Yleisömäärät kaudella 2014–2015

  • 351 331
  • 1 703
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
12 päivää ja 6 kotipeliä. En mä ainakaan ihmettele ettei muut kuin kausarilaiset (jos hekään) jaksa käydä peleissä tällä tahdilla.

Aika moni kausarilainenkin oli tänään pois. Kannattajakatsomon porukastakin varmaan neljännes. Kausarilaiset tosin laskettanee aina mukaan joten todellinen yleisömäärä saattoi tänään olla jopa alle kahdentuhannen.

Mutta ei tuollaisia lukuja vaan saa ymmärtää eikä hyväksyä.
 

mirasane

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Penguins, sympatiat Ässille
On kyllä masentavia olleet katsojamäärät monella liigapaikkakunnalla. Eniten olen kuitenkin pettynyt vaasalaiseen kiekkokansaan. Vuosia haaveiltiin noususta ja foorumeilla uhottiin fanikulttuurista, ja sitten kun liigaan vihdoin päästään, ei hallia saada kertaakaan myytyä loppuun, vaikka Kuparisaari ei olekaan koolla pilattu.

Myös Jyväskylässä saattaa tilinpäätöksen aikaan olla vakavia ilmeitä, koska 3300:n katsojakeskiarvolla ei Perrineihin pitäisi olla kauheasti varaa.
 

Jambo78

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Jyp
Ei pitäis selitellä mutta sunnuntai, Lumikaaos, liikaa pelejä, tv:stä ilmaiseksi NHL ja Jokerien KHL ottelu....yms. Toivottavasti uusi tj:mme lunastaa puheensa ottelutapahtumien muutoksesta viimeistään ensikaudelle. Eihän tämä mukavalta tunnu mutta mikäs teet jos Espoolaisille ei saa hallille.
 

Zaari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Joku voisi tietysti sanoa, että paniikissa väsätty CHL, liigan paskat päätökset ja huono taloustilanne. Liigan johto sanoo katsojia olevan tällä kaudella kiekossa enemmän kuin aiemmin ja hekin taitavat olla oikeassa:) Ei muuta kuin lisää pelejä vaan ja katsojia on entistä enemmän.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
...

Myös Jyväskylässä saattaa tilinpäätöksen aikaan olla vakavia ilmeitä, koska 3300:n katsojakeskiarvolla ei Perrineihin pitäisi olla kauheasti varaa.

Jyskylässä suuren loven talouteen voisi kuvitella tekevän myös se, ettei KHL-jengeillä enää ole varaa samassa mitassa maksella mottipäisiä summia suomalaisista pelaajista. JYP on tätä toteuttanut ihailtavasti aiemmin, hölmöiltä rahat pois.
 
Suosikkijoukkue
Vaasan ylpeydet, punavalkoiset & Voittamaton Vaasa
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Niin, ei mullakaan mitään sen kummempaa ole. Lähinnä tästä ao. Haastattelusta vedin johtopäätökseni.

Linkki vie Jussi Salonojan videohaastatteluun.
http://m.iltasanomat.fi/sm-liiga/art-1288627112243.html

Tuossa yli vuoden vanhassa haastattelussahan Salonoja nimenomaan sanoo, että jos hän jollakin tavalla lähtisi Bluesin taustalle edellyttäisi se sitä että koko homma pitäisi järjestää uudelta pohjalta. Tuoreempi Jussi-juttu samasta aviisista sanoo, että mies on päinvastoin jättäynyt pois koko bisneksestä, siis myös Barona Areenan hallinnoinnista http://www.iltasanomat.fi/sm-liiga/art-1288730909761.html
 

OlviTenu

Jäsen
Suosikkijoukkue
AVS
Heikko markkinointi verrattuna esim. Soneran nappiin onnistuneeseen tuotteistamiseen on iso syy yleisökadolle. Kahden ottelulipun hinnalla näet kotisohvalta HD-kuvana suosikkijoukkueesi koti- ja vieraspelit. Ei normaali sohvatossu jaksa lähteä tarpomaan sinne piippuhyllylle lumituiskussa, kun helpommalla ja halvemmalla pääsee. Kalja ja hodaritkin on kotona halvempia.

Toisekseen nostaisin esiin näiden vetonaulojen puuttumisen. Liigasta puuttuu minusta tällaiset supervetonaulat, joiden saapumisesta paikkakunnalle kohistaisiin kahviloissa jo päivää ennen. Tarkoitan nyt vaikkapa jotain Nylanderia tai muuta "entistä" tähteä, jotka nimellään jo vetävät sen puoli tuhatta rivikatsojaa enemmän lehtereille. Mietitään nyt vaikkapa sellaista skenaariota, että Teemu Selänne olisi tullut palloilemaan vielä yhden kauden Jokereihin. Oli liiga mikä tahansa (nyt toki KHL) niin aivan saletin varmasti Jokereiden saapumisesta vierailulle olisi kohistu päiviä ennen, ja katsomot pullistelisivat.

Selänteitä kun ei ole saatavilla, niin minkäs teet. Mutta omalta osaltaan tuossa on yksi syy minun mielestäni. Eli Liigassa ei ole kiinnostavia pelaajia, eikä rehellisesti sanottuna niin kiinnostavia joukkueitakaan. Jos nyt vertaa vaikka Jokereihin, jotka vetivät keskiarvolla aina eniten porukkaa vieraspeleihin (koska kaikki halusivat Jokerit voittaa), niin nyt tilalla on Sport. Kaikki kunnia Vaasaan, mutta ei nyt välttämättä kiinnosta samalla tasolla kuin pääkaupunkiseudun jengit.

Edit: ja aiemmin mainittu CHL varmasti syyskaudella oli osasyy. Muutenkin pelejä on vain yksinkertaisesti liikaa, ja liput verraten liian kalliita.
 
Suosikkijoukkue
Sydämellä pelaavat
Turun yleisömäärä 3819. Mitä tuossa ottelua sivusilmällä katsoin niin sanoisin, että paikalla ollut ihmismäärä oli lähempänä kahta kuin kolmea tuhatta?
 

Jambo78

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Jyp
Espoossa 2699 katsojaa seurasi kiihkeää el plasticoa! Eipä tullut itsellekin mieleenkään lähteä tonne lokaa tarpomaan kun just su kävin ja to on vasta kiinnostusta herättävä ottelu. Ei tässä otteluohjelmassa ole mitään järkeä kun koko ajan pelataan ja vielä järjettömän tästä tekee se että pelataan kotona jokatoinen päivä.
 

kalma

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tuossa edellisessä viestissänihän kerroin neljän joukkueen tulostavoitteen pääsylipuista kaudella 2014-15. Tämä nyt on käsittääkseni se "laskelma", jota sä tarkoitat. Sitten on olemassa yleisötavoite per ottelu. Noiden lukujen perusteella mä laskin, että esim. TPS on budjetoinut (tehnyt "laskelmansa"?) sillä perusteella, että lipun keskihinta on 7,89EUR per katsoja. Käytännössähän tämä tarkoittaa sitä, että jokaista edullisinta myytyä lippua kohden (18,50EUR, sis. välityspalkkion 2,50EUR) TPS voi jakaa yhden lipun täysin ilmaiseksi. Yksi täyteen hintaan myyty pääsylippu tuottaa TPS:n kassaan 16EUR - mutta budjetoitu hinta tuolle onkin vain 7,89EUR.
Kuinka isot nuo Tepsin fanikatsomot ovat? Oliko tälle kaudelle samat kausikorttihinnat, kuin viimekaudelle, eli fanikortit 90e seisomaan ja 150e istumaan? Noistakin kun vielä napataan ALV pois (10%) niin peliä kohden kassaan tulee 2.7e seisomakausarista ja 4.5e fanista istumassa. Sitten vielä nuo lapsipaikat (lapsia ymmärtääkseni aika paljon peleissä) ja hieman alennetut opiskelijoiden ja työttömien liput sekä vielä yhteistyökumppaneiden liput, niin alkaa hahmottua, että miksi budjetoitu lipunhinta on niin alhainen, vaikka se halvin normaalihintainen olisikin 16e (ja siitäkin verot pois, ja sitten kilahtaa kassaan 14.4e).

Ässillä laskelmassasi oli vajaan kolmentoista euron budjetoitu lipun keskihinta, ja kun ne alvit pitää siihen lisätä, niin tulee n. 14.5e jossa on kyllä jonkunverran pelivaraa näiden kampanjoiden kanssa.

Lainasin aika lyhyen pätkän tekstistäsi, joten kaikki oma kirjoitteluni ei liity suoraan lainattuun.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Kuinka isot nuo Tepsin fanikatsomot ovat?
Katsomokapasiteetit:
B4-katsomo ja C1-lohko (seisomakannattajakatsomo): 300kpl kausikortteja
B3-katsomo (istumakannattajakatsomo): 205 penkkiä
F2-katsomo (opiskelijakausikorttikatsomo): 67 penkkiä

Hinnat kauden alussa:
Kannattajakatsomo - seisoma (B4 ja C1-lohko) 129 € (loppu)
Kannattajakatsomo - istuma (B3) 199 €
Opiskelijat (F2-katsomo) 129 € (loppu)

Paras arvioni on se, että B3-kannattajakatsomoon ollaan myyty 127 kausikorttia. Tämä on laskettu jo joskus syksyllä ottamalla esiin kauden 2014-15 viimeinen TPS:n kotipeli Lippupalvelun sivuilta ja laskemalla yksitellen, kuinka monta penkkiä on varattuna kyseiseen matsiin. Ainakin olettaisin, että vielä syyskuussa 2014 ei niin hirvittävän montaa irtolippua ole myyty kyseiseen yksittäiseen otteluun.

Seisomakannattajakatsomon kausikortit myytiin loppuun käsittääkseni jo hyvissä ajoin ennen kautta. Ostajissa olisi kuulemma ollut paljonkin nk. "siipiveikkoja", jotka ostivat kortin vain edullisen sisäänpääsyn vuoksi. Tietyissä matseissa tuossa katsomonlohkossahan ei ole kuin reilusti alle 100 henkeä. Saattaa myös olla, että kesällä noita myytiin jopa hintaan 119EUR. En ole aivan varma, oliko tuo hinta kausikortin uusijalle vai kaikille. Epäilen ensimmäistä vaihtoehtoa.

24.09.2014 - Lisää opiskelijakausikortteja myyntiin!

Kauden alussa TPS ilmoitti myyvänsä myös F3-katsomoon (67 penkkiä) opiskelijakausikortteja. Muistaakseni tämän jälkeen sinne oli varattuna jokaiseen matsiin vain tietyt viisi vierekkäistä penkkiä - joten oletettavasti opiskelijakausikorttien lisämenekki ei mitenkään hirvittävän suuri ollut enää kauden pyörähdettyä käyntiin. Tällä hetkellä kauden 2014-15 runkosarjan viimeiseen otteluun (12.03.2015) kyseiseen matsiin on varattuna 21 penkkiä. Oltaisiinko sinne sitten myyty 16 kappaletta jotain osakausikortteja opiskelijahintaan? Irtolippuja en usko vielä varatun ensimmäistäkään.
Oliko tälle kaudelle samat kausikorttihinnat, kuin viimekaudelle, eli fanikortit 90e seisomaan ja 150e istumaan?
07.10.2014 - Mr.Fox: kausikorttien hinnat 2014-15
28.11.2014 - Mr.Fox: kausikorttien hintakehitys 2001-2014

Tuon viimeisen linkin molemmin puolin on erilaista pohdintaa lipunhintojen kehityksestä TPS:n matseissa lähinnä euroaikana.
 
Viimeksi muokattu:

motamoro

Jäsen
Eli Liigassa ei ole kiinnostavia pelaajia, eikä rehellisesti sanottuna niin kiinnostavia joukkueitakaan. Jos nyt vertaa vaikka Jokereihin, jotka vetivät keskiarvolla aina eniten porukkaa vieraspeleihin (koska kaikki halusivat Jokerit voittaa), niin nyt tilalla on Sport. Kaikki kunnia Vaasaan, mutta ei nyt välttämättä kiinnosta samalla tasolla kuin pääkaupunkiseudun jengit.
.

Tuo nyt on ihan valetta. Sport on kerännyt eniten katsojia vierasotteluissa tällä kaudella (4811) ja HIFK toiseksi eniten (4611). Vähiten on SaiPa (3902). Uutuuden viehätystä tai ei, niin ei voida väittää etteikö Sport kiinnostaisi.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tuo nyt on ihan valetta. Sport on kerännyt eniten katsojia vierasotteluissa tällä kaudella (4811) ja HIFK toiseksi eniten (4611). Vähiten on SaiPa (3902). Uutuuden viehätystä tai ei, niin ei voida väittää etteikö Sport kiinnostaisi.
Täytyy muistaa kuitenkin se tosiasia että IFK:lla on suurin katsojakeskiarvo, eivätkä he voi pelata vierasmatsia itseään vastaan kun taas kaikki muut jengit vierailevat IFK:n kotihallissa. Toisaalta taas Sportilla on liigan toiseksi pienin yleisökeskiarvo eivätkä hekään pelaa itseään vastaan vierasmatseja mutta muut jengit käyvät näyttäytymässä Vaasan vähälukuiselle yleisölle ja laskevat omaa vieraskeskiarvoaan sitä kautta.

En yritä kumota sitä tosiasiaa etteikö Sport kiinnostaisi mutta tuollaiset asiat kyllä vaikuttavat hieman tilastoihin.
 

motamoro

Jäsen
Täytyy muistaa kuitenkin se tosiasia että IFK:lla on suurin katsojakeskiarvo, eivätkä he voi pelata vierasmatsia itseään vastaan kun taas kaikki muut jengit vierailevat IFK:n kotihallissa. Toisaalta taas Sportilla on liigan toiseksi pienin yleisökeskiarvo eivätkä hekään pelaa itseään vastaan vierasmatseja mutta muut jengit käyvät näyttäytymässä Vaasan vähälukuiselle yleisölle ja laskevat omaa vieraskeskiarvoaan sitä kautta.

En yritä kumota sitä tosiasiaa etteikö Sport kiinnostaisi mutta tuollaiset asiat kyllä vaikuttavat hieman tilastoihin.

Ymmärrän tietysti tämän, mutta Sportin vieraskeskiarvo on suurempi kuin 8 joukkueen kotikeskiarvot (jos Sportin oma jätetään pois laskuista). Voidaan vetää johtopäätös, että Sport on siis kerännyt yli normaaleiden keskiarvojen verran katsojia näiden joukkueiden kotipeleihin.

Ps. Sportin kotiyleisökeskiarvo on 4. viimeinen. Toisaalta koko Bottom5 on lähes samoissa luvuissa, mutta kuitenkin.
 

OlviTenu

Jäsen
Suosikkijoukkue
AVS
Tuo nyt on ihan valetta. Sport on kerännyt eniten katsojia vierasotteluissa tällä kaudella (4811) ja HIFK toiseksi eniten (4611). Vähiten on SaiPa (3902). Uutuuden viehätystä tai ei, niin ei voida väittää etteikö Sport kiinnostaisi.
Mielenkiintoinen tilasto kyllä. Se sitten, että mistä tuo kertoo, on toinen juttu. Liigan yleisökeskiarvot ovat tippuneet todella rajusti, mutta Liigan sivuilta on turha noita tilastoja edes katsoa. Jokerit sen mukaan kerännyt KESKIARVOLLA yli 9000 ihmistä per ottelu katsojia, uskoisin tuon olevan pelkkä kotipelien keskiarvo. Mutta joka tapauksessa, yleisömäärien lasku yleisellä tasolla johtuu osittain tuosta Jokereiden vaihtumisesta Sportiin. Onhan se nyt ihan selvä juttu että kun tuollainen katsojamäärä vaihtuu Sportin latoon, se vaikuttaa isosti.

Se, että miksi yleisömäärät ovat laskeneet muuallakin, on kiinnostava juttu. En nyt erittele sitä että mikä joukkue sitä jengiä vetää paikalle eniten, mutta kuten sanottu: kiinnostavuus puuttuu. Hyvä että kaivoit tuon tilaston esiin, mutta ongelma silti pysyy. Liiga ei vaan kiinnosta, ei ole kiinnostavia jengejä eikä varsinkaan kiinnostavia pelaajia.

Tai tämä nyt minun näkemykseni, mutta jostainhan tuo yleisökato kielii.

"En usko että KHL kiinnostaa täällä ketään." -Antti Törmänen
 
Suosikkijoukkue
Tampereen TAPPARA
Se, että miksi yleisömäärät ovat laskeneet muuallakin, on kiinnostava juttu. En nyt erittele sitä että mikä joukkue sitä jengiä vetää paikalle eniten, mutta kuten sanottu: kiinnostavuus puuttuu. Hyvä että kaivoit tuon tilaston esiin, mutta ongelma silti pysyy. Liiga ei vaan kiinnosta, ei ole kiinnostavia jengejä eikä varsinkaan kiinnostavia pelaajia.

Ei kannata ehkä noin synkäksi heittäytyä. Liiga-kiekko kiinnostaa kuitenkin edellen karvan alle 5000:nen keskiarvolla Jokereista huolimatta, se on paljon väkeä se suomalaisessa urheilutapahtumassa viikoittain. Isommassa kuvassa kun katselee taakse päin yleisömääriä, niin mitään dramaattista ei ole käynyt. Vähän niin kuin ilmaston muutoksesta pauhaaminen...mahtuu normivaihteluun, kun tarkastelee tarpeeksi pitkällä janalla.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Ei kannata ehkä noin synkäksi heittäytyä. Liiga-kiekko kiinnostaa kuitenkin edellen karvan alle 5000:nen keskiarvolla Jokereista huolimatta, se on paljon väkeä se suomalaisessa urheilutapahtumassa viikoittain. Isommassa kuvassa kun katselee taakse päin yleisömääriä, niin mitään dramaattista ei ole käynyt. Vähän niin kuin ilmaston muutoksesta pauhaaminen...mahtuu normivaihteluun, kun tarkastelee tarpeeksi pitkällä janalla.

Niin siis todellisuudessa keskiarvo tullee runkosarjan päättyessä olemaan noin 4300. Tuo on ylivoimaisesti surkein yleisökeskiarvo tämän vuosituhannen aikana ja edellisen kerran ollaan oltu alle 4500 varmaan joskus 1990-luvun alkupuolella.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Niin siis todellisuudessa keskiarvo tullee runkosarjan päättyessä olemaan noin 4300. Tuo on ylivoimaisesti surkein yleisökeskiarvo tämän vuosituhannen aikana ja edellisen kerran ollaan oltu alle 4500 varmaan joskus 1990-luvun alkupuolella.
Yhä tuo keskiarvo ei kerro mitään kun sitä laskee jo 400-500 katsojaa pelkästään Jokereiden poistuminen, se taas ei kerro liigan suosiosta yhtään mitään, muualla ei vaan ole yhtä isoja halleja.
Se "oikea" pudotus on enemmänkin luokkaa 200-300 katsojaa ja siihen nyt löytyy useampia syitä niin nykyisestä taloustilanteesta, kaiken kattavaan televisiointiin asti.
 
Suosikkijoukkue
Vaasan ylpeydet, punavalkoiset & Voittamaton Vaasa
Turku, 5773 katsojaa ja jaossa 3000 ilmaislippua ja tais olla jotain muutakin ale-pakettia tyrkyllä(?). Ei tainnut edes ilmaiseksi kelvata Palloseuran ottelu, tai sitten maksavia kokonaiset 2773 ja näistäkin varmaan yli puolet kausikorttilaisia. Hyvin vaan menee.
 

Wildcard

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit
Pääkaupunkiseudun derby 4017 katsojaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös