Turhan tiedon -ketju

  • 663 930
  • 3 252

TKH

Jäsen
Kyse ei ole mistään muusta kuin sattumasta, mutta eiköhän sattumatkin kelpaa turhaksi tiedoksi. Asia on nimittäin niin, että viimeisen noin viiden vuoden aikana on tapahtunut 4 suurta maanjäristystä, jotka sijoittuvat voimakkuudeltaan aivan kärkipäähän listalla, jossa on maanjäristykset viimeisen sadan vuoden ajalta. Edellinen vastaava piikki oli 1960-luvun alkupuolella. 1960-luvun puolenvälin jälkeen ensimmäinen erittäin suuri maanjäristys oli vasta 2004. Näiden kahden lyhyen "kauden" välissä ei ollut yhtään erittäin suurta maanjäristystä ja vuosisadan "TOP 15" listaan ei mahdukaan yhtään maanjäristystä aikaväliltä 1966-2003.

1960-luvun alkupuolen "piikkiin" kuuluvat Chile (9,5 vuonna 1960), kaksi Alaskassa tapahtunutta (9,2 ja 8,7 vuosina 1964 ja 1965) sekä Kuriilien vuoden 1963 (8,5) maanjäristys. Viimeisen viiden vuoden aikana Sumatralla on ollut kolme suurta maanjäristystä, vuosina 2004 (9,1), 2005 (8,6) ja 2007 (8,5). Viimeisin "sarjaan" kuuluva on sitten Chilen eilinen järistys.

Nämä mainitut kaksi viiden vuoden "maanjäristyspiikkiä" valloittavat sijat 1, 2, 3, 5, 7, 8, 11 ja 15 listalla, jossa on suurimmat maanjäristykset vuodesta 1900 lähtien. Tilastollisesti on jossain määrin mielenkiintoista, että 6/8 kaikkein suurimmista maanjäristyksistä sijoittuvat ajallisesti kahteen erilliseen noin viiden vuoden mittaiseen "kauteen". Kyse on kuitenkin pelkästä sattumasta, joka esiintyy lyhyen aikavälin (reilu 100 vuotta) tarkastelussa.
 

TKH

Jäsen
There is some evidence, based on mitochondrial DNA, that the human race may have passed through a genetic bottleneck within this timeframe, reducing genetic diversity below what would be expected from the age of the species. According to the Toba catastrophe theory proposed by Stanley H. Ambrose of the University of Illinois at Urbana-Champaign in 1998, human populations may have been reduced to only a few tens of thousands of individuals by the Toba eruption.

Toban tuhoalueilla on meneillään monivuotiset tutkimukset ja uusien tietojen mukaan kaivauksien tulokset ei ilmeisesti juurikaan tue aikaisempaa "pullonkaula" efectiä.

An area of widespread speculation about the Toba super-eruption is that it nearly drove humanity to extinction. The fact that the Middle Palaeolithic tools of similar styles are found right before and after the Toba super-eruption, suggests that the people who survived the eruption were the same populations, using the same kinds of tools, says Dr Petraglia.
This exciting new information questions the idea that the Toba super-eruption caused a worldwide environmental catastrophe.
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/02/100227170841.htm
 

TKH

Jäsen
Furuvikin eläintarhassa Ruotsissa on simpanssi, joka suunnittelee ilmeisesti aika hyvin etukäteen sen miten se toimii kun katselijat saapuvat.
http://ohjelmaopas.yle.fi/artikkeli...telee-etukateen-haatavansa-katselijat-kivilla

Katselijoiden heitteleminen kivillä ei ole ainut asia mitä simpanssit suunnittelee etukäteen.

Wild male chimps that share meat with females double their chances of having sex with those females, a new study says.

Studies of human hunter-gatherer societies have long shown that skillful hunters have more offspring and wives. But scientists are divided on how, or whether, hunting skills and mating success were connected. The fact that the chimp males also shared meat with females not in heat could also add new fire to the debate about chimpanzees' cognitive abilities, experts add. That's because the research might suggest that chimps can anticipate future interactions or remember interactions they had in the past.
 
Viimeksi muokattu:

TKH

Jäsen
Viitisen vuotta peruskorjauksessa ja modernisoinnissa ollut Brasilian ex-ranskalainen lentotukialus Sao Paulo on ollut jo pari kuukautta merellä testeissä. Mikäli kaikki menee odotetusti palaa alus Brasilian merivoimien käyttöön lähiaikoina.

Brasilialla ja Ranskalla on ollut aika paljon yhteistä toimintaa puolustusväline puolella ja se huomioiden on hiukan yllättävää jos Brasilia ostaa Rafale-koneiden sijasta ruotsalaisia hävittäjiä, niin kuin on viime aikoina huhuttu. Virallista ilmoitusta tarjouskilpailun voittajasta ei ole vielä kuulunut, mutta joidenkin juttujen mukaan Gripen olisi ollut Brasilian ilmavoimien suosikki. Gripeniä ollaan myös muokkaamassa lentotukialuskäyttöön sopivaksi mikä parantaa koneen mahdollisuuksia voittaa tarjouskilpailuja Brasilian ohella myös Intian suunnalla.
 
Viimeksi muokattu:

TKH

Jäsen
Yleissivistyksen kannalta tähän yhteyteen on sopiva mainita, että Islannissa oli hetken aikaa virtaaman perusteella maailman toiseksi suurin joki vuonna 1996. Tuolloinhan siis Vatnajökull:in alla oleva tulivuori purkautui sulattaen samalla valtavat määrät jäätä

http://en.vedur.is/earthquakes-and-volcanism/earthquakes/#view=map

Islannissa saattaisi purkautua jäätikön alla oleva tulivuori lähitulevaisuudessa. Varsinaisesti alueella ei vielä ole tapahtunut mitään, mutta kuten ohessa olevasta linkistä näkee, niin pari sataa vuotta hiljaiseloa viettäneen tulivuori Eyjafjallajökull:n kohdalla on melkoinen maanjäristyksien keskittymä. Viimeisen 3-4 päivän aikana tulivuoren alla on tapahtunut pari tuhatta pientä maanjäristystä. Edellisen kerran vastaava tapahtui viime vuoden joulukuussa, silloin tosin pienemmässä mittakaavassa. Eyjafjallajökull:han sijaitsee Islannin kuudenneksi suurimman jäätikön alla ja mikäli tulivuori lähitulevaisuudessa purkautuu, niin siitä todennäköisesti on seurauksena huomattava tulva. Kokoluokassa tämä tulisi kuitenkin olemaan huomattavasti pienempi kuin vuoden 1996 ennätyksellinen jäätikköjokitulva. Islannin viranomaiset eivät toistaiseksi usko purkaukseen, eikä tällä hetkellä menossa oleva maanjäristysten sarja ennakoikaan suoraa purkausta aivan lähitulevaisuudessa, mutta selvästi aktiivisempaan vaiheeseen tulivuori on siirtymässä. Tulivuoren kaksi edellistä purkausta eivät kovin suuria olleet, mutta ne kummatkin aiheuttivat melko huomattavan tulvan.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
MTV3:n ohjelmatietoihin on merkitty tänään klo 19.30 alkavaksi Salatut elämät.
 

TKH

Jäsen
At the peak of the 1755 eruption the flood discharge has been estimated between 200,000–400,000 m³/s

Jatketaanpa vielä vähän turhalla tiedolla Islannin tulivuorista. Ohessa oleva lainaus koskee Katla tulivuoren vuoden 1755 purkauksen jäätikköjokitulvan virtaamaa, joka on siis saattanut olla kaksinkertainen Amazoniin verrattuna. Katlan purkauksiin on käytännössä joka kerta liittynyt erittäin voimakas tulva ja niin tapahtunee seuraavallakin kerralla. Katla on purkautunut viime vuosisatoina aika säännöllisesti, mutta nyt purkaus on jossain määrin jo "myöhässä". Jonkin verran maanjäristyksiä tulivuoren alueella on viime vuosina havaittu, mutta ei varsinaisesti mitään normaalista poikkeavaa. Mielenkiintoista myös on, että aikaisemmin mainitsemani Eyjafjallajökull ja Katla ovat kaksi edellistä kertaa purkautuneet peräkkäin. Tämä siis niin päin, että ensin Eyjafjallajökull ja sen jälkeen Katla. Tulivuoret sijaitsevat aika lähellä toisiaan, mutta niiden ei pitäisi varsinaisesti olla yhteydessä toisiinsa. Eyjafjallajökull tuskin purkautuu lähitulevaisuudessa kovinkaan voimakkaasti, mutta Katla on historian perusteella potentiaalisesti hyvinkin tuhovoimainen tulivuori. Mikäli Eyjafjallajökull tosiaan purkautuu lähitulevaisuudessa, niin on mielenkiintoista seurata aloittaako Katla kolmannen kerran päräkkäin purkauksensa pian sen jälkeen kun Eyjafjallajökull on lopettanut.
 

TKH

Jäsen
Pohjois-Mariaaneihin kuuluu kaikkiaan 14 saarta ja suurimman saaren nimi on Saipan. Kaikkiaan asukkaita on noin 80 000 ja niistä 3/4 asuu Saipan:lla.
 

TKH

Jäsen
Euroopan suurin tulivuori on Marsili. Etna saattaa olla mittaustavasta riippuen joko reilut 300 metriä korkeampi, vajaat 4 kilometriä korkeampi tai mahdollisesti Marsilia matalampikin, mutta joka tapauksessa Marsili on Etnaa suurempi tulivuori.
 

TKH

Jäsen
OPEC lienee kaikille hyvin tuttu, mutta jatkossa sen ohella julkisuudessa mainittaneen usein myös GECF, joka on maakaasua vievien maiden perustama "OPECia vastaava" organisaatio.
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Tässäpä näitä muutama

- 95 % mafiamurhien silminnäkijöistä on kuuromykkäsokeita. Loput 5 % joutuvat hämmentävän usein salaperäisten onnettomuuksien uhreiksi.
- Joka 10:s peruskoululainen omistaa valmistusvirheisen herätyskellon.
- valtavan suuri enemmistö, yli 80 % invalideista, kokee ihmeparantumisen astuessaan ulos invapaikalle pysäköidystä autostaan
- tupakointi lyhentää savukettasi
- 1800-luvulla Englannissa jokainen itsemurhayrityksessään epäonnistunut tuomittiin kuolemanrangaistukseen
- USA:n 9:s presidentti kuoli keuhkokuumeeseen jo kuukauden kuluttua siitä kun astui virkaansa. Hän sai taudin ilmeisesti vilustumisen jälkitautina, kun oli pitänyt historian pisimmän virkaanastujaispuheen ja päivä oli ilman päällystakkia puhuneelle poikkeuksellisen kylmä ja tuulinen
- Yhdysvaltalainen pariskunta Lauren Lubeck Blair ja David E. Hough Blair menivät toistensa kanssa naimisiin 16.8.2004. Turhaa tietoa jo tuo sinänsä, kuten sekin, että he menivät tuona päivänä keskenään 83. kerran naimisiin.
- Kelpo Gröndahl voitti Helsingissä olympiakultaa ja toimi sen jälkeen kansanedustajana vuosina 1962-1969. Hän piti kuuleman mukaan eduskunnassa kaksi puheenvuoroa: "Herra puhemies, nappi ei toimi". Ja toisen: "Herra puhemies, se toimii taas".
- Kookospähkinät, nuo perkeleet, tappavat vuodessa keskimäärin n. 150 ihmistä. Hait eivät yllä samaan lukemaan.
- Jos haluat myydä talosi nopeimmin ja paremmalla hinnalla, niin maalaa talosi keltaiseksi.
- 13 % kaikista maailman aikuisista ihmisistä on viettänyt vähintään yhden yön putkassa. (kuulun joukkoon, jihuu!)
- Jugoslavialainen Peter Mustafic vittuuntui v. 1920 maansa armeijaan ja meni puhelakkoon, ettei joutuisi inttiin. Ei joutunut, vaan mr. Mustafic tottui puhumattomuuteen siinä määrin, että puhui seuraavan kerran vasta vuonna 1960 ja paljasti homman jujun. Ovela mies.
- Tiesitkö, että tunturisopuli elää Norjan Neuvostoliitossa, mikäli on uskominen erään lapsen koevastausta.
- Lisäyksenä edelliseen, että toisen lapsen mukaan Venäjä on kaksi kertaa niin iso kuin koko maailma
- Aito ja se oikea Charlie Chaplin jäi kerran toiseksi kilpailussa, jossa etsittiin hänen kaksoisolentoaan
- Kun kirjailinimeltään Mark Twain syntyi v. 1835, Haley-Bobbin komeetta oli taivaalla ja kun hän kuoli v. 1910, samainen komeetta oli taas taivaalla.
- Pöytäliinojen tarkoitus oli alun perin toimia pyyhkeinä, joihin ruokailun lopuksi pyyhittiin suupielet ja kädet. Vaali perinteitä ja tee edelleen samoin!
- Alun perin Tuhkimon pudonnut kenkä oli tehty turkiksesta, ei lasista
- Italiassa on enemmän Barbie-nukkeja kuin Kanadassa kanadalaisia
- Hercule Poirot on ainoa fiktiivinen hahmo, jonka kuolinilmoitus on julkaistu The New York Timesin etusivulla
- Elokuvassa Pulp Fiction, kaikki kellot ovat pysähtyneet aikaan 4.20
- Britti Anne Lydiatin 52-sivuinen kirja ilmestyi 9.9.1999. Kirjan kaikki sivut ovat tyhjiä. Tekijä kertoo sivujen olevan "naisellinen tila, jossa on hiljaisuutta". Jatko-osaa odotellessa.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS

TKH

Jäsen
Ranskalaisessa Air & Cosmos -lehden maaliskuun numerossa on vahvistus jo jonkin aikaa liikkuneille jutuille siitä, että Rafale voitti ilmataisteluissa Jenkkien F-22 koneen 5-1 viime vuotisessa DPAC -harjoituksessa. Kaikennäköinen roska propaganda Jenkkien aikaisempien, nykyisten ja tulevien koneiden ja kaluston suorituskyvystä on valtavaa, mutta siihen se sitten jääkin.
 

TKH

Jäsen
Eyjafjallajökull tuskin purkautuu lähitulevaisuudessa kovinkaan voimakkaasti, mutta Katla on historian perusteella potentiaalisesti hyvinkin tuhovoimainen tulivuori. Mikäli Eyjafjallajökull tosiaan purkautuu lähitulevaisuudessa, niin on mielenkiintoista seurata aloittaako Katla kolmannen kerran päräkkäin purkauksensa pian sen jälkeen kun Eyjafjallajökull on lopettanut.

Kolmisen viikkoa sitten mainitsemani Eyjafjallajökull aloitti purkautumisen pari päivää sitten. Youtubesta löytyy jo joitakin videoita Eyjafjallajökull:sta. Toistaiseksi purkaus on ollut hyvin rauhallinen, eikä edes tulvia näyttäisi olevan tulossa ainakaan alkuvaihessa. Eyjafjallajökullin edellinen purkaus kesti tosin pari vuotta, joten rauhallinen alku ei vielä tarkoita mitään.
 

TKH

Jäsen
Aurinkoa lähinnä oleva tähti on noin 4,2 valovuoden päässä. Tämä lienee melkein kaikkien tiedossa. Turhana tietona tähän voi kuitenkin lisätä, että niin menneisyydessä kuin myös tulevaisuudessa Aurinkoa lähinnä olleva tähti voi olla alle valovuoden etäisyydellä.

Näin tulee ilmeisesti tapahtumaan "jo" 1,5 miljoonan vuoden kuluttua kun Gliese 710 saapuu aurinkokunnan liepeille. Lähimmillään tähti käy noin 0,7 valovuoden etäisyydellä. Tähti kulkeen Oortin pilven läpi ja tullee lähettämään komeettoja aurinkokunnan sisäosiin.
http://www.avaruus.fi/uutiset/aurin...reunan-lapi-15-miljoonan-vuoden-kuluttua.html
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös