Kun mietitään näitä miksei Suomi saa lupaavista nuorista kasvatettua aikuisten sarjoihin huippuja, niin kannattaa muistaa ensinnäkin se, että suhteellisesti on paljon helpompaa menestyä nuorten arvokisoissa jo senkin takia, että ko. kisoissa kilpailee yleensä vain 2-3 vuosikohorttia kerrallaan, eli vaikka 2000-2002 syntyneet. Sitten kun mennään aikuisten arvokisoihin niin mukana on helposti 10 vuosikohortin urheilijat, ja jotkut poikkeustapaukset (kuten vaikka Pitkämäki) pystyvät suorittamaan huipulla 15 vuottakin. Kilpailu on siis aikuisten tasolla moninkertaisesti kovempaa. Hieman kärjistettynä voisi sanoa että yhtä aikuisten olympiamitalistia kohden on globaalistikin olemassa vähintään kymmenkunta nuorten kisojen mitalistia.
Toiseksi nuorten urheilijoiden keho kestää monesti kohtuullisen kovaa rasitusta ilman vammoja. Kun ikää tulee mittariin 20-25 vuotta ja haetaan lihasmassan kautta lisää tehoja tai vaikkapa vaan harjoitellaan määrällisesti enemmän, kasvaa monesti vammojen riski aika suureksi. Jotkut urheilijat kuten vaikka Pitkämäki tai tenniksen puolella esim. Roger Federer ovat todellisia geneettisiä kummajaisia sen suhteen, kuinka kauan pysyivät huipulla. Molemmat heistä ovat myös hyviä esimerkkejä siitä, kuinka tärkeää on kuunnella oman kehonsa pieniä tuntemuksia sekä säätää harjoittelun ja levon välistä suhdetta. Moni lupaava urheilija helposti harjoittelee itsensä vammakierteeseen tai muuten vaan burnoutin partaalle, minkä jälkeen pakkaa on vaikea saada uudelleen kokoon. Ylikova harjoittelu ehkä korostuu hieman muita maita enemmän Suomessa, mutta on myös globaali ilmiö.
Kolmas juttu on sitten ne iänikuiset resurssit olosuhteisiin ja valmennukseen yms. Suomessa tämä puoli on polkenut paikallaan aika pitkään samalla kun muu maailma on mennyt eteenpäin. Ei Suomen tilanne mielestään mitenkään katastrofaalinen ole, mutta ehkä pitäisi vielä kohdistaa niitä vähiä resursseja yksittäisiin urheilijoihin, jos tärkein tavoite ovat ne olympiamitalit. Toisaalta toki voi ajatella että jos se 17-23-vuotiaisiin huippulupauksiin kohdistettu iso panostus olisi pois seuraavilta ikäpolvilta niin eihän sekään hyvä juttu välttämättä ole.
Toivotaan, että mahtavasti kehittyneistä moukarinaisista saataisiin tuleviksi vuosiksi kestomenestyj(i)ä arvokisoihin. Ja antaisin vielä Wilma Murrollekin aikaa, harmi että nyt hyvin alkaneeseen kauteen tuli takapakkia loukin muodossa.