Taas hassuttelee vastustajaa HPK – seurahistoriaketju

  • 73 891
  • 373

Vuokralainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho! Arsenal
Kaudella 82-83 nousua tavoiteltiin niin kovasti, että Kerho hankki kautta aikojen ensimmäisen ulkomaalaisvahvistuksensa. Muutkin vahvistukset olivat kovia pelimiehiä.
 

Liitteet

  • BenPerreaultKerhoon8283.jpg
    BenPerreaultKerhoon8283.jpg
    898,4 KB · kertaa luettu: 228
  • KerhonHankinnat82-83.jpg
    KerhonHankinnat82-83.jpg
    842,7 KB · kertaa luettu: 227

Tolppa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, The Reds, Los Colchoneros, the C's
En nyt nimee muista, mutta taisi olla Henriikassa töissä ellei peräti portsarina.
Toivottavasti oli joku siellä töissä ollut, vaikka olisihan se tavallaan ollut huikeaa, että fan clubi vetäjänä olisi ollut joku kantis, jonka ensisijainen yhteydenotto-osoite oli siellä.
 

Rolf Paski

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Raittiuslegioona & FC Kraak
Väittäsin että pikku-poikana kävin syömässä elämäni ensimmäisen pizzan äidin kanssa nimen omaan ravintolassa nimeltä Henrika eikä Henriikka.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: OPEX

Vuokralainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho! Arsenal
Tuleekohan sitä nousua SM-Liigaan vielä kaudella 82-83, sillä puolivälissä kautta Divaria johtaa JoKP.
 

Liitteet

  • 82-83sarjanpuoliväli.jpg
    82-83sarjanpuoliväli.jpg
    967,9 KB · kertaa luettu: 177
  • 82-83puolivälinsarjataulukko.jpg
    82-83puolivälinsarjataulukko.jpg
    23,2 KB · kertaa luettu: 181

Polemos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nakkilan uimaseura Uivat Nakit
Kaurialan kasvatti Pertti “Pepita” Nieminen

Hämeen Sanomat 13.5.2022 / Topias Kauhala / Hämeenlinnalaiset ovat olleet voittamassa jo useita Suomen miesten jääkiekkomitaleista - ensimmäinen heistä oli “Pepita” Nieminen vuonna 1962

Hämeenlinnalaiset ovat olleet voittamassa jo useita Suomen miesten jääkiekkomitaleista - ensimmäinen heistä oli “Pepita” Nieminen vuonna 1962​

"Ehkä hän oli koko Hämeenlinnankin, mutta ennen kaikkea hän oli Kaurialan porukan idoli."

Vuoteen 1962 mennessä oli Pertti “Pepita” Nieminen jo turkulaistunut. Kun MM-kisamiehistöä nimettiin, luki Niemisen seurana TPS. Turussa hän myös vuonna 2016 menehtyi 79-vuotiaana.

Mutta urheiluopit olivat Kaurialasta, Hämeenlinnasta, jossa Nieminen oli ehtinyt jo nousta tähdeksi ja sankariksi. Alku-uraan Hämeenlinnassa mahtui pronssimitalikin HPK:n kanssa vuonna 1954.

– Hän oli meidän pikkupoikien idoli. Me kaikki kun pelasimme jalkapalloa, niin olimme kaikki pepitaniemisiä. Ehkä hän oli koko Hämeenlinnankin, mutta ennen kaikkea hän oli Kaurialan porukan idoli, neljä vuotta Niemistä nuorempi hämeenlinnalainen kiekkovaikuttaja Jouko Rita kertoo.

– Aina me puhuimme, että jumalalauta kun olisi tuollainen kaveri kuin Pepita, kyllä se maailman parhaat naiset saisi. Vaikka emme edes ymmärtäneet mihin tarkoitukseen!

Lempinimen taustatarina on taasen jopa vähän rasistinen. Nieminen oli piirteiltään aikalaiskertomusten mukaan “eksoottinen”, joten lempinimi tuli Pepita-kahvista, jonka pakkauksessa oli tummaihoinen lapsi.

Kahden lajin taituri​


Niemistä matkittiin ensisijaisesti jalkapallokentällä, sillä hän oli harvinaisia Hämeenlinnan suuria jalkapallotähtiä. Nieminen oli kahden lajin taituri. Aikaansa peilaten. Nieminen piti itseäänkin kahden päälajin urheilijana.
Mutta siirryttyään vuonna 1958 HPK:sta Turun Palloseuraan, hän siirtyi sinne ennen kaikkea jalkapallon perässä. Nieminen voitti Turussa hopeaa jalkapallossa 1960 ja jääkiekossa 1967.

Jääkiekossa hänet tunnettiin isona, romuluisena hyökkääjänä, joka myös ensimmäisenä hämeenlinnalaisena opetteli ampumaan kovia lämäreitä. Vetoharjoituksissa oli apuna ollut HPK:n maalilla torjunut veli Antero.

Nieminen pelasi viidet MM-kisat ja yhdet olympialaiset, 1960 Squaw Valleyssa. Uransa jälkeen hänet aateloitiin Kiekkoleijonaksi numero 32.

Ensimmäinen mitali​


Vuoden 1962 MM-kisat pelattiin Colorado Springsissä, Yhdysvalloissa. Boikottihengessä.

USA ja Kanada olivat jättäytyneet Unkarin tilanteen vuoksi pois Moskovan kisoista 1957, joten kun Itä-Saksan joukkueelle ei myönnetty viisumeja Yhdysvaltoihin, päättivät Varsovan liiton maat, Neuvostoliitto ja Tshekkoslovakia jäädä Colorado Springsin kisoista pois.

Siksi Suomellakin oli tie auki EM-mitaleille, jotka jaettiin kisojen kolmelle parhaalle eurooppalaismaalle.

Suomi aloitti turnauksen surkeasti, häviten jopa Isolle-Britannialle. Mutta lopputurnauksen voitot Sveitsistä, Länsi-Saksasta ja Norjasta nostivat Suomen MM-neloseksi ja EM-hopealle. Edellä turnauksessa olivat Ruotsi, Kanada ja Yhdysvallat.

Den glider in…​


EM-hopea ei ole saanut myyttistä asemaa. Ensimmäisenä Suomen arvokisamitalina pidetään Calgaryn 1988 olympiahopeaa. EM-mitaleita Suomi oli saanut myös 1985, 1986, 1987 ja 1991.

EM-hopea vuodelta 1962 tuntuu jo täysin eri maailman tapahtumalta. Kuin linkkiä myöhempien vuosien turnauksiin, menestyksiin ja erilaisiin Globenin juhliin ei olisi.

Vai?

Ruotsi voitti Coloradossa maailmanmestaruuden. Pahimpana kilpakumppaninaan Kanada. Kun Ruotsin Nils Nilsson sinetöi voiton joukkueiden keskinäisestä kamppailuista sijoittamalla kiekon tyhjään maaliin, lausui ruotsalainen radioselostaja Lennart Hyland kuuluisat sanat, den glider in.

Ja vielä pieni sitaatti uutisartikkelista, joka kertoi Niemisen kuolemasta:

Hämeen Sanomat 11.11.2016 / Kiekkosuuruus Pertti "Pepita" Nieminen on kuollut

Nieminen tunnettiin räväkästä laukauksestaan ja railakkaista taklauksistaan. Hän herätti kansainvälistä huomiota vuoden 1961 MM-kisoissa Sveitsissä taklattuaan Neuvostoliiton tähtipelaajan Venjamin Aleksandrovin läpi päätypleksin.
 

Liitteet

  • Pepita1.JPG
    Pepita1.JPG
    70,1 KB · kertaa luettu: 124
  • EM-hopea 1962.jpg
    EM-hopea 1962.jpg
    385,7 KB · kertaa luettu: 123
Viimeksi muokattu:

Vuokralainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho! Arsenal
Kaudella 82-83 kärkikamppailu Joensuussa. Ekan erän jälkeen Kerho on 0-4 tappiolla, mutta nousee 5-4 voittoon.
Katsojia paikalla tilastojen mukaan huikeat 3771, lehtileikkeen mukaan 4481.
 

Liitteet

  • 82-83JoKP-HPK.jpg
    82-83JoKP-HPK.jpg
    388,9 KB · kertaa luettu: 168
  • 82-83JoKP-HPKtilastot.jpg
    82-83JoKP-HPKtilastot.jpg
    353,4 KB · kertaa luettu: 172

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Kattotalkoot 1978-1979.

Siinähän ne liimapuukaaret seisovat jykevästi edelleen. Ei voi muuta sanoa, kuin hattua nostaa sille, kuinka hyvin rakennettu halli tuo Rinkelinmäki on ja kuinka hyvin onnistuneita remontteja siihen on jo useaan otteeseen tehty.

Alunperin vähän "väliaikainen" ja pikaisesti pakon edessä katettu tekojäärata on edelleen liigahallien toimivimmasta päästä.

Jossakin vaiheessa, todennäköisesti ei niin pitkän ajan päästä, halli kuitenkin tulee (ainakin liigahallina) käyttöikänsä päähän ja siksi uuden kodin rakentamista täytyy pitää pinnalla nyt aktiivisesti, vaikka se Hämeensaaren projekti ei etenekään.

Urheiluromantikko minussa toivoo, että Rinkelinmäki jäisi jossakin muodossaan käyttöön vielä sittenkin, kun uusi areena Hämeenlinnaan tulee. Vähän kuin Hakametsä Tamperella. Tämä ei välttämättä ole realismia, mutta hienoa se olisi.
 
Viimeksi muokattu:

Ice71

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Ikävänkantaja, Jerry100, Hereworth
Urheiluromantikko minussa toivoo, että Rinkelinmäki jäisi jossakin muodossaan käyttöön vielä sittenkin, kun uusi areena Hämeenlinnaan tulee. Vähän kuin Hakametsä Tamperella. Tämä ei välttämättä ole realismia, mutta hienoa se olisi.
Nyt vaan puhaltamaan henkiin Tiikerit tai Tarmo, ja siitä halli heille. Pitkään jo unelmoinut, että Hämeenlinnassakin olisi kaksi seuraa jääkiekossa. Mikään toinen liigajengi ei ole realismia, mutta Suomi-sarja Mestis akselilla saattaisi toimia, jos saataisiin asiansa osaavat taustajoukot. Saatais Kerholle omaan kaupunkiin "farmiseura"/yhteistyöseura.
 

Vuokralainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho! Arsenal
Kausi 82-83 päättyi taas sarjavoittoon. Jokohan se nousu pääsarjaan vihdoin tapahtuisi?
 

Liitteet

  • 82-83runkosarjapäättyy.jpg
    82-83runkosarjapäättyy.jpg
    624,6 KB · kertaa luettu: 129
  • 82-83Sarjataulukko.jpg
    82-83Sarjataulukko.jpg
    252,5 KB · kertaa luettu: 138
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös