Hyvät ja huonot selostajat

  • 587 273
  • 1 528

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Oli eilen mielenkiintoista kuunnella Saukkosta telkkarista, samaan aikaa vieressäni oli läppärillä auki Katsomo (lähetys hieman tv:tä perässä), josta katselin mm. erätaukojen ohjelmaa.

Tuli huomattua muutamassa kohdin - kun laitoin hetkeksi ääntä läppärin kajareihin - että Mertsi oli koko ajan sisällä pelissä ja peluutuksessa ja tajusi suunnilleen, että mitä kentällä tapahtuu.

Esimerkki:

Saukkonen: Ja nyt jostain syystä peli vihelletään poikki, keskialueella, onkohan tulossa rangaistus..

Mertsi: Ja käsisyötön merkiksi tuomari puhaltaa pilliinsä.
 

Van Cleef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, suomalainen/kansainvälinen jääkiekko
Kyllä pitää olla jonkin sortin masokisti, jos näissä kiihkeissä ratkaisupeleissä mieluummin kuuntelee Saukkosta kuin Mertsiä, mutta makunsa kullakin.

Mertsi nyt pääasiassa on kartalla mitä siellä kentällä tapahtuu ja tunnelmanluojana loistava. Toki välillä sini-valkoisin taikalasein.
Näkee vaikka näistä klipeistä selostamoon esim. maalin syntymisen aikana kuinka Mertsi eläytyy näihin peleihin ja se välittyy kotikatsomoihin. Kaikkine kuuluisine maneereineen.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Saukkosessa ja Mertarannassa on ainakin se yhteistä, etteivät he näe esimerkiksi paitsiota ennen kuin tuomari viheltää pilliin. Tai eivät he silloinkaan paitsiota näe, vaan tuomarin käsimerkin.
 

Wolves

Jäsen
Saukkosessa ja Mertarannassa on ainakin se yhteistä, etteivät he näe esimerkiksi paitsiota ennen kuin tuomari viheltää pilliin. Tai eivät he silloinkaan paitsiota näe, vaan tuomarin käsimerkin.

Pitäisikö se paitsio selostaa samalla hetkellä, kun tilanne tapahtuu?
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Kaikkia paitsiota ei vihelletä. Mertaranta ja Saukkonen "näkevät" vain ne paitsiot, jotka tuomarit viheltävät.

Tämä ei ihan faktisesti pidä paikkaansa Mertarannan kohdalla, Mertsi selostaa monesti, että pitää purkaa paitsio jne.
 
Mertaranta on pelikatkoista paremmin kartalla tuomareiden merkeistä, mutta Saukkonen taas enemmän itse pelistä; mikä on vaarallinen paikka ja mikä ei, mikä on hyvä suoritus ja mikä ei, tai mitä aikeita pelaajilla saattoi olla, tai mikä on jäähyn arvoinen rike ja mikä ei.
 

444

Jäsen
En tiedä, kuka selosti Ruudun puolella eilen KalPa - HIFK -peliä, mutta toivon, että kyseessä oli joku kesäharjoittelijakirjanpitäjä tai muu hätäapu. Eikä tuossa edes häiritse se puolueellisuus, kun silmät kuitenkin löytyy omasta päästä ja tilanteita osaa arvioida itsekin. Sen sijaan se apaattisuus, flegmaattisuus ja suoranainen unettavuus, jotka tuolla monotonisuudella ja innostumattomuudella ovat saavutettavissa, tekevät kuuntelusta pelkkää kärsimystä.
Ei todellakaan jatkoon.
 

Spuddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, littipeukku IPK:lle, KuPS
En tiedä, kuka selosti Ruudun puolella eilen KalPa - HIFK -peliä, mutta toivon, että kyseessä oli joku kesäharjoittelijakirjanpitäjä tai muu hätäapu. Eikä tuossa edes häiritse se puolueellisuus, kun silmät kuitenkin löytyy omasta päästä ja tilanteita osaa arvioida itsekin. Sen sijaan se apaattisuus, flegmaattisuus ja suoranainen unettavuus, jotka tuolla monotonisuudella ja innostumattomuudella ovat saavutettavissa, tekevät kuuntelusta pelkkää kärsimystä.
Ei todellakaan jatkoon.

Otteluseurantaketjun puolella IJR79 tiesikin jo kertoa seuraavaa:

"KalPa-HIFK -matsin selostaja on umpi-Jyväskyläläinen Keskisuomalaisen lätkätoimittaja Tuomas Heikkilä, jos joku sitä tietoa kaipaili."

Aivan sama mistä kotoisin, mutta on kyllä aivan luokaton selostaja. Ei tunnista pelaajia, eikä pelitilanteita. Liekö liian vahvat värilasit syynä heikkoon näköön. Menköön selostamaan vaikka shakki-otteluita.
 

Zorba

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Henkilökohtainen suosikkini oli HIFK:n avausmaalin selostus. Kultakypärä päässä pelaava Teemu Ramstedt seisoi ylivoimalla varmaan puoli minuuttia paikallaan hautoen kiekkoa. Myös kaikki muut pelaajat seisoivat paikoillaan. Sitten Ramstedt ampui kiekon maaliin. Tämän jälkeen Tuomas Heikkilä kertoi ainakin kolmeen kertaan maalintekijän olleen Tomas Zaborsky. Ei siinä mitään jollei aina kaikki pelaajat mene oikein, mutta jos ei edes erityisen tunnistettava esine päässään pelaavaa pelaajaa pysty paikallaan olevasta tilanteesta tunnistamaan niin vähän on väärässä paikassa.

Toinen asia on sitten tuo valtava apaattisuus. Heikkilä tappaa pelistä kaiken tunteen.
Mutta onneksi se ei haittaa, sillä tosiasiassa se on kiekkokontrolli, joka tappaa jääkiekon sielun.

Aina huvittaa, kun joku Kuopiossa vierailevan joukkueen kannattaja tyrmää Heikkilän puolueelliseksi, ja nimenomaan kotijoukkueen suuntaan. Tuossa yllä on yksi esimerkki Heikkilän antipatioista KalPaa ja Virtaa kohtaan, vastaavia tekstejä oli etenkin vuosina 2009-11 enemmänkin.

Yksi kehukin on Heikkilälle annettava: Heikkilä pitää kyllä huolen, että katsoja tietää JYPin pelin tilanteen.
 

Mechalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, Idän ihme, Honka
En tiedä kuka eilen Porissa selosti, mutta kaveri oli erittäin hyvä. Puolueeton ja peli oli hallussa, selkeä ääni.
Kyseessä oli sama kaveri joka selosti Tepsin matseja YouTubessa pari kautta sitten eli Juhavaltteri Salminen.
 

Melko Huono

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Paikkaili tuota sekoiluaan sitten jonkun minuutin kuluttua kertomalla sotkeentuneensa sen takia kun Zabolla oli edellisessä matsissa tuo kultanen kypärä. Eikä siinä mitään, hyvä että selitti sen jollain tavalla. Eräs legendaarinen selostaja tuota ei olisi koskaan korjannut vaan sivuuttanut koko tapahtuman. Olisi jopa saattanut vielä seuraavassa erässä ihmetellä miksi tilastoissa on väärä maalintekijä, koska kyllähän hän näki kuka sen oikeasti teki. (En nyt ketään nimeltä mainitse, mutta etunimi alkaa Pentt ja sukunimi alkaa Lindegre).

Periaatteessa mua ei pieni puolueellisuus selostuksessa juurikaan häiritse, on jopa hieman hyväksyttävää koska monesti selostajat ovat paikkakuntalaisia. (Eero Tauru ei sisälly kategoriaan "pieni puolueellisuus"). Tänään alkoi kyllä sitten Goldobinin dissaus heti alusta asti häiritsemään. Vastaavasti sitten Kapasen hehkutus. Tokihan noikin on hyvä tuoda esille mutta jotenkin se äänensävy kertoi enemmän kuin ne sanat. Lähinnä tuo apaattisuus ja pelistä välillä täysin pihalla olo olivat ne mitkä jäi vaivaamaan.
Alkio selostaa kohtalaisen paljon IFK:n matseja ja hänellä on hyvä tatsi kyllä hommaan. Joskin toki joku sitten kokee sen liian puolueelliseksi IFK:n suhteen...Mutta tarkoitan lähinnä miten hyvin on pelissä sisällä ja pelaajien nimet hallussa. Ja korjaa kyllä virheensä aina ja osaa nauraa itselleen sen jälkeen. Siinä on kokonaispaketti hallussa.

edit. viestin alku siis liittyy eiliseen KalPa - HIFK ottelun selostukseen Ruudussa.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Eikä siinä mitään, hyvä että selitti sen jollain tavalla. Eräs legendaarinen selostaja tuota ei olisi koskaan korjannut vaan sivuuttanut koko tapahtuman. Olisi jopa saattanut vielä seuraavassa erässä ihmetellä miksi tilastoissa on väärä maalintekijä, koska kyllähän hän näki kuka sen oikeasti teki. (En nyt ketään nimeltä mainitse, mutta etunimi alkaa Pentt ja sukunimi alkaa Lindegre).

Linkku oli kyllä totaalinen legenda. Läväytetääs eräs muisto Pentti Lindegrenin ajoista selostajana, kyseessä Petr Buzek:

Legenda. Ihan vain sen vuoksi, että kun kaveri esiintyi about ensimmäistä kertaa NHL-jäillä Dallasin paidassa ja tuli lähikuvaan, matsia selostanut Linkku oli (tietenkin) ihan kujalla, kenestä on kyse. Mutta eipä Linkku tietenkään jäänyt sanattomaksi, vaan arpoi pienen hämmentymishetken jälkeen tietopankkinsa perukoilta jonkin mielivaltaisen etunimen. (Kuten herralla oli toki muutenkin usein tapana, Chris ja Steve ehkä niinä yleisimpinä heittoina.) Lopputulos oli ikiajoiksi mieleeni syöpynyt, linkkumaisen piilotellen ja mutisten venytetty "Jaaaaaaaaaames Buzek".

Mutta se Lindegrenistä puhuttaessa tulee muistaa, että miehellä oli paljonkin lajituntemusta joka pääsi valloilleen, kun mies kontrolloi ulosantiaan. Aikoina jolloin tietämys NHL-kiekosta oli todella vähäistä, koska sarjasta ei paljoakaan puhuttu muuten kuin suomalaisten osalta, oli Linkku yksi suurimpia asiantuntijoita liittyen P-Amerikan kiekkoon. Miehen pahimmat vaikeudethan taisivat alkaa 1990-luvullla, kun NHL-tietoisuus alkoi lähetystekniikan kehittymisen ansiosta sekä muutkin lähteet puhuivat änäristä. Tiesihän Pena vieläkin hyvin paljon, mutta hänen virheensä alkoivat olla helpommin havaittavissa.

Vieläköhän mies selostaa Allsvenskania Viasatille?
 
Viimeksi muokattu:

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Parhaimmillaanhan MTV3:n ja sen edeltäjän Kolmoskanavan NHL-pelit olivat silloin kun Pentti Lindegren selosti ja Kimmo Leinonen kommentoi. Linkun ongelmat alkoivat mielestäni silloin kun hänen piti yksin ruveta selostamaan peliä.
 

xkouhiax

Jäsen
Suosikkijoukkue
Panthers
Haittaako se tosiaan niin monia, jos näissä päälähetyksen ulkopuolisissa otteluissa on kotiin päin vetävä selostaja? Itseä ainakin risoo eniten sellanen apaattinen neutraaliääni, jonka äänestä huomaa, että yrittää olla jotakin. Tai sitten ei vaan kiinnosta. Mielestäni kotijoukkueen fanittaminen selostajan toimesta toisi tunnetta lähetykseen, kunhan pysyy asiallisuuden rajoissa.

Nimiä en tiedä, mutta onhan tuolla ihan jäätävän huonoja selostajia varmaan yli puolet..
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Itsekin olen alkanut pitämään Juhavaltteri Salmisesta selostajana, tarpeeksi asiantunteva ja miellyttävä ääni.
Kiinnitin tähän kaveriin huomiota jo viime kaudella. Mielestäni hyvinkin sujuvasanainen selostaja ja toimittaja, jolle soisi enemmänkin matseja. Ainoana miinuksena taisi olla ainakin aiemmin tiettyjen sanojen toistaminen.

Kokeneesta kaartista J-P Jalo on alkanut ärsyttämään tällä kaudella oikein toden teolla. Mieshän selostaa suunnilleen kaikki Lukon kotimatsit, ja näissä otteluissa käydään joka ikinen kerta läpi Vahalahden henkilökohtaiset pistetilastot ja mielellään myös edellisten iltojen otteet.
 

R Hood

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
Itsekin olen alkanut pitämään Juhavaltteri Salmisesta selostajana, tarpeeksi asiantunteva ja miellyttävä ääni.
Aivan heittämällä parempi kuin esimerkiksi A.Ritari, joka hourikoon jatkossa vaikka vain Jypin matseissa. Harjoitelkoon samalla kielioppia alkaen tuplapassiivin välttämisestä. Oikeasti hyviä selostajia on kuitenkin riittämiin: Jalo, Waheeb, Salminen jne.
 

Zorba

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Aivan heittämällä parempi kuin esimerkiksi A.Ritari, joka hourikoon jatkossa vaikka vain Jypin matseissa. Harjoitelkoon samalla kielioppia alkaen tuplapassiivin välttämisestä. Oikeasti hyviä selostajia on kuitenkin riittämiin: Jalo, Waheeb, Salminen jne.
Jaloa en kyllä enää kovin hyvänä selostajana pidä. Pitkä ura takana ja leipiintyminen alkaa näkyä. Toisaalta osaaminen (pelaajien tunnistaminen, tilastot yms.) on hyvin hallussa, mutta se on vain toinen puoli selostajan työstä. Toinen ja ainakin minulle tärkeämpi puoli etenkin runkosarjapeleissä on tunnelman luonti. En tarkoita mitään mertarantamaista huutamista ja "jos lehmällä olisi pyörät se olisi maitoauto" hassutteluja vaan sitä, että selostaja elää pelin mukana. J-P Jalo on valitettavasti selostanut jo niin monta peliä, ettei jaksa ainakaan runkosarjapeleistä innostua tippaakaan ja se kuuluu selvästi läpi. Jalo alkaa olla turhan apaattinen.

Suurin osa "uusista" selostajista on hyviä, sillä he ovat aidosti innostuneita pelistä ja selostamisesta ja se kyllä välittyy katsojalle. Kotiinpäinvetäminen on mielestäni synti, mutta se on varsin pieni paha verrattuna asiantuntemuksen puutteisiin ja aidon innostuksen puutteeseen. Pieni kotiinpäinvetäminen kun usein kulkee käsi kädessä innostuneisuuden kanssa. Vaikka tietysti on näitäkin tapauksia, jotka selostaisivat mestaruuden ratkeamisen jatkoajalla suosikkijoukkueelleen kuin selostaisivat maalin kuivumista...
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Itsekin olen alkanut pitämään Juhavaltteri Salmisesta selostajana, tarpeeksi asiantunteva ja miellyttävä ääni.
Kehuin kaveria kanssa tuolla Ässät-Blues otteluketjussa. Itselle tuli tosta äänestä ja selostuksesta legendaarinen Antero Karapallo mieleen. Ei tässä voi toivoa muuta kuin onnea ja menestystä kaverin uralle kun ei noita todella hyviä selostajia nyt vaivaksi asti ole.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Waheebista täytyy muuten sen verran todeta, että sekoili oikein toden teolla taannoisessa Blues-Lukko -matsissa. Joukkueet, pelaajat ja jopa ottelun tilanne olivat jatkuvasti hakusessa. Muutoin kyllä pidän Waheebista, mutta tuonlaiset sekoilut pitäisi saada pois repertuaarista.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös