen on ollut erittäin hyvä studiossa. Mika Väyrynen taas oli aivan turhake.
 
Nauroin kippurassa Väykän kommentille jonka mukaan Gerrard on ainoa maailmanluokan tähti Englannin joukkueessa.

Joo Väykkä nyt katkeroitunut kaveri muutenkin, mutta taisi puhua vain keskikenttäpelureista.

Studiosta puuttuu viihteellisyys kokonaan imho. Studiotiimiä lainatakseni kisastudio on "kuiva ja nihkeä." Toi uusi juontaja studiossa yrittää matkia Tapsaa.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Nauroin kippurassa Väykän kommentille jonka mukaan Gerrard on ainoa maailmanluokan tähti Englannin joukkueessa.

Mäkin nauroin, sillä ei musta Gerrard mikään maailmanluokan tähti ole. Sama kun väittäisi maailmanluokan tähdeksi jotain Fat-Frankia tai Walcottia.

Rooney on tähti, mutta pelannee kisoissa vain yhden pelin, paitsi jos Englanti taistelee jatkoon lohkostaan.

edit. mielipiteitä asiasta on varmasti paljon, mutta täältä iso (litti-)peukku Litmasen studiovierailuille. Ehkä yllättävänkin selkeä ja sanavalmis vieras ja asiantuntemus tietty Suomen parasta liittyen huippufutaajiin ja heidän ajatusmaailmaansa.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Mäkin nauroin, sillä ei musta Gerrard mikään maailmanluokan tähti ole. Sama kun väittäisi maailmanluokan tähdeksi jotain Fat-Frankia tai Walcottia.

Gerrard omaa uskomattoman voittajanluonteen jonka syystä olen oppinut häntä arvostamaan vaikken paljon muuten Poolin pelaajista tykkää. Uskomattoman paljon hän tekee työtä.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Pelikin oli hyvä, mutta mielestäni YLE hoiti hommansa tyylillä. Reiniltä ja Lehtolalta kuultiin hyvää juttua, toki Ruotsi on meille yksi tutuimmista joukkueista. Ennekari oli hyvin mukana myös. Missä on Martti? Väyryselle voisi jättää enää Hollanti-pelin, jos tarvitsee toista kertaa enää sallia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös