Ympäristöketju - annetaan vinkkejä, ruusuja ja risuja itsellemme

  • 6 549
  • 47

scholl

Jäsen
Niin viime aikoina ovat nousseet esille kaikenlaiset toimet, mitkä voisivat parantaa ympäristöä, jarruttaa kasvihuoneilmiötä ja muuta vastaavaa.

Niinpä tässä ympäristöketjussa voisi kertoa teoista, miten kukin on pystynyt olemaan lähes viherhinttari. Niinpä aloitan tämän ketjun antamalla tunnustusta jatkoajan nimimerkki schollille seuraavista ympäristöteoista:
- 1997 kun scholl muutti Saksaan niin oppi kierrättämisen. Tutuksi tuli grünet ja gelbet Säcket joihin kerättiin kaikenlaiset moskat, missä oli der Grüne Punkt. Suomessakin homma on jatkunut eli scholl lajittelee paperin ja vie lasinkeräysmestaan moskat, vie pullot ja tölkit kauppaan ja vaatteet uffeen
- Scholl ei saastuta paljon autoilussa, koska scholl ei liiku ruuhka-aikaan. Scholl ei ole koskaan ymmärtänyt ihmisiä, joilla saavat fiiliksiä siitä, että liikkuvat samaan aikaan kuin muut ja menevät ruuhkiin. Scholl ajaa silloin, kun ruuhkia ei ole ja kun otetaan huomioon Residenz schollin sijainti vartin kävelymatkan päässä Stockmannilta niin päivittäisen maakuntamatkustamisen tarve on hyvin vähäistä. Todisteina schollin ympäristöystävällisyydestä todettakoon, että scholl auto I kilometrit kesä 05 -> 19k ja scholl auto II kilometrit kesä 03 -> 21k ja scholl moottoripyörän kilometrit kesä 02 -> 5k. (mittareita ei ole ruuvattu. Scholl on ensimmäinen omistaja, eikä osaa käyttää ruuvimeisseliä) Lisäksi hyvin lyhyitä matkoja perheen muilla ajopeleillä.
Tämä yksityiskohta nousi esille sen vuoksi, koska tämän päivän Taloussanomissa sanotaan: "– On turha kierrellä tosiasiaa, että ainoa kestävä tapa pienentää liikenteen päästöjä on vähentää itse liikennettä. Yhdyskuntarakenteen tulisi olla myös nykyistä tiiviimpi, jotta liikenteen tarve tulisi vähäisemmäksi, totesi Pursiainen Autokauppiaspäivillä perjantaina Helsingissä."
Eli esimerkkikansalaisia tässä taidetaan olla.

Tässä voisi siis antaa vinkkejä ympäristöystävälliseen "hyvään mieleen" muillekin jatkoaikalaisille. Siis totuushan on se, että useimmat meistä ovat varmaankin ympäristöystävällisempiä kuin kuvittelevat, mutteivat tule ajatelleeksi asioita, joten jos ja kun antavat toisilleen tai itselleen tunnustusta niin muut voivat ottaa oppia ja tai myöskin saavat mahdollisuuden läimäytellä itseään tunnustuksen merkeissä selkään.

Itse voisin antaa sellaisen vinkin, että älkää menkö kaikki samaan aikaan duuniin. Jos osa nukkuu pitkään ja menee vaikka vasta klo 12 niin ei ole ruuhkia, eikä tarvi osallistua aamupäivän turhaan paskanjauhamiseen kopiohuoneessa tai kahviautomaatilla viikonlopun tekemisistä. Ja sitten kun normijengi menee himaan tai hakemaan lapsia tarhasta niin voi painaa täysillä duunia ilman häiriöitä.

Vaalitulos todisti, että nyt on muotia olla ympäristötietoinen, joten sana on vapaa sillä saralla.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Mulla ei ole autoa, pyöräilen töihin. Vaatteet vien Fidan kirpputoreille, roskat kierrätän, jos sille päälle satun. Muutaman kuukauden olin sillä päällä viime syksynä, mutta sitten loppuivat ekoroskapussit, enkä ole muistanut/jaksanut ostaa uusia. Mielestäni pullojen pantillisuus on nerokas keino saada massat kierrättämään. Julkista roskaamista, syljeskelyä ja kuseskelua en voi ymmärtää, ne tulisi saattaa rikolliseksi toiminnaksi.

Tapojani voisin parantaa siten, että käynnistäisin uudelleen ekojätteiden, lasin ja muiden kamojen lajittelun. Ehkä voisin tulla toimeen myös vähemmällä hengittämisellä, jotten lisäisi ilman hiilidioksidipitoisuutta.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Vinkkejä: kännykän laturin voi irrottaa töpselistä, kun ei lataa känäänsä. Laitteet, kuten TV:n voi sammuttaa kokonaan, eikä jättää stand-by -tilaan. Säästyypi elektrisiteettiä.

Kalareissulla antaa pappia vain niille kaloille, jotka meinaa einehtiä. Koiranpaskat kannattaa jättää luontoon, koska ne ovat mainio biodynaaminen lannoite, joka kirvoittaa odelman viheriöimään! Miksi kuormittaa jätteenkäsittelylaitosta turhilla muovipusseilla!? Myös seniori-naisille tulee keskustelunaihetta, eläkepäiviin tulee tervetullutta rikkautta!

Paperiroska kannattaa pistää paperinkeräysastiaan. Päämäärätön yksityisautoilu myrkyttää ilmatilaa ja tien pientareen flooraa ja faunaa. Kulje julkisilla tai älä kulje ollenkaan. Alle 50 km matkat voi tosin hyvin kävellä.

Ruoskin itseäni, koska en tee noita ekotekoja, paitsi koiranpaskaosan ja kala-asian - vaikka voisinkin.

Koska.

On niin kovin raskasta kävellä kolme askelta tv:n luo, kumartua hieman ja painaa päälle-nappulaa. Kännykän laturi ottaa virtasta sängyn takaa olevasta, melko hankalasti tavoitettavissa olevasta pistorasiasta. Käsi jää hieman puristuksiin, jos yrittää hamuta laturin verkkolaitetta.

Paperinkeräyslaatikossa on liian kapea kolo, - en tiedä onko siksi, että pelätään niistä pornojulkaisuja vietävän - ja tämä pussista paperiesine kerrallaan pudoittelu on kerrassaan puistattavan hidasta.

Panenkin paperiroskan yleisjätteisiin. Päämäärätön yksityisautoilu on kovin rentouttavaa ja samalla voi laulaa lurittaa lempikappaleitaan, joita Pioneer-merkkinen automaattiradio singahuttelee auton äänistöön.
 

scholl

Jäsen
Itsekään en ole koskaan ymmärtänyt tuota ympäriinsä kuseskelua. Mielestäni se loppuu vain, jos siitä sakotettaisiin kunnolla. Jokainen varmasti pääsee jonnekin wc:hen jos haluaa. Nyt on vain ihmisille tullut sellainen tapa, että kuseskellaan porttikongeihin, joka ei nyt ole mukavaa muita kaupungissa asuvia tai liikkuvia kohtaan. En tiedä miten vaikuttaa ympäristöön, mutta kovin ystävällistä se ei ole.
 
Annan ruusuja itselleni siitä, että sain äidin houkuteltua kierrättämään. Nykyään hän on asiassa paljon tarkempi kuin minä.

Risuja siitä, että pc on päällä ympäri vuorokauden latasin sitten torrentteja tai en. Tuntuu mahdottomalta ajatukselta pistää kone yöksi kiinni.


Edit: poistettu selittelyt.
 
Viimeksi muokattu:

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Olen ja en ole ekoihminen. Pennut aikanaan koulusta tartuttivat tuon roskien lajittelun. Meillä on kuusi eri roskista, biojäte, metallin- & lasinkeruu, nestepakkauskartonkiastia, jätepaperikori sekä yleisroskis. Lisäksi taloyhtiöllä on pahvinkeruupiste, myös käytetyt akut ja paristot vien omaan astiaansa, niitäkin meinaan sähköttömän kesämökin omistajalla kertyy. Mökillä on komposti, kotonakin puutarhajätteille, mökillä poltetaan kaikki sallittu kaminassa, saunassa, grillissä tai nuotiolla.

Toisaalta kotona on aina kaksi tietsikkaa päällä, samoin telkkarissa, digiboksissa jne härpäkkeissä on aina vähintään herätevirta päällä. Samaten suihkuhuoneen lattialämmitys on pysyvästi 'pyykit aamuksi kuivaksi' -asennossa.

Autolla ajan 40kkm vuodessa, emäntä melkein saman verran silloin kun on Suomessa. Autot kylläkin ovat sieltä ympäristöystävällisemmästä päästä. Asun täällä maalla 45km työmatkan takana järven rannassa kuitenkin ihan tietoisen valinnan perusteella. Ekologisuus ei ollut primäärivalintatekijä tässä, maisema, järvi, tontti ja rantasauna painoivat paljon työmatkaa enemmän. Samaten lentelemme pari kertaa vuodessa johonkinpäin maailmaa aurinkoa ja kokemuksia hakemaan.

Ekologinen jalanjälkeni on siis iso, joillain valinnoilla kai lähinnä valehtelen itselleni vihreyteni astetta.

t. hanu
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kierrätän kaiken jätteen mahdollisimman tarkkaan (lehdet, biojäte, kartonki, metallit ja lasi erikseen). Kotona on kaikki lamput vaihdettu energiansäästölamppuihin. Suosin asumisessa tiivistä yhdyskuntarakennetta, sillä asun betonilähiössä. Autolla ajelen vajaa 20 tkm / vuosi, mutta autona on pikkudiesel. Ostelen keskimääräistä enemmän luomutuotteita, joiden tuottaminen ei kuormita vesistöjä samalla tavalla kuin tehomaatalouden tuotteet. Kaupasta en osta juurikaan muovipusseja, vaan lähden kauppaan joko repun tai kangaskassin kanssa.

Miinuspuolelle menee jo mainitun yksityisautoilun lisäksi säännöllinen matkustelu lentokoneella.

Kaiken kaikkiaan ekologinen jalanjälki on tällaisella keskivertosuomalaista ekologisemmallakin kaverilla liian iso. Parempaan pitäisi pystyä.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Vaaleihin liittyen katsoin netistä tarkkaan, että ehdokkaani (pääsi eduskuntaan) ei höpötä muodikkaasti "uusiutuvista energialähteistä". Käytännössähän tämä tarkoittaa pajupuskien kasvattamista pelloille ja rypsiöljyn tuotannon lisäämistä eli taas uusia tukiaisia maajusseille. Risupuskien polttamisella ei viedä suomalaista teollisuutta eteenpäin eikä ratkaista ilmasto-ongelmia. Henk.koht. tuen kaikkea teknologiaan perustuvaa energiatuotantoa. En kannata ydinvoimaa (kivikautista), mutta hyväksyn sen.

Viimeinen oma ympäristötekoni oli uuden auton hankkimínen, joka saastuttaa vähemmän kuin vanha.

Edit: typo
 
Viimeksi muokattu:

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
Kyllähän tätä ympäristöajattelua on tullut harrastettua jo jonkin aikaa sekä työssä että kotona, koska molemmista löytyy nämä jätteiden lajittelupaikat varsin yksityiskohtaisesti rakennettu. Sähkön säästämisessä on kyllä toivomisen varaa, kännykänlaturi tahtoo unohtua pistorasiaan, vaikka ei tarvitse ladata yms. Tietokonekin jää monasti päälle yöksi, vaikka ei tarvetta olisikaan. Tosin näyttö tulee sammutettua joka yöksi, mutta sen saa asetuksillakin pimeäksi varsin nopeasti. Mitään täysin turhanpäiväisiä energiasyöppöjä ei ole hankittu, eikä hankita, esimerkkinä olkoon akvaario.
Pieniä asioita kaikenkaikkiaan, mutta jos tekijöitä on paljon, niin lopputulokseksi tulee iso potti hyvää ympäristöajattelua.
 

mjarkko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Harkinnassa on pikakompostorin hankkiminen. Sitten ei enää menisikään roskikseen paljon muuta muuta kuin muovia.
 

Cube

Jäsen
Sähköyhtiöstä tuli lasku. En nyt vielä 1,5 vuoden asumisen jälkeenkään tiedä tarkkaan miten nämä hommat menevät, mutta arviot olivat vissiin edelleenkin vähän pielessä ja nyt saadaankin sitten nauttia neljä kuukautta ilmaisesta sähköstä. Ilmeisesti ihan hyvin ollaan siis elelty tältä osin.

Muilta osin ei sitten aina niinkään, mutta yritystä kyllä on jatkuvasti parantaa tapoja.
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viime aikoina on alkanut pistää silmiin autoteille, jalkakäytäville tai parkkipaikoille heitetyt McJätökset ts. nautitun aterian raato paperipusseineen, hampurilaislaatikoineen, servetteineen ja limpparimukeineen.

Jos ateria nautitaan autossa, miksi ihmeessä se valtava säkki pitää heittää ravitsemistyön päätteeksi ikkunasta pihalle? Voisi kuvitella, että kullakin on autonsa jalkatiloissa sen verran tilaa, että paperikassin kuljettaminen mukanaan päätepisteeseen asti onnistuu, mutta ei valitettavasti siltä näytä.

Puita en halaile enkä normi-osmoa enemmän jaksa ulkona lojuviin pikkuroskiin huomiotani kiinnittää, mutta tällaiset järjettömät McLäjät tienposkessa ovat sen verran rujon näköisiä, että alkaa jo ihmetyttämään kanssaihmisten välinpitämätön käytös.
 

scholl

Jäsen
Siri kirjoitti:
Niin, tästähän voidaan keskustella, että onko uuden auton hankkiminen kuitenkaan mikään ympäristöteko. Sen valmistaminen kuluttaa melko paljon raaka-aineita ja energiaa.

Just oli lehdessä juttua (en muista oliko Kauppalehti vai mikä), että 70% energiasta kuluu auton käytön aikana ja valmistukseen kuluva energiamäärä on vähentynyt, eikä ole enää 10 prosenttiakaan. Asiantuntijat sanoivat, että jos autoilua ei jätä niin uuden auton hankkiminen on nimenomaan ympäristöteko. Ero nimittäin päästöissä ja energiankulutuksessa ovat sen verran suuria verrattuina vanhoihin autoihin. Ja vanhat autot tulisi romuttaa, eikä viedä jonnekin ulkomaille. Kuulemma Euroopan 10-15 vuoden autonkäyttöaika ennen romutusta olisi optimaalinen ja Suomen 18v liian pitkä aika.
 

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
Kyllä scholl oikeassa on tuossa autoasiassa, ja varsinkin kun kuitenkin ajatellaan, että ajettavat kilometrit ovat samoja riippumatta siitä onko auto uusi tai vanha, niin etu on uuden auton puolella.

Asiaa voi tietysti spekuloida niin pitkälle, että jos maailman autokantaa vähennetään tarpeeksi paljon keinolla taikka toisella, niin sittenhän saadaan kokonaisia tehtaita kiinni, jolla on tietysti positiivinen vaikutus ympäristöasioihin, mutta negatiivisia puoliakin löytyy, kuten työttömyyden lisääntyminen yms.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Minä olen näissä ympäristöasioissa enemmän Kimi Räikkösen linjoilla.
 

scholl

Jäsen
Täällä on taas noussut sellainen vanhoillinen vasemmistovihreä ajattelutapa, jossa pitäisi mennä takaisin kivikaudelle koko yhteiskunnan toimesta. Kannattaisi palata todellisuuteen ja ottaa realismia mukaan.

Teollisuus on edelleen tärkeä asia tässä yhteiskunnassa. Se pitää pyörät pyörimässä, ihmiset saavat töitä ja elantonsa ja yhteiskunta kehittyy eteenpäin, kun keksitään uusia asioita. Samalla tuotantoprosessit paranevat ja se tuotteiden tuottaminen on ympäristön kannalta parempaa. Ei välttämättä joissain kehitysmaissa, mutta ainakin länsimaissa.

Olen sitä mieltä, että vanhat autot, joissa ei ole katalysaattoria tulisi museoautoja lukuunottamatta romuttaa. Vaikka ihminen ajaisikin vähän niin ei ole mitään järkeä toimia kuten Tuija Brax aikoinaan eli ajaa hyvin vanhalla ja järkyttävän pahasti saastuttavalla autolla. Polttoaineverotus on jo nyt äärimmäisen kovaa, joten sitä ei pahemmin voi enää nostaa. Sen sijaan juuri tuo autoverotus kun muuttuu siihen, että ei tule ostohinnan mukaan uudelle autolle veroa, vaan vuotuinen autovero, johon päästötkin vaikuttavat niin tilanne paranee. Sillä ei vaan pystytä puuttumaan katalysaattorittomien autojen tilanne. Niille tekisinkin niin, että kylmästi vain nostaisi esim. yli 15 vuotta vanhojen autojen käyttömaksun vaikka nelinkertaiseksi. Kelläänhän ei nimittäin ole varsinaisesti syytä ajaa niin vanhalla autolla, koska hieman uudemmat autot ovat kuitenkin aika edullisia ja jos ajaa hyvin vähän niin voi ostaa pienemmän ajoneuvon.

Tässä tulee taas esille se, että vituttaa jo valmiiksi, jos vihreät ovat hallituksessa, kun siellä on osa kuitenkin niin sairasta ja epärealistista porukkaa. Tulee terrorismi mieleen.
 

HABS #11

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Pelicans, Antikale Lahko
scholl kirjoitti:
Olen sitä mieltä, että vanhat autot, joissa ei ole katalysaattoria tulisi museoautoja lukuunottamatta romuttaa. Vaikka ihminen ajaisikin vähän niin ei ole mitään järkeä toimia kuten Tuija Brax aikoinaan eli ajaa hyvin vanhalla ja järkyttävän pahasti saastuttavalla autolla. Polttoaineverotus on jo nyt äärimmäisen kovaa, joten sitä ei pahemmin voi enää nostaa. Sen sijaan juuri tuo autoverotus kun muuttuu siihen, että ei tule ostohinnan mukaan uudelle autolle veroa, vaan vuotuinen autovero, johon päästötkin vaikuttavat niin tilanne paranee. Sillä ei vaan pystytä puuttumaan katalysaattorittomien autojen tilanne. Niille tekisinkin niin, että kylmästi vain nostaisi esim. yli 15 vuotta vanhojen autojen käyttömaksun vaikka nelinkertaiseksi. Kelläänhän ei nimittäin ole varsinaisesti syytä ajaa niin vanhalla autolla, koska hieman uudemmat autot ovat kuitenkin aika edullisia ja jos ajaa hyvin vähän niin voi ostaa pienemmän ajoneuvon.

Samalla kertaa autoveroa uudistettaessa korotetaan näiden citymaastureiden käyttömaksut ja verot myöskin nelinkertaisiksi. Citymaasturit eivät ole kestävää kehitystä joten verolle vaan ja reilusti.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Lajittelen roskat melko tunnollisesti.

Sähkövirran katkaisen laitteista ja sammuttelen turhat valot.

Kävelen, fillaroin, käytän julkisia enkä omista autoa. Miinusta annan itselleni toistuvista lentomatkoista.

Ostan kaupasta mahdollisuuksien mukaan luomua tai reilun kaupan tuotteita. Käytän kangaskassia kauppareissuilla.

Vaatetuspuolella panostan laadukkaampiin kuteisiin ja kenkiin, niin ei tarvitse olla jatkuvasti ostamassa -> vähemmän roskia kaatikselle.
 

Uleåborgir

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Päätalo, Huovinen, Sympathy For The Devil
Iker kirjoitti:
miksi ihmeessä se valtava säkki pitää heittää ravitsemistyön päätteeksi ikkunasta pihalle? Voisi kuvitella, että kullakin on autonsa jalkatiloissa sen verran tilaa, että paperikassin kuljettaminen mukanaan päätepisteeseen asti onnistuu, mutta ei valitettavasti siltä näytä.

Toinen kummallinen ilmiö, joka vastaa tuota ylläolevaa, on se idioottimainen touhu, että jätetään maantien levikkeelle roskasäkit, joihin on kerätty valtava sisältö tavaraa.

Näillä levikkeillä on ennen ollut roska-astia, mutta kun sen roska-astian ylläpito, ja yleensäkin sen oleminen tutulla paikalla on loppunut, jättävät jotkut pässinpäät roskansa vanhasta muistista sen ex-roskapisteen kohdalle nurtsille kautta ojaan variksille tapeltaviksi. Oikeata hölmöläisten hommaa.

Lisäksi teiden varsilla näkee tavaraa jääkaapeista sohvakalusteisiin asti.
Daa - Earth calling idiots: kaatopaikat on keksitty. Kierrätyskeskukset ottavat tavaraa vastaan.

Mina ei ummarta uhtaan. Mää ole ku klapill päähä lyätty.
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Suomalaisten ekologinen jalanjälki vuonna 2006 oli maailman kolmanneksi suurin.

Ja tänään 23.9. täyttyy se aika, jolloin ihmiset ovat käyttäneet loppuun luonnon tänä vuonna tuottamat luonnonvarat.

Kauniiksi lopuksi vielä maininta siitä, että eilen vietetty "Autoton Päivä" esim Helsingin keskustassa näkyi välttävänä ilmanlaatuna ja liikenneruuhkina.

Jatkakaa.
 

kakkonen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
+ en polta tupakkaa
+ vien kotona paperit/pahvit/lasit eri roskikseen
+ vien tyhjät (pantilliset)pullot kauppaan
+ käyn joskus pyörällä töissä

- matkustelen vuosittain lentokoneella
- ajan paljon henkilöautolla yksin
- ajan suhteellisen paljon pitkiä "hupiajoja" Helsinki - Oulu - Lappi

Plussia keksin nopeasti kuitenkin enemmän kuin miinuksia että suuntani lienee oikea.
 

Janiz80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
+ en polta tupakkaa
+ vien kotona paperit/pahvit/lasit eri roskikseen
+ vien tyhjät (pantilliset)pullot kauppaan
+ käyn joskus pyörällä töissä

- matkustelen vuosittain lentokoneella
- ajan paljon henkilöautolla yksin
- ajan suhteellisen paljon pitkiä "hupiajoja" Helsinki - Oulu - Lappi

Plussia keksin nopeasti kuitenkin enemmän kuin miinuksia että suuntani lienee oikea.

Ei millään pahalla, mutta kyllä nuo keksimäsi kolme miinusta vie saldon pahasti pakkaselle. Siihen pitää hakea muutosta, jos ympäristöäsi haluat suojella.

Ei maailmaa paranneta sillä, että "käy joskus pyörällä töissä".

Parempi silti kuin ei mitään.
 

Datsun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Toronto, Saksa
Plussaa:
Ihan perusitsestäänselvyydet tietysti, lajitellaan ja kierrätetään kaikki mahdollinen. Toisaalta kaikille nämä eivät ole itsestäänselvyyksiä, aika moni ihan fiksuistakin ystävistäni kokee edelleen täydellisen jäätymisen biojäteastian nähdessään, outoa.
Energiajäte pitänee alkaa eroittelemaan jossain vaiheessa (koska lähiPrisma ottaa sellaista nyt vastaan), sen jälkeen roskaa onkin vain vaipat (ja niitäkään ei enää tule kuin 1/vrk.)

Yritän käydä fillarilla mahd. usein töissä, pikkuisen hankalaa tosin on kun pitää aika paljon liikkua pois toimistolta. Mutta jos kaksikin kertaa viikossa pidän toimistopäivän niin onhan se 4 x 15 km vähemmän kaupunki/kehätieajoa.
Energiansäästölamppuja on suurin osa, valoja sammutellaan niin että vaimon mielestä on aina liian pimeää, koneet eivät ole turhaan päällä, kämpässä ei pidetä trooppista lämpötilaa (vaikkakin kaukolämmitetty kerrostalo on aina liian kuuma.)

Miinusta:
Pari kertaa viikossa on sähkökiuas päällä tuollaiset 1,5 h kerrallaan. Joku lentomatka tulee tehdyksi noin kerran vuodessa. Mökkimatka on pitkä, melkein 300 km/suunta, ja muutenkin ajokilometrejä tulee vuodessa n. 35 tkm. Auto on kuitenkin hiukkassuodattimella varustettu diesel.
Mökki on muuten kommuunityyppinen ja aina kylmillään jos siellä ei asuta. Ja tämäkin tapahtuu pääasiassa kesäisin. Moottorivene on, joskin näillä bensan hinnoilla enimmäkseen laiturissa.
Kauppamatka on vain n. 1,5 km, mutta tulee tehdyksi useimmiten autolla koska kannettavaa on niin paljon.
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Mitenkään erityisen vihreänä henkilönä en itseäni pidä, mutta pyrin kyllä parhaani mukaan lajittelemaan omia jätteitäni. Pienimuotoisia ongelmia kuitenkin tuli, kun pikkuhiljaa olen saanut suurempaa kevätsiivousta päätökseen. Muutamia kysymyksiäkin heräsi matkan varrella.

Mihin ovat hävinneet kaikki suuremmat roskalaatikot?

Pistin palasiksi pari aikansa elänyttä hyllyä. Taloyhtiön roskalaatikko on sen verran pieni, että en viitsinyt täyttää sitä kokonaan omilla roskillani. Suurin osa paloista mahtui käyttämääni pikku-pikku autoon, mutta... ongelmia tuli heti, kun aloin miettiä, että mihinköhän ne voisi pudottaa. Suurempien marketien pihoilla on aiemmin ollut suurempia roskalaatikoita, mutta nykyisellään ne taitavat olla kaikki korvattu "kierrätyskeskuksilla". Noiden roskalaatikoiden ongelma on vain se, että luukut ovat niin pieniä, että eipä sinne oikein mitään hyllyn osia saa laitettua. Missä esimerkiksi Turun seudulla on sellaisia kunnon kokoisia roskalavoja polttokelpoiselle jätteelle? Ajelin parinkin rakennustyömaan ohi, mutta niidenkin rakennusjätteille tarkoitetut roskalavat olivat hyvin tiukasti aitojen takana.

Toinen ihmettelemäni asia on wanhojen elektroniikkalaitteiden vastaanotto. Kierrätys.info opastaa hienosti mihin voin viedä SER-jätettä, mutta... pitääkö niissä tosiaan vierailla arkisin virka-aikana? Auton takalaatikossa oli paritkin wanhat VHS-videot, joku pelikonsoli ja yksi tietokone. Vaikka kyseessä oli miehittämätön palautuspiste, niin silti seinillä oli hirveät ukaasit, että jätteen tuominen virka-ajan ulkopuolella on ympäristölain vastaista. Mitä vit... Sadepäiviäkö tässä pitää ruveta toivomaan, että saisi nuo kierrätykseen!

Kolmas kysymysmerkin aiheuttanut asia tuli kirjoista. Voiko wanhoja kovakantisia kirjoja laittaa ihan paperinkeräyslaatikkoon vai mihin ne kuuluvat? Polttokelpoiseen jätteeseenkö?

Miksi tästä yksinkertaisesta asiasta - kierrättämisestä - on pitänyt tehdä näin hemmetin hankalaa?
 

sekolust

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Lostedt, Ben-Amor
Kolmas kysymysmerkin aiheuttanut asia tuli kirjoista. Voiko wanhoja kovakantisia kirjoja laittaa ihan paperinkeräyslaatikkoon vai mihin ne kuuluvat? Polttokelpoiseen jätteeseenkö?

Laitat noi pahvilaatikkoon tai muuhun vastaavaan, kirjoitat lapun jossa kerrot ILMAISISTA kirjoista (ilmainen kiinnostaa, eli sitä kannattaa painottaa) ja viet tienviereen. Tuossa on sitä parasta kierrätystä! Toki jos on kokeiluhenkeä, niin geokätköily voisi olla kiinnostava tapa päästä eroon vanhoista kirjoista.

Jos itsestä niin...
+ Talo valaistuu energiansäästölampulla tai auringonvalolla.
+ Olen luopunut omasta autostani, kaikki matkat kuluu joko julkisilla tai kimppakyyteinä.
+ En ole vuosiin lentänyt
+ En omista telkkaria

- Tietokone ja vessan valot on käytännössä kokoajan päällä.
- Suosin yksityisomistusta monissa asioista, esimerkiksi kirjat haen mielummin kaupasta kuin kirjastosta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös