Salibandyketju

  • 184 868
  • 1 199

HABS #11

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pelicans, Antikale Lahko
Pelintekijä kirjoitti:
Oliskos kellään mitään hyviä vinkkejä puolustuspelaamiseen?

Tää on helppoa :) Pidä pallo liikkeessä, Auta, liiku tyhjään tilaan, auta, tue hyökkäyksiä, auta, kommunikoi, peitä, auta, anna paine, ja vielä kerran auta.

Ja auttamisella tarkoitan pallotonta pelaajaa jossa omalla tekemisellä tukee/autaa omaa pallollista pelaajaai
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Lisää ohjeita puolustajalle. Älä peruuta molarin syliin, anna kaukovedoissa mieluummin esteetön näkyvyys (tästä tosin kannattaa jutella joukkueen molarin kanssa, jotkut tykkäävät enemmän vetojen peittämisestä). Kaks-ykkösissä varmista, ettei poikittaissyöttö onnistu. Samalla voi yrittää ajaa pallollista huonoon laukaisukulmaan. Hyökkäyksiin lähdöissä olisi hyvä, jos pakkien ja hyökkääjien välimatka ei repsahtaisi liian suureksi. Yleensä vastuu on pakeilla, osittain toki hyökkääjilläkin. Joskus toisen on jäätävä varmistamaan, mutta ei mielestäni molempien. Hyökkäyspäässä epätoivoiset ns. kuningassyötöt pelaajamuurin läpi takatolpalle ovat yleensä tuomittu epäonnistumaan. Helppo syöttö lähimmälle ja pallo liikkeelle, kunnes tulee kunnon paikka antaa tekopaikassa olevalle tai vetää itse suoraan syötöstä. Jos ei muu auta, tarkka rannevippi (harva osaa lämätä tarpeeksi tarkasti, vedon ei tarvitse aina olla 200 km/h) takakulmaan maskin läpi, jos alkaa ahdistaa pallollisena. Se vaatii tosin sen maskin. Jos molari ei näissä näe pallon lähtöhetkeä, ne ovat todella pahoja.
 
Suosikkijoukkue
HPK, Chelsea
Hyvin sanottu HABSilta, yhdyn täysin. Puolustuspelaamisen tärkeimpiä asioita on auttaa pallottomana. Sijoitu niin, että muut pelaajat voivat antaa helpon syötön sinulle, jos heille tulee tiukat paikat. Toinen tärkeä asia on mielestäni maalineduspelaaminen. Maalinedessä saa hyvin usein "sikailla" kahvaamalla toisen mailaa, pitämällä toisen mailasta kiinni, repimällä pelipaidasta jne. Ne ovat keinoja, joilla saa pidettyä vastustajan poissa reboundeista.

Vastustajan hyökätessä kannattaa mennä vastaan ja pyrkiä ohjaamaan vastustaja kohti laitaa ja sitä myöten kulmaa. Vastaan menemällä pelaat omille aikaa ottaa loput vastustajat kiinni ja laitoihin ja kulmiin ohjaaminen heikentää tietysti mahdollisuutta päästä maalintekosektorille.

Näitä asioita omat valmentajani painottavat. Aina pitää olla joku, jolle antaa helppo syöttö. Puolustajilla on myös merkittävä rooli hyökkäyspelaamisessa. Salibandyssa kun puolustajat avaavat peliä ja pyörittävät sitä jos saadaan mylly aikaiseksi vastustajan päähän. Pitkissä hyökkäyksissä tulee taas esiin helpot ja lyhyet syötöt. Kun pallo pysyy liikkeessä ei vastustaja pääse liimautumaan keneenkään omaan pelaajaan ja hyökkäys kestää kauemmin.
 

dali

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lamoriellon Enkelit, the Spirit of CBA
Ossi sanoikin sen, mistä ajattelin kirjoittaa. Tuo välimatka pakkien ja hyökkääjien välillä tahtoo usein repsahtaa, kun pakit jäävät makaamaan liian alas. Toki kentässä pitää olla syvyyttä, jotta palloa voi kierrättää järkevästi. Siitä ei taas tule mitään, jos pakit seisovat puolen kentän takana, kun paine on vastustajan maalilla.

Jos pakille nyt jotain ohjetta vielä sanoisi, niin ennakoi tulevaa. Ota saman tien se askel, jonka ottaisit kolmen sekunnin päästä (tyyliin: älä jää makaamaan vastustajan maalille noususi jälkeen). Jos pallo menetetään ja vastustaja pääsee iskemään vastaan, et ole ihan niin helposti vietävissä.

Helppoahan tämä näin on, mutta kentällä tekeminen on toinen juttu.
 

MOHJMTS

Jäsen
Jaa, tällekin on näköjään oma ketju avattu..

Ite pelasin ekan kerran ala-asteella koulun liikunta tunneilla, ja olikohan kuudennella kun naapurinpojan kanssa mentiin oikein joukkueeseen pelaamaan, jossa en kyllä kauaa pelannut. Sen jälkeen taas koulussa liikuntatunneilla, ja jossain vaiheessa yläastetta pelattiin koulu"kavereiden" kanssa jossain puulaakisarjassa kausi tai kaksi...

Sen jälkeen pelaaminen jäikin pelkästään liikuntatunneille, ja yläasteen jälkeen väheni entisestään, kunnes nyt pari kuukautta sitten aloitin työpaikan vuorossa pelaamisen..

Lähinnä kuntopohjalta nykyään pelailee, kun muutenkin armeijan jälkeen liikunta jäänyt melko vähäiseksi...

Mukava laji pelata, mutta ei välttämättä niin hienoa seurattavaa televisiosta...
 

-sakke-

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Colorado Avalanche
Nonnih, nyt näyttää pikkuhiljaa SPV saamaan pelijuonesta kiinni.
Viikonloppuna kaksi komeaa voittoa 6-1 ja 10-1, tosin vastuksetkaan eivät mitkään kaikkein parhaat olleet, mutta kuitenkin. Kentällekin huokui aivan erilainen pelihuumori kuin ennen joulua.
 

stiflat

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers, HIFK
Salibandylehdestä selvisi mikä niiden typerien Tupla-mainosten tarkoitus on, jotka peittavät pelaajalta selästä numeron näkyvistä.
Se on salibandyn vastine kultakypärälle, eli tuplamainos on parhaan pistemiehen selässä.
Sitä en tiedä mikä äly on peitää tällaisella numero. Merkataanko pelaaja pöytäkirjaan Tupla-mieheksi kun numeroa ei näy??
 

palle fontän

Jäsen
Suosikkijoukkue
RDS
Pelintekijä kirjoitti:
Oliskos kellään mitään hyviä vinkkejä puolustuspelaamiseen?

Kompataan tuossa aikaisempaa kirjoittajaa liikkeen ym. osalta. Pallollisena teet ensimmäisen virheen, kun pysähdyt. Pallo siis liikkeelle avausta hakiessa joko syöttämällä tai kuljetus/jättö -tyyliin. Vielä pahempi virhe on kääntää selkä kentälle pallollisena, silloin olet helppo kohde. Ja tosiaan, muista omalla liikkeellä tarjota sille pakkiparille se helppo syöttöpaikka ja älä jää jalkoihin, jos toinen lähtee nostamaan palloa sinun puoleltasi, vaan tyhjennä laita. Tämä siis avauksessa.

Karvauksessa muista nousta tarpeeksi ylös. Jos siellä alhaalla ei ole ketään, niin turha siellä on olla. Ylhäällä olevien hyökkääjien taakse ei kannata jäädä, vaan parempi paikka on edessä. Jos kaaripallo menee yli, niin se menee päätyyn asti.

Omassa päässä on tärkeää muistaa sijoittua maalilla olevan hyökkääjän ja pallon väliin. Ikinä ei saa jäädä taakse, sillä pakin edessä oleva hyökkääjä on todella helppo syöttökohde parhaalla sektorilla.

Tässäpä näitä yleisimpiä virheitä.
 

dali

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lamoriellon Enkelit, the Spirit of CBA
sopuli kirjoitti:
Kompataan tuossa aikaisempaa kirjoittajaa liikkeen ym. osalta. Pallollisena teet ensimmäisen virheen, kun pysähdyt. Pallo siis liikkeelle avausta hakiessa joko syöttämällä tai kuljetus/jättö -tyyliin.

Ei pysähtyminen ole automaattisesti pahasta. Kun keskeyttää nopean kuljetuksen, liikkuvat muut pelaajat vielä muutaman askeleen, ja näin aukeaa tilaa/uusia syöttölinjoja. Pysähtyminen palvelee silloin tarkoitusta, kun viisikko liikkuu, eikä vain se, jolla on pallo (näin vain on valitettavan usein).

Pysähtyminen on yksi osa temponvaihtelua, joka on myrkkyä puolustavalle pelaajalle. Hyökkääjän nopea pysähdys, syöttö omille ja paikanhaku tyhjään tilaan tekee pahaa puolustukselle.

Vaikka saba on nopea peli, ei se tarkoita sitä, että pallon pitäisi koko ajan liikkua kuin kuuman perunan.

Lopuksi vielä muistutus, ettei pysähtyminen tarkoita sitä, että palloa aletaan hautoa määrättömiä aikoja. Myös omista lähtemisen pitäisi tapahtua suhteellisen ripeästi. Valmiin puolustusryhmityksen murtamiseen vaaditaan paljon liikettä ja hyviä syöttöjä. Helpommaksi asian tekee itselle, kun iskee vastaan silloin, kun vastustaja on vielä matkalla omaan päätyyn.
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
dali kirjoitti:
Vaikka saba on nopea peli, ei se tarkoita sitä, että pallon pitäisi koko ajan liikkua kuin kuuman perunan.

Erittäin hyvin sanottu sieltä. Mutta yksi juttu on tosi. Jos liikettä ei ole, pelin rakentaminen on äärettömän vaikeaa. Ja nyt tarkoitin pelaajan liikettä. Kävin tällä viikolla maanantaina Classic-Oilers pelissä ja eilen keskiviikkona Gunners-Trackers pelissä. Muuten, erittäin vähän salibandyliigaa seuranneena (en tiedä, miksi olen saanut kipinän vasta tällä kaudella oikein kunnolla) en tiennyt, että Trackers nousi liigaan viime kauden päätteeksi. Sitä ei huomannut kentällä. Samoin tämä tosiasia selittää, miksi fanaatikkoja oli niin paljon aina 80 km:n takaa liikkeellä. Ja nyt tarkoitin positiivisessa mielessä. Mietiskelin siinä, että paljonkohan heillä on kotipeleissä väkeä. Paljon on toki subjektiivinen asia.

Classic hakkasi päätänsä seinään (Oilersiin) sellaisella jääkiekosta tutulla pitkä päätyyn ja perään -taktiikalla. Se olisi toiminut, jos jalat olisivat liikkuneet riittävästi. Lisäksi hyökkäyksiin lähdettiin vasta, kun viimeinenkin vastustaja oli ehtinyt jäädä pysähdyksiin pitämään omaa miestänsä. Pakki-pakki syöttö on aivan ok ja tarpeellinen, mutta kuudes kerta on liikaa. Sillä nähdäkseni Oilersin karvaus ei kuitenkaan kaikin ajoin tuohon pakottanut. Jos päätysyöttöön ehtii ensimmäisenä, ja ketjukaverit hakevat paikan maalilta, voi jotain tapahtuakin. Yhden kerran Sami Nyman pääsi tällaisen tilanteen kääntämään sisään.

Gunnersilla löytyi mielikuvitusta vähän enemmän, selkeästi tuurikin oli vastaan (ylärima yms.) Mutta liikkeessä vaan hekin jäivät toiseksi. Maalivahdit olivat muuten aivan loistavia. Vaikea sanoa, kumpi oli parempi.
 

Random Hero

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Nostellaas,

Sain pelissä 2+10 minuutin jäähyn epäurheilijamaisesta käytöksestä, koska potkaisin kaatuneen vastustajan mailan pois maalin läheisyydestä lähinnä sen takia, että pallo ei ottaisi siitä pomppua. Ovatko muut tehneet samalla lailla ja mikä on ollut mahdollinen rangaistus, omasta mielestäni tuomari oli turhan ankara.
 

JWill

Jäsen
Suosikkijoukkue
Teppo Winnipegs
Olettaen että vastustaja on varmaankin samaan aikaan pyrkinyt nostamaan mailaa itselleen tai ainakin liikkeessä kohti mailaa ja sinä potkaiset sen väljemmille vesille... tuomio on oikein.
 

Random Hero

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
JWill kirjoitti:
Olettaen että vastustaja on varmaankin samaan aikaan pyrkinyt nostamaan mailaa itselleen tai ainakin liikkeessä kohti mailaa ja sinä potkaiset sen väljemmille vesille... tuomio on oikein.

Itse asiassa en, kaveri keräili itseään vielä siinä vaiheessa..
 

JWill

Jäsen
Suosikkijoukkue
Teppo Winnipegs
malpo kirjoitti:
Itse asiassa en, kaveri keräili itseään vielä siinä vaiheessa..

Oli kuitenkin kentällä ja mailan välittömässä läheisyydessä, pysyn kannassani.

EDIT: Oletan myös, että todellakin potkaiset mailan kunnolla väljemmille vesille etkä vain siirrä sitä maalin viereen varovaisella työntöliikkeellä...
 

Random Hero

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
JWill kirjoitti:
Oli kuitenkin kentällä ja mailan välittömässä läheisyydessä, pysyn kannassani.

EDIT: Oletan myös, että todellakin potkaiset mailan kunnolla väljemmille vesille etkä vain siirrä sitä maalin viereen varovaisella työntöliikkeellä...

No olihan se siinä lähellä, mutta potkaisin sen mailan noin 2 metrin max. päähän..
 
Suosikkijoukkue
Liigan kärki ja jumbo
Hyökkääjälle vinkki: Mene puolustuslinjan kanssa aina eri suuntaan. Sillä saat itsellesi aikaa pelattua.

//Heh, on kyllä sama kuin sanoisi että laita palloja maaliin.
 

Finisher

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Täältä voisi löytyä ihmisiä jotka voisivat osata vastata kysymykseeni. Eli, olisi tarkoitus hankkia maalivahdin varusteet. Menee kaveriporukalla lätkiessä maalivahti "aika huonoon kuntoon" ilman kunnon varusteita, ja muutenkin touhu olisi vähän mielekkäämpää. Nyt kyselenkin, että löytyykö netistä jotakin nettikauppa josta ko. varusteita voisi tilailla?
 

Kliz

Jäsen
Finisher kirjoitti:
Täältä voisi löytyä ihmisiä jotka voisivat osata vastata kysymykseeni. Eli, olisi tarkoitus hankkia maalivahdin varusteet. Menee kaveriporukalla lätkiessä maalivahti "aika huonoon kuntoon" ilman kunnon varusteita, ja muutenkin touhu olisi vähän mielekkäämpää. Nyt kyselenkin, että löytyykö netistä jotakin nettikauppa josta ko. varusteita voisi tilailla?

http://www.teamstorefinland.com/shop/products.php?g1=1a789a&g2=d8c96b
Kannattaa tutustua myös http://www.maalivahdit.com/ -sivustoon.
 

Europoli

Jäsen
malpo kirjoitti:
Sain pelissä 2+10 minuutin jäähyn epäurheilijamaisesta käytöksestä, koska potkaisin kaatuneen vastustajan mailan pois maalin läheisyydestä lähinnä sen takia, että pallo ei ottaisi siitä pomppua.

Erotuomari ei ole ajatuksenlukija eikä voi pelaajan motiiveja mitenkään tietää. Eivätkä ne syyt oikeastaan edes kiinnosta, vaan ratkaisut tehdään toteutuneiden tapahtumien mukaisesti. Ainoastaan selkeä väkivallan aikomus (väkivallalla uhkaaminen) on tuosta poikkeus. Tilanteita joutuu muutenkin tulkitsemaan ihan tarpeeksi, se vielä puuttuisi että pitäisi arvailla mitä pelaajalla liikkui mielessä missäkin tilanteessa. Mainitsemastasi tilanteesta olisin kaikessa puusilmäisyydessäni antanut myös tuon 2 + 10.
 

Rocco

Jäsen
malpo kirjoitti:
Nostellaas,

Sain pelissä 2+10 minuutin jäähyn epäurheilijamaisesta käytöksestä, koska potkaisin kaatuneen vastustajan mailan pois maalin läheisyydestä lähinnä sen takia, että pallo ei ottaisi siitä pomppua. Ovatko muut tehneet samalla lailla ja mikä on ollut mahdollinen rangaistus, omasta mielestäni tuomari oli turhan ankara.

Mailan potkaiseminen rinnastetaan mailan heittämiseen, eli 2+10 on aivan oikea tuomio. Jos olisit potkaissut mailan kohti palloa tai pallollista pelaajaa, olisit voinut saada jopa 5+OR:n...
 

stiflat

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers, HIFK
Voisinpas heittää tänne vähän asiaa noista liigakarsinnoista.

Ensi kaudeksi siis liigaa ollaan laajentamassa neljääntoista joukkueeseen. Eli kaksi lisää nykyiseen. Asetelma on se että ykkösdivaria pelataan kahdessa lohkossa, lännessä ja idässä. Näistä kummastakin kaksi parasta pääsee "playoffeihin" joissa oman lohkon ensimmäinen kohtaa toisen lohkon toisen ja sama toisinpäin.
Näiden pelien voittajat pääsevät suoraan ensi kaudeksi liigaan. Häviäjille jää kuitenkin vielä myös mahdollisuus, koska he karsivat liigan kahden viimeisen kanssa.

No, katsotaanpa asetelmat:
SM-Liiga
Koodi:
09. OLS	   26 10 1 15	21
10. SPV	   27 9 1 17	19
--------------------------
11. HIFK   28 7 1 20	15
12. Happee 28 3	1 24	7
Liigassa Jyväskylän Happee on jo käytännössä varmistanut paikkansa divarikarsintoihin olemalla 12 pistettä perässä kymmenennestä paikasta.
Helsingin IFK koittaa taistella vielä suorasta paikasta liigassa, mutta todennäköiseltä tuntuu että joukkue karsintoihin kuitenkin joutuu. Peräpää on pysynyt melko samana koko kauden ja uskoisin että Seinäjoen Peliveljet ja Oulu pysyvät suoraan liigassa.

1.Div. Itä
Koodi:
1. AC HaKi 22 17 1 4	35
2. Tiikerit 21 16 1 4	33
--------------------------
3. SC Blues 22 14 1 7	29
4. M-Team 21 11 0 10	22
Divarissa idässä on Vantaan ylivoimaa ollut lähes koko kausi, kun viimekauden liigajoukkue AC HaKi halajaa takaisin liigaan, sekä Suomen suurimpiin (ellei jopa suurin) salibandyorganisaatioihin kuuluva Tikkurilan Tiikerit porskuttaa tasaisien varmasti.
Jyväskylän toinen joukkue SC Blues omaa pienen mahdollisuuden murtautua kaksikon väliin, mutta tuskin tulemme näkemään Vantaan kaksikon erottelua kauden loppuun.

1.Div. Länsi
Koodi:
1. Pirkat 22 16	2 4	  34
2. AFC Campus 20 14 2 4	  30
----------------------------
3. Finnsta Pro 21 14 1 6  29
4. TPS	21 12 0	9	  24
Lännessä yllätyksen on tehnyt Turkulainen AFC Campus joka on noussut karsintaviivan paremmalle puolelle vaikka viime kausi meni vielä 2. divarissa. Tampereen alueen Pirkkalan Pirkat ovat tehneet tasaista jälkeä ja tulevat viemään suurella todennäköisyydellä länsilohkon nimiinsä. Campuksen uhka voi käytännössä olla enää vanhoja liigapelaajia vilisevä Finnsta Pro Nurmijärveltä, joka on kokenut vireen paranemisen kevään tullessa ja voitti mm Pirkat. TPS, jolta joka vuosi odotetaan nousua liigaan, ei sitä tänäkään vuonna Turun, ja ehkäpä liigankin, harmiksi todennäköisesti tule tekemään. Tärkeät pistemenetykset johtojoukkueille tulivat kalliiksi.


Loppujen lopuksi yhteenvetona että liigasta näillä näkymin lähtevät, jos lähtevät, joukkueet Jyväskylästä ja Helsingistä.
Liigaan on taas pyrkimässä kaksi Vantaalta, yksi Tampereen alueelta ja joko Nurmijärven tai Turun porukka.

Eli siis laajentuminen on käytännössä sitä että valmiiksi liigajoukkueen omaavilta alueilta tulee joukkueita lisää... ei ehkä ihan sitä mitä liiga halusi...?
Turkuun liiga varmastikin ottaisi mielellään joukkueen jo suuren markkina-alueenkin takia. TPS:lle paikkaa on koitettu, mutta nyt Campus on ainoa Turun toive.
 
Viimeksi muokattu:

Bombada

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, HC Lugano
stiflat kirjoitti:
Eli siis laajentuminen on käytännössä sitä että valmiiksi liigajoukkueen omaavilta alueilta tulee joukkueita lisää... ei ehkä ihan sitä mitä liiga halusi...?

Näinhän se valitettavasti menee. Salibandy on vielä suuressa osassa Suomea täysin lapsenkengissä, ja maakuntiin huippujoukkueen synnyttäminen on aika harvinainen temppu. Lähes poikkeuksetta pelaajat opiskelevat tai ovat töissä nk. suurissa kaupungeissa, ja sitä kautta huiput kasautuvat samalla alueelle muodostaen useita hyviä joukkueita. Poikkeuksiakin on, liigassa esimerkiksi OLS , NST, Josba, SPV ja Happee ovat maakuntien keskuksien toimivia organisaatioita, ja niiden olemassaolo on elintärkeää suomalaiselle salibandylle.

Muutenkin, laajentaminen 14 joukkueeseen ei ole oikein meikäläiselle vielä avautunut. Okei, saadaan enemmän pelejä, mutta sitä myöten pelien taso heikkenee entisestään, kun kuitenkaan liigaan ei ole mahdollista saada noin montaa kilpailukykyistä joukkuetta. Sen on huomannut jo tänä vuonna, Happee on pudonnut nuorella joukkueella täysin kelkasta, ja Mikko Kohosen vakava loukkaantuminen on tuntunut syöneen viimeisetkin eväät hirvien repusta. Ja tänä vuonna on vasta 12 joukkuetta. Pelaajatkaan eivät ole lämmenneet sarjan laajentamiselle, varsinkin kokeneempia asia tuntuu huolestuttavan.

Mitä tulee liigakarsintoihin, uskon että paikat on niiden suhteen jo ainakin liigassa jaettu, HIFK on liikaa perässä, eikä kuitenkaan pysty kaikkia loppupelejä voittamaan. Se kuitenkin kaiken järjen mukaan pitää paikkansa karsinnoissa helposti, ja Happeenkin uskon säilyvän. Se, ketä uusia liigaan nousee, onkin suurempi kysymys. AC Haki tuntuu vahvalta, se haluaa pikaisesti takaisin liigaan, ja toivoisin kyllä kaikesta sydämestäni, että Turkukin saisi liigajoukkueen, juniorityö on ainakin siellä kohdallaan. Ennemmin tai myöhemmin se tulee liigajoukkueen saamaan, se on aivan varmaa. Katsellaan..
 

Finisher

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ajattelin tässä ihan omaksi ilokseni harjoitella hieman tuota kuuluisaa ilmaveiviä tyyliin Janne Tähkä. No sitten bongasin tämän, jonka jälkeen ei enää huvittanut juosta karkailevan pallon perässä. Nyt kyllä masensi meikäläisen!

Nimim. vielä mä sen opin. Mitään muuta "hyödyllisempää" sitten ei kannattaisi opetellakaan...
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
Veivit ja veivit...

Tänään 2 peliä, takkiin molemmissa. +/- sarake kylläkin omalta kohdalta käsittääkseni positiivisen puolella kuitenkin.

Ihme sinänsä, että kuinka fyysiseksi tuonkin pelin voi mieltää. Kunnon vääntöä ja pelitilannesikaa sielläkin voi viljellä, sekä luonnollisesti saa vastaanottaa. Tosin, nuorempi hiphoplökäpöksy-selkärangattomatnilviäiset-sukopolvi ei ymmärrä tuota, vaan polttavat nopeasti päreensä... hauskaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös