Yhdysvaltojen tulevaisuus – jatkuuko kahtiajako?

  • 170 238
  • 1 043

H.Incandenza

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, SiiPe, Chelsea FC
Eihän tätä ole vaikea tunnustaa. Ja onhan Neuvostoliiton aika muutenkin ainoa ajanjakso Venäjällä, kun siellä on oikeasti kehitetty jotain omaa eikä vaan kopioitu keskieuroopan korkeakulttuuria.

Jos tarkoitat tässä kommunismia niin eikö se ollut juuri kopioitu keskieuroopasta. Eikö Marx ollut sakemanni? Engels taisi olla britti? Muistankohan oikein.

Jos tarkoitat taidesuuntaa nimeltä sosialistinen realismi ja sen jylhiä tuotoksia niin saatat ollakin oikeassa.
 

Cube

Jäsen
Äläs nyt, lasketaan... Twain, Hemingway, Steinbeck, Faulkner... oliko muita? Vonnegut ja William S. Burroughs. Siinäpä ne.
Heti alkuun totean, etten ole mikään kirjallisuusintoilija, enkä tiedä siitä välttämättä kovin paljoa suhteessa moniin muihin. Vielä vähemmän tiedän venäläisestä kirjallisuudesta, joten vaikea hahmottaa tarkkaan mihin tässä "verrataan". Kuitenkin aika suppea määrittelet mielestäni nyt merkittävän kirjailijan.

T.S. Eliot, Ezra Pound ym. jo mainittiinkin, mutta joitain lisää nyt vielä. Kaikki eivät mitään aivan huippuja toki ole, mutta merkittäviä mielestäni silti:

Edgar Allan Poe
Walt Whitman
Robert Frost
Emily Dickinson
Herman Melville
Henry James
J.D. Salinger
F. Scott Fitzgerald
Nathaniel West
Nathaniel Hawthorne
Henry Miller
Allen Ginsberg
Toni Morrison
Zora Neale Hurston
Langston Hughes
Maya Angelou
Nella Larsen
Ken Kesey
Raymond Carver

On tuossa nyt jotain kuitenkin.
 

Tiityy

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Habs, D Team + Maajoukkue
Ei vieläkään avaudu tämä rönsyily, mutta olkoon, ei ole minun asiani.

Jos tämä nyt tähän vääntöön menee, niin tutustukaapa tavaramääriin joita USA/Liittoutuneet Murmanskin kautta Neuvostoliittoon raahasivat. Sekä valmista kalustoa että ennenkaikkea koneita. Netistä en nyt niitä tarkkoja määriä löytänyt, mutta varmaan joku ainakin laivamääriä voisi hakea. En hirvittävästi ole kiitollisia puheenvuoroja tästä avusta nähnyt. Tyypillistä Venäläistä "kiitosta" kyllä, eli rehellisyys ja luottamus = tyhmyys. Taisi mennä jotenkin niin, että kapitalisti halusi kuristaa molemmat maat, joten avusti NLää, jotta Saksa ei voittaisi liian helpolla, eikä tarpeeksi NLää, jotta työläisten veri vuotaisi kuiviin :).

Siksiköhän USA avusti Englantiakin? Puhumattakaan Tyynenmeren samaan aikaan käynnissä olleesta sodasta, mailmansota kun oli. Tämän jälkeenhän NL Euroopan sodan päätyttyä sankarillisesti vuorostaan auttoi USAa Japania vastaan...

En jaksa Dostojevskista innostua, ihan ok, mutta todella kaukana edes mielenkiintoisesta kirjailijasta. Mailmasta löytyy muitakin viisaita kirjailijoita, joiden kirjoitustyyli on paljon mielenkiintoisempi.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Kyllä NL:n aikanakin on kírjoja kirjoitettu, elokuvia tehty ja maalauksia maalailtu. Oma asiansa tietysti, että miten vapaita ovat olleet aiheet ja ylipäätään sisältö. Ei se silti välttämättä niiden taiteellista arvoa vähennä, koska ne edustavat omaa aikakauttaan, tiettyä vallalla olevaa tilannetta. Samoin voisi ajatella, että joku Rooman valtakunnan aikainen seinämaalaustaide tai veistokset on silkkaa taantumaa, koska Rooma oli hirmuvalta, tapatutti valtavasti ihmisiä ja sen johdossa oli tyranneja. Näin ei silti ole, eikä kukaan varmaan niin ajattele? En siis näe NL:aa mitenkään poikkeuksena asiaan, ongelma on vaan siinä, että se on muistoissa vielä liian lähellä.

Itse asiassa kaikki taide edustaa omaa aikakauttaan ja jotain vallalla ollutta tilannetta. Antiikin taide ensisijaisesti ei ollut poliittista vaan kuvasi kulttuurin tiettyjä esteettisiä ihanteita, jotka ovat saaneet suurta vastakaikua myös jälkipolvissakin. Rooman valtakunta ei ollut mikään totalitäärinen diktatuuri, jossa kaikki ilmaisu olisi ollut valtiovallan rautaisessa kontrollissa. Natsitaide ja sosialistinen realismi (jotka suuresti muuten muistuttavat toisiaan - jostain syystä vain toiseen suhtaudutaan nostalgisella huumorilla) ovat kömpelöä vallanpitäjien pelossa ja heitä liehitellen tehtyä propagandaa. En tietenkään tuomitse taideteosta sen poliittisen suuntauksen mukaan vaan esteettisin perustein. Akhmatova ja Bulgakov esimerkiksi edustivat lähinnä vastarintaa stalinismia kohtaan - he tekivät itsenäistä, vapaata taidetta ja maksoivat siitä kovan hinnan. Ilmeisesti parempaa taidetta syntyy silloin, kun sitä ei tehdä valtakoneiston sanelemin ehdoin.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Jos tämä nyt tähän vääntöön menee, niin tutustukaapa tavaramääriin joita USA/Liittoutuneet Murmanskin kautta Neuvostoliittoon raahasivat. Sekä valmista kalustoa että ennenkaikkea koneita. Netistä en nyt niitä tarkkoja määriä löytänyt, mutta varmaan joku ainakin laivamääriä voisi hakea.

Tuskin kukaan on kieltämässä sitä etteikö Yhdysvalloista viety huomattavia määriä tavaroita Neuvostoliittoon WW II:n aikana, jos joku kieltää tämän niin mars mars kirjastoon etsimään tietoa (jos ei sitä netistä löydy).

Materiaali piti sisällään metalleja (suuria määriä alumiinia jota Neuvostoliitto tarvitsi etenkin sodan alkupuoliskolla jolloin oma alumiinintuotanto oli olematonta). Ratakiskoja, koneita (ongelmia tosin aiheutti osaltaan ilmasto, kaikki koneet eivät kestäneet Neuvostoliiton ilmastoa). Lentokoneita (tuhansittain kaikkiaan), noin 300 000 kuorma- ja maastoautoa, merkittävä osa kalustosta jolla Puna-armeija mobilisoitiin sodan kuluessa. Lisäksi tuotiin elintarvikkeita tms.

Paljon tuotiin myös kalustoa mikä ei kestänyt laisinkaan Neuvostoliiton ilmastoa tai olosuhteita, kuten panssarivaunuja - tuhansittain hyytyi talveen, ei kestänyt pölyäviä olosuhteita kesällä. Jo yllä mainitsemiani koneita, eivät kestäneet olosuhteita - raaka ilmasto. Monasti kun koneita käytettiin huonosti lämmitetyissä tiloissa, jolloin modernit länsikoneet pettivät tai jäätyivät tai kesällä muutoin hyytyivät - alkeellisempi ja "kolhompi" koneisto kesti tätä paremmin. Lentokoneita etc.

Kokonaisuudessaan Neuvostoliitto jäi kuitenkin plussan puolelle, tämä päti etenkin sodan alkuvaiheisiin jolloin maan oma sotatarviketuotanto ei toiminut kunnolla. Maailmansodan viimeisen vuoden korkeintaan puolentoista kuluessa merkitys oli jo vähäisempi sotatarvituotannon päästessä kunnolla jaloilleen ja paineen kotirintamalla vähentyneen. Ilman tätä apua on vaikea kuvitella mitä sodassa olisi loppujen lopuksi käynyt - kenties samoihin virheisiin sortunut Hitler olisi hävinnyt sodan idässä kaikesta huolimatta, se olisi vain vienyt vuoden puolitoista kauemmin.

vlad.
 

muaddib

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mimosanherkät Itkupillit ja Setämiehet
Että te jaksatte siitä Venäjästä jauhaa... en taida viitsiä kolmatta kertaa sanoa samaa asiaa.

Tietääkseni tasavaltaista demokratiaa, tosin hieman kehittymättömämpää, kokeiltiin Välimeren pohjoisrannikolla parisen tuhatta vuotta ennen Yhdysvaltain perustamista. Mutta okei, USA keksi sen.

Kuten arvelinkin, homma menee hilseesi yli melko raskaasti. Eipä juuri yllättänyt.

muaddib
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Kuten arvelinkin, homma menee hilseesi yli melko raskaasti. Eipä juuri yllättänyt.

muaddib
Sovitaan sitten niin, ihan sama.

Paitsi että ilmeisesti kuvittelit minun luulevan sinun luulevan, että USA kehitteli demokratiaihanteensa ihan tyhjästä. En suinkaan pidä sinua niin kapeakatseisena. Ja tämä oli kehu.
 

Ana

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Enpä kyllä aivan täysin yhdysvaltojen tuhoon usko. Tuo vaatisi, kuten joku taisi jo aiemmin sanoa pitkän tapahtumien sarjan. Se vähä tieto mitä minulla on tällä hetkellä yhdysvaltojen nykytilanteesta on se, että on siellä asiat vielä suht hyvin, vaikka pieni talouskatastrofin pelko elääkin. Tällä tavoin on jotenkin vaikea uskoa Yhdysvaltojen tuhoa näin lyhyen ajan sisään. Olen itse tosin täysin varma, että jossain vaiheessa se tulee tuhoutumaan jos tällainen laskusuhdanne jatkuu, mutta niin tulee myös tuhoutumaan Euroopan Unioni. Sekään ei tosin hetkessä tapahdu, mutta sen perusteella mitä olen kuullut, EU:ssa ei oikein koskaan päästä yhteisymmärrykseen asioiden kuluista. Siksi voisinkin sanoa vähäisen tietotasoni perusteella, että EU hajoaa ennemmin kuin Yhdysvallat. Toimittajat saavat nyt tämän viestin jälkeen tulla kyselemään minulta tietojeni lähteitä. Sanotaan vielä että EU tuhoutuu vuonna 2020. Itse olen tuolloin 30 vuotias, ja saa nähdä miten vaikuttaa tulevan muusikon elämään :)

Pitää myös tuoda esiin oma näkemys tästä USA vs Venäjä keskustelusta, että molemmat maat (suurvaltoja kuin ovat) ovat tehneet lähes yhtä paljon pahaa. Venäläisiä on kuitenkin paljon helpompi kritisoida esim. stalinin aikojen tapahtumien vuoksi, tai vaikka esimerkiksi siksi, että he yrittivät viedä suomelta itsenäisyyden. Itse henkilökohtaisesti en ymmärrä venäläismielisiä ihmisiä, kun miettii vaikka nykytilannetta venäjällä. Maan talous on laskusuunnassa siinä missä muuallakin maailmassa ja venäläinen lehdistö ei paljasta sitä kansalaisilleen, jonka myötä harvat venäläiset tietävät talouskriisin olemassaolosta. Tosin tähän on saattanut tulla muutos jo, sillä tuo uutinen perustuu puolentoista kuukauden takaiseen kuulemiseeni :)

Edit. Kirjoitusvirheitä
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Akhmatova ja Bulgakov esimerkiksi edustivat lähinnä vastarintaa stalinismia kohtaan - he tekivät itsenäistä, vapaata taidetta ja maksoivat siitä kovan hinnan. Ilmeisesti parempaa taidetta syntyy silloin, kun sitä ei tehdä valtakoneiston sanelemin ehdoin.
En oikeastaan sitä meinannutkaan, että kommunismi Neuvostoliiton tapauksessa olisi jotenkin edesauttanut kulttuuria tai kehittänyt sitä positiivisesti. Se kuitenkin vaikutti sen aikaiseen tekemiseen ja ilmaisuun, sekä hyvässä, että pahassa. Ilmapiirinä kuitenkin vaikuttimena voimakas, dokumentoi sitä aikaa omalla tavallaan kaikki mitä sen alaisuudessa on syntynyt. Oli se puolesta tai vastaan.

Sitä voidaan tietysti aina arvailla, että miten paljon rikkaampaakin venäläinen kirjallisuus, taide jne. olisi voinut olla ilman Neuvostoliittoa, mutta se menee todellakin ihan spekuloinnin piikkiin. Ehkä siellä olisi ollut toisenlaista hirmuhallintoa, ei ne tsaaritkaan mitään pyhäkoulun poikia olleet. Historia menee miten menee, silti kaikenlaisissa kulttuureissa ja tilanteissa syntyy voimakasta ilmaisua, jos ei näkyvissä, niin pinnan alla. Toisinaanhan myös ylistys on verhottua ivaa.

No, ehkä se riittää tästä aiheesta. En edes usko, että olemme asiasta niin erimieltäkään, kunhan sanoin mitä vielä on sanottavaa.
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
...

On kuitenkin varmasti niin, että suomalaisia monella mittarilla älykkäämpinä venäläisetkin jossakin vaiheessa lopettavat juuriensa etsimisen vaikkapa Dostojevskin tai ortodoksikirkon sylistä, ja tarttuvat asioihin sellaisina kuin ne ovat, eikä varmasti ole mitään syytä epäillä sitä, etteikö nykyinenkin kokeilu tässä mielessä jäisi historiaan, sillä uusi venäläissukupolvi ääri-ilmiöistä huolimatta on aiempaa kykeneväisempi muuhunkin kuin introspektioon tai näennäismoralistiseen hapatukseen.

En voi olla tarttumatta tällaiseen disinformaatioon, niin kaukana kuin se onkin varsinaisen aiheen ytimestä - mutta kun tämä keskustelu on muutenkin jo eskaloitunut muinaisen "rautaesiripun vetelyksi".

Niin - ensinnäkin väitteet eri kansakuntien älykkyyseroista ja niiden mittareista voidaan kyllä suosiolla unohtaa - ei sellaisia yksinkertaisesti ole olemassa. Filosofisestihan vastasyntynyt ihmislapsi - tai vaikkapa eläinlapsi - on kuin tyhjä taulu, johon lapsuuden kokemukset ja koulutus piirtävät oman jäljittelemättömän polkunsa.
Kuinkahan arvon Viljuri määrittelisi esim. pygmien vuosituhantisen perimätiedon arvon älykkyytenä, jolla nuo ihmiset ovat selviytyneet käytännöllisesti katsoen tappavissa oloissa tuhansia vuosia - mutta viedäänpä tuo poloinen pygmi vaikka Moskovan kaduille eikä hän enää selviydykkään edes viikkoa ilman ulkopuolista apua - ja päinvastoin.

Toiseksi, tuntien henkilökohtaisesti noita mainitsemiasi venäläisiä, voinen monien vodkanhuuruisten keskustelujen perusteella todeta, etteivät venäläiset ole koskaan juuriaan hukanneet - ei, vaikka 75 terrorin vuotta heitä niistä yritettiinkin vierottaa. Enkä juuri tunne toista kansaa kuin venäläiset, jotka osaavat ja ovat aina osanneet ottaa asiat sellaisina kuin ne ovat - suorastaan apaattisen fatalistisesti menettämättä silti huumoriaan.

Mitä taas tulee näiennäismoraaliin ja itsehavainnointiin, nämä eivät ole mitenkään toisiinsa liittyviä ilmiöitä nyky-Venäjällä ja itseasiassa tuo neuvostoaikojen luoma näennäismoraalin hapatus alkaa pikkuhiljaa väistyä perivenäläisen arrogantin yksilöllisyyden tieltä.
Toveri Putin ei oikein tainnut ensin ymmärtää, mitä hän sai aikaan ja sitten tulikin kiire saada jarruja päälle :-)))

Väitänkin lopuksi, ettei Venäjä maana ja kansakuntana ole sen pidempiaikaisempi kuin USA:kaan - molemmat yhtä keinotekoisia kyhäelmiä.
 
Viimeksi muokattu:

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Olenko ymmärtänyt väärin vaan eikös esim. kalifornialaiset ole puhuneet itsenäisyyteen palaamisesta jo 80-luvulta lähtien? Vai onko kyse ollut vaan spekuloinnista, mitä jos Kalifornia itsenäistyisi? Jos Kalifornia nyt joka tapauksessa laman aikana lähtisi liittovaltiosta niin olisiko muilla osalvaltioilla halukkuutta itsenäistymiseen?

Kai menisi samaan sarjaan kuin Québecin ja Skotlanninkin itsenäisyyspuheet?
Paljon puheita, mutta todellista laajaa kansan tahtoa tai tekoja on vähän vähemmän.
Eikös nykyäänkin osavaltioilla ole aika paljon mahdollisuuksia päättää omista asioistaan? Paljonko mahtaa olla liittovaltion budjetti verrattuna osavaltioiden yhteenlaskettuun budjettiin?
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Toki voidaan ajatella ettei Neuvostoliiton kaltaisessa järjestelmässä tuotettu laisinkaan sivistystä, tai jos tuotettiin niin se oli sitten luokkaa sosialismi-realismia tms. kommunismia/sosialismia ihannoivaa taidetta, arkkitehtuuria etc. Mutta jos katsontakanta on näin kapea niin tuolloin suljetaan kyllä silmät siltä todellisuudelta mikä piilottui tämä valtakunnan julmien rakenteiden taaksen näkymättömiin ja monasti jopa valtiokoneiston tavoittamattomiin, eli kuten viittasit arvellen, joukossaan oli korkeakulttuurin osaamista - johon kannattaa tutustua jos kulttuuri kiinnostaa. Tuolloin voidaan sanoa, että vähintäänkin kulttuuria maassa tuotettiin ja runsain mitoin. Sivistystä/kulttuuria se oli mutta ei kuitenkaan valtion virallistamaa vaan ennemminkin sen kieltämää sivistystä ja edistystä, mutta vapaassa maassa ja vapaassa ympäristössä tuotettuna kyse olisi ollut todellisesta korkeakulttuurista ja sivistyksen ulottamisesta vähintäänkin lähiympäristöön jollei globaalisti. Ikävä kyllä valtion johto oli mitä oli ja tuhosi näin monen taiteilijan ja kirjailijan mahdollisuuden päästä kukoistukseensa.

vlad.

...

Sanoisin, että ei Venäjälläkään kaikkea kopioitu keskieurooppalaisesta korkeakulttuurista. Minä näkisin, että kirjallisuuden saralla esim. Dostojevski aloitti jotain sellaista johon ei välttämättä sitä ennen juurikaan oltu puututtu. Hän ulotti teoksensa monasti sellaiselle psykologiselle tasolle johon kirjallisuudessa ei sitä ennen oltu puututtu, esim. Kirjoituksia kellarista.

vlad.

Olen kanssasi harvinaisen samaa mieltä.
Minun siunaukseni tässä asiassa on ollut tutustua tavallisiin venäläisiin ihmisiin eikä minun enää tarvitse tarkastella asioita itäänpäin "tasajyvän" läpi vaan hyvät ja huonot asiat voi nähdä erillisinä tuomitsematta niistä koko kansakuntaa - tai heittäytymättä kritiikittömästi rähmälleen kaiken hyväksyen, kuten 60-70-luvun suomalainen älymystö teki.
Vielä kun tuota siunausta riittäisi tuonne USA:n suuntaankin - edes joskus...
 

muaddib

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mimosanherkät Itkupillit ja Setämiehet
No ehkä Van Damme -fanikerhon kokouksissa saakin.

On kieltämättä huumoria lukea kun joku itseään suurenakin yhteiskuntatieteilijänä pitävä google-älykkö alkaa kuittailemaan muille "sivistyksen" puutteestä kun on itse aukottomasti osoittanut oman "tietämyksensä" tason lähinnä teini-ikäiselle sopivalla "Usa Sux" -kommentoinnilla, kierrellen ja kaarrellen kuten kuvaan sopii. Tämä Van Damme -kerho -kommentti kuuluu ilmeisesti tähän samaan kädet korviin ja lalalalalalaaa-en-kuule -osastoon, johon siirrytään yleensä siinä vaiheessa kun kaikki eväät on syöty ja lisää ei ole tarjolla.

muaddib
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Kun ei ole mitään sanottavaa varsinaiseen aiheeseen liittyen, niin täällä aletaan omien mieltymysten ja näkemysten perusteella väitellä jenkkien ja venäläisten sivistyksen tasosta.

Tämän ketjun pari viimeistä sivua kävisi hyväksi esimerkiksi tuonne erääseen vapaan toiseen ketjuun. Tämä kertoo omaa kieltään siitä, että jonkinlainen suurempi yhteenotto täytyy olla tulossa, ihan maailmanlaajuisesti =)
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
On kieltämättä huumoria lukea kun joku itseään suurenakin yhteiskuntatieteilijänä pitävä google-älykkö alkaa kuittailemaan muille "sivistyksen" puutteestä kun on itse aukottomasti osoittanut oman "tietämyksensä" tason lähinnä teini-ikäiselle sopivalla "Usa Sux" -kommentoinnilla, kierrellen ja kaarrellen kuten kuvaan sopii. Tämä Van Damme -kerho -kommentti kuuluu ilmeisesti tähän samaan kädet korviin ja lalalalalalaaa-en-kuule -osastoon, johon siirrytään yleensä siinä vaiheessa kun kaikki eväät on syöty ja lisää ei ole tarjolla.

muaddib
Taidat ottaa nyt asiat vähän liian vakavasti. Eikös tuokin ole aika teini-ikäistä... "Minun isi on vahvempi kuin sinun..." "Minä tiedän enemmän historiasta ja yhteiskunnasta..." OK, sovitaan että tiedät, niin tulee parempi mieli ja itsetunto nousee.

Jos et jo ole, niin suosittelen politiikkaan ryhtymistä. Noin erinomaista kykyä huomioida tekstistä vain se, mikä tukee omia ennakkoasenteita - ja vääristellä siitäkin puolet - ei saisi antaa valua hukkaan.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tämän ketjun pari viimeistä sivua kävisi hyväksi esimerkiksi tuonne erääseen vapaan toiseen ketjuun. Tämä kertoo omaa kieltään siitä, että jonkinlainen suurempi yhteenotto täytyy olla tulossa, ihan maailmanlaajuisesti =)
Arvaan että kyse on tästä ketjusta, jossa ennustit että: "Myönnän että en katsonut. Mutta olen nähnyt muita tube-videoita aiheesta jo ihan riittämiin. Mun pointti oli se, ettei tarvitse olla edes konspirationisti, pitääkseen NAFTAn muuttumista Pohjois-Amerikan Unioniksi jopa todennäköisenä, minkä lisäarvo on luonnollisesti myös yhteisvaluutan syntyminen. Onko se sitten Amero tai jokin muu, on sivuseikka.

Dollarin kohtalon kannalta loppuvuosi ja vuoden 2009 ensimmäinen neljännes on kriittisin vaihe. Seurataan mitä tuleman pitää."
http://keskustelu.jatkoaika.com/showthread.php?p=2463643&highlight=2009#post2463643

Toinen vaihtoehto on tietenkin tämä toinen, jos mahdollista niin edellistäkin hauskempi ketju:
http://keskustelu.jatkoaika.com/showthread.php?t=41902&p=2417712
 

Txjokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Men in Blue ja muut oikeudenjakajat
Mitenkäs muuten Yhdysvaltain perustuslaki suhtautuisi siihen, jos joku osavaltio haluaisi erota Unionista? Onko se edes teoriassakaan mahdollista? Sisällissodan aikaanhan Lincoln ei käsittääkseni virallisesti kieltänyt Etelää itsenäistymästä, vaan aikoi ainoastaan puolustaa liittovaltion omaisuutta Etelän alueella.

Ainakin mun Teksasissa asuessani annettiin ymmärtää, että Teksasille on jätetty liittosopimukseen pykälä, joka antaa heille erivapauden irrota liittovaltiosta niin halutessaan. Tähän en vielä ole löytänyt virallista vahvistusta.

Samalla Teksasin lippu julistettiin samanarvoiseksi tähtilipun kanssa, en noita koskaan samassa salossa nähnyt, vaan aina rinnakkain, yhtä korkealla.
 

Viljuri

Jäsen
En voi olla tarttumatta tällaiseen disinformaatioon, niin kaukana kuin se onkin varsinaisen aiheen ytimestä - mutta kun tämä keskustelu on muutenkin jo eskaloitunut muinaisen "rautaesiripun vetelyksi".

Niin - ensinnäkin väitteet eri kansakuntien älykkyyseroista ja niiden mittareista voidaan kyllä suosiolla unohtaa - ei sellaisia yksinkertaisesti ole olemassa. Filosofisestihan vastasyntynyt ihmislapsi - tai vaikkapa eläinlapsi - on kuin tyhjä taulu, johon lapsuuden kokemukset ja koulutus piirtävät oman jäljittelemättömän polkunsa.
Kuinkahan arvon Viljuri määrittelisi esim. pygmien vuosituhantisen perimätiedon arvon älykkyytenä, jolla nuo ihmiset ovat selviytyneet käytännöllisesti katsoen tappavissa oloissa tuhansia vuosia - mutta viedäänpä tuo poloinen pygmi vaikka Moskovan kaduille eikä hän enää selviydykkään edes viikkoa ilman ulkopuolista apua - ja päinvastoin.

Toiseksi, tuntien henkilökohtaisesti noita mainitsemiasi venäläisiä, voinen monien vodkanhuuruisten keskustelujen perusteella todeta, etteivät venäläiset ole koskaan juuriaan hukanneet - ei, vaikka 75 terrorin vuotta heitä niistä yritettiinkin vierottaa. Enkä juuri tunne toista kansaa kuin venäläiset, jotka osaavat ja ovat aina osanneet ottaa asiat sellaisina kuin ne ovat - suorastaan apaattisen fatalistisesti menettämättä silti huumoriaan.

Mitä taas tulee näiennäismoraaliin ja itsehavainnointiin, nämä eivät ole mitenkään toisiinsa liittyviä ilmiöitä nyky-Venäjällä ja itseasiassa tuo neuvostoaikojen luoma näennäismoraalin hapatus alkaa pikkuhiljaa väistyä perivenäläisen arrogantin yksilöllisyyden tieltä.
Toveri Putin ei oikein tainnut ensin ymmärtää, mitä hän sai aikaan ja sitten tulikin kiire saada jarruja päälle :-)))

Väitänkin lopuksi, ettei Venäjä maana ja kansakuntana ole sen pidempiaikaisempi kuin USA:kaan - molemmat yhtä keinotekoisia kyhäelmiä.

Ei kuullosta hyvältä nuo vodkanhuuruiset keskustelut ja veroeurot(?), mutta näitä kannattaisi yrittää lukea suhteellisen selvinpäin ja ainakin jonkinasteisella yrityksellä.

Ensinnäkin käsityksesi tabula rasasta on ilmeisesti 1700-luvulta, sinun täytynee hieman sivistää itseäsi ainakin neurobiologiaa, sosiaalibiologiaa (ilman natsikytköksiä) ja genetiikkaa koskien. Filosofia ei paljoa auta, jos se pannaan luonnontieteitä vastaan, mutta eivät filosofit sinällään ole menettäneet tehtäväänsä, vaan pääasiassa keskittyvät hedelmällisempiin moraalifilosofisiin kysymyksiin. Pointtini oli sitä paitsi kehua venäläisiä, koulujärjestelmähän on siellä varsin tasokas ja ulottuva suhteessa maan muuhun tilaan, mikä ei voi loputtomasti olla näkymättä myös maan muissa puolissa kuin korkeakulttuurissa ja tieteenharjoittamisessa.

Pointtisi Venäjän iästä on myös ilmeisen outo, sillä kyllä Venäjä nyt huomattavasti vanhempi kansankunta on kuin esimerkiksi Yhdysvallat, vieläpä tavalla, että tänäkin päivänä maan pitkään historiaan mongolimiehityksineen ja itsevaltaisine tsaareineen vedotaan tämän tästä ainakin retoriikassa, kun maan muille vieraimpia piirteitä pyritään selittämään ja aukaisemaan, maassahan ei olla nähty myöskään esimerkiksi reformaatiota, renesanssia, liberaalidemokratiaa tai pidemmälle vietyä oikeusvarmuutta luovaa oikeusjärjestelmää yms. vastaavaa dekadenttia hapatusta, joita siis älyllisenä lipunkantaja Dostojevski kaikesta sydämmestään vastusti edellisen siirtymäkauden kynnyksellä, 1800-luvulla, monen muun sillloisen ja nykyisen maanmiehensä tapaan.

Olisi varmasti parempi venäläisille itselleen, mikäli pohtisivat menneitään nykyistä vähemmän, ja tarttuisivat asioihin pragmaattisesti "sellaisina kuin ne ovat", isovenäläisyyden, melankolian, yksilötasolla tapahtuvan epäautenttisen amerikkalaisten arvojen matkimisen, historismin ja muiden vastaavien "koukuttavien" fasadien sijasta.

Sortui KGB/FSB-narratiivissa Yhdysvallat vaikka miten monta kertaa, ja luotiimpa valtiollisia ja sosiaalisia myyttejä vaikkapa x kappaletta lisää, niin se ei tee Venäjää yhtään sen houkuttelevammaksi asuinpaikaksi muille kuin syntymäosaansa siunaaville. Maan ongelmat ovat niin moninaiset toimimattomasta kansalaisyhteiskunnasta ja tosiaan mainitsemastasi puuttuvasta yhteisöllisyydestä alkaen, että aika paljon siellä saataisiin aikaan, jos ja kun hylätään myytinrakentelu ja tartutaan ongelmalähtöisesti toimeen.

Itse näen "virallisen" optimisesti, että vaikka Putinin ikäluokka vihaakin kaikesta sydämmestään länttä näennäisesti, ja ensijaisesti omaa kaikenpuolista sisäistä heikkouttaan, niin nuorin polvi venäläisiä, 1990-luvun alun jälkeen koulutiensä aloittaneet, tuovat maata lähemmäksi länsimaisia arvoja ennen pitkää, Putin-nuorien kaltaisista ohjatun demokratian ilmiöistä huolimatta ja riippumatta. Venäjällä ei vallitse enää totalitaarinen järjestelmä, ja oppirakennelmien välisessä kilpailuissa puoliautoritääriset cargo-kultit yms. (~ suvereeni demokratia) jäävät ideoiden markkinapaikoilla toiseksi, mitä kehitystä nopeuttaa raaka-aineiden hintakuplan puhkeaminen.

Jos jos sitten mennään mahdollisesti vähemmän optimistisimmilla kehityskuluilla, niin sitä varten meillä on täällä vakautta luovia turvamekanismeja, monessakin mielessä, ettei meidän omalle kulttuurihistoriallemme, identiteetillemme ja arvoillemme toista kertaa niin paljoa vahinkoa tehtäisi kuin mikä oli 1800- ja 1900-lukujen saldo.
 

H.Incandenza

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, SiiPe, Chelsea FC
Niin - ensinnäkin väitteet eri kansakuntien älykkyyseroista ja niiden mittareista voidaan kyllä suosiolla unohtaa - ei sellaisia yksinkertaisesti ole olemassa. Filosofisestihan vastasyntynyt ihmislapsi - tai vaikkapa eläinlapsi - on kuin tyhjä taulu, johon lapsuuden kokemukset ja koulutus piirtävät oman jäljittelemättömän polkunsa.

Viittaan aiemmin erääseen toiseen ketjuun kirjoittamaani:

En usko tuohon bahavioristiseen ajatukseen, että ihminen tai mikään muukaan eläin olisi syntyessään tabula rasa ja kaikki sen jälkeen tähän tauluun kirjoitettu tulisi kasvatuksesta tai ympäristöstä.

Uskoisin, että ihmiset ovat geneettisesti esiviritettyjä. Taulu on osin tyhjä, mutta siellä on myös jo syntymästä asti tietyt raamit, jotka määräävät tulevaa kehitystä. Kasvatuksella ja ympäristötekijöillä on vaikutusta sitten siihen kuinka nämä esiviritykset ilmenevät tulevassa käyttäytymisessä. Joitakin "viettejä" voidaan vahvistaa ja joitakin heikentää. Mutta täysin tyhjä taulu kukaan ei ole syntymässään. Toki nämä geneettiset viritykset vaativat tietynlaisia ärsykkeitä, jotta ne ilmenisivät yksilön käyttäytymisessä. Esim. ihmisten parissa kasvanut eläin ei osaa käyttäytyä lajityypillisesti vapaana, koska se ei ole oppinut tarvittavia taitoja kaltaisiltaan. Mutta silti sudella on suden ominaisuudet ja "vaistot", vaikka niitä ei olisi kasvatuksella vahvistettukaan.

Ja vielä loppuun disclaimeri. En ole biologi, joten termini ja ehkä johtopäätökseni voivat olla virheellisiä.
 
Viimeksi muokattu:

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Ei kuullosta hyvältä ....

Niinpä niin - selvinpäin...

Ensiksikin viittaukseni "vodkanhuuruisiin keskusteluihin" oli enemmänkin allegoria avoimille keskusteluille tuttujen kesken kuin jollekin örveltämisille kännipäissään, mutta kukin käsittäköön, miten haluaa...

Toiseksi nykyaikainen psykologia ja psykiatria lähtee nimenomaan ajatuksesta, että ihmisen tärkein oppimis- ja henkinen kehitysvaihe on juuri kehdosta aikuisiän kynnykselle. Ymmärrän neurobiologiasta - ikävä kyllä - enemmän kuin normaali "arvauskeskuslääkäri" eikä sillä voi selittää mitään älykkyyden ja/tai kehityksen eroja kuin silloin, kun on kysymyksessä jokin kliininen poikkeustila tai sairaus. Genetiikka taas antaa tuon mainitsemani "taulun" raamit ja rajoitukset, johon kokemus alkaa piirtää jälkeään - tämä siis allegorisesti ilmaistuna.

Haluaisin myös jonkinlaisia perusteita kehuillesi nyky-Venäjän koululaitoksen tasosta - minulla kun on ihan omakohtaisiin kokemuksiin perustuva hieman erilainen näkemys asiasta. Nykytila kun lienee jäänne neuvostoaikojen totalitarismista, jolloin opetettiin tehokkaasti tehottomuutta ja nyt tehottamasti yritetään lähinnä vain pysytellä pinnalla - ne "viralliset" arvot ja todellisuus, nääs.

Muistaakseni en ole maininnut mitään Venäjän valtion iästä, mutta nyt, kun otit asian puheeksi, niin se taitaa olla nykyisenä kansakuntana rapiat 18 vuotta vanha - tosin perustuslaki annettiin vasta vuonna 1993.
Mitä taas tulee Venäjään ja venäläisyyteen hieman laajempana käsitteenä näin historiallisesta näkökulmasta, jokainen voinee tehdä omat päätelmänsä lukien eri tahoilla kirjoitetua historiaa. Kysynkin vain, oliko tämä "dostojevskiläinen" kannanottosi siihen nyt sitten jotenkin älyllisempää retoriikkaa kuin mitä kritisoit ja miksi toit sen esiin juuri tässä?

En myöskään lähtisi minkäänlaiseen "Besser Wisser"-puoskarointiin, mihin venälaisten pitäisi keskittyä ja mihin ei. Eikö jokainen kansakunta joudu käymään historiansa kipukohdat läpi niin julkisella kuin yksilötasollakin - ja ajan kanssa. Miten Venäjä ja venäläiset olisivat poikkeus ja haluaisitko juuri sinä kiistää tämän historiallisen totuuden?
Historiallinen Venäjä kanskuntana ja venäläisyys on aina kehittynyt ja kulkenut käsi kädessä oman kirkkonsa kanssa. Se on ollut ainoa kokoava henkinen (ja maallinenkin) voima silloinkin, kun virkavalta, laki ja/tai yhteiskuntajärjestys on pyrkinyt kansakuntaa henkisesti ja fyysisesti hajoittamaan.
Niinikään kirkko ja perhe on ollut ja on toistaiseksi ainoa luonnollinen instituutio, joka saa nyky-Venäjällä ihmisissa aikaan yhteisöllisyyden halun, vaikka "ohjattua nationalismia" entisen internationalismisn sijaan nyt pusketaankin väkisin mukaan.
Mutta - siinä näemme myös selkeän paradoksin nykyisen ja historiallisen Venäjän kesken: nyky-Venäjä ei kestä ehjänä näin keinotekoisia rakenteita - vanha oli kehittynyt about tuhat vuotta.

Totean vielä tähän lopuksi, että mainitsemasi toinen totalitarismin airut, "ohjattu demokratia" ei tuo järjestelmänä maata ja kansakuntaa lähemmäksi mitään uusia arvoja, se on vain vanhan kertausta. Amerikkalaisuuden ihannointikaan ei ole mikään uusi ilmiö kuten ei myöskään introspektio, nämä juontavat juurensa paljon kauemmas. Venäjän pitää vain kärsivällisesti kulkea läpi - vaikka nopeutettunakin - se yhteiskunnallinen kehitys, jonka me muutkin olemme joutuneet kulkemaan. Ja juuri tuota "virallista" ymmärrystä ja kärsivällisyyttä siellä eniten tarvitaan - ihmiset, yksilöt kyllä pärjäävät kuten aina.
 
Viimeksi muokattu:

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
Viittaan aiemmin erääseen toiseen ketjuun kirjoittamaani:

En usko tuohon bahavioristiseen ajatukseen, että ihminen tai mikään muukaan eläin olisi syntyessään tabula rasa ja kaikki sen jälkeen tähän tauluun kirjoitettu tulisi kasvatuksesta tai ympäristöstä.

Uskoisin, että ihmiset ovat geneettisesti esiviritettyjä. Taulu on osin tyhjä, mutta siellä on myös jo syntymästä asti tietyt raamit, jotka määräävät tulevaa kehitystä. Kasvatuksella ja ympäristötekijöillä on vaikutusta sitten siihen kuinka nämä esiviritykset ilmenevät tulevassa käyttäytymisessä. Joitakin "viettejä" voidaan vahvistaa ja joitakin heikentää. Mutta täysin tyhjä taulu kukaan ei ole syntymässään. Toki nämä geneettiset viritykset vaativat tietynlaisia ärsykkeitä, jotta ne ilmenisivät yksilön käyttäytymisessä. Esim. ihmisten parissa kasvanut eläin ei osaa käyttäytyä lajityypillisesti vapaana, koska se ei ole oppinut tarvittavia taitoja kaltaisiltaan. Mutta silti sudella on suden ominaisuudet ja "vaistot", vaikka niitä ei olisi kasvatuksella vahvistettukaan.

Ja vielä loppuun disclaimeri. En ole biologi, joten termini ja ehkä johtopäätökseni voivat olla virheellisiä.

Sorry - ilmaisin asiani liian pelkistetysti, mutta vain tuodakseni esille nykytieteen käsityksen ihmisen kehityskaaresta. Jos luet tuon minun edellisen postaukseni, huomaat, että suorastaan "kopioin" käsitystäsi tietämättäni :-)
 

Viljuri

Jäsen
(snips) Haluaisin myös jonkinlaisia perusteita kehuillesi nyky-Venäjän koululaitoksen tasosta - minulla kun on ihan omakohtaisiin kokemuksiin perustuva hieman erilainen näkemys asiasta. Nykytila kun lienee jäänne neuvostoaikojen totalitarismista, jolloin opetettiin tehokkaasti tehottomuutta ja nyt tehottamasti yritetään lähinnä vain pysytellä pinnalla - ne "viralliset" arvot ja todellisuus, nääs.

Näin voi olla, mutta kyllä ihmiset silti oppivat ainakin auttavan lukutaidon ja suorittamaan yksinkertaisia mekaanisia laskutoimituksia, mikä sinällään on hyvästä yksilön selviytymisedellytysten kannalta ja omaa merkitystä myös yhteiskunnallisellakin puolella. Ja vaikka siis lukutaito ei ole yksi yhteen tekstin ymmärtämisen kanssa eikä taskulaskimen matkiminen juurikaan auta matemaattista ajattelukykyä vaativissa pulmissa, mutta kuitenkin perusedellytykset kansalaisyhteiskunnan ja demokratian synnyttämiselle ainakin koululaitoksen puolelta olisivat olemassa, näinhän ei ole asianlaita kaikissa vertailukelpoisissa kehittyvissä talouksissa/liberaalidemokratioita enemmän vaiheessa olevissa maissa, kuten Brasiliassa, Kiinassa ja Intiassa.

Se, että nähdäänkö esimerkiksi auttava lukutaito valtapitävien taholta riskinä kumouksellisen aineiston tehokkaan leviämisen kannalta tai mahdollisena väestöllisenä voimavarana on luonnollisesti toisen tason kysymys.

(snips) Kysynkin vain, oliko tämä "dostojevskiläinen" kannanottosi siihen nyt sitten jotenkin älyllisempää retoriikkaa kuin mitä kritisoit ja miksi toit sen esiin juuri tässä?
Valtiomuodot saattavat mennä ja tulla samalla maantieteellisellä alueella elävien väestöryhmien kannalta, mutta monet opitut sovinnaistavat ja -käytänteet pysyvät näistä riippumatta?

Dostojevskien ja kumppaneiden jollakin syvätasolla käsittelemä venäläinen kulttuuri-identiteetti on redusoitunut valtaapitävien työkaluksi, johon tavataan vedota silloin, kun legitimaatiota maan valtajärjestykselle, epädemokraattisuudelle ja moninisille sosiaalisille ongelmille haetaan, mutta mahdollisesti myös yksilön itsensä näkövinkkelistä, kun tämä kieltää "itäiseen kulttuuripiiriin" yleensä liitettävään tapaan yksilöllisyytensä, toisin sanoen ei omaa itsenäistä aloitekykyä tai edes yritä toimia moraalisesti?

Kyllähän esimerkiksi vaikkapa jossakin Intiassa edelleen merkitystä saavan kastilaitoksen "kritisoiminen" on kuin tuulimyllyjen kimppuun käymistä, mutta ihan yhtä suureksi esteeksi en isovenäläisyyttä, kansallissovinismia ja tästä ponnistavaa venäläistä kulttuurikaanonia kokisi, vaikka voin toki olla myös väärässä.

En myöskään lähtisi minkäänlaiseen "Besser Wisser"-puoskarointiin, mihin venälaisten pitäisi keskittyä ja mihin ei. Eikö jokainen kansakunta joudu käymään historiansa kipukohdat läpi niin julkisella kuin yksilötasollakin - ja ajan kanssa. Miten Venäjä ja venäläiset olisivat poikkeus ja haluaisitko juuri sinä kiistää tämän historiallisen totuuden?
Historiallinen Venäjä kanskuntana ja venäläisyys on aina kehittynyt ja kulkenut käsi kädessä oman kirkkonsa kanssa. Se on ollut ainoa kokoava henkinen (ja maallinenkin) voima silloinkin, kun virkavalta, laki ja/tai yhteiskuntajärjestys on pyrkinyt kansakuntaa henkisesti ja fyysisesti hajoittamaan.
Niinikään kirkko ja perhe on ollut ja on toistaiseksi ainoa luonnollinen instituutio, joka saa nyky-Venäjällä ihmisissa aikaan yhteisöllisyyden halun, vaikka "ohjattua nationalismia" entisen internationalismisn sijaan nyt pusketaankin väkisin mukaan.
Mutta - siinä näemme myös selkeän paradoksin nykyisen ja historiallisen Venäjän kesken: nyky-Venäjä ei kestä ehjänä näin keinotekoisia rakenteita - vanha oli kehittynyt about tuhat vuotta.
Emme välttämättä omaa ristiriitaa tässä kysymyksessä, mutta pointtini onkin ehkä hieman vaistonvaraisesti sellainen, että vaikka haluamme olla empaattisia ja ymmärtää ilmiöitä ja asioita, niin sen ei tule tarkoittaa kohteeseen samastumista, mihin monet yhteiskunnalliset keskustelijat ja tutkijatkin sortuvat asiassa kuin asiassa.

Taiteilijat ja postmodernistit ovat luonnollisesti vielä asia erikseen, erilaisista tavoitteistaan johtuen, mutta muut haluavat luoda ainakin illuusion itselleen siitä, etteivät pitkäkestoiset prosessit olisi niin pirun hidasliikkeisiä, yksi ihmiselämä kun on vain niin lyhyt pilkahdus olemattomuudessa.

Totean vielä tähän lopuksi, että mainitsemasi toinen totalitarismin airut, "ohjattu demokratia" ei tuo järjestelmänä maata ja kansakuntaa lähemmäksi mitään uusia arvoja, se on vain vanhan kertausta. Amerikkalaisuuden ihannointikaan ei ole mikään uusi ilmiö kuten ei myöskään introspektio, nämä juontavat juurensa paljon kauemmas. Venäjän pitää vain kärsivällisesti kulkea läpi - vaikka nopeutettunakin - se yhteiskunnallinen kehitys, jonka me muutkin olemme joutuneet kulkemaan. Ja juuri tuota "virallista" ymmärrystä ja kärsivällisyyttä siellä eniten tarvitaan - ihmiset, yksilöt kyllä pärjäävät kuten aina.
Tuulimyllyjen siivet saattavat iskeä takaisin, eikä tässä sitapaitsi olla mitään Barbarossaa suunnittelemassa, ei edes kulttuurillisessa merkityksessä.

Tätä "vastavuoroisuutta" voisi edellyttää myös Venäjän valtaapitäviltä koneistoilta, tai aivotoimintaa nyt ylipäätään, mitä esimerkiksi itsesäälillä ja informaatiosodankäyntiä pitkälle muistuttavalla "potemisella" luullaan aidosti saavutettavan niin maan sisäisissä kuin ulkoisissa yhteyksissä? Tarmolle ja aloitekyvylle löytyy varmasti muitakin kohteita, jopa Putinin omasta sekurokraattisesta lähipiiristä. Kaikki maat ja kansat joutuva luovimaan kansainvälisen yhteisön ja globaalin talouden puitteissa, kaikkien kaikenpuoliseksi hyödyksi, vapaapaikkoja ei ole kenelläkään, ei edes Yhdysvalloilla tai Kiinalla.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kai menisi samaan sarjaan kuin Québecin ja Skotlanninkin itsenäisyyspuheet?
Paljon puheita, mutta todellista laajaa kansan tahtoa tai tekoja on vähän vähemmän.

Itseasiassa nämä taitavat olla huomattavasti konkreettisempia vaihtoehtoja uusiksi itsenäisiksi valtioiksi. Skotlannissa itsenäisyyttä kannattava Skotlannin kansallispuolue nousi parlamentin suurimmaksi puolueeksi vuonna 2007. Tästä on toki vielä pitkä matka itsenäisyyteen. Québecissä ollaan minusta vielä pidemmällä. Vuonna 1995 järjestetyssä kansanäänestyksessä Québecin itsenäisyyttä kannatti peräti 49,4% kansasta, eli lähes puolet. Vuonna 2006 puolestaan Kanadassa on määritelty niin, että québeciläiset ovat oma kansakuntansa. Ja onhan tuollakin olleet omat separatistiset terrorijärjestönsäkin.

Noista linkeistä löytää lisätietoa:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Québec
http://fi.wikipedia.org/wiki/Skotlannin_parlamentti
 

Surukuku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sanaan Sepot ja muut jemeniläiset kiekkoseurat
...
Ja vaikka siis lukutaito ei ole yksi yhteen tekstin ymmärtämisen kanssa eikä taskulaskimen matkiminen juurikaan auta matemaattista ajattelukykyä vaativissa pulmissa, mutta kuitenkin perusedellytykset kansalaisyhteiskunnan ja demokratian synnyttämiselle ainakin koululaitoksen puolelta olisivat olemassa, näinhän ei ole asianlaita kaikissa vertailukelpoisissa kehittyvissä talouksissa/liberaalidemokratioita enemmän vaiheessa olevissa maissa, kuten Brasiliassa, Kiinassa ja Intiassa.
...
.

No niin - tämän keskustelu lienee nyt päätöksessään, ainakin minun puolestani ja tällä tasolla - kiitos siitä sinulle ihan vilpittömästi.

Tartun enää tuohon yo. kappaleeseen vastineessasi.
Olen kanssasi täysin samaa mieltä siitä, että kaikki edellytykset ovat ja ovat olleet olemassa jo pitkään kansalaisyhteiskunnan ja demokratian muodostamiseksi naapurissamme - ja se on vain ajan ja vähitellen muotoutuvan todellisen yhteiskunnallisen arvojärjestyksen kysymys.
Turhan usein unohdetaan sekin tosiasia, että Venäjä on aivan huikean oman sivistyksen ja kulttuurin kehto, josta me suomalaisetkin saamme olla kiitollisia omassa kulttuurissamme. Puhumme siis yhtä aikaa ikivanhasta sivistysvaltiosta ja nk. kehittyvästä demokratiasta, mikä paradoksi itsellenikin siellä työskennellessäni joskus aiheutti hupaisia, suorastaan noloja ristiriitatilanteita.

Olen "istunut" venäläisyyden syvimmässä kulttuuriytimessä Pietarin Mariinsky-teatterin permannon kovalla puutuolilla nauttien Musorgskin teoksesta sävellettynä Puškinin runoon tsaari Boris Godunovista - noin 3,5 tuntia.
Sen spektaakelin jälkeen, kivistävin takapuolin olin jotenkin lopullisesti vakuutettu, ettei tuo kansa ikinä unohda juuriaan eikä kulttuuriperintöään, olipa vallitseva yhteiskuntajärjestys mikä hyvänsä - ja hyvä niin.
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
En löytänyt oikeastaan parempaa Usan tulevaisuuteen peilaavaa viestiketjua kuin tämän. Onhan tämä ketju vanha kuin taivas, eikä ole ihan aivan oikea ketju alla olevalle kommentilleni. (Olisiko ideaa vaihtaa ketjun otsikko tyyliin "2020 luku ja kahtiajakautunut Yhdysvallat"?) Vuosikymmen on eri, ja Usan ongelma lienee tällä hetkellä kansan kahtiajakautuminen poliittisesti, ei hajoaminen sinällään (kuten ketjun ensimmäisessä viestissä venäläisen professorin kerrotaan ennustaneen).

Käsittääkseni Yhdysvallat on tänä päivänä poliittisesti aika kahtia jakautunut maa, jossa asioita kärjistetään tahallaan ja revitään eroa vastapuoleen, sen sijaan että soviteltaisiin. Lisäksi Yhdysvallat Trumpin johdolla on alkanut tekemään aiempaakin itsekkäämpää ulkopolitiikkaa ja eristäytymään kansainvälisistä yhteistötahoista.

Yhdysvaltojen ulkoministeri on tällä hetkellä 56 vuotias Mike Pompeo. Veikkaan Mike Pompeon hamuavan Yhdysvaltojen presidentin hommaa joskus tulevaisuudessa.

Pompeon uraputki ja saavutukset alkaa näyttämään jo tuolta. Luulin, että Pompeo olisi ollut tuttu nimi jo nuoremman Bushin hallinnon ajoilta, mutta ei tainnut olla missään asemassa siinä. Luulin, että Pompeo olisi ollut näitä Irakin sotien aikaisia kenraaleja, mutta ei mennyt sekään oikein. Kansainväliseen valokeilaan Mike Pompeo on tainnut tulla sittenkin nyt vasta 2010 luvulla, ensin edustajainhuone-edustajana, sitten CIA:n pääjohtajana, ja nyt Yhdysvaltojen ulkoministerinä.

Ulkoministerinä Pompeo on tavannut pitkän rivin maailman valtiaita: Turkin Erdoganin, Saudi-Arabian kruunuprinssin, Pohjois-Korean Kim Jong-unin, Venäjän Putinin, Israelin Netanyahun, Kiinan Xi Jinpingin...

Pompeo on Teekutsuliikkeen tukema, eli konservatiivinen arvomaailmaltaan. Hän on haukka, eli puolustus- ja ulkopolitiikassa aggressiivinen. Pompeon suoraviivaisten ja vahvojen mielipiteiden on sanottu olevan Trumpin mieleen. Lisäksi Pompeo on arveltu ennen kaikkea vahvistavan Trumpin mielipiteitä.

Trump nimitti Pompeon CIA:n pääjohtajaksi kolme päivää virkaanastujaisensa jälkeen. Pompeolla on taustaa liike-elämästä, palveli Usan armeijassa upseerina 80-90 luvun taitteessa, on oikeustieteen tutkinto Harvardista.

Jos Trump valitaan marraskuussa jatkokaudelle, jatkaa Pompeo takuulla merkittävissä tehtävissä - jos Trumpia ei valita, veikkaan Pompeon aloittavan oman kampanjansa seuraavaksi presidentiksi lähivuosina.

Minkälaista politiikkaa ja millaisten arvojen politiikkaa Mike Pompeo tekisi presidenttinä Usan presidentin valtaoikeuksilla? Olisiko täydessä vallassa ollessaan Pompeo koko kansaa yhdistävä maltillinen konservatiivi vai lisää eroa vastapuoleen repivä Teekutsuliikkeen oma presidentti?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös