Päihderiippuvuus

  • 31 375
  • 94

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Jos joku muistaa nähneensä saman väittämän, voinee kertoa lisää kun en todellakaan kykene palauttamaan mieleeni enempää aiheesta.

Kelpaako Wikipedian nikotiiniartikkeli, jossa mainitaan että tutkimusten mukaan rööki aiheuttaa heroiiniin verrattavan riippuvuuden, tai siis siitä on yhtä vaikea päästä eroon kuin heroiinista. Niin tai alkoholista. Kaksi laillista myrkkyä ja yksi laiton, samanlainen riippuvuuspotentiaali kaikilla.

Itse en konia tai sen korvaajia käytä, mutta on se nyt helvetti kun suuren yleisön silmät eivät aukea noiden aineiden vaarallisuudelle. Tai siis joo, koni on konia, vitun narkkarit jne. mutta kahta muuta saa kaupasta korvausta vastaan. Laillisesti.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Miksi nämä päihderiippuvuusketjut menevät aina ennemmin tai myöhemmin juupaseipäsleikiksi siitä, onko riippuvuus sairaus vai ei? Ettekö voisi edes kerran elämässänne sivuuttaa tämän ikuisuuskysymyksen ja jatkaa melko mielenkiintoisen aiheen käsittelyä? Vai onko tuo kinaaminen riippuvuutta aiheuttava sairaus? Siinä tapauksessa: jatkakaa.

Itse asiassa monessa suhteessahan tämä kiista menee asian ytimeen, eli mistä riippuvuudessa on pohjimmiltaan kysymys. Ellei asiaa pohdita niin on vaikea tavallaan jatkaa eteenkäänpäin. Toki on tilaa empiirisille havainnoille omasta tai toisten elämästä, jotka ovat myös mielenkiintoisia. Voisi tietysti kuvitella, että kysymys on monitahoisesta ja yksilöllisestä asiasta niin ettei ole yhtää oikeata käsitystä, joka kattaisi kaikki tapaukset ja tilanteet.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Itse en konia tai sen korvaajia käytä, mutta on se nyt helvetti kun suuren yleisön silmät eivät aukea noiden aineiden vaarallisuudelle. Tai siis joo, koni on konia, vitun narkkarit jne. mutta kahta muuta saa kaupasta korvausta vastaan. Laillisesti.

Etenkin itse tai läheistensä kautta asiasta kärsineet tapaavat suhtautua melko tuomitsevasti kaikkeen päihteiden käyttöön. Tuntuu kuitenkin siltä, että kysymyksessä on hyvin perustava inhimillinen impulssi, mikä useimmiten ei johda kovin tuhoisiin lopputuloksiin. Elämästä ei selviä hengissä, ja monet tuntuvat saavan myös nautintoa eri muotoisista päihtymisistään. Olisi ehkä vähän harmaata elää pelkästään niin että maksimoisi elinaikansa pituuden - laatu on myös tärkeää, ei vain määrä, ja valtaisan suuri osa päihteiden käytöstä ei ole destruktiivista.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Kelpaako Wikipedian nikotiiniartikkeli, jossa mainitaan että tutkimusten mukaan rööki aiheuttaa heroiiniin verrattavan riippuvuuden, tai siis siitä on yhtä vaikea päästä eroon kuin heroiinista. Niin tai alkoholista. Kaksi laillista myrkkyä ja yksi laiton, samanlainen riippuvuuspotentiaali kaikilla.
Kelpaa juu. Heroiinista en tiedä mitään, mutta 20 vuotta poltin tupakkaa ja lopetin. Tuskaista oli, sorruinkin, mutta nyt voin jo sanoa lopettaneeni enkä olevani tupakkilakossa.

Noihin kahteen muuhun tupakan "etuna" on toki se, ettei röökaaminen liiemmin vaikuta käyttäytymiseen tai itsekontrolliin - sen puolesta laillisuuden ymmärtää. Joku päänsekoittajakin on vallanpitäjien mielestä hyvä pitää laillisena, saattaisihan olla että kansa nousisi kapinaan jos ei pääsisi ajoittain nollaamaan. Kieltolait on kokeiltu, eikä tuloksiin kaiketi ollut tyytyväinen kukaan paitsi salakuljettajat ja kotipolttajat.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ihmiset, jotka omalla tahdonvoimallaan pystyvät kontrolloimaan juomistaan, eivät sairasta alkoholismia. He voivat olla suurkuluttajia tai jopa ongelmajuojia, mutta eivät alkoholisteja. Tämä asia selviää yleensä vasta ruumiinavauksessa - googlatkaa 'Tetrahydrolsoqulnoline' tai THIQ.

Omalta kohdaltani lisään tähän omasta käyttäytymisestäni sen verran, että vaikka olenkin kirjoittanut täällä omasta ongelmastani niin en todellakaan tarkoita, että olisin alkoholisti - en missään nimessä koska minulla kyse oli ongelmakäytöstä (ts. olin ongelmakäyttäjä) ja tähän mukaan tulivat sitten lääkkeet eräässä vaiheessa. No se siitä.

Tunnen kuitenkin alkoholisteja, ei siis mitään ongelmakäyttäjiä vaan holisteja, jotka ovat olleet aivan pohjalla ja taistelleet tiensä sieltä ylös. Kaverini on ollut kuivilla useamman vuoden mutta pitkän tien hän kävi selvitäkseen sairaudesta (hänen kohdalla tuskin enää ole pelkkä ongelma) ja edelleen hän osallistuu säännöllisesti A-killan toimintaan, tukee muista alkoholisteja tms. Eikä hän voi ottaa edes yhtä ainoaa pulloa keppanaa koska siitä voi lähteä putki päälle, ja se voi kestää vuosia tai lopun elämän. Alkoholi jätti muutenkin jälkensä häneen, aiheutti vakavan mt-ongelman tms.

vlad.

edit: Toisaalta tuntuu myös hivenen surulliselta seurata vierestä nuorta ystävääni, joka ei tunnusta ongelmaansa. Kuten toisaalla kirjoitin, hän vetää sekaisin alkoholia ja pillereitä, ja nyt mukaan on tullut subu - ei hän tunnusta olevansa siihenkään koukussa mutta nauttivansa sen synnyttämästä tunteesta. Hmmm... Hän perustelee käyttöään sillä, että elämänsä on masennuksen ja mt-ongelmien tähden niin raskasta ja ahdistavaa, joten aineiden käyttö tuo edes pienen helpotuksen elämään. Tiedä sitten mihin tämä kaikki johtaa jos hän nyt vetää kamaa sun muuta tuohon tahtiin (on kännissä jopa 5-6 kertaa viikossa.) Mutta en minä voi kaataa hänen viinojaan ja viinejään viemäriin, piilottaa pillereitä - se on hänen valintansa elää elämänsä kuten elää. Jos hän kaipaa tukea ja apua autan mutta se saa riittää - en väkisin ryhdy kannattelemaan ketään pinnalla.
 
Viimeksi muokattu:

Juicey

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, G
Tuskinpa olisi sallittu. Ei varmaan olisi kahvikaan. Vaikkei sinällään kyse ole vaarallisesta aineesta (verrattuna alkoholiin ja muihin huumaaviin tuotteisiin), on kahvi kuitenkin voimakasta riippuvuutta aiheuttava piriste. Tämän palstan lukijoista suurella osalla lienee omakohtaisia kokemuksia.

Katsoin myös tuota mainittua BBC:n dokkaria jossa päihteen vaarallisuutta määriteltiin muutamien erilaisten mittareiden avulla joista yksi oli vaikutukset terveyteen ja heijastuminen kustannuksiin koko yhteiskunnalle; koska kahvilla ei ole merkittäviä terveydellisiä haittavaikutuksia niin eiköhän tuo aika alhaiseksi luokiteltaisi ja tuskin uutena tuotteena välttämättä kiellettäisiin. Alkoholi ja tupakka sen sijaan varmasti olisivat bannilistalla.

Toisaalta tuossa dokkarissa tunnustettiin itsekin se seikka että tämä on vain yksi tapa mitata näiden järjestystä ja suhteuttaa vaarallisuutta - osa tuotteista on laillisia ja aiheuttavat näin merkittävämpiä ongelmia kuin laittomat päihteet jotka eivät ole saavuttaneet maksimaalista käyttöpotentiaaliaan. Samoin yhteisvaikutuksista oli hyvin lyhyt viittaus, vaikka todellisuudessahan noista yhteisvaikutuksista saattaa nimenomaan tulla merkittäviä alleviivauksia itse kunkin tuotteen luonteeseen.

Nikotiiniakaan tuskin sallittaisiin. Joskus jostain luin tutkimustuloksen/väitteen, että tupakista olisi hankalampi päästä eroon kuin monista huumeiksi luokiteltavista aineista. Jos joku muistaa nähneensä saman väittämän, voinee kertoa lisää kun en todellakaan kykene palauttamaan mieleeni enempää aiheesta.

Olet oikeassa, tupakasta eroon pääseminen on hyvin vaikeaa, verrattavissa moniin ns. koviin huumausaineisiin ja itsekin voin omista kokemuksista hyvin vahvistaa tämän; tupakoinnin lopettaminen on ollut välillä melkoista taistelua ja epäonnistumista, välillä taas helppoa kuin heinän teko. Olen tällä hetkellä vähän välimaastossa; olen lopettanut säännöllisen tupakoinnin jo 7-8 vuotta sitten mutta edelleen olen ns. seurapiiri- tai tuuritupakoija ja saatan vedellä useatkin körssit huonoimmassa päivässä ja olla taas kuukausiakin polttamatta. Nikotiinin koukku on kyllä paha.

Kuitenkaan tupakka ei ollut siellä pahimmassa kastissa päihteiden joukossa vaikka vaikutus kansanterveydellisesti on mittava ja riippuvuuden aste vakava, mutta toisaalta taas yksittäisen annoksen tai lyhytaikaisen käytön merkitys arvioitiin mitättömäksi, joskin sitten käytön luonne useimmiten on pitkäaikainen ja säännöllinen käyttö, joka on haitaksi. Kuitenkin moni muu päihde on sinällään merkittävästi vaarallisempi, pieni yliannostuskin voi johtaa kuolemaan. Nikotiinin lievä yliannostus johtaa huonoon oloon, suuri yliannostus on vaaraksi. Lisäksi tupakka ei "normaalikäytössä" aiheuta mm. aistiharhoja tai merkittäviä persoonallisuuden muutoksia, ajokyvyn heikkenemistä tai selkeästi aggressiivisuutta käyttäytymistä kuten moni muu päihde. Alkoholi arvioitiin selkeästi tupakkaa vaarallisemmaksi päihteeksi mutta toisaalta on hassua että kuitenkin asenteet tupakkaa kohtaan kovenevat samalla kuin asenteet alkoholia kohtaan ovat jopa mielestäni hieman löystyneet.

Tässä ketjussa voidaan varmaan myös keskustella porttiteoriasta, siitähän on vallalla monta erilaista mielipidettä. Omani on se, että porttiteoria on todellakin olemassa oleva ilmiö, mutta ei sellainen joka itsessään aiheuttaa mitään vaan on vain jälkikäteen havaittava, usein toistuva kuvio. Kukaan ei siirry kovempiin aineisiin porttiteorian johdosta, vaan porttiteoria voidaan merkittävän monissa tapauksissa osoittaa jälkeenpäin toteutuneeksi.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Toivottavasti löytyy, jotta aivojen välittäjäaineiden (dopamiini, serotoniini, substanssi P kai lähinnä) kanssa pelaamalla saataisiin juopot ja varmaan muutkin riippuvaiset kondikseen. Tähän mennessä en ole mieltänyt juoppoutta sairaudeksi enkä niin tee vieläkään, vaikka se olisi sellaiseksi luokiteltukin.

Tässä vastasit vladille, joka toivoi lääketieteen löytävän geeneistä alkoholismin syyn ja ratkaisun päihderiippuvuuden hoitomenetelmään. Tuolla pelaamisella tarkoittanet päihderiippuvuuden hoitamista lääkkeiden avulla niin, ettei esim. dopamiiniradan vaatimia mielihyväkylpyjä tarvitse ruokkia päihteillä?

Kirjoitin aiemmin 29-vuotiaasta naislääkäristä ja 35-vuotiaasta entisestä tietoturva-alan asiantuntijasta, jotka pääsivät eroon kaikista käyttämistään päihteistä (alkoholi, huumeet ja lääkkeet) tunne-elämään voimakkaasti vaikuttavilla myönteisillä kokemuksilla. Heidän oli pitänyt joutua inhimillisen elämänsä pohjalle päihderiippuvuuksiensa vuoksi. Läheiset ohjasivat heidät hoitopaikkaan, jossa oli muitakin vastaavassa toivottomassa tilanteessa olevia/olleita ihmisiä. Mitä heille ja miljoonille muille (maailmalla) raitistuneille tapahtui/on tapahtunut vastaavanlaisissa vertaistukiryhmien antamissa tunne-elämän kokemuksissa, ei ole lääketieteellisesti todistettavissa.

Mikäli lääketiede löytää joskus ratkaisun päihderiippuvuuden tehokkaaseen hoitoon, ei pidä unohtaa silloinkaan näitä erinomaisia vertaistukihoitomenetelmiä, joissa tähdätään kaikista riippuvuutta aiheuttavista päihteistä ja lääkkeistä täysin eroon pääsemiseen. Mielenterveysongelmat on hoidettava lääketieteen keinoin, niissä ei pidä puoskaroida "hengellisin" hoitomenetelmin.
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Äärettömän huonoja uutisia päihdehoitoon liittyen:
http://www.kalliola.fi/Kalliolansetlementti/Ajankohtaista/Sivut/Ilmoitus8.aspx

”Kuntien resursseja ohjataan tällä hetkellä psykososiaalisen kuntoutuksen kustannuksella korvaushoitoon, joka hyödyttää ainoastaan opiaattiriippuvaisia. Opiaattiriippuvaisia on kuitenkin vähemmistö kaikista huumeiden käyttäjistä”, Kalliolan päihdetyönjohtaja Liisa Kallio sanoo.

Yksi urbaanilegenda on sitten toteutumassa, jos ei jo ollutkin totta: Helsinki on Euroopan suurin avohoitolaitos.

"Kalliolan Kiskon klinikalla on kehitetty sekä toteutettu yhteisöhoito-ohjelmaa 23 vuotta ja pidennetyssä myllyhoidossa yli 10 vuotta. Jos toiminnat joudutaan lakkauttamaan, Suomessa tehtävä huumeiden käyttäjien päihdekuntoutus menettää suuren määrän asiantuntemusta ja osaamista. Samalla huumeriippuvaisten kuntoutusvaihtoehdot kapenevat olennaisesti".
 
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Roihuttaret, Kaljakylä Rangers, Fla
Ihan turha kenenkään sanoa, että en ois, ellei joku ois ajanut. Ottakaa malka omaan silmään.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings

Ilmeisesti kuitenkin päihderiippuvaisille tarkoitettua 4 viikon myllyhoitoa jatketaan vanhaan malliin? Tutustuin n. 15 vuotta sitten tuohon 4 viikon hoitosysteemiin, kun hain työkaverin Kalliolasta pois. Hänen elämänsä sai uuden suunnan, kun täysraittius alkoi Kalliolassa ja jatkuu edelleen. Näitä Kalliolan käyneitä raitistuneita alkoholisteja tunnen kaikkiaan n. viitisentoista. Toivottavasti toiminta tältä osin jatkuu.
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ilmeisesti kuitenkin päihderiippuvaisille tarkoitettua 4 viikon myllyhoitoa jatketaan vanhaan malliin? Tutustuin n. 15 vuotta sitten tuohon 4 viikon hoitosysteemiin, kun hain työkaverin Kalliolasta pois. Hänen elämänsä sai uuden suunnan, kun täysraittius alkoi Kalliolassa ja jatkuu edelleen. Näitä Kalliolan käyneitä raitistuneita alkoholisteja tunnen kaikkiaan n. viitisentoista. Toivottavasti toiminta tältä osin jatkuu.

Ilmeisesti... kaikki on vinksin vonksin tai ainakin heikun keikun. Hesarin mukaan kaikesta päihdehoidosta karsitaan pk-seudulla.

Kiskon klinikka on tarjonnut lääkkeetöntä hoitoa, joka nyt sitten korvattaneen Subutexilla, eli kaupunki tarjoaa laillisesti sitä, joka katukaupassa on huume. Lainaus artikkelista:
"Päihdehoitojen määrää ei olla karsimassa. Jatkossa vain ei osteta sellaista, jolle asiakkailla ei ole ollut käyttöä. Useimmat haluavat lääkkeellistä korvaushoitoa avohoidossa", sosiaaliviraston johtava asiantuntija Mauno Rönkkö sanoo.

Päihdetyöntekijät huomauttavat, että totta kai narkomaani haluaa Subutexiä.

"Silloin hänen ei tarvitse kohdata itseään eikä vaikeita tunnetiloja, minkä hän joutuu tekemään yhteisöhoidossa. Erikoista, että muutoksia perustellaan hoitotarpeella eikä säästöillä. Kyse on kuitenkin siirtymisestä halvempiin hoitoihin", Kalliolan Nurmijärven klinikan johtaja Jyrki Lausvaara sanoo.

Jos asia kiinnostaa, täällä voi allekirjoittaa addressin: http://www.adressit.com/laakkeeton_huumekuntoutus
 

gasp

Jäsen
ehkä hieman offtopic, mutta itse olen saanut huomattavasti helpotusta kannabiksen käytöstä vaikeaan ja pitkäaikaiseen masennukseen. Aluksi söin Xanoreita ja Diapameja, mutta niistä aiheutui kyllä aika raju riippuvuus. Nyt olen ollut 9kk ilman alkoholia ja bentsoja ja olen käyttänyt sen ajan kannabiksen käyttöön, ja täytyy sanoa että rankka masennus on huomattavasti helpottunut. Onko muilla kokemuksia pössyttelystä masennuksen aikana ja onko olo muuttunut mitenkään ?
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
ehkä hieman offtopic, mutta itse olen saanut huomattavasti helpotusta kannabiksen käytöstä vaikeaan ja pitkäaikaiseen masennukseen.

Ei tuo mitenkään tavatonta ole ja hieman sama homma itselläkin, paitsi etten tietenkään käytä kannabista, koska se on laitonta. Ja jos käyttäisinkin, en voisi kertoa lääkärilleni sen auttavan sairastamani MS-taudin aiheuttamaan jäykkyyteen, unettomuuteen ja masennukseen, koska tämän jälkeen olisin paha huumeidenkäyttäjä, eikä mulle määrättäisi edes buranaa. Koska tahansa olisin valmis vaihtamaan Opamoxit, Tenoxit, Sirdaludit ja Stilnoctin pois, jos tilalle saisi lääkekannabista reseptillä. Sativex on myös sellainen lääke, jota tekisi mieleni kokeilla, mutta eipä se Suomessa ole kai vielä edes mahdollista.

Tuota mitätöntä rikkaruohoa ei voida käyttää lääkkeenä, ei vaikka on olemassa tutkimustuloksia, jotka osoittavat sen tehon esim. juuri MS-taudin osalta. Riippuvuuspotentiaali on naurettavan pieni verrattuna bentsoihin tai vaikka hermokipulääke Tramaliin. Mömmöjä, joiden rinnalle tai jopa kokonaan tilalle voisi helposti kokeilla kannabista. Itse asiassa minulla saattaisi olla jopa jonkinlainen mahdollisuus kannabiksen lääkekäyttöön, koska käsittääkseni Suomessa jo vastaavia tapauksia on. En kuitenkaan aio asiasta mainita neurologilleni vielä, koska jos mainitsen, rinnastaa hän minut huumeidenkäyttäjään ja vähentää/lopettaa lääkkeitä, jotka kuitenkin auttavat, vaikka ne mitä luultavimmin olisivat korvattavissa kannabiksella.

Sori osittainen OT. Lähden nyt apteekkiin hakemaan uudet fatiikkilääkkeet, Atarin 100 mg. Jos se ei auta, niin sitten vaihdetaan modafiniililääke Provigiliin. Provigilia saa Suomessa vain lääkelaitoksen erityisluvalla, eikä mikään ihme, kun lukee netistä siitä miten aine ihmisiin vaikuttaa. "Korotonta univelkaa", jep jep.
 

bisnesman

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos se ei auta, niin sitten vaihdetaan modafiniililääke Provigiliin. Provigilia saa Suomessa vain lääkelaitoksen erityisluvalla, eikä mikään ihme, kun lukee netistä siitä miten aine ihmisiin vaikuttaa. "Korotonta univelkaa", jep jep.

Lisätietoa tästä lääkeaineesta. Itse kärsin unettomuudesta ja sen vuoksi on usein puhti pois.
Mikäli jollain keinolla saa seuraavan työpäivän sujumaan hyvin, kuulen mielelläni lisää. Sivuvaikutuksista siis.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Lisätietoa tästä lääkeaineesta.

Siinä wikipedian artikkelissa kerrotaan melko tarkasti, minkälaisesta aineesta on kysymys. Jenkeissä asuvan kaverini kanssa kun juttelin, niin hän kertoi, että tuolla lääkkeellä tapaavat isot dirikat ja muut pisnismiehet jaksaa sitä 18-tuntista työpäivää. Kun ei ehdi nukkumaan, niin ei ehdi.

En millään jaksa uskoa, että lääkelaitoksen erityisluvan vaativaa piristettä määrättäisiin Suomessa yhtä lailla holtittomasti kuin jenkkilässä. Käytännössä siis ei tuota saa unettomuudesta johtuvan väsymyksen hoitamiseen. Narkolepsialääkkeenä tuota kai käytetään, mutta en usko, että perusterveellä ihmisellä on mitään mahdollisuuksia saada tuota käsiinsä, ainakaan laillisesti. Itsekin toivon kovasti, että tänään haettu Atarin auttaisi, jotta ei tarvitsisi alkaa dopingia käyttämään. Niin, modafiniili tosiaan on WADA:n kiellettyjen aineiden listalla.

Sivuvaikutuksista sen verran, että käsittääkseni niitä ei juurikaan ole. Wikipediasta: Yhdysvaltain armeijan testeissä modafiniilia saaneet ovat selvinneet nukkumatta neljä vuorokautta, ilman henkisen suorituskyvyn heikkenemistä.

On sivuvaikutuksia tai ei, niin kyllähän tuo kertoo, minkä tason myrkystä on kyse. Melko luonnotonta. Erona tuossa vaikka amfetamiiniin on juurikin se, että molemmat pitävät hereillä, mutta modafiniili ei vaikuta henkiseen suorituskykyyn eikä univelkaa kerry. Melkomoista.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tuo melatoniini ei ainakaan meikäläisen unettomuuteen vaikuttanut millään lailla. Ja söin yhden reseptin verran somnor-nukahtamislääkettä, joka ei ainakaan tuonut rentouttavaa unta. Tajuhan sillä lähti kyllä, mutta aamulla olo oli kuin ei olisi nukkunut laisinkaan. Mielummin kärsin ilman lääkkeitä.

Mutta tämä ei ollut unettomuus-ketju, joten se siitä.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Mielummin kärsin ilman lääkkeitä.

Tokihan voit kärsiä, mutta kyllähän tuo ihan siltä kuulostaa, että bentsoresepti olisi paikallaan. Tai no, bentsojohdannainenhan se Somnorkin on, mutta ei kuitenkaan tuo samanlaista väsynyttä ja rauhallista oloa kuin vaikkapa Tenox. Mutta siihen sitten jääkin, ainakin säännöllisellä käytöllä, hyvinkin huomaamattomasti koukkuun.

Melatoniinista täysin samaa mieltä. Tunnen useammankin ihmisen joille sitä on määrätty, eikä yksikään ole tuosta "pimeähormonista" saanut oikein minkäänlaista apua. Tietysti hyvähän sitä on määrätä, kun siihen ei synny riippuvuutta. Mutta kyllä aikuiselle, terveelle ja tasapainoiselle ihmiselle pitäisi uskaltaa kirjoittaa Tenoxia tai vaikka Diapamia huolimatta siitä, että nuo pitkään käytettyinä riippuvuutta aiheuttavatkin.
 

Morgoth

Jäsen
Nyt olen ollut 9kk ilman alkoholia ja bentsoja ja olen käyttänyt sen ajan kannabiksen käyttöön, ja täytyy sanoa että rankka masennus on huomattavasti helpottunut. Onko muilla kokemuksia pössyttelystä masennuksen aikana ja onko olo muuttunut mitenkään ?

Pössöttelystä ja sen vaikutuksista en tiedä mitään, mutta alkoholi ja masennus ovat kai siitä vaarallinen yhdistelmä, että tilapäisesti alkoholi nostaa veren serotoniinipitoisuutta, mutta pitkäaikaisessa käytössä taas laskee ja vie masennuslääkkeiden hyödyn.

Mikä on sitten syy ja seuraus, mutta varsin usein mielenterveyspotilailla on vielä päihdeongelmakin.
 

tant gredulin

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Melatoniinista täysin samaa mieltä. Tunnen useammankin ihmisen joille sitä on määrätty, eikä yksikään ole tuosta "pimeähormonista" saanut oikein minkäänlaista apua.

Ehkä se tehoaa vain naisiin? :) Puhummeko kuitenkin samasta aineesta - siitä, jota vain Yliopiston apteekki Suomessa valmistaa? Netistä tilattavat tuotteet ovat kuulemma selluloosaa...
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ehkä se tehoaa vain naisiin? :) Puhummeko kuitenkin samasta aineesta...

Mutsini ja kaksi tätiäni kärsivät unettomuudesta, kaikille lekuri määräsi melatoniinia, eikä yksikään huomannut siinä mitään vaikutusta. Mutsi nukkuu muuten nykyään hyvin, mitä nyt joskus vuorotöistä johtuen nappaa 20mg Tenoxin. Eroa melatoniiniin on kuulemma kuin yöllä ja päivällä. Eikä Tenox sen kummemmin kuin muutkaan bentsot aiheuta riippuvuutta, jos epäsäännöllisesti kerran-kaksi viikossa sitä käyttää.

Mutta joo, samasta aineesta puhutaan.
 

puuntakaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ipa Ipandeerus
Itse olen taas niitä miehiä joiden mielestä melatoniini on todella hyvää kamaa. Itse kärsin yhteen väliin kokolailla vittumaisesta unettomuudesta jota hoidin alkuun unilääkkeillä. En halunnut syödä niitä kahta viikkoa pitempään, joten siirryin melatoniiniin, jonka avulla tilanne sitten muuttuikin pikkuhiljaa normaaliksi. Itse käännyn unihäiriöissä jatkossa melatoniinin puoleen, koska se ei aiheuta riippuvuutta niinkuin unilääkkeet pitkään käytettynä, eikä muitakaan merkittäviä sivareita ole.

Mitä riippuvuuteen tulee, niin itse olen aika heikoilla tuon asian suhteen. Riippuvuussuhteen olen saanut kehitettyä ainoastaan kahviin. Alkoholin ja tupakan kanssa epäonnistuin kokolailla täydellisesti. Jollain tasolla ymmärrän alkoholisteja/tupakoitsijoita/muiden päihteiden käyttäjiä, koska tiedän etten itse pysty lopettamaan/rajoittamaan kahvinjuontia, vaikka haluaisinkin.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Pössöttelystä ja sen vaikutuksista en tiedä mitään, mutta alkoholi ja masennus ovat kai siitä vaarallinen yhdistelmä, että tilapäisesti alkoholi nostaa veren serotoniinipitoisuutta, mutta pitkäaikaisessa käytössä taas laskee ja vie masennuslääkkeiden hyödyn.

Mikä on sitten syy ja seuraus, mutta varsin usein mielenterveyspotilailla on vielä päihdeongelmakin.

Olet oikeassa sen suhteen, että pitkäaikaisessa käytössä alkoholi todellakin vie masennuslääkeiden hyödyn - itseasiassa tilanne kääntyy monasti negatiiviseksi.

Itsekään en täysin osaa nimetä mikä on syy ja seuraus mutta muutamalla tuntemallani mt-ongelmaisella alkoholiin tai muihin päihdyttäviin aineisiin turvautumisen syynä on hyvän fiiliksen hakeminen. Sitä kun saa kännistä, subusta tms. edes hetkellisen hyvän olon tunteen niin aineita vedetään vaikka tiedetään, että seuraus on kaikkea muuta kuin miellyttävä. Eräs ystäväni on ajautunut tässä tilanteeseen jossa hän ei kestä olla selvin päin vaan hän juo monta kertaa viikossa (jopa jokaisena päivänä) ja vetää siinä sivussa subua ja pillereitä poikakaverinsa kanssa. Minulle hän on yks'kantaan todennut ettei kestä olla selvinpäin - elämä on helvettiä ja tyhjää. En enää jaksa opastaa häntä vaan annan hänen kulkea valitsemallaan tiellä, ei ihmistä voi väkisin pitää selvinpäin, ei ihmistä voi väkisin käännyttää pois päihdyttävistä aineista.

vlad.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tokihan voit kärsiä, mutta kyllähän tuo ihan siltä kuulostaa, että bentsoresepti olisi paikallaan. .

En vaan oikein uskalla lähteä tuohon kemiallisen unen tielle. Itsensä kun tuntee, niin vähän ajan päästä ei se vähäkään luonnollinen uni tule millään silmään kun tietää, että jyvistä löytyy helpotus. Ja sitten se nappikierre onkin valmis.
 

Betoz

Jäsen
Kelpaako Wikipedian nikotiiniartikkeli, jossa mainitaan että tutkimusten mukaan rööki aiheuttaa heroiiniin verrattavan riippuvuuden, tai siis siitä on yhtä vaikea päästä eroon kuin heroiinista. Niin tai alkoholista. Kaksi laillista myrkkyä ja yksi laiton, samanlainen riippuvuuspotentiaali kaikilla.
En tiedä, millä asteikolla nuo on mitattu, mutta aika kusetukselta kuulostaa. Tai näin sanoisin omakohtaisten kokemusten mukaan.

Olen nähnyt heroiiniaddiktin, joka hikoilee, tutisee, on aivan valkoinen ja haluaa kuolla, koska ei saa fixiä. Ja tämä oli käyttänyt erittäin pienen ajan vasta. Silti se uusi annos piti aina saada aivan tolkuttoman lyhyen ajan sisään. Fyysiset vieroitusoireet siis aivan järkyttävät.

Tupakasta puolestani itse irtaannuin iäisyyksiä kestäneen polttamisen jälkeen. Alku oli toki vaikeaa, mutta lopulta huomasin että riippuvuus on lähinnä henkistä. Röökistä pääsee oikeasti ihan kuka tahansa eroon. Eri asia onkin sitten, haluaako oikeasti vai ei.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös