Kausiennakko 2023–2024

  • 35 300
  • 154

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
@Everton - sellainen välikysymys, kun laitureita raavit paperille.
Oletko yhtään "pitänyt kirjaa", kuinka paljon ottaa työtunteja tämänkaltaisien syväluotaavien ennakoiden rakentaminen?

Eniten aikaa menee näiden arvioiden kirjoittamisessa sanalliseen muotoon sekalaisista excel-taulukoista. Vaikka olenkin suhteellisen nopea tuottamaan tekstiä, niin noinkin vaatimattomien tekstinpätkien kuin nuo keskushyökkääjä-arviot oli kirjoittamisessa meni hyvinkin tarkalleen kaksi iltaa. Eli varmaan sellaiset 8-10h.

Muuten olen tehnyt tätä hiljakseltaan ja vähän kerrallaan, eli vaikea arvioida kokonaisaikaa. Olen merkannut listoille sitä mukaa pelaajia, kun uusia sopimuksia on julkaistu ja kartoittanut heille arvosanan. Sitten tässä loppuvaiheessa käynyt vielä läpi kaikkien harjoitusotteluiden kentälliset ym.

Pelaaja-arvioita olen tehnyt niin kauan, että siihen on tullut hyvä rutiini. Homma toimii mulla niin, että olen rankannut kaikki pelaajat paremmuusjärjestykseen. Tai siis en sellaisella tarkkuudella, että onko vaikka (hatusta heitetty esimerkki) Santeri Salmela vai Valtteri Jeskanen parempi, vaan olen jakanut pelaajat noin kymmeneen eri tasokoriin tiettyjen ja mahdollisimman yhdenmukaisten kriteerien mukaan.

Nämäkin arviot on tietty aina vain ja ainoastaan ennustuksia, joten osa tulee menemään pahasti pieleen. Tuskin juuri kukaan olisi arvannut vaikkapa viime kauden pelaajista, että Risto Mattila floppaa ja Joni Airo voittaa maalipörssin. Tai kuka tulokas onnistuu ja kuka ei. Mutta riittävän suuressa otannassa tällaisetkin asiat tuppaavat menemään tasan, eli uskoisin että joukkueiden voimasuhteet on aika oikein. Se on sitten eri asia, että miten nuo voimasuhteet todellisuudessa kaukalossa näkyvät ja kuinka peli toimii.


Laitahyökkääjissä riittää naputeltavaa ainakin täksi illaksi ja huomiseksi. Koitan saada senkin osaston käsiteltyä viikonlopun aikana. Ja vielä sitten jonkun yhteenvedon/tiivistelmän kaikkien joukkueiden vahvuuksista, heikkouksista ja mahdollisuuksista ennen kuin kausi alkaa.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
LAITAHYÖKKÄÄJÄT (osa 1)

TuTon laiturikalusto on erinomainen, vaikka viime kauden tehokkaimmat pelaajat Roope Ranta ja Leevi Lemberg ovatkin poissa. Joukkueesta löytyy kärkiosaamista, leveyttä sekä myös monipuolisuutta erilaisiin rooleihin.

Oskari Siiki ja Joel Kerkkänen kuuluvat sarjan huippuhyökkääjiin. Siiki ei onnistunut ihan kunnolla edellisen kerran TuTossa pelatessaan, mutta Hokissa ruuti oli kuivaa. 28 ja 26 maalin kaudet pelannut Siiki on Mestiksen viime vuosien tehokkain maalintekijä. Kerkkänen iski viime kaudella JoKP:ssa 48 pistettä ja itse odotin, että paikka Liigassa voisi aueta, mutta hän ei sitten kuitenkaan mahtunut Sportin miehistöön.

Myös Valtteri Virtaselta odotetaan vahvaa kautta. Hän on mennyt kovalla tahdilla eteenpäin ja oli viime keväänä TuTon parhaimmistoa. Harjoitusotteluissa hän on pelannut tehokkaasti Karri Forsblomin rinnalla.

Mikä tahansa joukkue ottaisi riemulla vastaan Miika Tiihosen ja Juho Virtasen. Kokeneet ja monipuoliset pelaajat pystyvät pelaamaan roolissa kuin roolissa. Kerkkäsen tavoin Sportissa kokeella käynyt Tiihonen on pelannut viime vuodet RoKin kärkiketjuissa. TuTo-ikoni Virtanen pelasi puolestaan viime kaudella TuTon ykkössentterinä, mutta siirtynee tällä kaudella laidalle.

Todellinen yllätysnimi TuTon kärkiketjuissa on ollut isossa roolissa harjoitusottelut pelannut Santeri Virta. Hän debytoi TuTossa jo viime kaudella, mutta pelasi suurimman osan kaudesta U20-joukkueen runkopelaajana. Pienikokoinen hyökkääjä ei ole kuitenkaan ollut edes junioreissakaan koskaan joukkueensa kärkipelaajia: Espoossa pelatessaan hänen oli vaikea mahtua jopa kokoonpanoon. Toinen tulokashyökkääjä Jesse Helander sen sijaan oli viime kaudella JYPin U20-joukkueen kapteeni ja yksi kärkipelaajista. Hän on kuitenkin pelannut vain yhden harjoitusottelun.

Viime kauden joukkueesta jatkavat Topias Kaski ja Jesse Leppikoski sekä FPS:sta siirtynyt Erkki Laiho kisannevat viimeisistä pelipaikoista. Kaski pelasi viime kaudella kolmos-nelosketjuissa, mutta omaa potentiaalia myös tulosketjujen hyökkääjäksi. Leppikosken tulokaskausi TuTossa pari vuotta sitten oli lupaava, mutta viime kaudella hänelle ei löytynyt oikein kunnollista paikkaa joukkueessa. Nytkin hän on pelannut harjoitusotteluissa lähinnä nelosketjussa - kuten myös Laiho, joka paiski FPS:ssakin kolmen kauden ajan lähinnä haalarihommia.

Parikymppiset Niklas Rantanen ja Eevert Eloranta saavat keskittyä rauhassa vielä pelaamiseen junnujen puolella.

Mestarijoukkueen kärkipään hyökkääjistä ovat poissa vain kokeneet Tommi Huhtala sekä keväällä hyvässä iskussa ollut Anton Ollikainen. Toisaalta taas ainoa uusi laitahyökkääjä porukassa – ainakin toistaiseksi – on Juuso Jämsen.

Pelicansista siirtyvä Jämsen näytti jo olevan lähellä vakiinnuttaa pelipaikkansa Liigassa, mutta ehkäpä iso rooli Espoossa on hänelle tässä vaiheessa juuri oikea ratkaisu. Hyväjalkainen ja pistenälkäinen Jämsen on todella vahva ehdokas sarjan pistepörssivoittajaksi.

Hyviä ehdokkaita pörssivoittajiksi ovat myös Janne Hämäläinen ja Joni Piipponen. Hämäläinen on mennyt eteenpäin kausi kaudelta ja oli viime vuonna espoolaisten paras pistemies. Kokenut Piipponen on kärsinyt urallaan liian usein loukkaantumisista, mutta nyt hänellä on allaan jo kaksi ehjää kautta. Piipponen oli kummallakin näistä kausista sarjan maalipörssin kärkinimiä: 26 ja 24 maalia.

Myös Juho Koivusaari on ollut aina tehokas, kun vaan on pysynyt pelikunnossa. Tehokas ja suoraviivainen hyökkääjä on todella vaikea vastus puolustajille. Mutta ehkäpä juuri pelityyli altistaa loukkaantumisille? Hän on ollut jokaisella Mestis-kaudellaan noin puolet kaudesta sivussa.

Kiekko-Espoolla on tällä hetkellä vain kolmetoista sopimushyökkääjää. Kilpailu keskikaistalla on todella kovaa, joten aiemmin senttereinä pelanneet Niko Kivelä ja Morten Jürgens pelannevat nyt laidalla. Harjoitusotteluissa he ovat pelanneet ykkös-kakkoskentissä. Kummankaan arvoa joukkueelle ei mitata ensisijaisesti pisteissä, mutta molemmilla riittää kykyjä myös maalintekoon. Kivelä on useamman kauden Liigaakin pelannut kokeneempi pelaaja, joka siirtyi kesken viime kauden KeuPasta Espooseen. Jyrämäinen Jürgens on puolestaan rymistellyt aiemmin urallaan lähinnä alaketjuissa, mutta runnonut rooliinsa nähden myös ihan mukavan määrän maaleja.

Myös viime hetkillä jatkosopimuksen solminut Tommi Takaveräjä voidaan periaatteessa laittaa mihin tahansa rooliin. Jo Suomi-sarjasta asti mukana ollut kokenut runkopelaaja lienee lähtökohtaisesti kolmoskentän miehiä, mutta voi ainakin paikata kärkikentissä. Hänenkin Mestis-uransa on ollut pahasti loukkaantumisten runtelema: kolmelta kaudelta tilillä on yhteensä vain 85 runkosarjapeliä.

Viime kaudella kahdeksan peliä Mestiksessä pelannut Oskari Utriainen lienee tällä kaudella vakiokokoonpanon pelaaja, ellei Kiekko-Espoo vielä hanki useampaa uutta vahvistusta. Espoolaisten materiaali on ollut lukumääräisesti sen verran kapea, että harjoitusotteluissa mukana on ollut myös useita juniorijoukkueen pelaajia. Heistä ainakin Leevi Kinnunen voi olla lähellä pelipaikkaa.

Kiekko-Espoolla on erinomaiset laitahyökkääjät jokaiselle tontille, mutta reservinä ainoastaan junnuja. Joukkueeseen siis todennäköisesti etsitään vielä täydennystä. Uudet pelaajat nostaisivat Kiekko-Espoon arvosanaa, vaikka eivät olisi edes kärkiketjujen pelaajia. Mutta pitäisikö jotain päätellä siitä, että Lukon Oliver Suni ja Kim Nieminen piipahtivat pelaamassa Kiekko-Espoon paidassa harjoitusottelussa?

IPK:n viime kauden viidestä tehokkaimmasta hyökkääjästä joukkueessa jatkaa vain yksi: Veikka Halonen. Siitä huolimatta hyökkäyskaluston pitäisi nyt olla aiempaa kovempi.

Kovimmat laitahyökkääjähankinnat ovat Juuso Heikkilä ja Ludwig Persson. KeuPasta siirtyneellä Heikkilällä on alla jo kaksi hyvää kautta Mestiksessä ja hän on potentiaalinen pistepörssin kärkinimi myös tälle kaudelle. Ruotsalainen Persson on puolestaan yksi mielenkiintoisimmista Mestis-pelaajista vuosikausiin. Washington Capitalsin sopimuspelaaja pelasi viime kaudella Allsvenskania alaketjuissa, mutta on iskenyt hurjia tehoja junioreissa ja ollut myös Ruotsin nuorten maajoukkueringissä.

19-vuotias Persson on suuri lupaus, mutta väkisinkin myös jonkinlainen arvoitus. Arvoituksellisia ovat myös Perssonin ketjukaverit, jenkkisentteri Alex Berardinelli sekä maanmiehensä Austin Alger. Algerilla on allaan tehokas kausi SPHL:ssä ja hän on kerännyt hyvin pisteitä myös NCAA:ssa, mutta näistä sarjoista tulevien pelaajien onnistuminen Euroopassa tuntuu usein olevan sattumankauppaa.

Uusia hyökkääjiä joukkueessa ovat myös Mikko-Matti Paakola ja Julius Vesaaja. Monta vuotta Hokissa puurtanut Paakola sai viimein viime kaudella tehtyä läpimurron. 15 maalin mies ei luultavasti mahdu Iisalmessa ainakaan ykköskenttään, mutta on erittäin käyttökelpoinen myös alaketjujen duunarina. Rikkonaisen tulokaskauden JoKP:n ja Peliittojen riveissä pelannut Vesaaja on puolestaan vahva härkä esimerkiksi kolmosketjuun.

Viime syksynä veikkailtiin Henri Knuutisen ja Pekka Suhosen läpimurtokausia. Voimahyökkääjä-Knuutisen kausi ei ollut huono, mutta ei hän 27 pisteellään kyllä ollut lähelläkään pistepörssin kärkisijoja. Myös Suhonen oli yli 30 tehopisteen vauhdissa, mutta kärsi loukkaantumisista, ja oli sivussa puolet kaudesta. Molemmat heistä saanevat nytkin näyttää osaamistaan kärkikentissä.

Sen sijaan Veikka Halonen yllätti viime kaudella positiivisesti ja breikkasi isosti. Viime kaudella 42 pistettä nakuttaneelta Haloselta odotetaan vahvaa kautta myös nyt. Hän on pelannut ykkösketjussa kaikissa harjoitusotteluissa.

Alaketjuihin IPK:lla on lisäksi tarjolla kokeneehko Santeri Suomalainen, mutta lukumäärältäänkin pelaajia on ihan liian vähän. Harjoitusotteluissa mukana ovat olleet täytemiehinä Suomi-Sarjan JHT:n sopimuspelaaja Ville Kivimäki sekä oman junnujoukkueen pelaajista Matias Pirhonen, Konsta Piirainen ja Niklas Alanko. Heistä ei ole edes reserveiksi, joten lainapelaajille esimerkiksi Kuopiosta tulee varmasti kauden mittaan vielä tarvetta.

Tämän kauden kokenein (kenties myös paras?) laiturikaksikko löytyy Rovaniemeltä. Antti Erkinjuntti jatkaa joukkueessa. 37-vuotiaan konkarin viime vuodet ovat olleet rikkonaisia ja on riski, että mikä tahansa peleistä voi jäädä uran viimeiseksi. Vajaalla viime kaudellaan hän pelasi kuitenkin edelleen piste/peli-tahdilla ja oli johtavia hahmoja joukkueessa.

Viime kaudella lähes kaikki joukkuetovereista olivat viitisentoista Erkinjunttia nuorempia, mutta tälle kaudelle hän saa pukukoppiin parikin saman sukupolven kaveria. Viime kauden Ranskassa pelannut Joonas Alanne oli toivottu paluumuuttaja RoKiin. 32-vuotias Alanne on kokenut kiekkokiertolainen ja saattaa hyvinkin muodostaa sarjan vaarallisimman tutkaparin Erkinjuntin kanssa.

Toisen kärkiketjun syömähampaana hyökkää 29-vuotias Jarkko Harjula. Ketterässä pelannut Harjula on tottunut olemaan korkealla pistepörssissä. Myös hän palaa nyt kotimaisemiinsa. Ykkösketjun toisena laitahyökkääjänä on pelannut sen sijaan yllättävämpi nimi: tulokashyökkääjä Eero Niemi. Niemi on ollut Ässien U20-joukkueen runkopelaaja ja ollut mukana myös nuorten maajoukkueissa. Harjoitusotteluissa hän oli RoKin tehokkaimpia pelaajia.

Kolmosketjussa RoKilla aloittanee kaksi viime kauden tulokasta: Jaani Holopainen ja Santeri Peltola. Kumpikin heistä teki viime kaudella 20 pistettä, mutta molemmilla on potentiaalia parempaankin. Heidät saatetaan nähdä kauden mittaan myös kärkiketjuissa.

Poikkeuksellisen mielenkiintoiselta näyttää myös nelosketju, jossa Jonne Brygger on saamassa laidoilleen Lauri Heinon ja Elias Kaarelan. Tässä ketjussa kaikki pelaajat ovat mahdollisia kymmenen maalin miehiä jopa pienessä roolissa pelatessaan. Ja lisäksi ihan helkutin veemäisiä vastustajia. Voimahyökkääjä Heino on luultavasti koko sarjan vihatuin pelaaja. Mestiksen viime kauden jäähykunkku on hölmöillyt urallaan, mutta iskenyt tasaiseen tahtiin myös maaleja ja pisteitä.

Viime kaudella rotaatiopelaajana RoKissa pelannut Tomi Alanko ja hyvin maaleja junnuissa iskenyt Valtteri Lindroos toimivat varamiehinä. Sen sijaan vasta 17-vuotias Veikka Mäki-Runsas lienee tulevaisuudentoivoja. Harjoitusotteluissa junnuista pelasivat myös Samuel Mäkinen ja Tuomas Turppa.

RoKin hyökkääjistö näyttää paperilla hyvältä. Mutta ratkaisevaa lienee, pysyvätkö konkarit koko kauden pelikunnossa? Kärkikolmikon jälkeen taso putoaa nimittäin saman tien ”kolmoskenttäläisiin”.

Myös Jokereiden hyökkääjistö näyttää kentällisiin aseteltuna oikein hyvältä. Mutta vaihtoehtoja tai varasuunnitelmia ei juurikaan ole, eli jokaisen pelaajan olisi onnistuttava täyttämään se tontti, mikä on tarkoituskin.

Emil Oksanen kuuluu joukkueen tähtipelaajiin ja on selkeä ykköslaituri. Viime kaudella Kiekko-Vantaassa 49 pistettä nakuttanut Oksanen saattaa hyvinkin voittaa jopa pistepörssin, ellei opinnot sitten haittaa kiekkoharrastusta.

Oskari Kalajanniska ja Leevi Lemberg tekivät viime kaudella läpimurtonsa ja yrittävät nyt vakiinnuttaa paikkansa sarjan kärkihyökkääjien joukossa. Oivaltavan pelisilmän omaava Kalajanniska teki viime kaudella Hermeksessä 41 pistettä. Lemberg on puolestaan vahva pelaaja ja suoraviivainen maalintekijätyyppi. Hän iski viime kaudella TuTon paidassa 19 osumaa.

Muista hankinnoista Joona Korhonen ja Niclas Tenhovuori ovat myös oikein potentiaalisia kärkikenttien pelaajia, vaikka molemmat vielä jahtaavatkin omaa läpimurtoaan. Korhonen on sahannut Liigan ja Mestiksen väliä jo usean kauden ajan ja pelasi viime kaudella myös nuorten maajoukkueessa. Tenhovuorella on kova pistepotentiaali, mutta se ei ole vielä realisoitunut. Hänen viime kautensa oli sekava, sillä siihen mahtui pelejä Liigassa, junnuissa ja parissakin eri Mestis-seurassa.

Jokerikortti tässä pakassa lienee Otto Karvinen. Yli 350 Liiga-matsin konkari on monikäyttöinen pelaaja. Roolista riippuen hän saattaa olla kova pistemieskin, mutta ainakin hän on arvokas lisä joukkueeseen. Karvinen aloittaa kauden sairastuvalta, eikä hänen tulevaa rooliaankaan pysty arvaamaan.

Myös Emil Kuusla ja Väinö Sirkiä ovat pelanneet harjoituspeleissä kärkikentissä, mutta saattavat joutua pienempään rooliin sarjapelien alkaessa. Vasta 18-vuotias Kuusla kuuluu jo nyt jokerikannattajien suosikkeihin. Alle 18-vuotiaiden MM-joukkueessa pelannut Kuusla on paitsi lupaava, mutta myös ennakkoluulottoman oloinen nuori, mutta myöskin kokematon ja täysin katsomaton kortti miesten peleihin. Sirkiä oli viime kaudella TPS:n U20-joukkueen runkopelaaja ja piipahti myös Liigassa.

Alempiin ketjuihin ovat tarjolla Mathias Hänninen ja Onni Lind. Hänninen palasi KeuPasta kesken viime kauden maitojunalla takaisin Jokereiden junnuihin. Junioreissa hän on kuulunut tyypillisesti joukkueensa kärkipelaajiin ja iski pisteitä myös harjoitusotteluissa. Juha Lindin poika Onni kuului hänkin viime talven U18 MM-joukkueeseen. Semilupaava, mutta kokematon saattaa pelata ainakin osan kaudesta junioreissa.

Pidän todennäköisenä, että Jokerit hankkii vielä kauden aikana laidalle vahvistuksen tai pari.

Viime kauden ilopilkku Okko Kangasniemi (45 pistettä) siirtyi Vantaalle, mutta Vantaalla komean kauden pelannut Tomi Purmola (44 p.) sekä aiemminkin Mestiksessä tehokkaasti pelannut Niko Lahtinen siirtyivät Tampereelle. KooVeen hyökkäys on siis vahvistunut viime kaudesta myös laitureiden osalta.

Omista sopimuspelaajista löytyy kolme hyvää pelaajaa kärkiketjuihin. Vaikeutensa selättänyt Samu Markkula pelasi viime kauden piste/peli-tahdilla. KooVeessa jatkava Markkula on yksi sarjan kokeneimmista ja tehokkaimmista hyökkääjistä. Ulkomailta palaava Lahtinen oli puolestaan edellisellä Mestis-kaudellaan KooVeen pistekärki. Eikä Purmolan vahva viime kausi ollut sattumaa, hän oli hyvin tehokas jo junioriurallaan.

Koko edellä mainitulta kolmikolta on lupa odottaa vähintään 40 tehopisteen kausia. Kärkikentissä nähdään tälläkin kaudella todennäköisesti myös joku Ilves-laina. Vahvoja vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Emil Järventie ja Jakub Kos. Järventien tämän kauden suunnitelmiin tuli viime hetken muutos. Voi olla, että hänelle löydetään vielä kauden aikana pelipaikka Liigasta, mutta ainakin osa syksystä tullee menemään KooVeessa. 18-vuotias lupaus saattaa nousta jopa joukkueen pistekunkuksi. NHL-varattu Kos oli jo viime kaudella yksi KooVeen kärkipelaajista ennen kuin loukkaantui. Mahdotonta ei ole sekään, että Santtu Hakanen siirtyisi keskeltä laidalle, sillä KooVeen keskikaistalle riittää tunkua.

Uusia pelaajia joukkueessa ovat myös tulokkaat Eerik Kantola ja Vili Kukkola sekä muista Mestis-seuroista siirtyneet Joona Lehtinen ja Valtteri Kekarainen. Heistä ainakin Kantolalla voisi olla potentiaalia myös tehoiluun. Hän toimi viime kaudella Kärppien U20-joukkueen kapteenina ja oli myös joukkueensa kärkipelaajia. KooKoon U20-joukkueen runkopelaajana pelannut Kukkola on ollut harjoitusotteluissa vakiovalinta KooVeen kolmosketjuun.

Joona Lehtinen pelasi Peliitoissa kakkossentterinä, mutta KooVeessa pelipaikka taitaa löytyä alempien ketjujen laidalta. JoKP:ssa rotaatiopelaajana ollut Valtteri Kekarainen saa puolestaan taistella peliajasta tosissaan myös Tampereella. Alempiin ketjuihin ovat nimittäin vahvasti tyrkyllä myös viime kauden KooVeen nelossentterinä pelannut Perttu Aho sekä vähälle vastuulle jäänyt Jere Kivimäki, jolla on potentiaalia kasvattaa rooliaan selvästikin.

KooVeella riittää sekä kärkiosaamista että leveyttä ihan kivasti jo omasta takaa. Ehkä sellaiset varmat 25 pisteen kolmosketjun hyökkääjät joukosta puuttuvat, mutta jos Ilveksestä tulee mukaan kovia vahvistuksia, niin eipä tuon kategorian pelaajille ole varsinaisesti tarvettakaan.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
LAITAHYÖKKÄÄJÄT (osa 2)

Hermes menetti kaikki neljä viime kauden tehokkainta hyökkääjäänsä, joista isoin menetys on peräti 60 pistettä takonut Aleksi Antti-Roiko. Joukkueessa ei ole myöskään yhtään selvää Mestis-tason kärkihyökkääjää. Hyökkääjistö on siis tasapaksu, mutta ei missään nimessä huono.

Joukkueessa jatkavista hyökkääjistä viime kaudella tehokkain oli Topias Liljamo. Yllättäjä otti paikan ykköskentästä ja teki 39 pinnaa. Häntä kaavaillaan ykkösketjuun myös tällä kaudella. Ketjun toisella laidalla on pelannut Kalle Matikainen. IPK:sta siirtyvä Matikainen on tehnyt aiemmilla Mestis-kausillaan 33 ja 32 pistettä. Hän on ollut ns. hyvä kakkosketjutason hyökkääjä, mutta nyt hänelle on aukeamassa hyvä mahdollisuus tehdä läpimurto.

Kokkolassa saadaan joka tapauksessa kasaan kaksi tasavahvaa ketjua. Kakkosketjussa Arttu Lausniemen laidoilla ovat pelanneet Eemeli Takala ja kärppälaina Joonas Lohisalo. Takalan viime kausi oli vaikea. Hän aloitti pelit Ketterässä, mutta jäi siellä hyvin vähälle vastuulle, ja siirtyi TuToon. Turussa peli kulki taas hyvin, mutta loukkaantumiset haittasivat. Nyt hän palaa takaisin Hermekseen, jossa iski toissa kaudella peräti 21 maalia. Lohisalo tuskin yltää samaan kuin viime kauden oululaislaina Antti-Roiko, mutta pisteitä on lupa odotella myös tältä nuorukaiselta. Lohisalo esiintyi edukseen Hermes-paidassa jo viime keväänä. Hän on ollut nuorten maajoukkueringissä ja myöskin Kärppien U20-joukkueen parhaimmistoa.

Liljamon lisäksi joukkueessa jatkaa vain Arttu Heikkilä. Viime kaudella rotaatiopelaajaksi jäänyt Heikkilä on ollut aiemmin Suomi-sarjassa tehokas, mutta mahtuu tuskin tälläkään kaudella Hermeksessä kärkipään kenttiin. Jerry Sammalisto on puolestaan uus-vanha tuttavuus Kokkolassa. Hän on ollut terveyshuolien johdosta käytännössä jo kolme kautta pelaamatta. Sammalistolle tehtiin nyt sopimus vasta tryoutin jälkeen, eli luultavasti miehen kunto on pystytty varmistamaan. Sammaliston voi oikeastaan heittää kehiin mille tahansa hyökkäyspään pelipaikalle.

Loput laitahyökkääjät ovat tulokkaita. Lupaavin heistä lienee Kärppien U20-joukkueen runko-/kärkipelaajiin kuulunut Eero Klintrup. Myös Ville-Pekka Pietilä teki hyvät pisteet Sportin nuorten joukkueen ykkössentterinä. Molemmille heistä lohkeaa varmasti kauden aikana näyttöpaikkoja myös isommassa roolissa.

Thomas Galimberti ja Aki-Petteri Antti-Roiko sen sijaan taitavat taistella lähinnä pienemmistä peliminuuteista. Molemmat heistä ovat kuitenkin mielenkiintoisia pelaajia. Pelicansin U20-joukkueen runkopelaajiin kuulunut Galimberti on vasta 19-vuotias, mutta pelannut jo Italian maajoukkueessa sekä myöskin miesten pelejä. Aki-Petterin kaksoisveli Aleksi taisteli viime kaudella jopa Mestiksen pistepörssin voitosta. Aki-Petterikin on takonut aivan hurjia pisteitä U20-Mestiksessä, mutta oli koko viime kauden pelaamatta.

Ketterä-hyökkääjistön nimilista kalpenee melkoisesti siitä, mihin Imatralla on aiemmin saatu tottua. Kun esimerkiksi viime kaudella joukkueessa riitti entisiä pistepörssin kärkinimiä vielä kolmosketjuunkin asti, niin nyt profiilipelaajia ja oletettuja syömähampaita ovat Mikko Haaparanta, Miku Ronkainen ja Jani Taskula.

Mikko Haaparanta on harvoja menestysdynastiasta jäljellä olevia pelaajia. Kokenut ja luotettava hyökkääjä on parantanut kausi kaudelta. Viime kaudella syntyi jo komeat 17 maalia ja 32 pistettä, ja pudotuspeleissä tahti parani vielä entisestään. Pystyykö hän petraamaan vielä niin, että täyttää kärkihyökkääjän tontin?

Toiseksi ykköskentän laidaksi kaavailtu Ronkainen on myöskin kokeneempaa kaartia. Hän pelasi huikean kauden FPS:ssa: aiempi yhden kauden piste-ennätys (8) jäi kaukaiseksi muistoksi, kun Ronkainen pyssytteli peräti 43 pistettä. Nyt tilanne on sikäli ihan toinen, että häneltä odotetaankin kärkipelaajan tehoja ja otteita. Taskula on puolestaan nuorempi, valmentaja Kari Martikaiselle tuttu pelaaja. Myös hän teki viime kaudella läpimurtonsa Mestiksessä paukuttamalla 20 maalia JoKP:n paidassa.

Ketterän kokoonpano on vaihtunut harjoitusotteluissa todella tiuhaan, joten kentälliset ja joukkueen sisäinen hierarkia ovat arvoituksia. Kärkiketjuihin ovat joka tapauksessa tyrkyllä myös Jesse Ruotsi ja Anri Ravinskis. Ruotsi on täyttänyt aiemmin paikkansa mestaritason joukkueen kahteen suuntaan pelaavana kolmossentterinä hyvin, mutta tulee nyt ainakin aloittamaan laidalla.

Latvian U20-maajoukkuepelaaja Ravinskis on pelannut viime kaudet kovatasoisessa Kanadan junioriliigassa ja voi olla kovan luokan pelaaja myös Mestiksessä. Ainakin harjoitusotteluissa verkko on heilunut mukavaan tahtiin. Myös KooKoon U20:sta yhdessä sentteri Akseli Mäkisen kanssa tullut Ossi-Petteri Jaakola pelasi viimeisissä harjoituspeleissä isossa roolissa.

Kesken viime kevään Imatralle tullut Aleksi Sinkkonen jäi pudotuspeleissä rotaatiopelaajaksi, eikä pelannut yhdessäkään harjoitusottelussakaan. Hänellä on kuitenkin kokemusta Liigasta ja oli SaiPan U20-joukkueessa kärkipelaajia, joten potentiaalia saattaa olla jopa kärkiketjuihin.

Alempiin ketjuihin Ketterällä riittää kilpailua jatkajista. 25-vuotias Joona Lankinen on jo semikokenut luottoduunari. Hän on pelannut Mestiksessä jo neljä täyttä kautta, vaikkakin spottivalojen ulkopuolella. Aleksi Akkila nousi viime kaudella Ketterän omista junioreista edustukseen ja pelasi suurimman osan kaudesta neloskentän laidalla tai keskellä. Suurimman osan viime kaudesta junioreissa pelannut Tomi-Petteri Ansio on hänkin kuulunut harjoituspeleissä Ketterän vakiokokoonpanoon.

Ketterä saa helposti kasaan neljä kelpo ketjua ja variaatiomahdollisuuksia riittää. Se on kuitenkin kokonaan toinen asia, että löytyykö tästä porukasta todellista ykkösnyrkkiä? Tai ainakaan sellaista, mitä Imatralla on menestysvuosina totuttu näkemään.

Kokenut Tuomas Komulainen jatkaa Hokin ainoana tähtihyökkääjänä myös tällä kaudella. Komulaisen ja sentterinsä Samu Pyykkösen harteilla painaa iso vastuu joukkueen tehoista myös tällä kaudella. 29-vuotias Komulainen on kärsinyt viime vuosina loukkaantumisista, mutta viime kausi oli ehjä ja hyvä: 47 pistettä 49 ottelussa.

Komulainen tunnetaan ennen kaikkea paikkojen rakentelijana. Esimerkiksi viime kaudella hän teki itse vain kuusi maalia. Iso kysymys kuuluukin, että kuka Hokin hyökkääjistä saisi nuo namupassit hyödynnettyä? Läheskään samanlaista maaliruiskua joukkueesta ei nimittäin löydy kuin Oskari Siiki viime kaudella.

Harjoituspelien perusteella näyttöpaikka on ainakin ensimmäisenä luvassa tulokaspelaaja Veikka Hahlille. Hahl on ollut kahdella viime kaudella KalPa-nuorten paras maalintekijä, joten voihan se hyvinkin olla, että maaliverkot heiluvat myös Mestiksessä.

Tehoja odotellaan myös joukkueessa jatkavilta Janne Jokiselta ja Julius Korjukselta. Jokinen on mennyt kausi kaudelta eteenpäin ja teki viime kaudella 26 pistettä. Korjus siirtyi kesken viime kauden Joensuusta Kajaaniin, pääsi pelaamaan isommassa roolissa ja kiitti vastuusta kelpo tehoin. Myös Kasperi Heinänen jatkaa joukkueessa. Hän nousi viime kaudella kakkos-kolmoskenttiin, mutta tehot jäivät pieniksi.

Kaikki Hokin uudet pelaajat ovat nuoria. Heistä potentiaalisin pistemies lienee Juuso Aaltonen, joka oli viime kaudella Lukon U20-joukkueen kärkipelaajia. Myös toinen Raumalta siirtyvä nuori, Iivari Säkkinen, voi saada ison roolin Hokin hyökkäyksessä. Säkkinen on pelannut yhden kauden Liigassa ja ollut mukana myös nuorten maajoukkueessa. Hän ei ole ollut koskaan junioreissakaan mikään pistemies, mutta saattaa olla sellainen voimahyökkääjä, joka pystyy omilla ominaisuuksillaan luomaan tilaa ja paikkoja ketjukavereilleen.

Myös Antti Myllyaho on iso koljatti ja mahdollinen vääntäjä alempiin ketjuihin. Hän on pelannut Kärppien U20-joukkueessa runko-/rivipelaajana. Atte Peltonen tulee puolestaan Hokkiin Pelicansin nuorista.

Jokerikortteina joukkueessa ovat mukana myös Teemu Selänteen pojat Eetu ja Leevi. Hokin kanssa sopimuksen tehnyt Eetu oli viime kaudella Peliitoissa debytoidessaan koko Mestiksen seuratuin pelaaja. Nyt suurin häslinki lienee jo takana, tosin armeija vaikuttaa hänen tähän kauteensa.

Eetu Selänne todisti viime kaudella olevansa Mestis-tason pelaaja, mutta sarjan kärkipelaajaksi hänellä on vielä pitkä matka. Eetu saattaa pelata missä tahansa roolissa: alaketjujen laiturina tai kakkossentterinä. Tryoutilla olevalla Leevi Selänteellä ei ainakaan vielä ole sopimusta Hokin kanssa. Hän on pelannut aiemmin hyvinkin vaikeasti arvioitavilla sarjatasoilla, mutta voi olla silti Mestis-tason pelaaja isoveljensä tavoin.

Hokki-hyökkäyksellä on mahdollisuudet onnistua. Komulaisen takaa löytyy muutama ihan mahdollinen 15 maalin pelaaja sekä kourallinen enemmän ja vähemmän lupaavia nuoria. Mutta myös riski todella tukkoisesta kaudesta on olemassa. Joukkueesta ei löydy yhtään vuorenvarmaa ja tasonsa jo todistanutta maalintekijää.

Kiekko-Vantaa menetti viime kauden joukkueestaan käytännössä kaikki ykkös- ja kakkosketjujen hyökkääjät. Sentteristöstä ei hurraa-huutoja irronnut, mutta laitahyökkääjäosastolleen seura on saanut tehtyä kaksi kovaa värväystä: Okko Kangasniemen KooVeesta ja Niklas Nordgrenin Pelicansista.

Kangasniemi, taiturimainen pikku-ukko, oli varmasti yksi viime kauden viihdyttävimmistä pelaajista Mestiksessä. Väkkärä pelasi aivan huikean kauden KooVeen ykköskentässä ja on Vantaalla joukkueen tärkein yksittäinen kenttäpelaaja. Toinen kärkihyökkääjä on Niklas Nordgren. NHL:ään varatun entisen junnustaran ura on ollut todella pahasti rikkonainen. Ehjä kausi voisi tuoda hänelle kuitenkin läpimurron ja Liiga-sopimuksen.

Muilta osin Kiekko-Vantaan kokoonpanosta on vaikea löytää selkeitä kärkikenttien laitahyökkääjiä. Ehkäpä siksi katseita on suunnattu vähän myös HIFK:n puolelle. Aleksanteri Kaskimäki kävi pelaamassa viimeisen harjoitusottelun vantaalaisten ykkösketjussa. Viime kaudella 41 peliä Liigassa pelannut Kaskimäki on yksi ikäluokkansa lupauksista ja olisi hyvä vahvistus Kiekko-Vantaalle.

Kärkikenttiin sovitellaan myös tehokkaasti harjoitusotteluissa pelannutta Jasper Matilaista. Hän pelasi tulokaskautensa pitkälti Kiekko-Vantaan nelosketjussa, mutta teki tuossakin roolissa peliaikaan nähden oikein hyvät pisteet (20). Myös Leevi Kannistolla on hyvä mahdollisuus kasvattaa rooliaan. Kannisto iski toissa kaudella 13 maalia FPS:ssa, mutta jäi yllättäen Peliitoissa ilman vastuuta ja siirtyi kesken kauden Vantaalle. Kiekko-Vantaassa hän pelasi viime kaudella lähinnä neloskentän sentterinä.

Myös muut hyökkääjät ovat pelanneet aiemmin Mestistä lähinnä alemmissa kentissä. FPS:n runkopelaajiin jo useamman kauden ajan kuulunut Totte Moberg pelasi tosin viime kauden forssalaisten kakkossentterinä, mutta Kiekko-Vantaassa hän näyttää hakevan paikkaansa lähinnä laidalta. Sama tilanne on myös Ville Sivosella, joka pelasi Joensuussa kolmos-nelossentterinä. Voi tosin olla, että sentterinpestit menevät vielä kauden mittaan kiertoon ja Miko Rautama, Mikael Menna tai Niko Somppi nähdään laidalla.

Peliaikaa jahtaavat myös Perttu Iso-Kuortti, Markku Kitunen ja Dani Scheiman. Iso-Kuortti nousi viime kaudella Kiekko-Espoon neloskentän pelaajaksi ja on ollut espoolaisten U20-joukkueen runkopelaajia. Aiemmin Suomi-sarjaa pelannut Kitunen sai sopimuksen Vantaalle tryoutin jälkeen. Aiemmin Jokereiden U20-joukkueessa hyökännyt Scheiman oli puolestaan lähes koko viime kauden pelaamatta.

FPS oli jo saamassa paremmat pisteet laitahyökkääjistään, mutta viime hetken menetys pudotti sen keskikastista muutamaa pykälää alemmas. Minulla oli nimittäin kova luotto siihen, että Samuli Aaltonen saattaisi tehdä läpimurron ja olla yksi joukkueen syömähampaista. Nähtävistä Maso Lehtonenkin ymmärtää jotain jääkiekosta, koska kaappasi Aaltosen Liigaan.

Forssalaisten pärjääminen ei jää ilman Aaltostakaan kiinni siitä, etteikö joukkueessa löytyisi riittävän hyvät laitahyökkääjät kärkiketjuihin. Sellaisia löytyy nimittäin vähintään kaksi, mutta mahdollisesti jopa viisikin kappaletta.

Joukkueen harvoihin jatkajiin kuuluva Mika Huhtasalo on kuulunut FPS:n kärkiketjujen hyökkääjiin jo kahden kauden ajan. Kokenut pelaaja on tarpeeksi hyvä ainakin kakkosketjuun. Miro Lehtimäeltä on puolestaan lupa odottaa jopa 40 pisteen kautta. Lehtimäki on pelannut useamman kauden ulkomailla, viimeksi Ruotsin divarissa. Sitä ennen hän esitti lupaavia otteita Mestiksessä, mutta ei tehnyt ihan lopullista läpimurtoaan.

Tomi Palolla on puolestaan alla kelpo tulokaskausi. Hän pääsi Kiekko-Vantaassa kärkikenttiin ja teki kymmenen maalia. Kärkikenttiin sovitellaan myös kahta nuorta ruotsalaispelaajaa. Joel Ratkovic Berndtsson on heistä isompi lupaus. Ei ihan yhtä ison profiilin prospect kuin IPK:n Ludwig Persson, mutta seitsemännen kierroksen NHL-varaus kuitenkin. Ratkovic Berndtsson on ollut hyvä Frölundan junioreissa, mutta miesten peleistä hänellä on kokemusta vain muutaman ottelun verran.

Malte Hasselgren kuulostaa nimen perusteella Kummeli-elokuvan hupihahmolta. FPS myös uutisoi hankkineensa joukkueeseen keskushyökkääjän, mutta ainakin harjoituspeleissä Hasselgren on pelannut ykköskentän laidalla. Ja on muuten pelannut tehokkaasti! Viime kaudella Hasselgren pelasi Pohjois-Amerikassa. Myös hän on pelannut hyvin Ruotsin junnusarjoissa, mutta kokemusta miesten peleistä ei ole hänelläkään.

Kärkiketjuihin FPS:sta siis löytyy riittävästi vaihtoehtoja, mutta koko muu sakki kapeassa hyökkäyksessä onkin sitten sellaista porukkaa, joilla olisi monessa muussa joukkueessa vaikeuksia mahtua edes neloskenttään.

Kolmosketjussa kokeiltaneen ainakin aluksi Eetu Santasta. Hän jäi tulokaskaudellaan Hokissa hyvin pieneen rooliin. Santanen on kuitenkin aiemmin väläytellyt U20-Liigassa – tosin lähinnä ”yli-ikäisenä”. Tulokkaita ovat myös Erik Heikkilä (Sport U20), Kasper Seppälä (Sport U20) ja Miska Vilppola (Ässät U20). Kaikki heistä pelasivat juniorijoukkueissaankin lähinnä kolmos-nelosketjuissa, eli heistä tuskin on edes paikkaajiksi kärkikenttiin.

Viime kaudella rotaatiopelaajana ollut Jere Ohtonen jatkaa joukkueessa ja lienee vakiopelaaja nelosketjuun. Muista sopimuspelaajista Jalmari Mäkelä ja maineikkaan kiekkoperheen saagaa jatkava Santtu Rantanen pelaavat (tai ainakin heidän pitäisi vielä pelata) tulevan kauden junnujen puolella.

Kysymysmerkkejä ja riskitekijöitä on jonkun verran. Harjoituspeleissä ei nähty HPK-lainoja, mutta sieltä saattaa tulla apuja jo sarja-avaukseen. Pari lisäpelaajaa ei tekisi yhtään höpöä.

Viime kauden vakiopelaajista KeuPassa jatkaa vain superyllättäjä Joni Airo. 30 maalia iskenyt Airo on joukkueen selvä ykköshyökkääjä. Toisaalta hän lähtee nyt ensimmäistä kertaa kauteen onnistumispaineet harteillaan. Eikä ketjukavereiksi taida olla tulossa Mikko Perttua ja Rasmus Heljankoa.

Viimeisissä harjoitusotteluissa ykkösketjun toisella laidalla pelasi Atte Tiitinen. Viime kaudella nipin napin KeuPan neloskenttään mahtunut Tiitinen teki vain yhden maalin. Eli melkeinpä tekisi mieli veikata häntä stunt-mieheksi, jonka tehtävänä oli täyttää ketjussa paikka, joka on varattu tulevalle vahvistukselle tai laina-avulle.

Kakkoskenttään voisivat puolestaan olla tyrkyllä Konsta Keteli ja Markus Lahtinen, jotka molemmat pelasivat viime kauden seuroissaankin isossa roolissa. Keteli hyökkäsi FPS:n ykköskentässä ja iski 30 pistettä. Se oli selvä parannus siihen nähden mitä hän on saanut aikaiseksi aiemmilla Mestis-kausillaan juurikin KeuPassa. Lahtinen on kuulunut Peliittojen kärkihyökkääjiin, mutta hänen kautensa Mestiksessä ovat olleet varsin rikkonaisia.

Yllättävän isossa roolissa harjoituspelejä on pelannut myös tryout-mies Juuso Kekarainen. Viime kaudella Kekarainen oli Kiekko-Vantaan Mestis-joukkueessa reservi ja U20-porukassakin melko pienessä roolissa. Sekä Keteli että Kekarainen voisivat pelata myös keskushyökkääjinä.

Jonkun verran Mestis-kokemusta on myös Iisalmesta siirtyvällä Jules Galletilla sekä Espoosta tulevalla Jasper Rantasella. Ranskalainen Gallet on vahva vääntäjä alempiin ketjuihin. Rantanen kuului puolestaan Kiekko-Espoon nuorten joukkueen runkohyökkääjiin.

Tulokashyökkääjistä sekä Emil Kangasniemellä että Joonas Parviaisella voisi olla jotain pientä potentiaalia parempaankin, mutta luultavasti he jäävät pienille minuuteille. Pienikoinen Kangasniemi oli viime kaudella JYPin U20-joukkueen runkopelaajia. Hämeenlinnasta siirtyvän Parviaisen pelimäärät ovat puolestaan jääneet viime kausina pieniksi.

Joukkueessa jatkaa lisäksi Tomi Mäntynen. Hän jäi viime kaudella hyvin pienelle vastuulle, mutta vantterarakenteinen hyökkääjä saanee nyt näyttömahdollisuuden ainakin kolmosketjusta.

KeuPan materiaali on hyvin kapea ja epävarma. Airo oli viime kaudella todella tehokas, mutta voidaanko luottaa siihen, että hän pelaa toisen samanlaisen kauden? Muilta osin kaikilta pelaajilta vaaditaan selvää tasonnostoa, jotta he täyttäisivät tarjolla olevan tontin. Toisaalta: runko on ihan ok. Jos tähän nippuun tulee kaksi kovaa vahvistusta, niin arvosana muuttuu kertarysäyksellä alkamaan numerolla 8.

Jos Kiekko-Poikien kokoonpanossa ei ole minkään osa-alueen suhteen ollut ainakaan liiaksi kehuttavaa, niin kaikkein vähiten sitä löytyy laidalta. Viime kauden runkomiehistä yksikään ei jäänyt Joensuuhun. Jonas Peterek on ainoa varma ja selkeä Mestiksen kärkipään tasoa oleva hyökkääjä tässä porukassa. Hermeksen parhaimmistoon kuulunut tshekki tulee saamaan todella suuren vastuun ykkösketjussa.

Joukkueen toinen tshekkihyökkääjä, nuori Ivo Sedlacek, on pelannut harjoituspelit kakkosketjussa. Sedlacek on ollut junioreissa hurjan tehokas ja kuuluu maansa nuorten maajoukkuerinkiin. 19-vuotias nuorukainen on nyt kuitenkin ensimmäistä kertaa ulkomailla ja myöskin pelaamassa ensimmäistä täyttä kauttaan miesten sarjoissa. Hän voi olla yksi kauden positiivisista yllättäjistä – ja se auttaisikin jo paljon Kiekko-Poikia. Mutta yhtä mahdollista on sekin, ettei hän täytä edes kakkosketjutason hyökkääjän vaatimuksia.

Kaikki muut JoKP-hyökkääjät ovat käytännössä joko omista junnuista nostettuja tai sitten muualla ilman roolia jääneitä nuoria. Isoimman näytönpaikan heistä on saamassa Niklas Meriläinen. Hän nousi Mestis-ryhmään mukaan jo viime keväänä ja täräytti pudotuspeleissä pari maaliakin. Nuorten Liigassa Meriläisellä oli vaikeuksia mahtua kokoonpanoon, mutta U20-Mestiksessä hän kuului sarjan kärkipelaajiin. Loikka siitä sarjasta miesten Mestiksen ykkösketjuun on kuitenkin melkoinen. Harjoituspeleissä Meriläinen on kuitenkin ollut todella tehokas, joten hän voi olla yllättäjä.

Harjoitusotteluissa kakkosketjun toisena laitahyökkääjänä on kokeiltu sekä Taneli Kovaniemeä ja Jasper Viitalaa. Kumpikaan heistä ei kyennyt vakiinnuttamaan paikkaansa edellisissä Mestis-seuroissaan edes neloskentässä. Kovaniemi oli rotaatiopelaaja Hokissa ja teki 33 ottelussaan vain yhden maalin. Viitala pääsi puolestaan pelaamaan Kiekko-Espoossa vain muutaman pelin. Molemmat ovat kuitenkin esittäneet lupaavia otteita junioreissa, joten ehkäpä läpimurto Mestiksessä on jäänyt vain kunnollisesta näyttöpaikasta kiinni?

Joko Rasmus Kuiri tai Patrick Isiguzo pelaa keskushyökkääjänä. Toisen rooli lienee sitten kolmosketjun laitahyökkääjänä pelaaminen. Kuiri oli viime kaudella rivi-/runkopelaaja KalPan nuorissa. Pohjois-Amerikassa pelannut Isiguzokaan ei ollut Kiekko-Espoon U20-joukkueessa pelatessaan erityisen ison roolin pelimies. Kolmosketjuun on tyrkyllä myös Veeti Matikainen, joka pelasi parisenkymmentä Mestis-peliä jo viime kaudella.

Pienemmän roolin pelipaikoista kisaavat Riku Vähäniitty ja Valtteri Vaittinen. Vähäniityllä oli vaikeuksia mahtua viime kaudella vakiokokoonpanoon JYPin U20-joukkueessa. Vaittinen on puolestaan joensuulaisten omia junnuja, ja voi pelata myös keskushyökkääjänä.

Kiekko-Poikien hyökkäyksestä puuttuu oikeastaan yhtä kärkihyökkääjää lukuun ottamatta kaikki muu. Toinen ykköskentän laituri, kakkos- ja kolmosketjujen varmat pelaajat sekä myös varamiehet. Neloskentälliset pelaajat ovat jo nyt junnutasoa, joten mahdolliset paikkaajat olisivat vielä alemman kategorian omia junnuja.
 

Motti-Masa

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP, PeTo
Laadukkaat koosteet Evertonilta. Kiitokset niistä. JoKP on selkeästi heikoin, se alkaa itsellekin iskeä tajuntaan.

JoKP saattaa hieman saada etua pienestä kotikaukalostaan, jos oppii itse siinä pelaamaan. Se on noin 26 x 56 m (Karjalainen 9.8.23). Onko kellään muulla noin pientä laatikkoa?
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
YHTEENVEDOT

Kiekko-Espoon ykkössijaa ei taida tarvita sen kummemmin perustella? Johan noita ylisanoja ja superlatiiveja tuli kirjoitettua osiokohtaisiin analyyseihin, että jos joku kaipailee niitä, niin kurkatkaa sieltä…

Harjoitusotteluissa joukkue pelasi vajailla kokoonpanoilla, mutta esitti silti menestyvän joukkueen otteita. Viime kausi ei olisi voinut sujua paremmin: runkosarjan voitto ennätyspisteillä ja Ketterän kaataminen finaaleissa. Voiko tätä suurempia saavutuksia Mestiksessä edes saavuttaa?

Ehkä vähän klisee, mutta Kiekko-Espoo saattaa olla tulevalla kaudella itsensä pahin vastustaja. Viime kaudella siitä tuli suurin mestarisuosikki vasta kauden aikana. Nyt se on sitä alusta alkaen. Jokainen hävitty peli on jonkinlainen pettymys, eikä mitään muuta tavoitetta voi olla kuin mestaruuden uusiminen.

Lisäksi jos tuoreita talousuutisia analysoi kaikkein inhorealistisimmin, niin kauden teema voi olla jopa ”win big or die quick”. Niin pelaajien, valmentajien kuin seuraväenkin harteilla on nyt kaikki mahdolliset paineet.

Kiekko-Espoon joukkue on tälläkin kaudella niin hyvä, että pelkkä materiaaliero takaa voittoja ja voi riittää runkosarjan voittoon vähän huonommallakin pelillä. Toivoisin kuitenkin näkeväni tasaisemmin, varmemmin ja suunnitelmallisemmin pelaavan Kiekko-Espoon kuin viime kaudella.

Sijoitusarvio: 1.

Jokerit palaa Suomen kaukaloihin sopivasti jalat maassa. Joukkueeseen ei hommattu isolla rahalla parasta ennen -päivänsä menettäneitä liigajyriä, mutta kasattiin silti hyvä ja kiinnostava joukkue, jolla on mahdollista menestyä. Resursseja riittää todennäköisesti myös vahvistaa joukkuetta kesken kauden, jos tarvetta ilmenee. Ja todennäköisesti ilmeneekin, sillä materiaali on hieman kapea.

Jokereiden pitäisi joka tapauksessa olla saman tien mukana kärkikahinoissa. Mutta sitten tuleekin jännät paikat, jos näin ei ole. Ensimmäiset pelit takaavat vielä faneille ja ehkä mediallekin tarpeeksi uutuudenviehätystä, tunnelatausta ja muutakin hyvää pöhinää, mutta nämä fiilikset unohtuvat nopeasti, jos voittoja ei ala tulla.

Jo nyt on ihan selvää, että Jokerit tuo ihan uutta säpinää koko sarjaan. Sekin iso osa kiekkoväestä, jotka eivät seuraa Mestistä, tietävät että Kiekko-Espoo ja Jokerit kamppailevat nyt sarjassa tulevaisuuden liigapaikasta. Ja kaikenmaailman ladot böndellä tulevat pullistelemaan ihan toisella tapaa kuin normaalisti, kun Jokerit vierailee kylässä.

Harjoituspeleissään Jokerit pelasi paljon tiukkoja otteluita ja otti niistä etupäässä niukkoja voittoja. Uskoisin, että joukkue lähtee kauteen pienellä jännityksellä, mutta myös innokkaalla ja hyvällä fiiliksellä.

Sijoitusarvio: sijoilla 2-4.

Rajupajasta on vissiin löytynyt rahapaja, sillä Turussa joukkueeseen on selvästikin satsattu reilusti enemmän rahnua kuin aiemmin. Ihmettelenkin suuresti valmentajavalintaa. Jos kasataan poikkeuksellisen hyvä – ja luultavasti myös kallis – joukkue, niin miksi samalla otetaan riski kokemattoman ja kontroversiaalin valmentajan kanssa?

Mutta esimerkiksi penaz luetteli tässä samaisessa ketjussa hyviä puolia Jonne Virtasen pestistä. Eli voin olla mietinnöissäni ihan metikössä ja keväällä todetaan, että TuTo ei pärjännyt valmentajasta huolimatta, vaan juuri hänen ansiostaan.

Pelaajamateriaalista homma ei ainakaan pitäisi jäädä kiinni. TuTolla on sarjan paras maalivahtikaksikko ja sarjan parhaimmistoon kuuluvia hyökkäyspään yksilöitä. Tällä porukalla runkosarjan voittokaan ei pitäisi olla mahdotonta.

TuTo on ollut viime vuosien isoin alisuorittaja koko Mestiksessä. Entisen vakiomenestyjän neljän viime kauden runkosarjasijoitukset ovat 7, 8, 11 ja 10. Voitettuja pudotuspelisarjoja tältä ajalta on nolla. Nyt seuran pitäisi nousta myös urheilullisesti takaisin isojen joukkoon. Toisaalta tätä on odotettu turhaan aiemminkin.

Harjoituspeleissään TuTo ei vakuuttanut. Mutta eipä se kyllä päässyt vielä niissä pelaamaan parhaalla porukallaan.

Sijoitusarvio: sijoilla 2-.4.

Mitä tapahtuu marraskuussa?

IPK on lähtenyt jo monta kertaa kauteen joko haastajana tai ainakin mustana hepona. Ja joka kerralla (pois lukien 2018-2019, jolloin runkosarjassa kakkossijalle yltänyt joukkue ei koronan takia päässyt näyttämään osaamistaan pudotuspeleissä) kausi on päättynyt pelaajaturbulenssin ja muuhun kaukalon ulkopuoliseen häslinkiin.

Maalivahtien osalta aiemmat kaudet pilannut sekoilu on jo mahdollisesti alkanut, kun ykkösvahti ja koko joukkueen menestyksen tukipilari Eetu Randelin lainattiin Tapparaan. Hänen pitäisi palata Iisalmeen marraskuussa. Silloin pitäisi selvitä myös paljon muutakin. Kuten jatkaako ykkössentteri Jarkko Malinen tai pätkäpestillä oleva kakkospakkipari joukkueessa.

IPK on tälläkin kaudella yksi vaikeimmin arvioitavista joukkueista. Maalivahtien, Malisen ja puolustajien lisäksi yksi kysymysmerkki on ulkomaalaisista kasattu ketju Persson–Berardinelli–Alger. Se saattaa olla koko Mestiksen kovin ketju, mutta ihan yhtä mahdollista on sekin, että matkalaukkuja kärrätään Kuopion lentokentälle jo lokakuussa.

IPK voi olla mukana aivan terävimmässä kärkitaistossa, jos kaikki menee tällä kaudella putkeen ja Marko Tuomainen saa joukkueeseen hyvän pärinän pystyyn. Toisaalta taas jos paristakin raaputusarvasta paljastuu teksti ”ei voittoa” niin joukkue voi jäädä kisailemaan säälipleijaripaikastakin.

Harjoitusotteluissa IPK:lla oli vaikeaa. Todella kapealla ringillä pelannut joukkue meni kuitenkin niidenkin aikana eteenpäin.

Sijoitusarvio: 3-6.

Kolme mestaruutta, pari runkosarjavoittoa ja viime kaudellakin hopeaa. Imatralla on totuttu menestymään. Ketterällä saattaa hyvinkin olla nytkin kasassa kevään joukkue, mutta ehkä ei kuitenkaan vielä ensi kevään.

Ketterä lähtee tähän kauteen uudella valmentajalla ja uusista lähtökohdista. Voisi jopa puhua uudesta alusta: Maso Lehtonen loi menestysdynastian, Tuomo Ropo piti sitä yllä ja Kari Martikainen lähtee nyt rakentamaan jotain uutta – sekä seuran, mutta myös oman uransa suhteen.

Joukkueessa jatkaa muutama dynastiavuosien luottomies, mutta muuten suurin osa miehistöstä koostuu lupaavista nuorista. Läpimurto Mestiksen huippupelaajaksi vie yleensä oman aikana. Vahvin veikkaus onkin, että tämä kausi on monelle Ketterä-pelaajalle ns. sisäänajokausi. Tällä kaudella olisi tarkoitus nousta runkopelaajiksi ja sitten kaudella 2024-2025 paukkuukin jo kunnolla!

Ei menestymistä ole toki tälläkään kaudella, eikä paikka kärkikahinoissa ole mitenkään epärealistinen tavoite. Materiaali on riittävän hyvä ja leveä siihen, että suoran pudotuspelipaikan pitäisi olla melkoisen saletti juttu. Sijoitus runkosarjan Top-4:ssä onkin sitten jo kinkkisempi juttu veikattavaksi.

Ketterä pelasi todella paljon harjoituspelejä. Mutta kuinka paljon niistä oikeasti oli apuja, kun kentälliset ja kokoonpanot elivät jatkuvasti?

Sijoitusarvio: 3-6.

Mielestäni Hermeksen sijoituksen pitäisi olla yksi helpoimmin arvattavissa. Joukkueessa ei ole samanlaisia huippuja kuin kärkiseuroilla, mutta tasavahva ja kohtalaisen rutinoitunut miehistö sekä valmentajana jatkava Tuukka Poikonen takaavat hyvän peruspohjan.

Hermeksen pitäisi olla ylemmän keskikastin joukkue. Suora playoff-paikka on ihan otettavissa. Oikeastaan ainoa kysymysmerkki on nuori maalivahtiosasto. Onko heistä vastuunkantajiksi? Luotan tosin siihen, että tarvittaessa Hermes reagoi tilanteeseen ja saa hommattua maalilleen lainavahdin.

Hermes pelasi jo viime kaudella hyvin omilla vahvuuksillaan ja pitävän puolustuksen kautta. Mitään räiskyvää ilotulittelua tuskin nähdään nytkään. Joukkue voitti niukasti kaikki viisi harjoituspeliään – siinä ehkä ennakkomakua tulevasta.

Sijoitusarvio: 5-7.

Vaikka pelaajavaihtuvuus jäi pieneksi, niin Rovaniemellä alkaa uusi rakennuskausi. Suomi-sarjasta tuleva valmentaja Sakari Salmela joutuu hyppäämään Maso Lehtosen napapiirille jättämiin isoihin saappaisiin.

Rovaniemellä ehdittiin jo tottua RoKin asemaan kovimman kärjen ykköshaastajana, mutta toivottavasti Rollon äänekäs kotiyleisö ymmärtää uudet realiteetit. Joukkueesta löytyy kokemusta, jatkuvuutta ja kärkiosaamista, mutta etenkin materiaalin laajuuden suhteen se jää selkeästi sarjan huipuista jälkeen.

Pudotuspelejä pelataan Lapissa myös ensi keväänä, mutta mitalisuosikkina RoKi ei kauteen lähde. Se on tosin joskus aiemminkin tehnyt hyviä hankintoja kesken kauden, eikä tämä runko nyt välttämättä kovin montaa lisävahvistusta kaipaisi menestyäkseen…

Harjoituspeleissä RoKi napsi voittoja. Tosin Mestis-joukkueista se kohtasi niissä vain Hokin.

Sijoitusarvio: 5-7.

KooVeen sijoitusta on aina pirskatin vaikea arvailla. Etukäteen ei voi tietää, että millaisella kokoonpanolla se lähtee kauden avausotteluun. Ja vielä vaikeampaa on veikata, että millaisella miehistöllä se pelaa kauden viimeiset pelinsä. Eikä joukkueen menestys sarjassa taida olla seuralle itsellekään se ihan selvä ykkösasia.

Tamperelaisten taival Mestiksessä on sisältänyt parempia ja oikein huonojakin kausia. Viime kaudella tulokset heittelivät melkoisesti. Välillä näytti, että parempaankin olisi aineksia, mutta lopputuloksena runkosarjan yhdeksäs sija ja pääsy puolivälieriin oli jokseenkin oikeutettu tulos.

Keskikastin sijoitus lienee turvallisin veikkaus myös tälle kaudelle. Ainakaan ajautumista häntäpään taisteluun ei pitäisi joutua pelkäämään. Joukkue on hyvin valmennettu ja hyökkäyskalusto kova. Alakertansa osalta KooVee ei ole omavarainen, mutta yhteistyö Ilveksen kanssa jatkuu, joten vähintään tarvittavat pelaajat saadaan kyllä lainalle.

Ilveksen kokoonpanosta voi jäädä yli myös niin kovia pelimiehiä, että KooVee pelaisi heidän vahvistamaan jopa runkosarjan Top-4-sijoista. Todennäköisesti tällaista tasoa on kuitenkin vaikea ylläpitää ainakaan koko kautta. Harjoituspeleissä joukkueella oli yllättävän suuria vaikeuksia maalinteossa.

Sijoitusarvio: 6-9.

Hokilla alkaa nyt viides peräkkäinen kausi Mestiksessä. Tämä uusi tuleminen on ollut melkeinpä pelkästään rimpuilua ja selviytymistä. Ihmetellä täytyy, että Pasi Räsänen sai vielä viime kauden jälkeen jatkaa tehtävissään, mutta näillä mennään ja sillä selvä. Rahat nälkämailla taitavat olla muutenkin niin vähissä, että samat sanat pätevät myös pelaajiin. Joukkue on kasassa ja sillä pitäisi pärjätä, kävi kuinka kävi.

Hokilla on tällä kaudella aiempaa paremmat mahdollisuudet pärjätä, ainakin pääsy säälipleijareihin on ihan realistinen tavoite. Puolustus on hyvä ja toimivan puolustuksen varaan on hyvä rakentaa pelaaminen.

Mutta tuon puolustuksen on sitten syytäkin toimia, sillä muu osasto ei vakuuta ollenkaan. Joukkue on nuori ja hyökkäystehot pitkälti parin konkarin varassa. Hokki tulee tuskin tekemään kovinkaan paljon maaleja. Maalinteon kanssa näytti olevan vaikeaa myös harjoituspeleissä.

Sijoitusarvio: 8-11.

Mikä on tilanne JYPin kanssa?

Eriks Vitols saattaa olla yksi sarjan parhaita maalivahteja. Kaikilta muilta osilta KeuPan materiaali on kuitenkin sarjan heikoimpia. Ja lisäksi se on ihan järkyttävän kapea.

Viime kaudella KeuPa mätki maaleja JYP-lainojen hyöriessä tehomiehinä. Jos Keuruulle ei tälläkin kaudella saada hommattua kunnollisia apuja, niin on ihan mahdollista, että seura jää ensimmäistä kertaa historiassaan pihalle pudotuspeleistä.

Valmennukselta odotan ihan jotain muuta kuin viime kaudella, tai sitten Sami Ryhänen pitää vapauttaa tehtävistään nopeasti.

Sijoitusarvio: 8-11.

Joukkueen sisällä puhutaan kuulemma paluusta kärkipäähän ja Top-4-sijoituksen tavoittelusta. Höpöpuheita tai hupiukkoja, sanon minä.

En nimittäin ainakaan näe joukkueessa mitään elementtejä siitä, että seura tavoittelisi menestystä. Joukkueeseen on hankittu muutama nimekäs vahvistus ihan vaan näön vuoksi. Loput ketkä taitavat olla suurin piirtein sellaisia, ketkä ovat suostuneen pelaamaan ilmaiseksi.

Vantaalla joudutaan nyt vaan totuttelemaan aikaan jälkeen Jokerit-yhteistyön. Toiminta ei ole taloudellisesti kannattavaa, seuralle etsitään uutta omistajaa ja nyt vaan on yritettävä sinnitellä jollain tavalla mukana siihen saakka.

Runko ei sinällään ole huono, eli esimerkiksi muutama huippuvahvistus HIFK:stä nostaisi odotusarvoa jo selvästi. Mutta aika lähellä voi olla se tuttu kuvio, että lohijoukko onnistuu kitkuttamaan itsensä niukin naukin säälipleijareihin ja lähtee sitten kahden lisäpelin jälkeen kesälomille.

Kiekko-Vantaa pelasi peräti 9 harjoituspeliä. Maaliverkot heiluivat niissä hyvin ahkerasti kummassakin päässä

Sijoitusarvio: 9-12.

Päivitys 19.9.
Kiekko-Vantaan selkeästi heikoin osa-alue oli maalivahdit. Viime hetken vahvistuksen (Paavo Hölsä) ansiosta tilanne maalinsuulla on ainakin toistaiseksi oikeinkin hyvä. Luotettava ykkösvahti vähentää riskejä ja antaa mahdollisesti Kiekko-Vantaalle paremmat mahdollisuudet kamppailla sarjapisteistä säännöllisesti. Isossa kuvassa joukkueen tilanne ei kuitenkaan muutu. Nostan sijoitusarvioita pykälällä: 8-11.

Floppivaara! Siis jos jollakulla on odotuksia forssalaisten tämän kauden suhteen. Itse olen odotusteni suhteen hyvin varovainen.

Pidän FPS:ia koko porukan suurimpana arvoituksena. Toissa kaudella se oli sarjan ilopillereitä ja ylsi jopa pronssiotteluun saakka. Viime kaudella kohtalona oli joutuminen karsintapeleihin. Molemmilla näillä kausilla oli sama valmennus ja myöskin osa samasta pelaajarungosta.

Nyt kaikki on pistetty aivan totaalisen uusiksi. Ja ehkä ihan hyväkin niin. Materiaali on kapea ja valmentaja tuiki tuntematon kaikille Suomessa. FPS:lla on vähintään kohtalaisen hyviä laitahyökkääjiä pariinkin ketjuun, mutta mitään selkeitä vahvuuksia joukkueessa ei ole.

HPK:lla saattaa olla ylimääräisiä pelaajia riveissään. Ja niitä luultavasti tarvitaan, tai muuten karsintapeikko uhkaa forssalaisia tälläkin kaudella.

FPS pelasi vain viisi harjoitusottelua. Se voitti niistä vain yhden ja maaliero oli yhteensä 16-26. Jos siitä pitäisi jotain sanoa, niin ainakaan ”norjalainen pelityyli” ei ole vielä näyttäytynyt minkäänlaisena tarkkana ja taktisena pelaamisena.

Sijoitusarvio: 10-13.

…ehkä Simo Karjalainen paljastuu juuri oikeaksi valmentajaksi nuorille pojille?

…jos kausi käynnistyy onnistumisilla, niin joukkue voi hitsautua yhteen ja saada voimavaran evakkohallista ja altavastaajan asemastaan?

…kenties muualla hyljeksityt pelaajat eivät vaan ole saaneet reilua näyttöpaikkaa muualla ja näyttävätkin nyt, mistä puusta närhet pissivät?

Olen positiivinen ihminen, joten yritän parhaani mukaan välttää sanaa huono. Joten muotoillaan näin: kuka muistaa, milloin Mestiksessä on nähty viimeksi näin nuori, kokematon ja nimetön joukkue?

Oli jo ennalta tiedossa, että Kiekko-Pojilla on edessään vaikea kausi evakossa. Nyt kun viime kauden tilinpäätöstiedotkin ovat julki, niin tuskin kukaan enää ihmettelee sitä, miksi Joensuussa nyt mennään näin säästöliekillä. Joukkue on kaavittu kasaan laarinpohjalta. Tai osa on taidettu löytää jopa laarista kokonaan pudonneina.

Yksilöurheilullisesti tässä joukkueessa on se hieno puoli, että moni hyljeksitty pelaaja saa nyt väkisinkin näyttöpaikan ja jokunen heistä tulee sen ihan varmasti myös käyttämäänkin. Mutta joukkueena tällaisella porukalla lienee jokseenkin mahdotonta pärjätä.

Kiekko-Poikien ainoa realistinen tavoite voi olla sarjapaikan säilyttäminen viimeistään karsinnoissa. Joensuulainen kiekkoseura taitaa olla (taas kerran) ihan peeaa, mutta olisi todella brutaalia, jos se menettäisi paikkansa Mestiksessä juuri silloin, kun Joensuun jäähalli viimeinkin saneerataan nykyaikaiseksi.

Sijoitusarvio: 12-13.

Kiitos kaikille, jotka olette jaksaneet näitä lukea! Toivottavasti arvioissa oli teille jotain uutta tai muuten hyödyllistä tietoa tässä vaiheessa, kun Jatkoajan toimituksen (ja mahdollisesti jonkun muunkin median) kausiennakkoa vielä odotellaan. Tykkäyksistä päätellen en ole tehnyt ainakaan ihan turhaa työtä.
 
Viimeksi muokattu:

Tonnikala

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
YHTEENVEDOT

Kiekko-Espoon ykkössijaa ei taida tarvita sen kummemmin perustella? Johan noita ylisanoja ja superlatiiveja tuli kirjoitettua osiokohtaisiin analyyseihin, että jos joku kaipailee niitä, niin kurkatkaa sieltä…

Harjoitusotteluissa joukkue pelasi vajailla kokoonpanoilla, mutta esitti silti menestyvän joukkueen otteita. Viime kausi ei olisi voinut sujua paremmin: runkosarjan voitto ennätyspisteillä ja Ketterän kaataminen finaaleissa. Voiko tätä suurempia saavutuksia Mestiksessä edes saavuttaa?

Ehkä vähän klisee, mutta Kiekko-Espoo saattaa olla tulevalla kaudella itsensä pahin vastustaja. Viime kaudella siitä tuli suurin mestarisuosikki vasta kauden aikana. Nyt se on sitä alusta alkaen. Jokainen hävitty peli on jonkinlainen pettymys, eikä mitään muuta tavoitetta voi olla kuin mestaruuden uusiminen.

Lisäksi jos tuoreita talousuutisia analysoi kaikkein inhorealistisimmin, niin kauden teema voi olla jopa ”win big or die quick”. Niin pelaajien, valmentajien kuin seuraväenkin harteilla on nyt kaikki mahdolliset paineet.

Kiekko-Espoon joukkue on tälläkin kaudella niin hyvä, että pelkkä materiaaliero takaa voittoja ja voi riittää runkosarjan voittoon vähän huonommallakin pelillä. Toivoisin kuitenkin näkeväni tasaisemmin, varmemmin ja suunnitelmallisemmin pelaavan Kiekko-Espoon kuin viime kaudella.

Sijoitusarvio: 1.

Jokerit palaa Suomen kaukaloihin sopivasti jalat maassa. Joukkueeseen ei hommattu isolla rahalla parasta ennen -päivänsä menettäneitä liigajyriä, mutta kasattiin silti hyvä ja kiinnostava joukkue, jolla on mahdollista menestyä. Resursseja riittää todennäköisesti myös vahvistaa joukkuetta kesken kauden, jos tarvetta ilmenee. Ja todennäköisesti ilmeneekin, sillä materiaali on hieman kapea.

Jokereiden pitäisi joka tapauksessa olla saman tien mukana kärkikahinoissa. Mutta sitten tuleekin jännät paikat, jos näin ei ole. Ensimmäiset pelit takaavat vielä faneille ja ehkä mediallekin tarpeeksi uutuudenviehätystä, tunnelatausta ja muutakin hyvää pöhinää, mutta nämä fiilikset unohtuvat nopeasti, jos voittoja ei ala tulla.

Jo nyt on ihan selvää, että Jokerit tuo ihan uutta säpinää koko sarjaan. Sekin iso osa kiekkoväestä, jotka eivät seuraa Mestistä, tietävät että Kiekko-Espoo ja Jokerit kamppailevat nyt sarjassa tulevaisuuden liigapaikasta. Ja kaikenmaailman ladot böndellä tulevat pullistelemaan ihan toisella tapaa kuin normaalisti, kun Jokerit vierailee kylässä.

Harjoituspeleissään Jokerit pelasi paljon tiukkoja otteluita ja otti niistä etupäässä niukkoja voittoja. Uskoisin, että joukkue lähtee kauteen pienellä jännityksellä, mutta myös innokkaalla ja hyvällä fiiliksellä.

Sijoitusarvio: sijoilla 2-4.

Rajupajasta on vissiin löytynyt rahapaja, sillä Turussa joukkueeseen on selvästikin satsattu reilusti enemmän rahnua kuin aiemmin. Ihmettelenkin suuresti valmentajavalintaa. Jos kasataan poikkeuksellisen hyvä – ja luultavasti myös kallis – joukkue, niin miksi samalla otetaan riski kokemattoman ja kontroversiaalin valmentajan kanssa?

Mutta esimerkiksi penaz luetteli tässä samaisessa ketjussa hyviä puolia Jonne Virtasen pestistä. Eli voin olla mietinnöissäni ihan metikössä ja keväällä todetaan, että TuTo ei pärjännyt valmentajasta huolimatta, vaan juuri hänen ansiostaan.

Pelaajamateriaalista homma ei ainakaan pitäisi jäädä kiinni. TuTolla on sarjan paras maalivahtikaksikko ja sarjan parhaimmistoon kuuluvia hyökkäyspään yksilöitä. Tällä porukalla runkosarjan voittokaan ei pitäisi olla mahdotonta.

TuTo on ollut viime vuosien isoin alisuorittaja koko Mestiksessä. Entisen vakiomenestyjän neljän viime kauden runkosarjasijoitukset ovat 7, 8, 11 ja 10. Voitettuja pudotuspelisarjoja tältä ajalta on nolla. Nyt seuran pitäisi nousta myös urheilullisesti takaisin isojen joukkoon. Toisaalta tätä on odotettu turhaan aiemminkin.

Harjoituspeleissään TuTo ei vakuuttanut. Mutta eipä se kyllä päässyt vielä niissä pelaamaan parhaalla porukallaan.

Sijoitusarvio: sijoilla 2-.4.

Mitä tapahtuu marraskuussa?

IPK on lähtenyt jo monta kertaa kauteen joko haastajana tai ainakin mustana hepona. Ja joka kerralla (pois lukien 2018-2019, jolloin runkosarjassa kakkossijalle yltänyt joukkue ei koronan takia päässyt näyttämään osaamistaan pudotuspeleissä) kausi on päättynyt pelaajaturbulenssin ja muuhun kaukalon ulkopuoliseen häslinkiin.

Maalivahtien osalta aiemmat kaudet pilannut sekoilu on jo mahdollisesti alkanut, kun ykkösvahti ja koko joukkueen menestyksen tukipilari Eetu Randelin lainattiin Tapparaan. Hänen pitäisi palata Iisalmeen marraskuussa. Silloin pitäisi selvitä myös paljon muutakin. Kuten jatkaako ykkössentteri Jarkko Malinen tai pätkäpestillä oleva kakkospakkipari joukkueessa.

IPK on tälläkin kaudella yksi vaikeimmin arvioitavista joukkueista. Maalivahtien, Malisen ja puolustajien lisäksi yksi kysymysmerkki on ulkomaalaisista kasattu ketju Persson–Berardinelli–Alger. Se saattaa olla koko Mestiksen kovin ketju, mutta ihan yhtä mahdollista on sekin, että matkalaukkuja kärrätään Kuopion lentokentälle jo lokakuussa.

IPK voi olla mukana aivan terävimmässä kärkitaistossa, jos kaikki menee tällä kaudella putkeen ja Marko Tuomainen saa joukkueeseen hyvän pärinän pystyyn. Toisaalta taas jos paristakin raaputusarvasta paljastuu teksti ”ei voittoa” niin joukkue voi jäädä kisailemaan säälipleijaripaikastakin.

Harjoitusotteluissa IPK:lla oli vaikeaa. Todella kapealla ringillä pelannut joukkue meni kuitenkin niidenkin aikana eteenpäin.

Sijoitusarvio: 3-6.

Kolme mestaruutta, pari runkosarjavoittoa ja viime kaudellakin hopeaa. Imatralla on totuttu menestymään. Ketterällä saattaa hyvinkin olla nytkin kasassa kevään joukkue, mutta ehkä ei kuitenkaan vielä ensi kevään.

Ketterä lähtee tähän kauteen uudella valmentajalla ja uusista lähtökohdista. Voisi jopa puhua uudesta alusta: Maso Lehtonen loi menestysdynastian, Tuomo Repo piti sitä yllä ja Kari Martikainen lähtee nyt rakentamaan jotain uutta – sekä seuran, mutta myös oman uransa suhteen.

Joukkueessa jatkaa muutama dynastiavuosien luottomies, mutta muuten suurin osa miehistöstä koostuu lupaavista nuorista. Läpimurto Mestiksen huippupelaajaksi vie yleensä oman aikana. Vahvin veikkaus onkin, että tämä kausi on monelle Ketterä-pelaajalle ns. sisäänajokausi. Tällä kaudella olisi tarkoitus nousta runkopelaajiksi ja sitten kaudella 2024-2025 paukkuukin jo kunnolla!

Ei menestymistä ole toki tälläkään kaudella, eikä paikka kärkikahinoissa ole mitenkään epärealistinen tavoite. Materiaali on riittävän hyvä ja leveä siihen, että suoran pudotuspelipaikan pitäisi olla melkoisen saletti juttu. Sijoitus runkosarjan Top-4:ssä onkin sitten jo kinkkisempi juttu veikattavaksi.

Ketterä pelasi todella paljon harjoituspelejä. Mutta kuinka paljon niistä oikeasti oli apuja, kun kentälliset ja kokoonpanot elivät jatkuvasti?

Sijoitusarvio: 3-6.

Mielestäni Hermeksen sijoituksen pitäisi olla yksi helpoimmin arvattavissa. Joukkueessa ei ole samanlaisia huippuja kuin kärkiseuroilla, mutta tasavahva ja kohtalaisen rutinoitunut miehistö sekä valmentajana jatkava Tuukka Poikonen takaavat hyvän peruspohjan.

Hermeksen pitäisi olla ylemmän keskikastin joukkue. Suora playoff-paikka on ihan otettavissa. Oikeastaan ainoa kysymysmerkki on nuori maalivahtiosasto. Onko heistä vastuunkantajiksi? Luotan tosin siihen, että tarvittaessa Hermes reagoi tilanteeseen ja saa hommattua maalilleen lainavahdin.

Hermes pelasi jo viime kaudella hyvin omilla vahvuuksillaan ja pitävän puolustuksen kautta. Mitään räiskyvää ilotulittelua tuskin nähdään nytkään. Joukkue voitti niukasti kaikki viisi harjoituspeliään – siinä ehkä ennakkomakua tulevasta.

Sijoitusarvio: 5-7.

Vaikka pelaajavaihtuvuus jäi pieneksi, niin Rovaniemellä alkaa uusi rakennuskausi. Suomi-sarjasta tuleva valmentaja Sakari Salmela joutuu hyppäämään Maso Lehtosen napapiirille jättämiin isoihin saappaisiin.

Rovaniemellä ehdittiin jo tottua RoKin asemaan kovimman kärjen ykköshaastajana, mutta toivottavasti Rollon äänekäs kotiyleisö ymmärtää uudet realiteetit. Joukkueesta löytyy kokemusta, jatkuvuutta ja kärkiosaamista, mutta etenkin materiaalin laajuuden suhteen se jää selkeästi sarjan huipuista jälkeen.

Pudotuspelejä pelataan Lapissa myös ensi keväänä, mutta mitalisuosikkina RoKi ei kauteen lähde. Se on tosin joskus aiemminkin tehnyt hyviä hankintoja kesken kauden, eikä tämä runko nyt välttämättä kovin montaa lisävahvistusta kaipaisi menestyäkseen…

Harjoituspeleissä RoKi napsi voittoja. Tosin Mestis-joukkueista se kohtasi niissä vain Hokin.

Sijoitusarvio: 5-7.

KooVeen sijoitusta on aina pirskatin vaikea arvailla. Etukäteen ei voi tietää, että millaisella kokoonpanolla se lähtee kauden avausotteluun. Ja vielä vaikeampaa on veikata, että millaisella miehistöllä se pelaa kauden viimeiset pelinsä. Eikä joukkueen menestys sarjassa taida olla seuralle itsellekään se ihan selvä ykkösasia.

Tamperelaisten taival Mestiksessä on sisältänyt parempia ja oikein huonojakin kausia. Viime kaudella tulokset heittelivät melkoisesti. Välillä näytti, että parempaankin olisi aineksia, mutta lopputuloksena runkosarjan yhdeksäs sija ja pääsy puolivälieriin oli jokseenkin oikeutettu tulos.

Keskikastin sijoitus lienee turvallisin veikkaus myös tälle kaudelle. Ainakaan ajautumista häntäpään taisteluun ei pitäisi joutua pelkäämään. Joukkue on hyvin valmennettu ja hyökkäyskalusto kova. Alakertansa osalta KooVee ei ole omavarainen, mutta yhteistyö Ilveksen kanssa jatkuu, joten vähintään tarvittavat pelaajat saadaan kyllä lainalle.

Ilveksen kokoonpanosta voi jäädä yli myös niin kovia pelimiehiä, että KooVee pelaisi heidän vahvistamaan jopa runkosarjan Top-4-sijoista. Todennäköisesti tällaista tasoa on kuitenkin vaikea ylläpitää ainakaan koko kautta. Harjoituspeleissä joukkueella oli yllättävän suuria vaikeuksia maalinteossa.

Sijoitusarvio: 6-9.

Hokilla alkaa nyt viides peräkkäinen kausi Mestiksessä. Tämä uusi tuleminen on ollut melkeinpä pelkästään rimpuilua ja selviytymistä. Ihmetellä täytyy, että Pasi Räsänen sai vielä viime kauden jälkeen jatkaa tehtävissään, mutta näillä mennään ja sillä selvä. Rahat nälkämailla taitavat olla muutenkin niin vähissä, että samat sanat pätevät myös pelaajiin. Joukkue on kasassa ja sillä pitäisi pärjätä, kävi kuinka kävi.

Hokilla on tällä kaudella aiempaa paremmat mahdollisuudet pärjätä, ainakin pääsy säälipleijareihin on ihan realistinen tavoite. Puolustus on hyvä ja toimivan puolustuksen varaan on hyvä rakentaa pelaaminen.

Mutta tuon puolustuksen on sitten syytäkin toimia, sillä muu osasto ei vakuuta ollenkaan. Joukkue on nuori ja hyökkäystehot pitkälti parin konkarin varassa. Hokki tulee tuskin tekemään kovinkaan paljon maaleja. Maalinteon kanssa näytti olevan vaikeaa myös harjoituspeleissä.

Sijoitusarvio: 8-11.

Mikä on tilanne JYPin kanssa?

Eriks Vitols saattaa olla yksi sarjan parhaita maalivahteja. Kaikilta muilta osilta KeuPan materiaali on kuitenkin sarjan heikoimpia. Ja lisäksi se on ihan järkyttävän kapea.

Viime kaudella KeuPa mätki maaleja JYP-lainojen hyöriessä tehomiehinä. Jos Keuruulle ei tälläkin kaudella saada hommattua kunnollisia apuja, niin on ihan mahdollista, että seura jää ensimmäistä kertaa historiassaan pihalle pudotuspeleistä.

Valmennukselta odotan ihan jotain muuta kuin viime kaudella, tai sitten Sami Ryhänen pitää vapauttaa tehtävistään nopeasti.

Sijoitusarvio: 8-11.

Joukkueen sisällä puhutaan kuulemma paluusta kärkipäähän ja Top-4-sijoituksen tavoittelusta. Höpöpuheita tai hupiukkoja, sanon minä.

En nimittäin ainakaan näe joukkueessa mitään elementtejä siitä, että seura tavoittelisi menestystä. Joukkueeseen on hankittu muutama nimekäs vahvistus ihan vaan näön vuoksi. Loput ketkä taitavat olla suurin piirtein sellaisia, ketkä ovat suostuneen pelaamaan ilmaiseksi.

Vantaalla joudutaan nyt vaan totuttelemaan aikaan jälkeen Jokerit-yhteistyön. Toiminta ei ole taloudellisesti kannattavaa, seuralle etsitään uutta omistajaa ja nyt vaan on yritettävä sinnitellä jollain tavalla mukana siihen saakka.

Runko ei sinällään ole huono, eli esimerkiksi muutama huippuvahvistus HIFK:stä nostaisi odotusarvoa jo selvästi. Mutta aika lähellä voi olla se tuttu kuvio, että lohijoukko onnistuu kitkuttamaan itsensä niukin naukin säälipleijareihin ja lähtee sitten kahden lisäpelin jälkeen kesälomille.

Kiekko-Vantaa pelasi peräti 9 harjoituspeliä. Maaliverkot heiluivat niissä hyvin ahkerasti kummassakin päässä

Sijoitusarvio: 9-12.

Floppivaara! Siis jos jollakulla on odotuksia forssalaisten tämän kauden suhteen. Itse olen odotusteni suhteen hyvin varovainen.

Pidän FPS:ia koko porukan suurimpana arvoituksena. Toissa kaudella se oli sarjan ilopillereitä ja ylsi jopa pronssiotteluun saakka. Viime kaudella kohtalona oli joutuminen karsintapeleihin. Molemmilla näillä kausilla oli sama valmennus ja myöskin osa samasta pelaajarungosta.

Nyt kaikki on pistetty aivan totaalisen uusiksi. Ja ehkä ihan hyväkin niin. Materiaali on kapea ja valmentaja tuiki tuntematon kaikille Suomessa. FPS:lla on vähintään kohtalaisen hyviä laitahyökkääjiä pariinkin ketjuun, mutta mitään selkeitä vahvuuksia joukkueessa ei ole.

HPK:lla saattaa olla ylimääräisiä pelaajia riveissään. Ja niitä luultavasti tarvitaan, tai muuten karsintapeikko uhkaa forssalaisia tälläkin kaudella.

FPS pelasi vain viisi harjoitusottelua. Se voitti niistä vain yhden ja maaliero oli yhteensä 16-26. Jos siitä pitäisi jotain sanoa, niin ainakaan ”norjalainen pelityyli” ei ole vielä näyttäytynyt minkäänlaisena tarkkana ja taktisena pelaamisena.

Sijoitusarvio: 10-13.

…ehkä Simo Karjalainen paljastuu juuri oikeaksi valmentajaksi nuorille pojille?

…jos kausi käynnistyy onnistumisilla, niin joukkue voi hitsautua yhteen ja saada voimavaran evakkohallista ja altavastaajan asemastaan?

…kenties muualla hyljeksityt pelaajat eivät vaan ole saaneet reilua näyttöpaikkaa muualla ja näyttävätkin nyt, mistä puusta närhet pissivät?

Olen positiivinen ihminen, joten yritän parhaani mukaan välttää sanaa huono. Joten muotoillaan näin: kuka muistaa, milloin Mestiksessä on nähty viimeksi näin nuori, kokematon ja nimetön joukkue?

Oli jo ennalta tiedossa, että Kiekko-Pojilla on edessään vaikea kausi evakossa. Nyt kun viime kauden tilinpäätöstiedotkin ovat julki, niin tuskin kukaan enää ihmettelee sitä, miksi Joensuussa nyt mennään näin säästöliekillä. Joukkue on kaavittu kasaan laarinpohjalta. Tai osa on taidettu löytää jopa laarista kokonaan pudonneina.

Yksilöurheilullisesti tässä joukkueessa on se hieno puoli, että moni hyljeksitty pelaaja saa nyt väkisinkin näyttöpaikan ja jokunen heistä tulee sen ihan varmasti myös käyttämäänkin. Mutta joukkueena tällaisella porukalla lienee jokseenkin mahdotonta pärjätä.

Kiekko-Poikien ainoa realistinen tavoite voi olla sarjapaikan säilyttäminen viimeistään karsinnoissa. Joensuulainen kiekkoseura taitaa olla (taas kerran) ihan peeaa, mutta olisi todella brutaalia, jos se menettäisi paikkansa Mestiksessä juuri silloin, kun Joensuun jäähalli viimeinkin saneerataan nykyaikaiseksi.

Sijoitusarvio: 12-13.

Kiitos kaikille, jotka olette jaksaneet näitä lukea! Toivottavasti arvioissa oli teille jotain uutta tai muuten hyödyllistä tietoa tässä vaiheessa, kun Jatkoajan toimituksen (ja mahdollisesti jonkun muunkin median) kausiennakkoa vielä odotellaan. Tykkäyksistä päätellen en ole tehnyt ainakaan ihan turhaa työtä.
Hienoa työtä Everton, kiitos!! Kohta päästään näkemään kuinka oikeaan nämä tällä kertaa osuvat. Pieni kauneusvirhe tuossa Ketterä osiossa, koska Ketterän valmentaja taisi olla Ropo ei Repo, muuten ihan 10/10 settiä taas.

Kova luotto on Kiekko-Espooseen itsellä, mutta kyllä tässä jännittää jo nähdä millaisen latauksen saavat ekaan peliin ja viirinnosto seremonioihin ja vaikuttaako taloustilanne-kohu-uutiset pelaajien keskittymiseen vai onko sielä sävelet jo täysin selvinä ja focus saatu oikeisiin asioihin valmennuksen toimesta. Harkkakaudella alkuun näytti hyvältä, mutta loppua kohden vähän suoritustaso laski, tosin aika vaihtuvilla kokoonpanoilla mentiin harkkapelit. Jokerit on taas antanut jonkinlaisen myrskyvaroituksen ainakan maalinteokyvystään harkkapeleissä ja varmaan lähtevät nälkäisenä yrittämään pilata Espoon viirinnostojuhlat. Sähköä on ilmassa torstain osalta ja ei miltein jaksa odottaa kiekon jäähän putoamista. Kohta taas mennään.
 
Viimeksi muokattu:

Sven Tuuva

Jäsen
Suosikkijoukkue
IPK, Kalpa & Jokerit
@Everton olet jälleen täsmällisen ja ison työn tehnyt tämän kausiennakon suhteen.
Ainakin IPK:n osalta tämä osui täysin nappiin.
En tiedä kuinka paljon auttoi omat "analyysit" pelaajista, mutta toivottavasti edes vähän.
Tähän ketjuun on hyvä palata kauden jälkeen ja katsoa mikä osui sekä mikä meni huti.
 

Valle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit. SJK.
Kiitos kaikille, jotka olette jaksaneet näitä lukea! Toivottavasti arvioissa oli teille jotain uutta tai muuten hyödyllistä tietoa tässä vaiheessa, kun Jatkoajan toimituksen (ja mahdollisesti jonkun muunkin median) kausiennakkoa vielä odotellaan. Tykkäyksistä päätellen en ole tehnyt ainakaan ihan turhaa työtä.
Tämän parempaan ennakkoon ei pysty kukaan tässä maassa. Järjetön suoritus. Kiitos!
 

pappi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
YHTEENVEDOT

Kiekko-Espoon ykkössijaa ei taida tarvita sen kummemmin perustella? Johan noita ylisanoja ja superlatiiveja tuli kirjoitettua osiokohtaisiin analyyseihin, että jos joku kaipailee niitä, niin kurkatkaa sieltä…

Harjoitusotteluissa joukkue pelasi vajailla kokoonpanoilla, mutta esitti silti menestyvän joukkueen otteita. Viime kausi ei olisi voinut sujua paremmin: runkosarjan voitto ennätyspisteillä ja Ketterän kaataminen finaaleissa. Voiko tätä suurempia saavutuksia Mestiksessä edes saavuttaa?

Ehkä vähän klisee, mutta Kiekko-Espoo saattaa olla tulevalla kaudella itsensä pahin vastustaja. Viime kaudella siitä tuli suurin mestarisuosikki vasta kauden aikana. Nyt se on sitä alusta alkaen. Jokainen hävitty peli on jonkinlainen pettymys, eikä mitään muuta tavoitetta voi olla kuin mestaruuden uusiminen.

Lisäksi jos tuoreita talousuutisia analysoi kaikkein inhorealistisimmin, niin kauden teema voi olla jopa ”win big or die quick”. Niin pelaajien, valmentajien kuin seuraväenkin harteilla on nyt kaikki mahdolliset paineet.

Kiekko-Espoon joukkue on tälläkin kaudella niin hyvä, että pelkkä materiaaliero takaa voittoja ja voi riittää runkosarjan voittoon vähän huonommallakin pelillä. Toivoisin kuitenkin näkeväni tasaisemmin, varmemmin ja suunnitelmallisemmin pelaavan Kiekko-Espoon kuin viime kaudella.

Sijoitusarvio: 1.

Jokerit palaa Suomen kaukaloihin sopivasti jalat maassa. Joukkueeseen ei hommattu isolla rahalla parasta ennen -päivänsä menettäneitä liigajyriä, mutta kasattiin silti hyvä ja kiinnostava joukkue, jolla on mahdollista menestyä. Resursseja riittää todennäköisesti myös vahvistaa joukkuetta kesken kauden, jos tarvetta ilmenee. Ja todennäköisesti ilmeneekin, sillä materiaali on hieman kapea.

Jokereiden pitäisi joka tapauksessa olla saman tien mukana kärkikahinoissa. Mutta sitten tuleekin jännät paikat, jos näin ei ole. Ensimmäiset pelit takaavat vielä faneille ja ehkä mediallekin tarpeeksi uutuudenviehätystä, tunnelatausta ja muutakin hyvää pöhinää, mutta nämä fiilikset unohtuvat nopeasti, jos voittoja ei ala tulla.

Jo nyt on ihan selvää, että Jokerit tuo ihan uutta säpinää koko sarjaan. Sekin iso osa kiekkoväestä, jotka eivät seuraa Mestistä, tietävät että Kiekko-Espoo ja Jokerit kamppailevat nyt sarjassa tulevaisuuden liigapaikasta. Ja kaikenmaailman ladot böndellä tulevat pullistelemaan ihan toisella tapaa kuin normaalisti, kun Jokerit vierailee kylässä.

Harjoituspeleissään Jokerit pelasi paljon tiukkoja otteluita ja otti niistä etupäässä niukkoja voittoja. Uskoisin, että joukkue lähtee kauteen pienellä jännityksellä, mutta myös innokkaalla ja hyvällä fiiliksellä.

Sijoitusarvio: sijoilla 2-4.

Rajupajasta on vissiin löytynyt rahapaja, sillä Turussa joukkueeseen on selvästikin satsattu reilusti enemmän rahnua kuin aiemmin. Ihmettelenkin suuresti valmentajavalintaa. Jos kasataan poikkeuksellisen hyvä – ja luultavasti myös kallis – joukkue, niin miksi samalla otetaan riski kokemattoman ja kontroversiaalin valmentajan kanssa?

Mutta esimerkiksi penaz luetteli tässä samaisessa ketjussa hyviä puolia Jonne Virtasen pestistä. Eli voin olla mietinnöissäni ihan metikössä ja keväällä todetaan, että TuTo ei pärjännyt valmentajasta huolimatta, vaan juuri hänen ansiostaan.

Pelaajamateriaalista homma ei ainakaan pitäisi jäädä kiinni. TuTolla on sarjan paras maalivahtikaksikko ja sarjan parhaimmistoon kuuluvia hyökkäyspään yksilöitä. Tällä porukalla runkosarjan voittokaan ei pitäisi olla mahdotonta.

TuTo on ollut viime vuosien isoin alisuorittaja koko Mestiksessä. Entisen vakiomenestyjän neljän viime kauden runkosarjasijoitukset ovat 7, 8, 11 ja 10. Voitettuja pudotuspelisarjoja tältä ajalta on nolla. Nyt seuran pitäisi nousta myös urheilullisesti takaisin isojen joukkoon. Toisaalta tätä on odotettu turhaan aiemminkin.

Harjoituspeleissään TuTo ei vakuuttanut. Mutta eipä se kyllä päässyt vielä niissä pelaamaan parhaalla porukallaan.

Sijoitusarvio: sijoilla 2-.4.

Mitä tapahtuu marraskuussa?

IPK on lähtenyt jo monta kertaa kauteen joko haastajana tai ainakin mustana hepona. Ja joka kerralla (pois lukien 2018-2019, jolloin runkosarjassa kakkossijalle yltänyt joukkue ei koronan takia päässyt näyttämään osaamistaan pudotuspeleissä) kausi on päättynyt pelaajaturbulenssin ja muuhun kaukalon ulkopuoliseen häslinkiin.

Maalivahtien osalta aiemmat kaudet pilannut sekoilu on jo mahdollisesti alkanut, kun ykkösvahti ja koko joukkueen menestyksen tukipilari Eetu Randelin lainattiin Tapparaan. Hänen pitäisi palata Iisalmeen marraskuussa. Silloin pitäisi selvitä myös paljon muutakin. Kuten jatkaako ykkössentteri Jarkko Malinen tai pätkäpestillä oleva kakkospakkipari joukkueessa.

IPK on tälläkin kaudella yksi vaikeimmin arvioitavista joukkueista. Maalivahtien, Malisen ja puolustajien lisäksi yksi kysymysmerkki on ulkomaalaisista kasattu ketju Persson–Berardinelli–Alger. Se saattaa olla koko Mestiksen kovin ketju, mutta ihan yhtä mahdollista on sekin, että matkalaukkuja kärrätään Kuopion lentokentälle jo lokakuussa.

IPK voi olla mukana aivan terävimmässä kärkitaistossa, jos kaikki menee tällä kaudella putkeen ja Marko Tuomainen saa joukkueeseen hyvän pärinän pystyyn. Toisaalta taas jos paristakin raaputusarvasta paljastuu teksti ”ei voittoa” niin joukkue voi jäädä kisailemaan säälipleijaripaikastakin.

Harjoitusotteluissa IPK:lla oli vaikeaa. Todella kapealla ringillä pelannut joukkue meni kuitenkin niidenkin aikana eteenpäin.

Sijoitusarvio: 3-6.

Kolme mestaruutta, pari runkosarjavoittoa ja viime kaudellakin hopeaa. Imatralla on totuttu menestymään. Ketterällä saattaa hyvinkin olla nytkin kasassa kevään joukkue, mutta ehkä ei kuitenkaan vielä ensi kevään.

Ketterä lähtee tähän kauteen uudella valmentajalla ja uusista lähtökohdista. Voisi jopa puhua uudesta alusta: Maso Lehtonen loi menestysdynastian, Tuomo Ropo piti sitä yllä ja Kari Martikainen lähtee nyt rakentamaan jotain uutta – sekä seuran, mutta myös oman uransa suhteen.

Joukkueessa jatkaa muutama dynastiavuosien luottomies, mutta muuten suurin osa miehistöstä koostuu lupaavista nuorista. Läpimurto Mestiksen huippupelaajaksi vie yleensä oman aikana. Vahvin veikkaus onkin, että tämä kausi on monelle Ketterä-pelaajalle ns. sisäänajokausi. Tällä kaudella olisi tarkoitus nousta runkopelaajiksi ja sitten kaudella 2024-2025 paukkuukin jo kunnolla!

Ei menestymistä ole toki tälläkään kaudella, eikä paikka kärkikahinoissa ole mitenkään epärealistinen tavoite. Materiaali on riittävän hyvä ja leveä siihen, että suoran pudotuspelipaikan pitäisi olla melkoisen saletti juttu. Sijoitus runkosarjan Top-4:ssä onkin sitten jo kinkkisempi juttu veikattavaksi.

Ketterä pelasi todella paljon harjoituspelejä. Mutta kuinka paljon niistä oikeasti oli apuja, kun kentälliset ja kokoonpanot elivät jatkuvasti?

Sijoitusarvio: 3-6.

Mielestäni Hermeksen sijoituksen pitäisi olla yksi helpoimmin arvattavissa. Joukkueessa ei ole samanlaisia huippuja kuin kärkiseuroilla, mutta tasavahva ja kohtalaisen rutinoitunut miehistö sekä valmentajana jatkava Tuukka Poikonen takaavat hyvän peruspohjan.

Hermeksen pitäisi olla ylemmän keskikastin joukkue. Suora playoff-paikka on ihan otettavissa. Oikeastaan ainoa kysymysmerkki on nuori maalivahtiosasto. Onko heistä vastuunkantajiksi? Luotan tosin siihen, että tarvittaessa Hermes reagoi tilanteeseen ja saa hommattua maalilleen lainavahdin.

Hermes pelasi jo viime kaudella hyvin omilla vahvuuksillaan ja pitävän puolustuksen kautta. Mitään räiskyvää ilotulittelua tuskin nähdään nytkään. Joukkue voitti niukasti kaikki viisi harjoituspeliään – siinä ehkä ennakkomakua tulevasta.

Sijoitusarvio: 5-7.

Vaikka pelaajavaihtuvuus jäi pieneksi, niin Rovaniemellä alkaa uusi rakennuskausi. Suomi-sarjasta tuleva valmentaja Sakari Salmela joutuu hyppäämään Maso Lehtosen napapiirille jättämiin isoihin saappaisiin.

Rovaniemellä ehdittiin jo tottua RoKin asemaan kovimman kärjen ykköshaastajana, mutta toivottavasti Rollon äänekäs kotiyleisö ymmärtää uudet realiteetit. Joukkueesta löytyy kokemusta, jatkuvuutta ja kärkiosaamista, mutta etenkin materiaalin laajuuden suhteen se jää selkeästi sarjan huipuista jälkeen.

Pudotuspelejä pelataan Lapissa myös ensi keväänä, mutta mitalisuosikkina RoKi ei kauteen lähde. Se on tosin joskus aiemminkin tehnyt hyviä hankintoja kesken kauden, eikä tämä runko nyt välttämättä kovin montaa lisävahvistusta kaipaisi menestyäkseen…

Harjoituspeleissä RoKi napsi voittoja. Tosin Mestis-joukkueista se kohtasi niissä vain Hokin.

Sijoitusarvio: 5-7.

KooVeen sijoitusta on aina pirskatin vaikea arvailla. Etukäteen ei voi tietää, että millaisella kokoonpanolla se lähtee kauden avausotteluun. Ja vielä vaikeampaa on veikata, että millaisella miehistöllä se pelaa kauden viimeiset pelinsä. Eikä joukkueen menestys sarjassa taida olla seuralle itsellekään se ihan selvä ykkösasia.

Tamperelaisten taival Mestiksessä on sisältänyt parempia ja oikein huonojakin kausia. Viime kaudella tulokset heittelivät melkoisesti. Välillä näytti, että parempaankin olisi aineksia, mutta lopputuloksena runkosarjan yhdeksäs sija ja pääsy puolivälieriin oli jokseenkin oikeutettu tulos.

Keskikastin sijoitus lienee turvallisin veikkaus myös tälle kaudelle. Ainakaan ajautumista häntäpään taisteluun ei pitäisi joutua pelkäämään. Joukkue on hyvin valmennettu ja hyökkäyskalusto kova. Alakertansa osalta KooVee ei ole omavarainen, mutta yhteistyö Ilveksen kanssa jatkuu, joten vähintään tarvittavat pelaajat saadaan kyllä lainalle.

Ilveksen kokoonpanosta voi jäädä yli myös niin kovia pelimiehiä, että KooVee pelaisi heidän vahvistamaan jopa runkosarjan Top-4-sijoista. Todennäköisesti tällaista tasoa on kuitenkin vaikea ylläpitää ainakaan koko kautta. Harjoituspeleissä joukkueella oli yllättävän suuria vaikeuksia maalinteossa.

Sijoitusarvio: 6-9.

Hokilla alkaa nyt viides peräkkäinen kausi Mestiksessä. Tämä uusi tuleminen on ollut melkeinpä pelkästään rimpuilua ja selviytymistä. Ihmetellä täytyy, että Pasi Räsänen sai vielä viime kauden jälkeen jatkaa tehtävissään, mutta näillä mennään ja sillä selvä. Rahat nälkämailla taitavat olla muutenkin niin vähissä, että samat sanat pätevät myös pelaajiin. Joukkue on kasassa ja sillä pitäisi pärjätä, kävi kuinka kävi.

Hokilla on tällä kaudella aiempaa paremmat mahdollisuudet pärjätä, ainakin pääsy säälipleijareihin on ihan realistinen tavoite. Puolustus on hyvä ja toimivan puolustuksen varaan on hyvä rakentaa pelaaminen.

Mutta tuon puolustuksen on sitten syytäkin toimia, sillä muu osasto ei vakuuta ollenkaan. Joukkue on nuori ja hyökkäystehot pitkälti parin konkarin varassa. Hokki tulee tuskin tekemään kovinkaan paljon maaleja. Maalinteon kanssa näytti olevan vaikeaa myös harjoituspeleissä.

Sijoitusarvio: 8-11.

Mikä on tilanne JYPin kanssa?

Eriks Vitols saattaa olla yksi sarjan parhaita maalivahteja. Kaikilta muilta osilta KeuPan materiaali on kuitenkin sarjan heikoimpia. Ja lisäksi se on ihan järkyttävän kapea.

Viime kaudella KeuPa mätki maaleja JYP-lainojen hyöriessä tehomiehinä. Jos Keuruulle ei tälläkin kaudella saada hommattua kunnollisia apuja, niin on ihan mahdollista, että seura jää ensimmäistä kertaa historiassaan pihalle pudotuspeleistä.

Valmennukselta odotan ihan jotain muuta kuin viime kaudella, tai sitten Sami Ryhänen pitää vapauttaa tehtävistään nopeasti.

Sijoitusarvio: 8-11.

Joukkueen sisällä puhutaan kuulemma paluusta kärkipäähän ja Top-4-sijoituksen tavoittelusta. Höpöpuheita tai hupiukkoja, sanon minä.

En nimittäin ainakaan näe joukkueessa mitään elementtejä siitä, että seura tavoittelisi menestystä. Joukkueeseen on hankittu muutama nimekäs vahvistus ihan vaan näön vuoksi. Loput ketkä taitavat olla suurin piirtein sellaisia, ketkä ovat suostuneen pelaamaan ilmaiseksi.

Vantaalla joudutaan nyt vaan totuttelemaan aikaan jälkeen Jokerit-yhteistyön. Toiminta ei ole taloudellisesti kannattavaa, seuralle etsitään uutta omistajaa ja nyt vaan on yritettävä sinnitellä jollain tavalla mukana siihen saakka.

Runko ei sinällään ole huono, eli esimerkiksi muutama huippuvahvistus HIFK:stä nostaisi odotusarvoa jo selvästi. Mutta aika lähellä voi olla se tuttu kuvio, että lohijoukko onnistuu kitkuttamaan itsensä niukin naukin säälipleijareihin ja lähtee sitten kahden lisäpelin jälkeen kesälomille.

Kiekko-Vantaa pelasi peräti 9 harjoituspeliä. Maaliverkot heiluivat niissä hyvin ahkerasti kummassakin päässä

Sijoitusarvio: 9-12.

Floppivaara! Siis jos jollakulla on odotuksia forssalaisten tämän kauden suhteen. Itse olen odotusteni suhteen hyvin varovainen.

Pidän FPS:ia koko porukan suurimpana arvoituksena. Toissa kaudella se oli sarjan ilopillereitä ja ylsi jopa pronssiotteluun saakka. Viime kaudella kohtalona oli joutuminen karsintapeleihin. Molemmilla näillä kausilla oli sama valmennus ja myöskin osa samasta pelaajarungosta.

Nyt kaikki on pistetty aivan totaalisen uusiksi. Ja ehkä ihan hyväkin niin. Materiaali on kapea ja valmentaja tuiki tuntematon kaikille Suomessa. FPS:lla on vähintään kohtalaisen hyviä laitahyökkääjiä pariinkin ketjuun, mutta mitään selkeitä vahvuuksia joukkueessa ei ole.

HPK:lla saattaa olla ylimääräisiä pelaajia riveissään. Ja niitä luultavasti tarvitaan, tai muuten karsintapeikko uhkaa forssalaisia tälläkin kaudella.

FPS pelasi vain viisi harjoitusottelua. Se voitti niistä vain yhden ja maaliero oli yhteensä 16-26. Jos siitä pitäisi jotain sanoa, niin ainakaan ”norjalainen pelityyli” ei ole vielä näyttäytynyt minkäänlaisena tarkkana ja taktisena pelaamisena.

Sijoitusarvio: 10-13.

…ehkä Simo Karjalainen paljastuu juuri oikeaksi valmentajaksi nuorille pojille?

…jos kausi käynnistyy onnistumisilla, niin joukkue voi hitsautua yhteen ja saada voimavaran evakkohallista ja altavastaajan asemastaan?

…kenties muualla hyljeksityt pelaajat eivät vaan ole saaneet reilua näyttöpaikkaa muualla ja näyttävätkin nyt, mistä puusta närhet pissivät?

Olen positiivinen ihminen, joten yritän parhaani mukaan välttää sanaa huono. Joten muotoillaan näin: kuka muistaa, milloin Mestiksessä on nähty viimeksi näin nuori, kokematon ja nimetön joukkue?

Oli jo ennalta tiedossa, että Kiekko-Pojilla on edessään vaikea kausi evakossa. Nyt kun viime kauden tilinpäätöstiedotkin ovat julki, niin tuskin kukaan enää ihmettelee sitä, miksi Joensuussa nyt mennään näin säästöliekillä. Joukkue on kaavittu kasaan laarinpohjalta. Tai osa on taidettu löytää jopa laarista kokonaan pudonneina.

Yksilöurheilullisesti tässä joukkueessa on se hieno puoli, että moni hyljeksitty pelaaja saa nyt väkisinkin näyttöpaikan ja jokunen heistä tulee sen ihan varmasti myös käyttämäänkin. Mutta joukkueena tällaisella porukalla lienee jokseenkin mahdotonta pärjätä.

Kiekko-Poikien ainoa realistinen tavoite voi olla sarjapaikan säilyttäminen viimeistään karsinnoissa. Joensuulainen kiekkoseura taitaa olla (taas kerran) ihan peeaa, mutta olisi todella brutaalia, jos se menettäisi paikkansa Mestiksessä juuri silloin, kun Joensuun jäähalli viimeinkin saneerataan nykyaikaiseksi.

Sijoitusarvio: 12-13.

Kiitos kaikille, jotka olette jaksaneet näitä lukea! Toivottavasti arvioissa oli teille jotain uutta tai muuten hyödyllistä tietoa tässä vaiheessa, kun Jatkoajan toimituksen (ja mahdollisesti jonkun muunkin median) kausiennakkoa vielä odotellaan. Tykkäyksistä päätellen en ole tehnyt ainakaan ihan turhaa työtä.
Iso kiitos. Mahtavaa työtä.
 

Huopis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, HJK, Detroitin jengit, Puotinkylän Valtti
Liityn myös @Everton kiittelijöihin. Hyvin perusteltua, selkeää ja fiksusti jäsenneltyä luettavaa - näiden jälkeen alkava kausi tuntuu entistäkin mielenkiintoisemmalta. Varsinkin kun sarja ja suurin osa sen joukkueista on itselle entuudestaan kovin tuntemattomia, niin tällaisella ketjulla on ainakin itselle suuri informatiivinen arvo. Lakki päästä!
 

spertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tämä Evertonin kausiennakko on kyllä huikea! Auttaa todella paljon kun selailee analyysia vastustajasta ennen peliä, jotta tietää vähän niitä äijiä joihin voi kiinnittää ylimääräistä huomiota. Jos joskus eksyt Nordikselle Jokerit peliin, niin laita viestiä. Kyllä tuosta vaivannäöstä ainakin oluen ansaitsee :)
 
Suosikkijoukkue
Jokipojat, HIFK, Montreal Canadiens, Liverpool.
Kiitos kaikille, jotka olette jaksaneet näitä lukea! Toivottavasti arvioissa oli teille jotain uutta tai muuten hyödyllistä tietoa tässä vaiheessa, kun Jatkoajan toimituksen (ja mahdollisesti jonkun muunkin median) kausiennakkoa vielä odotellaan. Tykkäyksistä päätellen en ole tehnyt ainakaan ihan turhaa työtä.
Eipä ole tullut aiemmin nostettua hattua ja kumarrettua Evertonin ansiokkaille kauden alla tekemille Mestiksen joukkueanalyyseille, mutta kyllähän ne ovat ihan huipputasoa. Uskomatonta kaivuutyötä ja analyysia, josta syystäkin kehut kaikkialta. Iso käsi ja kiitos Mestiksen kausiennakoista mitä olet tehnyt sitkeästi vuodesta toiseen.
 
Viimeksi muokattu:

Danone

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Täällä palstalla jokaista joukkuetta seuraa pääasiassa sen omien kannattajien kirjoitusten perusteella, jolloin kaikkien 20 pisteen tyypit ovat seuraavalla kaudella 40 pisteen tyyppejä jne., niin aivan huikeaa lukea tällainen ulkopuolinen arvio, missä sitä mennäänkään, kaiken lisäksi hyvin kirjoitettuna ja argumentoituna. Myös omaa joukkuetta tulee katsottuna värilasit päässä niin teki hyvää saada tuollainen reality check senkin suhteen.

Kiitokset!
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Kiekko-Vantaan uusi maalivahti (Paavo Hölsä) nostaa heidän mv-osastonsa tasoa niin merkittävästi, että lasken tänään illalla päivityksiä voimasuhteisiin.

KooVeen Hakalan ja Bilgilin sopimukset arvasinkin jo oikein, eli he olivat jo mukana laskelmissa.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Muokkaukset:

Vantaalla reagointiin tilanteeseen ja Paavo Hölsä liittyy mukaan toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Tällä yksittäisellä vahvistuksella on hurjan iso vaikutus. Hölsä on kokenut maalivahti ja riittävää tasoa ykkösvahdiksi Mestikseen. Samalla Helomaa siirtyy kakkosvahdiksi: kirittäjäksi, paikkaajaksi tai haastajaksi hän on oikein hyvä, kuten jo aiemmin kirjoitinkin. Kiekko-Vantaan maalivahtiosaston arvosana nousee raketin lailla numeroon 7+.

Kiekko-Vantaan MV-arvosana muutettu pistetaulukkoon. Sen kaikkien osioiden keskiarvo nousi 6,50 -> 6,95 ja se nousi samalla Hokin ja KeuPan ohi.

Kiekko-Vantaan selkeästi heikoin osa-alue oli maalivahdit. Viime hetken vahvistuksen ansiosta tilanne maalin suulla on ainakin toistaiseksi oikeinkin hyvä. Luotettava ykkösvahti vähentää riskejä ja antaa mahdollisesti Kiekko-Vantaalle paremmat mahdollisuudet kamppailla sarjapisteistä säännöllisesti. Isossa kuvassa joukkueen tilanne ei kuitenkaan muutu. Nostan sijoitusarvioita pykälällä: 8-11.

Jos tulee vielä joku muukin merkittävä muutos/pelaajauutinen, niin katsellaan millainen vaikutus sillä on. Yksittäisellä kenttäpelaajalla ei tosin pitäisi olla juurikaan merkitystä kokonaisuuteen. Harvoin maalivahdillakaan näin suurta, mutta nyt tilanne vaan keikahti ihan uusiksi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös