Yrittäjät - kansakunnan asialla

  • 86 773
  • 427

mikse

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Manchester United, Edmonton Oilers
Lisäänkö mä tuon toiminimeltä tulleen tulon eli "elinkeinoelämän tuloksen (358)" omaan henkilökohtaiseen esitäytettyyn veroilmoitukseen tuloksi vai laskevatko ne sen verotoimistossa itse?

Huomennahan pitää molemmat laput palauttaa.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
No niin. Olen tässä viimeiset 15-vuotta kerskaillut yhteen jos toiseenkin suuntaan, että en koskaan ala yrittäjäksi. Tämä siis sen vuoksi, että suvussa on huonoja kokemuksia yrittäjyydestä.

Mutta. Nyt tuo yrittäjyyden perkele on alkanut näykkiä allekirjoittaneen kannikkaa ihan tosissaan. Hieman alkaisi haluttaa vaihtaa säännöllinen päivätyö yrittäjän arjeksi.

Freelance-konsultin uraa tässä tarjotaan meikäläisen suuntaan ihan tosissaan. Kyse olisi IT-alasta ja keikkaa olisi tarjolla kotimaassakin hetimmiten ihan perkeleesti, kun omalla erikoisalallani(kokemusta yli 10v.) nuo oikeat osaajat ovat Suomessa laskettavissa kahden käden sormilla. Tämän lisäksi en ole yhtään nuiva ulkomaidenkaan suuntaan.

Sattuneesta syystä olen todella tarkkaan tietoinen tuntihinnoista, mitä alalla pyydetään ja samoin siitä mitä noilla hinnoilla asiakas saa, joten ihan pystymetsästä(liian halvalla) ei tarvitsisi itseään myydä.

Erään vuokrafirman headhuntteri lähestyi tässä hiljattaen ja pyysi miettimään asiaa. Lähetti vielä pari odottavaa asiakascasea ihan noin esimerkiksi mitä olisi tarjolla.

Kyseessä olisi siis yhden miehen konsulttifirma ja kysyisinkin kokeneemmilta, että mikä olisi paras yhtiömuoto(oy/tmi) ja miksi se on paras?

Miten alkuun?
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
En ole itse yrittäjä (ainakaan toistaiseksi...) mutta sanoisin että ehdottomasti OY. Oy-muodossa oma riski on puhtaasti yrityksen omaisuus eikä koko omaisuus (mukaanlukien oma). Paitsi siinä tapauksessa että OY:n hallituksen jäsenenä teet jotain oikein tyhmää/tahallista väärää.

Lisäksi mahdollistaa vähän paremman verosuunnittelun ja helpomman yrityksen hallinnoinnin.

Konsulttina et tarbvitse isoja investointeja joten OY:n perustamiseen riittää se 2500€:n minimi osakepääoma.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Kyseessä olisi siis yhden miehen konsulttifirma ja kysyisinkin kokeneemmilta, että mikä olisi paras yhtiömuoto(oy/tmi) ja miksi se on paras?
Yleisesti ottaen suosittelen saman tien osakeyhtiötä. Yleinen peruste on jo se, että omistajilla/omistajalla on yhtiön toiminnasta rajoitettu vastuu, joka tarkoittaa käytännössä tämän/näiden yhtiöön sijoittamaa pääomaa. Oy:ssä oma perse on parhaiten suojassa, jos mokaat vaikka tahattomastikin.

Jos aikomuksesi on vain ja ainoastaan toimia yhden miehen firmana, niin toiminimen rekisteröimisellä pääset nopeimmin tekemään laskutusta, ja ilman osakeyhtiön vähintään 2500 euron alkupääoman sijoittamista. Tuotakaan et varmaan tarvitse, kun konsultin hommasi ei todennäköisesti edellytä ihmeellisiä käyttöomaisuushankintoja.

Kannattaa tutustua aloittelevan yrittäjän tukipalveluihin ja -oppaisiin. Esimerkiksi Yritys-Suomen sivuilla on sinulle hyödyllistä tietoa, ja PRH:n sivuilta ja puhelinpalvelusta selviää yrityksen perustamiseen liittyvä tekninen problematiikka kokonaisuudessaan.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Lisäksi mahdollistaa vähän paremman verosuunnittelun ja helpomman yrityksen hallinnoinnin.

Osakeyhtiöstä kaipaisin käytännön lisätietoa. Miten nuo verot/päivittäisen leivän ottaminen ulos firmasta kannattaa hoitaa? Tuo 2500€:n pääoma ei ole mikään ongelma. Nämä jutut siis käytännön tasolla, eikä "virallisen" kaavan mukaan.
 

Seymon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Punakeltaiset och världens bästa Karlsson
Kyseessä olisi siis yhden miehen konsulttifirma ja kysyisinkin kokeneemmilta, että mikä olisi paras yhtiömuoto(oy/tmi) ja miksi se on paras?

Miten alkuun?

Ïtsekin olen tätä kysymystä pähkäillyt, koska tulevaisuudessa on tarkoitus oma yritys laittaa pystyyn. Toiminimi on hallinnollisesti helpompi kuin Oy. Lisäksi toiminimestä on helpompi ottaa rahaa itselle kuin Oy:stä. Oy on kuitenkin erillinen verosubjekti, jota verotetaan (26 pinnaa voitosta) erillään omistajistaan.

Kuten Daespoo mainitsi, Oy mahdollistaa erilaisia verosuunnittelukuvioita, varsinkin, jos sitä nettovarallisuutta on yrityksessä paljon. Esim. verovapaat osingot, jotka todennäköisesti ovat kuitenkin poistumassa tulevaisuudessa. Jos taas toiminta on pienimuotoista eikä sitä nettovarallisuutta juurikaan ole, ei niitä verosuunnittelumahdollisuuksiakaan taida hirveästi olla.

Moni on aloittanut toiminimellä ja lopulta päätynyt Oy-muotoiseen toimintaan, kun business on laajentunut.
 

Tuamas

Jäsen
Osakeyhtiöstä kaipaisin käytännön lisätietoa. Miten nuo verot/päivittäisen leivän ottaminen ulos firmasta kannattaa hoitaa? Tuo 2500€:n pääoma ei ole mikään ongelma. Nämä jutut siis käytännön tasolla, eikä "virallisen" kaavan mukaan.

Avataas hiukan, eli kaikki yhtiöt saa tarvittaessa päivässä toimintakuntoon (y-tunnuksen saa odottaessa, jos tietää mistä hakee ja mitkä paperit täyttää), eli sen perusteella ei kannata asiaa todellakaan päättää.

Käydään nyt vielä rahanjakomahdollisuudet ja verotus näin lyhykäisyydessään ja rankasti yksinkertaistaen läpi:
Toiminimessä käytännössä yrityksen rahat ovat sinun rahojasi, eli rahaa voi ottaa yksityisottoina sen verran kuin haluaa. Verotus menee yrityksen tuloksen mukaan ja muistaakseni ansiotuloverotuksen mukaisesti.

Kommandiitti- tai avoimessa yhtiössä rahaa voi ottaa ulos joko maksamalla itselleen palkkaa tai suositeltavammin yksityisottoina kertyneestä pääomasta. Verot maksetaan osittain pääoma- ja osittain ansiotuloverotuksen mukaisesti yhtiön tuloksesta.
Näissä kahdessa siis rahan ottaminen on käytännössä vapaata, kunhan yrityksellä on rahaa/pääomaa, eikä vaadi erillisiä ilmoituksia tai dokumentteja.
Kommandiittiyhtiö on varsin yleinen yritysmuoto sellaisissa yrityksissä, joissa on yksi "veturi", kuten nyt esim. tilintarkastajat, lakimiehet ym.
Tämä käsitykseni mukaan lähinnä koska näissä yritysmuodoissa rahan jakaminen on helpompaa ja vapaampaa ja osakeyhtiölaki ei säätele toimintaa niin rankasti kuin Oy:ssä, mutta toiminta on silti "ammattimaisempaa" ulkopuolisen silmin kuin t:missä ja verotuksellisesti ainakin suurituloinen voi säästää verrattuna toiminimeen.
Toki miinuksena henkilökohtainen vastuu yrityksen veloista, mutta tuollaisessa toiminnassa riskit ovat varsin minimaaliset jos maksaa verot ym. veroluonteiset maksut ajoissa.

Osakeyhtiö on taas sitten näistä "vaativin", eli rahaa ei voi jakaa kuin osinkona tai palkkana. Kaikki muu varojen jako on käytännössä osakeyhtiölain vastaista.
Osinkoa jaettaessa tulee aina olla tilinpäätös tai välitilinpäätös, jonka perusteella sitä jaetaan ja tästä tulee tehdä asianmukaiset ilmoitukset verohallintoon, pitää yhtiökokous ym.
Verotus menee siten, että palkkatuloista normi ansiotuloprosentin mukaisesti ja yritystä verotetaan yhteisöveron mukaan tuloksesta. Toki osakeyhtiössä on se plussa, että vapaasta omasta pääomasta (käytännössä tilikausien voitto) voidaan jakaa saajalleen verovapaana osinkona 9 %, kuitenkin siten että maksimi on 90.000€/vuosi (tähän tosin Hetemäen työryhmä esittää 3 %:a). Jos halutaan jakaa tätä enemmän osinkoa, se menee sitten pääomatuloveron mukaisesti.
Lisäksi Osakeyhtiölaki säätelee toimintaa varsin paljon, esim. oman pääoman määrää tulee valvoa (ja menetyksestä tehdä ilmoitus PRH:lle), tilinpäätökset ovat julkista tietoa (tämän vuoksi mm. Lidl ainakin oli taannoin Ky eikä Oy) ja muutenkin toimintaa säädellään selvästi tarkemmin kuin muissa yhtiömuodoissa (mm. varojenjaon osalta).

Nämä toki ovat aika yksilöllisiä asioita ja paljon riippuu siitä mitä arvostaa ja tarvitsee (yksityisyys, varojenjaon helppous, vaivattomuus, verotus, toiminnan laajuus...).
Jos toiminta sisältää riskiä ja on laajaa, on käytännössä ainoa järkevä vaihtoehto Oy.
Jos toiminnassa ei ole suurta riskiä ja toiminta on käytännössä yksinyrittämistä, niin Ay/Ky tai t:mi, oikeastaan siten että jos homma on nappikauppaa niin t:mi ja suurempaa niin Ay/Ky.

Ja edelleen, kuten jo aiemmassa viestissäni tässä ketjussa painotin, niin ammattitaitoinen taloushallintopalveluiden tarjoaja (kirjanpitäjä) maksaa itsensä moneen kertaan takaisin. Ja varsinkin jos perustaa Oy:n on kirjanpitäjän käyttäminen liki pakollista, koska tulee huomioida Oy-lain vaatimukset, toimittaa tilinpäätökset liitetietoineen kaupparekisteriin, tehdä kahdenkertainen kirjanpito ym.

Toki tässäkin tulee muistaa se, että kannattaa etukäteen varmistua, esim. muilta yrittäjiltä kysymällä, siitä kenelle homman antaa. Huono ja laiska kirjanpitäjä maksaa yrittäjälle pahimmillaan todella paljon.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Roihuttaret, Kaljakylä Rangers, Fla
Itselläni on jo usean vuoden ollut haaveena perustaa oma lounas-kahvila. Tarkoituksena ei olisi saada siitä mitään mega isoa vaan ajatuksena olisi saada siitä vain leipä itselleni. Kysyisinkin, että mitä nykylaki vaatii, että moiseen voi ryhtyä ja mikä olisi moiseen toimintaan se paras yhtiömuoto?
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Ruokabisneksessä taitaa olla kaiken maailman säädökset kiusana hygienian yms suhteen.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Ruokabisneksessä taitaa olla kaiken maailman säädökset kiusana hygienian yms suhteen.

Lisäksi noita kiskoja on joka kulmassa, joten kilpailu on kovaa. Valmistaudu myös epärehelliseen kilpailuun, eli siihen että turkkilaisten pizzakebapissa on koko suku ilmaiseksi duunissa ja firman nimi vaihtuu kerran parissa vuodessa.

Jos et pysty kilpailemaan ählyjen kanssa(et pysty), älä turhaan vaivaudu, ellei safkasi ole suunnattu muille kuin duunarilounasasiakkaille, jotka hiippailevat sinne pizzakebappiin(näin teen itsekin, ellei firman raflassa ole jotain herkkua). Jos pystyt tekemään tulosta 6-8€:n lounailla, niin onnea vaan.

Mutsillani oli melko hyvin menestyvä lounaspaikka, jolla oli lounassoppareita isojenkin firmojen kanssa. Tuo ala polttaa loppuun alle kymmenessä vuodessa. Esim. Pitkät työpäivät(paikka auki 10-17, mutta työaika 7-18 su-pe). Ruoka maksoi tuolloin about 5-6€(15 vuotta sitten) ja kuten todettu ählyt myyvät edelleen tuolla hinnalla vuonna 2010.

Omasta mielestäni firma kannattaa perustaa, jos sinulla on jotain spesiaaliosaamista, jolla saat (paljon)paremman tuoton kuin normaalissa työsuhteessa. Muuten ei kannata liittyä pitkään listaan FAIL-yrittäjiä.
 

1900

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal ja Lahden Reipas
Juuh, yrittäjiähän tässä on oltu nyt kuudetta vuotta.

Ensimmäinen reilu vuosi meni ihmetellessä, että näinköhän tästä mitään tulee. Suurimpana ongelmana ehkä oli oman työn organisointi, kun koko työura toisen palveluksessa oli siihen mennessä ollut ns. selvää pässinlihaa. Eli aina oli hommat valmiina, josta itse sitten tehtiin omat osuudet. Pääkoppa pois päältä klo 16 ja eipä paljoa tarvinnut miettiä hommia vkonloppua / lomilla. Nyt olit sitten itse vastuussa kaikesta, mistä työt, omat palkat jne. jne. Välillä meinasi kyllä epätoivonkin puolelle pukata.

Jotenkin niitä hommia sitten alkoi tippumaan. Laajensin myös omaa osaamista vähän laajemmalle ja kontaktejakin tuli paljon. Osa aivan helvetin hyviä, joka toimii tänäkin päivänä hyvin. Puolentoista vuoden jälkeen tuli sitten ensimmäinen työntekijä ja hommia rupesi tulemaan suoraan sanottuna perkeleesti.
Tällä hetkellä ukkoja on palkkalistoilla 14 ja huomenna olisi kaksi kaveria tarkoitus palkata lisää. Loppuvuoteen mennessä pitänee ottaa vielä 1-2, riippuen uusien kavereiden osaamisesta. Suurin ongelma on tällä hetkellä omat voimavarat; ei meinaa enää millään keretä/pystyä hoitamaan kaikkia asioita joita pitäisi. Juuri ja juuri pysyy langat käsissä (kiitos ihan helvetin hyvien työntekijöiden, joille uskaltaa vastuuta antaa), mutta jotenkin toimihenkilön palkkaus askarruttaa. Apuahan siitä olisi paljonkin, varsinkin kun kotona on kaksi pientä tyttöä (3v ja 7kk) joille haluan antaa kaiken mahdollisen liikenevän ajan. Tänäänkin tyttöjen käytyä nukkumaan, piti laskea yksi tarjous loppuun ja tehdä työmaakokousaineistot huomiselle. Ja ei se pinkka tuosta työpöydältä pienentynyt pätkääkään. Vaan eipä valiteta, itsepä olen tieni valinnut.

Mutta kyllä itse ainakin loppujen lopuksi olen tyytyväinen ratkaisuuni lähteä yrittäjäksi. Edellisessä työssäni olisin edelleenkin sen saman pöydän ääressä ja tasan tarkkaan painaisin samoja hommia. Nyt voi sentään jonkin verran tehdä valintoja ja mikä tärkeintä, päättää itse omista töistä ja firman asioista. Ja vaikka kalenterin on aina täynnä, voin aina raivata tilaa siihen ja lähteä vanhemman tytön kanssa vaikka pariksi päiväksi mökille ravustamaan. Ja eiköhän kaikissa duuneissa ole kuitenkin omat hyvät ja huonot puolensa?
 
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Roihuttaret, Kaljakylä Rangers, Fla
Jos et pysty kilpailemaan ählyjen kanssa(et pysty), älä turhaan vaivaudu, ellei safkasi ole suunnattu muille kuin duunarilounasasiakkaille, jotka hiippailevat sinne pizzakebappiin(näin teen itsekin, ellei firman raflassa ole jotain herkkua). Jos pystyt tekemään tulosta 6-8€:n lounailla, niin onnea vaan.
Sen verran tarkennusta tähän asiaan, että tarkoituksenani olisi enemmänkin perustaa kahvilaa, jossa on päivittäin yksi ruokavaihtoehto eli tarjolla olisi sitä ruokaa, mitä haluan tehdä itselleni ruuaksi. Eli pystyisin siinä tapauksessa ruuan tuohon hintaan myymään? Vai pitääkö minulla olla oikea ammattikokki tekemässä tuokin ruoka?
Ja yksi asia mitä olen ajatellut putiikkiini on ehkä eniten mietityttänyt. Olen ajatellut laittaa sisustusta varten paikkaa terraarioita, jotka on käärmeitä pullollaan, mutta koska käärmeet saattaa kantaa salmonellaa, niin saako moisia laittaa mestaan, jossa on suuhunpantavaa tarjolla? Käärmeet toki olisivat lukituissa kopeissaan.
 

lihaani

Jäsen
Olen ajatellut laittaa sisustusta varten paikkaa terraarioita, jotka on käärmeitä pullollaan, mutta koska käärmeet saattaa kantaa salmonellaa, niin saako moisia laittaa mestaan, jossa on suuhunpantavaa tarjolla? Käärmeet toki olisivat lukituissa kopeissaan.

Kannattaa miettiä tätä käärmejuttua kahdesti. Suurin osa ihmisistä ihan oikeasti inhoaa käärmeitä, joten moni potentiaalinen rahantuoja voi kääntyä ovelta.

Yleensä ravintola-alalla asiakkaan viihtyvyys on kaiken A ja O. Yleinen virhe on, että tuleva yrittäjä ajattelee, että se josta minä pidän, pitävät muutkin. Joten yritä selvittää, mitä sinulle tuntemattomat ihmiset ajattelevat ideastasi. Voi hyvinkin toimia. Tai sitten ei.
 
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Roihuttaret, Kaljakylä Rangers, Fla
Kannattaa miettiä tätä käärmejuttua kahdesti. Suurin osa ihmisistä ihan oikeasti inhoaa käärmeitä, joten moni potentiaalinen rahantuoja voi kääntyä ovelta.

Yleensä ravintola-alalla asiakkaan viihtyvyys on kaiken A ja O. Yleinen virhe on, että tuleva yrittäjä ajattelee, että se josta minä pidän, pitävät muutkin. Joten yritä selvittää, mitä sinulle tuntemattomat ihmiset ajattelevat ideastasi. Voi hyvinkin toimia. Tai sitten ei.

Tiedän kyllä, että suurin osa ihmisistä ei käärmeistä pidä. Ideana onkin lähinnä saada vaihtelua Perus-Pentin peruskahvilaan, joita on joka risteyksessä vähintään se kolme. Ja ei ne käärmeet nyt välttämättä ihan se ykkösjuttu ole, on vain ideana muiden ideoiden joukossa ja kysyin siitä lähinnä tuon lain kannalta, että saako moisia edes elintarvikepaikoissa pitää. Ja muutamat ihmiset joilta olen asiaa kysynyt, siis semmoiset joita en tunne, on sanonneet, että uteliaisuutta kävisi kyllä kyttäämässä mestaa. Suurinpana haasteena pidän oikean paikan löytymistä ja paikkakunta jonne olen sitä ajatellut, niin tyhjiä liiketiloja ei ole oikeilla paikoilla ainakaan tällä hetkellä.
 

Slibard

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Pari tarkennusta.

Käydään nyt vielä rahanjakomahdollisuudet ja verotus näin lyhykäisyydessään ja rankasti yksinkertaistaen läpi:
Toiminimessä käytännössä yrityksen rahat ovat sinun rahojasi, eli rahaa voi ottaa yksityisottoina sen verran kuin haluaa. Verotus menee yrityksen tuloksen mukaan ja muistaakseni ansiotuloverotuksen mukaisesti.

Toiminimessäkin osa tuloksesta verotetaan ansiotulona ja osa pääomatulona, kuten kommandiitti- ja avoimessa yhtiössä.

Osakeyhtiö on taas sitten näistä "vaativin", eli rahaa ei voi jakaa kuin osinkona tai palkkana. Kaikki muu varojen jako on käytännössä osakeyhtiölain vastaista.

Käytännössähän se on näin, koska lainalla pitää olla liiketoiminnallinen peruste. Käsittääkseni peruste löytyy, jos yhtiö lainaa osakkaalle rahaa markkinakorkoa vastaavalla korolla. Tosin tässä tulee huomioida, että jos osakas (omistaa yli 10%) on velkaa yhtiölle vuoden vaihteessa, tämä lainan määrä verotetaan häneltä pääomatulona. Jos osakas lyhentää lainaa seuraavan vuoden aikana, tämä summa pienentää kyseisen vuoden pääomatuloja (jos niitä nyt edes on).

Verotus menee siten, että palkkatuloista normi ansiotuloprosentin mukaisesti ja yritystä verotetaan yhteisöveron mukaan tuloksesta. Toki osakeyhtiössä on se plussa, että vapaasta omasta pääomasta (käytännössä tilikausien voitto) voidaan jakaa saajalleen verovapaana osinkona 9 %, kuitenkin siten että maksimi on 90.000€/vuosi (tähän tosin Hetemäen työryhmä esittää 3 %:a). Jos halutaan jakaa tätä enemmän osinkoa, se menee sitten pääomatuloveron mukaisesti.

Hetemäkihän ei ole esittänyt mitään tiettyä prosenttia, vaan puhe on ollut normaalia tuottoa vastaavasta määrästä. Täysin verovapaa osinko poistuisi kokonaan tämän esityksen mukaan ja myös tästä normaaliin tuottoon sisältyvästä osingosta 35% olisi pääomatulon alaista. Ylimenevät osingot verotettaisiin 100% pääomatulona.

Lisäksi Osakeyhtiölaki säätelee toimintaa varsin paljon, esim. oman pääoman määrää tulee valvoa (ja menetyksestä tehdä ilmoitus PRH:lle), tilinpäätökset ovat julkista tietoa (tämän vuoksi mm. Lidl ainakin oli taannoin Ky eikä Oy) ja muutenkin toimintaa säädellään selvästi tarkemmin kuin muissa yhtiömuodoissa (mm. varojenjaon osalta).

Näinhän laki määrää, mutta aika harva yritys loppujen lopuksi noita tilinpäätöstietoja rekisteröi. Etenkin nyt, kun verottaja toimittaa Kaupparekisteriin tuloslaskelman ja taseen.

Jos omistaa yhtiön täysin yksin, tällöin yleisohjeena useimmiten palkka on halvempi tapa nostaa yhtiöstä varoja kuin osinko, jos osingon määrä ylittää 9% nettovarallisuudesta. Saa sitten nähdä millaiseksi osinkoverotus lopulta muotoutuu. Riippunee aika pitkälti siitä ketkä puolueet pääsee hallitukseen ensi vuoden eduskuntavaalien jälkeen.
 

Tuamas

Jäsen
Pari tarkennusta.
...
Jos omistaa yhtiön täysin yksin, tällöin yleisohjeena useimmiten palkka on halvempi tapa nostaa yhtiöstä varoja kuin osinko, jos osingon määrä ylittää 9% nettovarallisuudesta. Saa sitten nähdä millaiseksi osinkoverotus lopulta muotoutuu. Riippunee aika pitkälti siitä ketkä puolueet pääsee hallitukseen ensi vuoden eduskuntavaalien jälkeen.

Aiheellisia tarkennuksia, kiitokset mahdollisten lukijoiden puolesta.

Tässä onkin sitten yllä verotuksellisesti tärkeä pointti, koska sillä voi olla radikaalejakin vaikutuksia osakeyhtiöiden verotukseen, erityisesti jos kyseessä on yksinomistaja/-yrittäjä.
 

er_bai_wu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, LOFC, JJK, NYR, S.S. Lazio, v. Sacher-Masoch
Yhden miehen konsultti"taloa" pyörittävänä voin sanoa, että se kannattaako olla toiminimi vai osakeyhtiö on täysin kiinni liikevaihdosta; jos on odotettavissa, että se kasvaa sinne 90-100k€ kantturoille, niin sitten vasta Oy. Käytännössä kannattaa ottaa selvää myös verotuksen ja verovähennysten vaikutuksesta, ts. millainen kulurakenne sinulla on suhteessa liikevaihtoon, jne. Onko sinulla kotitoimisto? Auto? Laitteet? Lisämomentin muodostaa se, onko odotettavissa, että business kasvaa siten, että saatat palkata jonkun eli onko alallasi sellaista työvoimaa, joka kasvattaa omalla panoksellaan liikevaihtoasi.

Lisäksi kannattaa yhdenkin miehen busineksessä (ja varsinkin siinä) kiinnittää kovasti huomiota esimerkiksi yrityksen logoon, imagoon ja ihan nettisivuihin, olkoonkin että niitä asiakkaita olisi melko vakiintuneesti.
 

thego

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nashville
Sen verran tarkennusta tähän asiaan, että tarkoituksenani olisi enemmänkin perustaa kahvilaa, jossa on päivittäin yksi ruokavaihtoehto eli tarjolla olisi sitä ruokaa, mitä haluan tehdä itselleni ruuaksi. Eli pystyisin siinä tapauksessa ruuan tuohon hintaan myymään? Vai pitääkö minulla olla oikea ammattikokki tekemässä tuokin ruoka?

Ravintola-ala on varmasti yksi vaikeimmista aloista yrittäjälle. Niitä rafloja on vähän joka kulmassa ja kasvavista kuluista huolimatta asiakkaille kelpaa ainoastaan halpa ja laadukas ruoka. Eläimiä tuskin saa tälläisissä paikoissa pitää edes lukkojen takana ja muutenkin tuollaiset erikoisuudet on vähän niin ja näin. Usein ihmiset käyvät sen kerran katsomassa miltä paikka vaikuttaa eivätkä toiste siellä tule käymään.

Sinulla ei ilmeisesti ole mitään ravintola-alan koulutusta? Suosittelen tutustumaan tiettyihin hygienia- vaatimuksiin yms. sen keittiön ja muun toiminnan suhteen. Jos yksin aiot pyörittää koko kahvilan toimintaa niin ainoa vaihtoehto taitaa olla lyödä se ruoka buffaan. Taas jos ajattelit vain yhden vaihtoehdon/päivä niin sekin karsii jo asiakaskuntaa. Oikeastaan kaikki potentiaaliset ryhmät (2+) ihmistä voivat kulkea paikkasi ohi jos yhtä ihmistä seurueesta ei miellytä päivän vaihtoehto.

Tuo elintarvikelaki alkaa nykyaikana olla jo sitä luokka, että saat koko ajan olla heittämässä ruokaa roskiin. Esim. buffa- tyyppisessä ratkaisussa kylmät ruuat saavat olla esillä 2h jonka jälkeen ne luokitellaan elintarvikkeeksi kelpaamattomaksi jätteeksi. Lämpimien ruokien kohdalla tuo luku taisi olla samaa luokkaa. Faktahan toki on, että aika harvassa ravintolassa näitä lakeja nykyaikana totellaan kirjaimellisesti eivätkä terveystarkastajat tunnu olevan sen enempää kiinnostuneita.

Olipahan aika sekavaa tekstiä ja on iteki tullu pohdittua yrittäjyyttä tällä alalla. Parhaalta vaihtoehdolta tuntuu mahdollisimman pieni yritys jota voi yksin pyörittää (ja olla myös ainoa työntekijä) ja jossa asiat tehdään mahdollisimman yksinkertaisesti.
 
Suosikkijoukkue
Vimpelin Veto, Roihuttaret, Kaljakylä Rangers, Fla
Tuo elintarvikelaki alkaa nykyaikana olla jo sitä luokka, että saat koko ajan olla heittämässä ruokaa roskiin.

Eli saa ainakin sen lounas puolen unohtaa täysin ja pelkkä kahvila tuskin tuottaa edes paikan vuokraan, niin taidan siirtyä kohta kortistoon notkumaan. Yritä sitten Suomessa yhtään mitään...
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Eli saa ainakin sen lounas puolen unohtaa täysin ja pelkkä kahvila tuskin tuottaa edes paikan vuokraan, niin taidan siirtyä kohta kortistoon notkumaan. Yritä sitten Suomessa yhtään mitään...

Jos nyt ajattelisi lousnaskahvilaa niin paikka tulisi olla sellainen, jossa kävisi paikallisia duunareita, opiskelijoita ja eläkeläisiä. Ei siis mitenkään "poikkeavaa" sisustusta tyyliin käärmeitä tms. On totta, että näitä paikkoja on aivan helvetisti mutta asiakasmäärän ratkaisee ennemminkin ne syötävät tuotteet ja hinta/laatu suhde.

Kahvin kanssa muutama kahvileipä ja suolaista osastoa tyyliin pizzaleivät jne. Lounaaksi tyyliin keitto, kiusaus, muusii/kastike. Täytetyt lihapiirakat ja aamiaispöytä jo klo 07.00 voisi toimia. Tilaksi noin 15-20 hengen kokonaisuus. Lisäksi yhteystyökuvio paikallisen pitopalvelun kanssa, jonka palveluja sekä tuotteita voisit ottaa rajatusti myyntiiin. Paljon ratkaisee myös persoona tiskin takana. Kaupankkäynti kun suurimmalta osin perustuu tunteisiin.

Jos uskot itseesi niin kokeile. Ei siinä korkealta putoa.
 

Dick Slasher

Jäsen
Suosikkijoukkue
ÄSSÄT ♠
Eli saa ainakin sen lounas puolen unohtaa täysin ja pelkkä kahvila tuskin tuottaa edes paikan vuokraan, niin taidan siirtyä kohta kortistoon notkumaan. Yritä sitten Suomessa yhtään mitään...


Jos kuitenkin aiot yrittäjäksi ryhtyä, muista selvittää työkkäristä mahdollisuutesi starttirahaan. Helpottaa ainakin vähän alkuvaiheessa.
 

Tuamas

Jäsen
Jos kuitenkin aiot yrittäjäksi ryhtyä, muista selvittää työkkäristä mahdollisuutesi starttirahaan. Helpottaa ainakin vähän alkuvaiheessa.

Nimenomaan, starttiraha föliin ja osakeyhtiö pystyyn. Sen mitä tuossa voi menettää on omaa aikaa ja hiukan rahaa (2.500€ osakepääoma ja mahdolliset tuon yli menevät investoinnit).

T:mi tai Ky/Ay-pohjalta ei välttämättä kannata, koska vaikka ei joudukaan sitomaan 2.500 €:a, niin helposti makselet jäännösveroja ja muita velvotteita pitkän aikaa senkin jälkeen kun firma on mennyt nurin.
 

Dick Slasher

Jäsen
Suosikkijoukkue
ÄSSÄT ♠
Nimenomaan, starttiraha föliin ja osakeyhtiö pystyyn. Sen mitä tuossa voi menettää on omaa aikaa ja hiukan rahaa (2.500€ osakepääoma ja mahdolliset tuon yli menevät investoinnit).

T:mi tai Ky/Ay-pohjalta ei välttämättä kannata, koska vaikka ei joudukaan sitomaan 2.500 €:a, niin helposti makselet jäännösveroja ja muita velvotteita pitkän aikaa senkin jälkeen kun firma on mennyt nurin.


Niin tai näin, jos perustaa osakeyhtiön on vastuussa vain sijoittamallaan pääomalla. Kuitenkin, jos joutuu hakemaan pääomaa investointeihin (lue lainaa) edellytetään omavelkaista takausta, eli vastaat kuitenkin "koko omaisuudellasi."
 

Tuamas

Jäsen
Niin tai näin, jos perustaa osakeyhtiön on vastuussa vain sijoittamallaan pääomalla. Kuitenkin, jos joutuu hakemaan pääomaa investointeihin (lue lainaa) edellytetään omavelkaista takausta, eli vastaat kuitenkin "koko omaisuudellasi."

Niin, mutta kokemukseni mukaan ongelmat eivät yleensä synny lainojen kanssa, vaan verojen ja veroluonteisten maksujen kanssa.
Eli tuolla Oy:llä varmistaisi sen, että on vastuussa vain tuosta oman harkinnan mukaan otetusta lainasta.
 

puuha-pete

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho, Minnesota, Hollanti
Itselläni on jo usean vuoden ollut haaveena perustaa oma lounas-kahvila. Tarkoituksena ei olisi saada siitä mitään mega isoa vaan ajatuksena olisi saada siitä vain leipä itselleni. Kysyisinkin, että mitä nykylaki vaatii, että moiseen voi ryhtyä ja mikä olisi moiseen toimintaan se paras yhtiömuoto?

Mihinpäin maailmaa olet ajatellut tätä kahvilaasi laittaa pystyyn?

Olen sivusta katsellut parin ihmisen ajatuksen tasolla olevaa kahvilan pystytyttämistä ja kauhulla yrittänyt laittaa jarruja aivan epärealistisille laskelmille.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös