Minkä tapetun eläimen (tai eläinten) liha on herkkuasi?

  • 8 993
  • 96

Minkä tapetun eläimen (tai eläinten) liha on herkkuasi?

  • Nauta

    Ääniä: 107 63,7%
  • Sika

    Ääniä: 68 40,5%
  • Lammas

    Ääniä: 49 29,2%
  • Hevonen

    Ääniä: 35 20,8%
  • Kana

    Ääniä: 80 47,6%
  • Kalkkuna

    Ääniä: 32 19,0%
  • Ankka

    Ääniä: 30 17,9%
  • Koira

    Ääniä: 1 0,6%
  • Kissa

    Ääniä: 1 0,6%
  • Rasvaiset kalat, kuten lohi, makrilli, muikku, jne.

    Ääniä: 96 57,1%
  • Vähärasvaiset kalat, kuten tonnikala, seiti, turska, jne.

    Ääniä: 45 26,8%
  • Äyriäiset, kuten ravut ja katkaravut

    Ääniä: 55 32,7%
  • Nilviäiset, kuten etanat, simpukat ja mustekalat

    Ääniä: 29 17,3%
  • Hyönteiset, kuten kiinalaisten harrastamat ötökät ja mönkiäiset

    Ääniä: 4 2,4%
  • Poro

    Ääniä: 68 40,5%

  • Äänestäjiä
    168
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Me lihansyöjät emme ole kuin yhdestä ruhosta veistettyjä. Joku on varsinainen omnicarnivori ja syö kaikkia mahdollisia eläimiä, kun taas toinen on nirsompi ja on rajoittunut vaikkapa parhaiksi katsomiinsa naudan osiin. Joku tykkää kokeilla kaikenlaista uutta, toinen taas tutustuu uudenlaisiin lihoihin suurella varovaisuudella. Sellaisia me olemme, lihansyöjät ja lihaa syövät sekasyöjät, moninaista sakkia.

Otsikossa viitataan "tapettuihin eläimiin". Tottahan eläimestä on suotavaa laskea henki pihalle ennen lihojen paloittelua, selvä tuo, ja eläinten teurastamista koskeva lainsäädäntö lähtee samasta ajatuksesta. Joidenkin ns. alempien eläinten kohdalla tehdään poikkeuksia, kuten ostereiden, jotka nautitaan elävinä. Puhumme nyt kuitenkin korostetusti tapetuista eläimistä, koska haluan korostaa eläimen ainutkertaista panosta ihmiselle tuottamansa lihansyöntinautinnon hyväksi. Tämä tekee lautasella lepäävän lihan erityisellä tavalla arvokkaaksi. Vihertävä naatti, kastikeviiru tai nostokoneen kolhima potaatti ei ole kokenut syntymää ja kuolemaa eläimen tai ihmisen lailla. Tiedäpä häntä syötäväksi päätyvän eläimen tunteista. Tuskinpa elikko tuntee ammattimaisen teuraseläimen "hyvin tehdyn työn iloa" astellessaan kohti elämänsä kliimaksia pulttipistoolin eteen. Riistan kohdalla eläimen elinkaari onkin aivan toisen kaltainen, eikä ihmisellä ole mitään yksinoikeutta eläimen lihoihin. Kuka ensinnä ehtii, niin se saakoon syödäkseen.

Olen käytännön syistä rajannut äänestyksestä riistaeläimet pois. Samoin kalojen kohdalla olen mennyt sieltä, mistä katiskan nielu on avarin. Muutama eksoottisempi epeli on myös joukossa. Riistaa ja kaikkia muitakin hienoja lihoja saa toki kommentoida ketjussa mitä kernaimmin!

Tässä ketjussa ei voi äänestää esimerkiksi kasveja, polymeereja, metalleja tai tekstiilejä. Niitä voi äänestää jossakin toisaalla. Täällä äänestetään tapettuja eläimiä!
 
Viimeksi muokattu:

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Hyvä ketju! Itse olen melko konservatiivinen lihansyöjä ja olenkin vastannut tähän naudan, sian ja hevosen. Näistä hevosta tulee syötyä kaikkein harvimmin. Olisin periaatteessa voinut valita myös lampaan, sillä se on parhaimmillaan todella hyvää mutta yleensä syömäni lammas on ollut sitkeää ja täten epämiellyttävää syötävää.

Possusta saadaan huikeita aamiaisherkkuja ja muuta. Ilmakuivatut kinkut ja pekoni ovat loistavia keksintöjä. Myös possunpihvit voivat olla todella maukkaita ja kyljykset myös. Aah tulee ihan nälkä tässä.

Nauta nyt on tietysti sellainen josta ei lihansyöjä voi olla pitämättä. Medium rare sisäfilepihvi ja sopiva punaviini kylkeen. Aah...

Laskettiinko tässä poro riistaeläinten joukkoon vai miksi se ei ole listassa? Poro maistuu hyvältä kaikissa muodoissaan.
 

Captain Slow

Jäsen
Suosikkijoukkue
KR69, K11ng Perrin, Bratislavan mm-miehistö 2019
Aikalailla kaikki mitä suomalaiset karjankasvattajat kasvattavat, oli kyseessä sitten nauta - tai siipikarja. Ja sikatilalliset kans.

Riistaeläimistä pakko mainita hirven kieli. Joskus on tullut maistettua ja hemmetin hyvää oli. Tosin, jos joku pistää vaikkapa ensitalvena kutsun hirvenlihaperunoille niin en pistä pahaksi sitäkään.

Kalasta vielä sen verran et ihmettelen suuresti niitä jotka sanoo "hyi, kala on pahaa, kun siinä on ruotoja". Paskamainenhan niitä on sylkeä vek mutta jos tuo on se suurin este niin parempi kenties kys heppujen pysyäkkin niissä liidelin pakasteseideissä.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Nauta, sika, lammas ja kana uppoaa. Lammas on kyllä hyvin laitettuna hyvää, mutta kieltämättä menee helposti sitkeäksi. Mutta pohjimmiltani mä olen konservatiivinen pihvi- ihminen, sisäfileeseen hierotaan alkumausteet, pannulla mediumiksi ja suola & pippuri vielä pintaan, niin se on siinä. Näihin wingseihin ja muihin, missä järsitään lihaviipaleita luun ympäriltä en lämpene ollenkaan, aivan liian ärsyttävää hommaa.

Nuo rasvakalat uppoaa myös. Ruodot häiritsee muakin jonkin verran, mutta saahan noita ostaa ruodottomanakin, jos liikaa vaivaa.
 
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Roihuttaret, Kaljakylä Rangers, Fla
Broileri, koska pohjimmiltani olen ituhippi, mutta tahdon silti syödä liha jossain muodossa. Kalaa söisin mielelläni, vaan köyhyys estää sen asian.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Noista jäi listaamatta kalkkuna (kuivaa), koira ja kissa (tiedä sitten maistaisinko jos yleensäkään jostain Suomessa saisi ostettua, tuskin) ja ötökät koska en ole maistanut. Riistaotuksia olisi voinut olla myös listalla mutta olisihan tuo siitä laajentunut aika tolkuttomasti. Näin syksyllä kyllä parasta lihaherkkua melko tuoreeltaan (3 päivän riiputuksen jälkeen) metsästa kannetusta hirvenvasasta veistetty pihvi.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Laskettiinko tässä poro riistaeläinten joukkoon vai miksi se ei ole listassa? Poro maistuu hyvältä kaikissa muodoissaan.
Helkkari, unohdin poron kokonaan listalta. Sehän on puolikesy tuotantoeläin. Tekevälle sattuu. Saakeli! Tykkään kovasti porosta minäkin, ja parhaillaan kylmiössä odottaa vajaa kilo poronvasan paahtopaistia hyvää hetkeä päästä pöytään.
 
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Roihuttaret, Kaljakylä Rangers, Fla
Tietty jos elävän eläimen syöminen lasketaan, niin apinan aivothan on mitä parhainta herkkua. Tosin eivät perkeleet kauaa elä siinä.
 

Domi28

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Maple Leafs, Liverpool
Rastitin kaikki muut paitsi kissan ja koiran.
Olen koira-ihmisiä, joten ajatuskin koiranlihan syömisestä on vastenmielinen.
Kissa taasen on niin vittumainen otus, ettei lihakaan voi olla hyvää.
Nilviäiset ovat herkkua, kunhan pääsee ulkonäöstä yli.
Ötökät taas sopivat mainiosti kylmän oluen seuraksi.
Kaikista lihoista ja kaloista taitava kokki tekee maukasta ruokaa.
Äyriäset ovat silti suosikkiruokaani, kunhan pääsee Suomesta jonnekin missä ne ovat kohtuuhintaisia. Elämäni paras ateria oli Koh Samuilla, Thaimaassa, syöty grillattu jättitiikerirapu (englanniksi giant tiger prawn), jonka selkäpuoli oli halkaistu ja sinne oli laitettu grillauksen ajaksi valkosipulivoita.
 

DarkTower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pool, NHL, MMA, Kärpät
Aivan turha ketju ilman, että poro olisi vaihtoehtona. Hirvi on monelle se ykkönen, mutta se on niin paljon kitkerämpää lihaa poroon verrattuna. Poro on aivan ykkönen, pesee naudat ja hirvet 10-0.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Kanaa tulee syötyä usein koska se on vähärasvaista ja proteiinipitoisuus sekä maku ovat varsin hyviä. Kaikki palstan herkkusuut tuntevat ruoan nimeltä Saltimbocca. Minä olen tuunannut tuon annoksen niin että käytän punaisen lihan sijaan kanan fileitä jotka maustan suolalla ja pippurilla. Tämän jälkeen taputtelen fileiden pintaan salvian lehtiä ympäriinsä, sitten kierrän fileiden ympäri ilmakuivattua kinkkua ja ei kun uuniin. Kinkku pitää hyvin kananlihan mehevänä ja mureana päästämättä nesteitä ulos. Kylkeen basmatiriisiä ja eikun nauttimaan. Vie kielen mennessään.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Laskettiinko tässä poro riistaeläinten joukkoon vai miksi se ei ole listassa? Poro maistuu hyvältä kaikissa muodoissaan.

Aivan turha ketju ilman, että poro olisi vaihtoehtona. Hirvi on monelle se ykkönen, mutta se on niin paljon kitkerämpää lihaa poroon verrattuna. Poro on aivan ykkönen, pesee naudat ja hirvet 10-0.
Lisäsin poron äänestykseen mukaan. Punakuono on välttämättä saatava listalle.
 

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
Vitun hyvä äänestys. Kaikki paitti koira ja kissa. Käristetyt, paahdetut heinäsirkat on muuten hyviä. Oon kerran syönyt Bangkokissa, juntit ei uskaltanu syödä kun ovat ennakkoluulosia ja typeriä. Asuin silloin Ogelissa ja yks hauska aviopari oli Keravalta. Niiden kanssa meni aika aika rattosasti. Ex-eukko jotenkin hermostui eikä matkan jälkeen sitten tavattu, vaikka se keravalainen jätkä oli hyvä dokaamaan. Just siks. Ei ollut vielä somea, oltas kaveroiduttu sillä lailla ja oltas ehkä yhä yhteyksissä.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Koira ja kissa ovat mukana lähinnä sosiologisen kokeilun hengessä. Koiraa voi syödä muutamissa kaukaisemman Aasian maissa, ja kai kissan saatanaakin jossakin pureksitaan.
 

Jeffrey

Jäsen
Kanaa se yleisin ruoka noin ruokana on. Kalkkunaa menee myös parisataa grammaa päivässä ja jauhelihaa toki opiskelijana myös. Koululla pyrin aina syömään kalaa, jos siellä on tarjolla hyvä vaihtoehto. Kotona kun herkutellaan niin kanansiipiä tai nautaa vähän jalommassa muodossa. Ensi kuussa tulee veronpalautukset, niin josko noilla ostaisi jotain riistaa?

Yksi elämäni ikimuistoisimmista annoksista oli hirven sisäfile Kuliksen kasinossa. Nuorena poikana sain kunnian työskennellä Suomen huippuravintoloissa, joissa työntekijöistä pidettiin hyvää huolta. Nilviäiset ja äyriäiset menee erittäin hyvin myös, varsinkin jos voi ja valkosipuli on muistettu tunkea mukaan.

Viimeksi löytämäni suuri herkku oli Polarica tai Lapin Liha merkkinen kylmäsavustettu naudanpaisti vakuumista leikkelehyllystä. Ai että oli orgastistista tavaraa. Harmi vain etten ole tuohon tuotteeseen sen jälkeen törmännyt. Tuo sopisi oikein passelisti joihinkin tapashommiin tai suomalaisiin antipastoihin.
 

Jeffrey

Jäsen
Lisätään vielä toinen ikimuistoinen ravintolaelämys Saint-Raphaelin kylästä Välimeren rannalta Etelä-Ranskassa. Tuollainen vanhemman pariskunnan pitämä mökeiltä tutuilla pihakalusteilla varustettu ravintola siinä rantabulevardilla tarjosi kolmen ruokalajin menun 20e. En enää kuollaksenikaan muista mitä oli ensin ja mitä jälkeen, mutta keskellä oli aivan taivaallinen Ankan rintafilee. Punaviinisoosi ja kaikki taisi olla ja aivan julmetun hyvää.

Jos tuollapäin kruisailette, niin kannattaa tuolla Saint-Raphaelissa ehdottomasti käydä.
 

DarkTower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pool, NHL, MMA, Kärpät
Lisäsin poron äänestykseen mukaan. Punakuono on välttämättä saatava listalle.
Hienoa. Vaan poro maksaa hunajaa siellä etelässäpäin ja silloinkin siellä tarjotaan poronkäristyksenä kalvoista ja säikeistä jätettä. Mutta minkä sille voi, heh. Oikea poronkäristys on vuoltu jäisestä porosta suikaleina ala kebab jotta liha on täyttä lihaa. Ja se poronkäristys on jotain taivaallista, nam.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Hienoa. Vaan poro maksaa hunajaa siellä etelässäpäin ja silloinkin siellä tarjotaan poronkäristyksenä kalvoista ja säikeistä jätettä. Mutta minkä sille voi, heh. Oikea poronkäristys on vuoltu jäisestä porosta suikaleina ala kebab jotta liha on täyttä lihaa. Ja se poronkäristys on jotain taivaallista, nam.
Olisiko käymässä niin, että asiaan on herätty myös etelässä? Huomasin eräässä satunnaisesti asioitsemassani Citymarketissa juuri viikko sitten, että tarjolla oli hyvä valikoima tuoretta poronlihaa. Niin sisäfilettä kuin kalvoista puhtaaksi rapsittua ulkofilettäkin. Kalvojen poistosta oli erikseen maininta ulkofileen pakkauksessa, ja muovin läpi katsottuna liha näytti melkoisen käyttövalmiilta.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Maukkuusjärjestyksessä: Poro, lohi, nauta, sika, kalkkuna, kana, ankka, lammas ja sanotaan vaikka tonnikala. Poroa olen viimeksi syönyt 10 vuotta sitten ja ai että se oli hyvää. Sellaista herkkua on kuitenkin hyvin harvoin tarjolla, mikä on todella väärin.

Kaloista lohi tulee aina olemaan ylivoimainen ykkönen, vaikka jossain vaiheessa sitä tuli syötyä useita kiloja kuukaudessa.
 

DarkTower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pool, NHL, MMA, Kärpät
Olisiko käymässä niin, että asiaan on herätty myös etelässä? Huomasin eräässä satunnaisesti asioitsemassani Citymarketissa juuri viikko sitten, että tarjolla oli hyvä valikoima tuoretta poronlihaa. Niin sisäfilettä kuin kalvoista puhtaaksi rapsittua ulkofilettäkin. Kalvojen poistosta oli erikseen maininta ulkofileen pakkauksessa, ja muovin läpi katsottuna liha näytti melkoisen käyttövalmiilta.
Varmaan löytyy hyvääkin tavaraa, mutta se maksaa tosiaan vitun paljon. Se oli se pointti. Poro on kalleinta lihaa Suomessa. Ja parasta.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Varmaan löytyy hyvääkin tavaraa, mutta se maksaa tosiaan vitun paljon. Se oli se pointti.
Eihän hyvä poronliha vaihda ilman edestä missään omistajaa. Mutta hyvästä kannattaa maksaa vähän ekstraakin, kehnommasta taas ei mitään.

Melkein traditiona voin pitää, että aina kun käyn Jatkoajan Oulun siiven kanssa ekskursiolla Taivalkoskella ja Kallioniemen Päätalo-museossa, niin matkan varrella on tärkeää poiketa siihen poronlihapuotiin. Mutta kyllä kelpaa käydä Taivalkoskella hotelli Herkossa, jossa saattaa olla tarjolla joko käristystä tai paistetut muikut pottuvoin kanssa. Kyllä noilla appeilla jaksaa taas laskeutua merimaihin takaisin.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Minä pidän silakasta ja siiasta, äänestin heitä. Kuolleesta siasta on toki ravinnoksi myös, mutta lemmuvainaja on parempaa.
Olen valioampuja, mutta en harrasta metsästystä, osaksi koska näillä lakeuksilla ei ole porokiintiöitä maattomille. Poropuolukka muusilla on nimittäin tosi hyvää, nykyään sitä nautitaan vain tuhannen kilometrin rattitaipaleen palkinnoksi. Mielestäni kaikilla maailman ihmisillä pitäisi olla oikeus ampua oma poronsa.
 

DarkTower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pool, NHL, MMA, Kärpät
Eihän hyvä poronliha vaihda ilman edestä missään omistajaa. Mutta hyvästä kannattaa maksaa vähän ekstraakin, kehnommasta taas ei mitään.

Melkein traditiona voin pitää, että aina kun käyn Jatkoajan Oulun siiven kanssa ekskursiolla Taivalkoskella ja Kallioniemen Päätalo-museossa, niin matkan varrella on tärkeää poiketa siihen poronlihapuotiin. Mutta kyllä kelpaa käydä Taivalkoskella hotelli Herkossa, jossa saattaa olla tarjolla joko käristystä tai paistetut muikut pottuvoin kanssa. Kyllä noilla appeilla jaksaa taas laskeutua merimaihin takaisin.
Hienoa, tiedät sitten mistä puhun! Lapsuudessani tuntui siltä, että olen syönyt poroa jo liikaa. Mutta kun asun täällä Oulussa nyt myöhemmin, jos joku enoistani tulee etelään päin, hän tuo mukanaan poron lihaa, se on nam. Ja äitini tekee parasta poronkäristystä! Mukava katsoa kun hän vuolee sitä jäistä lihaa.

Savustettu siika on myös jotain parasta. Siika on muutenkin aliarvostettu kala.
 
Viimeksi muokattu:

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Eihän hyvä poronliha vaihda ilman edestä missään omistajaa. Mutta hyvästä kannattaa maksaa vähän ekstraakin, kehnommasta taas ei mitään.

Melkein traditiona voin pitää, että aina kun käyn Jatkoajan Oulun siiven kanssa ekskursiolla Taivalkoskella ja Kallioniemen Päätalo-museossa, niin matkan varrella on tärkeää poiketa siihen poronlihapuotiin. Mutta kyllä kelpaa käydä Taivalkoskella hotelli Herkossa, jossa saattaa olla tarjolla joko käristystä tai paistetut muikut pottuvoin kanssa. Kyllä noilla appeilla jaksaa taas laskeutua merimaihin takaisin.

Perhana, luostarioluen innoittamana luin pelkästään äänestyksen aiheen ja vedin siitä etiäpäin. Porojutut olivat täysin omaa visiotani, en halua loukata vähemmistöjä, kuten esim. romaneja, enkä kyseenalaista paliskuntien oikeuksia. Pitää nykyään olla varovainen kirjoittamissaan nimittäin, ajoissa tuoda julki vähä-älyisyys ja syyntakeettumuus.

Mutta johdannon jälkeen, jokseenkin mahtavaa on, että sinä @Pisin Kääpiö 186cm olet Päätalo-entusiasti. Isäni, äitini toki lähti miehensä seuraksi, halusi käydä Taivalkoskella, Kallen kotimaisemia katsomassa. Ikää taisi henkilöautoilijalla olla himpun vajaa kahdeksankymmentä, mutta matka oli menestys.
Päätalon historian kuvauksen arvo tulee väistämättä nousemaan vuosien saatossa.
Anteeksi sivuluisu.

Silakka. Siika. Poro.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös