Sotilasarvo ja tehtävä

  • 84 731
  • 422

Damien

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko ja suomen maajoukkueet.
kai se jääkäri on ja karkuri sodanaikana =) ja tehtävä olis luultavasti ilmavalvoja
 

teemu_s

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC, Montreal Canadiens
Viestin lähetti irGGu
Voisiko joku kertoa minulle, typerälle tytölle, että miten nämä arvonimet menevät järjestyksessä?? Alokas on tietääkseni se mitättömin, mutta entä sen jälkeen? Kuka menee kenenkin edelle?

Maavoimien sotilasarvot alkaen alimmasta:

Alokas
Jääkäri
Korpraali
Alikersantti/Upseerioppilas*
Upseerikokelas/Kersantti**
Ylikersantti
Vääpeli
Ylivääpeli (ei käytössä??)
Sotilasmestari/Vänrikki***
Luutnantti
Yliluutnantti
Kapteeni
Majuri
Everstiluutnantti
Eversti
Prikaatikenraali
Kenraalimajuri
Kenraaliluutnantti
Kenraali

* Upseerioppilas on RUK:n (Reserviupseerikoulu) kurssia suorittava varusmies, edellisen ikäluokan alikersantti on vanhempi, mutta saman ikäluokan alikersantti on nuorempi.

** Upseerikokelas on RUK:sta päässyt sotilas, arvo on rinnasteinen kersantin kanssa mutta upseerikokelas on vanhempi.

*** Vänrikki on alin upseerin arvo. Upseerikokelaat ylennetään viimeisenä palvelusaamuna vänrikeiksi. Sotilasmestari on ylin aliupseerin arvo, rinnastetaan vänrikkiin mutta on vanhempi.

Näissä vanhempi/nuorempi rinnastuksissa määräävä tekijä on palvelusvuosien määrä. Kuten hyvin voi kuvitella niin esim. reservin vänrikki on alle 25-vuotias kun taas sotilasmestariksi edennyt aliupseeri on häntä huomattavasti vanhempi. Ylennysten väli on usein vähintään 4 vuotta, joten tästä voi laskea kuinka paljon aikaa yleneminen vie. Ja kertausharjoituspäiviä jne.

Jos jollakin on korjattavaa niin olkaa hyvä vain. Pistin nämä tässä yhdeltä istumalta ilman sen kummemmin luntaamatta esim. Puolustusvoimien sivuilta. :-) Ja joku silakka tai kaislaperse voi laitaa niitä merivoimien arvoja, jos haluaa.
 

MC61

Jäsen
Suosikkijoukkue
rystylätty
1.Res. Alik
2.Rannikkojalkaväen tulenjohdon mittausaliupseeri
 

Tuomas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vain yksi jengi Stadista
1. Res. Korpraali

2. SlRR, Isosaari -98, Linnakekirjuri/lähetti
 

calvin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maailman myrkyllisin jääkiekkojoukkue
1. Res. Alik.
2. Tiedustelutulenjohtoryhmän aliupseeri.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Viestin lähetti irGGu
Kummallista miten sitä onkin aina pitänyt alikessua korkeanakin arvonimenä..

Ei siinä mitään kummallista taida olla - alikessut itsekin ovat yleensä aivan samaa mieltä...tai ainakin antavat naisseuralaistensa ymmärtää asian olevan juuri näin.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viestin lähetti irGGu
Kiitoksia. Nämä todellakin meni eri järjestyksessä kuin olen kuvitellut, ja löytyipä sieltä myös nimityksiä joita en ole ikinä kuullut.

Kummallista miten sitä onkin aina pitänyt alikessua korkeanakin arvonimenä..

Voisiko joku viisaampi vielä selvittää sen, että miten alokas pystyy nousemaan aina korkeimmalle huipulle asti, vai onko se mitenkään käytännössä mahdollista? Miten yleneminen siis tapahtuu?

Alikessu on ensimmäinen päällystöön kuuluva. Eli siis ensimmäinen aliupseeriarvo.

Varusmiespalveluksessa homma menee näin:

1. Miehistössä:
alokas->sotamies/jääkäri/viestimies etc ->korpraali (vain parhaat)

2. Aliupseerit:
alokas->sotamies/jääkäri/viestimies -> aliupseerioppilas (ei varsinainen sotilasarvo, rinnastetaan edelliseen) -> korpraali (kutsutaan edelleen aliupseerioppilaaksi) -> alikersantti -> kersantti (vain parhaat)

3. Reservin upseerit:
alokas->stm/jääkäri/viestimies -> aliupseerioppilas -> upseerioppilas -> upseerikokelas -> reservin vänrikki

Sitten kertaamalla voi saada ylennyksiä. Teoriassa aliupseerina sotilasmestariksi ja reservin upseerina everstiluutnantiksi. Näihin ei kuitenkaan käytännössä koskaan pääse. Reservin vääpeli on vielä suhteellisen tavallinen, mutta reservin majuri on harvinaisuus. Vaarini oli jälkimmäinen.
 

Damien

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko ja suomen maajoukkueet.
6kk taitaa ylin olla alikersantti jos onnistuu jonkun hyvän syyn keksiä jolla pääsee pois intistä. tosin en tiedä menettääkö alikessun arvonkin. 6kk jampoilla normaalisti on korpraali paras.

Tietysti noi on rauhan aikana ja sodassa voi käsittääkseni ylentyä nopeastikkin ihan huippuhommiin?
 

RaLu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Viestin lähetti irGGu
Eli käytännössä ei ole mitään mahdollisuutta nousta ylimmäksi asti?? Mutta pontti olikin nyt käytännössä siinä, että kuka sinut ylentää, ja miksi? Voiko esimerkiksi puolenvuoden intin aikana nousta vaikka kuinka korkealle, vai onko olemassa minimiaika, joka kutakin "arvonimeä" on kannettava?

Ja voidaanko armeijassa alentaa? ja jos, niin miksi?

Tällaset asiat kun tulevat yleensä puheeksi sukulaisten kanssa vain silloin, kun he ryyppäävät, ja siinä olotilassa he eivät tahdo muistaa edes omaa nimeään. On siis järkevämpi kysyä selviltä (luultavasti) jatkoaikalaisilta..

Muutamia vastauksia:

- Puolen vuoden intin aikana ei korpraalia korkeammalle voi nousta, koska siinä ajassa ei johtajakoulutuksia käydä.
- Miehistön ja aliupseerien kohdalla ei ketään ylennetä, vaan joukko-osaston komentaja nimittää korpraaliksi, alikersantiksi jne. Upseerit eli vänrikistä alkaen ylennetään tasavallan presidentin toimesta.
- Armeijassa ketään ei voi alentaa, mutta sotilasarvonsa voi kuitenkin menettää mikäli syyllistyy riittävän vakaviin rikkeisiin. Ainakin maanpetos lienee riittävän raskauttava syy.

Toivottavasti vastaukset jotain selvensi.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
"Eli käytännössä ei ole mitään mahdollisuutta nousta ylimmäksi asti?? Mutta pontti olikin nyt käytännössä siinä, että kuka sinut ylentää, ja miksi? Voiko esimerkiksi puolenvuoden intin aikana nousta vaikka kuinka korkealle, vai onko olemassa minimiaika, joka kutakin "arvonimeä" on kannettava?"

Tasavallan presidentti ylentää upseerit ja onko se nyt yksikön päällikkö ylentää miehistön ja aliupseerit.

Upseereilla tuo ylentämisväli taitaa olla 5 vuotta pl. sotatila. Miehistöllä ja aliupseereillakin taitaa olla sama asia reservissä mutta intissähän toki alikersantti voidaan ylentää kersantiksi vaikka edellisestä ylennyksestä onkin kulunut vasta pari kuukautta.

Arvo heijastuu suoraan tehtävään ja koulutukseen ja sen takia puolen vuoden kivääritaistelijaa ei ole mitään järkeä ylentää muutakuin miehistön arvoista korkeimmaksi l. alikersantiksi asti (tätä ei siis tapahdu armeijassa).
Suurin ero tuossa on tietenkin johtajakoulutus joka vaaditaan pääsääntöisesti johtaja-asemaan ylennettäville.
Sota-aikana tilanne on hieman eri ja ylennyksiä annetaan myös pätevyyden perusteella, ei pelkästään muodollisen koulutuksen tms. kautta.

"Ja voidaanko armeijassa alentaa? ja jos, niin miksi?"

Ainakaan upseereita ei voi alentaa, aliupseereita voinee mutta tätä tapahtuu harvoin sodassakaan ja tuskin on tapahtunut intissäkään varusmiehillä.
 

Shayne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vihreäpaitainen mies & Petun pelistragedia
Viestin lähetti Sistis

1. Miehistössä:
alokas->sotamies/jääkäri/viestimies etc ->korpraali (vain parhaat)
Lisäisin kyllä noihin sulkujen sisään, että "vain parhaat ja perseennuolijat"

Ai niin, ei varmaan vaikea arvata, että olin erittäin motivoitunut Tkm, Isosaaren linnake, Rt/Krh
 

RaLu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Viestin lähetti irGGu


Sukulaispoikani (ei sukua oikeasti, mutta melkein) on Niinisalossa ollut nyt vuoden armeijassa, kesästä asti alikessuna. Voitteko kertoa esimerkillä minulle, että miten tämä ko. hemmo voisi nousta vaikka Kenraaliksi. Mitä hänen pitää tehdä, ja mitkä kaikki ryhmät tekevät päätöksiä ylennyksistä, ja milloin? Ja kuinkavanhaksi tämän hemmon tulisi elää, jotta hän kenraaliksi voisi päästä? Se tuskin onnistuisi ihan parin vuoden siällä?

Sukulaispoikasi kenraalin-ura näyttää aika kivikkoiselta. Hänen olisi pitänyt käydä varusmiesaikanaan RUK, mutta taitaa olla jo myöhäistä se. Varusmies-palveluksen jälkeen RUK:n käynyt voi hakea maanpuolustuskorkea-kouluun olettaen, että hän on "siviilissä" myös ylioppilas. Tämän koulun käytyään hänellä on teoreettiset mahdollisuudet edetä vaikka kenraaliksi asti. Upseerikoulutusjärjestelmä on tosin viime vuosina muuttunut, joten myös ammattikoulupohjalta lienee mahdollisuus päästä upseerin koulutukseen.
Ylennyksiin vaikuttaa opiskelumenestys ja myös tehtävät, joissa sotilasurallaan toimii.
Ketään ei voi suoraan ylentään kenraaliksi, vaan kaikki sotilasarvot on ensin "käytävä läpi". Käytännössä ylennyksiä voi tulla yksi viidessä vuodessa eli lähes 60 saa olla ennen kuin on neljä leijonaa kauluksessa(kenraali).
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
"Sukulaispoikani (ei sukua oikeasti, mutta melkein) on Niinisalossa ollut nyt vuoden armeijassa, kesästä asti alikessuna. Voitteko kertoa esimerkillä minulle, että miten tämä ko. hemmo voisi nousta vaikka Kenraaliksi. Mitä hänen pitää tehdä, ja mitkä kaikki ryhmät tekevät päätöksiä ylennyksistä, ja milloin? Ja kuinkavanhaksi tämän hemmon tulisi elää, jotta hän kenraaliksi voisi päästä? Se tuskin onnistuisi ihan parin vuoden siällä?"

Heh, nyt täytyy ensiksi kertoa että se armeija mihin suurin osa miehistä menee asepalvelukseen ei ole se sama _armeija_ jossa kenraalit yms. ovat. Varusmiespalvelus on varusmiespalvelusta ja armeijassa työskenteleminen eri asia.
Siis kenraali on kuin mikä tahansa suuryrityksen johtaja tai professori yliopistoissa, eli kyseiseen arvoon ei vain yletä ja varsin harva pääsee koskaan kenraaliksi, etenkin jos kenraalilla tarkoitetaan nyt puolustusvoimien komentajaa (on siis vain yksi aktiivipalveluksessa oleva kenraali/amiraali ja sitten iso kasa kenraalimajureita yms.)

Jotta sukulaispoikasi pääsisi kenraaliksi kenraalin paikalle niin ensinnäkin hänen pitäisi ensin käydä jälki-RUK tai sitten erityinen lyhennetty RU-kurssi aliupseereille, sitten hän voisi pyrkiä maanpuolustuskorkeakouluun jossa hänen pitäisi päästä sotatieteitten maisterin koulutusohjelmaan.

Kadettikoulun (maanpuolustuskorkeakoulun toinen nimitys) jälkeen hän siirtyisi palvelemaan "ammattisotilaana" joukko-osastoihin yliluutnanttina. Tehtävien noustessa komppanian varapäälliköstä joukko-yksikön komentajaksi tms. hän hiljalleen nousisi everstin/everstiluutnantin arvoon, ylenemisestä päättävät tässä vaiheessa siis hänen joukko-osastonsa ylemmät upseerit ja Presidentti vahvistaa ylennykset.

Everstiluutnanttina hänen pitäisi tehdä väitöskirja sotatieteistä jonka jälkeen hän voisi edetä jossain vaiheessa kenraalikuntaan. Päätöksen prikaatikenraaliksi ylentämisestä (alin kenraaliarvo) tekevät muut kenraalit, ilmeisesti jonkinlaista ylennyslautakuntamenettelyä käytetään.

Kaikki eivät todellakaan pääse koskaan kenraaliksi asti, edes prikaatikenraaliksi. Kenraaliylennykset tapahtuvat useinmiten n. 45-60 ikävuoden välillä ja tätä edeltää siis n. 25 vuoden palvelus puolustusvoimissa.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
RaLu:

Kenraaliylennyksiä ilmeisesti voidaan tehdä alle 5 vuoden välein, siis kenraaliarvossa nousemista. Tämä ilmeisesti liittyy siihen että jotain tehtävää hoitamassa on aina oltava tietynarvoinen henkilö ja jos tehtävän vastaanottava ei ole tarpeeksi "arvokas" niin hänet ylennetään.

PV:n komentaja Kaskeala ainakin on ylennyt amiraaliarvoissaan suurinpiirtein 2 vuoden välein.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viestin lähetti varjo
Arvo heijastuu suoraan tehtävään ja koulutukseen ja sen takia puolen vuoden kivääritaistelijaa ei ole mitään järkeä ylentää muutakuin miehistön arvoista korkeimmaksi l. alikersantiksi asti (tätä ei siis tapahdu armeijassa).

Tähän sen verran pilkunviilausta, että alikersantti on jo päällystöarvo. Miehistön korkein arvo on korpraali. Miehistökoulutuksella voi saavuttaa reservissä alikersantin arvon kertausharjoitusten kautta.

Myös kersantiksi on mahdollisuus päästä miehistöpohjalta, mutta tämä edellyttää YK-joukoissa toimintaa.
 
Suosikkijoukkue
HIFK, Haukilahden Työväen Ampujat
1. Tykäri
2. jo edesmennyt VaarPsto, VMTK:n vapaa-ajan vastaava. Ei juuri parempaa nakkia varmaankaan löydy paitsi ehkä puheenjohtaja. Siinä ohessa myös tuli hieman viesti/tulenjohtokoulutusta.
 

RaLu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Viestin lähetti varjo
RaLu:

Kenraaliylennyksiä ilmeisesti voidaan tehdä alle 5 vuoden välein, siis kenraaliarvossa nousemista. Tämä ilmeisesti liittyy siihen että jotain tehtävää hoitamassa on aina oltava tietynarvoinen henkilö ja jos tehtävän vastaanottava ei ole tarpeeksi "arvokas" niin hänet ylennetään.

PV:n komentaja Kaskeala ainakin on ylennyt amiraaliarvoissaan suurinpiirtein 2 vuoden välein.

Tämä kenraali-juttu pitää todella paikkaansa. Neljän leijonan kenraaleja/amiraaleja ei muistaakseni voi olla yhtä aikaa virassa kuin yksi eli puolustusvoimien komentaja.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Kaartinjääkäri, Spol/tarkk.amp.


Ugh. Ja maaliskuussa kertaamaan.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Lisättäköön tuohon sotilasarvolistaan sotilasarvoista ylin, Kirjuri, jonka arvon listaajat ovat unohtaneet, kenties vahingossa, kenties henkilökohtaisten kaunojensa takia. Myönnettäköön, että ajoittain Kirjuri tekee myös jopa Kenraalin tahdon mukaan, mutta se tapahtuu ainoastaan siitä syystä, että Kirjuri on äärimmäisen sosiaalinen ja mukava jamppa. Usein kuuleekin käytettävän termiä "Kuningaskirjuri", joka on varsin kuvaava ilmaus Kirjurin arvosta.

Kirjurista seuraava on Tasavallan Presidentti. Enkä tarkoita sitä orkesteria, vaan meidän Tarjaa.

Ihmeellistä, miten monien vuosienkin jälkeen jotkut, todennäköisesti tosiaan kaunojensa takia, unohtavat todellisen järjestyksen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös