Eric Lindros ripustaa hokkarit naulaan!

  • 29 301
  • 103

TML

Jäsen
Loistava pelaaja. Philly-fani en ole mutta Legion of Doom sytytti aina, eikä vähiten tämän miehen ansiosta.

Pistekeskiarvo, nam nam...

P.S Noi y-tube pätkät on mahtavia!
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Lindros nousi välittömästi suurimmaksi suosikikseni nähtyäni hänen pelaavan. Tämä tapahtui Saku Koivun ensimmäisesssä NHL-ottelussa, jossa hän loisti kaikilla osa-alueilla; taklaten rajusti, voittaen Stephane Quintalin tappelussa ja johdattaen Flyerssit 7-1 voittoon Canadienseistä. Lindros oli mielestäni 90-luvun puolivälin dominoivin pelaaja ja tänä aikana hän oli dominoivempi, kuin Lemieux tai itse Gretzky. Hän oli tällä aikakautena jo pelkästään fyysisiltä mitoiltaan, 193 cm 107 kg, yksi liigan suurimmista pelaajista keskipainon ollessa n. 85 kg, kun se nykyään on n.95 kg. Mikäli 90-luvun Lindrossin koko suhteutetaan tämän päivän NHL:ään, vastaisi hän mitoiltaan Derek Boogardia.

Väitteeni, että Lindros oli 90 dominoivin pelaaja, perustelen hänessä yhdistyvässä kyvyssä pelata fyysista kiekkoa ja siinä oheessa tehdä huikeita teholukemia. 90-luvulla Lindros ei pelkästään ollut liigan parhaimpien pisteiden tekijoiden joukossa, vaan hän myös oli kovimpia pelaajia ilman hanskoja. Ilman pelillisiä kykyjä hän olisi tänä aikana pystynyt murtautumaan liigaan myös pelkästään tappelijana. Vaikka Lindros ei koskaan kerännyt Tocchetin tai Wendel Clarkin tapaisia 30 tappelun kausia, on hänen mielestäni kaikkein aikojen voimahyökkääjä. Lindrosin fightcard on myös vakuuttava, ja mielestäni hän ei kertaakaan urallaan hävinnyt NHL:ssä tappelua. Tosin yleisesti ottaen dropyuorgloves.comin voittotilastoilla voi suuriin piirtein pyyhkiä persettä. Vastustajat Lindrosilla eivät aina olleet kovimpia mahdollisia, mutta listalla on myös todellisia raskaansarjalaisia. Joku voi tästä lindrosia kritisoida, mutta vertaisin sitä tilanteeseen, jossa tämän päivan dominoivin pelaaja, Grosby, tiputtaisi hanskansa vaikka Brashearin kanssa. Samalla lailla Lindros oli tähtipelaaja aikanaan ja vastustajien tappelijat jatkuvasti yrittivät saada häntä viideksi mituutiksi jäähyaitioon.

Lindros oli myöskin kohtuulisen likainen pelaaja. Tähtipelaaja statuksen avulla hän luisti monesta tappelusta rajun ja likaisen taklauksensa jälkeen. Jos annat, myökin saat, pätee myös lindrosin kohdalla. Hän sai kärsiä urallaan useista loukkaantumisista ja hänen, kuten myös hänen veljensä, Brettin ura loppui lopulta jatkuviin aivotärähdyksiin. Sinällään harmi, että Lindros jatkoi uraansa liian myöhään, koska monelle hänestä jää mieleen viimevuosien puolivaloilla pelailu Torontossa ja Dallasissa. Hänen urastaan myös jää huomattavasti jossittelua. Mikäli hän ei kärsinyt loukaantumisista, olisiko hän pystynyt vastaamaan häneen asetettuihin odotuksiin? Syttyykö jääkiekkoon koskaan enää fyysisiltä mitoiltaan sekä pelillisiltä kyvyiltään yhtä dominoivaa pelaajaa? Nykyään pelkästään loiston hetkien Lindrosin fyysisten mittojen täyttämiseen vaadittaisiin Boogardin tai Charan mittoja.

Toivottavasti "The Greatest One" löytää itsensä tulevaisuudessa vaikka NHLPA:n palkkasiltoilta, koska toivoisin hänen jatkavan jääkiekkomaailmassa.
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Jos Eric olisi Suomalainen niin kaikkien aikojen pistepörssissä hän olisi kevyesti kolmannella paikalla heti Jarin ja Teemun jälkeen.
En tiedä miten sukunimi vaikuttaa tehoihin, mutta se on ainakin selvää, että Kurri ja Selänne eivät ole kaikkien aikojen pistepörssissä ykkönen ja kakkonen.

Miksi Lindrosia pitäisi verrata pelaajaan, joka on pelannut 100 ottelua SM-liigassa?

Lindros oli 1-2 kauden ajan liigan paras pelaaja, ja muutamana muuna yksi parhaista. Silti uraan voi olla pettynyt.

Ei sen pitäisi edes olla yllättävää, että kun liekki palaa noin voimakkaasti, niin se ei pala kauan. Pelkällä fysiikalla ei NHL-kaukalossa jaksa dominoida kukaan pitkään. Mariolla oli Lindrosin fysiikka, mutta hän katsoi paremmaksi käyttää muita kykyjään. Jos Eric olisi pelannut kuin Jaromir, väkivahvasti, mutta tarpeetonta höntyilyä välttäen, niin kukaties olisi tähti vielä tänään.

Eric vaikuttaa oikeasti Dr. Jekyll Mr. Hyde -persoonalta, kuten aiemmin jo mainittiin. Välillä symppaisin oikein mielelläni, välillä taas sitten en.

Ristiriitainen pelaaja niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin. Yksi mielenkiintoisimmista urista jääkiekossa koskaan, mutta valehtelisin, jos väittäisin, että tulee ikävä.
 

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
Itselleni Lindros on kuulunut kiekkoilijana siihen pieneen 90-luvun tähtipelaajien joukkoon, joita on tullut suurimmalla mielenkiinnolla seurattua (Fedorov, Lindros, Lemieux, Jagr). Näistä kaikista murskaavinta dominointia sekä fyysisesti että pisteiden valossa on esittänyt Eric Lindros.

Erityisesti tästä saatiin nauttia Philadelphia vuosina The Legion of Doomin toimesta, jonka kiistattomana moottorina toimi Lindros. Varsinkin Renbergin yksipuolisuus pelaajana ei riittänyt kannattelemaan häntä huipulla Lindrosista erottamisen jälkeen. Toinen Lindrosin tuleminen NYR:ssa oli myös vaikuttava pisteiden valossa sekä pelillisestikin kahden ensimmäisen kauden ajan - kunnes aivotärähdykset aina katkaisivat hyvin alkaneet putket. Kolmanneksi jaksoksi voitaneen lukea Toronton ja Dallasin vuodet, jotka olivat jopa ikävää katseltavaa. Höyryjyrä yritti pelata kuin tsekkiläinen neppailija peläten loukkaantumisia.

Itseäni ovat vain lämmittäneet vuosien varrella tulleet vähättelevät kommentit Ericin pelillisistä kyvyistä. Yleensä näiden takana ovat neppailijat, jotka eivät jostain syystä osaa mieltää jääkiekkoa kontaktilajiksi tai ovat saaneet itse siipeensä isompiensa toimesta kaukaloissa. Eric Lindros on esittänyt minun silmiini kaikkein tehokkainta fyysisen pelaamisen ja taitopelaamisen yhdistelmää sinä aikana, kun olen jääkiekkoa seurannut. Lisäksi asia, jota ei usein erikseen mainita, ja joka on ollut yksi suuri tekijä Ericin tulemiselle pelaajaksi mikä hän oli, on olleet hänen vahvat jalkansa ja vahva luistelunsa. Aika harva (Eric, Jagr, Lemieux, Sundin, Fedorov, Modano) noin iso kaveri pystyy luistelemaan yhtä sähäkästi kuin mitä Eric teki.

Taitavia näprääjiä, kuten Sidney Crosby, tulee ja menee, mutta Ericin ja Gordie Howen tapaisia pelaajia on suhteellisen harvassa, jotka pystyvät pelaamaan todella isoja peliminuutteja fyysisellä tyylillä ja tekevät siinä sivussa pisteitä yli p/peli tahdilla. Philadelphian materiaali oli kuitenkin Ericin aikana suhteellisen kapea ja nimenomaan Detroitia vastaan finaaleissa homma hyytyi siihen + ehkä Ericin jäätymiseen, joka vain kertoo hänen merkityksestään joukkueelleen.

Sen että pelaajasta piti tulla seuraava Gretzky 17-vuotiaana ei pitäisi himmentää hänen pelaajauraansa.90-luvun Eric Lindros oli pelaaja, jollaista NHL:ssa ei ollut sitten Gordie Howen päivien. Toivottavasti seuraava yhtä hieno pelaaja löytyisi hieman nopeammin.

Kiitos hienoista otteluista Eric ja paita kattoon Philadelphiaan!

Mielelläni näkisin jonkun nuoren kaverin astuvan Ericin saappaisiin NHL:ssä, mutta eipä ole näköpiirissä samanlaista pakkausta, valitettavasti.

Kiitos 88:lle hienoista kokemuksista.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Olisiko Lindros voittanut Stanley Cupin jos Philadelphia olisi onnistunut maalivahdin hankinnassa paremmin? Kyllä se olisi ollut melko paljon lähempänä.

Olen lueskellut keskusteluja asiasta ja hyviä pointteja löytyy vertailuista muihin pelaajiin. Glenn Andersonilla helisevät Stanley Cup-sormuksetkin mutta ei nauti täyttä arvostusta "ihmisenä". Pat Lafontaine, toinen huikean taitava pelaaja jonka uran lopettivat loukkaantumiset liian aikaisin. Cam Neely, no perkele.

Loppukevennyksenä pieni aikamatka Lindrosin uran ratkaisuhetkiin:

"VARO STEVENS TULEE SUORAAN PÄ--"
 

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
Ei sen pitäisi edes olla yllättävää, että kun liekki palaa noin voimakkaasti, niin se ei pala kauan. Pelkällä fysiikalla ei NHL-kaukalossa jaksa dominoida kukaan pitkään. Mariolla oli Lindrosin fysiikka, mutta hän katsoi paremmaksi käyttää muita kykyjään. Jos Eric olisi pelannut kuin Jaromir, väkivahvasti, mutta tarpeetonta höntyilyä välttäen, niin kukaties olisi tähti vielä tänään.
Tottakai NHL-jääkiekkoilijalla on hyvä fysiikka, Theo Fleuryllakin oli jopa loppuvuosinaan ;) Mutta erittäin vahvasti väittäisin, että Eric oli lihasfysiikaltaan vahvempi, raskaampi, pelottavampi kuin Lemieux ja Jagr. Lemieuxia on pidetty taidoiltaan&fysiikaltaan täydellisenä kiekkoilijana enkä lähde kiistämään, muttei lähelläkään Ericin kovuutta. Kun miettii Phillyn tuon aikaista 1- ja 2-sentteriä, niin kyseessä on ollut ehkä kautta-aikan teräskroppaisin top-2 sentterikaksikko: Brindamour ja Lindros.

<EDIT>

Jatkan vielä sen verran, että esim. Mark Messier, joka oli oman aikansa v*ttumaisimpia tähtipelaajia sai kuitenkin pelata 2-sentterinä joukkueessa, jossa ykkössentterinä oli Gretzky (vrt. Ericin aikakauden Lemieux) ja top-maalipyssynä Kurri (vrt. Ericin aikakauden Jagr), puhumattakaan Fuhrista, Andersonista, Coffeysta. Ericillä ei ollut ketään Liigan mittakaavassa tähtipelaajaa joukkueessaan Philadelphian huippuvuosinaan. LeClairinkin maalimäärät nousivat ja laskivat Ericin Philadelphiassa pelaamisen mukaan.
 
Viimeksi muokattu:

stiflat

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers, HIFK
Lindros nousi välittömästi suurimmaksi suosikikseni nähtyäni hänen pelaavan. Tämä tapahtui Saku Koivun ensimmäisesssä NHL-ottelussa, jossa hän loisti kaikilla osa-alueilla; taklaten rajusti, voittaen Stephane Quintalin tappelussa ja johdattaen Flyerssit 7-1 voittoon Canadienseistä.
Tulikin mieleen että tämähän peli näytettiin MTV3:lla Linkun ja jonkun muun selostamana. Muistan vain kun Lindros taklasi Koivua laitaan niin rajusti että alkoi verta tulemaan jostain ja Linkku sanoi Lindrosin opettavan Koivun NHL:n tavoille.

Eipä muuta, tulipahan mieleeni että kaikkea sitä tv:stäkin on tullut nähtyä.

Pelasihan se #88 Rangersissakin juu, mutta eipä paljon muistoja ole hänestä. Kyllä se Philly-aika on se muistettavin.
 

Elazi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings
En ollut ikinä mikään Lindros fani, koska en nhl:ää nuorempana 90-luvulla osannut seurata. Doanerin videoon oli tietenkin koottu parhaat palat, mutta vaikutuksen se teki silti. Voimakas jätkä, joka osas monenlaisia hommia.
 

myerz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jaa-a
LeClair teki paljon haaskamaaleja ylivoimalla Lindrosin laukauksista, mutta tottahan se, että siellä ei mitään hirveän taitavia pelaajia silloin ollut ja jos olikin ne treidattiin nopeasti pois järjettömissä treideissä. Jos ei kunnioita ketään, niin tappelut ovat tuon näköisiä. Mutta tuon koosteen vikassa ihan aiheesta hakkasi jäässä olevaa, mitäs taklasi selkään.
 

JoukaHainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers ja Jaromir Jagr
En ollut ikinä mikään Lindros fani, koska en nhl:ää nuorempana 90-luvulla osannut seurata. Doanerin videoon oli tietenkin koottu parhaat palat, mutta vaikutuksen se teki silti. Voimakas jätkä, joka osas monenlaisia hommia.

Juu oli hyvin tehty video Doanerilta. Katsoppa tästä vielä ihmeessä Lindrosin taidonnäyte. On muuten yksi hienoimmista syötöistä mitä itse olen nähnyt.

http://www.youtube.com/watch?v=vMpmLX9dDQM

Numero 7 siis...
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Juu oli hyvin tehty video Doanerilta. Katsoppa tästä vielä ihmeessä Lindrosin taidonnäyte. On muuten yksi hienoimmista syötöistä mitä itse olen nähnyt.

http://www.youtube.com/watch?v=vMpmLX9dDQM

Numero 7 siis...

Aika hauska pätkä ja huikeita maaleja. Kahdessa maalissa Flyersin #44 vietävänä. :)

Keep your head up. Siinä ainoa lause mitä Isä-Lindrosilta unohtui pojallensa opettaa. Valitettavasti Lindros ei ole arvoasteikollani päässyt kovin korkealle, vaikka aikansa huippupelaaja olikin, koska hänen parhaimpinakin vuosinaan omassa suosikkijoukkueessani oli kaksi parempaa sentteriä. Hyviä eläkepäiviä Iso-Erkille.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Aika hauska pätkä ja huikeita maaleja. Kahdessa maalissa Flyersin #44 vietävänä. :)

Keep your head up. Siinä ainoa lause mitä Isä-Lindrosilta unohtui pojallensa opettaa. Valitettavasti Lindros ei ole arvoasteikollani päässyt kovin korkealle, vaikka aikansa huippupelaaja olikin, koska hänen parhaimpinakin vuosinaan omassa suosikkijoukkueessani oli kaksi parempaa sentteriä. Hyviä eläkepäiviä Iso-Erkille.

Vaikka kyseessä on mielipide asia, niin mielestäni on aika provokatiivista tulla väittämään tähän ketjuun, että Detroitissa on ollu Lindrosin loiston vuosina jopa kaksi parempaa sentteriä, kuin Lindros. Mikäli silmäsi, arvon henkka, eivät vielä tuolloin olleet auki, niin voin valaista; 94-95 kaudella Lindros valittiin NHL:n parhaaksi pelaajaksi pisteillä 29+41=70, samalla kaudella Steve Yzerman teki 12+26=38 ja Sergei Fedorov 20+30=50, joten selvästi Fedorovilla ja Ysermanilla on oltava jotain muita ominaisuuksia pisteiden tekemisen ohella, jotka tekevät heistä parempia, kuin Lindros. Stanley Cupin voittaminen voisi olla tälläinen seikka, mutta tuolloin Detroittiin voitiin lähinnä yhdistää San Jose- tyylinen playoffseissä hyytyminen. Kaudella 94-95 Yzerman, joka tällöin tunnettiin lähinnä pahimpana mahdollisena looserina, joka koskaan ei pystyisi johdatamaan kapteenina Red Wingsejä mestaruuten, oli mielestäsi jollain tapaa parempi pelaaja, kuin Lindros, vaikka Lindros voitti pistepörssin sekä valittiin parhaaksi pelaajaksi. Mikäli väität, että mm. kyseisenä kautena 94-94 Yzerman oli parempi pelaaja, kuin Lindros, vaatii väittämä sinulta huomattavati suurempaa diabam annostusta, kuin minulta hehkuttaessani Lindrossin suuruutta.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
LeClair teki paljon haaskamaaleja ylivoimalla Lindrosin laukauksista, mutta tottahan se, että siellä ei mitään hirveän taitavia pelaajia silloin ollut ja jos olikin ne treidattiin nopeasti pois järjettömissä treideissä. Jos ei kunnioita ketään, niin tappelut ovat tuon näköisiä. Mutta tuon koosteen vikassa ihan aiheesta hakkasi jäässä olevaa, mitäs taklasi selkään.

Kyselisin mielenkiinnolla, että keitä nänä taitavat pelaajat ovat, joita flyersit kauppasivat tuolloin innolla pois, ehkä Mark Recchi täyttää tämän kategorian, mutta muita ei tule mieleeni. Niinimaan vaihtoa Dan McGillisiin ja kolmannen kierroksen varaukseen pitäisin ihan kumminkin ihan OK kauppana lopulta.

Tappeluiden puolelta Lindrosin jäissä olevien lyömiseen suhtaudun hyväksyvästi, koska Lindros harvoin oli tappeluihin se aloittava osapuoli. En väitä, että tämä mielipiteeni olisi oikea, mutta "Lindros fanina" näen sen hyväksyttävänä paheena suosikilleni.
 

Teloch

Jäsen
...vaikka Lindros voitti pistepörssin...

Taitaa lukea pytyn kyljessä jonkun muun nimi kuin Ericin, vaikka tasapisteissä olivatkin?

Itselleni Lindros edusti Legionin aikaan yhtä suurimmista inhokeista, lähinnä kaverin fanituksen takia. Tuon mielestä kun Lindros oli kuin Jeesuksen toinen tuleminen. Näin jälkikäteen katseltuna on hienoa huomata kuinka pelkästään kemioitten natsaamisella saadaan noinkin tuhoisa ketju aikaan pelaajista jotka eivät yksitellen tuntuneet juurikaan onnistuvan.
Viimeisimmät kaudet herran urasta tuli lähinnä seurattua koska napsahtaa seuraavan kerran. Kaikkiaan taisi olla hyvä aika lopettaa kun pistetehtailu on parin viime kauden aikana hyytynyt ja fyysiseen puoleenkaan ei enää ollut ilmeisesti tarjottavaa. Kaikkiaan kuitenkin hieno ura ja Legion of Doom muistetaan varmasti aina.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Taitaa lukea pytyn kyljessä jonkun muun nimi kuin Ericin, vaikka tasapisteissä olivatkin?

Itselleni Lindros edusti Legionin aikaan yhtä suurimmista inhokeista, lähinnä kaverin fanituksen takia. Tuon mielestä kun Lindros oli kuin Jeesuksen toinen tuleminen. Näin jälkikäteen katseltuna on hienoa huomata kuinka pelkästään kemioitten natsaamisella saadaan noinkin tuhoisa ketju aikaan pelaajista jotka eivät yksitellen tuntuneet juurikaan onnistuvan.
Viimeisimmät kaudet herran urasta tuli lähinnä seurattua koska napsahtaa seuraavan kerran. Kaikkiaan taisi olla hyvä aika lopettaa kun pistetehtailu on parin viime kauden aikana hyytynyt ja fyysiseen puoleenkaan ei enää ollut ilmeisesti tarjottavaa. Kaikkiaan kuitenkin hieno ura ja Legion of Doom muistetaan varmasti aina.

Lindrossin ollessa suurin suosikkini, minun on vaikea ymmärtää, kuinka jääkiekkoilija, jossa yhdistyy "Boogardin fyysisyys ja Crosbyn taito" voi olla jonkin inhokki. Lindrosin saavutuksia ei mielestäni voida perustella pelkästään LeClairilla ja Renhbergillä; Lindrosin pelatessa worldcupissa 97 tai 98 hänen laidoillaan pelasivat Keith Primeau ja Brendan Shanahan ja Rangers aikoinaan hänen kanssaan loistavan FLY-ketjun muodostaneet Jason York ja Theoren Fleury.

Ps. kyllä se Jagr lukee sielä, vaikka 88 siinä pitäisi olla ;)
 
Tuntuupa oudolta, ettei Lindrosia enää kaukalossa tulla näkemään. Muistan nimittäin vieläkin kun The Hockey News teki ison jutun 16- vuotiaasta pelaajasta. Lindros kävi muuten Suomessakin Kanadan maajoukkueen mukana nuorten MM-kisoja pelaamassa ja sitten oli mukana myös 1992 olympialaisissa. Kaiken perustella Lindros vaikutti seuraavalta dominoivalta pelaajalta ja en muista ketään NHL- pelaajaa jota olisin niin paljon odottanut debytoivan NHL:ssä kuin Eric Lindrosia. Tällä oli taitoa, kokoa, kovuutta, johtajanominaisuuksia ja ties vaikka mitä. Toisin kuin muut superlupaukset, Lindros osasi myös tapella ja taklata. Mies tuntui täydelliseltä jääkiekkoilijalta.

Sitten tuli tuo Quebecin kauppa Philadelphian kanssa ja pitkään siitä keskusteltiin kumpi kaupassa voitti. Nythän on täysin selvää, että Nordiques petasi tuolla tempulla itselleen myöhemmin mestaruuden ja kaupassa siirtynyt Peter Forsberg oli paljon parempi pelaaja jo yksistään kuin mitä Lindros. Ja tähän päälle sitten vielä Ricci, Hextall, Duchesne, Huffman, 15 miljoonaa dollaria jne. Mutta eihän Lindrosin ura heikosti alkanut, ja itseasiassa Philadelphia ei ole 90- tai 2000- luvulla koskaan niin lähellä Stanley Cupia kuin mitä se oli Lindrosin johtaessa joukkuetta. Lisäksi mies kaptenoi Flyersiä ja voitti siinä sivussa muutaman kansainvälisen turnauksen (juniorien MM, World Cup) uransa aikana.

Uran loppupuoli taas ei ollut kovin kunniakasta seurattavaa ja varsinkaan Toronton aika ei ollut todellakaan Lindrosia mairittelevaa. Maple Leaf- paidassa miehen pelejä katsellessa oli selvää, että tämän ura alkaa olla loppupuolella ja se valtava potentiaali lunastettiin vain osittain. Lindros toki tullaan muistamaan pitkään NHL:n historiassa, mutta aivan eri syistä kuin mitä monet alunperin odottivat.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
NHL-kiekossa on turha puhuakaan mistään menneiden vuosien inhokeista ja YÖK-listoista ajalta jolloin Jordin Tootoo ei pelannut vielä kyseisessä sarjassa. Noh, ellei sitten mainita Glenn Healyn kulahtaneita patjoja Islanders-nutussa, tai Arturs Irben koko varustusta aikana jolloin kaikki nuoret kiekkofanit seurasivat kenen maski on tyylikkäimmin maalattu.

PS. Uskooko Eric Jumalaan?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Lisäksi mies kaptenoi Flyersiä ja voitti siinä sivussa muutaman kansainvälisen turnauksen (juniorien MM, World Cup) uransa aikana.
Lindros ei World Cupia ole koskaan voittanut, tosin kyseisiä skaboja ei hirveän usein ole pidettykään. 1996 kisan vei USA, Canada ja Lindros olivat toisia ja sitten vuonna 2004 kun Kanukit voitti Eric vietti jo pre-retirement eläkepäiviään. World Cupia edeltäneen Canada Cupin voitossa Eric oli toki mukana samoin kuin 2002 Salt Lake Cityn Olympialaisissa.
Ja vastaavasti hän oli osallisenamyös toisessa Kanadan Dream Teamin pettymyksessä eli 1998 Naganossa.

Tuo ketjussa yksipuoliseksi pelaajaksi haukuttu John LeClair oli muuten 96 World Cupin pistepörssin toinen joukkuekaveri Brett Hullin jälkeen pistein 6+4=10 seitsemään peliin.

Ja loppuun vielä noppitieto: "In 1998, Lindros was ranked number 54 on The Hockey News' list of the 100 Greatest Hockey Players of all time."
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Ketjussa on tuotu paljon hyviä pointteja esiin hienon pelaajan (hienosta ihmisestä voidaan olla montaa mieltä) urasta. Koko Lindrosin NHL-ura on ollut todella mielenkiintoista seurattavaa ja ajoittain suoraa salkkarikamaa omituisine käänteineen. Toivottavasti elämänkerta ilmestyy myös uran jälkeen.

Tätä itsekin usein olen arvellut, että aina isokokoinen Lindros tottui siihen, ettei ketään tarvinnut koskaan väistellä. Ei sellaista hevosta olekaan, jollei ei löydy jostain ratsastajaa.

Itsekin olen melko samalla kannalla. Lindron pystyi junioireissa aina muita päätä pidempänä hallitsemaan peliä ylivertaisen taidon lisäksi ylivertaisella fyysisyydellään ja homman nimi oli sama maajoukkueessa ennen NHL-uraa. NHL:ssä tämä ei enää onnistunut samassa mitassa tunnetuin seurauksin. Lindrosin uraa ajatellen tulee mieleen hieman Clarkin ja Neelyn kohtalot fyysisinä taitopelaajina vaikka kumpikaan ei pystynyt Lindrosin kaltaiseen dominointiin. Eric oli kuitenkin kaikkine loukkaantumisineen yhtäjaksoisesti noin kuudella kaudella selvästi liigan top3-pelaajan joukossa. Harvasta pelaajasta laajennusten jälkeisessä änärissä ilmeisten Gretzkyn, Lemieuxin ja Messierin lisäksi voi samaa väittää.

Sen että pelaajasta piti tulla seuraava Gretzky 17-vuotiaana ei pitäisi himmentää hänen pelaajauraansa.

Täysin samaa mieltä tästä. Gretzkyn jälkeen kaikilla next-one-pelaajilla on ollut oikeastaan urallaan vain hävittävää. Lindrosin uraa varjostivat kuitenkin enimmäkseen loukkaantumiset, eivät huonot peliesitykset ála Daigle ja aina on hyvä muistaa, että esim. Crosby on muutaman polvitaklauksen päässä Ericin kohtalosta. On myös ihan mielenkiintoista huomata, että uusimman wunderkindin eli Crosbyn pistekeskiarvo kahden pelatun ja kulumassa olevan kolmannen osalta on jokseenkin sama (1,38) kuin Lindrosin vastaava kolmen ensimmäisen kauden osalta (1,41). Kolmen ensimmäisen kauden aikana Lindros menetti 44 peliä ja Crosbyllä sama luku 2+ kauden aikana on 4. Näiden kausien aikana Eric otti matsia yhteensä yhdeksän kertaa esim. S.Stevensin, Beukeboomin ja Odeleinin kanssa. Sidneyltä taitaa olla vielä tämäkin kokemus edessä(?). Yleisestä fyysisyydestä ei varmaan 5.11 Sidneyn ja 6.04 Ericin välillä kannata väitellä. Tätä ei pidä ymmärtää minkäänlaisena Crosbyn dissauksena tms ja toivottavasti Sidneyn pelitaidoista saadaan nauttia vielä ainakin se seuraavat 15 vuotta.
 
Suosikkijoukkue
Taistelijat
Mikä mahtaa olla tietolähde, jossa Lindros ilmoitti uransa loppumisesta? En nimittäin mistään muualta ole löytänyt tietoa, varsinkaan virallista, että Lindros olisi julistanut lopettavansa.

Niin:

Eric Lindros oli meikäläiselle 90-luvun puolivälissä ehkä läheisin pelaaja, kun aloitin seurata NHL:ää.”Legion of doomin” johtajan armoton ja viihdyttävä pelityyli tempaisi mukaansa. Lindros pelasi erittäin dyymaanisesti - jyräten ja maaleja mättäen.

Eric Lindros ei täyttänyt niitä kaikkia odotuksia, joita häneen asetettiin, mutta siitä huolimatta Daiglesta ja muista flopeista ei voi puhua samana päivänä hänen kanssaan. Lindros oli 90-luvun puolivälissä liigan dominoivimpia pelaajia ja tärkein syy Philadelphian noustessa vakavasti otettavaksi joukkueeksi taisteltaessa jopa Stanley Cupista. Lindrosin aikalaisista ja sukupolvesta ainakin yksi pelaaja oli kuitenkin parempi 90-luvun puolella - nimittäin (jos Jagr unohdetaan, mutta hän olikin lähinnä yksipuolinen pistelinko) Peter Forsberg - joka oli Lindrosia taitavampi ja monipuolisempi pelaaja. Sikäli Quebecin ja Philadelphian suurkauppa oli ironinen, sillä pelkästään Forsberg oli Lindrosia parempi kiekkoilija, ja lisäksi Quebec sai tukun tulevaisuuden menestystä pohjustaneita tärkeitä pelaajia. Ei se tietystikään ollut Lindrosin vika, että Fopasta kehittyi 90-luvun lopun ja 2000-luvun alun paras pelaaja NHL:ssä.

Lindrosia on pidetty aika lailla täydellisenä pakettina, mutta puutteeksi voidaan laskea puutteellisen pelikäsityksen. Hän oli uransa alussa niin ylivoimainen fyysisesti, että saattoi jyrätä kiekon kanssa suoraan vastustajan maalille jenkkifutis-tyyliin. Loukkaantumiset olivat suurelta osin tämän pelityylin tulosta. Kun Lindros aloitti pelaamisen liigassa pelattiin vielä suhteellisen hyökkäysvoittoista peliä ja pelaajat eivät vielä olleet fyysisesti niin vahvoja ja suuria kuin 90-luvun lopulla ja 2000-luvulla. Lindros toimi omalta osaltaan tienavaajana suurikokoisille ja fyysisille jääkiekkoilijoille. Tämä kehitys toi liigan erittäin suurikokoisia pelaajia, joilla kuitenkaan ei ollut Lindrosin taitoja muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

NHL:n fyysisyyden kasvaessa Lindros sai maistaa omaa lääkettään. Lindroskaan ei ollut mikään supermies, ja hän oli haavoittuva siinä missä muutkin. Hänen täytyi alkaa maksaa armottomasta pelityylistään. Loukkaantumiset alkoivat tuhota Lindrosin uraa todella 90-ja 2000-lukujen vaihteessa. 2000-luvulla Lindros joutui muuttamaan pelityyliään pehmeämpään suuntaan. Neppailijan rooli ei oikein sopinut Lindrosille, koska pelikäsitys oli mikä oli. Kun Lindros joutui luopumaan fyysisyydellään peliä dominoivan pelaajan roolistaan, hänen pelillinen identiteettinsä murentui. Siksi viimeisinä kausina Lindros vaikutti tehottomasti surffailevalta nallekarhulta. Jos Lindros olisi ollut hieman fiksumpi, hän olisi tajunnut lopettaa muutamaa kautta ennemmin.

Lindros ei noussut suureksi johtajaksi. Hän oli kentällä parhaimmillaan mahtava pelaaja, mutta vaihtoaitiossa, pukukopissa ja siviilissä Lindros äksyili eikä ainakaan pystynyt kohottamaan joukkuehenkeä, kuten esimerkillisen kapteenin pitäisi. Lindrosia ei ole pidetty voittajatyyppinä, kuten esimerkiksi Forsbergia, mikä on epäreilua sikäli, että voittajina muistetaan usein ne pelaajat, jotka sattuvat pelaamaan oikeassa joukkueessa. Kieltämättä Lindros ei ollut aivan parhaimmillaan uransa ratkaisupeleissä, kuten 1997 Stanley Cup finaalissa, eikä hän näin ollen pystynyt johdattamaan joukkuettaan parhaalla mahdollisella tavalla. Kanadan maajoukkueessa Lindros sai toki maistaa menestystä, mutta silloinkaan hän ei ollut ratkaisijan roolissa.

Joka tapauksessa ilman Lindrosia jääkiekkomaailma olisi ollut 90-luvun alusta asti selkeästi köyhempi ja tylsempi. Jääkiekkohan on viihdettä, joten kokonaisuudessaan Lindrosin ura oli hieno, joskin häneltä odotettiin enemmän.
 
Viimeksi muokattu:

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Neppailijan rooli ei oikein sopinut Lindrosille, koska pelikäsitys oli mikä oli. Kun Lindros joutui luopumaan fyysisyydellään peliä dominoivan pelaajan roolistaan, hänen pelillinen identiteettinsä murentui.

En vetäisi täysiä yhtäläisyysmerkkejä pelikäsityksen ja pelityylin välille. Ymmärrän kyllä pointin mitä haet, mutta itse olen pitänyt Lindrosin pelikäsitystä kuitenkin huomattavasti keskivertoa "tähtipelaajaakin" parempana, joskaan en aivan millään lemieux/gretzky-tasolla. Pelaaja on kuitenkin aina enemmän kuin osiensa summa ja yhden palasen puutuminen vaikuttaa peliin merkittävästi. Lindrosin pelityylin kulmakivi oli fyysisen vahvuuden kautta luotu mahdollisuus hyödyntää pelikäsitystä täysipainoisesti (Aika RtSn-lause), joka ei enää ollut mahdollista loukkaantumisten jälkeen. En näe, että Ericin pelikäsityksessä olisi ollut sinällään mitään vikaa, mutta täysin uuden pelityylin opetteleminen liki kolmekymppisenä tuolla tasolla lienee aika mahdotonta.

Lindrosia ei ole pidetty voittajatyyppinä, kuten esimerkiksi Forsbergia, mikä on epäreilua sikäli, että voittajina muistetaan usein ne pelaajat, jotka sattuvat pelaamaan oikeassa joukkueessa.

Sama tulee itselleni mieleen ja esimerkistä käy Yzerman, joka pelasi uransa 13 ensimmäistä kautta ollen esimerkkitapauksena pelaajasta, joka on henkilökohtaisella tasolla loistava, mutta joka ei kapteenina pysty auttamaan joukkuettaan playoff-menestykseen ja SC-voittoon. Detroitin saatua vähitellen syvyyttä ja leveyttä joukkueeseensa ja sitä kautta lopetettuaan kolmen cup-voiton jälkeen Stevie-Y oli voittamisen symboli. Ericin ura (pois lukien pelaamaton 2000-2001) kesti sattumalta myös 13 kautta.
 
Suosikkijoukkue
Taistelijat
En vetäisi täysiä yhtäläisyysmerkkejä pelikäsityksen ja pelityylin välille. Ymmärrän kyllä pointin mitä haet, mutta itse olen pitänyt Lindrosin pelikäsitystä kuitenkin huomattavasti keskivertoa "tähtipelaajaakin" parempana, joskaan en aivan millään lemieux/gretzky-tasolla. Pelaaja on kuitenkin aina enemmän kuin osiensa summa ja yhden palasen puutuminen vaikuttaa peliin merkittävästi. Lindrosin pelityylin kulmakivi oli fyysisen vahvuuden kautta luotu mahdollisuus hyödyntää pelikäsitystä täysipainoisesti (Aika RtSn-lause), joka ei enää ollut mahdollista loukkaantumisten jälkeen. En näe, että Ericin pelikäsityksessä olisi ollut sinällään mitään vikaa, mutta täysin uuden pelityylin opetteleminen liki kolmekymppisenä tuolla tasolla lienee aika mahdotonta.

Joo... tietyltä kantilta katsoen Lindrosin pelikäsitys, joka rakentui fyysisen pelityylin pohjalle oli yksinkertaisuudessaan nerokas ja uraauurtava. Voimahyökkääjiä toki oli ollut monia aiemminkin, muttei yhtä taitavia ja tasapainoisia paketteja. Näen Lindrosin pelikäsityksen tehokkaana, dynaamisena, mutta hivenen yksipuolisena. Kyseeessä ei kuitenkaan ollut mikään älykiekon professori ala Gretzky tai Larionov, joka luki pelitilanteita kuin kirjallisuudentutkija runoa.

Lindrosin pelityylille tuli kuitenkin seinä vastaan, koska ihmisen fysiikka - edes Lindrosin - ei kestä tuollaista pelityyliä. Itse näen Lindrosin pelikäsityksen alisteisena tuolle jenkkifutismaiselle jyräämiselle. Lindros hyödynsi mainiolla tavalla fyysistä voimaansa pelitilanteissa. Ehkä näen Lindrosin pelityylin ja pelikäsityksen liian kapeasti, koska olin 90-luvun puolivälissä Lindrosin dominoidessa hieman yli kymmenen vuotta, enkä seurannut peliä kovin analyyttisesti. Näin silloin Lindrosin lähes "rockymaisena" superihmisenä, joka pieksi kaikki.

Ironista on mielestäni ennen kaikkea se, että Lindros, joka on ehkä tärkein modernin voimakiekon uranuurtaja, sai maistaa omaa lääkettään kulunutta fraasia käyttäen. NHL:n fyysisyyden kasvaessa Lindrosin pelityylille tuli seinä vastaan.
 
Viimeksi muokattu:

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
Lindrosin pelityylille tuli kuitenkin seinä vastaan, koska ihmisen fysiikka - edes Lindrosin - ei kestä tuollaista pelityyliä.
Toisaalta Ericin päävammathan eivät niinkään johtuneet pelityylistä vaan junnumaisesta virheestä pelata pää alhaalla, katse kiekossa. Ainakin nämä pahimmat aivotärähdykset tulivat ko. tilanteista. Toisaalta totta on, että sitä käsittelyä (kovaa taklauspeliä) joutui ottamaan mitä myös antoi. Veljeensä Brediin verraten, ja muistaakseni tästä oli artikkeleitakin joskus 2000 luvun alussa, molemmilla taisi olla jotain fyysistäkin vikaa päässä, heh, jonka vuoksi aivotärähdykset olivat erityisen herkässä. Erichän käytti mm. NYR:ssa pelatessaan erikoisvalmistettua kypärää suojatakseen lasinuppiaan iskuilta. En nyt muista kärsikö Eric muista isommista vammoista? Ranne meni Torontossa, mutta mitään jatkuvia polvi-/selkävaivoja ei tainnut the jyrällä olla?

Neppailutyylistä vielä sen verran, että kyllä Eric pelasi suhteellisen kovaa vielä kaksi ensimmäistä kauttaan NYR:ssa ja muistan hyvin kuinka murskaavan tehokas FLY-ketju oli - Theo tosin vaihtui hetkeksi Bureen - kunnes hänen uransa päättyi polvivammoihin. Haukkuuko kukaan muuten Burea huonoksi pelaajaksi polvivammojensa takia? Eipä Russian Rocketkaan kovin paljoa urallaan ehtinyt sormuksia kerätä.

Kuka muuten oli se Washingtonin pakki, joka aiheutti Ericin viimeisimmän pahemman aivotärähdyksen, johon kaikki tavallaan loppui?

Lopuksi: Mestari antaa oppitunnin Oppipojalle: http://www.youtube.com/watch?v=0OoFlSMeTT0
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös