Minkä tapetun eläimen (tai eläinten) liha on herkkuasi?

  • 9 070
  • 96

Minkä tapetun eläimen (tai eläinten) liha on herkkuasi?

  • Nauta

    Ääniä: 107 63,7%
  • Sika

    Ääniä: 68 40,5%
  • Lammas

    Ääniä: 49 29,2%
  • Hevonen

    Ääniä: 35 20,8%
  • Kana

    Ääniä: 80 47,6%
  • Kalkkuna

    Ääniä: 32 19,0%
  • Ankka

    Ääniä: 30 17,9%
  • Koira

    Ääniä: 1 0,6%
  • Kissa

    Ääniä: 1 0,6%
  • Rasvaiset kalat, kuten lohi, makrilli, muikku, jne.

    Ääniä: 96 57,1%
  • Vähärasvaiset kalat, kuten tonnikala, seiti, turska, jne.

    Ääniä: 45 26,8%
  • Äyriäiset, kuten ravut ja katkaravut

    Ääniä: 55 32,7%
  • Nilviäiset, kuten etanat, simpukat ja mustekalat

    Ääniä: 29 17,3%
  • Hyönteiset, kuten kiinalaisten harrastamat ötökät ja mönkiäiset

    Ääniä: 4 2,4%
  • Poro

    Ääniä: 68 40,5%

  • Äänestäjiä
    168

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro
Tiedän mistä vanha tuttuni Leopold Gile pitäisi kovin. Itse olen enemmän naudan ja lampaan ystävä, kalasta ja porsaasta en välitä.
 

vastaantulija

Jäsen
Suosikkijoukkue
Määrätietoisesti HPK
Mitä on hyvä ja huonosti laittaminen?

Että silleen...

No tarkoitin, että osaava kokki kyllä tekee jokaisesta mainitusta lihasta minulle maistuvan aterian. Valmistustapoja voi toki olla monenlaisia, mutta yleistettynä nyt vaikka huonosti maustettu ja liian sitkeäksi valmistettu liha ei niinkään maistu. Ei ole yhtä ainoaa hyvää tapaa, mutta esimerkiksi vaikka kypsäksi asti paistettu naudanlihapihvi tai vähän raa'aksi jäänyt kana, jäävät kyllä lautaselle.

Että näin...
 

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
Jos ei fyrkasta olisi kiinni, niin söisin varmaankin joka päivä riistaa, äyriäisiä ja kalaa. Varsinkin erilaiset ravut ja lihaisat kalat on siellä ihan kärjessä. Muun muassa meriantura on kaloista melkoista herkkua.

Lihaa tulee syötyä varmaan enemmän kuin tuo 81 kiloa vuodessa. Asun yksin, mutta siitä huolimatta tulee käytettyä 600-800 g lihaa kun teen itselleni pöperöt. On se sitten jauhelihaa, broiskua tai possua. Kyllä tuosta yleensä pariksi päiväksi riittää, joskus kolmeksikin. Naudanlihaa tulee harvemmin käytettyä, ihan vaan siitä syystä että ei viitsi tuhlata parempiin osiin, ja olen liian kärsimätön hauduttamaan mm. patoja, vaikka ne suurta herkkuani ovatkin. Toki tähän vaikuttaa myöskin laiskuus hankinnan suhteen, ei jaksa lähteä perusmarketia pidemmälle ostoksille.

Ostetuimpia lihoja tuosta perus-Alepasta on varmaankin sika-nautajauheliha ja possunsuikaleet.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Tiedän mistä vanha tuttuni Leopold Gile pitäisi kovin. Itse olen enemmän naudan ja lampaan ystävä, kalasta ja porsaasta en välitä.
Kokeilkaamme Ilmari jonakin päivänä hybridiseikkailua suomalaisessa maastossa näin kaksissa miehin, ja tehkäämme rosvopaisti, kuten tiedät muuannessa tarinassa tapahtuneen. Mutta älkäämme sortuko halpaan kopiointiin sellaisenaan, vaan metsästäkäämme Leopoldin tapaan kuopalle esimerkittäin yhteiskuntatieteiden opiskelija. Mieluiten tietysti neeger-vaihdokas, jotta lyyrinen ympyrä kauniisti sulkeutuisi.
 

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro
Kokeilkaamme Ilmari jonakin päivänä hybridiseikkailua suomalaisessa maastossa näin kaksissa miehin, ja tehkäämme rosvopaisti, kuten tiedät muuannessa tarinassa tapahtuneen. Mutta älkäämme sortuko halpaan kopiointiin sellaisenaan, vaan metsästäkäämme Leopoldin tapaan kuopalle esimerkittäin yhteiskuntatieteiden opiskelija. Mieluiten tietysti neeger-vaihdokas, jotta lyyrinen ympyrä kauniisti sulkeutuisi.
Voi Saimaan jodlaava anus! Otan kartat mukaan niin pysymme asiallisissa ruokajuomissa.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Kyllä poro olisi parasta, jos lihan terveellisyydellä, hinnalla tai millään muullakaan ei olisi väliä. Mutta kun porossa on ensinnäkin ryssältä tullutta ydinlaskeumaa, ja sitten se on aika kallistakin, ja porot ovat kaiken lisäksi vielä söpöjä, niin eihän sitä kehtaa syödä. Kun on Lapissa syönyt kaikkia porojuttuja, niin kyllä siitä on hieman huono omatunto tullut.

Hyvään kalaan ja äyriäisiin ei liity samanlaista omantunnontuskaa, joten valintani ovat ne.

Jotkut kana ja kalkkuna vertautuvat mielestäni nykyisin jo jauhelihaan. Valinnoissa ei ollut sentään erikseen kirjolohta, mutta tonnikala taisi sentään olla.
 

Konnamuori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Se mikä johtaa.
Poronliha on kyllä mielestäni yliarvostettua, ja mm. käristyksessä hirvenliha on parempaa. Savuporo kiusauksissa ja keitoissa toki maistuu.

Jos jotain harvemmin syötyjä herkkuja miettii, niin paistetut nahkaiset ovat hyviä.
 

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Porossa on enemmän makua ja se on mielestäni mureampaa. En ole siinä ainakaan havainnut sellaista sitkeyttä kuin hirvenlihassa joskus, vaikka hyvääkin hirveä olen syönyt.
 

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Sian- , naudan- , ankan- ja mm. kananlihaa fanittavien kannattaa vähän käydä zekkaamassa erilaisista lähteistä, kuinka täällä ja maailmalla tuotantoeläimiä kohdellaan ja kidutetaan. Jos noita syö, niin kannattaa suosia luomua. Siinä on otettu paremmin huomioon eläinten kohtelu kaikinpuolin niiden elämän aikana.

Riistaa ja kalaa!!! Siinä parempi vaihtoehto :)
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Savustettu lohi ja joulukinkku. Voisin syödä vaikka kilokaupalla yhdeltä istumalta. Myös hyvin tehty pihvi maistuu.

Olen siinä suhteessa aika kaikkiruokainen että kaikki tuolta listalta maistuu oikein hyvin, paitti kissat ja koirat.
 

NDT665

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kuinka läheisesti puunhalaajaviherpiipertäjät (Lat: Scrofa Bullshitticus) lasketaan grillivartaalle kuuluviksi?
Possuista saa yleensä muutenkin aika monimuotoista ravintoa.
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Tänään vetelin välipalana savumuikkua ja päivällisenä hirvikäristystä. Nuo on ehdottomasti ainakin TOP5 kamaa paksussa voissa paistetun ahvenen lisäksi, mutta sitä ehdotonta ykkösherkkua on vaikea ellei mahdoton nimetä kun tuntuu tuo oma mielentilakin vaikuttavan valintatilanteeseen.
 

julle-jr

Jäsen
Voissa paistettu ahvenfile on kyllä yksi parhaista. Kultaotsainen versiokin on hyvä. Sopiva Riesling vaikka Moselin laaksosta kruunaa tämän tilaisuuden.
 

Tupaukko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saipa ja Saimaan Kurra.
Nyt on maanantain kaatamani Villisian lihat vakuumissa ja pakkasessa. Nyt ei muuta ku seuraavaa laittamaan kontalleen. Ei lopu liha ihan äkkiä tämän torpan ruokavalikoimasta, kun pakkasesta löytyy karhua, villisikaa ja hirveä, jne...
Luomulihalla siis mennään tässä taloudessa.
 
Viimeksi muokattu:
K

Kiekkokatsoja

Vaikka pääsiäinen olisi lampaansyönnin aikaa, niin nyt aloitan karjalanpaistin teon. Siis nautaa ja sikaa.

Lihanhimo, on himoista yksi parhaista.
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Katsoin tänään Madventures Suomi -sarjasta osan kaksi. Siellä maistui karvainen majava. Siis se eläin, ei mikään irstas vertauskuva. Kovin tuntui Riku Rantala tykkäävän mausta. Tekisi mieleni päästä majavaa maistamaan.

Jo maistamistani: poro on hyvää, viimeksi söin sitä eilen.
 

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Lepakko-muurahaiskäpykeitto on kyllä suurta herkkua. Vähän oli potkua soosissa, kun kuumekin nousi ja klyyvari alkoi vuotamaan, mutta yamyam että oli herkkua!
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Tähän juhlasesonkiin olen nautiskellut epäpääsiäismäisesti valmistamaani lampaankaretta sekä jotain riihisavustettua kinkkua. Toki myös lämminsavulohta, ja illalla tekaisin vielä lämpimiä tonnikalavoileipiä. Kasviksia ja juureksia on myös ollut esillä hyvä setti, mutta näin tapettujen eläinten ketjussa olkoon faunan jäsenkunta huomion keskiössä.

Ostan mahdollisuuksien mukaan lampaanlihan muutamasta hyväksi kokemastani halal-kaupasta. Tuolla liha on oikeasti todella tuoretta, koska usein lammas on teurastettu vasta edellisenä yönä tai ainakin viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Muslimikaupan lammas ei siis ole lillunut päiväkausia omissa lihasnesteissään suojakaasuun pakatussa muoviastiassa, eikä se liioin ole saapunut näille kulmille pakastekontissa Uudesta-Seelannista.

Tiedostan hyvin, että muutamia häiritsee halal-teurastuksen toteutustapa. Suomessa sallittu halal-teurastus kuitenkin edellyttää eläimen tainnuttamista esimerkiksi pulttipistoolilla ennen kaulavaltimoiden katkaisua, jolloin teurastustapa ei eläimen näkökulmasta poikkea käytännössä tavanomaisesta menettelystä. Jos joku ei halua syödä Suomessa hyväksytysti teurastettujen halal-lammasta, vaikka lammas muuten maistuisikin, niin pidän moista penseilyä jokseenkin tekopyhänä.

Paistoin eiliset lampaankareet pinnalta pannulla kokonaisina riveinä. Sen jälkeen asettelin ne uunivuokaan, ja valelin päälle tomaattipyreellä ja valkosipulilla maustamaani smetanaa. Ennen ruoanlaittoa annoin kareiden marinoitua puoli päivää kastikkeessa, johon laitoin vindaloo-maustetahnaa, tomaattimurskaa ja reilusti grilliöljyä. Vettä ei tarvinnut lisätä kun tomaattimurskassa oli riittävä nestemäärä. Vindaloo toi odotetusti lampaaseen ihan jotain muuta kuin pääsiäisen tuntua, mutta toimi se silti.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Suomessa sallittu halal-teurastus kuitenkin edellyttää eläimen tainnuttamista esimerkiksi pulttipistoolilla ennen kaulavaltimoiden katkaisua, jolloin teurastustapa ei eläimen näkökulmasta poikkea käytännössä tavanomaisesta menettelystä.
Suomalainen versio halal-teurastuksesta ei ole kaikkien uskonoppineiden mukaan tuota ns. oikeaa halal-lihaa joten joidenkin halal-lihaa myyvien kauppojen liha on tuotu baltianmaista. Esim. Latviasta on tullut halal-lihaa Suomeen kun siellä saa vetää kaulan poikki ilman tainnutusta (tai ainakin muutama vuosi sitten sai tehdä niin). Lahteen tuli muutama vuosi sitten uusi halal-lihakauppa ja Etelä Suomen-sanomat teki juttua kaupasta. Liha kauppaan tuli siis suomalaisilta teurastamoilta jotka suorittivat myös halal-teurastuksia. Artikkeliin oli haastateltu jotain (paikallista) imaamia joka sanoi ettei suomalainen halal-teurastus oikein täytä hänen mielestään islaminkäytäntöjä. Joten vähän niin kuin kaivoi maata uuden kaupan alta toteamalla ettei liha ollut sopivaa (kunnon) muslimille. Kauppa ei kauaa toiminut...

Edit. Asiat on kirjoitettu omasta muistista joten saattaa sisältää asiavirheitä. Artikkelia, johon viittasin, en löytänyt Etelä Suomen-sanomien sivuilta.
 
Viimeksi muokattu:

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Nauta se on. Tosin itse en osallistu itse eläimen hengen ryöstämiseen saati sen jälkeisiin toimiin (ei Pisin Kääpiö gallupissaan sitä kysynytkään), jotka kuuluvat asiaan, vaan olen mieluiten ravintoketjun viimeisellä laiturilla, kun kyljys on lautasella sopivalla kastikkeella medium plussana kera kylmän Heinekenin. Kyllähän monenlainen steak ja beaf menee, kalat myös mahtavia ja erikoisin lienee hai mitä jossain olen syönyt. Näin pääsiäisenä lammas menee mutkitta alas kera viinin ja huonosti laitettuna vähän kumisen makuista, mutta toimivaa safkaa. Menee ns. reisiin.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Suomalainen versio halal-teurastuksesta ei ole kaikkien uskonoppineiden mukaan tuota ns. oikeaa halal-lihaa joten joidenkin halal-lihaa myyvien kauppojen liha on tuotu baltianmaista. Esim. Latviasta on tullut halal-lihaa Suomeen kun siellä saa vetää kaulan poikki ilman tainnutusta (tai ainakin muutama vuosi sitten sai tehdä niin).
Kiitoksia täydennyksestä!

Joissakin halal-kaupoissa myydään tuontilihaa, joissakin kotimaista. Baltiasta tuotu liha on halvempaa, joten hintalapusta voi päätellä jotakin tuotteen alkuperämaasta. Tosin suomalainenkin halal-liha on halal-kaupoissa tavallisten markettien normilihaa jonkin verran edullisempaa, koska myyntikatteet ovat yksinkertaisesti pienemmät. Eläimen matka kasvattajalta asiakkaan lautaselle kulkee halal-kaupan kautta suorempaa reittiä kuin esimerkiksi S- tai K-kaupoissa.

Minua ei kuluttajana haittaa sekään, että syömäni eläin olisi perinteiseen tapaan rituaaliteurastettua. Jos ilman tainnutusta tapahtuva teurastus suoritetaan ammattitaitoisesti, niin lopetettava eläin menehtyy varsin pian. Valitettavasti näin ei aina tapahdu, ja muistan nähneeni eläinsuojeluväen levittämiä videopätkiä tällaisista tapauksista. Kyllähän tuollainen toimii tehokkaana mielipiteenmuokkaajana, mutta siitä eläinsuojeluväki ei tietenkään puhu mitään, kuinka kuvaava tilanne moisen videon kauhuteurastus on suhteessa halal-teurastuksiin laajemmin. Hieman vastaavaa asennetta on ollut havaittavissa niiden videoiden kohdalla, joita eläinsuojeluväki on taltioinut murtauduttuaan suomalaisten maatilojen tuotantorakennuksiin. On toki sinänsä asiallista, että yksittäisiä epäkohtia tuodaan ilmi, vaikka en omin luvin tapahtuvaa tunkeutumista voi hyväksyäkään.

Tiukimpien islamin tulkintojen mukaan Suomessa sallitulla tavalla halal-teurastetun eläimen liha ei ymmärtääkseni ole ”kaikkein pyhintä”, mutta kyllä muslimi sitä saa syödä, ei se haram ole. Jos viillon suorittaa muslimi, tehden myös teurastustoimenpiteet oikein, niin tuloksena on halal-lihaa. Muslimi saa syödä myös heikäläisittäin oikeaoppisesti teurastettujen eläinten lihaa silloinkin, kun viillon on tehnyt jonkin muun abrahamilaisen uskonnon edustaja; liha ei ole tällöin halal, mutta ei myöskään haram, joten sitä saa syödä.

On kuitenkin hyvä huomata, ettei islamin auktoriteettien keskuudessa ole näistä(kään) asioista täyttä yksimielisyyttä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Listalta poimin naudan ja ankan sekä kalaa, mutta viime aikoina olen tykästynyt kaniiniin, jota ei valitettavasti listalta löytynyt.

No, Suomessa kaniinia harvemmin on kaupoissa myynnissä. Stockan ex.herkussa eli mikä S-ryhmän Food Market se nykyään onkaan, kaniinia toisinaan on tarjolla (usein pakasteena) ja Hakaniemen hallissa olen muistaakseni kania joskus nähnyt (ja tainnut jopa ostaakin), mutta muuten saatavuus ei ole paras mahdollinen. Pitäisiköhän ruveta kasvattamaan tuossa parvekkeella, pari-kolme kanihäkkiä ja syksyllä pistää lihoiksi.

Täsmennän omaa vastaustani sen verran, että vastasin sen mukaan, mikä liha on todella omaa herkkuani, en sitä, mitä kilomäärässä eniten vuodessa syön (broileria eri muodossa).
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös