Kehitysapu, onko se turhaa eurojen tuhlausta?

  • 21 612
  • 135

teppana

Jäsen
Iltalehti tietää kertoa, että 400 000 euroa on mennyt huijareille: STT: Poliisi epäilee, että ulkoministeriö huijattiin maksamaan 400 000 euroa kehitysapurahaa väärälle tilille

Olisi kyllä ihan kiva tietää, miten kehitysapurahojen käyttöä valvotaan ja onko kenelläkään oikesti mitään käryä siitä menevätkö rahat sinne, minne pitäisi.

Ei helevetti. :D Phishing maileilla ilmeisesti. Onhan tämä nyt ihan vitun uskomatonta. Jos siis pitää paikkansa.
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ei helevetti. :D Phishing maileilla ilmeisesti. Onhan tämä nyt ihan vitun uskomatonta. Jos siis pitää paikkansa.
Ihmisethän siellä näitä hoitaa, että sattuu näitä kai paremmissakin piireissä:
–  Suomen valtion puolesta on ollut tällaisia rahoitussopimuksia UNDP:n kanssa. Suomen valtio on rahoittanut jo käynnissä ollutta hanketta ihan sopimuksen mukaan. Tässä on onnistuttu pääsemään väliin, esiinnytty tämän YK:n organisaation nimissä ja erehdytetty maksamaan rahoja väärälle tilille, Perälä sanoo.

Rikollisten epäillään hakkeroituneen Perälän mukaan UNDP:n palvelimelle ulkomailla. Tällä tavoin palvelimelta päästiin seuraamaan sähköpostiviestittelyä.

–  Näin on päästy laittamaan oikean näköisiä viestejä oikeiden henkilöiden tiedoilla.
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
No aika isoja asioita hoidellaan sähköpostilla. Kuinkakohan paljon noita rahoja huijataan jäämättä kiinni?
Se nyt ainakin selviää, että rahat on menneet väärälle tilille. Se oikea saaja kun varmaankin jossain vaihessa kyselee, että missäs ne luvatut rahat viipyy. Saadaanko se huijari kiinni, on ihan toinen juttu. Periaatteessa ainakin pitäis tietää kenen tilille rahat meni, mutta taitaa pankkimaailma vielä tukea rötöstelijöitä, koska hyötyvät siitä itsekin.
 

teppana

Jäsen
Se nyt ainakin selviää, että rahat on menneet väärälle tilille. Se oikea saaja kun varmaankin jossain vaihessa kyselee, että missäs ne luvatut rahat viipyy. Saadaanko se huijari kiinni, on ihan toinen juttu. Periaatteessa ainakin pitäis tietää kenen tilille rahat meni, mutta taitaa pankkimaailma vielä tukea rötöstelijöitä, koska hyötyvät siitä itsekin.

Hankala se kai on niitä rahoja enää takaisin saada. Sinne taisi mennä.
 

Tuamas

Jäsen
No aika isoja asioita hoidellaan sähköpostilla. Kuinkakohan paljon noita rahoja huijataan jäämättä kiinni?

No, ihan samanlaisiin on haksahtanut useampi pörssiyhtiökin, nykyään yleisin ja toimivin väärinkäytöksen muoto.

Eli päästään väliin sähköpostikeskusteluun tilauksista, tilisiirroista tai laskutuksesta ja huijarin toimesta annetaan "uudet" laskutustiedot, olikos se Konecranes kun hävisi noin puoli miljoonaa-miljoonan vastaavassa joitain vuosia sitten.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Olen nähnyt vastaavan tapauksen pk-yrityksessä. Ensin murretaan phishingillä tai vale-wifillä (esim. hotellin tai lentokentän niminen ilmainen hotspot) jomman kumman pään sähköposti (ei ole väliä kumman), laitetaan sinne forwardi rikollisten osoitteeseen jotta päästään seuraamaan viestiliikennettä ja lopuksi väärennetään sopivassa välissä viesti uusista tilitiedoista kun tiedetään, että iso maksu on tulossa. Kun viestittelystä on kopio niin feikki-mailista saa todella aidon näköisen allekirjoituksineen päivineen.

Omassa työpaikassani olen ohjeistanut, että mitään maksutietoja ei voi päivittää sähköpostitse. Aina pitää soittaa tiedossa olevaan puhelinnumeroon (ei edes siihen sähköpostin allekirjoituksessa olevaan) jos maksutietoja pitää päivittää.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Olisi kyllä ihan kiva tietää, miten kehitysapurahojen käyttöä valvotaan ja onko kenelläkään oikesti mitään käryä siitä menevätkö rahat sinne, minne pitäisi.

Minusta tuo on marginaalinen ongelma. Vedätystä on, mutta kenties vähemmän kuin luullaan. Sen sijaan jättiluokan ongelma on, että YLE:n jutussa vuonna 2015 ulkoasiainneuvos Matti Kääriäisen mukaan kehitysyhteistyöhankkeet ovat menneet 20 vuotta täysin hukkaan:

Ulkoministeriön virkamies: 20 vuoden kehitysyhteistyöhankkeet menneet täysin hukkaan

En tuota täysin allekirjoita, vaikka joitakin projekteja muinaisuudessa seurasinkin läheltä. Isoja muutoksia tarvitaan ja jos halutaan estää megaluokan pakolaisuus Eurooppaan, esimerkiksi Afrikassa toimivat eurooppalaiset yritykset voisivat maksaa Afrikan voitoistaan verot Afrikkaan. Se ei riitä, että puhutaan kehitysavusta, koska sen avulla ei ratkaista nykyisiä tai tulevia ongelmia.
 

Kauko Viisas

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Korruptio | Tutkimus: Kehitysapua valuu eliitin pankkitileille veroparatiiseihin Korruptio | Tutkimus: Kehitysapua valuu eliitin pankkitileille veroparatiiseihin

Laitetaan nyt tähän ketjuun. Tiedossa on, että kehitysapu ei aina mene aivan sinne, mihin on tarkoitus. Tätä on nyt myös tutkittu.

Kehitysapu kohdentuu harvemmin sinne minne sen pitäisi mennä. Kehitysavusta on tullut länsimaille yksi pyhä lehmä lisää, jolla "maksetaan velkaa" kehittyville maille.
Lainasin nämä tähän ketjuun, koska mielestäni kehitysapu ei ole pelkästään nykyhallituksen vaan myös aiempienkin hallitusten ongelma. Tai oikeammin - ei se hallituksille ole ollut ongelma, mutta jossain määrin veronmaksajille.

Kehitysapu on anekauppaa, millä ostamme "syntimme" anteeksi. Sanon sanan synti tietäen siihen liittyvät mahdolliset sanktiot.

Ilman tarkkoja suunnitelmia, suunnitelmien toteuttamisen valvontaa ja jälkikäteistä arviointia suunnitelmien toteutumisesta ei kehitysapu saavuta tavotteitaan. Ja raha - sitä ei tunnu valvovan kukaan ja entisten ja nykyisten raporttien mukaan se valuu vallan muualle kuin pitäisi.

Omakohtainen kokemus on ohutta ja ajallisesti kaukaista, mutta muutama tässä:
  • Eräässä kohdemaassa sain ostaa ruokakaupasta suomalaisia elintarvikkeita n. 20% kotimaan hinnoista. Kaikissa tuotteissa oli maininta kehitysavusta. Vähäistä sinänsä, mutta kun vähäiset asiat kumuloituvat, niistä tulee melkoisia mastodontteja. (Rikollisuus, korruptio)
  • Toisessa kohdemaassa kävin neuvotteluja paikallisten päättäjien kanssa "toiminnan kehittämiseksi ja heidän tarpeistaan" - toiminnan kehittämisestä ei juurikaan puhuttu vaan lähinnä toisen puolen kiinnostus liittyi rahaan: kuinka paljon olisi mahdollista saada "kehittämiseen?".(Korruptio)
Me emme voi pelastaa koko maailmaa, mutta kehitysavulla voimme pelastaa joitakin ihmisiä sellaisissa yhteiskunnissa, jotka ovat valmiit noudattamaan kehitysavun antajan tiukkoja ehtoja ja suurta osallisuutta kehitysapuprojekteissa.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko

Tansanian ministeriöstä vastattiin Suomeen kirjeessä, jossa toivottiin, että avustusrahojen käytön selvittely voitaisiin lopettaa ja alkaa katsoa eteen päin ”tulevaisuuden yhteistyöhön viestintäsektorilla”.
 

LiiAaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Kehitysapu on sellainen kuuma peruna johon ei oikein kukaan uskalla koskea. Kaikkien mielestä sitä pitää antaa, mutta myös kaikki tietää sen, että siitä ei isossa kuvassa ole juuri mitään hyötyä. Kuten tuossa @Hagi n linkkaamassa jutussakin todetaan rahojen menneen aivan muuhun kuin mihin ne oli tarkoitettu. Näitä "hupihankkeita" kyllä Afrikassa riittää ja suurin osa näistä on tekaistu vain ja ainoastaan kehitysavun saamiseksi. Rahat kun kilahtaa tilille niin hanke voidaan haudata ja muutama vallankahvassa oleva käärii rahat itselleen. Läpimädät diktaattorit, hallitukset korruptoituneine virkamiehineen ja johtajineen eivät tule koskaan laittamaan tikkuakaan ristiin edistääkseen oman maan asioita. Raha sinne kyllä kelpaa ja sitähän sinne syydetään ihan isolla lapiolla. Kuinka paljon Afrikkaan ollaan syydetty rahaa ja käytännössä mikään ei ole muuttunut? Valtioiden eliitti saa taas nauttia länsimaiden antamista rahoista ja muu kansa jatkaa kituuttamista entiseen tapaan.

Kehitysavussa on mielestäni myös sellainen huono puoli, että vaikka sillä tehtäisiin jotain ihan konkreettista, niin se aiheuttaa sen, että sitä odotetaan myös jatkossakin. Esimerkkinä käydään kehitysavun turvin rakentamassa kaivoja ja kastelujärjestelmiä jotta viljely onnistuisi. No kukaan ei viitsi alkaa mitään viljelemään, koska kohtahan ne ruokasäkit taas saapuvat. Tähän pätee käänteisesti vanha sanonta "Anna miehelle kala niin hän on kylläinen yhden päivän. Opeta mies kalastamaan niin hän on kylläinen aina". Sitten kun miehelle annetaan kala joka päivä niin miksi mies vaivautuisi itse kalastamaan? Tämä nyt oli vain esimerkki toiminnasta ja ymmärrän kyllä sen, että Afrikassa on monessa maassa kansalla aika tukalat oltavat, mutta tällainen rahan posketon jakaminen ei auta yhtään sitä normaalia ihmistä, vaan voitelee lähinnä korruption rattaita. Lisättäköön vielä se, että varmasti paljonkin hyvää on saatu aikaan, mutta jos suhdeluku alkaa olemaan miljardi annettu ja parilla miljoonalla on jotain saatu aikaiseksi niin aika nurinkurinen on tilanne.
 

Peltinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
"Anna miehelle kala niin hän on kylläinen yhden päivän. Opeta mies kalastamaan niin hän on kylläinen aina". Sitten kun miehelle annetaan kala joka päivä niin miksi mies vaivautuisi itse kalastamaan?

Ne kalat sentään menevät luultavasti ainakin jossain määrin köyhille ja nälkäisille. Sitten kun laitetaan rahaa siihen kalastamiseen, niin ostetaan jostain troolari, ostohinnasta puolet palautetaan pöydän alta päätöksen tehneelle virkamiehelle ja troolari jää ruostumaan jonnekin sataman nurkkaan. Tämä jälkimmäinen kuvaa parhaiten sitä perinteistä kehitysapua, josta pitäisi päästä eroon.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Kehitysavussa on mielestäni myös sellainen huono puoli, että vaikka sillä tehtäisiin jotain ihan konkreettista, niin se aiheuttaa sen, että sitä odotetaan myös jatkossakin. Esimerkkinä käydään kehitysavun turvin rakentamassa kaivoja ja kastelujärjestelmiä jotta viljely onnistuisi. No kukaan ei viitsi alkaa mitään viljelemään, koska kohtahan ne ruokasäkit taas saapuvat. Tähän pätee käänteisesti vanha sanonta "Anna miehelle kala niin hän on kylläinen yhden päivän. Opeta mies kalastamaan niin hän on kylläinen aina". Sitten kun miehelle annetaan kala joka päivä niin miksi mies vaivautuisi itse kalastamaan?
Maataloutta ei Afrikassa kannata juurikaan kehitellä, kun tullit ovat karmivat mihin tahansa suuntaan onkaan sitä viemässä. Viljellään sen verran että päästään vuoden läpi ja sitten jos tulee kuivuus tulee ne paljon mainitut ruoka-avut paikalle. Sitten on paljon erilaisia älynväläyksiä erilaisilta valtioilta siitä kuinka nyt pitää jakaa omaisuutta uudestaan (Zimbabwessa valkoiset maanviljelijät ajettiin pois ja Mugaben kavereista ei ollutkaan farmien ylläpitoon, Idi Amin karkoitti intialaiset kauppiaat Ugandasta jne.). Yleisesti Afrikka pärjäisi tietyllä tavalla paremmin jos eurooppalaiset valtiot (etenkin Ranska) lopettaisivat paikallisten asioiden sotkemisen.

Aina välillä on mainittu Kiina esimerkkinä maasta joka tekee "oikein" näitä asioita eli sijoittaa infraan ja muuhun alueella. Oikeastaan kyse on aika tyylipuhtaasta kolonialismista, mutta nyt ei ole tarvetta vallata alueita. Ostetaan vain oikeudet kaivokseen, vesiväylään tai muuhun sellaiseen. Sitten tuodaan kiinalaiset työmiehet tekemään rakennustyöt ja pyörittämään kaivoksia. Afrikkalainen maa saa ison tukun rahaa nyt, eikä suinkaan pidempiaikaisia tuloja. Kansan tila ei parane, mutta kiinalaisten rakentama tie kaivoksen ja sataman välillä näyttää kyllä kivalta.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Tähän enempää kantaa ottamatta, niin muutamat afrikkalaiset ekonomistit ovat kriittisiä kehitysavun suhteen. Esimerkki:
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Huono kehitysapu on sukua hyödyttömille yritystuille, turhalle EU-byrokratialle ja tarpeettomille julkisen sektorin sektorin työntekijöille.

Kaikki tietää, että näistä pitäisi päästä eroon ja noihin sijoitetut varat kannattaisi sijoittaa paremmin.
 

hooceebruins

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, Janette Lepistö
Lukion aikainen historianopettaja sanoi joskus 90-luvulla suurinpiirtein näin: "Kehitysapu on pelkkä omantunnon korvike." Poijjaat siitä sitten tekivät hooceepunkki-biisinkin ja kiittelivät opettajaa levyn takakannessa.
 

Jj

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Habs, FCB
Oma ajatteluni menee niin että jos jokin on rikki se pitää korjata. Se, ettei tehdä mitään on ajatuksena vastenmielinen. Kehitysavun määrä lienee kohdillaan, lisää tarkkuutta tarvitaan.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Oma ajatteluni menee niin että jos jokin on rikki se pitää korjata. Se, ettei tehdä mitään on ajatuksena vastenmielinen. Kehitysavun määrä lienee kohdillaan, lisää tarkkuutta tarvitaan.
Jos oikeasti kiinnostaa Afrikan kehitys, niin jotain kyllä pitäisi tehdä. Jos taas kiinnostaa ainoastaan näyttää hyvältä ulospäin, kun kehitysapuun satsataan X summa huolimatta siitä, mihin se raha päätyy, niin sitten varmaan ei tehdä mitään.

Ei nyt varsinaisesti yllätyksenä tullut tämä.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Kehitysapu ei toimi. Sen puolustajat lienevät humanisteja, jotka kiinnittävät huomiota vain siihen ,että absoluuttinen köyhyys on vähentynyt ja lukutaito parantunut. Suurin ongelma on kuitenkin rakenteellinen ja asenteellinen. Kehitysmaihin suhtaudutaan vain avustuskohteina, eikä investointikohteina (Kiina poislukien). Apua on annettu vuosikymmeniä, ja se on sementoinut asetelman, johon kukaan ei oikeastaan hae muutosta. Puhutaan vain siitä, että avun määrä pitäisi olla x-prosenttia, eikä siitä miten rakenne rikotaan. Avustamisen jatkaminen vain ylläpitää riistävää rakennetta ja asennetta.

Syitä on monia ja monella tasolla. Niin YKta kuin yksittäisiä naiveja kansalaisia voi sormella osoittaa. Moniko ymmärtää, että vaateapu estää paikallisen vaateteollisuuden syntymisen - ilmaista vastaan on paha kilpailla? Ruoka-apu ehkä pelastaa nälkäisiä, mutta tuhoaa paikallisen tuotannon olemattoman kilpailukyvyn kokonaan. KV-tasolla on tähän päivään asti oltu tyytyväisiä siihen että vaikkapa Afrikka tuottaa vain raaka-aineita. Samalla suurin osa lisäarvosta ohjautuu monikansallisille yrityksille, joita kukaan ei verota (kunnolla) missään.

Apu pitäisi siis lakkauttaa. Sen sijaan pitäisi investoida ja poistaa vaikka edes tilapäisesti tullimuurit, jotka viimeistään pitävät kehitysmaat nöyrinä. Investointien karttuessa monet ongelmat vähensivät. Ihmisillä olisi töitä, ei oli tarvetta paeta kotimaasta kohti parempaa elämää, ei olisi tarvetta super suurille perheille, maailman vauraus jakaantuivat tasaisemmin. Rikkaimmat rikastuisivat vielä lisää uusien markkinoiden avautuessa jne.
Kehitysavun lopettaminen ja korvaaminen investoinneilla olisi win-win tilanne.
 
Itse puolestaan sanoisin, että olemme länsimaissa saavuttaneet viimeistään 2020-luvulle tultaessa sen tilanteen, että kehitysideoita voitaisiin pikkuhiljaa kohdistaa ihan tähän meidän omaan maailmankolkkaan, ja ratkoa paikallisia ongelmia. Niitä on meinaan kertynyt jo sen verran, ettei yhdessä sukupolvessakaan enää saada korjattua, mutta suuntaa voidaan vielä muuttaa hyvinkin.

Oma pihapiiri siistiksi ensin, sitten voidaan taas keskittyä tukemaan kehittyviä valtioita, joiden status ei ole tähänkään asti muuttunut mihinkään kaikesta avusta huolimatta. Ja me olemme sillä samalla tiellä, nykymenolla koko Eurooppa on kohta se kehitysmaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös