Tuottavuus kasvuun lyhyemmillä työpäivillä

  • 13 004
  • 101

Surprise Me

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gus Polinski - Polka king of the midwest
Käsi sydämmelle hyvät ihmiset. Nyt lasketaan ja mitataan tehokkuutta. Nimittäin kumpi ompi parempi? Kuusi tuntia vai kahdeksan tuntia?

Aika moni Jatkoaikalainen on varmasti edes joskus pohtinut kyseistä aihetta, eli kuusi tuntia töissä kahdeksan tunnin sijaan.

Ruotsissa on useassa paikassa käytössä kuuden tunnin työpäivä. Kokemukset ovat pelkästään positiivisia. Tehokkuus nousee ja sairauslomat vähenee. Suomessa on muutama yritys, jotka tekevät kuuden tunnin työpäivää. Palaute on samanlaista.

Kysymys on varsin yksinkertainen. Minkä ihmeen takia tästä ei ole käyty sen enempää julkista keskustelua?

Jos firma "Korpelan Romu Oy":n työntekijät tekevät kahta vuoroa, aamu ja iltavuoroa. Aamuvuoro on klo:06.00-14.00 ja iltavuoro klo:14.00-22.00.
(Kuinka monta tälläistä pientä PK-yritystä on suomessa? Monta!)
Uudessa mallissa aamuvuoro on klo:06.00-12.00 ja iltavuoro klo:12.00-18.00.

Vanhan mallin haitat: tehokkuus laskee 8 tunnin aikana, koska ihminen yksinkertaisesti väsyy ja kyllästyy. Uupuminen johtaa sairauspoissaoloihin, joka aiheuttaa yritykselle lisäkustannuksia.

Uuden mallin hyödyt: Ihminen jaksaa työelämässä pidempään. Sairauspoissaolot vähenevät ja tehokkuus nousee.

Jokainen voi helposti kuvitella, varsinkin perheelliset, mitä kahden tunnin lisääminen vapaa-aikaan merkitsee. Se vaikuttaa suoraan koko perheen hyvinvointiin. Lapset saa enemmän aikaa vanhemmiltaan ja ihmisillä on enemmän aikaa harrastuksille, jotka lisäävät hyvinvointia ja kansanterveyttä.

Tästä saadaan hyvä keskustelu ja kertokaa, jos teillä on omakohtaisia kokemuksia kuuden tunnin työpäivästä tai tunnette jonkun, joka tekee kuuden tunnin päivää.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Lyhyesti todettakoon, että varmasti joihinkin töihin tuo 6h on riittävä vuoro(tulee mieleen montakin, mutten lähde nyt niitä mainitsemaan), mutta moniin sitten ei. Tähän voi vaikuttaa työn luonne ja työtyylikin.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Miten tuossa mallissa sitten palkkakustannuksien käy? Laskeeko tuntipalkkalisilla liksa tuon kahden tunnin ajalta vai mikä on käytäntö...?
 
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Kokemusta on kuuden tunnin työpäivistä, ja ainakaan siinä hommassa, jota tein, ei kuusi tuntia riittänyt. Joka päivä loppui työaika 'kesken' ja käytännössä tein kahdeksan tunnin päivää, koska oli suoranainen pakko jäädä ylitöihin, jotta sai hommat pulkkaan päivän osalta. Tämä toki vain oma kokemukseni.
 
Viimeksi muokattu:

Knower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit+Petteri Nummelin
Itselläni on työaika mallia Joustava ja tulee noita kuuden tunnin päiviä tehtyä silloin tällöin. Niistä täytyy sanoa, että vaatii työntekijältä kyllä sitoutumista ja tehokkaampaa töiden tekemistä / organisointia, muuten loppuu aika kesken. Mutta, kyllä se virkistää, ei käy kieltäminen.
 

bisnesman

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mikäs siinä, mutta tulotasosta en ole valmis tinkimään. Tämänhetkiset duunit hoituisivat kyllä helposti kuudessa tunnissa.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Katkeamattomassa kolmivuorossa tuo ei käy. Mutta tavallisille päivätöiden tekijöille ei olisi yhtään paha juttu, tosin meilläkin on töissä kavereita joille kahdeksan tuntiakaan ei aina riitä. Tosin sitten on myös näitä jotka lähtevät kesken perjantain peltotöihin tai mökille...
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Käsi sydämmelle hyvät ihmiset. Nyt lasketaan ja mitataan tehokkuutta. Nimittäin kumpi ompi parempi? Kuusi tuntia vai kahdeksan tuntia?

Kahdeksan tuntia, jos palkan on tarkoitus pysyä samana.

Se on sitten eri asia, jos myös palkkasta napsitaan se neljännes pois. Silloinhan homma olisi erittäin tervetullut. Ihmiset saisivat tarvitsemaansa vapaa-aikaa ja samalla työnantajat voisivat palkata lisää työvoimaaa tekemään samaa työtä, jolloin saataisiin työttömiä töihin.
 

HemmoP

Jäsen
Ja kertyvä eläkekkin pienenisi vain "hieman" ?

Jos työtehtävä pystyy joustamaan, niin mieluummin vaikkapa liukuva työaika kahden tai neljän viikon jaksossa kuin lyhyt työpäivä.
 

Surprise Me

Jäsen
Suosikkijoukkue
Gus Polinski - Polka king of the midwest
Miten tuossa mallissa sitten palkkakustannuksien käy? Laskeeko tuntipalkkalisilla liksa tuon kahden tunnin ajalta vai mikä on käytäntö...?
Ruotsin mallin mukaan palkka on parempi, koska tuottavuus on suurempi. Palkka ei laske, vaan se jopa nousee.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ruotsin mallin mukaan palkka on parempi, koska tuottavuus on suurempi. Palkka ei laske, vaan se jopa nousee.

Onko jotain linkkiä tästä Ruotsin mallista? Googlesta ei osunut silmää kuin tällainen, "Ruotsin keskeinen teollisuuden ammattiliitto IF Metall on sopinut työantajien kanssa mahdollisuudesta leikata palkkoja ja työaikoja 20 prosenttia." -Vesa Hackin blogi
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Ruotsin mallin mukaan palkka on parempi, koska tuottavuus on suurempi. Palkka ei laske, vaan se jopa nousee.

Tätä on aika vaikea uskoa. Tuntipalkka voi nousta mutta kokonaispalkka? Tuskin.
 

peruna

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Itse asiassa henkilöstön taloustiede on tutkitunut aika paljon työn ajan jakamista, mitä käytännössä yllä ehdotetaan. Teoria sanoo, että a) palkka nousee niillä, jotka saavat pitää työnsä, mutta b) työttömyys nousee. Itse en ole tutustunut malliin, jossa olisi mukana hyödyt lisääntyneestä vapaa-ajasta, mutta voisi kuvitella, että ne on pienemmät verrattuna haittoihin työttömyydestä.

Empiria tukee teoriaa, esim Ranskassa nousi työttömyys tämmöisen kokeilun jälkeen. Asiasta ei keskustella, koska ehdotus on periaatteessa nobraineri.
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Mulle ainakin passais tällainen käytäntö. Voisin laskea jopa (brutto)tulojani saman verran mitä työt vähenee.
 

ipaz

Jäsen
Tällaiselle työnarkomaanille kuuden tunnin päivä ei oikein kuulosta hyvältä. Nytkin saattaa tehdä tunnin ylitöitä (palkatonta) ihan vapaaehtoisestikin. Hullu ehkä, myönnetään.

Suomessa pitäisi saada tuo työvoiman palkkaus vieläkin edullisemmaksi, sillä jos samaa työtä tehdään lyhyempi aika, niin se vaatii enemmän tekijöitä. Ainakin minun lyhyellä matikallani. Ja kun työntekijän palkkaaminen Suomessa on edelleen melko kallista verrattuna moneen muuhun länsimaahan, niin ei heti usko tuon toteutumiseen.
 

Schwalbe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kyllä tuo mulle sopisi, palkastakin saisi viilata 10% pois jos tahtovat.

Mutta vielä paljon timantimpaa olisi tehdä yhtenä viikkona viisi kahdentoista tunnin työpäivää ja sitten pitää seuraava viikko kokonaan vapaata, ah, kuullostaa elämältä tämä.
 

vilperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Kauhajoen Karhubasket
Tässä huomaa selvästi, että kyseinen aihe on ajateltu jonkun teollisuusalan tms. näköpiiristä. Missään nimessä ei tuollainen kuuden tunnin työpäivä ole joka alalla mahdollista.

Esimerkiksi omalla alalla se olisi vain harvoissa paikoissa mahdollista. Tällaisia paikkoja saattaisi olla suurtalouskeittiöt, kuten koulujen keittiöt. Sitten taas esimerkiksi monissa ravintoloissa tuollaiset työpäivät saattavat olla vain turhaa haaveilua, kun ravintola on auki aamusta iltaan saakka.

Ei myöskään varmastikaan missään hoitoalan töissä tuollaiset työaikojen lyhennykset ole mahdollisia. Hoitajia tarvitaan kokopäiväisesti kun hoidettavia ei oikein yksinkään voi jättää. Ja vuorojen kierto on useissa paikoissa muun muassa 7-15, 15-22, 22-7. Tuossa voi sitten tulla äkkiä äitiä ikävä suunnitellessa uudet kierrot.

Varmasti on myös muitakin aloja, missä ei oikein ole mahdollista supistaa kahdeksan tunnin työpäivää kuuteen. Ja vaikka ajallisesti olisikin mahdollista, niin onko taloudellisesti? Kun ainakin työvoimaa pitäisi palkata lisää, että saataisiin vuorot rullaamaan edelleen niin kuin niiden pitää rullata? Ja onko sitä työvoimaakaan tarjolla? Nytkin jo esimerkiksi ravintola- ja hoitoalalla teetetään paljon ylitöitä kun ei ole tarpeeksi hoitajia.

Hyötyjähän tästä kahdeksan tunnin työvuoron lyhentämisestä kuuteen tuntiin toki työntekijälle olisi. Se vaikuttaisi positiivisella tavalla hyvinvointiin ja jaksamiseen. Työntekijöiden kannalta tässä olisi sekin hyvä juttu, että täten saataisiin lisää työpaikkoja ja työttömyysluvut laskisi. Tosin laskisiko myös palkat kun työaika lyhenisi?

Yksinkertaista tämä työvuoron lyhennys ei tosiaankaan ole. Ja kun usealla alalla se ei oikein ole edes mahdollista, niin en sanoisi että kuuden tunnin työpäivä olisi tulossa Suomeen. Tuota aihealuetta pitäisi rajata.
 
Viimeksi muokattu:

teemu73

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Jos kuuden tunnin päivät ei onnistu, niin eikö saman asian voisi hoitaa viikkotyömäärää vähentämällä? Eli 4-päiväinen työviikko nykyisellä 8 tuntia per päivä -kuviolla? Se sopisi ainakin minulle oikein hyvin. Kyllä nuo 6 tunnin päivätkin ovat ihan ok, monesti vaan kun saa ajatukset kasaan, niin ei millään malttaisi lopettaa vaikka päivä olisi jo pulkassa.
 
Tulee aina jotenkin kaikki utopiat itselle yhtä aikaa mieleen näistä. 6h päivässä ei nyt ihan tieten utopiaa ole, mutta se taas alkaa olemaan, että toivoo samaa korvausta kuin 8h päivistä, sillä itse en ole tuloista halukas tinkimään.

Olisihan se kyllä lystiä, vaan niin olisi samoin tein olla tekemättä mitään työksi ja saada saman verran palkkaa. Jäisi enemmän aikaa harrastaa :) Toisaalta, jos saisi jollain ilveellä harrastuksesta rahaa... ei näillä lahjoilla :)
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Oma työaikani on mallia aivan sama miten tulee ja menee kunhan hommat hoituvat.

Voin vahvistaa, että on aivan uskomattoman piristävää pitää esimerkiksi maanantait muutamassa tunnissa. Käyn myös aika paljon viikonloppuisin, tietysti vapaaehtoisesti, mutta sitten vastineeksi saan kaikenmaailman pidennettyjä viikonloppuja jne.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
Itse olen toteuttanut käytännössä kuuden tunnin työpäivää jo pitemmän aikaa, vaikka nimellisesti se on 7,5h.

Asetun aamukahdeksalta "sorvin" ääreen ja istun siinä kuin tatti tuonne ip-kahteen asti. Välillä koukkaan kupin kahvia työpöydän ääreen ja rutustelen paprikoita työn lomassa. Kahden jälkeen loppupäivä onkin yleensä kaikenlaista joutilasta pyörimistä, soittelua ja netissä roikkumista. Kuten nytkin.

Olen ollut erilaisissa toimistoissa yhden hengen (omani) firmasta yli 40 hengen toimistoon ja olenpa vaan todennut, että työn tuottavuus on usein aika surkeaa. On tietysti ahkeria ja tunnollisia työntekijöitä (useimmiten naisia), mutta seuraavat esimerkit elävästä elämästä ovat valitettavan yleisiä.

Ensin yleisemmällä tasolla: kaveri tulee töihin viisi yli kahdeksan ja laittaa koneen auki. Sitten lampsitaan hakemaan kuppi kahvia ja kumpaankin suuntaan mennessä pysähdytään monien kavereiden luo juttelemaan niitä näitä. Koneelle hän ehtii n. 8.45 ja sitten pitää lukea sähköpostit ja vitsiviestejä pitää alkaa jaella ympäri maailmaa. Jaa.. mutta kohtahan onkin jo kahvitauko eikä tässä nyt ehdi mitään aloittaa. 9:30 kahville, jossa tupakin kanssa menee helposti kymmeneen. Ja sitten työn touhuun. Yhdeltätoista alkaa kaverit huudella, josko syömään lähdettäisiin. Kun on saatu neuvoteltua paikka, käyty syömässä ja juotu konttorilla kahvit päälle, on kello kaksitoista. Sitten tikkana töihin ja puoli kahden aikaan voi jo lähteä katsomaan josko kahvi olisi jo valmiina. Yleistä haahuilua, kahvitauko ja tupakki ja kello on puoli kolme. No jos tunnin vielä jotenkin jatkaisi, puoli neljältä nettiin taas ja hoh raskas työpäivä takana ja kotiin 15:50.

Varsinainen, tehollinen työaika siis n. 3,5 - 4 h.

Tositapaus: Liukuva työaika, joten kaveri tulee töihin ysiltä. Joutavaa pyörimistä, nettiä sähköpostia puoli kymmeneen, kahville ja kymmeneltä pöydän ääreen. Kymmenkunta mukavaa nettisivua auki ja niitä selailemaan, työpaperit sopivasti levälleen koneen viereen. Nuukana miehenä ei voi käydä ulkona syömässä, joten pari kuppia kahvia sillä aikaa kun muut ovat syömässä. Tunti, puolitoista töitä ns. vasemmalla kädellä ja odottelemaan kahvia. Puoli kolme takaisin koneelle, mitäköhän rallimaailmassa on taas tapahtunut.. Neljältä alkavat muut tehdä kotiinlähtöä, mutta kaverin pitää olla viiteen kun tuli ysiltä. Työpaikalla on ylitöihin jääviä varten jääkaapissa leipää, kinkkua ja juustoa. Onpas nälkä, kun ei päivällä tullut syötyä. Neljän jälkeen jääkaapille, kasa leipiä ja kas kohtahan kello on jo viisi. Tositapaus ja tunnistat varmaan itsesi.

Pointtina vain se, että kuusi tuntia tehokasta työtä on paljon parempi kuin 7,5h sluibailua ja notkumista. Sitäpaitsi kahden jälkeen ehtii hyvin vielä vaikka golf-kentälle.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Kuuden tunnin työpäivä kuulostaa erittäin märältä unelta, ainakin näin yrittäjän korviin. Yritän ymmärtää teitä, jotka olette palkkasuhteessa, mutta en vaan yksinkertaisesti kykene.

Aloittaessani tämän työsarkani painui päivittäinen työaika reippaasti päälle 10 tunnin ja sen päälle kävin vielä vaihtelevalla menestyksellä koulua. Vuonna 2004 taisi olla se kaikkein rankin vuosi, ainakin mitä tuli työtunteihin, sillä liki 9 kuukauden ajan tein 15-17 tunnin päiviä. Siis niin lauantaisin, sunnuntaisin kuin myös niinä lukuisina pyhinä, joita tuohon ajanjaksoon mahtui useita.

Nykyään työskentelen semmoiset siedettävät 10-14 tuntia / pvÄ. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Kesälomaa en ole viettänyt vuoden 2002 jälkeen päivääkään.

Toisinaan tämä ratkaisuni suoraan sanottuna vituttaa, mutta kyllä tästä kaikesta itsensä äärirajoille pistämisestä saa jotain perverssiä tyydytystä. Varsinkin kun muistelee niitä alkuaikoja, jolloin kaikki olivat sylkemässä päin naamaa ja irvailemassa, että kuinka yrittäjyys on syvältä. Työ tekijäänsä kiittää, sanotaan ja olen sikäli onnellisessa asemassa, että olen päässyt tämän erittäin konkreettisesti.

En edes pysty ajattelemaan itseäni tilanteessa, jossa työskentelisin vain 6-8 tuntia päivässä ja lähtisin sitten himaan/jonnekin muualle. Mitä helvettiä tekisin sitten duunin jälkeen? Eihän golfkierroskaan kestä kuin nelisen tuntia.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Olen opetusalalla, teen kuuden tunnin työpäivää. Palkkaa saan koko päivästä, lällällää!

Ai niin. Ne vanhemmat. Tuntien suunnittelu. Ryhmätyöt ja projektit. Kaikki muu. Sanotaan sittenkin että 12 ja otetaan pois se lällällää.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
- - -
Vuonna 2004 taisi olla se kaikkein rankin vuosi, ainakin mitä tuli työtunteihin, sillä liki 9 kuukauden ajan tein 15-17 tunnin päiviä. Siis niin lauantaisin, sunnuntaisin kuin myös niinä lukuisina pyhinä, joita tuohon ajanjaksoon mahtui useita.

Nykyään työskentelen semmoiset siedettävät 10-14 tuntia / pvÄ. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Kesälomaa en ole viettänyt vuoden 2002 jälkeen päivääkään.
- - -

Honkanummen hautausmaa, kuten kaikki muutkin, ovat korvaamattomia miehiä täynnä.

Jos mies ei kuudessa, tai kahdeksassa tunnissa saa päivän töitä tehtyä, on jossain jotain erikoista. Mutta kukin tyylillään.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Honkanummen hautausmaa, kuten kaikki muutkin, ovat korvaamattomia miehiä täynnä.

Jos mies ei kuudessa, tai kahdeksassa tunnissa saa päivän töitä tehtyä, on jossain jotain erikoista. Mutta kukin tyylillään.

Hmmm...harvemmin esim. taittoa pystyy yhden työpäivän aikana tekemään, olkoonkin kyseessä vaikka millainen Teräsmies ja olkoon käytössä kuinka hyvät ohjelmat ja tehokkaat koneet tahansa. Työnkuvaani kuuluu nimittäin muun muassa taitto, valokuvauksen, nettisivujen ylläpidon, juttujen teon ynnä monen muun asian ohella. Kaikki nämä hommat ovat sellaisia, joihin täytyy pistää vähintäänkin tuo kahdeksan tuntia aikaa, jotta työstä tulee siistin näköinen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös